26/07/2009 13:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μονιμότητα τέλος για τους υπαλλήλους του Δημοσίου στη ΓαλλίαΓια μια ακόμη φορά η Γαλλία προχωράει με ρυθμούς ταχύτερους από την εποχή της.

Τέλος και στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων στη Γαλλία βάζει ο Νικολά Σαρκοζί καθώς την Πέμπτη ψηφίστηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο νόμος για την «κινητικότητα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα».

Ο «αεικίνητος Σαρκό»- όπως πολύ εύστοχα τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του- δεν χάνει ευκαιρία να επιβεβαιώνει το προσωνύμιό του αφού μέσα στην ίδια ημέρα κατήργησε κατακτήσεις πολλών δεκαετιών, δηλαδή την αργία της Κυριακής- στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος- αλλά και το βασικότερο ίσως προνόμιο των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες.

«Όπως οι ιδέες, έτσι και οι άνθρωποι πρέπει να κυκλοφορούν. Αυτό αποτελεί αναγκαία συνθήκη για ένα σύγχρονο και δυναμικό κράτος» δήλωσε μετά την ψήφιση του νόμου υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί αποδίδοντας πιστά το φιλελεύθερο δόγμα του γάλλου προέδρου. .Προβλέπεται  ότι σε περίπτωση που καταργείται η θέση ενός υπαλλήλου και ο ίδιος αρνηθεί τρεις διαδοχικές προτάσεις μετακίνησής του σε άλλη θέση ή υπηρεσία, τότε ο εργαζόμενος θα τίθεται σε διαθεσιμότητα χωρίς φυσικά να δικαιούται αποζημίωση ή να λαμβάνει μισθό.

Ο νόμος δικαίως θεωρείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «δούρειος ίππος για την αποδιάρθρωση του δημόσιου τομέα» αφού εισάγει και επισήμως την επισφαλή εργασία στους οργανισμούς του Δημοσίου αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο εξής οι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να καταφεύγουν στις εταιρείες ενοικίασης προσωπικού προκειμένου να καλύψουν με φτηνό και ευέλικτο δυναμικό τις ανάγκες τους.

 Όπως είχε πει και κάποιος κοινός γνωστός ..η ιστορία δεν έχει πάντα γραμμική εξέλιξη προς τα μπρος, αλλά συχνά κάνει βήματα και προς τα πίσω...

 Θ.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασιλική Σιάπκα avatar
  Βασιλική Σιάπκα 26/07/2009 14:28:21

  μα και η δική μας υπουργός Εργασίας δήλωσε πως πέρασε διατάξεις που δεν θα τις τολμούσε ούτε η δικτατορία. Η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Προς το παρόν αναζητείται με το τηλεσκόπιο ο πολιτικός φορέας που θα ενισχύσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα του τόπου, ώστε να υπάρχουν εναλλακτικοί διέξοδοι και να τιθασεύεται η ανεργία.

 2. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 26/07/2009 15:14:15

  Διεθνώς υπάρχει μια τάση να διαφοροποιηθούν ποιοτικά και φυσικά οικονομικά οι θέσεις εργασίας. Π.χ. εκεί που είχε 10 δημ. υπαλλήλους τώρα θα έχεις 2 και απλά θα δίνουν κατευθύνσεις. Τη δουλειά θα τη βγάζουν χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα τα σκλαβάκια. Αυτό γίνεται διότι η Ελίτ πρέπει να πολλαπλασιάσει τα κέρδη της. Τώρα που η πίτα συρρικνώνεται θα χτυπήσουν τις χαμηλότερες βαθμίδες για να κρατήσουν και να διευρύνουν τα προνόμια οι υψηλότερες.

 3. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 26/07/2009 16:56:29

  "Προβλέπεται ότι σε περίπτωση που καταργείται η θέση ενός υπαλλήλου και ο ίδιος αρνηθεί τρεις διαδοχικές προτάσεις μετακίνησής του σε άλλη θέση ή υπηρεσία, τότε ο εργαζόμενος θα τίθεται σε διαθεσιμότητα χωρίς φυσικά να δικαιούται αποζημίωση ή να λαμβάνει μισθό."

  Συγνώμη αλλά που είναι το παράλογο της παραπάνω πρότασης; Αν καταργηθεί το αντικείμενο εργασίας κάποιου και αρνείται να μετακινηθεί. πρέπει να τον πληρώνουμε για να μην αλλάξει συνήθειες;

  ...και προτού φωνάξει κάποιος ΔΥ είμαι.

