25/03/2008 18:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μονό εμείς ανησυχούμε;

Μόνο  οι φίλοι μου και εγώ ανησυχώ; Διαβάζοντας τις τελευταίες αναλύσεις σας γύρω από τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα για την κρίση του δικομματισμού αφενός μεν αισθάνομαι καλλίτερα, αφετέρου δεν σας κρύβω ότι μελαγχολώ αναλογιζόμενος ότι η αγωνία που με διακατέχει ιδιαίτερα για τον ρόλο και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί κρίσης εμμονής που παρουσιάζεται αρκετά συχνά ως απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ότι έχει απωλέσει κάθε επαφή και σχέση με τα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας , δεν είναι ότι έχει μετατραπεί σε ένα καθαρά αρχηγικό κόμμα χωρίς δημοκρατικές δομές και με αρχηγό ανίκανο να διαχειριστεί ακόμα και  την απολυταρχία του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι πως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τις τύχες του τις διαχειρίζεται μια ανομοιογενής ομάδα μετριοτήτων που ο συνεκτικός τους κρίκος δεν είναι ο Παπανδρέου αλλά η ψευδαίσθηση τους ότι αν κοντύνουν το ΠΑΣΟΚ για να το φτάσουν στα μέτρα τους θα μπορούν να διαχειριστούν τις μικρο-εξουσίες τους ξεχνώντας ότι ο τελευταίος πολιτικός που προσπάθησε να κοντύνει την παράταξη του αντί να ψηλώσει αυτός βγήκε πρόωρα στην σύνταξη και χωρίς την βοήθεια της κ. Πετραλιά.

Χρήστος Λουτράδης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 25/03/2008 18:40:20

  Γιατί συνεχίζετε να παγιδεύεστε σε τελειωμένα κόμματα που αποτελούν τσιφλίκια και μόνο; Το ΠΑΣΟΚ ως ιδέα και ιδεολογία που πιστεύετε ότι ήταν και είναι, υπάρχει μόνο ως ψευδαίσθηση, εφεύρημα και τσιτάτο.

 2. Factorx avatar
  Factorx 25/03/2008 18:48:02

  Δεν έχει καμία ελπίδα το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Τρίτο κόμμα το φέρνουν οι δημοσκοπήσεις που ετοιμάζονται, γράφει η «Αυριανή». Όλοι εξάλλου στην δημοσιογραφική πιάτσα μιλάνε για δημοσκοπήσεις που έρχονται με τα χειρότερα. Ορισμένοι προβλέπουν μάλιστα ότι στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ «θα είναι τρίτο κόμμα». Δεν του το λένε όμως ακόμα ανοικτά (του ΓΑΠ). Του το φέρνουν σιγά – σιγά. Θα μου πείτε τώρα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν εκφράζουν πάντα τις πραγματικές προθέσεις του εκλογικού σώματος και ότι όλα αυτά μπορεί να απηχούν και τις …ευχές των γνωστών μεγαλοεκδοτών. Μπορεί, αλλά όταν μιλάς με δημοσιογράφους που μέχρι πριν από λίγο μπορεί και να σε έδερναν αν έλεγες κάτι για το ΠΑΣΟΚ και τώρα συμφωνούν μαζί σου, αυτό λέει κάτι. Το ασφαλέστερο πάντως κριτήριο όλων είναι το …ΒΗΜΑ. Ούτε να ακούσουν για τον ΓΑΠ δεν θέλουν. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, εκτός όλων των άλλων, πιστεύουν ότι η «αντί - ΓΑΠ» πολιτική της εφημερίδας τους φέρνει αναγνώστες. Όλα αυτά συμβαίνουν βεβαίως λίγες μόνο ημέρες μετά το Συνέδριο. Κι όταν το κλίμα που επικρατεί στο δημοσιογραφικό παρασκήνιο είναι αυτό που σας περιγράφω

 3. Χρήστος Λουτράδης avatar
  Χρήστος Λουτράδης 25/03/2008 18:55:16

  το θέμα ειναι οτι και ο ΓΑΠ παγίδευτηκε σε ένα κυνήγι μαγισών , τα Μιντια οταν του δώσε το δαχτυλίδι ο σημίτης ήταν απέξω απο το σπιτι του 24/7 , και σε μια ηγετική ομάδα που ως μοναδικό σκοπό έχει την διάχυση της μετριότητας της στο ΠΑΣΟΚ...

