#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/04/2008 23:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει μια άλλη εξωτερική πολιτική

(Ανανεωμένο). Ενωμένοι, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, δώσαμε μια δύσκολη και επιτυχημένη μάχη» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Απηύθυνε επίσης νέα πρόσκληση στα Σκόπια να συνεχιστεί η συζήτηση, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για εξεύρεση λύσης. Θα σταθούμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο της, κατά τη γνώμη μας:

«Δεν απομονωθήκαμε, όπως ίσως κάποιοι φοβόντουσαν. Αντιθέτως, βρήκαμε συμπαραστάτες και άλλους ηγέτες της συμμαχίας», είπε ο κ. Καραμανλής. Και πράγματι έτσι έγινε. Μετά τον εγκλωβισμό στις υπό τον Νίμιτς συνομιλίες και όλες εκείνες τις συζητήσεις στα σαλόνια των Αμερικανών πρέσβεων, η ελληνική διπλωματία αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τις αντιθέσεις των συμμάχων προς την πολιτική των ΗΠΑ και κέρδισε την μάχη αυτή. Που ήταν όμως μόνο μια μάχη στον μεγάλο «πόλεμο» για την κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων μας μέσα σε δύσκολες και πολύπλοκες περιστάσεις.

Από τις σελίδες αυτές παρουσιάσαμε εγκαίρως τις δυνατότητες που προσέφερε  στην Ελλάδα η αξιοποίηση των αντιθέσεων των άλλων εταίρων προς την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας (βλ. για παράδειγμα το post με τον τίτλο Και όμως, η Ελλάδα μπορούσε να κερδίσει). Από την αρχή άλλωστε της λειτουργίας αυτού του μπλογκ δεν πάψαμε να υποστηρίζουμε ότι «η Ελλάδα μπορεί και να μην είναι τόσο αδύναμη όσο μας την παρουσιάζουν» και ότι «μπορεί να υπάρξει και μια άλλη εξωτερική πολιτική», στη θέση της μονομερούς (και επικίνδυνης πλέον) προσαρμογής στις εκάστοτε επιθυμίες των ισχυρών αυτού του πλανήτη. Όταν, εξάλλου, υπενθυμίσαμε από εδώ το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της αποχώρησης από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (βλ. πχ εδώ) δεν το κάναμε για λόγους εντυπωσιασμού. Αλλά επειδή το πρόβλημα της Ελλάδας στην περίπτωση αυτή δεν ήταν ποτέ τα Σκόπια, αυτά καθ΄ εαυτά, αλλά η πολιτική των ΗΠΑ που καλλιεργεί αλλοπρόσαλλους εθνικισμούς στην περιοχή, σε μια κακέκτυπη εκδοχή του αρχέγονου «διαίρει και βασίλευε». Τι μπορούν να κάνουν τα Σκόπια χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ; Πόσο ισχυρή θα είναι η «ασφάλεια» που επιδιώκουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή, χωρίς την Ελλάδα; Εδώ τουλάχιστον την ξέρουμε την απάντηση.

Τα λέμε αυτά όχι για να «ευλογήσουμε τα γένια» μας (αν και θα έπρεπε ίσως, επειδή δεν ήταν και λίγα όσα μας έσουραν για την στάση μας, όλον αυτόν τον καιρό) αλλά για να επισημάνουμε ότι αν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν αντλήσει τα ορθά συμπεράσματα από την πρόσφατη μάχη και αν δεν τα επενδύσει στην εξωτερική πολιτική, τότε μακροπρόθεσμα θα έχουμε χάσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ 03/04/2008 23:56:47

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΤΟΛΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΘΕΣΗ, ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ. ΕΠΙΜΟΝΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ. ΚΑΙ Η ΗΠΑ ΣΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ! ΕΛΠΙΖΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!!

