#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2014 13:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί η ιδιωτικοποίηση να σώσει τους θησαυρούς της Αρχαίας Ελλάδας;Στον απόηχο της κυβερνητικής λιτότητας, κάποιοι που γνωρίζουν το θέμα υποστηρίζουν ότι ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να σώσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας, γράφει το περιοδικό.

Πολλά αντικείμενα που έχουν αποκαλυφθεί ή προέρχονται από τους θρύλους της Νεμέας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του αρχαιοελληνικού χώρου: το μυθικό λιοντάρι της Νεμέας που σκοτώθηκε από τον Ηρακλή στον πρώτο από τους επτά άθλους του, βάρη που σήκωναν οι αθλητές κατά την αρχαιότητα, το χάλκινο άγαλμα του μωρού Οφέλτη , ο θάνατος του οποίου λέγεται ότι ενέπνευσε τους αγώνες της Νεμέας. Επειδή δεν υπάρχουν αντίγραφα, το μαγαζί του μουσείου πουλά αντίγραφα από Κυκλαδικά ειδώλια, κάτι που εξοργίζει τον Stephen Miller, έναν Αμερικανό αρχαιολόγο ο οποίος έχει περάσει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ανακαλύπτοντας θησαυρούς της Νεμέας. «Κανένα από αυτά δεν έχει σχέση με Νεμέα», λέει στο TIME.
Εξίσου απογοητευτικό για το 72χρονο είναι η έλλειψη ξενοδοχείων και εστιατορίων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου. «Το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει κάποια πράγματα πολύ καλά: κάνει εξαιρετικές εργασίες συντήρησης και είναι πολύ καλό στη διοργάνωση εκθέσεων», λέει ο Μίλερ. «Αλλά είναι χάλια επιχειρηματίες».
Ο Miller προτείνει μια λύση, η οποία λέει ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προστατεύσει τον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας από τις καταστροφές της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει κλείσει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Σε μια λεπτομερή πρόταση που απέστειλε στην κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους, προτείνει να αφήσει ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την ανάπτυξη, την προώθηση και την ασφάλεια ορισμένων υποεκμεταλλευόμενων αρχαιολογικών χώρων, παίρνοντας ως αντάλλαγμα ένα μερίδιο των εσόδων που προέρχονται από τους τουρίστες.
Η πρόταση μπορεί να μην φαίνεται πολύ ριζοσπαστική σε μια εποχή που η Ιταλία έχει επιτρέψει σε μια εταιρεία μόδας να γίνει χορηγός στο Κολοσσαίο, τη Βρετανία να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες υπηρεσίες σε πινακοθήκες, ενώ άλλα ευρωπαϊκά έθνη  έχουν ξεπουλήσει κάποια μικρότερης αξίας αντικείμενα από ιστορικά κτίρια, καθώς οι προϋπολογισμοί μειώνονται. Όμως, οποιαδήποτε πρόταση να φύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης ο τεράστιος πολιτιστικός πλούτος της Ελλάδας προκαλεί το βαθιά εθνικιστικό συναίσθημα, σε μια χώρα σημαδεμένη από τις επανειλημμένες λεηλασίες ξένων κρατών.

Το βάθος της κρίσης, ωστόσο, σημαίνει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στους αμύθητους θησαυρούς της Ελλάδας δεν αποτελεί πολιτικό ταμπού όπως κάποτε. «Αναπόφευκτα, το Υπουργείο Πολιτισμού θα συρρικνωθεί», λέει ο Γιώργος Βαβουρανάκης, λέκτορας αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ανησυχία του είναι ότι η μετάβαση από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα συμβαίνει με έναν τυχαίο και άναρχο τρόπο: «Χρειαζόμαστε ένα όραμα για τον πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά, για το πώς θα ασχοληθούμε με αυτά τα πράγματα, κάτι που πιστεύω ότι λείπει σήμερα». Όταν το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας έσπρωξε το έθνος στο χείλος της χρεοκοπίας το 2009, τα μέτρα λιτότητας που απαίτησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντάλλαγμα 240 δις ευρώ σε δάνεια διάσωσης έχουν πλήξει κάθε τομέα της κυβέρνησης και της κοινωνίας. Σήμερα, το ένα πέμπτο των Ελλήνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας.  Η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 58 τοις εκατό και ολόκληροι τομείς της δημόσιας διοίκησης υπολειτουργούν.
Ο Υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, λέει πως ο προϋπολογισμός του έχει μειωθεί κατά 52 τοις εκατό από το 2010. Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, έχει προειδοποιήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Λιγότεροι αρχαιολόγοι εργάζονται  με λιγότερα χρήματα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συντήρηση, η έρευνα και η ανάλυση. Καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για την πώληση εισιτηρίων, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους, στερώντας τους έσοδα. Η αύξηση της φτώχειας σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς το έγκλημα και με λιγότερες φύλακες να προσέχουν τους θησαυρούς, έχουν αυξηθεί οι αναφορές για κλοπές ευρημάτων και παράνομες ανασκαφές.
Στη Νεμέα, η ξαφνική απόσυρση το 2012 της υπερωριακής αμοιβής για δέκα φύλακες σήμαινε πως ο χώρος έκλεισε εν μέρει για δέκα εβδομάδες. Οι τουρίστες που κατέφθαναν τα Σαββατοκύριακα δεν μπορούσαν πλέον να επισκεφθούν τον Ναό του Δία ή να διαβάσουν τις αρχαίες τοιχογραφίες.