 4. Underdog avatar
  Underdog 25/03/2008 19:33:13

  Factorx , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα όντως η κατάσταση είναι όπως την περιγράφετε.
  Σχετικά με την τύχη ή τη μοίρα του ΠΑΣΟΚ διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις διότι μπορεί το ιστορικό αυτό κόμμα να πάσχει στην ηγεσία και την ηγετική ομάδα, όμως ακόμη η βάση , τα μέλη συνθέτουν ένα συμπαγές σώμα με ιδεολογική συγκρότηση , ζυμωμένο με αγώνες και κυρίως συνθέτει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας και μικρομεσαίας αστικής τάξης. Η σημερινή τους απογοήτευση και ο παρεπόμενος παροπλισμός τους , κατά τη γνώμη μου , οφείλεται στην απουσία ικανής ηγεσίας να τους εμπνεύσει.
  Ενα δεύτερο στοιχείο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι η προσωπικότητα του νέου ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ . Δηλαδή πως θα διαμορφωθεί μέσα από τους δια πυρός και σιδήρου πολιτικούς αγώνες και την αναμενόμενη πολιτική πλατφόρμα που θα καταφέρει να κωδικοποίησει για να έρθει σε επαφή με ένα πολυεπίπεδο και ετερόκλητο ακοατήριο. Δεν νομίζω ότι είναι ευκολο το έργο του Τσίπρα γιατί δεν έχει, μέχρι στιγμής , την προσωπικότητα του Α.Παπανδρέου, οι παράμετροι και οι συνθήκες της δεκαετίας του 80 πέρασαν και τρίτο ο Καραμανλής πέραν των λαθών , παραλείψεων , ολιγοριών εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρός πολιτικός παίκτης, σχετικά άφθαρτος και με κύριο ατού ότι είναι ο μοναδικός που εμπνέει εμπιστοσύνη όχι μόνο στη μεταπρατική
  κάστα αλλά στο μέσο Ελληνα.
  Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα "εξαφανισθεί" , αυτό σημαίνει ΜΌΝΙΜΗ τριτη θέση ,όταν χαθεί ο βασικός του κορμός (ηλικίες 40 -55)και συνεχίσει με τον ίδιο αρχηγό , Ο Σύριζα αποκτήσει κυβερνητική πολιτική πλατφόρμα και ο Καραμανλής εκλείψει πολιτικά.

 5. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 25/03/2008 22:09:27

  Πάντοτε στην Ελλάδα υπήρχε ένα ποσοστό περί το 40% εν πολλοίς χωρίς ιδεολογικές αρχές, που ήταν στο Κέντρο. Κάποιες φορές ήταν διασπασμένο και κάποιες ενωμένο. Αυτό το ποσοστό σαν κομμάτι της κοινωνίας δε χάνεται. Το θέμα είναι ότι έχουν κάνει πολλά ανδραγαθήματα και ο κόσμος ούτε να ακούσει γι αυτούς δε θέλει και ειδικά για τα μεσαία στελέχη. Ακόμη δηλ. και να τους αποσύρει όλους τους πρωτοκλασάτους δε θα του βγει το χαρτί. Επίσης δεν έχει νέα στελέχη να βάλει σε αντικατάσταση των παλιών κλπ.

  Οπότε τι μένει? Η διάσπαση και η διάλυση. Εξαφάνιση του παρελθόντος ανασυγκρότηση με νέο κομματικό μηχανισμό κι επάνοδος στην εξουσία μετά από 10 χρόνια. Αυτά τα ξέρει ο ΓΑΠ όπως και ξέρει ότι δε μπορεί να κάνει αλλιώς.

  Υπόψιν ότι η ΝΔ έμεινε στην αντιπολίτευση 20 χρόνια.

