#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/10/2009 21:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί να κλείσει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας;

 

Γιατί ρωτάμε;

Διότι η Τουρκία και η Αρμενία, το περασμένο Σάββατο, υπέγραψαν μια συμφωνία μεταξύ τους, με την οποία επανακτούν διπλωματικές σχέσεις, τις οποίες είχαν διακόψει το 1993, και ανοίγουν ξανά τα μεταξύ τους σύνορα τα οποία είχαν κλείσει την ίδια χρονιά. Υπάρχουν δηλαδή  ελπίδες, πως η  συμφωνία θα αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο , μέχρι πρόσφατα, εχθρικών γειτονικών χωρών.

 Γιατί υπήρχε εχθρότητα;

Κυρίως για τις κατηγορίες περί γενοκτονίας. Η Αρμενία ισχυρίζεται πως η Οθωμανική Τουρκία είχε προχωρήσει σε μαζικές σφαγές εναντίον των Αρμενίων την εποχή του Α` Π.Π. στη περιοχή που σήμερα αποτελεί την ανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με τους Αρμένιους, οι τουρκικές αρχές οργάνωσαν και διεξήγαγαν τη σφαγή τουλάχιστον 1.5 εκατομμυρίων ανθρώπων, και πως αυτό αποτελεί «γενοκτονία». Η Τουρκία αρνείται με έμφαση τις κατηγορίες, αν και η θέση της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια αρχίζει σιγά σιγά  να αλλάζει, καθώς παραδέχεται πλέον, πως όντως υπήρχαν δολοφονίες ανθρώπων, πλην όμως ήταν αυθαίρετες και ανοργάνωτες, και πως ανάμεσα στα θύματα, συγκαταλέγονται και αρκετοί  Τούρκοι.

 Έχει λυθεί η διαμάχη;

 Όχι ακριβώς, αν και η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί έναυσμα. Σύμφωνα με τους όρους της, τα δυο κράτη θα συστήσουν επιτροπή απαρτιζόμενη από ειδικούς ιστορικούς κ.ά. που θα εξετάσουν τα διαθέσιμα στοιχεία και θα καταλήξουν στην έκδοση κοινού πορίσματος, στο οποίο θα πρέπει να συμφωνούν οι δυο πλευρές. Στο μεταξύ, οι Τούρκοι εθνικιστές είναι εξοργισμένοι. Μέχρι πρόσφατα, οποιοσδήποτε Τούρκος συγγραφέας άφηνε κάποιο υπονοούμενο για την γενοκτονία των Αρμενίων, κινδύνευε με ποινική δίωξη και μακρόχρονη φυλάκιση. Ο Νομπελίστας συγγραφέας Orhan Pamuk, διώχθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο το 2005, αν και το  τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να παρέμβει και να σταματήσει τη δίωξη, λόγω της διεθνούς κατακραυγής. Η συμφωνία όμως έχει θυμώσει και τους Αρμένιους εθνικιστές, και ιδιαίτερα τους ξενιτεμένους της ισχυρής αρμενικής διασποράς στη Γαλλία, στο Λίβανο, στις ΗΠΑ και αλλού. Έχουν οργανώσει μεγάλες διαμαρτυρίες και έχουν ως βασικό αίτημα την επίσημη παραδοχή εκ μέρους της Τουρκίας ότι όντως είναι ένοχη γενοκτονίας. Ανησυχούν μήπως η υπογραφή της συμφωνίας, δυσκολέψει τις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται με σκοπό την αναγνώριση της γενοκτονίας από όλα τα κράτη του κόσμου.

  Τι προκάλεσε την επαναπροσέγγιση; 

 Στη Τουρκία, η επίσημη γραμμή που θέλει τη τήρηση σιωπής σχετικά με τα γεγονότα του 1915, έχει αρχίσει να καταρρέει, καθώς όλο και πιο πολλοί συγγραφείς και μελετητές αρχίζουν να αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή. Επίσης, η επιμονή της Αρμενίας, βλάπτει τη προοπτική της Τουρκίας να εισέλθει ως μέλος στην Ε.Ε. Τα αισθήματα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, κυρίως στη Γαλλία, είναι υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ δύσκολο για την Ε.Ε. να δεχθεί στους κόλπους της μια Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε διπλωματική αποξένωση, και με κλειστά σύνορα, με την εξ ανατολών γείτονά της.

