#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/12/2009 09:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί αυτή η ΓΣΕΕ να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων;

 Έχουμε ήδη επισημάνει την πρωτοφανή στα χρονικά κόντρα του ΚΚΕ με την ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ και η συναινετική σούπα του ΠΑΣΟΚ

ΚΚΕ: Τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών η ΓΣΕΕ

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη υπενθυμίζουμε παλαιότερο σχόλιό μας:

Στην Ελλάδα έχουμε το θλιβερό  προνόμιο να διαθέτουμε τον πιο κομματικό –και σε συχνές περιπτώσεις κρατικό– συνδικαλισμό της Ευρώπης. Είμαστε επίσης η μόνη χώρα που έχει καθιερώσει το συνδικαλιστικό μονοπώλιο. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μία συνδικαλιστική συνομοσπονδία στον ιδιωτικό τομέα (ΓΣEE) και άλλη μία στον δημόσιο (ΑΔΕΔΥ). Αποτέλεσμα αυτής της παρά φύση «ενότητας» είναι ότι μέσα στα συνδικάτα λειτουργούν κανονικά και με το νόμο κομματικές παρατάξεις, που καταλήγουν να ελέγχουν τα σωματεία, τις ενώσεις και τελικά τις ομοσπονδίες.

Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια, η ΓΣEE έχει μετατραπεί σε κάτι σαν «ΠAΣKE και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». H «δύναμη» του συνδικαλιστικού κινήματος (όποια του έχει απομείνει τέλος πάντων) δεν προέρχεται από τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες του, αλλά από την επιρροή που ασκούν οι συνδικαλιστές στους κομματικούς τους μηχανισμούς. Τα παραδείγματα των επικεφαλής της ΓΣEE που στη συνέχεια έγιναν βουλευτές και υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠAΣOK είναι γνωστά και παραπέμπουν στη συνδικαλιστική οργάνωση που συναντούσαμε στα φασιστικά καθεστώτα της δεκαετίας του ’30. Τα ίδια ισχύουν όμως και σε άλλους χώρους.

Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται να ωριμάζει σε διάφορες πτέρυγες του συνδικαλιστικού κινήματος η ιδέα της οργανωτικής διάσπασης της ΓΣEE ως σανίδας σωτηρίας των συνδικάτων. Η δημιουργία δηλαδή περισσότερων της μίας συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών. Παρότι αυτό το ενδεχόμενο ακούγεται παράξενο στην Ελλάδα, αποτελεί τη συνδικαλιστική πραγματικότητα της Ευρώπης, εδώ και πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Ισπανία λειτουργούν από πέντε διαφορετικές συνδικαλιστικές. Και φυσικά είναι κωμικό να υποστηρίξει κανείς ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αυτών των χωρών είναι πιο αδύναμο από το ελληνικό επειδή τάχα είναι διασπασμένο.

Ίσως, στην κοινωνική σύγκρουση που έρχεται, η όποια κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα συνδικαλιστικό κίνημα που συγκροτείται στους χώρους δουλειάς και όχι στα κομματικά γραφεία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 20/12/2009 09:23:21

  Οταν ο αρχιεργατοπατερας βρισκονταν προ ημερων στο Ζαππειο και χειροκροτουσε τον Παπανδρεου,πιστευει κανεις οτι μπορει αυτος ο ανθρωπος να υπερασπιστει τα συμφεροντα των εργαζομενων;
  Μπορεις να εισαι και μαζι και εναντια στο Διαβολο;
  Δεν μπορει ο νυν να μαθει απο το παθημα του Πολυζογοπουλου που καποιοι φανατικοι τον κανανε να ξεχασει ακομα και την αλφαβητα απο το πολυ ξυλο;

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 20/12/2009 09:28:50

  Θα αρχίσω από την άλλη πλευρά: Τον ΣΕΒ. Ο ΣΕΒ δεν έχει λόγο ύπαρξης. Τρώει ένα σωρό λεφτά από εταιρίες που ζορίζονται με τα έξοδα και τα δάνεια και την αγορά, για να συνεδριάζουν 15-20 λιμοκοντόροι να λένε τίποτα, υπο την Προεδρία ενός τυπάκου που ήταν, κάποτε, ο μπαμπάς του "βιομήχανος", και σήμερα ο ίδιος είναι ραντιέρης. Να καταργηθεί ο ΣΕΒ. Ποιά "Β" εκπροσωπεί;

  Όσο για την ΓΣΕΕ... φυτώριο μπουμπουκιών έχει γίνει. ΤΕΙ βουλευτών και κοροϊδίας. Τα συνδικάτα εδώ και καιρό, δεν εκπροσωπούν τους εργαζόμενους. Προσπαθούν, μια φορά το τόσο να παραστήσουν ότι εκπροσωπούν τους εργαζόμενους. βρήκαν καρέκλα, κάθησαν και εισπράττουν χρυσόσκονη για να βοηθάνε δουλειές.