 6. YiannisM avatar
  YiannisM 25/03/2008 22:51:41

  Ο Αντιπαπανδρεισμός του Λουτράδη μετακόμισε! Από το press-gr στο anti-weblog!
  Πάλι τα ίδια για την ηγεσία, για τον Γιώργο, το κόντεμα κλπ. Είναι η επιχειρηματολογία του Μητσοτάκη, «Δεν κάνει το παιδί». Τα ίδια γράφουν καθημερινά και οι φυλλάδες των «νταβατζήδων» δια των εγκρίτων κονδυλοφόρων τους, δηλαδή όλοι αυτοί που έχουν πάρει έναντι παχυλών ανταλλαγμάτων εργολαβία την συντήρηση αυτής της άθλιας διακυβέρνησης στην εξουσία.
  Κυβερνούν 4 χρόνια, έχουν κάψει, κλέψει, πηδήξει (κυριολεκτικά) όλη την Ελλάδα, την έχουν διασύρει στο εξωτερικό και παρόλα αυτά το πρόβλημα της χώρας είναι το ΠΑΣΟΚ!
  Φίλτατοι ας σοβαρευτούμε. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τις πολιτικές της τελευταίας οκταετίας διακυβέρνησής του. Πληρώνει την αποδυνάμωση και την διάλυση των οργανώσεών του. Πληρώνει την έλλειψη εσωκομματικού διαλόγου. Πληρώνει την έλλειψη αναδιοργάνωσης και ανανέωσης.
  Πρέπει να ολοκληρώσει τον πολιτικό του κύκλο, πρέπει να φροντίσει την οργάνωσή του και την ανανέωση του δυναμικού του. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Είτε με τον ΓΑΠ είτε χωρίς. Και τότε θα ξανακριθεί από την κοινωνία. Είναι γεγονός ότι ο ΓΑΠ έχασε πολύτιμο χρόνο. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό θα είναι ολέθριο για τον ίδιο, όχι για το ΠΑΣΟΚ.
  Και όπως γράφει και ο Underdog, «η βάση , τα μέλη (του ΠΑΣΟΚ) συνθέτουν ένα συμπαγές σώμα με ιδεολογική συγκρότηση , ζυμωμένο με αγώνες και κυρίως συνθέτει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας και μικρομεσαίας αστικής τάξης» και παρόλο το αρνητικό κλίμα πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει και πάλι τον πρωταγωνιστή στα πολιτικά πράγματα.

 7. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 25/03/2008 23:04:00

  Της μικροαστικής τάξης θέλεις να πεις γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει αστική τάξη. Όσο για την ιδεολογική συγκρότηση, ε αυτή είναι ανύπαρκτη. Ένα αντιδεξιό σύνδρομο υπήρχε που συνοψιζόταν στο ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά και στο να διώξουμε να άλλους να πιάσουμε εμείς τα πόστα και να τρώμε εμείς.
  Μου θυμίζει μια ελληνική ταινία που λέγανε
  Να φάωμεν να φάωμεν όλα να τα φάωμεν...

 8. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 26/03/2008 00:21:19

  Αγαπητέ Underdog ,
  Και εγώ διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για την τύχη ή τη μοίρα του ΠΑΣΟΚ,όμως τοπρόβλημα νομίζω ότι δεν είναι ηγεσίας και ηγετικής ομάδας, αλλά τι πολιτική έχει και ποιους εκφράζει. Πολύ θα ήθελα να μάθω αυτή η περίφημη βάση του (;;) τι ιδεολογική συγκρότηση έχει, ποιούς εκφράζει και σε ποιούς αγώνες είναι ζυμωμένη;
  Μου προκαλεί δε κατάπληξη, πως είναι δυνατόν το μέλλον ενός μεγάλου κόμματος, να κρίνεται (όπως λες) από την προσωπικότητα του ....νέου ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, (αν υποθέσουμε, λέμε αν) ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όλα τα θετικά μαζί του , τότε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θα σβήσει τελειωτικά; Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω; Μήπως θα ήθελες να μου το εξηγήσεις;

 9. anonimos avatar
  anonimos 26/03/2008 01:41:18

  Η αστική τάξη στην ελλάδα ήταν σητν καλλίτερη μεταπρατική στην χειρότερη εκβιαστική...
  το ΠΑΣΟΚ θώπευσε τους μικροαστους που θέλαν να γινιυν αστική τάξη και δεν μπορούσαν