 4. o Μήτσος avatar
  o Μήτσος 26/07/2009 18:51:36

  ευτυχώς που στη Ελλάδα είμαστε αμερόληπτοι και η επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων δεν γίνεται με κομματικά κριτήρια.

  Ούτε τώρα ούτε επί Πασόκ δεν άνοιγαν ποτέ άσκοπα θέσεις στο δημόσιο σε άσχετα σημεία της επικράτειας για να βολέψουν συγγενείς κομματόσκυλων.

  Και αν εφαρμοστεί και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο θα γίνει, όπως άλλωστε πάντα, σωστή και αξιοκρατική αξιολόγηση πριν καταργήσουν θέσεις και απολύσουν άτομα που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες.

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/07/2009 19:04:31

  Έχετε υπ`όψιν σας ότι και στο Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπεται εδώ και δεκαετίες η απόλυση Δ. Υπαλλήλου αν καταργηθεί η οργανική του θέση ή και η υπηρεσία του. Συνεπώς η Ελλάδα είναι πιο προχώ! Πάντως αυτά που ευαγγελίζονται μερικοί δεν ευσταθούν εδώ διότι πρώτοι πρώτοι θα διωχθούν οι του αντιπολιτευομενου κόμματος και μετά ότι γίνει θα γίνεται κομματικά.
  Η Ελλάδα έχει κομματοκρατία και όχι δημοκρατία. Δυστυχώς.

 6. Θ.Τ. avatar
  Θ.Τ. 26/07/2009 19:24:36

  @ιθαγενής παράλογο δεν είναι, παρόλα αυτά πρέπει να απαντηθεί το εξής: σε ποια θέση θα πάει, αν το αντικείμενο της εργασίας είναι το ίδιο, ποιος θα είναι ο μισθός κτλ.κτλ..λόγοι σοβαροί για να αρνηθεί κάποιος..

  by the way, μαθαίνω πως ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας αρρώστησε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της γυμναστικής του άσκησης.. ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό..

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Θ.Τ. 26/07/2009 20:23:15

   Στην χώρα μας ισχύει αυτό που λέει ο Strange Attractor, στη Γαλλία αφήνει το δικαίωμα της επιλογής, τώρα αν κάποιος δεν έχει αντικείμενο του προσφέρουν 3 άλλες θέσεις και τις αρνηθεί, μπορώ να το καταλάβω μόνο αν έπαιρνε τα ....ΔΥΒΕΤ του ΥΠΟΙΟ.
   Παράλληλα υπάρχει πλήθος επιμορφωτικά σεμινάρια και σπουδές (δυστυχώς να μην μιλήσουμε για τον τρόπο επιλογής στη χώρα μας) που μπορείς να επιμορφωθείς με πλήρη αποδοχές, απλά η μεγαλύτερη πλειοψηφία, αράζει και οι θέσεις που προσφέρονται δεν είναι ...ανοικτές πάντα

  • o Μήτσος avatar
   o Μήτσος @ Θ.Τ. 26/07/2009 20:33:31

   άσε που τον έχουν αναλάβει δημόσιοι υπάλληλοι στο νοσοκομείο...

 7. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 26/07/2009 20:58:29

  @μήτσο..πολύ μπροστά η παρατήρησή σου...

 8. rafail avatar
  rafail 02/05/2011 16:35:02

  Η μονιμοτητα πρεπει να καταργηθει στο δημοσιο.Οποιος δεν κανει σωστα την δουλεια του πρεπει να απολυεται κατευθειαν.Ο παγκαλος ειχε δικαιο οταν τους χαρακτηρισε κοπριτες επειδη δεν υπαρχει ουτε ενας δημοσιος υπαλληλος στην ελλαδα οπου να δουλευει 8ωρο καθε μερα.Ειδικοτερα υψηλοι μισθμοι οπως αυτων των κοπριτων γιατρων, και αλλων που δουλευουν σωστα μονο με φακελακια πρεπει να μειωθουν.Οι γιατροι ιδιαιτερα πρεπει να καταλαβουν οτι δεν πρεπει να εκμεταλλευονται τον πονο των αλλων και πρεπει να δουλευουν σωστα χωρις λεφτα ιδιωτων !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.