Οι φύλακες τελικά επέστρεψαν στη δουλειά μετά από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, αλλά ο Miller λέει ότι δεν έχουν ακόμη καταβληθεί τα χρήματα για τις Κυριακές που έχουν δουλέψει έκτοτε. Μια τρέχουσα δικαστική υπόθεση σχετικά με τη νομιμότητα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των φυλάκων στη Νεμέα από 10 σε τρεις. Παρόμοιες ιστορίες επαναλαμβάνονται σε πολλούς από τους 9.000 αρχαιολογικούς χώρους και τα 228 αρχαιολογικά μουσεία της χώρας και είναι εξοργιστικό για τους αριθμούς ρεκόρ των τουριστών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα – που έφτασαν πέρυσι τα 17 εκατ.- και είναι η αιτία για την πρόταση του Μίλερ. «Έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό για 40 χρόνια, αλλά τώρα θα αντιδράσω: πρόκειται για μια τεράστια σπατάλη περιουσιακών στοιχείων» λέει ο Μίλερ, ο οποίος έχει επίσημα συνταξιοδοτηθεί, αλλά εξακολουθεί να συμμετέχει στη συντήρηση των χώρων.
Ο θυμός του πηγάζει από μια ζωή αφιερωμένη στην Νεμέα. Όταν έφτασε ως 30χρονος με το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, το 1973, η Νεμέα ήταν ένα αφύλακτο συνονθύλευμα ερειπίων. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, με  κεφάλαια από ξένους και Έλληνες δωρητές, ο Miller και άλλοι αρχαιολόγοι του Berkeley συντήρησαν τον χώρο, έχτισαν το μουσείο, συγκέντρωσαν την ιστορία του από τα αντικείμενα που έφεραν στο φως και εν μέρει αποκατέστησαν τον ναό του Δία.

Το Berkeley δεν είναι το μόνο ξένο ακαδημαϊκό ίδρυμα που εργάζεται στην Ελλάδα. Σχολές από 17 χώρες συμμετέχουν σε ανασκαφές σε εθνικό επίπεδο. Τα πλούσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν ισχυρή παρουσία, με τουλάχιστον 10 να εμπλέκονται σε τρέχοντα έργα. Όλα τα αντικείμενα που αποκαλύπτουν οι ξένοι αρχαιολόγοι είναι ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους και ο Miller σπεύδει να τονίσει ότι δεν η πρότασή του δεν υποδηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει αντικείμενα ή ιστορικούς χώρους. Αυτό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα: μια συνέντευξη με δύο Γερμανούς πολιτικούς που εμφανίστηκε στο περιοδικό της Bild το 2010 υπό τον τίτλο «Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες, και την Ακρόπολη επίσης!» προκάλεσε οργή και αναβίωσε μνήμες από τις λεηλασίες του παρελθόντος.
Η Έλενα Κόρκα, Εφορίας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών του Υπουργείου Πολιτισμού, σχολιάζει πως οι λεηλασίες για το κύρος ή το κέρδος χρονολογούνται από την εποχή των Ρωμαίων, οι οποίοι σύλησαν ελληνικούς τάφους για να κοσμήσουν με αντικείμενα βίλες ευγενών. Ξένοι εισβολείς, όπως ο Ναπολέων και οι Ναζί, πήραν επίσης ένα μερίδιο από τον αρχαιολογικό  πλούτο. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έχει τώρα έναν από τους αυστηρότερους νόμους προστασίας των αρχαιοτήτων. «Δεν τα θεωρούμε αντικείμενο του εμπορίου» λέει η Κόρκα.