 2. rs avatar
  rs 04/04/2008 06:41:26

  Έγραψα για το προηγούμενο θέμα
  "Αλλά τι να περιμένεις οταν στο αρχαίο απόφθεγμα “μέτρον άριστον”, προσθέσαμε οι νεοέλληνες το “πάν” και το φέραμε στα μέτρα μας;Ετσι ο καθένας δικαιούται να έχει…..το μέτρο του. "
  Ενώ ο σχολιασμός του Factor είναι νηφάλιος οι υπόλοιποι αρχίσαμε του διθυράμβους και τα ουραναμήκη συγχαρητήρια.
  Το ίδιο θα επικρατήσει και στα ΜΜΕ. Οι της ΝΔ θα ζητωκραυγάζουν (με έμφαση στο κραυγάζουν) και οι υπόλοιποι θα είναι ...ναί μεν αλλά....
  Τελικά όσο και άν μας προβοκάρει όλους, το άσμα που μας Κωλοέλληνες έχει κάποια βάση.

 3. TOX avatar
  TOX 04/04/2008 07:54:06

  Βρήκαμε έναν Μπους στα τελευταία του, (οι δικοί του έχουν αρχίσει ήδη να μαζεύουν τα πραγματά τους από τον Λευκό Οίκο) και τούπαμε όχι, στην απαίτησή του να πάρει κάτι, που το 85% του ελληνικού λαού δεν τόδινε με τίποτα !
  Αυτό δεν σημαίνει πως ο Πρωθυπουργός του μπάχαλου, εξαγνίστηκε, ούτε ότι πέρασαν και ξεχάστηκαν τα αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησής του. Τώρα για τους συμπαραστάτες μας, πριν αρχίσουμε τις μαλακίες "Ελλάς Γαλλία συμμαχία" και θεοποιήσουμε το φασισταριό Σαρκοζί, καλύτερα να ψάξουμε να βρούμε τ΄ ανταλλάγματα που πήραν για να προσθέσουν στις δικές τους σφαλιάρες που θάδιναν, ούτως ή άλλως, στον χεσμένο Μπους, μία ακόμα και για την Ελλάδα, (...ρε γαμώτο...).
  Τα φερέφωνα τύπου Τράγκα και οι κομπλεξικές τύπου Πρετεντέρη, βρήκαν τη ρότα τους αυτές τις μέρες, αλλά θα τους περάσει...

 4. ΙΑΚΩΒΟΣ avatar
  ΙΑΚΩΒΟΣ 04/04/2008 08:54:44

  φίλε αρχαιοπτέρυγα μου αρέσει που τωρα θα επικοινωνούμε δια μέσου του αντί. Οσο για το αρθρο που διαβασαμε ...οχι δεν μπορεί να υπάρχει αλλη εξωτερική πολιτική !!!

 5. Swell avatar
  Swell 04/04/2008 09:00:31

  Διαφορετική εξωτερική πολιτική μπορούμε να έχουμε μόνον αν την αναθέσουμε ΣΕ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ!

 6. YiannisM avatar
  YiannisM 04/04/2008 09:19:10

  "Από την αρχή άλλωστε της λειτουργίας αυτού του μπλογκ δεν πάψαμε να υποστηρίζουμε ότι «η Ελλάδα μπορεί και να μην είναι τόσο αδύναμη όσο μας την παρουσιάζουν» και ότι «μπορεί να υπάρξει και μια άλλη εξωτερική πολιτική», στη θέση της μονομερούς (και επικίνδυνης πλέον) προσαρμογής στις εκάστοτε επιθυμίες των ισχυρών αυτού του πλανήτη."
  Αγαπητέ Φάκτορα νομίζω ότι υπερβάλλεις επηρεαζόμενος από το επικοινωνιακό κλίμα και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.
  Για να υπάρξει άλλη εξωτερική πολιτική πρέπει να υπάρξει εθνική στρατηγική. Για να υπάρξει εθνική στρατηγική πρέπει να υπάρξει σύμπνοια, ομόνοια και συνεννόηση.
  Σύμπνοια, ομόνοια και συνεννόηση όχι μόνο στα εθνικά λεγόμενα θέματα όπου η Κόρη του Δρακουμέλ τα έχει κάνει μαντάρα με την πολιτκή δημοσίων σχέσεων που εφαρμόζει, αλλά και στην οικονομία, στο ασφαλιστικό, στην παιδεία, στην υγεία.
  Και εκεί ο Καταλληλότερος έχει κάνει τις επιλογές του. Έχει αποφασίσει ότι για να είναι αρεστός σ' αυτούς που τον τοποθέτησαν μετά την αμαρτωλή οκταετία του προηγούμενου καταλληλότερου, πρέπει να συγκρουστεί με την πλειοψηφία της κοινωνίας. Και αυτό θα κάνει.
  Άρα μόνο χειρότερα μας περιμένουν και μέσα ΚΑΙ ΕΞΩ.

