#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/03/2008 19:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί να συνέλθει το ΠΑΣΟΚ;

Δεν ξανάγινε στην Ελλάδα συνέδριο πολιτικού κόμματος με τόσο δυσοίωνες για το μέλλον του κόμματος προβλέψεις, όπως το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που άρχισε σήμερα το απόγευμα. Η ψυχολογία μελών και στελεχών έχει καταβαραθρωθεί από τις μετρήσεις των γκάλοπ, οπαδοί και ψηφοφόροι κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα Βενιζέλου και οι άλλες νοιάζονται μόνο πως θα καταμετρήσουν τις δυνάμεις τους και να ετοιμαστούν για την επόμενη σύγκρουση. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει ότι μπορεί για να σώσει την κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να κρύψει το προφανές: Καταρρέει και ο ίδιος και η πολιτική του και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Είναι αδιάφορο πλέον αν όλα αυτά που υφίσταται ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ προκαλούνται από την διαπλοκή, ή τους μεγαλοεκδότες. Οι ίδιοι εκδότες είχαν στραφεί και εναντίον του πατέρα του, αλλά προφανώς ο υιός δεν αντέχει στην σύγκριση. Πέρα από τα όποια αισθήματα ευδαιμονίας μας είχε προκαλέσει στην αρχή, είναι λυπηρό να βλέπει κανείς που κατάντησε το κόμμα του Ανδρέα. Και επικίνδυνο για τον τόπο, επειδή η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη την έλλειψη οραμάτων, ιδεών και ηγετικών προσωπικοτήτων, παρασύρει μεν σε κατάρρευση και τον δικομματισμό, δεν οδηγεί όμως σε καμιά λύτρωση. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Μόνο στη διαιώνιση της κυριαρχίας των εξωθεσμικών παραγόντων οδηγούν όλα αυτά και στην πλήρη υποδούλωση της πολιτικής ζωής στους εκδότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Σε ένα ιδιότυπο ελληνικό «μπερλουσκονισμό», όπου οι οργανοπαίκτες δεν αντέχουν ούτε αυτοί να εκτεθούν στη λαϊκή δοκιμασία και προτιμούν να κινούν τα νήματα πίσω από τις κουΐντες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 13/03/2008 21:35:19

  Η απάντηση στο ερώτημα είναι ΝΑΙ.
  Πώς όμως αυτό αποδεικνύεται διαλεκτικά με όρους πολιτικής καί όχι κοινωνιολογικές αναλύσεις, προσεγγίσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και ψάξιμο της "αλήθειας" μέσα στο αρυμαγδό των κειμένων των διαφόρων ανόητων κονδυλοφόρων.
  Κατ΄ αρχήν πρέπει να θυμηθούμε ότι "οι άνθρωποι" που ζύμωσαν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν μέσα σε μία εξαιρετικά "γκαστρωμένη" πολιτικά περίοδο, από 1963 μέχρι τον Απρίλιο του 1967. Να θυμηθούμε ότι οι ίδιοι (και όχιμόνον) "άνθρωποι" συνέχισαν με το ΠΑΚ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1974. Και μετά με το ΠΑΣΟΚ από την "οργάνωση" στην Κοινοβουλευτική δράση.
  Αναμφίβολα ο Ανδρέας Παπανδρέου σφράγισε ιδεολογικά (κυρίως), πολιτικά και οργανωτικά αυτή την πορεία. Μήπως δεν σφράγισε και ο Σημίτης την μετάλαξη της διαχειριστικής λειτουργίας του κόμματος μέσα στούς κρατικούς μηχανισμούς, υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων για τον σχηματισμό του απαραίτητου "λίπους" για την μελλοντική επιβίωση του εξουσιαστικού "συστήματος ΠΑΣΟΚ" ;
  Αναμφίβολα το τρανς Σημίτης - Γ.Α.Π δεν δούλεψε. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν τα καταφέρνει ο Γ.Α.Π., είναι ότι αργεί να φύγει για να έλθει ο επόμενος. Αλλά αργά η γρήγορα το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.
  Η ουσία και η βάση αυτής της ανάλυσης είναι ότι οι εξουσιαστικές δομές παραμένουν, το "λίπος" για τα πάσης φύσεως έξοδα υπάρχει και είναι άφθονο, το συνδικαλιστικό ελέγχει τα σωματεία και τις ομοσπονδίες για τα επόμενα 100 χρόνια. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ "είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό". Η συλλογική λειτουργία επιβεβαιώνεται και επιβιώνει όταν γίνονται καυγάδες καί όχι όταν "κόβονται πίτες" στα κυρηλέ μπουζουκτσίδικα.
  Και το κυριώτερο όταν ξαναμαζέψουμε το 151+ την επόμενη ημέρα ας μην περιμένει ο Αλογοσκούφης ότι θα τον διορίσουμε σε "καλή θέση" στην Ε.Ε. Οι "άνθρωποι" του συστήματος φροντίζουν τους ανθρώπους τους, και σωστά κάνουν.
  Κλείνω με την διαπίστωση ότι η παρτίδα δεν χάνετε, γαιτί ούτως η άλλως το "σύστημα" παίζει μόνο του. Η κυβέρνηση χάνεται κάπου κάπου, η εξουσία ποτέ.