Ο υπουργός Πολιτισμού απορρίπτει αυτή τη στιγμή κάθε πρόταση μεταβίβασης της διαχείρισης των χώρων. «Ο πολιτιστικός πλούτος, η κληρονομιά αυτής της χώρας, θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο διότι ανήκει στον ελληνικό λαό», λέει ο Παναγιωτόπουλος. Αλλά δεν αποκλείει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και σε άλλους τομείς, τονίζοντας πως το κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα ένα μέτρο που επιτρέπει σε τουριστικές εταιρείες να ενοικιάζουν αρχαιολογικούς χώρους για μία εκδήλωση ή μία επίσκεψη εκτός ωραρίου λειτουργίας. Οι επιχειρήσεις, επίσης, μπορούν πλέον να γυρίζουν τις διαφημίσεις τους με φόντο τα μνημεία στην Ελλάδα.
Ο Βαβουρανάκης  λέει πως ένας άλλος νέος νόμος επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν τους δικούς τους αρχαιολόγους για να διενεργούν αξιολογήσεις σε πιθανούς χώρους ανάπτυξης. Ανησυχεί ότι η εξωτερική ανάθεση θα μπορούσε να σημαίνει την πρόσληψη φθηνότερων και μη ειδικευμένων ατόμων. Αν και δεν είναι αντίθετος στην παροχή άδειας σε ιδιωτικές εταιρείες για τη διαχείριση των χώρων, λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας  το Υπουργείο Πολιτισμού να διατηρήσει τον αυστηρό έλεγχο για αυτό που αποκαλείται κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού. «Αν αφήσουμε κάποιον άλλον να κάνει την αφήγηση», υποστηρίζει, «τότε ουσιαστικά χάνουμε οποιαδήποτε ιδέα της εθνικής ταυτότητας και της αίσθησης της ιστορίας μας».

http://world.time.com/2014/01/18/can-privatization-save-the-treasures-of-ancient-greece/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris avatar
  aris 18/01/2014 14:03:46

  Aντί να αρχίσουμε να μπάζουμε τα Διεθνή λαμόγια σε όλους τους αρχαιολογικούς μας χώρους πράγμα εξευτελιστικό για τη χώρα και το Εθνος, χωρίς κανένα αντάλλαγμα ουσίας παρά ψιχία για το κράτος και τους μεσάζοντες, θεωρώ πιο σωστό την πώληση του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο αντί 100 δις Ευρώ που τον ζήτησε ο γνωστός αρχαιολάτρης Ρώσος μεγιστάνας. Βεβαίως ο ναός θα παραμείνει στη θέση του και απλώς στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου θα προστεθεί η Ρωσική σημαία και τα εισιτήρια θα τα εισπράττει ο ιδιοκτήτης του χώρου. (Εκτός αν θέλει να μας τα χαρίσει). Ετσι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και μπορεί να διατηρήσει ανέπαφους και με σωστό τρόπο ΟΛΟΥΣ τους αρχαιολογικούς χώρους της. Επι πλέον αποκτούμε μια ισχυρή Ρωσική παρουσία στο έδαφός μας που μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη στο μέλλον.

  • Δαρβινος avatar
   Δαρβινος @ aris 18/01/2014 20:20:14

   Ελπιζω η προταση σου περι πωλησης του ναου του Ποσειδωνα -ή οποιου αλλου μνημειου- να αποτελει σαρδωνιο χιουμορ. Βεβαια η παρηγορητικη "εγγυηση" που μας προσφερεις, οτι δηλαδη "ο ναος θα παραμεινει στην θεση του" με βαζει σε καποιες φριχτες αμφιβολιες. Σε παρομοιες αμφιβολιες με βαζει κι η τοσο πατριωτικη σου αναφορα στο Εθνος (με κεφαλαιο Ε). Στα πλαισια του ιδιου σαρδωνιου χιουμορ εγω θα προτεινα να προσφερονται ολα τα νεα -και ομορφα βεβαιως- κοριτσια προς ερωτικη τερψη ξενων τουριστων, με καποιο ελκυστικο αντιτιμο απο το οποιο θα εισεπραττε το κρατος την αναλογη φορολογια (συν ΦΠΑ). Ο σεξοτουρισμος αποτελει αξιολογη πηγη εσοδων για αρκετες ασιατικες χωρες και δεν καταλαβαινω γιατι δεν πρεπει και το δικο μας "Εθνος" να ακολουθησει την επιτυχημενη συνταγη. Τελος, ας μη μας διαφευγει οτι, εκτος απο την ρωσσικη σημαια που θα εμπαινε στον ναο του Σουνιου (με τις θετικες διπλωματικες συνεπειες), θα μπορουσαν να μπαινουν σε ορισμενα γνωστα και δημοφιλη μνημεια μας και διαφοροι "σπονσορες" -με τις αναλογες διαφημιστικες τους ταμπελες, κλπ- οι οποιοι θα αναλαμβαναν να χρηματοδοτησουν τη συντηρηση και την φυλαξη τους. Να γινει δηλαδη οτι γινεται και με τις "ελληνικες" ποδοσφαιρικες ομαδες.

