30/11/2008 13:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί ο Καραμανλής να κάνει την υπέρβαση;

Εγκλωβισμένος από τα σκάνδαλα, την ανικανότητα της κυβέρνησής του, την διαπλοκή και κυρίως τον κακό του εαυτό ο Κώστας Καραμανλής βλέπει τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια του. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τον θεωρούν ήδη «τελειωμένο» και - το χειρότερο γι αυτόν - το ίδιο δείχνουν να πιστεύουν και τα ΜΜΕ της διαπλοκής που - θέλοντας και μη - φλερτάρουν τώρα με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Το Μαξίμου, με το εναπομείναν κύρος, εξοργίζεται με το όλα αυτά και  δηλώνει ότι «είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα τελειώσει τόσο γρήγορα ο Καραμανλής». Φυσικά, κανείς δεν το πιστεύει.

Όλα αυτά μέσα σε μια συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κρίση, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπερβολική αύξηση του δημόσιου δανεισμού και την διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα σε έναν κλίμα κοινωνικών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, που θα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρόλα αυτά, η αδυναμία των δελφίνων της ΝΔ να επιβληθούν είναι η μεγάλη δύναμη του Καραμανλή. Κανείς δεν μπορεί ακόμα να τον αναγκάσει να φύγει, ή να τον «ρίξει» τον Καραμανλή. Αν είχαν εναλλακτική λύση να είστε βέβαιοι ότι θα το είχαν κάνει. Ούτε η Ντόρα, ούτε ο Αβραμόπουλος, είναι σε θέση να επιβληθούν στον αγώνα της διαδοχής και ο Σαμαράς, ο άλλος ισχυρός πόλος της διαδοχής,  δεν υπάρχει περίπτωση να αμφισβητήσει τον Καραμανλή.

Ποιο είναι λοιπόν το εναλλακτικό σχέδιο; Το έχουμε ξαναπεί χίλιες φορές. Να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί μέσα σε συνθήκες βαθιάς κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Να βγει δηλαδή κάποια στιγμή ως άλλος Τρικούπης και να πει «κύριοι επτωχεύσαμεν», χωρίς όμως να διαθέτει και τα δικαιολογητικά που συνόδευαν την τότε κατάρρευση. Αλλά μόνο την αδυναμία την δική του και την ανικανότητα της κυβέρνησής του.

Θα κάνει την υπέρβαση, ή θα καταστεί «μοιραίος»;


Τι θα μπορούσε να κάνει ο Καραμανλής;. Εδώ που έφτασε πολλά, ακριβώς επειδή δεν έχει πλέον καμία ελπίδα και καμία άλλη οδό.

Αν λοιπόν ξυπνούσε ένα ωραίο πρωί και έπαυε να θεωρεί τον εαυτό του ηγέτη ενός κόμματος, τότε το τοπίο θα άλλαζε μεμιάς. Αν ο Καραμανλής έλεγε την ίδια εκείνη την ημέρα ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και ότι μοναδική έννοιά του είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, τότε αυτόματα το ακροατήριο του δεν θα ήταν μόνο οι λίγες δυνάμεις που συσπειρώνει πλέον η ΝΔ, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Την ίδια ημέρα ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να πει αυτό που ο κάθε οπαδός της ΝΔ γνωρίζει από καιρό. Ότι δηλαδή η ΝΔ που ίδρυσε ο θείος του τους τελείωσε και πρέπει τώρα να πάνε για άλλα, ίσως  μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο επανίδρυσης.

