#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/04/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μονόδρομος η επιτυχία της κυβέρνησηςΜπορεί οι προηγούμενοι 10 μήνες να ήταν για την τρικομματική κυβέρνηση δύσκολοι, όμως, αυτή η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο για το μέλλον της χώρας όσο και για την πολιτική σταθερότητα.

Αν και λίγοι ήταν εκείνοι που πέρυσι τον Ιούνιο πίστευαν ότι θα ζήσει τόσους μήνες η κυβέρνηση, αυτή τα κατάφερε, έφερε τη σταθερότητα στην Ελλάδα κι άνοιξε μια χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον.

Και αυτό το οφείλει σίγουρα στον Αντώνη Σαμαρά που παίζει το ρόλο του κυματοθραύστη των συγκρούσεων των τριών κομμάτων, αλλά και στη συμβολή των Β. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.

Ότι καλό ή κακό έχει γίνει μέχρι τώρα (ο καθένας θα το κρίνει με τα δικά του κριτήρια) χρεώνεται σ’ αυτή την κυβέρνηση και στο κάτω – κάτω από την ακυβερνησία ή την έξοδο από το ευρώ ασφαλώς αυτό που έχουμε τώρα είναι πολύ καλύτερο, παρά τις δυσκολίες. Για δείτε τι συμβαίνει στην Κύπρο ή την Ιταλία και θα καταλάβετε.

Από την άλλη, η προφητεία Τσίπρα ότι μέσα στο Μάρτιο θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή πτώση της κυβέρνησης και εκλογές, διαψεύστηκε παταγωδώς. Ούτε Πυθία είναι ούτε μάντης Κάλχας ο Αλέξης, οπότε καλό είναι να αφήσει τις πολιτικές αναλύσεις για τους άλλους που ξέρουν από αυτά.

Έτσι, λοιπόν, μ’ αυτά και μ’ αυτά η κυβέρνηση έκανε όχι μόνο… παρέλαση τον Οκτώβριο, αλλά και παρέλαση τον Μάρτιο, θα «φάει» και το Πάσχα και σίγουρα θα φάει και το καλοκαίρι και εξελίξεις δε θα έχουμε. Εκτός απροόπτου φυσικά…

Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η χρονική στιγμή μπορεί να φαίνεται χαλαρή, μετά τη φυγή και της τρόικας, είναι, όμως γεμάτη εκπλήξεις και πολλά προβλήματα. Μοιάζει με ναρκοπέδιο, χειρότερο από τους προηγούμενους μήνες. Διότι τώρα μπορεί να έχουμε αποφύγει το Grexit όμως έχουμε μπροστά μας άλλα πολύ μεγάλα αγκάθια. Η κυβέρνηση για να τα βγάλει πέρα καλείται να κερδίσει μια σειρά από στοιχήματα.

Οι αποκρατικοποιήσεις είναι ασφαλώς ένα σοβαρό εμπόδιο. Από τη μια οι δεσμεύσεις στην τρόικα κι από την άλλη η κακή συγκυρία δημιουργούν ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο για τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικά για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ τα διλήμματα είναι πολύ μεγάλα και οι προβληματισμοί ατελείωτοι. Αυτό φαίνεται τόσο από το διαγωνισμό για το 33% του ΟΠΑΠ που έχουμε ουσιαστικά μια προσφορά, κι αυτή χαμηλότερη από την αναμενόμενη, όσο και για την αναβολή της απόφασης για τη ΔΕΠΑ για τις 10 Μαΐου. Με τους Ρώσους να έχουν βγει στα… κάγκελα για τις καθυστερήσεις.

Σε κρίσιμη καμπή είναι κι άλλοι διαγωνισμοί για τα ακίνητα του δημοσίου που όμως πρέπει να τρέξουν άμεσα. Τι θα γίνει με το Ελληνικό άραγε που πήρε αναβολή για τον Οκτώβριο; Τι θα γίνει με τον Αστέρα Βουλιαγμένης, το τίμημα και τον τελικό νικητή;

Από την άλλη κρίσιμο είναι το στοίχημα για τα προαπαιτούμενα των δόσεων. Η χώρα πρέπει να τρέξει ώστε να προλάβει μέσα στον Οκτώβριο να πάρει σχεδόν 12 δις. Και το τρέξιμο είναι ουσιαστικά οι αλλαγές στο δημόσιο και η κάλυψη των δημοσιονομικών κενών ώστε να συνεχιστεί το πλεόνασμα και να διεκδικήσουμε μειώσεις φόρων. Το είπε χθες ο Γ. Στουρνάρας στον Alpha. Μπαίνουμε σε κύκλο μειώσεων φόρων αρκεί να έχουμε πλεονάσματα.

Άλλο μεγάλο στοίχημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ειδικά τι θα γίνει με την Εθνική. Μέχρι το τέλος του μήνα θα κριθούν τα πάντα και ασφαλώς η κυβέρνηση ποντάρει σε ευνοϊκή κατάληξη για το τραπεζικό σύστημα.

