#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/03/2008 18:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μονομαχίες στο Ελντοράντο της Ενέργειας

Πως λένε την σύμπτωση αυτή; Σήμερα και ενώ η αντιπαράθεση για τις διακοπές της ΔΕΗ κορυφώνεται και η χώρα ετοιμάζεται να παραλύσει από τις απεργίες το http://www.energia.gr βρήκε την ώρα να φέρει στην επιφάνεια την αντιπαράθεση Αλαφούζου - Μυτιληναίου για το ενεργειακό Ελντοράντο. Έτσι αναδημοσιεύει επιστολή - απάντηση του τελευταίου σε άρθρο του συνεργάτη της Καθημερινής κ. Ν. Νικολάου που έγραψε ότι  «122 εκατ. ευρώ θα ζημιωθεί η ΔΕΗ εξαιτίας του Μυτιληναίου» (διαβάστε όλη την επιστολή εδώ). Με την απάντησή του ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατηγορεί τον αρθρογράφο της Καθημερινής ότι «υπερασπίζεται το μονοπώλιο της ΔΕΗ» και επιδιώκει «να κλείσει η Αλουμίνιον της Ελλάδος». Αν όμως διαβάσει κανείς προσεκτικά την επιστολή, τότε θα διαπιστώσει ότι με το ίδιο απειλεί και ο ίδιος, όπως άλλωστε και στην περίπτωση της ΕΛΒΟ. Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών κορυφώνονται λοιπόν. Με την ευκαιρία, σε ποιόν ανήκει το site; Τι παιχνίδια παίζονται;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/03/2008 20:02:06

  Η παροιμία που ισχύει δεν είναι κόσμια: ακούσαν ότι αποτετοιόμαστε κλπ. Συγνώμη εάν μου αρέσει να απλοποιώ αλλά ούτε η Αλουμινιον της Ελλάδος ούτε η καϋμένη η ΛΑΡΚΟ (ούτε οι ανεμογεννήτριες) είναι βιώσιμες χωρίς επιδοτούμενο ρεύμα. Στην προσπάθεια ιδιωτικποίησης και των δύο η υπόσχεση ή η συμβατική υποχρέωση επιδοτούμενου ρεύματος ήταν πάνω πάνω στα investment considerations. Ερώτημα: θέλουμε ή δεν θέλουμε Αλουμίνιον της Ελλάδος, θέλουμε ή δεν θέλουμε ΛΑΡΚΟ (υπάρχει ακόμη;). Στην χώρα των πτωμάτων υπάρχουν μόνο κοράκια και όπως όλοι ξέρετε τα κοράκια είναι δείγμα υποβάθμισης του οικοσυστήματος.

 2. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 11/03/2008 20:43:53

  τα κινητρα για την αγορά ρευματος σε προνομιακή τιμή αφορούν επενδυσεις σε ανανεωσιμες πηγές (ανεμογενητριες, φωτοβολταικα) η απελευθερωση της παραγωγης ευνοει τους μεγάλους καταναλωτές που εχουν την ευκαιρία να παράγουν ηλεκτρικη ενέργεια , να την καταναλώνουν σε τιμή κόστους και να πουλάνε το πλεόνασμα με κέρδος. Απο εκει μεχρι να εισπράτουν 122 εκ το χρόνο από τη ΔΕΗ αντι να πληρωνουν αυτό που καταναλώνουν είναι άλλης τάξης παθολογία. Όσο για το ερωτημα αν θελουμε ή οχι την Αλουμινιον και την Λαρκο: Αν ειναι να λειτουργούν παράγοντας υπεραξια για την οικονομια καλώς. Αν για να λειτουργούν και να υπάρχουν αποροφούν εθνικούς πόρους ας κλεισουν. Βιομηχανίες που λειτουργουν με ρεφενε στο κόστος δεν νομιζω οτι προσφέρουντίποτα.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/03/2008 21:47:18

