#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/10/2010 09:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπλόκο σε πρόωρες εκλογές βάζει το ΔΝΤΜπλόκο στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες. Από την Ουάσιγκτον ανεπίσημα εκφράστηκε δυσαρέσκεια για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τους σαφείς υπαινιγμούς του Γ. Παπανδρέου ότι θα πάει σε εκλογές αν ηττηθεί στις δημοτικές. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να δείξει ποιος είναι το αφεντικό, το ΔΝΤ στέλνει στις αρχές Δεκεμβρίου του Ντ. Στρος Καν στην Αθήνα να τραβήξει ορισμένα αυτιά. Στροσ..ε το στρώμα σου για δυο δηλαδή.

Μια καθαρή επίδειξη δύναμης από το Ταμείο το οποίο φυσικά δε θα ήθελε να χάσει τα λεφτά που έχει δώσει μέχρι σήμερα αλλά ούτε και τον καλύτερο... πελάτη της. Ετσι, επιχειρεί να βάλει πάγο στα όποια σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρες, φυσικά μέχρι να συμφέρουν οι εκλογές και το ίδιο το ΔΝΤ.

Από την άλλη, ο Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε χθες σαν... στρατηλάτης που δίνει μάχη για την απελευθέρωση της χώρας από κάθε είδους δουλεία και επιτήρηση, όπως είπε. Εκεί που μας χρωστάνε μας παίρνουν και το βόδι δηλαδή. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ με άλλα λόγια. Μπήκαμε στο Μνημόνιο και τώρα το πολεμάμε για να βγούμε. Πώς όμως, το πολεμάμε; Με συζητήσεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και πολύχρονη επιτήρηση;

Κι όλα αυτά ενώ πυκνώνουν οι προβλέψεις για χρεοκοπία της χώρας.Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού κεφαλαίου Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν προέβλεψε χρεοκοπία την επόμενη τριετία. Το ενδιαφέρον είναι το σκεπτικό που χρησιμοποιεί.

Εξηγεί, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί, ότι στο τέλος της δημοσιονομικής της προσαρμογής το βάρος από τα δάνεια που θα έχει πάρει η Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο από ότι όταν δανείστηκε.

Δηλαδή, σα να λέει στην κυβέρνηση ότι πήρατε τόσα μέτρα για να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τα δάνειά σας και να μην έχετε να τα πληρώσετε.

Είναι αυτό που λένε “Ολα εδώ πληρώνονται”.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 27/10/2010 09:30:57

  Ο νεοφιλελεύθερος Αλ. Παπαδόπουλος, σε μία από τις περιοδεύουσες "διαλέξεις" που έδινε πέρυσι, το είχε πει καθαρά: πρέπει να απαγορευτεί συνταγματικά η διενέργεια πρόωρων εκλογών (προφανώς με κατάργηση της έννοιας της δεδηλωμένης) και η κυβέρνηση που θα εκλέγεται να μένει για όλη την τετραετία "για να ολοκληρώνει το έργο της και να κρίνεται στο τέλος". Όπως βλέπουμε, δεν χρειάζεται πια ούτε καν συνταγματική αναθεώρηση για κάτι τέτοιο. Αρκεί ο φετφάς της Kommandatur.

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ Αυριανιστής 27/10/2010 09:58:14

   …Ή της κ. Διαμαντοπούλου (ή της Λέσχης), η οποία, σχετικά με τα Πανεπιστήμια, δήλωσε ότι το πλαίσιο που θα τα διέπει δεν πρέπει να είναι τα «ασφυκτικό» πλαίσιο που προβλέπεται από το Σύνταγμα…
   Τόσο σέβονται το Σύνταγμα για το οποίο, σε άλλες περιπτώσεις, παριστάνουν ότι κόπτονται …

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ένας Άμλετ 27/10/2010 10:23:15

    Έννοια σου, και στα πανεπιστήμια δεν αστειεύονται ούτε οι φοιτητές, ούτε οι καθηγητές. Να δεις τελικά που από εκεί θα τα βρουν, όπως τα βρήκε ο Δρακουμέλ από τους εργαζόμενους της ΕΑΣ.