Και το κυριότερο στοίχημα είναι φυσικά η ανάπτυξη, η ρευστότητα στην αγορά, η ελάφρυνση των πληγέντων από την κρίση, η ανάσχεση της ανεργίας.

Αν όλα τα παραπάνω τα πετύχει η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει. Αλλιώς θα μπούμε σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης με τον Τσίπρα να παραμονεύει και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή να κυριαρχεί στην πολιτική και οικονομική σκηνή.

Γι’ αυτό λέμε ότι η παρούσα φάση είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη. Χρειάζεται προσοχή.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 23/04/2013 09:49:12

  Δεν υπάρχει καμία συμβολή του Βενιζέλου, άλλωστε ο Βενιζέλος έκανε υπουργός οικονομικών και δεν είδαμε προκοπή. Ο δε Κουβέλης το μόνο που προσέφερε ήταν οι ψήφοι της "κυβερνώσας αριστεράς", αλλά για αυτό τον φτιάξανε το καλοκαίρι του 2010, για να στηρίξει κυβέρνηση μνημονιακού προσανατολισμού. Η μόνη κυβέρνηση που έφερε κάποια σταθερότητα στην Ελλάδα ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά και η σύγκριση με την χώρα ένα χρόνο πριν ή δύο χρόνια πριν είναι καθοριστική. Πού ήμασταν και που βρεθήκαμε. Θα τολμήσω να το πω: Η κυβέρνηση έχει ήδη πετύχει και απομένουν οι λεπτομέρειες και η δημιουργία κοινής συνείδησης περί του ότι πέτυχε η κυβέρνηση.

  Υπάρχει όμως ένα μεγάλο "αλλά". Και αυτό το αλλά είναι οι λεγόμενες "αποκρατικοποιήσεις". Είναι αυτό που κυρίως πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα. Όχι αναβολή, αλλά ματαίωση των "αποκρατικοποιήσεων".

  Ο λόγος είναι απλός, για την ακρίβεια, υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι το απαξιωμένο τίμημα, που θα λάβει τώρα η χώρα. Θα ξεπουλήσει φιλέτα έναντι πινακίου φακής. Δεν αξίζει τον κόπο, είναι καθαρή υποκρισία να λέμε ότι θα μειώσουμε το χρέος με αποκρατικοποιήσεις. Αν πάλι η Ελλάδα ξεφύγει από τις τανάλιες και μπει στο δρόμο των πλεονασμάτων και αυξηθούν οι αξίες των κρατικών μονοπωλίων, ακινήτων-φιλέτων κλπ., τότε και πάλι δεν υπάρχει λόγος για "αποκρατικοποιήσεις", μια που τότε δεν θα χρειάζονται.

  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, ενώ είναι αυταπόδεικτο ότι το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας, οι ιδιώτες όπου πήραν κρατικά μονοπώλια στην Ελλάδα πήγαν εξίσου άσχημα. Θυμάμαι τα κάμπινγκ του ΕΟΤ, που γεννήθηκαν στις δεκαετίες '60 και '70, πόσο δημοφιλή ήταν και πόσο κόσμο μάζευαν. Υπήρχε μια δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία όσων εργάζονταν εκεί, αλλά μέχρις εκεί. Στην δεκαετία του '90 τα έδωσαν σε ιδιώτες. Όποιος πηγαίνει εκεί σήμερα κλαίει και οδύρεται για το κατάντημά τους. Ας μην μιλήσουμε καν για τα "Ξενία".

  Ας δούμε και το παράδειγμα της Εμπορικής-Credit Agricole. Οι ξένοι έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά σε μια επένδυση που ποτέ δεν θα πίστευαν πόσο άσχημα θα μπορούσε να πάει και τι "σκελετούς" έκρυβε. Στο τέλος έδωσαν άλλα τρία δις για να την ξεφορτωθούν οριστικά! Παρόμοια και με την άλλη κρατική τράπεζα που πήραν ξένοι, την Γενική. Η Ολυμπιακή είδαμε πού κατάντησε μετά την ιδιωτικοποίησή της, συρρίκνωση, εξαγορά από τον βασικό ανταγωνιστή και περαιτέρω συρρίκνωση. Μέχρι να εγκρίνει η Κομισιόν την εξαγορά, ίσως και να μην υπάρχει πια Ολυμπιακή. Θα δούμε πού θα καταντήσει και ο ΟΠΑΠ, θα τον "φάει λάχανο" το διαδικτυακό στοίχημα από την ώρα που θα πάψει το κράτος να επιβάλει την παρουσία του στο γίγνεσθαι της αγοράς παιγνίων και στοιχημάτων.