 2. ant avatar
  ant 13/03/2008 22:23:23

  To ΠΑΣΟΚ μου θυμίζει τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα Ελλάδας, κορεσμένο από εξουσία και μίζες, κανείς δεν έχει όρεξη να "παίξει" πολιτική/μπάλα.

  Εδώ και 4 χρόνια, από την πρώτη νίκη του Κωστάκη, το ΠΑΣΟΚ έχει κλειστεί στον εαυτό του, χωρίς όμως να δείχνει να θέλει να κάνει πραγματική αυτοκριτική. Πετάει μόνο κάτι γενικά ευχολόγια για αλλαγή και κάνει συνέδρια που δεν ενδιαφέρουν ΚΑΝΕΝΑΝ παρά μόνο τους καρεκλοκένταυρους. Το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται για την κοινωνία, ενδιαφέρεται μόνο για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζει να εμπιστεύεται έναν πρόεδρο που έχει χάσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει από τότε που ανέλαβε (προσωπικά δεν μπορώ να θυμηθώ ένα κόμμα εξουσίας -παγκοσμίως- να "κολλάει" σε ένα πρόσωπο που συνέχεια αποτυγχάνει, το οποίο για να είμαστε ειλικρινείς στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο επώνυμό του).

  Το ΠΑΣΟΚ είναι "κόμμα σε κώμα" και δύσκολα θα επανέλθει στη ζωη.

 3. nikos avatar
  nikos 13/03/2008 22:59:54

  To ΠΑΣΟΚ δυστηχώς δεν συνέρχεται ούτε με σφαίρες!!.

  Μέχρι στιγμής κάνει φτηνή πολιτική.
  Και να συνέλθει, ποιος το πιστεύει.

  Π.χ.
  -Βάλει συνεχώς εναντίον της Εκκλησίας,(εύκολος στόχος) στέλνοντας έτσι το νερό στην Ν.Δ. (αυτοί μια ζωή τζάμπα μάγκες- εισπράτουν χωρίς να κάνουν τίποτα). Λές και για την φτώχεια φταίει αυτή.

  -Πήρε θέση υπέρ των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
  Τώρα και να αλλάξει θέση ποιός το πιστεύει.

  -Τι θέση πήρε για τους Πολύτεκνους, το δημογραφικό;
  Τώρα με τάτοια θα ασχολούμαστε!. Εμείς θέλουμε να τα αρπάξουμε τι μας ενδιαφέρουν αυτοί;

  - Τί θέση πήρε για το εργασιακό, την γενιά των 700 Ευρώ,... Κι αν ποτέ πεί κάτι γιατί να το πιστέψουμε;

  - Tι θέση πήρε για την οικονομία; Ποιός ξέχασε την
  μεγαλύτερη οικονομική πληγή (χαίνουσα πληγή) της Ελλάδας που είναι το σκάνδαλο του Χρηματηστηρίου. Μήπως αυτοί που τα πήραν ή συμμετείχαν στο σκάνδαλο τους διέγραψε και δεν το ξέρουμε; Κι η Ν.Δ. απ' την άλλη έκανε ένα ωραίο ωραίο κουκούλουμε. Δεν λέγεται!!
  κλπ

  Γι αυτό σου λέω το ΠΑΣΟΚ δεν συνέρχεται.
  Δεν πείθει.

  Η Ν.Δ. είναι ο μεγάλος ωφελημένος.
  Ο τζάμπα μάγκας, εισπράτει χωρίς να κάνει τίποτα!!!
  Και ο λαός στενάζει....

 4. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 13/03/2008 23:13:15

  Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του. Από τότε που το "σοσιαλιστικό" κοπάνησε με τα ΜΑΤ τους παππούδες και όταν το "πατριωτικό" είπε: "Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς για τα Ίμια". Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό είναι ή βλαξ ή πράκτωρ (= εισπράκτωρ, στα αρχαιοελληνικά).

 5. nikos avatar
  nikos 14/03/2008 00:36:22

  ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!!

  Δυστηχώς.

  Τα βολέματα τέλος.
  Τώρα βολεύονται οι ΜΠΛΕ!