 10. Χρήστος Λουτράδης avatar
  Χρήστος Λουτράδης 26/03/2008 01:51:48

  Eιναι εύκολο ανέξοδο και δεν απαιτεί καμμία σημαντική νοητική διαδικασία να σπεκουλάρεις να βάζεις ταμπέλες και χωρίς φειδώ προσφεύγει σε χαρακτηρισμούς που δεν προάγουν την έννοια του διάλογου.
  Αναφέρομαι στον ΓιάννηΜ οπου με χαρακτηρίζει εμμέσως ή με συγκρίνει άμμεσα με κονδυλοφόρους. Ειναι η εύκολη λύση και εγώ να τα έχω αρπάξει και εσύ να έχεις εξαρτήσεις απο τον ΓΑΠ και να τα λες αλλά δεν θα μπω σε αυτό το παιχνίδι γιατί δεν θα κερδίσει κανείς μας. Θα σου θυμήσω παραφράζοντας λιγάκι του στίχους ενός τραγουδιου ''για ολα φταινε οι γκόμενες οι πρώωην και οι επόμενες''

 11. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 26/03/2008 09:01:03

  Δεν μπορεί να στεναχωριόμαστε για την πτώση του ΠΑΣΟΚ. Έπρεπε να χαιρόμαστε για την πτώση κάθε αμερικανόδουλου κόμματος. Αλλά για να εξηγήσω τι εννοώ ας παραθέσω μερικές δηλώσεις στελεχών του γιατί δεν μπορώ να καταλάβω που διαφέρει το ΠΑΣΟΚ από τους άλλους δάκτυλους των αμερικανών, τους νεοφιλελεύθερους και τους αριστεροδιεθνιστές:

  "Ο τ. υπουργός Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τόν Λίβανο υπόδειγμα πολυπολιτισμικότητας. Έχει ως πρότυπο ένα κράτος πού εξαιτίας της πολυπολιτισμόκοτητας βίωσε αιματηρούς εμφύλιους πολέμους, δέν ασκεί εξουσία εντός της επικράτειας του αφού τόν έλεγχο στό νότιο Λίβανο τόν έχει η Χεζμπολά καί είναι τελείως ανίκανο νά αντισταθεί σέ εξωτερικούς εχθρούς όπως τό Ισραήλ!!! Ενα Ισραήλ πανίσχυρο εξαιτίας της ομοιογένειας πού έχει."

  Ο ΓΑΠ σε συνέντευξη στο περιοδικό Κλικ το 1999 είχε πει:
  "-Tο δίδαγμα αυτής της ιστορίας [πόλεμος στό Κόσσοβο] ποιο είναι για έναν Ελληνα;
  -Οτι σημαντικότερο όλων είναι η συνύπαρξη των λαών. O πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των κοινωνιών. Aνοχή στο διαφορετικό, ανοχή στον διπλανό σου ασχέτως αν είναι άλλης φυλής, άλλης θρησκείας, άλλης εθνότητας και άλλης πολιτικής άποψης. Aυτά είναι και τα ιδανικά που πρέπει να προωθεί η Ελλάδα.
  [Δηλαδή αυτό συμπεραίνει, από τήν αρπαγή του Κοσσόβου από τούς Σέρβους, τή δημιουργία ενός προτεκτοράτου των Αμερικανών καί τήν εν συνεχεία εξόντωση των Σέρβων από τό Κόσσοβο. Φανταζόμαστε τί θά ακολουθήσει στή Θράκη.]
  -Σε αντίθεση, πάντως, με τους βομβαρδισμούς των NATOϊκών, οι σφαγές των Σέρβων ελάχιστα απασχόλησαν τη δική μας κοινωνία.
  -O Ελληνας αναγνώστης και τηλεθεατής είδε, στην αρχή τουλάχιστον, μόνο τη μία πλευρά, αυτή των βομβαρδισμών, χωρίς να κατανοεί τι οδήγησε ή έστω έδωσε "πάτημα" στην επέμβαση του NATO. Γιατί οι βομβαρδισμοί είχαν σχέση με την έντονη καταπίεση των Αλβανών από τους Σέρβους.
  [Τόν ακούσατε ποτέ αυτόν τόν άνθρωπο, πού είχε πεί τό περίφημο "Θεόδωρος Καραϊσκάκης", νά μιλήσει γιά τήν καταπίεση πού υφίστανται μετά τήν επέμβαση του ΝΑΤΟ, οι Σέρβοι από τούς Αλβανούς; Τόν ακούσατε ποτέ αυτόν τόν άνθρωπο, πού τήν ημέρα του Πάσχα είχε ευχηθεί "Καλή Ανάσταση", νά μιλήσει γιά τήν καταπίεση καί εξόντωση της ελληνικής καί κουρδικής μειονότητας από τούς φίλους του τούς Τούρκους; Τόν ακούσατε ποτέ αυτόν τόν άνθρωπο, πού πήγαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της Κύπρου νά τόν συναντήσουν καί αρνήθηκε νά τούς δεί, νά έχει ενδιαφερθεί γιά τίς περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στά κατεχόμενα; Σημειώνουμε ότι ενώ έχουν καεί χιλιάδες κουρδικά χωριά στήν Τουρκία καί η κουρδική γλώσσα είναι απαγορευμένη, στό Κοσσυφοπέδιο οι Αλβανοί είχαν δικό τους πανεπιστήμιο.]
  -Ενάντια στον μονοεθνισμό.
  -Ακριβώς."