  Για τα φυσικά μονοπώλια, ΔΕΠΑ-ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ., δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Όπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις τέτοιων μονοπωλίων, ήλθε η παρακμή. Ας δούμε πώς κατάντησαν οι σιδηρόδρομοι σε ΗΠΑ-Βρετανία. Η ισχυρότερη οικονομικά χώρα του κόσμου, οι ΗΠΑ, δεν έχουν στην ουσία σιδηροδρόμους. Χειρότερα και από την Ελλάδα είναι η υποδομή του σιδηροδρομικού τους δικτύου. Και στην Βρετανία ο σιδηρόδρομος παρήκμασε με την ιδιωτικοποίηση. Είναι απορίας άξιο να υπάρχουν σήμερα υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων. Το Παρίσι ιδιωτικοποίησε τα νερά και έσπευσε να τα πάρει πίσω λίγα χρόνια μετά. Για την ΔΕΗ και την υποδομή του φυσικού αερίου, είναι και εθνικό ζήτημα, πώς να το κάνουμε, υπάρχει και αυτό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι η χώρα ενεργειακός όμηρος ξένων, όταν όλες οι μάχες σήμερα, οικονομικές και στρατιωτικές, δίνονται στην ουσία για τον έλεγχο της ενέργειας.

  Για μένα, αυτός είναι ο μοναδικός αστερίσκος στην κατά άλλα αδιαμφισβήτητη επιτυχία αυτής της κυβέρνησης υπό τις πολύ δύσκολες συνθήκες που παρέλαβε την χώρα. Από αυτό θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία της, από αυτό θα εξαρτηθεί η πολιτική κυριαρχία του Σαμαρά στο μέλλον. Αν τις αποφύγει, θα κάνει πολλά χρόνια πρωθυπουργός.

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ Διογένης 23/04/2013 12:35:26

   Αυτος ο "μοναδικος αστερισκος" τελικα ειναι σωστος σουπερ-νοβα ! Γιατι ολα τα μετρα που λαμβανονται σχετικα με μισθους και συνταξεις μπορουν καποια στιγμη να αναθεωρηθουν. Ακομα και η εξασθενηση ή, η διαλυση του δημοσιου με ακριτες απολυσεις μπορει να διορθωθει μελλοντικα με τις απαραιτητες μη-κομματικες και αξιοκρατικες προσληψεις ικανων στελεχων. Ομως, το ξεπουλημα της δημοσιας περιουσιας δεν διορθωνεται και οι συνεπειες του θα ειναι τραγικες για την μελλοντικη πορεια της χωρας. Οταν εκχωρεις τους μηχανισμους που μπορουν να σου αποφερουν χρηματα για την ανορθωση της οικονομιας, τοτε ειναι σαν να πυροβολεις το ποδι σου. Οπως πολυ σωστα επισημαινετε, ποτε οι ιδιωτικοποιησεις δεν απεφεραν οφελη για το κοινωνικο συνολο γιατι ο στοχος του ιδιωτη επενδυτη ειναι το, πασει θυσια, προσωπικο κερδος κι οχι το καλο του συνολου.

  • Tsaros avatar
   Tsaros @ Διογένης 23/04/2013 22:22:11

   Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “αλλά”. Και αυτό το αλλά είναι οι λεγόμενες “αποκρατικοποιήσεις”. Είναι αυτό που κυρίως πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα. Όχι αναβολή, αλλά ματαίωση των “αποκρατικοποιήσεων”.

   Σοβαρά μιλάς; Μα η κυβέρνηση αυτή όλη φτιάχτηκε, και υποστηρίζει Μνημόνια και ΔΝΤ, για ΕΝΑ και ΜΟΝΟ σκοπό: το 100% των αποκρατικοποιήσεων, και την εκποίηση κάθε κρατικής περιουσίας.

   Τίποτα άλλο δεν έχει καμμία σημασία γι' αυτούς, και τίποτα άλλο δεν πέτυχαν.

   Ανάπτυξη μηδέν, έκτη χρονιά ύφεσης, ανεργία φουλ. Τι ακριβώς πέτυχε η κυβέρνηση; Ότι της «πέταξε» η Τρόικα ως «κούρεμα»; (ούτε καν τη μούφα περιορισμό του ελλείματος ― άμα δεν πληρώνεις τα χρεωστούμενα στους ιδιώτες, κόβεις συντάξεις, βαράς χαράτσια, και δεν κάνεις καν έργα ή συντήρηση, τότε σιγά το κατόρθωμα, και +20% πλεόνασμα παρουσιάζεις).

   Πως είχαν το Χονγκ Κονγκ οι Άγγλοι; Έτσι θα είναι η Ελλάδα για έναν αιώνα και βάλε παράρτημα της Γερμανίας.

 2. χ.κ avatar
  χ.κ 23/04/2013 09:51:28

  Η κυβέρνηση θα πετύχει . Ο Σαμαράς είναι Πρωθυπουργός τετραετίας !!!
  Εμπνέει σιγουριά , δίνει πολιτική σταθερότητα στον τόπο και προόπτικη.