   • A.M. avatar
    A.M. @ ένας Άμλετ 27/10/2010 11:20:24

    Ποιό Σύνταγμα;
    Ότι θέλουμε λέμε τώρα;
    Το Σύνταγμα τόχουν καταντήσει χειρότερο από χαρτί τουαλέτας η τροϊκανοί και οι εδώ υπηρέτες τους.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/10/2010 09:40:11

  Αρχές Δεκεμβρίου;!; Τυχαία η επιλογή της ημερομηνίας; Δε νομίζω!
  Κάπου διάβασα ότι ανησυχούν για νέα δεκεμβριανά.
  Ευκαιρία να διαπιστώσουμε και αν οι αντιεξουσιαστές εξεγερμένοι του Δεκεμβρίου του 08 ήταν κατευθυνόμενοι ή αυθόρμητα εξεγερθέντες.

  Διότι μέχρι στιγμής μούγκα στη στρούγκα για την ξένη κατοχή.

  Ο ΣΤΡΟΣΚΑΝΗΣ όπως και τα άλλα μέλη της τρόικα είναι PERSONA NON GRATA στην Ελλάδα.

  Και πρέπει να το εκφράσουμε αυτό.

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/10/2010 09:41:48

  Όσον αφορά τον Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, δεν εμφανίστηκε σαν στρατηλάτης, πολύ απλά διότι ούτε τόχει, ούτε τον παίρνει να εμφανιστεί σα στρατηλάτης, με αυτά που έχει κάνει και το γνωρίζει πολύ καλά.
  Πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν μόλις χτες βραβεύθηκε για την υπακοή και την προσαρμογή στα κελεύσματα του Άξονα Βερολίνου-Ουάσιγκτον.
  Απλά έλεγε διάφορα συγκεγχυμένα περί απαλλαγής "από κάθε είδους δουλείαΣ και επιτήρησηΣ", εννοώντας την μπουρδολογία για απαλλαγή από "αντιλήψεις του παρελθόντος" "πελατειακές εξαρτήσεις", "διαφάνεια", "καταπολέμηση της διαφθοράς", "πράσινη ανάπτυξη και 45 δις"

 4. Misha avatar
  Misha 27/10/2010 10:01:42

  Ακούσατε που ο Προβόπουλος ζητά να κλείσουν τα ΚΑΠΗ και να καταργηθεί η Γραμματεία Νέας Γενιάς;
  Τον Καιάδα πότε σκοπεύουν άραγε να τον ανοίξουν;

  ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  Και θα έπρεπε να έχουν γινει ήδη.

  Οι άλλες επιλογές θα φέρουν ζόρια σε όλους, σαν τα ζόρια που τράβηξαν οι παππουδες μας όταν πολέμησαν τους Ναζί

  • aengus avatar
   aengus @ Misha 27/10/2010 10:09:36

   Κρεματόριον η Ωραία Ελλάς

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Misha 27/10/2010 10:22:01

   Ποιες "άλλες επιλογές" εννοείς; Αφού τις εκλογές τις αποκλείει κατηγορηματικά η Kommandatur!

   • Misha avatar
    Misha @ Αυριανιστής 27/10/2010 11:47:20

    Οι άλλες επιλογές είναι καθολική ανταρσία και ανυπακοή , η οποία και θα είναι η μοναδική λύση οσονούπω.
    Τα μέτρα που έρχονται από τα μέσα Νοέμβρη και έπειτα θα ξεσηκώσουν και τους πεθαμένους από τα μνηματα.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Αυριανιστής 27/10/2010 11:51:53

    φορολογική αντίσταση. Ελληνική εκδοχή του Μαχάτμα.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Αυριανιστής 27/10/2010 12:13:52

    @ Misha

    Και μόνο τα μέτρα για ασφαλιστικό και (κυρίως) εργασιακά που πέρασαν χωρίς να κουνηθεί φύλλο, ήταν ικανά να... ξηλώσουν τα πεζοδρόμια από μόνα τους! Τίποτα όμως δεν έγινε, ο μέσος νεοέλληνας προτίμησε τον καναπέ, την καφετέρια και την παραλία, και φτάσαμε τελικά η αλαφουζοφυλλάδα να αναγγέλει πανηγυρίζοντας την Κυριακή την υπογραφή της πρώτης επιχειρησιακής σύμβασης που ανοίγει το δρόμο για τη βουλγαροποίηση της αγοράς εργασίας...

