23/11/2009 00:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μονιμοποιούνται και οι ...γκρίνιες στην κυβέρνηση

Υπόγεια κόντρα παλαιάς και νέας φρουράς; Eμπειρων και νεόκοπων; Των απέξω με τους από μέσα; Αυτές οι εκδοχές απορρίπτονται κατηγορηματικά από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ωστόσο φάνηκε έντονη η αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα πρώιμα αντάρτικα, τα οποία ήταν απόρροια των «διευκρινίσεων στους βουλευτές».

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη νίκη στις εκλογές παρότρυνε τους βουλευτές του κόμματός του να μην είναι απλοί χειροκροτητές των κυβερνητικών αποφάσεων. Τη ρήση αυτή φαίνεται ότι πολλοί την πήραν τοις μετρητοίς.

Πρώτος διδάξας ο πρόεδρος της Βουλής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του για την κατάργηση της απόσυρσης και την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα τέλη κυκλοφορίας.

Η παρέμβαση αιφνιδίασε και προκάλεσε αμηχανία στο Μαξίμου αφού θεωρήθηκε και ως «μάθημα» προς τους υπόλοιπους και κυρίως τους νέους βουλευτές του κόμματος.

Και πριν καν ξεχαστεί το θέμα ήρθε νέο διπλό χτύπημα, για να ταρακουνήσει αυτήν τη φορά τους κυβερνητικούς μηχανισμούς.

Ενας ακόμα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Χρήστος Παπουτσής, άσκησε οξεία κριτική για το πάγωμα των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δεχόταν την έντονη κριτική και την γκρίνια των βουλευτών που συμμετέχουν στον τομέα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών στην Αττική. Σημείο τριβής η κατάργηση διατάξεων του νόμου Δρυ που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ.

Το πρώτο επεισόδιο έληξε με την αναδίπλωση του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των αυξήσεων και το δεύτερο ενδεχομένως να έχει και συνέχεια.

Περίπου τις ίδιες ημέρες φάνηκε και η πρώτη ενδοκυβερνητική διαφωνία μεταξύ της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου και του υφυπουργού και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιάννη Πανάρετου.

Ο υφυπουργός άδειασε με τον τρόπο του την υπουργό που είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης της βάσης του 10. Ταυτόχρονα μια σειρά από βουλευτές βρήκαν αφορμή να ασκήσουν κριτική για τη λειτουργία της κυβέρνησης μιλώντας σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Ανησυχία. Η αλήθεια είναι ότι η παραπάνω εικόνα ελάχιστα θυμίζει κυβέρνηση που δεν έκλεισε ακόμα ούτε δύο μήνες ζωής, ενώ η πιο έντονη ανησυχία εκφράζεται για το αν θα υπάρξει εξέλιξη και κλιμάκωση των αντιδράσεων τέτοια που να δημιουργήσει μόνιμο πρόβλημα λειτουργίας, καθώς θα ξεδιπλώνονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στους ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας και της υγείας.

Πολλοί επίσης φαίνεται να διερωτώνται και πόσες ακόμα μικρότερες ή μεγαλύτερες κόντρες αποφεύχθηκαν με πυροσβεστικές παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής.

Το ζήτημα με πλάγιο τρόπο ανέδειξε και ο νέος γραμματέας με συνέντευξή του την ίδια μέρα.

Ο κ. Ξυνίδης εν τω μεταξύ, προχωρώντας στις πρώτες του πρωτοβουλίες, ζητεί από τα κομματικά στελέχη να συμμετάσχουν ενεργά στη διαβούλευση και να καταθέσουν εγκαίρως τις απόψεις τους, έτσι ώστε και να επισημανθούν οι διαφωνίες και να λειτουργήσουν στην ίδια «συχνότητα» με την κυβέρνηση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Οι «πυροσβέστες» των κρίσεων

Τ ον ρόλο πυροσβεστών φαίνεται να αναλαμβάνουν κατά περίσταση διαφορετικά κάθε φορά στελέχη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος ανέλαβε να ηγηθεί δύσκολων συσκέψεων, όπως για το λιμάνι και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ανέλαβε και «επισήμως», λίγες ημέρες μετά τον συντονισμό των υπουργών, ενώ με τις νομικές του γνώσεις «τάχθηκε» στο πλευρό υπουργών που προωθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες στο κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση και αλλού. Ρόλο-κλειδί και ενίοτε «πυροσβέστη» του Μέγαρου Μαξίμου, όπως όλοι του πρωινού καφέ, έχει και ο κ. Νίκος Αθανασάκης, που βρίσκει χρόνο σχεδόν σε καθημερινή βάση να «πετάγεται» στην Ιπποκράτους ως «σύνδεσμος» της κυβέρνησης με το κόμμα.

Ολο το 24ωρο. Γιώργος Πεταλωτής και Γιώργος Πετρουλάκης (κύριος συντάκτης του βασικού σχολιασμού που εξέδιδε προεκλογικά σε καθημερινή βάση η Ιπποκράτους) στα της ενημέρωσης και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο Τύπου του Μαξίμου Γιώργο Ελενόπουλο, καλούνται να φέρουν εις πέρας την αντιμετώπιση και των έκτακτων θεμάτων της επικαιρότητας επί... 24ώρου βάσεως.

Η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη («προσηλωμένη» και στα καθήκοντά της στη Βουλή, ως διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ), όπως και άλλοι συμμετέχοντες στον πρωινό καφέ... εξειδικεύονται πια στη διαχείριση μικρών ή μεγαλύτερων κρίσεων, ενώ αν χρειαστεί επιστρέφουν στο Μέγαρο Μαξίμου και για έναν δεύτερο απογευματινό καφέ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=8476821#

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.