  • euagelos avatar
   euagelos @ χ.κ 23/04/2013 12:06:48

   Μα έχει ήδη πετύχει τους περισσότερους στόχους που είχαν τεθεί και αυτό είναι επιτυχία για κάθε κυβέρνηση ή επιχείρηση ή υπάλληλο! Βέβαια οι στόχοι της δεν εξυπηρετούσαν την πλειοψηφία, αλλά... τι να κάνουμε? Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του!

 3. πολιτης avatar
  πολιτης 23/04/2013 10:04:14

  ο τιτλος του αρθρου αποτελει πραγματικα μονοδρομο.
  αλλα κατα ποσο ειναι εφικτος εχω σοβαροτατες επιφυλαξεις.
  με την υφεση να συνεχιζεται ακαθεκτη η αγοραστικη δυναμη των ελληνων βαινει ολενα και μειουμενη. οι τραπεζες εχουν αδυναμια παροχης ρευστοτητας. το κοστος του χρηματος ειναι υψηλοτατο. τα χαρατσια διαδεχονται το ενα με το αλλο με ρυθμους πολυβολου.
  απο την αλλη φαινεται να επικρατει το αυτονοητο. σε μια χωρα που δεν ειναι ορατη η οικονομικη ανατυξη σε καποιο κοντινο μελλον, δεν τοποθετειται κανεις σοβαρος επενδυτης ακομη και για περιουσιακα στοιχεια φιλετα. δεν ειναι τυχαια και μονο οι εθελοτυφλουτουντες δεν το βλεπουν, η προκυπτουσα δυστοκια για ιδιωτικοποιηση χρυσοφορων και κερδοφορων επιχειρησεων του κρατους. διοτι αν μιλαμε για δυστοκια ιδιωτικοποιησης του ΟΠΑΠ !!!! που αποτελει την πλεον κερδοφορα κρατικη επιχειρηση μακραν των υπολοιπων, τοτε τι να περιμενει κανεις απο αλλες υπο κρατικο ελεγχο επιχειρησεις οι οποιες απαιτουν σημαντικες εισροες κεφαλαιων και μακροχρονιες προσπαθειες αναπτυξης και εξυγιανσης ωστε να αποφερουν κερδη στον αγοραστη.
  η διαφαινομενη αποτυχια ξεπουληματος των ασημικων του δημοσιου αποτελει κακο προμυνημα.
  ασε που το κρατος θα πρεπει να "ξεφορτωνεται" επιχειρησεις που ειναι ζημιογονες κι οχι κερδοφορες. αν ο στοχος βεβαια ειναι το οικονομικο οφελος του κρατους κι οχι αλλοτριος.
  τρανο παραδειγμα επιτυχους ιδιωτικοποιησης αποτελει το τμημα του λιμανιου του πειραια στην cosco. το τιμημα ηταν υψηλο και με μεγαλη προστιθεμενη αξια.
  πετυχημενη κινηση παλι ηταν και η εστω τσαμπα πωληση της ολυμπιακης αφου το κρατος αδυνατουσε να πραξει τα αυτονοητα επιδεικνυοντας χαρακτηριστικη ανικανοτητα και φαυλοτητα.
  τα σημερινα δεν εντασσονται σε καποιο ολοκληρωμενο αναπτυξιακο σχεδιο και δυστυχως κινουνται στην ικανοποιηση των δανειστων για ξεπουλημα δημοσιας περιουσιας με τροπο ακριτο και ανθελληνικο. το τιμημα και οι προοπτικες δεν αποτελουν προτεραιοτητες αλλα περεπομενα και ησσονος σημασιας ζητηματα.
  ετσι επιστρεφουμε στην αρχη ....τα ζαπεια που πηγαν περιπατο..
  ελα ομως που ειναι τα πλεον επικαιρα κι αν δεν υλοποιηθουν εμπολουτισμενα με νεα και εμπροσθοβαρη μετρα σε αναπτυξιακη κατευθυνση τοτε ταχιστα η κυπρος θα φανταζει οαση.
  επειδη λοιπον η συνταγη "ειναι λαθος" και αποτελει δηλητηριωδες φαρμακο γαι την διαγνωσμενη νοσο μας, ειναι ωρα να την αλλαξουμε. να κανουμε το αυτονοητο και οχι τα καλα παιδια στους επιδοξους δολοφονους μας. τουλαχιστον θα πεθανουμε ορθιοι και με υπερηφανεια κι οχι σαν τα ποντικια φοβισμενοι και ταπεινωμενοι.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ πολιτης 23/04/2013 17:10:58

   Ξεχασατε τις μειωσεις μισθων που γινονται στο ονομα των ανταγωνιστικων τιμων, αλλα ανταγωνιστικες τιμες δεν βλεπουμε. Ζουμε πλεον με μισθους 1983 και τιμες 2113. Δεν παει αλλο! Η κυβερνηση να απειλησει με εφαρμογη ανωτατων τιμων! Σαμπως καταλαβουν και μειωσουν τα περιθωρια κερδους (τα μεγαλυτερα στην Ευρωπη, ακομη και απο τη Νορβηγια - πριν ξεκινησουν οι μειωσεις μισθων, αρα φαντασου τωρα!). Αυτο και μονο θα αυξησει τη ζητηση και θα ανακοψει το κλεισιμο περαιτερω επιχειρησεων.