Στη συνέχεια άνετος, χωρίς άγχος και κυρίως απαλλαγμένος από την  καθημερινότητα της χρεοκοπημένης πλέον πολιτικά, ιδεολογικά και ηθικά ΝΔ, θα μπορούσε να προχωρήσει στον περίφημο ανασχηματισμό. Ο οποίος, όμως. δεν θα ήταν ένας ανασχηματισμός ανακατανομής των ισορροπιών μεταξύ των διαδόχων και αναπαραγωγής της κρίσης, όπως δηλαδή επιδιώκει το «διευθυντήριο» εξ υπουργών που έχει πλέον εγκατασταθεί στο Μαξίμου. Αλλά για την συγκρότηση μιας «κυβέρνησης σωτηρίας». Στόχος της οποίας θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης και θα απαρτίζεται όχι μόνο από πολιτικούς αλλά και από προσωπικότητες που μπορούν να συνεισφέρουν με τις ικανότητες και τις γνώσεις τους.

Η άλλη λύση που απομένει στον σημερινό πρωθυπουργό, φοβόμαστε πως είναι το χειρότερο σενάριο. Να μείνει στην ιστορία ως ο μοιραίος ηγέτης της ΝΔ και του τόπου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 30/11/2008 14:17:11

  Εάν αποδειχθεί η σ΄χεση Siemens και Αγίας Οικογενείας, τότε πολύ απλά ο Καραμανλής θα γελάει πολύ δυνατά...

 2. neoinileias avatar
  neoinileias 30/11/2008 14:46:50

  Προφορικές ισορροπίες & οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο
  Εκτός από τους οικονομικά ισχυρούς που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα κ έχουν εξασφαλισμένες ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης, οι υπόλοιπες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες τα καταφέρνουν δύσκολα. Όμως, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών και να θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό δεν μπορούν, είναι εγκλωβισμένοι στα χρέη και στη φτώχεια. Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τους κάνει να μην είναι σε θέση να συμμετάσχουν στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Στα ιδιαίτερα αρνητικά της εποχής είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα μμε που σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν την οικονομική και πολιτική ελίτ συσκοτίζουν τελείως, τόσο την πραγματικότητα, όσο και τη σοβαρότητα των προβλημάτων. Από την άλλη πλευρά οι οικονομολόγοι προτιμούν να καταφεύγουν στον κόσμο των στατιστικών και λογιστικών πρακτικών και προβλέψεων χωρίς να αναλογίζονται τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν οι αποφάσεις τους.
  Με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία προκαλεί τεραστία εντύπωση το γεγονός ότι , απ όσους μπορούν, ελάχιστοι τολμούν να αμφισβητήσουν την οικονομική πολιτική ή να θέσουν τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα, αν και υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες τόσο στον τρόπο ανάπτυξης των επιλογών, όσο και στη διαχείριση, το γεγονός συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν μικρές ή μεγαλύτερες αλληλεξαρτήσεις, έτσι ξοδεύεται άσκοπα τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό κεφάλαιο. Ελάχιστοι είναι και αυτοί που θα αντιταχθούν στην αποικιοποίηση της καθημερινής ζωής.
  Στην πραγματικότητα όμως, εδώ και αρκετά χρονιά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη με τις οικονομικές επιλογές, δεν παράγεται όμως κάτι ουσιαστικό επειδή η όποιες θέσεις που κατά καιρούς διατυπώνονται από την κοινωνία δεν έχουν σαφές πολιτικό και διαπραγματεύσιμο περιεχόμενο ή όποιες αυτόνομες πρωτοβουλίες δεν λαμβάνονται υπόψη, εφόσον δεν έχουν αριθμητική ισχύ..
  Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται και υπάρχει τεχνίτη συναίνεση για ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι συζητήσεις ή οι θέσεις που διατυπώνονται θεωρούνται χάσιμο χρόνου ή δεν λαμβάνονται υπόψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απουσία της επιρροής των διαφορετικών ιδεών στο δημόσιο διάλογο οδηγεί το οικονομικό σύστημα και την κοινωνία σε διαταραχή. Χωρίς αμφιβολία, οι τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο το αποδεικνύουν.
  Σε αυτό το σημείο η απουσία διαφάνειας, ισχυρού θεσμικού πλαισίου και κρατικής παρέμβασης, με σκοπό την προστασία του κοινωνικού συνόλου στις πιο πολλές περιπτώσεις επιδεινώνει τα προβλήματα, οι όποιες περιφερειακές παρεμβάσεις δεν αλλάζουν την ουσία, έτσι η πολιτική ελευθερία εκφυλίζεται σε αναρχία, παραδείγματα υπάρχουν αρκετά. Η πλειοψηφία των πολιτών σήμερα αισθάνεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι του εκλεγμένου και μη πολιτικού προσωπικού δεν ενδιαφέρονται γ αυτούς. Μια τέτοια κατάσταση ενέχει κινδύνους τόσο για τους πολίτες όσο και για το δημοκρατικό πολίτευμα. Με όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν θα αναρωτηθεί κάποιος, πως είναι δυνατόν το πολιτικό σύστημα σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία να μην αφουγκράζεται τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της κοινωνίας; Μπορεί όμως κάποιος που ζει εκτός κοινωνικής πραγματικότητας να αφουγκραστεί, αλλά και να αντιληφθεί τα προβλήματα της κοινωνικής πραγματικότητας;
  Ποιο όμως μπορεί να είναι το μέλλον της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μας όταν το σύνολο των πολιτών θεωρούν ότι δεν αντιπροσωπεύονται και η συμμετοχή των φτωχών πολιτών στα πολιτικά δρώμενα, στην ευρεία διαβούλευση της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων που αφορούν τη ζωή τους και στον έλεγχο της δημοκρατίας είναι ελάχιστη και όλα αυτά τη στιγμή που εκ των πραγμάτων κρίνεται απαραίτητο οι πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται να αξιολογούνται συνεχώς.

