#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/03/2010 16:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί ένας Ρώσος μεγιστάνας να σώσει την εφημερίδα Independent;Ο Ρώσος Alexander Lebedev είναι ο νέος ιδιοκτήτης της βρετανικής εφημερίδας Independent. Όταν επισκέφτηκε πέρσι τα γραφεία της ανταγωνιστικής  Guardian, ρωτήθηκε για ποιο λόγο ενδιαφέρεται να αγοράσει μια εφημερίδα η οποία και δεν τα πάει καθόλου καλά. Η Independent πουλάει μόλις 100.000 φύλλα σε καθημερινή βάση, και είναι τέταρτη σε κυκλοφορία μετά τις λονδρέζικες  Daily Telegraph, Times of London,  Financial Times, και την  Guardian. Μπαίνει μέσα περίπου $15 εκατομμύρια το χρόνο. Η απάντηση του Lebedev, που κάποτε ήταν πράκτορας της KGB με έδρα το Λονδίνο, ήταν χαρακτηριστικά αινιγματική: «Ή είμαι Ρώσος κατάσκοπος ή είμαι τρελός… ή πιστεύω ότι μπορώ να βγάλω χρήματα από τις εφημερίδες».

Έχοντας αγοράσει την Evening Standard του Λονδίνου πριν από ένα περίπου χρόνο, η αγορά τώρα της Independent, επιβεβαιώνει τη θέληση του μεγιστάνα να χτίσει μια μηντιακή αυτοκρατορία στη βρετανική πρωτεύουσα. Σε αυτή τη φάση όμως, τα σχέδια του είναι άγνωστα τόσο στους εχθρούς όσο και στους φίλους του.  Η κατάσταση της εφημερίδας είναι τόσο αδύναμη, που το να εξακολουθήσει να τηρεί την διεθνιστική, εναλλακτική φιλελεύθερη γραμμή της απέναντι  στη δεξιόστροφη Daily Telegraph, ή στη περισσότερο κεντρώα Times of London, μοιάζει με εμπορική αυτοκτονία. Το ήδη πολύ μικρό αναγνωστικό της κοινό, μαραζώνει πολύ γρηγορότερα από αυτό των ανταγωνιστών της. Η πτώση στον αριθμό των φύλλων το 2009 άγγιξε το 17%, ενώ η αντίστοιχη πτώση των υπολοίπων καθημερινών εφημερίδων ήταν της τάξης του 6-8%. Η όλη εικόνα των ΜΜΕ του Λονδίνου, αλλάζει μέρα με τη μέρα. Η News Corporation του Murdoch, ανακοίνωσε προχθές πως θα αρχίσει να χρεώνει τους αναγνώστες με $1.50 την ημέρα ή $3 την εβδομάδα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις ιστοσελίδες της Times of London και της  Sunday Times. Όπως δήλωσε ο αρχισυντάκτης της Times James Harding, «Παίρνουμε μεγάλο ρίσκο,  αλλά είναι λιγότερο ρίσκο από το να ξεφορτωθούμε τη δημοσιογραφία…».

Η Wall Street Journal του Murdoch τα πάει σχετικά καλά διαδικτυακά, έχοντας αποκτήσει 407.000 συνδρομητές τους τελευταίους έξι μήνες. Πολλοί πιστεύουν πως η Independent θα αρχίσει να διανέμεται δωρεάν, όπως έκανε και η Evening Standard, μόλις την απέκτησε ο Lebedev. Οι ανταγωνιστές του έχουν υπολογίσει πως κάτι τέτοιο ίσως να κοστίσει στο Ρώσο μεγιστάνα περί τα $45 εκατομμύρια ετησίως σε έσοδα, αλλά μπορεί να ανεβάσει τόσο τη διαφήμιση όσο και την αναγνωσιμότητα της εφημερίδας. Ο ίδιος ο Lebedev δήλωσε σε συνέντευξή του τον περασμένο Γενάρη πως «Αν μοιράζω την εφημερίδα δωρεάν, θα επηρεαστεί σοβαρά το επιχειρηματικό μοντέλο και των άλλων εφημερίδων, και αυτός είναι ένας λόγος για να μη το κάνω». Μερικοί πιστεύουν πως ο Lebedev θα βαδίσει προσεκτικά και θα μειώσει τη τιμή της εφημερίδας του από £1 σε 50 πέννες, έτσι ώστε να χτυπήσει τους ανταγωνιστές. Μια τέτοια στρατηγική θα ήταν σαφώς πιο ρεαλιστική. Ο Ρώσος έχει την οικονομική δυνατότητα να ρισκάρει, έχοντας φτιάξει τεράστια περιουσία μέσω της πρόσφατης πώλησης των μετοχών του της Aeroflot, αλλά και αρκετών άλλων εταιριών που ήλεγχε. Παρόλα αυτά, κανένας δεν ξέρει ποια εμπορική οδό πρόκειται να ακολουθήσει. Όπως λέει ο καθηγητής δημοσιογραφίας George Brock, «Το να κυκλοφορεί μια εφημερίδα δωρεάν δεν έχει νόημα. Μπορεί να αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη νίκη σε επίπεδο δημοσιότητας ή αύξησης της αναγνωσιμότητας, αλλά δεν αντιμετωπίζει τα θεμελιώδη προβλήματα των εφημερίδων. Τα έντυπα μέσα φθίνουν διότι οι διαφημιστές πιστεύουν πως τα αντίστοιχα ψηφιακά ΜΜΕ είναι πιο αποδοτικά». Σύμφωνα με τον καθηγητή, ακόμη και η μείωση του αντίτιμου αγοράς μιας εφημερίδας, πετυχαίνει μόνο όταν αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής στρατηγικής. Όταν η Times του Λονδίνου μείωσε τη τιμή της στη δεκαετία του `90 για να χτυπήσει τον ανταγωνισμό, η κίνηση είχε νόημα μιας και αποτελούσε μέρος ενός οκταετούς σχεδίου. Η κυκλοφορία της αυξήθηκε και λίγο μετά η εφημερίδα κατάφερε και  αύξησε και πάλι τη τιμή της.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η αναζήτηση για κάποιο γνωστό όνομα το οποίο και θα αναλάβει την αρχισυνταξία της Independent. Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι και αυτό που επιδιώκεται είναι ένα διάσημο όνομα ώστε να υπάρχει δημοσιότητα. Ένας ακόμη  σκοπός του  Lebedev είναι μάλλον και η στροφή της γραμμής της εφημερίδας προς το πολιτικό «κέντρο», όπως δηλαδή και η Times of London. Ο αγώνας θα είναι σκληρός. Τόσο ο Murdoch όσο και οι υπόλοιποι υπέρ ανταγωνιστικοί εκδότες της Fleet Street, αποτελούν σκληρά καρύδια. Και όπως λέει ο καθηγητής Brock: «Ο Lebedev πρέπει τώρα να αποδείξει πως ο σκοπός του δεν είναι απλά να δεχτεί μια πρόσκληση για δείπνο στο παλάτι του  Buckingham…».

 Time.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.