 4. blue nile avatar
  blue nile 23/04/2013 10:21:24

  Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ύφεση.
  Ότι καλό και να γίνεται υπονομεύεται από μια πτώση ζήτησης τεραστίων διαστάσεων.
  Η αλήθεια είναι ότι ακριβώς λόγω της ύφεσης όλοι οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος πέφτουν έξω και αν το πρόγραμμα δείχνει ότι βγαίνει είναι γιατί το δημόσιο έχει γίνει ο μεγαλύτερος μπαταχτσής και χρωστάει πάνω από 8 δις.
  Μετά από τρία μνημονιακά χρόνια η χώρα υπάρχει μόνο και μόνο λόγω πολιτικής απόφασης των ευρωπαίων να χρηματοδοτούν με μικρές δόσεις το σύστημα και τα υποσυστήματα.
  Ουσιαστικά δηλαδή με την αποδοχή των μνημονιακών πολιτικών κερδίζουμε πανάκριβα χρόνο αλλά μην ξεγελιέστε...
  Όσο η αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση θεριεύει και τραπεζική πίστη δεν υπάρχει το κλαδί που στέκεται η κυβέρνηση θα ροκανίζεται.
  Δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα...
  Αν η κυβέρνηση φτάσει μέχρι τις γερμανικές εκλογές πρέπει τότε να αντιληφθεί εγκαίρως τις γερμανικές προθέσεις.
  Αν δεν εξασφαλιστούν 1) ένα γενναίο κούρεμα OSI και 2) συγκεκριμένες αποφάσεις για να έρθει η ανάπτυξη τότε πρέπει να συγκρουστεί με την τρόικα.
  Γιατί ακόμα και αν η Γερμανία συναινέσει σε ένα κούρεμα πάλι θα μας μείνουν δάνεια για να ξεπληρώνουμε των οποίων τα επιτόκια πρέπει να σχετικά ισόποσα με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
  Γιατί ακόμα και να μειωθεί το συνολικό χρέος αν έχουμε ύφεση 5% και πληρώνουμε 3% επιτόκια τότε αυτή η διαφορά των 8 μονάδων καθιστά το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

  • Αμφιβολία avatar
   Αμφιβολία @ blue nile 23/04/2013 22:11:43

   @ ...η χώρα υπάρχει μόνο και μόνο λόγω πολιτικής απόφασης των ευρωπαίων να χρηματοδοτούν με μικρές δόσεις το σύστημα και τα υποσυστήματα.

   Ακριβώς, έτσι, δυστυχώς...

 5. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 23/04/2013 11:34:14

  To θυμαστε εκεινο το ανεκδοτο με τον οδηγο που ανεβαινει την Πανεπιστημιου και λεει "μα τι επαθαν ολοι τους και πηγαινουν αντιθετα" ;

 6. zame avatar
  zame 23/04/2013 11:58:14

  Σωστα ΝΑΙ τα επιτόκια πρέπει να ειναι σχετικά ισόποσα με τους ρυθμούς ανάπτυξης.. γιατι οχι?
  (ίσως ώστε να μην ευνοούν & αιτιολογούν και την αισχροκέρδεια..πού νομιζω πως έχει διαφορά από την κερδοσκοπία πού μόνον αυτή της κοινωνίας είναι ικανή να παρασύρει όλους τους υγιείς δείκτες επάνω)

  1+1 δεν κάνουν εφτα..
  ούτε και εικονικά- λογιστικά.. με τέτοια ύφεση.
  πραγματικά είναι υποχρεωτικός-μονόδρομος να κρατηθεί ΠΡΩΤΑ η κοινωνία όρθια..
  για να είναι οποια επιτυχία της κυβέρνησης.. ακόμα & ως κυματοθραύστης .

  Αυτός ο πανακριβος χρόνος που κερδίζουμε είναι η -νοσηρή αναντιστοιχία- πού προδίδετε από το προσδοκώμενο όφελος..που προκύπτει για ΠΟΙΟΝ ?

 7. B.Q avatar
  B.Q 23/04/2013 12:28:14

  Η μάχη του Μυριοκέφαλου - Νίκος Λυγερός
  Αν ξέχασες τη μάχη του Μαντζικέρτ
  και του Μυριοκέφαλου, τότε εύκολα
  μπορείς να πέσεις στην παγίδα
  όπου θα σε ρίξει το τέχνασμα
  του στρατηγικού βάθους,
  διότι θα πιστέψεις ότι υπάρχει
  μια διαφορά εκεί που βρίσκεται
  απλώς μια συνέχεια με τον ίδιο στόχο
  και την ώρα που ξεχνιέσαι
  κοιτάζοντας τη σειρά των ονείρων σου,
  άλλοι γράφουν το μέλλον
  που δεν έχεις πια.