 3. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 30/11/2008 14:55:05

  Εξαιρουμένων των Κουρήδων ("Αυριανή", "Παρόν"), του "Βήματος" κτλ., διαβάζοντας σήμερα την "Καθημερινή" (συμπεριλαμβανομένου του Γιανναρά!) και τον παρόν post, διακρίνω μια περίεργη "στροφή" υπέρ του Καραμανλή. Κάνω λάθος;

 4. donaE avatar
  donaE 30/11/2008 15:22:25

  Τον πρηξανε τον ανθρωπο,αφου δεν εχει ορεξη.Αυτα κανει η οικογενεια στην Ελλαδα.Με το ζορι να φανεις κατι,καπου.

 5. Anonymous avatar
  Anonymous 30/11/2008 15:36:08

  @3 Όταν αυτοί δεν θέλουν κάποιους,εμείς πρέπει να χαιρόμαστε, γιατί οι αντίθετες από αυτούς επιλογές μας, είναι προς το συμφέρον μας,δηλαδή το συμφέρον του ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ!!

 6. Factorx avatar
  Factorx 30/11/2008 15:48:01

  @Διοτίμα: Χα χα χαααααααα

 7. provato avatar
  provato 30/11/2008 15:55:23

  Μετά το κράτος δηλαδή θα ... επανιδρύσει και το κόμμα;
  Πενία (πολιτική) τέχνας κατεργάζεται.
  Και βλέπεις απο ΄΄δίπλα΄΄ να περιμένουν ο ΓΑΠ , η Ντόρα , ο Βενιζέλος και άλλοι πολλοί.
  Έχουμε (και θα έχουμε) αυτούς που μας αξίζουν ......