  "Θυμάμαι τήν Δαμανάκη νά αναφέρει σέ συνέντευξη της στήν τηλεόραση "Εγώ σάν αριστερή πού είμαι, ενδιαφέρομαι γιά τά δικαιώματα των αδύναμων ανθρώπων καί των μειονοτήτων." Εκεί πού περίμενα νά μιλήσει γιά τούς Ρωμηούς της Πόλης, εκείνη συνέχιζε: "Γι' αυτό πρέπει νά προστατεύσουμε τά δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στή Θράκη.""

  Να μην πω και τπτ για τις "περίεργες" ΜΚΟ και την υποστήριξή τους από Λοβέρδο (δικηγόρος υπεράσπισης!!!), Ευθυμίου κλπ...

  Τα στοιχεία από το http://www.agiasofia.com/turco/turco4.html.

  Έχω γράψει παρόμοιο άρθρο στο blog μου zeitgeist.blogspot.com. Απλά για να καταλάβουν όλοι μέχρι που φτάνει η αμερικανική προπαγάνδα, και πόσο μεγάλο είναι το κύκλωμα... Αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι δε μας φτάνουν οι εξωτερικοί εχθροί έχουμε και τους Έλληνες πολιτικούς-υπονομευτές του ελληνικού κράτους...

 12. ep avatar
  ep 26/03/2008 10:18:33

  γινεσαι ακραίος γιατι το πασοκ και αλλα προοδευτικα κομματα δώσανε αγώνα

 13. Apapa papapapa avatar
  Apapa papapapa 26/03/2008 13:08:43

  Είναι αν μη τι άλλο γελοίο η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οι υποστηρικτές της να τα ρίχνουν όλα στον Σημίτη -λες και θα μας πείσουν ότι αυτοί βρίσκονταν σε άλλο.. πλανήτη και όχι σε υπουργικές καρέκλες το 1996-2004- και από την άλλη να ωρύονται όταν η ΝΔ λέει ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ... του Σημίτη.

  Υποκρισία ή εθελοτυφλία: διαλέγετε και παίρνετε. Σε κάθε περίπτωση είναι για λύπηση.

 14. Dzi avatar
  Dzi 26/03/2008 14:52:07

  Δυστυχώς apapa... εμείς είμαστε για λύπηση που τους πιστεύουμε και καθόμαστε και πλακωνόμαστε οι μεν με τους δε... Αυτοί μια χαρά περνάνε, ρίχνουνε και κανέναν τσακωμό να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια και κατά τα άλλα η ζωή κυλάει όμορφα και ήρεμα γι'αυτούς...

 15. Swell avatar
  Swell 26/03/2008 15:56:29

  Tο ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ!