Τι μπορεί να κερδίσει η Αρμενία;

 Αρκετά. Από οικονομικής άποψης, η Αρμενία είναι μια μικρή, άγονη, ορεινή χώρα που δεν έχει πρόσβαση σε θάλασσα. Μπλοκαρισμένη από τη μια μεριά της από τη Τουρκία, και από την άλλη από τη σύμμαχο της Τουρκίας Azerbaijan, ο λαός της πληρώνει ένα πολύ ακριβό τίμημα εξαιτίας της πολύχρονης «κόντρας» με τους Τούρκους. Η φτώχια είναι γενικευμένη, η ηλεκτρική παροχή ακατάστατη, ακόμη και στη πρωτεύουσα, και πολύς κόσμος μεταναστεύει. Η Αρμενία έχει δείξει πως μπορεί να επιβιώνει παρά το τουρκικό εμπάργκο, χάρη κυρίως στα  πολλά χρηματικά εμβάσματα αλλά και στη βοήθεια που λαμβάνει από τους Αρμένιους της διασποράς. Δεν μπορεί όμως να ευημερήσει αν δεν λυθούν τα προβλήματα με τη Τουρκία. Σε περίπτωση αποκατάστασης των σχέσεών τους, οι Αρμένιοι θα μπορούν επιτέλους να επισκέπτονται τις πολλές αρμενικές εκκλησίες στην ανατολική Τουρκία, καθώς και το όρος Αραράτ, το οποίο αποτελεί κυρίαρχο σύμβολο για αυτούς.

Ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ σε όλα αυτά;

Η παρουσία της Hillary Clinton στη τελετή υπογραφής που έγινε στη Ζυρίχη, αποτελεί δείγμα για το πόσο σημαντική θεωρείται η προσέγγιση μεταξύ των δυο κρατών από τους Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε δίλημμα σε σχέση με την Αρμενία. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ενστερνισθεί τις αρμενικές απόψεις και είχε μάλιστα δηλώσει προεκλογικά, πως θα μιλήσει για «γενοκτονία» σε περίπτωση που εκλεγεί. Οι Αρμένιοι της Αμερικής, πίεσαν τότε τους ομοεθνείς αλλά και τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν Ομπάμα. Μόλις όμως ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα, ο Ομπάμα υπαναχώρησε. Η πραγματικότητα είναι, πως η Τουρκία αποτελεί για τις ΗΠΑ έναν πολύ σημαντικότερο «παίκτη» από ότι η Αρμενία. Αν λοιπόν, οι δυο πλευρές τα βρουν από μόνες τους, τότε ο Ομπάμα βγαίνει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.

Ποιος ο ρόλος του Azerbaijan;

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται.  Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Τουρκία σφράγισε τα σύνορά της με την Αρμενία δεν είναι το ζήτημα της γενοκτονίας. Η βασική αιτία ήταν η εισβολή των Αρμενίων στο  Azerbaijan, στη προσπάθειά τους να βοηθήσουν το  περικυκλωμένο και χτυπημένο από τον πόλεμο Nagorny Karabakh, που αποτελεί έναν αρμενικό  θύλακα και ο οποίος είχε προχωρήσει στη κήρυξη ανεξαρτησίας από το Azerbaijan. Οι Τούρκοι, που θεωρούν τους μουσουλμάνους κατοίκους της χώρας ως συγγενείς, εξανέστησαν. Όπως εξανέστησαν και οι Αρμένιοι βλέποντας τις προσπάθειες του Azerbaijan να καταπνίξει την εξέγερση των συμπατριωτών τους, ενθυμούμενοι τις πικρές μνήμες της γενοκτονίας των προγόνων τους. Το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι τελικά όσον αφορά στην υπόσταση του Nagorny Karabakh, παραμένει ανοιχτό έως και σήμερα. Είναι ένα ακόμη παγωμένο ζήτημα όπως αυτό μεταξύ της Γεωργίας και της Αμπχαζίας. Στο μεταξύ, οι κυβερνώντες του Azerbaijan φαίνονται δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία Τουρκίας και Αρμενίας. Η επίσημή  θέση τους, είναι πως η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη γείτονα, αν πρώτα η Αρμενία δεν αναγνωρίσει και δεν αποδεχτεί την κυριαρχία του      Azerbaijan  επί του Nagorny Karabakh.