 8. nas avatar
  nas 30/11/2008 16:06:57

  Συγνώμη που θα κάνω μια…λαθροχειρία, αλλά επειδή μου χάλασαν τα… cookies και επειδή διάβασα κι εγώ κάτι σχετικά με την προσπάθεια «αναστήλωσης» του «υπερ-Ηγούμενου» του Βατοπεδίου (και θα συμφωνήσω εν μέρει με τον/τηνΔιοτίμα) θα μου επιτρέψουν οι Φάκτωρες (..και ξανά συγνώμην) να ξαναβάλω ένα σχόλιό μου που έβαλα και σε άλλο ποστ: πρώτον, ρε Μακρή, νόμιζα πως είσαι “απλός” συναγωνιστής στο internet αλλά τώρα που είδα πως ξέρεις απο… cookies, αδελφέ, είσαι και πολύ…υποψιασμένος.
  Δεύτερον ευχαριστώ τον Simakos που σε προηγούμενο ποστ μου έδωσε κάποιο δίκιο, όμως ρε συναγωνιστή αυτός ο αστερίσκος πως « ο ΓΑΠ θα επιλεγεί (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) ως ο λιγότερο κακός και θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι καλός», γιατί θα πρέπει ντε και καλά να συνοδεύει κάθε σχόλιο για τον Παπανδρέου;
  Και στο κάτω-κάτω, ας επιλεγεί ως λιγότερο κακός και ας αποδείξει πως είναι καλός, έτσι; Και ο Καραμανλής που επιλέχτηκε από αριστερούς, σοσιαλιστές και δεξιούς ως ο «καλύτερος καλός», τι αποδείχτηκε;
  Όμως σύντροφοι θα μπορούσα να δηλώσω ικανοποιημένος αφού τέλειωσα την ανάγνωση της εφημερίδας του χονδρο-Μάκη με… θετική σκέψη και χωρίς να χρειαστεί να πάρω το σύνηθες χάπι για την πίεση (παρένθεση: διαβάζω την εφημερίδα του χονδρο-Μάκη από την πρώτη μέρα που εκδόθηκε σε μικρό σχήμα και μπορώ να γνωρίζω πλέον πως μεταλλάσσεται μια γνήσια δημοκρατική φωνή σε παπαγαλάκι της δεξιάς, αλλά και σε προβοκάτορα της δημοκρατικής παράταξης)…
  Διάβασα λοιπόν στη στήλη «ωτακουστής» πως ο Γιώργος «έφαγε πόρτα σε εστιατόριο της Πολιτείας», αφού το εστιατόριο που πήγε με την Άντα δεν είχε τραπέζι και ο Γιώργος έφυγε και πήγε αλλού.
  Θα μου πει ο Μακρής, τι σημαίνει αυτό… μα, στην εποχή που μέχρι και οι θυρωροί της εξουσίας απαιτούν «τραπέζια» στα καλά εστιατόρια, ο μελλοντικός πρωθυπουργός όχι μόνο δεν βάζει τους παρατρεχάμενους να του κλείσουν τραπέζι αλλά πάει σαν απλός πολίτης και αν δεν βρεί φεύγει… αν έκανε το αντίθετο, εάν απαιτούσε τραπέζι και σήκωναν με το ζόρι κάποιον ανυποψίαστο, το σχόλιο δεν θα ήταν στον «ωτακουστή» αλλά στον πάλαι ποτέ «Πολ-Ποτ» της ντόπιας ΠΑΣΟΚικής νομενκλατούρας τον απολογητή σήμερα του Καραμανλή τον σχολιογράφο της (αριστερής) σελίδας, τον «Ευαγγελιστή Μάρκο»!!!
  Στο ερώτημα αν θα το κάνει αυτό ο ΓΑΠ όταν γίνει πρωθυπουργός, να ‘μαστε καλά και θα το συζητήσουμε τότε και εφόσον προκύψει…
  Στην ίδια όμως στήλη, γράφει και κάτι άλλο. Γράφει πως ενώ «οι δημοσκοπήσεις (…οι μυστικές) ανεβάζουν την διαφορά από τη ΝΔ πάνω από 5 μονάδες, ο γιώργος «επειδή είναι κίλερ κάνει τον κινέζο μέχρι να εξασφαλίσει αυτό που θέλει και… μπλα..μπλα…»
  Αυτό ας το σημειώσουν τα «γκρίζα» παπαγαλίκια της αριστεροδεξιάς παράταξης που λέγεται «ΓΛΥΦΤΟΝ», ώστε να… χτίσουν από τώρα θέσεις μην και χάσουν τον λουφέ μετά την άνοδο των ΠΑΣΟΚων…
  Διότι όταν οι άλλοι δίνουν 4 και 5 μονάδες ο Μάκης είναι τσιγκούνης με το ΠΑΣΟΚ… για να αφήνει τώρα τέτοιες διαρροές, κάτι τρέχει…
  Στο ερώτημα λοιπόν αν «μπορεί» να κάνει υπέρβαση ο πρωθυπουργός, η απάντηση είναι άλλη: πες, ότι μπορεί! Έχει κάτι να προσφέρει στον τόπο, την πατρίδα και το λαό, εκτός από το να οικονομήσουν ξανά οι κουμπάροι και η «παράγκα» Βόρειας Ελλάδας;