 6. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 14/03/2008 06:10:57

  Το ΠΑΣΟΚ είναι νεκρό. Ζωή στον ΣΥΡΙΖΑ

 7. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 14/03/2008 09:04:37

  Ο λόγος για τον οποίο "κατασκευάστηκε" το ΠΑΣΟΚ ήταν να συγκρατήσει το ρεύμα του κόσμου προς την αριστερά μετά την πτώση της χούντας και σε μια περίοδο όπου παγκόσμια δίνοταν η τελευταία και πιό αποφασιστική μάχη μεταξύ σοσιαλιστικού και καπιταλιστικού στρατοπέδου.
  Γι'αυτόν το λόγο και στην αρχή, ο Α. Παπανδρέου εμφανίστηκε με συνθήματα σχεδόν ακροαριστερά.
  Με την τελική επικράτηση του δυτικού μπλόκ,ο λόγος ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ εξέλοιπε.
  Σύντομα θα αντικατασταθεί απο ένα νέο κόμμα, κεντρώου χαρακτήρα και με νέο όνομα ώστε να χαθούν και τα ίχνη του αμαρτωλού παρελθόντος του.

 8. bill avatar
  bill 14/03/2008 09:26:37

  Ειναι τελειωμενοι παιδια,οτι κι αν κανουν οτι και να πουν κανεις δε τους πιστευει πια.Πολλοι που τους ψηφιζαν ολα αυτα τα χρονια ειχαν το κριτηριο του μικροτερου κακου,ελα ομως που κι αυτο στερεψε πια λογω της μακροχρονιας διακυβερνησης τους.Φυσικα και οι μερες του Καραμανλη ειναι μετρημενες πια...Ας συμβαλλουμε ολοι ωστε η Αριστερα να πρωταγωνιστησει στις απαιτησεις των καιρων,για να ξεφυγουμε λιγο απο τη σαπιλα των τελευταιων δεκαετιων

 9. TOX avatar
  TOX 14/03/2008 11:40:14

  Ποια αριστερά μωρέ, του Τσίπρα με τη μηχανή και την βοϊδαγλειψιά ? ΄Ελα μουνί στο τόπο σου !...
  Παιχνίδι κάνουν οι νταβάδες, ορέ χαϊβάνια...

 10. Swell avatar
  Swell 14/03/2008 12:05:02

  Μα συνέρχεται το ΧΑΟΣ;

 11. rs avatar
  rs 14/03/2008 16:39:23

  Χθες άκουσα ένα απόσπασμα απο την ομιλία του Γ.Π. Ήταν κάτι σαν τους Μακαρισμούς του Ευαγγελίου. Αρχίζοντας ένα σύνολο προτάσεων με τις λέξεις
  "Δεν θέλουμε αιχμάλωτους......" πρόσθετε κάθε φορά και ένα απευκταίο. Π.χ. των κρατικών υπηρεσιών κλπ.
  Και ξαφνικά συνειδητοποίησα που ζούσα τόσα χρόνια.
  Σ' ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης!!!!!! Κοίτα να δεις είπα.
  Έπρεπε να μου το πεί ένας από τους ......κατασκευαστές/ δεσμοφύλακες για να το καταλάβω. Μού ήρθαν στο μυαλό τα «Τείχη» του Αλεξανδρινού και αμέσως μια σκοτεινή γραμμή, ένα «μαύρο» φώς έφερε απο το παρελθόν
  αναμνήσεις.
  Κουτσόγιωργας, Τόμπρας, Λούβαρης , Κοσκωτάς, Γιαννόπουλος, Τσοβόλας, σμήνος από κουτσαβάκηδες ή καλύτερα τζάμπα «μάγκες» συνδικαλιστές, αλλά και Πάγκαλο και Κουλούρη και Πρωτόπαππα και Πολυζογόπουλο και Καχριμάκη…..και….και….
  Με τέτοιο παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε από το πουθενά με μια ιδεολογία λίγο απ’ όλα . Έκανε επιστήμη τον λαϊκισμό και τον αριβισμό, αποθέωσε τους «αγράμματους» και έκανε εθνικό σλόγκαν το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε ;»

  Τα πρώτα χρόνια έχτισε επάνω στην απελπισία του κόσμου που έρχονταν από τα μαύρα χρόνια της χούντας , του εμφυλίου της δεξιάς και στο τέλος έχτισε επάνω στην αρπαχτή τον χυδαίο λόγο και τρόπο ζωής του Nitro και των σκυλάδικων.
  Θα μπορούσα να γράφω ώρες , όπως και αρκετοί συμπολίτες μου πιστεύω, αλλά δεν αξίζει τον κόπο. Και πιστέψτε με μόνο θλίψη αισθάνομαι.
  Για αυτούς που έχτισαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης υπήρξε η Νυρεμβέργη. Για το ΠΑΣΟΚ τον ρόλο αυτόν θα παίξουν οι εκλογές.

  Υ.Γ.1. Για τον παραλληλισμό με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν φταίω εγώ. Απλώς η έννοια αιχμάλωτος παραπέμπει εκεί.
  Υ.Γ. Καλά ποιος του γράφει τους λόγους; Οι άνθρωποι δεν έχουν στοιχειώδη αισθητική;

 12. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 16/03/2008 18:09:02

  “Μπορεί να συνέλθει το ΠΑΣΟΚ;” Ναι, άμα "κλάνει ο πεθαμένος"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.