   • Misha avatar
    Misha @ Αυριανιστής 27/10/2010 12:26:13

    Παρόμοιες απορίες έχουμε, θα δούμε...
    Μπορεί να φόβισε ο Δεκέμβρης του 2008, η προπαγάνδα των ΜΜΕ έπαιξε το ρόλο της, οι θεωρίες του ευρωμονόδρομου ομοίως, όπως και ο κρατικός έλεγχος στο συνδικαλισμό.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Misha 27/10/2010 12:35:12

   Γι' αυτό και είναι εξαιρετικά κρίσιμες αυτές οι εκλογές (όπως κινδυνολογικά επαναλάμβανε ΚΑΙ αυτή την Κυριακή ο Καλλίτσης στην αλαφουζοφυλλάδα). Για όλους εμάς όμως είναι κρίσιμες από άλλη σκοπιά, γιατί το αβγό του νεοφιλελεύθερου φιδιού εκκολάπτεται και επιχειρούν να ξανασηκώσουν κεφάλι τα θατσερικά πολιτικά ρετάλια τύπου Μάνου και Ανδριανόπουλου, μαζί με τη Ντόρα και το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ των νεογιάπηδων. Πρέπει το κεφάλι αυτό να τσακιστεί, πριν να είναι πολύ αργά!

 5. aengus avatar
  aengus 27/10/2010 10:06:55

  Όλα καλά, αλλά αυτά τα πολύ θερμά και φιλικά χαμόγελα μεταξύ πρώην συγκατοίκων Σαμαρά και ΓΑΠ στη Θεσσαλονίκη, προσωπικά με ενόχλησαν. Δεν μπορεί να πιστεύεις αυτά που πιστεύεις για την ολέθρια πολιτεία του άλλου και να μην το δείχνεις –δημόσια--με την ανάλογη συγκράτηση στο ύφος. Αλλιώς δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις.

  • o παγωτατζής avatar
   o παγωτατζής @ aengus 27/10/2010 10:13:15

   Δεν νομίζω..Απλά είναι ανθρώπινο(παλαιοί συγκάτοικοι γάρ),αλλά εάν βέβαια θέλεις να τό παρεξηγήσεις,μπορείς να βρείς οποιαδήποτε αιτία

 6. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 27/10/2010 10:14:14

  Ποια Δεκεμβριανά; Δεν κυβερνάει ο Καραμανλής.

 7. JOHN avatar
  JOHN 27/10/2010 11:21:42

  Μηπως εχουν βαλει μπλοκο και στην επιβιωση μας?Τα λεφτα τους θελουν να παρουν εδω και τωρα πασει θυσια για να μη καταρευσουν οι Γερμανικες και Γαλλικες τραπεζες που εχουν Ελληνικα ομολογα!Και μετα θα φαμε τη κλωτσια,γι αυτο και ο ΓΑΠ ψαχνει να βρει βαλλωθι γιατι κραταει τη καυτη πατατα στα χερια του.Οπως εστρωσε ομως ετσι και θα κοιμηθει,θεμα χρονου ειναι.

 8. δεξιός ΤΣΕ avatar
  δεξιός ΤΣΕ 27/10/2010 11:27:31

  να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψηφου στους κατα καιρούς ψηφοφόρους των ακη-γιαννου-βουλγαράκη-σουφλια-αλογοσκούφη

  • o παγωτατζής avatar
   o παγωτατζής @ δεξιός ΤΣΕ 27/10/2010 11:32:34

   Εγώ θα σου φέρω την Σιδηροδοκό ,εσύ βάλε τήν Πίσσα και τά Πούπουλα, εντάξει;;;

   • δεξιός ΤΣΕ avatar
    δεξιός ΤΣΕ @ o παγωτατζής 27/10/2010 11:44:08

    χωνάκι έχεις?

    • o παγωτατζής avatar
     o παγωτατζής @ δεξιός ΤΣΕ 27/10/2010 12:12:05

     ...και φλόγιστρο αν χρειαστείς!