 7. βοιωτός avatar
  βοιωτός 04/04/2008 09:52:28

  Ηγέτης ολκής αποδεικνύεται ο Κώστας Καραμανλής: όχι μόνο κατήγαγε περιφανή διπλωματική νίκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά τη διαχειρίζεται και ορθά, πράγμα που είναι και το δυσκολότερο.
  Στο μήνυμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό από το Βουκουρέστι ο Ελληνας πρωθυπουργός όχι μόνο δεν θριαμβολογεί αλλά τονίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά μας ενώ δεν παραλείπει να τείνει χείρα συνεργασίας και φιλίας στο γειτονικό κράτος της FYROM, υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού των εθνικών ευαισθησιών.
  Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από εκείνες τις ιστορικές στιγμές που η πολιτική δικαιώνει την αποστολή της και που η ηγεσία της χώρας κάνει τους πολίτες της περήφανους.

 8. rs avatar
  rs 04/04/2008 10:09:43

  YiannisM,πολύ σωστά τα λές.Ας ελπίσουμε όμως οτι δεν θα επιβεβαιωθεί τόσο απόλυτα η τελευταία σου πρόταση.
  "Βοιωτέ" όσο θα πηγαίνετε "καβάλα στ' άλογο" δεν πρόκειται να διορθωθεί τίποτε.
  Ξεπεζέψτε και κοιτάξτε και λίγο γύρω σας. Όταν θα αποκαθηλώνετε τον "ηγέτη ολκής" ελπίζω να μην είναι για θέμα εξωτερικής πολιτικής.

 9. Nick avatar
  Nick 04/04/2008 10:46:25

  Επειδή πολύ μιλάτε για τον Σαρκοζί, αλήθεια, γιατί δε λέτε ότι η μητέρα του είναι εβραϊκής καταγωγής εκ Θεσσαλονίκης; Πώς την ονομάζουν οι Εβραίοι τη Θεσσαλονίκη;
  "Πρωτεύουσα" τους είναι.

  Ιταλία και Γαλλία μας "στήριξαν" για άλλο λόγο: Όρεξη είχαν να χάσουν τη μεγάλη αγορά που λέγεται Ρωσία; Οι Ιταλοί έχουν τεράστια ανάγκη το πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τουλάχιστον έχουν και μια παλιά σχέση με του Ρώσους (FIAT, Avto-VAZ, Togliatti).

  Οι Γάλλοι θέλουν να έχουν πάντα καλές σχέσεις με τους Ρώσους. Ξεχνάμε την Entente; Και να μη ξεχνάμε ότι έχουν στενή συνεργασία στον αεροναυπηγικό τομέα.

  Οι Γερμανοί, αυτοί και αν τους έχουν ανάγκη. Που θα πουλάνε τη μηχανολογία τους (BMW, Porsche, Mercedes-Benz); Στους Αμερικάνους; Αφήσ'τε δε που θα έχουν και αδιάληπτη πρόσβαση στα πετρέλαια της (North Stream).