   • aris 1. avatar
    aris 1. @ Δαρβινος 19/01/2014 11:26:50

    Δαρβίνε με πιάνεις... Και η δική σου πρόταση είναι πιό προχώ απο τη δική μου!!! (Είχα προτείνει και μια άλλη πολύ "εξαγωγική και ανταγωνιστική": Νομιμοποίηση και καλλιέργεια χασίς απο το στρατό με ποικιλίες Ζωνιανών και Ξηρομέρου που είναι Brand Names στο Αμστερνταμ...)
    Τι να πείς όταν σου λένε οτι "Μπορεί η ιδιωτικοποίηση να σώσει τους θησαυρούς της Αρχαίας Ελλάδας"?
    Κι όταν χωροθετεί ο Ψαροτρόφος Γερουλάνος, χάριν ιδιωτικοποίησης και "ανάπτυξης με εξαγωγές" χοιροτροφεία ψαριών στο Ασπρογιάλι Καλάμου Λευκάδος? Σε λίγο θα τα προτείνουν και στο Πόρτο-Κατσίκι, και γιατί όχι στο Παραντάιζ μπήτς της Μυκόνου! Τέτοια Εθνική ξεφτίλα!...

    • θηραία avatar
     θηραία @ aris 1. 19/01/2014 12:27:57

     Μου θύμισες τώρα, εκείνη την κιτσάτη δεξίωση στο θωρηκτό-μουσείο Αβέρωφ, όπου τα μοντέλα και οι εφοπλιστές ξεσήκωσαν το θωρηκτό με χορούς, τραγούδια και φωτογραφήσεις νεαρών κυριών με light εμφάνιση.... κλπκλπ

     Τι να σου κάνει η αγράμματη σύγχρονη "αστική" τάξη; Κάτι τέτοια ψάχνει, να δώσει επίχρησμα πολιτισμού στην καφρίλα της...! Αλλιώς θα κόβανε τις σαχλαμάρες, θα σοβαρευόντουσαν και όπως οι παλαιότεροι αστοί, θα πρωτοστατούσαν και θα στήριζαν ουσιαστικά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας!

 2. Ο κανένας avatar
  Ο κανένας 18/01/2014 14:07:56

  Δεν χρειαζόμαστε όραμα για τον πολιτισμό. Αυτό μας έκαψε τα προηγούμενα χρόνια, όταν η Μελίνα μας πιπιλούσε το μυαλό με το φλου ιδεολόγημα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος. Και με αυτό πολλά λαμόγια βρήκαν τον μήνα που τρέπει τους ένδεκα. Χρειαζόμαστε master plan, συγκεκριμένο, εφαρμόσιμο, με milestones. Ας μπουν οι ιδιωτικές εταιρείες, αλλά αυτές να υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο και όχι να υπάρχει αλισβερίσι με πιθανές συνέπειες την εμπορεία αρχαιοτήτων. Αλλά τι τα γράφω; Ο χρόνος θα δώσει τη λύση του και θα είναι επώδυνη και για τους αιθεροβάμονες αρχαιολόγους που γαλβανίστηκαν με την πασοκική πολιτισμική φιοριτούρα και για το υπουργείο πολιτισμού και τους ίδιους τους πολίτες.