 9. bakunin avatar
  bakunin 27/10/2010 12:31:47

  Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ πούλησαν ομόλογα προστατευμένα από μία ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού 5αετούς λήξης και αξίας 10 δις δολαρίων σε μία δημοπρασία όπου το επιτόκιο των ομολόγων ήταν αρνητικό για πρώτη φορά, στο –0,55%. Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή οι επενδυτές στρέφονται στην αγορά ομολόγων που προστατεύουν από ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, συνεπάγεται πως φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί. Το γεγονός, ωστόσο, πως είναι διατεθειμένοι όχι μόνο να μην πληρωθούν επιτόκιο για την αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων αλλά και να πληρώσουν προκειμένου να τα αποκτήσουν σημαίνει ότι ο φόβος τους ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει είναι πολύ μεγάλος. Για να γίνει το παραπάνω καλύτερα κατανοητό αρκεί να σκεφτούμε πως προκειμένου οι επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα ζητούν από την Ελλάδα να πληρώσει επιτόκιο, περίπου, 9,50% ενώ προκειμένου να αγοράσουν τα συγκεκριμένα αμερικανικά ομόλογα που προστατεύουν από αύξηση του πληθωρισμού πληρώνουν τις ΗΠΑ επιτόκιο 0,55%.

  Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης (FED), δηλαδή η ναυαρχίδα του έξυπνου χρήματος, φαίνεται διατεθειμένη να προσπαθήσει να ‘πληθωρίσει’ το δρόμο της εξόδου των ΗΠΑ από την ύφεση, ‘τυπώνοντας’ χρήμα και ρίχνοντας το στην αμερικανική αγορά. Έχοντας ήδη ‘τυπώσει’ 1,7 τρις δολάρια από την αρχή της κρίσης χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η FED υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού του αμερικανικού κράτους το οποίο θα κυμανθεί από 1 μέχρι 2 τρις δολάρια (εκτιμήσεις από την Bank of America-Merrill Lynch Global Research και την Goldman Sachs) και με αυτόν τρόπο ελπίζει ότι το φρέσκο χρήμα θα κάνει τιμές των προϊόντων να πάρουν την ανιούσα, πείθοντας τους καταναλωτές ότι είναι ανώφελο να περιμένουν καλύτερες αγοραστικές ευκαιρίες και ωθώντας τους έτσι στην κατανάλωση. Μέσω της αύξησης της κατανάλωσης η FED ελπίζει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί και ότι τελικά η ανεργία θα μειωθεί.

  Όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται αδιάφορα για την Ελλάδα η οποία ταλανίζεται από τη δική της κρίση αλλά δυστυχώς όχι μόνο την αφορούν αλλά και είναι πιθανό να έχουν ήδη πυροδοτήσει μία ωρολογιακή βόμβα που βρίσκεται στην καρδιά των όρων του μνημονίου που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ και τις χώρες τις ΕΕ, η οποία αν σκάσει απειλεί να την οδηγήσει σε πολύ πιο δύσκολη και δραματική κατάσταση από αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα.

  Αυτό γιατί σύμφωνα με το μνημόνιο το δάνειο των 110 δις ευρώ για την Ελλάδα έχει εκδοθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, η βάση του οποίου είναι το 3μηνο euribor (δηλαδή το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους στη διατραπεζική αγορά). Οι όροι της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών ορίζουν ότι στην τρέχουσα τιμή του κυμαινόμενου euribor προστίθεται ένα επιπλέον 3,00% συν 0,5% ως εφάπαξ χρέωση. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από το πακέτο στήριξης εξαρτάται από τις διακυμάνσεις του euribor και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ωρολογιακή βόμβα η οποία μπορεί να πάρει ‘πυρηνικές’ διαστάσεις στην περίπτωση που η πολιτική που υιοθετούν οι ΗΠΑ προκαλέσει εξαγωγή του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

  Όταν η Ελλάδα υπέγραψε το μνημόνιο στις 09 Μαΐου του 2010, το euribor κυμαινόταν στο 0,682%, ποσοστό που ήταν πολύ κοντά στο χαμηλότερο στην ιστορία. Σε εκείνη τη φάση Ευρώπη και ΗΠΑ ταλανίζονταν από αποπληθωριστικές πιέσεις γεγονός που έκανε τις Κεντρικές τους Τράπεζες να κρατούν τα επιτόκια τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (η FED στο 0-0,25% και η ΕΚΤ στο 1%) πιέζοντας και τα διατραπεζικά επιτόκια και επομένως και το euribor εξαιρετικά χαμηλά.

  Παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ωστόσο και παρά τα πακέτα τόνωσης, τον χωρίς προηγούμενο υψηλό κρατικό δανεισμό αλλά και τα όποια άλλα μέτρα ελήφθησαν από την αμερικανική κυβέρνηση, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε από 2,00% το Μάιο κοντά στο 1,00% σήμερα. Αντίθετα, στο ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αυξήθηκε από το 1,60% το Μάιο στο 1,80% σήμερα, με αποτέλεσμα το euribor να απογειωθεί από το 0,682% στο 1,037% κατακτώντας υψηλό 15αμήνου και κάνοντας το δανεισμό της Ελλάδας ακριβότερο.

