15/03/2010 11:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπαράζ ανατιμήσεων λόγω ΦΠΑ


Μπαράζ ανατιμήσεων  σε βασικά καταναλωτικά είδη φέρνει από σήμερα η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και φόβους για άνοδο του πληθωρισμού έως και δύο μονάδες.
Κύκλοι της  αγοράς λοιπόν εκτιμούν ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 19% σε 21% καθώς και η νέα αύξηση του ειδικού φόρου θα εκτοξεύσουν μια σειρά απαραίτητων για την καθημερινότητά μας ειδών.
Ειδικότερα, πλήγματα θα υπάρξουν σε αγορές όπως της ένδυσης και υπόδησης, τις τηλεπικοινωνίες, την παροχή υπηρεσιών, τα έπιπλα-είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.λπ.
Όλες οι παραπάνω αγορές θίγονται καθώς ο ΦΠΑ αυξάνεται  από 19% σε 21%.
Ειδικά για  την αμόλυβδη βενζίνη, η επιβάρυνση αναμένεται να είναι 2 με 3 λεπτά το λίτρο, με την μέση τιμή αν φτάνει στα 1,40 ευρώ και να καθιστά, έτσι, την χώρα μας μία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, ο  μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται  σε 10% από 9%. Η αύξηση αφορά σε τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μεταφορικών μέσων, επισκευές παλαιών κατοικιών (παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.) κ.ά.
Ειδικά σε σχέση  με το ρεύμα, η αύξηση για έναν μεσαίο οικογενειακό λογαριασμό υπολογίζεται στα 2 ευρώ ανά 4μηνο αλλά, όπως είναι γνωστό, από τις 2 Μαϊου αναμένεται και νέα επιβάρυνση, της τάξης των 10 ευρώ, λόγω της εφαρμογής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Σε ό, τι αφορά τα φάρμακα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ με τους παλαιούς συντελεστές, γίνεται δεκτό να αποδοθεί ο φόρος με τους παλαιούς συντελεστές, μέχρι την αναθεώρηση των τιμών, κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη οι νέοι αυξημένοι συντελεστές.
Ο χαμηλός ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται σε 5% από 4,5% και αφορά σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.
Επιβαρύνσεις  θα υπάρξουν, τέλος, και στα νησιά  του Αιγαίου, καθώς ο ΦΠΑ εκεί υπολογίζεται ως ποσοστό επί του  ισχύοντος στην υπόλοιπη χώρα.
Συγκεκριμένα, εξακολουθεί να ισχύει η κατά 30% έκπτωση  και, συνεπώς, οι συντελεστές  ΦΠΑ για τα  νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται πλέον σε 15% (από 13%) σε 7% (από 6%) και σε 4% (από 3,5%).
Σε οποιοδήποτε, λοιπόν, στοιχείο εκδίδεται  με ημερομηνία έκδοσης από σήμερα μετά, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές.
(απο το Πρώτο Θέμα)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.