 3. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 18/01/2014 14:43:07

  Να πούμε κάποια στιγμή την αλήθεια ότι δεν έχουν και μεγάλο ενδιαφέρον οι "αρχαιολογικοί θησαυροί" της Αρχ. Ελλάδας. Πόσα χαλάσματα, σπασμένα μάρμαρα και αρχαίες γούρνες / πλυσταριά (για να μην πω τίποτα χειρότερο) να αντέξει να φάει στην μάπα ένας τουρίστας? Καλώς ή κακώς λόγως της ιστορικής απόστασης μόνο γλυπτά έχουν μείνει από την Αρχ. Ελλάδα και αυτά ξεπλυμένα και σπασμένα και τα πιο πολλά με πολύ συγκεκριμένο ύφος (δεν είναι Ροντέν όπως και να το κάνουμε). Επιπλέον άλλο το ενδιαφέρον, η εκφραστική δυνατότητα και το εύρος θεματογραφίας της γλυπτικής και άλλο της ζωγραφικής. Οι αρχαίοι δεν το "είχαν" το δεύτερο ή οι μουσαμάδες τους κάηκαν. Πας το Παρίσι και μπορείς για μία εβδομάδα να πηγαίνεις από πινακοθήκη σε πινακοθήκη. Το ίδιο και σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μαδρίτη κ.λπ. Να μην μιλήσω για καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά ή ανναγενησιακά κάστρα από τα οποία είναι γεμάτη όλη η Ευρώπη σε αντίθεση με κάτι ερείπια και αγριώματα που έχουμε να δείχνουμε εμείς από την αρχαιότητα. Να ξεφεύγουμε λιγάκι από το τριπάκι (συμφωνώ απόλυτα με τον "κανένα" για την Μερκούρη) αυτό ότι έχουμε κάτι ιδιαίτερο πολιτιστικά να επιδείξουμε γιατί δεν πάει μπροστά ο τουρισμός έτσι. Ο τουρίστας έρχεται για θάλασσα, ήλιο, διασκέδαση (κάθε είδους), γαστρονομία και ποιοτικές υπηρεσίες. Τα άλλα αφορούν κανέναν μπατιροκαθηγητή ή κανένα θύμα που θα φάει το παραμύθι του "πολιτισμικού τουρισμού" αλλά θα την πατήσει όμως μόνο μία φορά και μετά δεν θα θέλει να ξανάρθει στην Ελλάδα ούτε για τράνζιτ. Κάντε μια ιδιωτικοποίηση να δείτε πόσο αποτιμάει η αγορά τους Δελφούς ή την Ολυμπία π.χ. Τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν έστω και με πενιχρά οικονομικά ανταλλάγματα για να γίνει πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση και να πάρουν πόδι υπεράριθμοι και αφισοκολλητές αλλά ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες.

  • θηραία avatar
   θηραία @ Μανώλης Πετράκης 18/01/2014 15:55:49

   Εύγε, μια χαρά συντονισμένος με το κλίμα της εποχής!
   Σε ποιό σχολείο είπαμε, ότι πήγαινες;

   • Μεγάλη Ώρα avatar
    Μεγάλη Ώρα @ θηραία 18/01/2014 22:07:33

    Μα δεν έχει πάει κανονικό Ελληνικό σχολείο ο άνθρωπος.
    Το Κολέγιο έβγαλε κι αυτό με πολύυυυυ μέσον. Αυτά που γράφει, του τα έγραψε ο υπηρέτης του, μιας και λεφτά (μόνο) του υπάρχουν.....

  • οτι ναναι avatar
   οτι ναναι @ Μανώλης Πετράκης 18/01/2014 16:05:19

   εσυ δεν μιλας για Ελλαδα αλλα για Ελλαδισταν του μουσακα σουβλακι και μπομπα βοτκες για τους ποιοτικους τουριστες ... Ελλαδισταν του κραχτη για rooms to let και του "ελα μυγδαλα" ...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Μανώλης Πετράκης 18/01/2014 16:21:29

   Στήν περίπτωσή σας κύριε ἰσχύει ἡ παροιμία πού λέει,''πάρτον στό γάμο σου νά σοῦ πεῖ καί τοῦ χρόνου''..
   Γιατί δηλαδή θά πρέπει ξεμπροστιάζοντας-σωστά- ὅλα τά κακῶς κείμενα στήν τουριστική πολιτική καί τήν ἐμπορική ἐκμετάλλευση τῶν αρχαιολογικῶν χῶρων,νά βγάλουμε τά μάτια μας,προβάλλοντας μόνο τούς ξένους ''αρχαιολογικούς θησαυρούς καί μουσεία;
   Νά ἐντοπισουμε τά στραβά καί νά προσπαθήσουμε νά τά διορθώσουμε,ὄχι νά τά βγάζουμε ὅλα σκάρτα γιά νά διαφημίζουμε τά κάστρα καί τούς ἀναγεννησιακούς πίνακες.
   Ξεχνῶντας συγχρόνως τούς δικούς μας ζωγράφους,ἀπό Έλ Γκρέκο μέχρι Ν.Λύτρα...Γιατί,ἐπειδή τά δικά μας κάστρα εἶναι βαμμένα ἀπό τό αἷμα τῶν προγόνων μας πού τά ὑπερασπίστηκαν καί σκαμμένα ἀπό τά βόλια τῶν βαρβάρων πού τά ἐπιβουλεύτηκαν ἀνά τούς αἰῶνες; Καί δέν εἶναι γεμάτα ἀπό ἱστορίες ἀναγεννησιακῶν ὀργίων καί ἰντριγκῶν πού στολίζουν τά μεσαιωνικά εὐρωπαϊκά κάστρα;...
   Δυστυχῶς,δέν ἐκτιμᾶμε σωστά τήν ἀρχαιολογική μας κληρονομιά,γι' αὐτό καί δέν τήν ἐκμεταλλευόμαστε ὅπως πρέπει.Μήν περιμένουμε ὅμως τότε νά τά ἐκτιμήσουν καλύτερα οἱ ξένοι...