  Η δραματική πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι που επιτρέπει στη FED να υιοθετήσει το πρόγραμμα ‘επαναπληθωρισμού’ της αμερικανικής οικονομίας γεμίζοντας την με νέο χρήμα. Στην προσδοκία και μόνο της υιοθέτησης αυτής της πολιτικής τα διεθνή χρηματιστήρια μετοχών έχουν καταγράψει ένα από τα μεγαλύτερα ράλι των τελευταίων μηνών, τα εμπορεύματα απογειώθηκαν με το χρυσό να κατακτά νέα ιστορικά ρεκόρ και τα αγροτικά εμπορεύματα να αυξάνουν την τιμή τους ακόμη και κατά 50% σε λίγους μήνες και το δολάριο βούλιαξε σε νέο χαμηλό έτους.

  Αν το πείραμα πετύχει τότε η ρευστότητα στην παγκόσμια αγορά θα αυξηθεί και μέσω του χρηματιστηριακού και του τραπεζικού συστήματος θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται με το γνωστό τρόπο που έχουμε ζήσει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με τελευταία αυτήν του 2003-2007. Σε αυτήν την περίπτωση θα δημιουργηθεί, όντως, πληθωρισμός και το euribor θα μπορέσει να επιστρέψει στο 2%, ποσοστό το οποίο ήταν το ιστορικό χαμηλό του πριν την τρέχουσα κρίση. Τότε το κόστος του ελληνικού δανεισμού θα αυξηθεί από το 4,20% που ήταν το Μάιο του 2010 στο 5,5%. Σε αυτό το διάστημα, όμως, ο πληθωρισμός θα οδηγήσει και την ΕΚΤ, μοιραία, να προβεί σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου αυξάνοντας την πιθανότητα για μία ανατροφοδότηση της ανόδου και του euribor κάνοντας τον ελληνικό δανεισμό ακόμη πιο ακριβό.

  Την τελευταία φορά που η FED δοκίμασε ένα παρόμοιο πληθωριστικό πείραμα το euribor οδηγήθηκε από το 2% το 2003 στο 3,00% το 2006, στο 4,00% το 2007 και τελικά πάνω από το 5% στις αρχές του 2008. Δε χρειάζεται καν να επαναληφθεί αυτό το σενάριο προκειμένου η Ελλάδα να μη μπορεί να δανειστεί ούτε από το μηχανισμό στήριξης αλλά αρκεί μία αύξηση του euribor στο 2,50% με 3,00% στα επόμενα 2,5 χρόνια προκειμένου να συμβεί αυτό.

  Δυστυχώς, ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να αποφύγει την πρώτη ωρολογιακή βόμβα, μετά την πάροδο των 2,5 χρόνων ενεργοποιείται άλλη μία που βρίσκεται κρυμμένη στο μνημόνιο η οποία θα απειλήσει να της δώσει και τη χαριστική βολή. Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου μετά την πάροδο τριών ετών από την έναρξη της ισχύς του τα ποσά που δε θα έχουν αποπληρωθεί από την ελληνική πλευρά θα χρεώνονται με +4,00% στην τρέχουσα, τότε, τιμή του euribor αντί για +3,00% στα πρώτα τρία χρόνια (δηλαδή μέχρι το Μάιο του 2013). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν το euribor βρίσκεται στο 2,00% μετά τα μέσα του 2013, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει περισσότερο από 6,00% επιτόκιο προκειμένου να αντλήσει δανεικά κεφάλαια. Και καθώς οι ‘αγορές’ θα γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δε θα μπορεί να δανειστεί με επιτόκια χαμηλότερα του 6% ούτε καν από το μηχανισμό στήριξης, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναλάβουν να της δανείσουν αυτές φθηνότερα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος που υπάρχει στο μνημόνιο για αύξηση του κόστους δανεισμού από το +3,00% στο +4,00% επί του euribor μετά την πάροδο τριών ετών από την υπογραφή του, αποτελεί μία σιωπηρή ομολογία τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ και της ΕΕ ότι το τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πετύχει και ότι είναι πιθανό να χρειαστεί επιμήκυνση του, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά έχει συνυπογράψει.