  α)Βενιζέλος-Κουβέλης, αποτελούν το αναγκαίο κακό που έγινε αναπόφευκτο, εξ΄αιτίας του μοιραίου και παρελθόντος λάθους. β) Το ζήτημα δεν είναι να περνά εις βάρος μας ο χρόνος και να χαιρόμαστε που διαψεύδονται οι προβλέψεις του κάθε...αναλώσιμου Αλέξη.
  γ) Οι...αποκρατικοποιήσεις - ξεπουλήματα στις οποίες εκβιαστικά προσπαθούν να μας εξωθήσουν οι ...φίλοι ώστε να επωφεληθούν, δεν αποτελούν πανάκεια και δεν οδηγούν σε κανενός είδους...ανάπτυξη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, απόλυτη διαφάνεια και ψυχραιμία. Το νερό δε, θα είναι ασυγχώρητο έγκλημα αν τελικά ξεπουληθεί.
  δ) Πρόγραμμα σοβαρό και ρεαλιστικό για την ανασυγκρότηση της διαλυμένης μας χώρας, πρόταση ολοκληρωμένη και απολύτως εμπεριστατωμένη για το μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει ακόμη κάνει τον κόπο να ....εμπνευσθεί και να δημιουργήσει. Εξαντλούμαστε στις συζητήσεις με τους Τροϊκανοτοκογλύφους για δόσεις, μέτρα και εικονικά...πλεονάσματα. Περιμένουμε παθητικά, τα κουρελιασμένα πια ''θαύματα'' των έξωθεν σωτήριων ...επενδύσεων-φάντασμα!!
  ε) Την ανεργία που καλπάζει ασυγκράτητη, δεν την ελέγχεις ούτε την ανακόπτεις μοιράζοντας ρουσφετολογικά 5άμηνα σε 100.000 άμοιρους ακολουθώντας καταδικασμένες και κατάπτυστες μεθόδους του παρελθόντος.
  στ) Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τριγυρισμένος από ατάλαντους, περιορισμένων ικανοτήτων και αμφισβητούμενης αντίληψης εντολοδόχους-εκτελεστές, αυτοεγκλωβισμένος στις επιταγές των μνημονιακών Μερκελοδιατεταγμένων, στα δικά μου τα μάτια, φαντάζει σαν άλογο κούρσας δεμένο σε κάρο.... Μόνο στα Εθνικά ζητήματα οι χειρισμοί του μου επιτρέπουν να αισθανθώ ασφαλής, στα τρέχοντα, τα καθημερινά, τα φλέγοντα, δεν διακρίνω ούτε και τώρα την αναγκαία επαναστατικότητα, τη συγκρουσιακή διάθεση, την τολμηρή επέμβαση επί των κάθε είδους ''κατεστημένων'' που θα μπορούσαν ν΄ανατρέψουν τις ισορροπίες και να σημαδέψουν ανεξίτηλα τα δρώμενα με την προσωπική του σφραγίδα.
  Η επισήμανση δε , οτι τα πράγματα μπορούσαν να΄ταν και ....χειρότερα αν δεν είχαμε ακολουθήσει τάχα το συγκεκριμένο αμφισβητούμενο δρόμο, δεν με παρηγορούν καθόλου και δεν μου επιτρέπουν να αισιοδοξώ για τη ζωή και το μέλλον των Ελλήνων ανθρώπων.
  Για τους αριθμούς όμως, που για το...χτένισμά τους γίνονται τα πάντα, μπορούμε να είμαστε λιγάκι πιό χαρούμενοι, οπωσδήποτε. Κατακτημένο !!!
  Αυτό το...χλιαρό, το βαρετό και άσκοπο σπρώξιμο του χρόνου, που οδηγεί;
  Στις εκλογές της μέγαιρας; Και μετά τι;
  Πιο επαναστατικά, πιο εμπνευσμένα και πιό τολμηρά, γιατί δεν μας ταιριάζει;

 8. arkoudanews avatar
  arkoudanews 23/04/2013 12:30:17

  «Υπερασπιστές» του ευρώ τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, εναντίον του ευρώ τα υπόλοιπα κόμματα. Άλλη άποψη δεν μπορεί και κυρίως δεν επιτρέπεται να υπάρχει, διότι εάν υπήρχε ίσως να ήταν κάπως έτσι…..