  Αν βγάλεις τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες (που αυοτεκπροσωπούνται με τα υπαλληλάκια τους) οι άλλοι είναι μόνοι τους. ΄Και οι εργαζόμενοι μόνοι τους είναι. Και εμέις μόνοι μας είμαστε. Αν δηλαδή δενν το έχετε καταλάβει.

 3. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 20/12/2009 09:53:18

  Γιατί να υπάρχει συνομοσπονδία των ομοσπονδιών; Να υπάρχει η ομοσπονδία των οικοδόμων, η ομοσπονδία των αγροτών, η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων, κοκ, η ΓΣΕΕ να μετεξελιχθεί σε πανεπιστήμιο, για να μη πάει χαμένο και το κτήριο -δεν κάνω πλάκα- κάτι σαν το CNAN (www.cnam.fr/), και θα είναι το μόνο που θα τις ενώνει. Και άμα αποφασίζουν πανελλαδικές απεργίες, υπάρχουν και τα τηλέφωνα να συννενοούνται για όσους αποφασίζουν να συμμετάσχουν.
  Ήθελα να ρωτήσω και γιατί πρέπει να υπάρχει συνδικαλισμός, αλλά θα με περάσετε για χαζή...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ B.K.Σ. 20/12/2009 10:08:35

   άλλοι, είναι ίσως πιο γνώστες στο θέμα, αλλά κάποτε στην Ελλάδα είχε εργοδότες "δυνατούς" και οι εργάτες, με ή χωρίς καθοδηγητές, συνδικαλίστηκαν για να "προστατευθούν" και καλά έκαναν. Σήμερα το μόνο συνδικάτο που χρειάζεται είναι συνδικάτο του λαού κατά του Κράτους. Το Κράτος το έχει καταλάβει αυτό, και εξ ου και οι ορδές των κρατικοδίαιτων αργόσχολων ασήμαντων, και πολυάσχολων "επιχειρηματιών" Οι κρατικοδίαιτοι αργόσχολοι και οι κρατικοδίαιτοι εργοδότες ζούν 1) από τους φόρους της όποιας παραγματικής παραγωγής και από τις επιδοτήσεις τρίτων που μας επιδοτούν για να ψωνίζουμε από αυτούς ή να υπάρχουμε κάπως για αυτους. Μην φαντάζεσαι αλτρουϊσμό ή φιλανθρωπία.

   Αν λοιπόν δεις την Ελλάδα σαν ένα σύστημα, με μια γραμμή-σύνορο γύρω από αυτήν, υπάρχουν πράγματα που παράγονται, πράγματα που έρχονται μέσα, πράγματα που φεύγουν έξω, πράγματα που αποθηκεύονται και πράγματα έτοιμα, που καταναλώνονται. Κάνε την αριθημτική σου, δες ποιός παράγει, ποιός ροκανίζε και που πάμε. Και όταν το καταλάβεις, πες το και στα κνώδαλα που μας κυβερνούν (και σε όσους πιστεύον ότι "ανάπτυξη" είναι η αναδιανομή)

   • B.K.Σ. avatar
    B.K.Σ. @ archaeopteryx 20/12/2009 10:24:10

    βλέπω έναν τεράστιο όγκο μεροκαματιάρηδων, στον οποίον συμπερλιμβάνομαι, που τον συνδικαλισμό τον ακούει ως ανέκδοτο. οι περισσότεροι από εμάς, όταν το σωματείο μας ενημερώνει πως η ομοσπονδία μας συμμετέχει στην 24ωρη της γσεε συμμετέχουμε στην απεργία με αίσθημα καθήκοντος και συνδικαλιστικής νομιμοφροσύνης, η υποχρέωσή μας συνήθως λαμβάνει χώρα τον οκτώβρη, διότι πρέπει να μειωθεί και κάτι τις το δώρο των χριστουγέννων το οποίο υπολογίζεται με βάση τα μεροκάματα του δέκατου και του ενδέκατου, και τον δεκέμβρη που χρειαζόμαστε μια μέρα ελεύθερη να πάμε να καταθέσουμε το δώρο να κινηθούν οι επιταγές της αγοράς. Δεν πάμε στις πορείες, γιατί δεν έχουμε να φωνάξουμε για τίποτα, δεν έχουμε καν φωνή δηλαδή, ξέρουμε πως όλα πια είναι σικέ.
    Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος μεροκαματιάρηδων που δεν απήργησε ποτέ του η ομοσπονδία του, που δεν έχει καν δική του ομοσπονδία. Χίλιοι ενεργοί νοματαίοι είναι όλοι κι όλοι όσοι ψηφίζουν, εκλέγονται, αποφασίζουν και συντηρούν αυτή την επιθεώρηση που λέγεται συνδικαλισμός στην ελλαδική επικράτεια (να εξαιρέσω, πρέπει, το ΠΑΜΕ, που προσπαθεί να δίνει ακόμη υπόσταση στην έννοια του συνδικαλίζεσθαι, αλλά δεν είναι παντού, είναι ισχνό και επιτέλους ο κόσμος έχει ανάγκη το μεροκάματο, δεν αντέχει να απεργεί!)