  Μετά από όλα τα παραπάνω προστίθενται βαθμοί επιβεβαίωσης στο σενάριο που έχω υποστηρίξει σχετικά με το πραγματικό στόχο του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος δε φαίνεται να είναι αμιγώς η στήριξη και η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως και πρωταρχικώς η δημιουργία του νομικού εκείνου καθεστώτος μέσα από το οποίο θα αλλάξει το δίκαιο που ρυθμίζει το χρέος της Ελλάδας από το ελληνικό στο αγγλικό, θα μεταφερθεί από τις τράπεζες στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα κράτη της ΕΕ και θα επιβαρυνθεί με εμπράγματες ασφάλειες επί της κρατικής ελληνικής περιουσίας ενώ μέχρι την υπογραφή του μνημονίου ήταν πλήρως απαλλαγμένο από αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση αφού πρώτα ο μηχανισμός του μνημονίου θα έχει μετατρέψει πλήρως το ελληνικό χρέος σε αυτό που επιθυμούν οι δανειστές της, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μίας μορφής ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία ποτέ δε θα ονομαστεί επίσημα ‘πτώχευση’ και θα παραμείνει σε μία κατάσταση παρατεταμένης οικονομικής αδυναμίας για πολλά χρόνια, με την επιστροφή της στην προ μνημονίου κατάσταση να μην υπολογίζεται πριν το 2020 και πιθανόν ούτε πριν το 2025.

  Και έτσι γεννάται το ερώτημα αν η Ελλάδα γνωρίζει το μέλλον που της επιφυλάσσεται εξαιτίας όσων αποδέχτηκε και υπέγραψε στο μνημόνιο ή αν μέσα σε μία κατάσταση πανικού στο ζενίθ της κρίσης εξωθήθηκε σε ένα καταστροφικό λάθος. Και η ελπίδα που απομένει είναι οι Έλληνες ιθύνοντες να γνωρίζουν πολύ καλά τί κάνουν, να έχουν υπολογίσει όλα τα παραπάνω και άλλα σχετικά με το μηχανισμό στήριξης ρίσκα και να είναι, δικαίως, σίγουροι ότι η εξέλιξη θα είναι θετική και πολύ διαφορετική από αυτήν που μας δείχνουν τα στοιχεία που εξετάζουμε.

  Και αν και όλοι θέλουμε να ελπίζουμε για το τελευταίο η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ουσιαστικό στοιχείο που να δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

  Πάνος Παναγιώτου
  χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
  διευθυντής GSTA/EKTA

 10. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 27/10/2010 12:34:03

  1) αφού επικαλούμαστε για το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας τον επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού κεφαλαίου Pimco, ο οποίος προέβλεψε χρεοκοπία την επόμενη τριετία, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ!!!!!!

  Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι το προαναφερόμενο επενδυτικό κεφάλαιο έχει ποντάρει στην οικονομική αβεβαιότητα ή στην πτώχευση της χώρας, για να αποκομίσει το συντομότερο οικονομικά οφέλη?

  Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν υποκρύπτονται από πίσω από αυτό το επενδυτικό κεφάλαιο, άνθρωποι που θέλοντας να παίξουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας και να κερδίσουν εκατομμύρια ευρώ, επιμένουν στα σενάρια χρεωκοπίας?

  Προτιμώ να θεωρώ πιο αξιόπιστη την ευρωζώνη που πολλάκις έχει στηρίξει την Ελλάδα γιατί έτσι βέβαια έχει συμφέρον(δεν την συμφέρει δηλαδή να χρεωκοπήσουμε), καθώς και την Κίνα που δημόσια εξέφρασε την στήριξή της στην Ελλάδα.

  2) Όποιος πίστευε ότι η τρόικα θα εξέταζε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή θα τις ενέκρινε, μάλλον είναι αφελής........η Ε.Ε δεν θέλει να ακούσει ούτε για αστείο, οποιαδήποτε διαφοροποίηση ή αλλαγή στην προσπάθεια επιβολής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας........

