Μπορεί να διασωθεί o πρωθυπουργός;
11/07/2015 16:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί να διασωθεί o πρωθυπουργός;

Το ζενίθ από το ναδίρ στην πολιτική είναι μια σύντομη απόσταση...

Παρά το γεγονός ότι αυτό που προέχει πλέον είναι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και να έχουμε σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία, είναι γεγονός ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα.

Αν θα ήθελε κάποιος να μαντέψει τι θα γίνει από εδώ και πέρα θα πρέπει να δει με προσοχή τις κινήσεις που έκανε και σκέπτεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου τον εμπιστεύεται, τον θεωρεί άφθαρτο και νέο και περιμένει πότε να τον δει να κυβερνάει, όχι μόνο να διαπραγματεύεται. Αλλά αν η διακυβέρνηση της χώρας γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και η διαπραγμάτευση τότε καλύτερα να αλλάξουμε από τώρα χώρα.

Οι αντάρτες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένοι, τους ήξερε ο πρωθυπουργός και από πριν απλά επέλεξε να τους ενσωματώσει στην κυβέρνηση. Να έχει δηλαδή τους εχθρούς από κοντά και να τους ελέγχει. Σε άλλους έδωσε υπουργεία και σε άλλους το ελεύθερο να λένε ότι γουστάρουν και κάπως έτσι περνούσε ο καιρός. Μέχρι που ήρθαν τα δύσκολα. Η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή και λιγότερο επικίνδυνη κυβέρνηση αν δεν «χωρίσουν τα τσανάκια τους».

Ο Τσίπρας, εφόσον τελικά είναι πραγματικός ηγέτης και έξυπνος ώστε να δει το πολιτικό του μέλλον με άλλο μάτι, δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο από το να ξεκαθαρίσει το κόμμα. Με την αίρεση ότι επέλεξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και δεν θα μας κάνει καμιά… στραβή, ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του μια ευκαιρία να μεταλλάξει το κόμμα του.

Γράφαμε και παλιότερα ότι κυβέρνηση με ακροαριστερούς που δεν πιστεύουν σε ευρώ, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην ανάπτυξη και γενικότερα στην Ελλάδα, δεν μπορεί να σταθεί. Μπορεί η Αριστερή Πλατφόρμα ή οι διάφοροι Βαρουφάκηδες και Λαπαβίτσες να μεταμφιέζονται σε «θεσμικοί» αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είναι ακραίοι. Και ο Τσίπρας δε μπορεί να αντέξει να κυβερνά συνέχεια έχοντας στα πλευρά του ένα ακροαριστερό αγκάθι. Όχι ότι και ο ίδιος δεν είναι κάτι παρόμοιο, όμως, η τριβή στην εξουσία και το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται καλύτερα πώς λειτουργεί το ευρωπαϊκό σύστημα τον κάνει πιο προβληματισμένο για το πώς θα σχεδιάσει το δικό του πολιτικό μέλλον.

Μετά τη ψηφοφορία αυτό που μένει για τον Τσίπρα είναι να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών που δεν συντάχτηκαν με την κυβέρνηση αλλά και άλλων που δεν μπορούν να υπηρετήσουν ένα νέο μνημόνιο. Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος και ίσως και κάποιοι άλλοι θα φύγουν μέσω ενός ριζικού ανασχηματισμού. Σε κάθε περίπτωση, θα απομακρυνθούν οι της Αριστερής Πλατφόρμας και θα πρόκειται για μια αναγκαστική συγκατοίκηση. Επειδή δεν μπορεί να πάει σε εκλογές τώρα, εφόσον έρθει με συμφωνία από τις Βρυξέλλες, καθώς θα τα τίναζε όλα στον αέρα, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει να περάσει το καλοκαίρι, να παρθούν τα πρώτα μέτρα και από το φθινόπωρο να προχωρήσει σε εκλογές.

Ο Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές προτού υπάρξει η φθορά του νέου μνημονίου. Πριν δηλαδή αντιληφθεί ο κόσμος που έχει μπλέξει και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό, ο Σεπτέμβρης ή ο Οκτώβρης είναι ιδανικοί μήνες για να γίνουν εκλογές πριν τον βαρύ χειμώνα.

Άλλωστε ο Τσίπρας εκτιμά ότι δεν έχει ισχυρό αντίπαλο, η κεντροδεξιά ψάχνεται και θα πάρει καιρό να ανακάμψει. Αν λοιπόν κερδίσει τις εκλογές αυτό που έχει να κάνει είναι να ξεκαθαρίσει το κόμμα του βγάζοντας απ’ έξω (με λίστα) όλους εκείνους που θεωρεί εσωκομματικούς εχθρούς και να προχωρήσει σε μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο κεντρώο, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα κινείται από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά. Θα γίνει ουσιαστικά ένα νέο ΠΑΣΟΚ στον ίδιο χώρο που αυτό κυριάρχησε για χρόνια. Έτσι θα εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον και θα έχει το χρόνο να φτιάξει αυτά που πιστεύει ότι θα του δώσουν ισχύ στην κοινωνία. Στην περίπτωση αυτή απλά θα πέσει σαν ώριμο φρούτο μόλις εφαρμοστεί η σκληρή τριετής λιτότητα και οι αριθμοί δεν… βγαίνουν.