  Με εξαίρεση τα εμβάσματα των μεταναστών, άντε και τον τουρισμό (όπου δεν υπάρχει ολοσχερής καταστροφή του περιβάλλοντος) ελάχιστη είναι η παραγωγή υπεραξίας. Η οικονομική δραστηριότητα βασίζεται στην επιδότηση (για να μην πω στην μίζα) είτε είναι με τους αναπτυξιακούς νόμους ή παλαιότερα με τις υπερτιμολογήσεις (θυμαστε το κόκκινο και το μαύρο βιβλίο με τον Ηλιόπουλο και την Καρέζη;) Οι επιδοτήσεις είτε είναι για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε για ενοικιαζόμενα δωμάτια Γ' κατηγορίας, είτε για βιοτεχνίες σφολιάτας είτε για περίεργες βιομηχανίες δημιουργούν στρεβλώσεις και προβληματικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν εξαιρέσεις και λιγοι (10;) σοβαροί επιχειρηματίες. Το αστειάκι των 122 εκ της ΔΕΗ προσεφέρθη και σε άλλους που το απέρριψαν. Οι μεγάλοι ανεμογεννητριάδες στο Ελλάντα είναι αυτοί οι ίδιοι που τσακώνονται για το ΜEGA και που ψάχνουν για κονδύλια "πολιτισμού".

 4. Factorx avatar
  Factorx 11/03/2008 22:21:15

  Διβάστε κι αυτό:
  Σύγκρουση Γιγάντων για Πίτα Μισού δισ. ευρώ

  Τελικώς η αλλαγή πλεύσης για μεγαλύτερη διαφάνεια στους διαγωνισμούς της ΔΕΗ δεν έγινε, αν και για αυτήν μιλούσαν με… θαυμασμό μέχρι προσφάτως τα πλέον αρμόδια διευθυντικά στελέχη της Επιχείρησης. Έτσι, η προκήρυξη για τη δουλειά του μισού δισ. ευρώ με την κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη θα θυμίζει έργο που το έχουμε ξαναδεί. Η προκήρυξη για την ισχύος 850 μεγαβάτ μονάδα, σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση που είχε γίνει στα τέλη του 2007 από τον μάνατζερ κ. Τάκη Αθανασόπουλο, έπρεπε να είχε βγει ήδη από τον Ιανουάριο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέσα στον Φεβρουάριο θα έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί οι προκηρύξεις για τις δύο ανθρακικές μονάδες στη Λάρυμνα και στο Αλιβέρι, ενώ τώρα κανονικά θα έπρεπε να προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τη νέα λιγνιτική μονάδα παραγωγής στη Φλώρινα.
  Η σύγκρουση ισχυρότατων ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων για το μεγάλο αυτό έργο, εκτιμώμενου κόστους μισού δισ. ευρώ, αναμένεται και πάλι να χαρακτηριστεί από ενστάσεις, καταγγελίες και, πιθανότατα, αμφισβήτηση του τελικού αποτελέσματος. Όπως ακριβώς συνέβη στο Αλιβέρι, όπου, όπως επεσήμανε προσφάτως και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ κ. Τσαρούχας, ο δεύτερος μειοδότης (Damco - Αnsaldo) είχε χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου από τον πρώτο (ΜΕΤΚΑ - Alstom).
  Διεκδικητές, είναι 4 ηχηρά ονόματα του εγχώριου στίβου στον τομέα της ενέργειας. Ο όμιλος Κοπελούζου με την Damco, ο όμιλος Μυτιληναίου με τη ΜΕΤΚΑ, ο όμιλος ΓΕΚ - Τέρνα των Κάμπα και Περιστέρη και, πιθανότατα, η J&P Αβαξ των Ιωάννου - Παρασκευαΐδη. Άλλωστε, στον τελευταίο διαγωνισμό της ΔΕΗ για το Αλιβέρι είχαν κοντραριστεί οι δύο πρώτοι, ενώ οι άλλοι δύο ουσιαστικά είχαν αμφισβητήσει τη διαδικασία ως «φωτογραφική» εξ αρχής.
  Να πούμε εδώ ότι τα προαναφερθέντα έργα, μαζί με μία νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαϊδα -κατά τον αρχικό προγραμματισμό, η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού είχε τοποθετηθεί τον Ιούλιο- συνιστούν προμήθειες το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ για μονάδες συνολικής ισχύος 3.300 μεγαβάτ. Στόχος της ΔΕΗ είναι οι συμβάσεις για όλα αυτά τα έργα να έχουν υπογραφεί μέχρι τον Δεκέμβριο της φετινής χρονιάς, ενώ για το 2011 έχει προβλεφθεί η ένταξη της μονάδας φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης στο σύστημα.
  (από την εφημερίδα Η ΑΞΙΑ 8/3/2008)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.