  • Misha avatar
   Misha @ δαιμονάκι 27/10/2010 12:45:02

   Δαιμονάκι, όλοι βλεπουν το προφανές (ακόμα και ο Τερμπεντέρης του ΔΝΤ chanel το είπε) , εσυ γιατί κοροιδευεις τον εαυτο σου;

   Προ ΔΝΤ ειχαμε χρεος 300δις - 110% του ΑΕΠ
   Μετά ΔΝΤ θα έχουμε χρεος 450 δις - 150% του ΑΕΠ

   Πρέπει να εισαι βλαξ ή παπαγάλος που κερδιζει από τη διαδικασία για να μη βλέπεις πως όταν λες πως κινδυνευαμε με χρεωκοπια με το προ ΔΝΤ χρέος, ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μετα ΔΝΤ χρέος.

   Το μόνο που έχει αλλάξει μεταξύ των δύο χρεων είναι πως το μετά ΔΝΤ χρεος είναι ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ δλδ ο ΓΑΠ υποθηκευσε την ΓΗ της Ελλάδας με το Μνημόνιο.

   Και δεν το λέω εγω , το λένε κορυφαίοι οικονομολόγοι και καθηγητές πχ ο Π.Παναγιώτου σε σημερινό άρθρο του:

   h--p://bit.ly/ci8D2E

   Kι αυτό είναι ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ και λύνεται μόνο στου Γουδή.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 27/10/2010 12:47:05

    Α, τωρα μολις έβαλε ο Μπακούνιν το άρθρο του Παναγιώτου παραπάνω, διαβασε το να σου λυθούν οι απορίες για τον Τσολάκογλου.

 11. zackii avatar
  zackii 27/10/2010 13:05:03

  Τα έγραψα από προχτές στο τελευταίο άρθρο του Κρανιδιώτη, αλλά ...φωνή βοώντος

 12. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 27/10/2010 13:05:26

  @ Misha....αντιπαρέρχομαι τους προσωπικούς σου χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό μου.....γιατί να πιστέψω εσένα και όχι το ΙΟΒΕ που σε έκθεσή του το καλοκαίρι του 2010 ανέφερε :

  "Τα μέτρα του μνημονίου είναι απολύτως αναγκαία για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και συνεπή με τη δημιουργία ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού πρότυπου. Το ΙΟΒΕ, μεταξύ άλλων ιδρυμάτων, εδώ και χρόνια επιχειρηματολογεί προς την κατεύθυνση αυτή.

  Η διαφορά είναι ότι σήμερα αυτά τα μέτρα και οι στόχοι αποτελούν, πλέον, νόμο της Eλληνικής Δημοκρατίας. Και επειδή έχουν τριετή διάρκεια, συνθέτουν ένα αυστηρά οροθετημένο, μεσοπρόθεσμο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.

  Πολλοί αναρωτιούνται αν το πλαίσιο αυτό είναι επαρκές προκειμένου να εξέλθει η ελληνική οικονομία από την τρέχουσα κρίση. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναρωτιούνται επίσης αν η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αποφύγει κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους της, δεδομένου ότι, ακόμα και με αυτό το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, το δημόσιο χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 150% το 2013 σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, προτού αρχίσει να μειώνεται αμέσως μετά.

  Η άποψη του ΙΟΒΕ είναι ότι η επιμελής εφαρμογή του μνημονίου μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική ανάκαμψη.............

  Σχετικά με τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, πρέπει να λεχθεί ότι η δημιουργία, εκ νέου, πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων της τάξης του 6% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, πιθανότατα θα πείσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, αφού, όπως άλλωστε αναφέρεται στο περί δημοσίων οικονομικών κεφάλαιο της παρούσας έκθεσης, θα οδηγήσει σε ταχεία αποκλιμάκωση του λόγου του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ από το 2013 και μετά. Επομένως η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους θα μπορεί να συνεχιστεί κανονικά μετά το 2012. Εάν όμως οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν και τότε να δυσλειτουργούν ή να δυσπιστούν, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να επεκταθεί η διάρκεια της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα για μια ακόμα τριετία, παρά να αναγκαστεί η χώρα να προβεί σε οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση χρέους. Η αναδιάρθρωση χρέους βεβαίως και δεν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί χωρίς την παρέμβαση της τρόικας. Oσοι ακόμα επιχειρηματολογούν υπέρ αυτής της λύσης, δείχνουν να αγνοούν τη νέα πραγματικότητα στην ευρωζώνη, ιδιαιτέρως μετά τη δημιουργία Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) με αρχικό κεφάλαιο 750 δισ. ευρώ από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ που ήδη αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Ε.Ε.-27 της 17ης Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης είναι περίπου μηδενικό, ουσιαστικά δηλαδή οι δανειακές ανάγκες των χωρών-μελών της ευρωζώνης του Ευρωπαϊκού Νότου είναι περίπου ίσες με τους πλεονάζοντες πόρους (του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) των χωρών-μελών της ευρωζώνης του Ευρωπαϊκού Βορρά...."