Ποιον ενδιαφέρει η άποψη του  Azerbaijan;

Πολλούς. Όχι μόνο τους Τούρκους «αδελφούς» τους. Το Azerbaijan έχει τη τύχη να βρίσκεται ακριβώς επάνω από ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου σε ολόκληρη της Κασπία Θάλασσα. Και καθώς η Ευρώπη προσπαθεί απεγνωσμένα να απεξαρτηθεί από τη ρωσική προμήθεια ενέργειας, το Azerbaijan αποκτά αυτομάτως μια μεγάλη στρατηγική σπουδαιότητα. Η Ε.Ε. το θεωρεί πλέον ως μια κρίσιμη πηγή πετρελαίου για τον αγωγό Nabucco, ο οποίος αναμένεται  από το 2014, να αρχίσει να λειτουργεί, μεταφέροντας πετρέλαιο από τη Τουρκία προς τη δυτική Ευρώπη και παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

 Ποιος ο ρόλος της Ρωσίας;

 Μεγάλος. Αν και η στάση του Κρεμλίνου απέναντι στην αρμενική διαμάχη είναι σαν αυτή της «Σφίγγας». Η Αρμενία αποτελεί μια φιλορωσική νησίδα στη περιοχή του Καυκάσου, και συνεπώς είναι σημαντική για τα ρωσικά συμφέροντα με αποτέλεσμα, πολλές φορές οι Ρώσοι να παριστάνουν τους «μεγάλους αδελφούς» των Αρμενίων.  Η Ρωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση, η Αρμενία να επιλέξει το δρόμο που επέλεξε η Γεωργία και να γίνει ένα είδος αμερικανικού προτεκτοράτου. Η κοινή γνώμη  της Ρωσίας, άλλωστε, προτιμάει τη χριστιανική Αρμενία από το ισλαμικό Azerbaijan, κάτι που οι λαϊκιστές ηγέτες του Κρεμλίνου, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Την ίδια ώρα, η Ρωσία δεν θέλει να αποξενώσει ούτε τη Τουρκία αλλά ούτε και το Azerbaijan, που κάποτε αποτελούσε δημοκρατία της ΕΣΣΔ. Για τους λόγους αυτούς, οι Ρώσοι είναι υπέρ της συμφωνίας συμφιλίωσης.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δυο χωρών αλλά δεν σηματοδοτεί  και το τέλος της ιστορίας. Τα δυο κοινοβούλια, στην Άγκυρα και στο Ερεβάν, θα πρέπει να υπερψηφίσουν τη συμφωνία και κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ σίγουρο. Όσον αφορά στην επιτροπή των ειδικών, η σύνθεσή της θα αποτελέσει πεδίο διαμάχης. Μπορεί και να μη ξεκινήσει ποτέ τις εργασίες της. Αλλά ακόμη και έτσι, το άνοιγμα και μόνο των συνόρων αποτελεί τεράστιο βήμα. Είναι ίσως η καλύτερη εξέλιξη που θα προκύψει από το όλο θέμα.

Η Συμφωνία θα βάλει επιτέλους ένα  οριστικό τέλος σε δεκαετίες μίσους;

 Ναι.

- Ότι και να ισχυρίζεται η αρμένικη διασπορά, η αλήθεια είναι ότι πάρα πολύς κόσμος στην Αρμενία θέλει να μπορεί να ταξιδεύει και να εμπορεύεται ελεύθερα.

 -Οι ιστορικοί και των δυο πλευρών, είναι αποφασισμένοι πλέον να αμφισβητήσουν την «επίσημη» εκδοχή των γεγονότων του 1915.

 -Η Τουρκία γνωρίζει, πως προκειμένου να πορευθεί «ευρωπαϊκά», θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Αρμενία.

  Όχι.

 -Οι εθνικιστές και των δυο πλευρών, είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν την προσέγγιση των δυο γειτόνων και θα ασκήσουν έντονες πιέσεις στα δυο κοινοβούλια.

 -Ακόμη και αν η Συμφωνία εγκριθεί από τα κοινοβούλια, η έχθρα που υπάρχει εδώ και δεκάδες χρόνια, δεν θα μειωθεί σε ένταση.

 -Ανεβάζοντας τις προσδοκίες για ζητήματα που δύσκολα μπορούν να επιλυθούν, η Συμφωνία μπορεί, παραδόξως, να χειροτερέψει τα πράγματα.

Απόδοση : S.A.

By Marcus Tanner 

http://www.independent.co.uk/news 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 13/10/2009 22:18:05

  Φάκτορα, άλλαξε σε παρακαλώ τον χάρτη, να μην απεικονίζει την Ρόδο ως τουρκική. (Άλλωστε, μόνο μια βδομάδα έχει στην εξουσία ο Γιώργος.)