  • Vee avatar
   Vee @ Μανώλης Πετράκης 18/01/2014 21:26:37

   Πετράκη, καλύτερα να πίνεις ρακές παρά να μιλάς. Αν δεν καταλαβαίνει ς τη διαφορά ανάμεσα σε ένα "σπασμένο μάρμαρο" και ένα αρχαιολογικο θησαυρό, είσαι αξιολύπητος. Αν πάλι το κάνεις απλώς για να τα δικά σου 5 λεπτά προσοχής, σε αυτόν τον ιστότοπο μάλλον έχεις αποτύχει. Από την άλλη, η γνωστή Γαλλικού ίσως βρίσκει τις ιδέες σου ενδιαφέρουσες. Γιατί δεν πας από εκεί να το συζητήσετε;

  • sender avatar
   sender @ Μανώλης Πετράκης 18/01/2014 21:40:55

   κ.Πετράκη,έχετε εντυπωσιάσει με την naive αντίληψη που έχετε για την τέχνη και τον πολιτισμό.

 4. Ν. avatar
  Ν. 18/01/2014 16:42:07

  Κλασική μνημονιακη αντιμετώπιση.ΚΟβουμε κονδύλια από κάτι μέχρι να μην μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και στην συνέχεια βγάζουμε ένα λαγό να πει τι ωραία που θα ήταν εάν το αναλάμβανε ιδιώτης.ΑΠειρα παραδείγματα αυτής της μεθόδου τα τελευταία χρόνια.

  Εχουμε καλύτερη λύση όμως.Ειναι σαφώς ποιο οικονομικό να στείλουμε σπίτι τους για να κοιτάζουν τους τοίχους,όσους προωθούν τέτοιες πολιτικές.

 5. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 18/01/2014 18:27:23

  @Κ // Μη δινεις σημασια. Τρολ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τυπος, και νομιζει ότι τρολαροντας θα κανει κακο στη ΝΔ, μιλοντας για ακραιες καταστασεις της καπιταλιστικης οικονομιας.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Μικρασιάτης 18/01/2014 22:49:13

   Ἔχεις δίκιο..

  • Λεσμαν avatar
   Λεσμαν @ Μικρασιάτης 19/01/2014 13:58:02

   Αντί να αναλογιστούμε το τι έχουμε κάνει οι ίδιοι στην χώρα μας και πως έχουμε υιοθετήσει μια ιδεολογία που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της (τον νεοφιλελευθερισμό) εφόσον όλα πλέον έχουν μια τιμή, καθόμαστε και βλέπουμε φαντάσματα του ΣΥΡΙΖΑ παντού. Φαίνεται πως κάποιοι ΝΔημοκράτες θα βάλουν μυαλό μόνον όταν πωληθεί η ίδια τους η μάνα στο όνομα της ελεύθερης αγοράς

 6. helios avatar
  helios 18/01/2014 20:03:12

  Είμαστε άξιοι της μοίρας μας αγαπητοί φίλοι.
  Και εάν το κράτος είναι ανίκανο να διαχειριστεί τα μνημεία μας, τότε χίλιες φορές να δοθεί η διαχείρισή τους ( προσοχή όχι πώληση των μνημείων αλλά διαχείριση τους) σε ιδιώτες.
  Βλέπεις για παράδειγμα το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και μένεις με ανοιχτό το στόμα τι έχουν κατάφερει αυτοί οι άνθρωποι και μετά σε πιάνει θλίψη και οργή σε τι κατάσταση έχουν περιέλθει τα μνημεία μας που διαχειρίζεται το δημόσιο, σε τελική ανάλυση ας περάσει η διαχείριση των μνημείων μας σε ένα μεικτό σχήμα.
  Δεν θα έπρεπε για παράδειγμα πάνω στη Μακεδονία να υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο για τη δημιουργία ενός ALEXANDERPARK που θα ήταν 1000 φορές ανωτέρο τόσο από πνευματικής όσο και από εμπορικής άποψης από την κάθε μπούρδα τύπου Disneyland, όπου όλοι οι χώροι είναι σχεδόν έτοιμοι, όπως τα μουσεία, οι τάφοι των Μακεδόνων, οι χώροι όπου μεγάλωσε / πήγε σχολείο / εκπαιδεύτκε ο Αλέξανδρος κλπ … θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν με κάποιους ψυχαγωγικούς χώρους σε συνδυασμό με αγροτουρισμό,πολυτελείς ξενώνες,boutique ξενοδοχεία κλπ ….

  Και φυσικά η παραπάνω πρόταση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και να επεκταθεί και σε διάφορα αλλά τουριστικά και ιστορικά μέρη της πατρίδας μας.