 9. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 30/11/2008 17:20:22

  Μπορεί ο Καραμανλής να κάνει την υπέρ-βαση ;

  Όχι.

  Διότι δεν έχει κάνει ποτέ την διά-βαση. Και τώρα δεν προλαβαίνει. Τόσο απλά.

  Τι μπορεί να κάνει ;

  Μόνο την έκ-βαση, διότι έχει ξεκινήσει ήδη η από-βαση.

 10. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 30/11/2008 19:07:22

  Ναι,αλλα μηπως και "καθοδος" των μυριων;(Ημων εννοω).

 11. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 30/11/2008 20:55:05

  ασχετο..

  αυτο το ρολοι -ασταλι καουτσουκ- κολαει τωρα με ολα τα κουστουμια του ΚΚ ???

  Χυμα ειναι. Δε "βγαινει", να παρει αλλο?

  ΠΠ

 12. Underdog avatar
  Underdog 30/11/2008 20:59:31

  Σωστά το παρατήρησε η Διοτίμα. Και όχι σε ένα αλλά σε τέσερα τουλάχιστον άρθρα. Ακόμη και το πρωτοσέλιδο " Προυποθέσεις".

 13. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 30/11/2008 22:53:16

  Δεν διστάζω ως ακροαριστερός να δηλώσω Καραμανλικός. Όχι με την έννοια ότι δέχομαι την πολιτική του Καραμανλή, η οποία είναι καταστροφική για τη χώρα. Δέχομαι και συμπαθώ τον Καραμανλή ως άνθρωπο, γιατί πέτυχε ως πρωθυπουργός κάτι, που για όλους τους προκατόχους του ήταν αδιανόητο: Να διατηρήσει ως πρωθυπουργός κάποια ψιχία ανθρωπιάς. Το κύριο χαρακτηριστικό ενός μέσου πρωθυπουργού είναι η ολοκληρωτική πώρωση και η καλυμμένη ψυχοσωματική τρέλα. Η δρόγα που λέγεται εξουσία, είναι πολύ ισχυρότερη της ηρωίνης. Οι πολιτικοί πλασάρονται ως σοβαρά πρόσωπα με γραβάτα. Στην ουσία πέτυχαν αυτό που ισχυρίζονται οι περισσότεροι τρόφιμοι του Δρομοκαΐτιου Ιδρύματος: Να είναι μεγάλοι Ναπολέονες. Δεν τους ενδιαφέρει η απαξίωση τους από το κατεστημένο, αφού αυτό τους ξεζουμίσει. Φτάνει η αδρεναλίνη της υπέρτατης καρέκλας για ένα φεγγάρι.
  Ο Κώστας είναι από τους λίγους που είχε κάποτε και κάποια ευσεβή όνειρα. Όχι ότι πέτυχε να πραγματοποιήσει το παραμικρό από αυτά. Κάποτε πίστεψε ότι κάτι μπορεί και να πετύχαινε. Το αγώι όμως τον προσγείωσε. Κατανόησε ότι η εκ των άνωθεν πολιτική είναι μόνο σαπίλα.
  Δεν είναι βλάκας για να φύγει με τη θέληση του. Αλλά δεν είναι και σε τέτοιο βαθμό πωρωμένος, για να θέλει να συνεχίσει. "Αφού θέλετε να φύγω, ρίξτε με!", αυτό υποδηλώνει η συντηρητική στάση του και η άρνηση του να πράξει κάτι. Γνωρίζει ότι οι επόμενοι θα είναι αδίστακτοι. Αυτοί προτιμούν να βαθύνει ακόμη η σήψη, πριν δράσουν. Η ώρα όμως βρίσκεται πολύ κοντά.
  Σαν βαρεμένος οπαδός της υπαρξιστικής φιλοσοφίας παρακολουθώ τον Κώστα να διαβάζει κάθε βράδυ το "Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον" και να αναρωτιέται, πως κατόρθωσε αυτός ο άνθρωπος που τον έλεγαν Κ. Π. Καβάφη να κατανοήσει τόσο ακριβοδίκαια την πολιτική ψαρότουρτα, χωρίς να αποκτήσει καν μια κάποια ταυτότητα κομματικού μέλους. Έστω και εάν οι βάρβαροι υπήρξαν πάντοτε οι αναμφισβήτητοι εργοδότες και τα αφεντικά του.