  Όταν αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε το ενιαίο νόμισμα το κάναμε κυρίως, διότι πιστέψαμε ότι μας δινόταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενταχθούμε σε μια μεγάλη ενιαία αγορά και να αξιοποιήσουμε το χαμηλό κόστος δανεισμού ώστε να επιτύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης τέτοιους, που θα μας επέτρεπαν να ζούμε καλύτερα απ’ ότι πριν.
  Δυστυχώς αυτό δε συνέβη διότι στην πορεία ανακαλύψαμε εμείς όπως και άλλες χώρες ότι «μαζί τα φάγαμε».
  Το παράδοξο ήταν ότι στη δική μας περίπτωση ενώ συμφώνησαν οι πάντες ότι τα δεινά προέρχονταν αποκλειστικά και μόνο από τον υπερμεγέθη, δυσκίνητο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα (ακόμη και η φοροδιαφυγή), κανείς και ειδικά αυτοί που αποκαλούνται «υπερασπιστές» του ευρώ δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να τον συμμαζέψουν. Αύξησαν τον ΦΠΑ, τους έμμεσους και άμεσους φόρους, ισοπέδωσαν την οικοδομή και την αγορά ακινήτων, κατέστρεψαν το χρηματιστήριο και μετέτρεψαν μέσω του PSI μέρος του εξωτερικού χρέους σε εσωτερικό. Κούρεψαν δηλαδή άμεσα τους ομολογιούχους και έμμεσα όλους τους υπόλοιπους έλληνες, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών. Στην Κύπρο δεν κράτησαν καν τα προσχήματα. Έκαναν δηλαδή ότι ακριβώς θα έκανε οποιοσδήποτε αποφάσιζε να βγάλει τη χώρα από την ΟΝΕ, χωρίς όμως τα οφέλη της εξόδου. Δυνατότητα εκτύπωσης εθνικού νομίσματος, υποτίμηση, συμφωνία για διαγραφή εξωτερικού χρέους κλπ.
  Προσέξτε αυτά όλα τα έκαναν αυτοί που υπερασπίζονται με σθένος την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
  Εκτός του ότι χάθηκαν τέσσερα περίπου χρόνια, η ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία θεωρείται πλέον μη αναστρέψιμη. Η παραμονή στην ευροζώνη αδιέξοδη αλλά και η έξοδος από αυτή ιδιαίτερα επώδυνη. Η Ελλάδα αδύναμη, εξαρτώμενη περισσότερο από ποτέ, ακούει για τον στόχο του χρέους στο 120% το 2020 και δυστυχώς δεν έχει πλέον το κουράγιο να βάλει τα γέλια.
  Το ίδιο και η Κύπρος η οποία καταστράφηκε με συνοπτικές διαδικασίες και όπως φαίνεται έχει επιλεγεί να αποτελέσει τον αδύναμο κρίκο της σκουριασμένης αλυσίδας της Ευρώπης.
  Είναι μάταιο λοιπόν να επιμένεις για την παραμονή ή όχι σε κάτι που όπως όλα δείχνουν έχει προαποφασιστεί ότι δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή.
  Υπέρ ή κατά σε τι; Σε κάτι που δεν υφίσταται;

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ arkoudanews 23/04/2013 13:13:30

   Υπάρχει μιά σοβαρή μελέτη πού εξετάζει τήν αστρονομική άνοδο τών κεφαλαίων υπεράκτιων εταιρειών καί τήν παράλληλη καταλήστευση τών φορολογούμενων (καί ομολογιούχων&καταθετών τελευταία) από τίς δέκα μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (SIFI &TBTF). Αν δέν κάνω λάθος τά εν λόγω κεφάλαια (η λεία) ξεπερνούν τά 100 τρις δολλάρια!
   Σέ αυτό τό λούκι βρισκόμαστε από τό ευρώ καί μετά, σ'αυτό μάς έβαλαν καί μάς κρατάνε οι ανεύθυνοι (ασυλία) πολιτικοί αρχηγοί τής προόοδου, τού εκσυγχρονισμού καί τής απάτης.

 9. ΑΠΟΨΗ avatar
  ΑΠΟΨΗ 23/04/2013 13:57:31

  Με την μπαχαλοσυνιστώσα του τσύριζα ΡΗΜΑΔ, και το διαλυμένο ΘΑΣΟΚ, δεν γίνεται προκοπή! Αυτοί οι κρατικιστές το μόνο που ενδιαφέρονται, είναι να μην απολυθεί ούτε ένας άχρηστος κρατικός κηφήνας, και να μη αλλάξει τίποτα στο σάπιο κράτος.
  Η μόνη λύση είναι το φθινόπωρο εκλογές, και να μπούν νέες πολιτικές δυνάμεις στην βουλή, για να μπορέσει η ν.δ να συνεργαστεί!

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ ΑΠΟΨΗ 23/04/2013 17:21:09

   Το πολιτικο σκηνικο εχει σαπισει και παγωσει συναμα. Αυτο θα διαρκεσει για χρονια. Νεα κομματα και νεα προσωπα μην περιμενετε.

   Απο την αλλη, για μενα αποτελει δικαιολογια της ΝΔ οτι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν θελουν απολυσεις ΔΥ. Η ΝΔ ας προχωρησει και ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ ας τολμησουν να αποχωρησουν. Δεν θα το κανουν. Εχει φανει απειρες φορες οτι μπλοφαρουν. Απλα, με προφαση της εμφανη αρνηση των ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, η ΝΔ πεταει απο πανω της την καυτη πατατα. Εκτος κι αν νομιζετε οτι υπερστελεχωση στο Δημοσιο, εκρηξη ελλειμματων και χρεων ειχαμε μονο επι ΠΑΣΟΚ (η περιοδος 2004-2009 ηταν χειροτερη και απο του '80)...