  Πολλά θα μπορούσαν να συμβούν αγαπητοί φίλοι μου αρκεί να υπάρχει σχέδιο, οργάνωση και πάνω απ' όλα θέληση.Δυστυχώς όμως θα περιμένουμε για πολύ καιρό ακόμα.

 7. θηραία avatar
  θηραία 18/01/2014 21:14:01

  ...κι αναρωτιέμαι, γιατί πληρώνουμε φόρους, τελικά;

 8. τάσος avatar
  τάσος 19/01/2014 00:21:54

  Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι’ ένα βασιλόπουλο ατόφια – φαίνονταν οι φλέβες· τόση εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρον, τα ’χαν πάρη κάτι στρατιώτες και εις τ’ Άργος θα τα πουλουύσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλλαρα γύρευαν. Άντεσε κ’ εγώ εκεί, πέρναγα· πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα· «Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτήτε να βγουν από την πατρίδα μας. Δι’ αυτά πολεμήσαμεν». (Βγάζω και τους δίνω τρακόσια πενήντα τάλλαρα.)· κι’ όταν φιλιωθούμεν με τον Κυβερνήτη, (ότι τρωγόμαστε), τα δίνω και σας δίνει ό,τι του ζητήσετε διά να μείνουν εις την πατρίδα απάνου». Και τα ’χα κρυμμένα. Τότε με την αναφορά μου τα πρόσφερα του Βασιλέως να χρησιμέψουν διά την πατρίδα.

  “ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ” τόμος Β΄

 9. θηραία avatar
  θηραία 19/01/2014 01:17:30

  Kύριε Πετράκη μήπως ξέρετε που βρίσκεται ένας Μακρυγιάννης;

  • Μανώλης Πετράκης avatar
   Μανώλης Πετράκης @ θηραία 19/01/2014 01:30:35

   Εγώ ναι, ο τουρίστας που έχουμε την παράλογη απαίτηση να μείνει έκθαμβος μπροστά σε αδιάφορα πια αγάλματα και μάρμαρα, ξέρει και αυτός? Του λέει κάτι? Ας σοβαρευτούμε. Χάσαμε δύο δεκαετίες με τα χιονοδρομικά του ΚΚ Α' και τον βουνίσιο τουρισμό (100% Έλληνες) και άλλες δύο με τα μάρμαρα της Μελίνας και σαχλαμάρες τύπου οικοτουρισμός, κάνουμε τουρισμό και μαθαίνουμε αργαλειό, κ.λπ. Το προϊόν μας είναι η θάλασσα και από μόνο του θα ήταν υπέραρκετό αν είχαμε λίγο μυαλό και ας μην είχε η χώρα ούτε πέτρα πάνω σε πέτρα ηλικίας άνω των 100 ετών (ούτως ή άλλως το πιο πολλά "αρχαία μνημεία" μας αυτό είναι: πέτρες πάνω σε πέτρες. Άντε που και που υπάρχει και μία τρίτη πέτρα πάνω στις άλλες δύο).

   • ΝΚ avatar
    ΝΚ @ Μανώλης Πετράκης 19/01/2014 16:26:47

    Extreme trolling.

    Ο Νεοελληνικός πολιτισμός.

    • θηραία avatar
     θηραία @ ΝΚ 20/01/2014 01:02:19

     trolling???
     ...μα επί Γερουλάνου στο υπ πολ, κάτι τέτοιες προτάσεις επεξεργαζόντουσαν...
     Μάλιστα νομίζω, ότι τότε είχαν δημοσιεύσει και τιμοκατάλογο για εκμετάλλευση μνημείων (τόσα για φωτογράφιση, τόσα για κινηματογράφηση, τόσα για δεξιώσεις, κλπ...)
     Αυτά που διαβάζουμε στο άρθρο ή γράφουν παραπάνω οι κυνικοί εκπρόσωποι της αγοράς... ίσως να είναι ήδη από τότε... νόμοι του κράτους!

 10. θηραία avatar
  θηραία 19/01/2014 02:03:52

  Αν και αρχικά θελήσατε να κολακέψετε τους γάλλους, αναγορεύοντας τον Rodin ως γλύπτη ανώτερο των αρχαίων ελλήνων, κατ ουσίαν τους προσβάλατε βαθύτατα : Μήπως ακούσατε ότι συγκέντρωσαν ένα εκατομμύριο ευρώ για την συντήρηση της Νίκης της Σαμοθράκης πρόσφατα;
  ...για ένα από αυτά όπως λέτε τα " ξεπλυμένα και σπασμένα και τα πιο πολλά με πολύ συγκεκριμένο ύφος (δεν είναι Ροντέν όπως και να το κάνουμε)."
  Μάλλον δεν συμφωνούν με τις απόψεις σας οι Γάλλοι!
  Κι αν "Το προϊόν μας είναι η θάλασσα .." μόνο, όπως λέτε, γιατί ο παγκόσμιος τουρισμός δεν έχει κατακλύσει την Μάλτα που είναι και φτηνότερη;;
  Αλήθεια, ποιό σχολείο τελειώσατε;

 11. πολίτης avatar
  πολίτης 19/01/2014 10:30:56

  Εμείς φταίμε, που τους παίρνουμε στα σοβαρά και ασχολούμαστε με γελοίες προτάσεις.