 14. isnogood avatar
  isnogood 30/11/2008 23:31:42

  Κι όμως μπορεί...και τίποτα δεν έχει χαθεί!
  Διάβασα αυτό:

  ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  Και όμως επιστρέφει καβάλα στο άλογο αυτή τη φορά!
  Είναι η ιδρυτική ιδεολογία της Ν.Δ., την οποία ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε ως θεμέλιο, για το χτίσιμο της βάσης της φιλελεύθερης παράταξης στην ελληνική κοινωνία.
  Είναι οι ιδεολογικές εκείνες αρχές, που διάβαζε ο κάθε ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ στα μικρά βιβλιαράκια της νεολαίας και του κόμματος, εκεί κάπου στις αρχές τις δεκαετίας του 80, της δεκαετίας της σκληρής ιδεολογικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ και τους Κομμουνιστές.
  Εκεί μάθαινε για την ελεύθερη αγορά αλλά και για τον κρατικό παρεμβατισμό.
  Εκεί μάθαινε για την ιδιωτικοποίηση, αλλά ΟΧΙ για το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ.
  Μάθαινε ότι η μεσαία τάξη αποτελούσε τη βάση της δημοκρατίας μας και ότι η προστασία της είναι βασικό μέλημα του κράτους!
  Η προστασία της και όχι η διάλυσή της, από την ασυδοσία των νεοφιλελεύθερων που πήραν την ηγεσία του κόμματος για να διώξουν δήθεν τον Αντρέα και με το πρόσχημα αυτό επέβαλαν τη δικτατορία τους!
  Είναι οι ίδια νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, που με τον ψευδεπίγραφο μανδύα του Σοσιαλισμού, κατέλαβε και το ΠΑΣΟΚ, που με κύριο εκφραστή της τον Σημίτη, συνέχισε το πριόνισμα του κοινωνικού ιστού της ελληνικής κοινωνίας, ένα πριόνισμα που ξεκίνησε με τα νεοφιλελεύθερα πειράματα του Μάνου και του Ανδριανόπουλου την περίοδο 1990-1993.
  Τότε ήρθαν οι αμερικανοσπουδαγμένοι μάνατζερ, τα γκόλντεν μπόι του Μητσοτάκη και του Σημίτρη, μπήκαν στο τιμόνι των αποκρατικοποιήσεων και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
  Δυστυχώς όλοι θυμούνται την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 λόγω του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων.
  Οι γνωστοί παπαγάλοι των ΜΜΕ, θάβουν τον δεύτερο ΕΞΙΣΟΥ σημαντικό πόλο της διαφωνίας του Αντώνη Σαμαρά με τον τότε πρωθυπουργό: το ξεπούλημα του ΟΤΕ!
  Ένα ξεπούλημα που ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην ιδεολογική σύγχυση της Ν.Δ. επί νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας στην ηγεσία της.
  Η ιδεολογική στροφή προς τον νεοφιλελευθερισμό και ο ενταφιασμός του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, είχε ήδη δρομολογηθεί από τον Μητσοτάκη στη Ν.Δ. και αυτό ήταν μια από τις βασικές ‘αιτίες πολέμου’ στο εσωτερικό της παράταξης.
  Ο Κώστας Σημίτης απλά, ήταν εκείνος που ολοκλήρωσε το έργο του επίτιμου.