   Τελος, κρατιστης δεν λεγεται αυτος που θελει να διατηρει το Δημοσιο υπερστελεχωμενο. Αυτος λεγεται εχθρος του κρατισμου, γιατι ακριβως αυτη η υπερστελεχωση καποτε θα σκασει το Δημοσιο και θα γεννησει φιλελευθερα-αντικρατιστικα αισθηματα. Πληροφοριακα, κρατιστης ειναι αυτος που θελει μεγαλα τμηματα της οικονομικης δραστηριοτητας στην χωρα να διενεργουνται απο το κρατος. Αν αυτο το κρατος ειναι το σημερινο Ελ.Δημοσιο, καθε λογικος (οσο κρατιστης κι αν ειναι) απλα δεν θελει στην Ελλαδα κρατισμο.

 10. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 23/04/2013 17:26:57

  Δεν υπαρχει το "καταδικασμενοι για επιτυχια". Ανασχεση της υφεσης μην περιμενετε. Τιποτα δεν εχει αλλαξει στην γραφειοκρατια, την διαφθορα, την δικαιοσυνη, την δημοσια διοικηση, αρα επενδυσεις γιοκ. Τωρα αν με τις ιδιωτικοποιησεις παρετε ως ανταλλαγμα καμια υποσχεση για επενδυση δεν ξερω, αλλα θα ειναι σταγονα στον ωκεανο και δεν θα αξιζει. Μεσα στο χλωμο αυτο τοπιο, να προσθεσουμε τις εξωφρενικες τιμες που καμια σχεση δεν εχουν με το σημερινο επιπεδο μισθων αλλα και οτι η υφεση καθε μηνα εμποτιζει ολο και πιο βαθια ολοκληρη την ΕΖ, πυρηνα και περιφερεια, "εργατικους" και "τεμπεληδες". Και ο Ντραγκι σφυριζει οτι δεν μπορει να κανει τιποτα αυτος, προτεινοντας την καταργηση του εργατικου δικαιου σαμπως ελθει καμια επενδυσουλα. Ο πελατης/επενδυτης, αλλωστε, εχει παντα δικιο...

 11. euagelos avatar
  euagelos 23/04/2013 17:37:13

  Η κυβέρνηση μπορεί να απειλεί μόνο μισθωτούς του Δημοσίου και συνταξιούχους . Κανέναν άλλον και για τίποτα.

 12. zame avatar
  zame 23/04/2013 18:46:39

  Θυμάμαι εκείνο το ΕΓΩ-(καπιταλιστής) & το ΕΜΕΙΣ-(καπιταλιστές)..?
  Και όταν (ο πελάτης/επενδυτής, πού άλλωστε, έχει πάντα δίκιο..)
  τότε πώς θα γίνει ώστε ΑΥΤΟΣ να είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες..?
  όπου τα μεγάλα τμήματα της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα να διενεργούνται ΟΧΙ από το ΚΡΑΤΟΣ ούτε από τον ΙΔΙΩΤΗ
  αλλά από τις εκάστοτε κοινωνίες..
  Ισως κάποιας μορφής συμμετοχή στην αυτό-διαχειριση όπου ο στόχος ειναι
  η μεγαλυτέρα & ισομερής διάχυσης τού κέρδους..
  & η ανταπόδοση του στην ευρύτερη ανταποδοτική λειτουργιά της κοινωνίας..
  καπως έτσι δημιουργώντας & την επιθυμητή φορολογική συνείδηση..
  απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της
  (ουτοπιες που κανουν "τζιζ..?)
  οταν ισως η φτώχεια θα οδηγήσει τον κόσμο στο τυφλό και ανεξέλεγκτο "παιχνίδι.
  ίσως τότε να περιοριστούνε στην
  Καπιταλιστική-Αυτοδιαχειριζομενη-Κοινωνία.
  όπου το δίκαιο & η αξιοκρατία να λειτουργούν ως η συγκολλητική ουσία της

 13. theo1611 avatar
  theo1611 23/04/2013 18:46:53

  Μιά και μιλάμε για μονόδρομους εξουσιών (π.χ. κυβέρνησης) μονόδρομος είναι να μην ξαναεπικρατήσουν αυτοί, οι συγκεκριμένοι, που οι μεθοδοί τους και η νοοτροπία τους που μας έφθασαν εδώ.

  Από αυτό τον μονόδρομο θα κριθεί και η επιτυχία/αποτυχία της κυβέρνησης

 14. fe avatar
  fe 23/04/2013 21:10:18

  Σχετικο και ασχετο.Νεο κομμα λεει μουτσινας βουδουρης.Τι γινεται ρε παιδια καθε μερα και νεο κομμα ακουμε.Μηπως ξερουν κατι;Μεχρι και για τον χαρρυ κλυν ακουγεται!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.