 16. ..κιες avatar
  ..κιες 26/03/2008 16:26:08

  Παρλαπίπες του Λουτράδη.

 17. Ο ανώνυμος λεχρίτης avatar
  Ο ανώνυμος λεχρίτης 26/03/2008 17:31:58

  "γινεσαι ακραίος γιατι το πασοκ και αλλα προοδευτικα κομματα δώσανε αγώνα".

  Συγνώμη ep έχεις δίκιο. Αλλά αναφερόμουνασε αυτούς που είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, στους νεοφιλελεύθερους. Δες για παράδειγμα τι έλεγε ο παππούς Γεώργιος Παπανδρέου (το Γ κεφαλαίο παρακαλώ) το 1964:

  "Ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός βασίζεται σέ τρία χαρακτηριστικά: στό έθνος, στήν ελευθερία, καί στήν κοινωνική δικαιοσύνη. Τά δύο τελευταία μπορούν νά υπάρξουν μόνο αν υπάρχει τό πρώτο. Εμείς καταδικάζουμε τόν κοσμοπολιτισμό πού εξαλείφει τά έθνη καί τόν ιμπερεαλισμό πού τά υποδουλώνει."

  Αν ζούσε σήμερα πες μου τι θα είχε κάνει στον γιωργάκη; Το λιγότερο θα τον είχε πάει στα δικαστήρια για να του αλλάξει όνομα. Τι σχέση έχει ο σοσιαλισμός όπως τον περιέγραφε ο γέρος της δημοκρατίας με τον νεοφιλελευθερισμό και την πολυπολιτισμικότητα που προβάλει σήμερα ο γιωργάκης και οι υπόλοιποι της παρέας; Τι αμερικανόδουλος σοσιαλιστής είναι αυτός;

 18. Underdog avatar
  Underdog 26/03/2008 19:03:53

  Για τον ΔΗΜΗΤΡΗ, εστω και καθυστερημένα.
  Διάβασε ξανά την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας και ιδιαίτερα 1965 - 1985. Η Ενωση Κέντρου έχασε τον ηγέτη της Α.Παπανδρέου αφού ίδρυσε ένα καινούργιο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από τις εκλογές του 1977 είχε τελειώσει πολιτικά για αυτό και το 1980 μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τα ανερχόμενα αστικά και μικροαστικά στρώματα( γιοί και κόρες αγροτών, μικροβιοτεχνών, κατώτερων υπαλλήλων που όμως είχαν μορφωθεί στα Πανεπιστήμια και ήσαν επικεφαλής της δευτερης εσωτερικής μετανάστευσης, αφού οι περισσότεροι δεν γύρισαν στα χωριά και τις πόλεις που μεγάλωσαν αλλά συνέρευσαν στα πέντε μεγάλα αστικά κέντρα - η πρώτη εσωτερική μετανάστευση έγινε στη δεκαετία του 1960 όπου οι επαρχιώτες μέτοικοι ανοικοδόμησαν Αθήνα και Θεσσαλονίκη σαν οικοδόμοι ή ανέπτυξαν επαγγέλματα συναφή με τις κατασκευές) δεν ικανοποιούνταν από τον αποστεωμένο λόγο της παρηκμασμένης κεντροδεξιάς βρήκαν ιδεολογική στέγη στο νέο , δυναμικό και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής.
  Κάνε τώρα τις αντιστοιχήσεις με το σήμερα και ίσως σου έχω δώσει μια ικανοποιητική απάντηση.

 19. Πορνομοιχός avatar
  Πορνομοιχός 26/03/2008 20:06:53

  bre underdog, etsi pshfizoun oi ellhnes (ideologikokoinwnikopolitika) h me bash to diorismo sto dhmosio kai th meta98esh h thn proagwgh h to ay8aireto h to mh kleisimo paranomhs epixeirhshs px?

 20. Πορνομοιχός avatar
  Πορνομοιχός 26/03/2008 20:07:58

  PELATEIAKES SXESEIS A.E.
  ti na kanoume, den krybetai allwste!

  ayto einai to politiko status kai concesus... here

 21. order avatar
  order 28/03/2008 16:23:52

  ανοησιες του λουτραδη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.