  Η παγκόσμια κοινότητα σήμερα, ψάχνεται στην κυριολεξία και προσπαθεί να θέσει ΦΡΑΓΜΟΥΣ στην ασταμάτητη νεοφιλελεύθερη κατρακύλα.
  Ξεσκονίζουν οι οικονομολόγοι τις θεωρίες του Κέινς και μιλούν για κρατικό παρεμβατισμό!
  Ε αυτός ο κρατικός παρεμβατισμός ήταν ο ιδεολογικός ΠΥΛΩΝΑΣ της Ν.Δ. την πρώτη Καραμανλική περίοδο και η σημερινή οικονομική κρίση επιβάλει την ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του!
  Ο Κώστας Καραμανλής, μπορεί να το σιγοψιθυρίζει, αλλά ο ελληνικός λαός φαίνεται ότι δεν τον ακούει καθαρά πλέον και χρειάζεται ένα ισχυρό ταρακούνημα στο υπό κατάρρευση σκηνικό της κεντροδεξιάς, για να επιστρέψει πάλι ο νοικοκύρης Έλληνας την ιδεολογία που ολόκληρος πλέον ο κόσμος άρχισε να ξαναθυμάται: στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ!
  Οι διάφορες ασπιρίνες τύπου ανασχηματισμός, δεν νομίζω να λειτουργήσουν ανασταλτικά και να σταματήσουν το κύμα φυγής των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Ν.Δ..
  Χρειάζεται η παράταξη ένα ισχυρό ΣΟΚ, που μόνο η διάλυση της Νέας Δημοκρατίας και η ίδρυση ενός ΝΕΟΥ κόμματος από τον Κώστα Καραμανλή, με ιδρυτικό συνέδριο και κάλεσμα όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς για συσπείρωση και νέα πορεία.
  Με την ταυτόχρονη απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος, όλων εκείνων των ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ και ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ που έπαιξαν το ρόλο των βαριδίων, θα αποκτήσει ξανά ο Καραμανλής το χαμένο ηθικό έρεισμα στο λαό, αλλά θα έχει καταφέρει ταυτόχρονα και ένα ισχυρό χτύπημα και στο ΠΑΣΟΚ από αριστερά του, όπως και στο ΛΑΟΣ από δεξιά του.
  Η χρονική στιγμή της ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ του Κ.Καραμανλή έφτασε!

 15. donaE avatar
  donaE 30/11/2008 23:35:39

  Βρισκω πολυ ομορφη την προσεγγιση που κανεις στο προσωπο του Καραμανλη.Και σε σχεση με το ακροαριστερος μου λεει πραγματα.Δεν νομιζω ομως πως η λυπη του 'απολειπειν...' ταιριαζει στον ΚΚ,εγω πιστευω οτι θα ευχαριστηθει να τα παρατησει ολα,και θα ζησει επιτελους.Οι βαρβαροι ειναι απο αλλο ποιημα.

 16. donaE avatar
  donaE 30/11/2008 23:36:28

  Για τον Μποτίλια στο πέλαγος το σχολιο 16

 17. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/12/2008 00:07:49

  @ isnogood
  Δυστυχώς δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο 1974 - 1981.Τότε δεν είχαμε δημοσιο χρέος και κάναμε ότι θέλαμε.Η ιστορία δεν μπορεί να γυρίσει πίσω.
  Ο κρατικός παρεμβατισμός σημαίνει επι πλεον έξοδα και δεν είναι για υπερχρεωμένες χώρες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.