 12. Κριτική Σκέψη avatar
  Κριτική Σκέψη 19/01/2014 11:01:56

  Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι, διάφοροι τύποι που διαβάζω εδώ μέσα, είναι έτοιμοι να πουλήσουν τα πάντα στο όνομα της αγοράς!!!! Ποιας αγοράς? Των λαμογιών, της ρεμούλας, της αρπαχτής. Καμία σοβαρή πρόταση για παραγωγή δεν βλέπω και δεν ακούω!!! Τα λαμόγια δεν έχουν τον νου, τον τρόπο, τη θέληση και τη σοβαρότητα να παράγουν, καθόσον ο "κοπριτισμός" έχει διαποτίσει το DNA τους. Τα λαμόγια - των υποτιθέμενων αγορών - είναι ικανά να γκρεμίσουν την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, σαν νέοι Μοροζίνηδες και να την πουλήσουν πέτρα - πέτρα και κίονα - κίονα! ΑΥΤΑ..!!!!!!

 13. Λεσμαν avatar
  Λεσμαν 19/01/2014 13:45:26

  Να πούμε βεβαίως πως όλα αυτά τα προτείνουν και τα προωθούν αυτοί που αυτοαποκαλούνται πατριώτες.....Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία οι αυτοαποκαλούμενοι πατριώτες και εθνικιστές έχουν υπάρξει μακράν οι μεγαλύτερη προδότες του τόπου τούτου.

 14. Δια-πορών avatar
  Δια-πορών 21/01/2014 21:56:28

  Φίλοι, Τα ίδια έλεγαν μερικοί και για την δημιουργία ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και σήμερα δουλεύουν χιλιάδες δημοσιογράφοι σε αυτά και το ωραίο είναι ότι η ακροαματικότητά τους υπερβαίνει κατά πολύ τα δημόσια.
  Το ίδιο λέγανε μερικοί και για το καζίνο της πάρνηθας. Τώρα σαν ιδιωτικό έχει και τελεφερίκ δωρεάν για τους ανερχομένους και πάρκινγκ δωρεάν και ευπρεπές.
  Η Νεμέα δημιουργήθηκε από ιδιωτικές εισφορές και έγινε ένα αξιοθέατο που το κράτος αδυνατούσε να αναδείξει. Ας γίνει ιδιωτική εκμετάλλευση αφού το κράτος δεν έχει τους πόρους να τα υποστηρίξει. Έτσι και αλλιώς είναι χαμένα.
  Πονάει η ψυχή μου που βλέπω στην Μεγαλόπολη, οι αναδειχθείσες κολώνες της αρχαίας στοάς, να λιώνουν στους καπνούς του παρακειμένου εργοστασίου.

 15. Κριτική Σκέψη avatar
  Κριτική Σκέψη 24/01/2014 07:58:22

  Αναφέρεστε στα ιδιωτικά κανάλια στις εποχές που ζούμε χωρίς να κάνετε μνεία στα θαλασσοδάνειά τους, στην καταβολή των εισφορών τους στα Ταμεία, στο καθεστώς λειτουργίας τους (βλ. βασικός μέτοχος, αδειδότηση συχνοτήτων λειτουργίας τόσα χρόνια, τουρκοσίριαλ). Μερικά πράγματα δεν μπαίνουν στο καλάθι της ιδιωτικοποίησης. Δεν έχουμε ανάγκη ενίσχυσης του τομέα παροχής υπηρεσιών. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Χώρας δεν έχει καταλάβει ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος μέσω της παραγωγής αγαθών, τομέας που υστερούμε σε μεγάλο βαθμό. Η παροχή υπηρεσιών δεν φέρνει πλούτο. Οι οικονομίες του βορρά στηρίζονται στην ισόρροπία μεταξύ της παραγωγής - προώθησης αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών. Άλλωστε αυτό δεν επισημαίνεται κάθε φορά στις επισκέψεις των Βορείων εταίρων στη χώρα μας? Η ύπαρξη στρεβλώσεων στο δίπολο αυτό οδηγεί σε σοβιετικού τύπου οικονομικό μοντέλο!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.