08/11/2009 22:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπαλάκι οι δασοπυροσβέστες και εμπαιγμός της κυβέρνησηςΌταν στις 6/11/ πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής για το νέο Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος,  ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων πυρόσβεσης-διάσωσης, έχοντας μια άτυπη επαφή με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδή πρέπει να ένοιωσε τουλάχιστον αμήχανα και μάλλον περίεργα σχετικά με τον «τέννις» των ευθυνών που έπαιξε το πολιτικό επιτελείο του Υπουργείου, σχετικά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

Μεταφέρουμε αυτούσιο το παρακάτω διάλογο που έλαβε χώρα:

Πρόεδρος: Κύριε Υπουργέ πότε θα κάνουμε συνάντηση για το θέμα της εργασιακής μας αποκατάστασης;
Υπουργός: Δεν είναι δικό μου θέμα.
Πρόεδρος: Ποιανού θέμα είναι;
Υπουργός: Είναι του κ. Βούγια.
Πρόεδρος: Μα μίλησα με τον κ. Βούγια στις 12 Οκτωβρίου και μας είπε ότι είστε εσείς υπεύθυνος και ότι είναι αναρμόδιος. Πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για να μας πείτε τι έχετε πρόθεση να κάνετε.
Υπουργός: Είναι θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πρόεδρος: Να μιλήσουμε δηλαδή με τον Υπουργό κ. Ραγκούση για το θέμα μας;
Υπουργός: Δεν είναι θέμα δικό μου το δικό σας θέμα, είναι θέμα της κυβέρνησης!!!
Πρόεδρος: Κύριε Υπουργέ πρέπει να κάνουμε συνάντηση το συντομότερο δυνατό.
Υπουργός: Δεν ξέρω. Δεν είναι δικό μου θέμα. Θα δούμε για ραντεβού. Πάρε στο γραφείο για ραντεβού.
Πρόεδρος: Έχουμε πάρει κ. Υπουργέ.
Στην συνέχεια μπήκε στο γραφείο του. Ο Πρόεδρος πήγε και βρήκε τον Υφυπουργό κ. Βούγια όπου ήταν ακόμα στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Υπουργείου και του είπε:
Πρόεδρος: Κύριε Υφυπουργέ, ο κ. Υπουργός μου είπε ότι το θέμα μας θα το λύσετε εσείς.
Υφυπουργός: Εγώ; Δεν ξέρω αν είναι να το χρεωθώ εγώ να το λύσω. Δεν ξέρω. 

 Ας υπενθυμίσουμε εδώ παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το ζήτημα:

Γιάννη Ραγκούση στις 5/9/2007 σε συνέντευξη τύπου:

«……Ωστόσο και λόγω της επικαιρότητας, σας ανακοινώνω ότι ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε στο Προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι το ΠΑΣΟΚ, θα διασφαλίσει την 12μηνη εργασία των περίπου 5.000 δασοπυροσβεστών που σήμερα εξακολουθούν να είναι συμβασιούχοι»,
Δημοσιογράφος Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: «Αυτό που είπατε για τους δασοπυροσβέστες, τι ακριβώς εννοείτε; Πως θα το διασφαλίσετε; Και αν λήξει αυτό το θέμα μετά τι θα γίνει με αυτούς;»
Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : «Ίσως δεν έγινε κατανοητό. Θα επιτραπεί η σχέση που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και που, αυτή τη στιγμή, είναι σχέση 8μηνης διάρκειας, απ’ όσο γνωρίζω, σε παγίως σταθερή σχέση 12μηνης διάρκειας με το Ελληνικό Δημόσιο. Θα διασφαλιστεί η σταθερή τους εργασία σε 12μηνη βάση. Είναι, νομίζω, καθαρό. Όχι για μια χρονιά, διαρκώς, παγίως.
Δημοσιογράφος Δ. ΛΑΓΟΥ : «Διευκρινιστικές για τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες. Επειδή υπάρχει το κώλυμα του Συντάγματος και δεν είναι εφικτή η μονιμοποίηση, όταν μιλάτε για 12μηνη απασχόληση προφανώς εννοείτε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το εποχικό προσωπικό. Δηλαδή οι συμβάσεις να μην σταματήσουν στο 8μηνο».
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : «Εννοούμε, αυτό ακριβώς που είπαμε. 12μηνη απασχόληση με πάγια διαδικασία».