  • Misha avatar
   Misha @ δαιμονάκι 27/10/2010 13:11:54

   Είναι προφανές ότι ανήκεις στην κατηγορία των ωφελημένων παπαγάλων στην οποία ανήκουν και αυτοί του ΙΟΒΕ, οι Δασκαλόπουλοι κλπ.

   Πώς αλλιως θα μπορουσαν να απασχολουν εργαζομενους για 2 μέρες τη βδομάδα, ανασφάλιστους, με αμοιβές πείνας;

   Το Μνημόνιο είναι το φαγητόσας , όπως διαπιστώνουμε.Ε, θα σας το βγάλουμε από τη μύτη!

  • 11888 avatar
   11888 @ δαιμονάκι 27/10/2010 14:33:17

   O ΙΟΒΕ ειναι για τα πανηγυρια.Αν δεις λιγο ποιοι αποτελουν μελη του θα καταλαβεις και ποιων συμφεροντα εκπροσωπει.

 13. s54elas avatar
  s54elas 27/10/2010 14:01:19

  την φωτογραφια που βαλατε .. αυτοχαρακτηριζεσται; .. γκαιμπελο-ξεσαλωσεται .. μου φαινεται. .. βουρ .. σε ενα κατηφορο .. που τα μυωπικα σας ματια .. αδυνατουν να δουν .. τι κρυβει στο τελος .. τελος; .. αλλα τωρα που το σκεφτομαι .. τι τελος .. σαμπως σας ενδιαφερει .. για τον σκοπο κλωτσατε και γαυγιζεται .. ο Σαμαρας .. το παιδι-θαυμα .. το ευγενικο αιμα .. το παιδι με τα πολλα τα λεφτα .. που αντι να καθισει στον καναπε του .. και να απλωσει την αριδα του .. καταδεχεται .. να ασχοληθει με τους .. πληβειους .. το μηνυμα σας .. το μοναδικο ..

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ s54elas 27/10/2010 16:49:11

   Καλα εσυ την εκαψες τη φλαντζα...

 14. μαινος avatar
  μαινος 27/10/2010 14:39:30

  misha,
  τα ΚΑΠΗ ξεκινησαν σαν χωροι για να παιζουν κανενα ταβλακι και να πινουν καφεδακι τραγουδωντας και κεντωντας οι ηλικιωμενοι,και κατεληξαν να γραφουν 60 χρονων εργαζομενους για να πηγαινουν επιδοτουμενες πανακριβες εκδρομες στην Ευρωπη,φυσικα με μιζα στον καθε Δημαρχο.
  Δε γινεται να πετανε ατομα με ειδικες αναγκες στον δρομο για να τρωνε κοντοσουβλια στο Μετσοβο ανθρωποι που δεν εχουν καμια αναγκη,απλα ψηφιζουν,ΕΛΕΟΣ.
  Ποιος Καιαδας?
  Τα αισχη των αισχων γινονται απο βρωμικες σπαταλες.

  • Misha avatar
   Misha @ μαινος 27/10/2010 19:33:27

   Τον Μαντέλη τον έχεις ακουστά;
   Αν τον έχεις ακούσει , ρώτα τον να σου πεί για το ποια είναι «τα αίσχη των αισχών».

 15. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 27/10/2010 14:41:01

  @ Misha......αντί να βρίζεις, σε παρακαλώ να αντικρούσεις με επιχειρήματα την θέση μου..........

  • Misha avatar
   Misha @ δαιμονάκι 27/10/2010 14:48:56

   @Δαιμονάκι

   Δεν έχεις θέση. Αναπαράγεις την έωλη προπαγάνδα ΔΝΤ-ΓΑΠ.
   Αν ειχες στοιχειώδη εντιμοτητα θα παραδεχόσουν το λογικό αδιέξοδο που σου περιέγραψα.
   Δυστυχως την όποια λογική σου την έχεις θυσιάσει στο βωμό του μικροκομματισμού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.