Όσο για το τι θα κάνει η ομάδα που τώρα συγκρούεται με τον Τσίπρα; Πιθανότατα ένα νέο κόμμα ή και περισσότερα που θα παίζουν το ρόλο του αντιμνημονιακού. Αρχηγός η Ζωή, ο Λαφαζάνης ή ο Λαπαβίτσας ή και όλοι από ένα κόμμα; Κανείς δεν το ξέρει αλλά είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα τους έχει πάντα δίπλα του και αντίπαλούς του. Γι’ αυτόν θα είναι τα… παραστρατημένα παιδιά, γι’ αυτούς θα είναι ο νέος… Τσιριμώκος.

Όμως, ο Τσίπρας δεν έχει άλλες επιλογές αν θέλει να μείνει για χρόνια στην πολιτική. Αν δε θέλει τώρα να το κάνει θα βρει ένα μεταβατικό, έναν… Παπαδήμο που θα πάρει τα σκληρά μέτρα που αδυνατεί να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός.

Όσο για τα σενάρια περί οικουμενικών ή περί παραίτησής του για να αναλάβει άλλος χωρίς εκλογές, είναι σενάρια που μπορεί να προκύψουν σύντομα.

Τι θα κάνει θα του δούμε σύντομα. Αν θα σώσει το πολιτικό του κεφάλαιο σύντομα ή αργότερα θα το δούμε επίσης. Ο Τσίπρας μπορεί να έχει τους χειρισμούς στα χέρια του αλλά ας μη νομίζει ότι θα είναι στο απυρόβλητο. Το ζενίθ από το ναδίρ στην πολιτική είναι μια σύντομη απόσταση ενώ αν πέσει κάποιος κατακόρυφα θα κάνει μεγάλο γδούπο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. YPSIPYLH avatar
  YPSIPYLH 11/07/2015 17:51:32

  ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ;;;;;;

 2. κατωυποστάθμης avatar
  κατωυποστάθμης 11/07/2015 18:46:39

  κάπου διάβασα ότι άλλαξε το κακόηχο επίθετο του και το έκανε ..Τζίφρας ,ειναι αλήθεια;

 3. Ξενοφώντας avatar
  Ξενοφώντας 11/07/2015 18:57:30

  Και η απόσταση Γραικού από Γραικύλο είναι τεράστια αλλά πολλοί σύγχρονοι ...Γιουνανλήδες την διανύουν με ταχύτητες φωτός...

 4. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 11/07/2015 19:49:06

  το βασικό είναι να διασωθεί η πατρίδα. η κεντροδεξιά θέλει κοσμογονικές αλλαγές για να μεταπέισει αυτούς που έφυγαν. Οι οποίοι έχουν μεταλλαχτεί ιδεολογικά από τότε που αποκόπηκαν από το κορμό της συντηρητικής παράταξης. Και είναι άτομα που δεν είναι διατεθειμένα να επιστρέψουν σε ένα αρχηγό από τζάκι.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ ουδέτερος 11/07/2015 22:22:14

   Μειμαράκης καί ΑΣ δέν εἶναι ἀπό τζάκια.

   • ουδέτερος avatar
    ουδέτερος @ Φωτεινή 12/07/2015 07:59:52

    διαβάζω στο τύπο τα ονόματα των υποψήφιων και εκνευρίζομαι. 3 από το μητσοτακέικο, Κεφαλογιάννη, Βαρβιτσιώτης, Τζιτζικώστας... Τζάκια, νεοφιλελευθερισμός, λαιφ στάιλ και ... καλλιστεία. Εγώ δεν είμαι νεοφιλελεύθερος για να θέλω πχ για αρχηγό το Κυριάκο, δεν έχω τις ίδιες ανησυχίες για το μεταναστευτικό με τον Κώστα Μπακογιάννη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ισχύ λόγω μηχανισμών στη ΝΔ, όμως διώχνουν πολλούς περισσότερους από τις ψήφους που παίρνουν.