 10. Kanenas avatar
  Kanenas 04/04/2008 12:47:25

  Στη σημερινή ιστορική φάση της μίας υπερδύναμης, ανακινούνται ή/ και υποκινούνται, εθνικιστικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, αλλάζουν σύνορα, αναζωπυρώνονται αντιθέσεις και ζητήματα μειονοτήτων.

  Οι διεθνείς σχέσεις είναι πια εξαιρετικά περίπλοκες και ρευστές.

  Στη χώρα μας είμαστε μάρτυρες αλλεπάλληλων λαθών π.χ.:

  Κυπριακό, Σκοπιανό,Ίμια, Πλέγμα των Ελληνοτουρκικών, Μειονοτικά, κλπ, κλπ

  Χρειαζόμαστε Εθνική Εξωτερική Πολιτική.

  Συμφωνημένη από τα περισσότερα κόμματα, σταθερή, με τακτικούς και στρατηγικούς στόχους, με δεξαμενές σκέψεις, με επεξεργασμένα σενάρια κλπ.

  Πολιτική που θα σχεδιάζει, θα ξαφνιάζει, θα παίρνει πρωτοβουλίες, θα συνάπτει συμμαχίες αντί απλώς να απαντάει στις πρωτοβουλίες των άλλων.

  Που θα εργάζεται στα φανερά αλλά και αφανώς.

  Που θα προετοιμάζει τους διπλωμάτες μας παντού στον κόσμο.

  Που θα προετοιμάζει σχέσεις και συμμαχίες με άλλα κράτη, σε Ευρώπη, Βαλκάνια, Αμερική, Μέση και Άπω Ανατολή

  Αξιοποίηση των Ελλήνων στο εξωτερικό, της ιστορίας, της γλώσσας μας σε πανεπιστήμια και αλλού, κλπ, κλπ

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/04/2008 12:50:37

  Κυρίες, Κύριοι,
  Την ενοχλητική παρουσία μου την οφείλετε σε αυτόν τον «Ιάκωβο» που ενεφανίσθη παραπάνω. Αυτός φταίει για όλες τις πολιτικές μου παλινδρομήσεις, αναλύσεις και ψυχανεμίσεις. Αυτός φταίει που έμαθα τι είναι "blog" και ακόμη χειρότερα τι είναι blog.anti. Έτσι όποτε παρεκτρέπομαι, τα παράπονά σας σ'αυτόν.

 12. Swell avatar
  Swell 04/04/2008 13:32:37

  θα μπορούσε αν κάποιοι ήταν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΟΒΑΡΟΙ

 13. bill avatar
  bill 04/04/2008 15:58:10

  «Φοβάμαι ότι το μόνο που καταφέραμε είναι να ξυπνήσουμε έναν κοιμισμένο γίγαντα και να τον γεμίσουμε με την επιθυμία να εκδικηθεί» σχολίασε ο Ιάπωνας ναύαρχος Εσορόκου Γιαμαμότο μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

  Έχοντας εργαστεί επί σειρά ετών σε επιτελικές θέσεις του ΝΑΤΟ καιγνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης των Αμερικανών,πιστεύω ότι γιατο φιάσκο του Βουκουρεστίου αργά ή γρήγορα οι Αμερικανοί θα θελήσουν να πάρουν το" αίμα" τους πίσω.

  Το μόνο αντίδοτο είναι τα μάτια μας ανοιχτά και εθνική ενότητα στη πράξη.

 14. wert01gf avatar
  wert01gf 04/04/2008 16:18:47

  Μια μεγάλη νίκη, σ' ένα τόσο μικρό θέμα

 15. thanos avatar
  thanos 04/04/2008 16:35:44

  βοιωτός
  April 4th, 2008 at 9:52 am

  Diplomatikh nikh file tha htan prin ftasei sto VETO.Twra einai poly arga gia gelia(klamata) Stella.Twra tha doume ekviasmous kai kwl...tylo se emporikes symfwnies oplwn pou tha gelaei kai to pardalo katsiki.
  Symfwnw me ton TOX 100% KAI MAKARI NA VGEI PSEYTHS.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.