 

κ. Ντίνου Ρόβλια στις 21/3/2008:

«Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει λάθη του παρελθόντος. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίζουμε λάθη του παρελθόντος…. Έχουμε συνεργαστεί με το Σωματείο σας, ξέρουμε ότι μπορείτε να προσφέρετε υπηρεσίες σε 12μηνη βάση, όχι μόνο ως προς την καταστολή, αλλά και ως προς την πρόληψη. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι όσοι καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες –και θεωρώ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σύμφωνα και με το ελληνικό και με το κοινοτικό δίκαιο- οφείλει η κυβέρνηση, οφείλει το κράτος, οφείλει η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σας προσλάβει ως αορίστου χρόνου. Κι αυτό δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε, επαναλαμβάνω στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας, του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου. Έχετε το δικαίωμα, έχετε τις προϋποθέσεις, έχουμε σαν κράτος – έχει το κράτος την ανάγκη σας, την προσφορά σας, την μεγάλη προσφορά σας, χειμώνα και καλοκαίρι».

κ. Χάρη Καστανίδη στις 22/9/2009:

«Σε ανύποπτο χρόνο, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν δεν υπήρχε ούτε προεκλογική ατμόσφαιρα ούτε προεκλογική εκστρατεία, αναφερόμενος στα παραδείγματα ανθρώπων που προσφέρουν πολλά και παρόλ’ αυτά είναι δέσμιοι του καθεστώτος των συμβάσεων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες και είπε ότι θέλει να λύσει ως κυβέρνηση αύριο το πρόβλημά τους με την οδό της αποκατάστασης, της ένταξής τους δηλαδή στις κενές οργανικές θέσεις και την μονιμοποίησή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτό έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές και στην Ομοσπονδία…. αλλά και σε επιμέρους Σωματεία. Σας παρακαλώ λοιπόν να το μεταφέρετε και πάλι, ότι η δέσμευση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρή και το έχει επαναλάβει μάλιστα πολλές φορές και αλλού, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη».

κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στις 19/9/2009:

«Και πώς να λειτουργήσει εκεί, όταν στο μεγάλο πρόβλημα που είναι οι δασικές πυρκαγιές έχεις ανθρώπους σε εργασιακή αβεβαιότητα και εξάρτηση επί χρόνια τώρα, και με δική μας ευθύνη, γιατί αυτό το ζήτημα έπρεπε να έχει λυθεί προ των εκλογών του 2004 –γιατί το Σύνταγμα το επέτρεπε αυτό, δεν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος ή η Ευρωπαϊκή Ένωση που θέτει φραγμούς – και είχα την ευκαιρία, όταν είχα την αρμοδιότητα των θεμάτων αυτών πριν τις εκλογές του 2007 να δεσμευτώ εκ μέρους της Βουλής – κι αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής – για την ανάγκη να επιλυθεί επιτέλους το ζήτημα αυτό με την οριστική εργασιακή τακτοποίηση αυτής της κατηγορίας των πυροσβεστών, των δασοπυροσβεστών, που βεβαίως χρειάζονται στην χώρα μας και στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, όχι μόνο το θερινό 5μηνο ή 6μηνο ή 8μηνο, αλλά 12 μήνες τον χρόνο γιατί έχουν να προσφέρουν πολλές υπηρεσίες στην προετοιμασία, τον σχεδιασμό και σε άλλες δραστηριότητες που εντάσσονται σε αυτό που ονόμασα προηγουμένως «Πολιτική Προστασία», που είναι στον πυρήνα της ασφάλειας της χώρας…»

Του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στις 22/9/2009 (debate):

«Δεν αρκεί μόνο για τα δάση που χάσαμε ζωές και περιουσίες. Δεν αρκεί να χτυπάμε το χέρι στο έδρανο και να λέμε θα πάρουμε αποφάσεις, θα προχωρήσουμε κ.λ.π. Χρειάζεται να φτιάξουμε υπηρεσίες πυροσβεστών, να τους στηρίξουμε, να στηρίξουμε με αρκετό και ικανό δυναμικό, ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ που πολλά χρόνια έμειναν εποχικοί, να βοηθήσουμε στις ζώνες πυρόσβεσης, να βοηθήσουμε τους εθελοντές, να βοηθήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση στην προστασία των δασών. Αυτό είναι που χρειάζεται για να προστατέψουμε αυτή την περιουσία την ανεκτίμητη για την Χώρα μας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 08/11/2009 23:50:36

  Πολυ καλο αρθρο με ντοκουμεντα.Μπραβο!

 2. citizen avatar
  citizen 09/11/2009 00:49:00

  ξαιρετική δουλειά.Συγχαρητήρια.

 3. loretta avatar
  loretta 09/11/2009 00:54:28

  Καλα μονο σαυτο το υπουργειο γινεται μπαχαλο?? δυστηχως δεν του βγαινει του γιωργου η κατασταση μεχρι στιγμης...και απο οτι φαινεται ...δεν θα του βγει ουτε στο μελλον...!!

  εδω εχουμε υπουργο ναυτιλιας την ΚΑΤΣΕΛΗ και τοτε τον Ανωμεριτη τι τον εχουνε???

  ΠΟΣΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ.

 4. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 09/11/2009 09:37:05

  Για το Σοσιαλισμό και την πράσινη ανάπτυξη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.