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 11/07/2015 22:26:54

  Το πρόβλημά μας τελικά δεν είναι ο Τσίπρας. Το πρόβλημά μας είμαστε εμείς. Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα για να το χάσει. Αλλωστε και ο ίδιος χθες είπε ότι το 61% ήταν "έκπληξη για τους περισσότερους από εμάς". Δηλαδή;;; Και την επόμενη μέρα, το 61% του όχι το αντιμετώπισε πανικόλβλητος ως... ναι! Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Τσίπρας, θες η σκληρη πραγματικότητα, θες η πίεση που άσκησε η θέση του πρωθυπουργού, κατάλαβε τι συμβαίνει. Ας βάλουμε τώρα τη Ζωή ή τον Λαφαζάνη ή ακόμη και τον Βαρουφάκη στη θέση του (καλά, με τον τελευταίο υπερβάλλω...). Ας σκεφτούμε δηλαδή τι θα έκανε ο Λαφαζάνης ή η Ζωή αν τους μάζευε και τους δύο ο Τσίπρας και τους έλεγε "δεν δέχομαι να το παίζετε εσείς οι δύο φιλολαϊκοί, αν νομίζετε ότι γίνεται αλλιώς, αποφασίστε ποιος από τους δύο θα αναλάβει πρωθυπουργός, ώστε να επανεπιβεβαιωθεί με ψήφο εμπιστούνης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και κόψτε το λαιμό σας να βγάλετε άκρη". Και έστω ότι ένας από τους δυο δεχόταν. Πιστεύει κανείς ότι δεν θα υπέγραφαν σχεδόν αμέσως το "ναι σε όλα"; Μα φυσικά και θα υπέγραφαν. Πώς θα γίνει όμως να φέρει κάθε έναν από το 61% που ψήφισε "όχι" στη θέση του να πρέπει να επιλέξει με πλήρη επίγνωση των ευθυνών; Δεν γίνεται; Πολύ απλά. Άρα, στο επόμενο "αντιμνημονιακό" κόμμα, είτε είναι του Λαφαζάνη, είτε της Ζωης, είτε του Βαρουφάκη, θα συνιωστιστούν πάρα πολλοί "φιλολαϊκοί", και καλά τάχα, αλλά δεν έχει σημασία! Προσωπικά, μέχρι και στη Ραχήλ Μακρη΄θα πρότεινα πρωθπουργία, προκειμένου να καταλάβει τι γίνεται. Αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με τον κάθε Έλληνα. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ίσως πρέπει να πεινάσουμε για να μάθουμε. Ποιος ξέρει. Πάντως αύριο θα ξέρουμε περισσότερα. Ο Θεός βοηθός...

 6. SKAIs avatar
  SKAIs 11/07/2015 22:47:52

  Ωχ! Πρέπει να πω στα παιδιά μου να προεοιμάζονται γιατί μετά 30-40 χρόνια, θ' αρχίσει η συζήτηση για νέα χρεωκοπία ή/και Grexit , αφού το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ του Τσιπρανδρέου έχει αρχίσει να εκκολάπτεται.

 7. Χωρίς αιδώ κι εκεί avatar
  Χωρίς αιδώ κι εκεί 12/07/2015 08:46:59

  Μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα και οι ζωές μας?

  • Ν.Σ. avatar
   Ν.Σ. @ Χωρίς αιδώ κι εκεί 12/07/2015 10:55:10

   το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί, αλλά αν αξίζει

   • Χωρίς αιδώ κι εκεί avatar
    Χωρίς αιδώ κι εκεί @ Ν.Σ. 12/07/2015 12:47:09

    Το σίγουρο πάντως είναι οτι οι Γερμανοφασίστες θα πρέπει να συντριβούν από τη θέληση της πλειοψηφίας των δημοκρατικών κυβερνήσεων της Ε.Ε, γιατί μονάχα έτσι υπάρχει ελπίδα για την ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Oι Γερμανοί, μόνο Μad Max μέλλον μπορούν να μας...εξασφαλίσουν.

    • Θόδωρος Hellados avatar
     Θόδωρος Hellados @ Χωρίς αιδώ κι εκεί 12/07/2015 21:38:24

     ?????

 8. λαέρτης avatar
  λαέρτης 13/07/2015 00:29:57

  το πραγματικό ερώτημα είναι αν μπορεί κάποιος μη βλάκας να συγκεντρώσει δίπλα του ως συνεργάτες τόσους πολλούς ηλίθιους οι οποίοι μέσα σε πεντέμισι μήνες να έχουν πάει μιά χώρα από την καρδιά της ευρωζώνης στην καρδιά της Αφρικής !!! νομίζω ότι η ιστορία θα τον ανταμείψει αφού έχει ήδη ξεπεράσει τον ΓΑΠ!!!! (Λέτε να βρεθεί στην υφήλιο στο μέλλον κάποιος περιςςότερο ανταγωνιστικός;;;;;)

 9. λαέρτης avatar
  λαέρτης 13/07/2015 00:34:12

  εγώ πάντως τον θεωρώ ως τον άνθρωπο που έσβησε τον ΓΑΠ! Respect!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.