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΚΜ 13/10/2009 22:30:57

   Ουπς, δεν το είδα. Διόρθωσα τους απο πάνω, αλλά αυτό μου ξέφυγε.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ ΚΜ 13/10/2009 22:43:37

   ΚΜ says:
   Άλλωστε, μόνο μια βδομάδα έχει στην εξουσία ο Γιώργος.)

   Έγραψες!!!

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 13/10/2009 22:31:25

  Μπράβο για την άμεση ανταπόκριση.

 3. Πολυβώτης avatar
  Πολυβώτης 14/10/2009 00:25:45

  Ευχαριστούμε Strange, μια ακόμα ωραία συνεισφορά! Μια παρατήρηση: Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος τοπωνύμια που δεν έχουν λατινική ρίζα να αποδίδονται με τον αγγλικό τρόπο γραφής, πολύ συχνά η συνήθης αγγλική προφορά είναι πολύ μακρύτερα στην πραγματική απ' ό,τι η ελληνική. (Εκτός και αν χρησιμοποιήσεις την αυθεντική τους γραφή, π.χ. Azərbaycan, όπου βέβαια το c διαβάζεται "τζ", όπως στα τουρκικά.)

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Πολυβώτης 14/10/2009 00:31:31

   Επειδή τα αρχικά κείμενα (άρθρα) είναι από αγγλικές πηγές, θέλω να διατηρώ το δικό τους τρόπο γραφής όσον αφορά στα τοπωνύμια.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/10/2009 00:47:11

  Για τη Φρανκφούρτη δηλαδή θα γράψεις στο Frankfurt και στο London?
  Αζερμπαϊτζάν, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Λος Άντζελς, Καλιφόρνια, Νιου Γιορκ Νιου Γιορκ ...

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 14/10/2009 00:57:45

  Λος Άντζελς; Τσσσσ τσσσσ....

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Strange Attractor 14/10/2009 01:01:25

   πληκτρολόγησης λάθος!!! επί του προκειμένου έχεις να απαντήσεις; αν δεν έχεις καληνύχτα!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 14/10/2009 01:06:21

    Το κείμενό σου πολύ κατατοπιστικό και ενδιαφέρον.

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 14/10/2009 01:05:12

  Με αποστόμωσες. Τι να πω; Ξεσκονίζω τα Βασιγκτόνα, Σεξπίρος, Βάκων κλπ. Φιλάκια και όνειρα γλυκά.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Strange Attractor 14/10/2009 01:06:58

   και το κομπιούτορας επίσης ...

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ αλλενάκι 14/10/2009 01:10:20

    Το ιντερνέτι, τα εσεμέσσια,η γκαζολίνη, και άλλα πολλά ων ούκ έστιν αριθμός.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Strange Attractor 14/10/2009 08:50:51

     Ουάσιγκτον, Βάκων ή Μπαίηκον, Σαίξπηρ, διαδίκτυο. Όλα τα ονόματα των χωρών και των πρωτευουσών έχουν την αντίστοιχη ελληνική τους ονομασία. Αυτή που χρησιμοποιείται στα επίσημα κείμενα του κράτους κτλ. Τα υπόλοιπα είναι νάχαμε να λέγαμε.

  • Σικάτος avatar
   Σικάτος @ Strange Attractor 14/10/2009 11:28:40

   Αλλενάκι εσύ να ενημερώνεσαι απο τα επίσημα κείμενα του κράτους τότς. Αμάν πια με τις εξυπνάδες του καθένα. Αντί να ασχοληθείς με την ουσία του άρθρου ασχολείσαι με τρίχες. Σε πείραξε αν το αιζερμπαιτσάν λέγεται έτσι ή μεσολαβεί ένα τζι μεταξύ των γραμμάτων; Είσαι σοβαρός;

 7. nik avatar
  nik 14/10/2009 10:25:08

  Η όλη ιστορία ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στη Ν.Οσετία, για προφανείς λόγους: Από τη στιγμή που η Γεωργία τέθηκε πρακτικά εκτός σχεδιασμών, και αφού με το Ιράν παραμένει η ένταση, απομένει μόνο η Αρμενία ως δίοδος για τους αγωγούς πετρελαίου/αερίου από την Κασπία προς την Δύση.
  Αν συνδυαστεί με τα πρόσφατα deals των Ρώσων με Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία, δύο συμμάχους της Δύσης, αυτό σημαίνει ότι έχει μάλλον προκύψει κάποια συννενόηση Ρωσίας-ΗΠΑ για το ενεργειακό ζήτημα του Καυκάσου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.