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ B.K.Σ. 20/12/2009 10:49:10

     έχει αλλάξει το κουκλοθέατρο Β.Κ.Σ., και μακάρι να ήξερα ποιό παίζεται τώρα...

 4. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 20/12/2009 12:11:46

  Καλα κοροϊδευόμαστε τώρα ο επικεφαλής της ΓΣΕΕ κοιτάζει να στρώσει ένα βελούδινο χαλί στην κυβέρνηση. Όχι εκπρόσωπος εργαζομένων δεν είναι αλλά Φιλιππινέζος και κομματικό στέλεχος/εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ «Κασσάνδρα» 20/12/2009 13:02:54

   Απλά θεσμικό μέλος επιτροπών και ΔΣ είναι (με αυτοτελή φορολόγηση μάλιστα), με διαχείριση κοινοτικών και εθνικών πόρων, μην παρεξηγείται τα πάντα ....

  • anthropos avatar
   anthropos @ «Κασσάνδρα» 21/12/2009 06:52:43

   ΓΣΕΕ: Αερόσακος προστασίας της εργοδοσίας…

 5. pampam avatar
  pampam 20/12/2009 13:25:16

  «Το ΠΑΜΕ είναι βέβαια πρόβλημα γιατί εξακολουθεί να φωνάζει για τα δικαιώματα όχι των λαμογιών αλλά των εργατών. Δε φοράει κουκούλες οπότε δεν επιδέχεται “προβοκατόρικο” ρόλο.» (olympia.gr)

  • anthropos avatar
   anthropos @ pampam 20/12/2009 13:30:12

   “ «Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα
   που θα θελήσουν να απεργήσουν αύριο ,
   δεν θα προστατευτούν από
   καμία συνδικαλιστική ομπρέλα»
   Αυτά έχει πει την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
   ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
   Ναι !
   Σωστά διαβάζετε !
   Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ !
   Το απόλυτο ΔΕΚΑΝΙΚΙ του Geoffrey.

   Πόση υπομονή να κάνουμε πια ;”
   (olympia.gr)

   • Marianthe avatar
    Marianthe @ anthropos 20/12/2009 14:08:40

    «η συμμετοχή του σε πλείστα όσα διοικητικά συμβούλια φορέων και οργανισμών - με τη συνδικαλιστική του ιδιότητα, κυρίως με αυτή του προέδρου της ΓΣΕΕ - εκτοξεύει το ετήσιο εισόδημά του σε ποσό που υπολογίζεται άνω των 150.000 ευρώ».(ΤΟ ΒΗΜΑ)
    Μέχρι και οι δικοί του τον έχουν κράξει…

    • εναςάσχετος avatar
     εναςάσχετος @ Marianthe 20/12/2009 17:00:42

     Φορολογούνται αυτοτελώς?

 6. ssd avatar
  ssd 20/12/2009 16:53:42

  Αυτή δεν είναι ΓΣΕΕ αλλά ΓΕΣΣΕΡ (Τζέφρεϊ)..

 7. anthropos avatar
  anthropos 20/12/2009 21:09:27

  Καθόλου άσχετη με το θέμα η εφεδρεία Αλαβάνου.

  • pampam avatar
   pampam @ anthropos 20/12/2009 21:15:32

   Αν δει κανείς το προηγούμενο (επόμενο) ποστ κάποιο νόημα βγαίνει -για προσπάθεια νέας κατανομής ρόλων, ίσως;

 8. ΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΑΝΟΣ 20/12/2009 22:55:32

  ΔΥΣΡΤΥΧΩΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΩΣ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΕΔΡΑΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ !!!!!

 9. Orestios avatar
  Orestios 20/12/2009 23:03:03

  ΓΣΕΕ ή αλλιώς ο εχθρός του εργαζόμενου. Επίσης η χαρά του wannabe βουλευτής.

 10. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 21/12/2009 05:52:46

  Μπορεί αυτή η Αριστερά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων;

 11. Σπάρτακος avatar
  Σπάρτακος 21/12/2009 11:38:18

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Επείγουσα έκκληση:Στείλτε γρήγορα καμβάδες στο νεοκλασσικό της Πατησίων(πλατεία Αιγύπτου). Διάφορε(θ),παρθένε(θ),θυγατέρε(θ),θεραπαινίδε(θ),φοβούνται μην πάθουν αγκύλωση τα χεράκια τους από την απραξία ...λόγω .Καμβάδες γρήγορα,με τον πράσινο Ηλιο γιά κέντημα και σκότωμα της ώρας.Απεργίες ξανά,όταν θα φύγει ο Σοσιαλισμός.Αλήθεια,γιατί χάθηκε ο Τσιαμτσίκας;Ασχετο,αλλά σημαντικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.