#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/05/2013 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μονά - ζυγά δικά τους τα θέλουν οι εστιάτορες!Μήνες τώρα μας πιπιλίζουν τα αυτιά ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ ή μάλλον ότι δεν έπρεπε ποτέ να πάει στο 23%. Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης ούρλιαζαν για την αύξηση του φόρου η οποία, σύμφωνα με αυτούς, οδήγησε και σε χιλιάδες λουκέτα.

Καιρό τώρα ζητούσαν να υπάρξει μείωση ώστε να τονωθεί η αγορά, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Έτσι, ο ΦΠΑ στην εστίαση έγινε σημαία τόσο για τον κ. Σαμαρά όσο και για ολόκληρη την κυβέρνηση. Συζητήσει επί συζητήσεων με την τρόικα για να τους πείσουμε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ. Και ξαφνικά μαθαίνουμε από τους εστιάτορες ότι ακόμη κι αν μειωθεί στο 13% αυτοί δε θα ρίξουν τις τιμές των προϊόντων τους διότι εδώ και χρόνια δεν έχουν κάνει αυξήσεις (όταν ο ΦΠΑ είχε πάει στο 23%) ενώ κάνουν και μειώσεις, έχουν γίνει δηλαδή πιο φθηνοί.

Θα τα ακούει αυτά η τρόικα και θα γελάει μαζί μας, με τη σοβαρότητα που μας διακρίνει. Ζητούσαμε με σθένος να μειωθεί ο ΦΠΑ για να πέσουν οι τιμές και οι εστιάτορες σαμποτάρουν αυτή την προσπάθεια. Λένε με τσαμπουκά «δε θα μειώσουμε τις τιμές» έστω κι αν πρέπει να το κάνουν αφού θα υπάρξει υποχώρηση του φόρου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωραία λογική, λοιπόν. Αν το κάνουν όλοι αυτό κάθε φορά που μειώνονται κάποιοι φόροι τότε δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές ποτέ. Και δε θα ανασάνει ποτέ ο καταναλωτής.

Αν με τα δικά μας τα χέρια βγάζουμε τα μάτια μας, δε χρειάζονται οι ξένοι να μας τα βγάλουν. Κι αν οι εστιάτορες πιστεύουν ότι με τέτοιες λογικές θα επιβιώσουν μέσα στην κρίση είναι γελασμένοι. Περισσότερα λουκέτα θα υπάρξουν σε όσους θα βάλουν στην τσέπη τους τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο κόσμος πλέον επιλέγει, η εποχή της φούσκας όπου η μπριζόλα κόστιζε 20 ευρώ πέρασε, αυτό πρέπει κάποτε να το καταλάβουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/05/2013 09:44:02

  Δεν εχει σημασια τι θα κανουν οι εστιατορες.Η αγορα θα ρυθμισει το τι θα κανει και δεν θα κανει ο καθενας.Εαν μπορει να μειωθει ο ΦΠΑ πρεπει να μειωθει.

 2. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 28/05/2013 09:45:23

  Σωστό

 3. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 28/05/2013 09:55:44

  Μας έχουν εγκλωβίσει να ασχολούμαστε με τα επιμέρους. Το ότι για τα πάντα πληρώνουμε ΦΠΑ και για τα ίδια πληρώνουμε και φόρο εισοδήματος; Αμερικανικό σύστημα φορολογίας γενικά; όχι μόνο στους ελέγχους...

 4. Tonia G. avatar
  Tonia G. 28/05/2013 10:33:56

  Το ρυθμό αυτής της απίστευτης ιστορίας τη δίνει το "Δ.Σ" τους. Πρόεδρος τους είναι ένας τύπος Πασόκος με Συριζαίικες πλέον επιρροές που είναι και στη ΓΣΒΕΕ. Καταλαβαίνετε... Μετείχε δε ως διορισμένο μέλος και σε ΔΕΚΟ πάντα επί ΠΑΣΟΚ μέχρι και με τη Κυβέρνηση Παπαδήμου...
  Ο Σαμαράς αν τους κάνει τη χάρη με τη μείωση του ΦΠΑ πρέπει να φροντίσει για τη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μείωση των τιμών έτσι ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και κατά συνέπεια και η δουλειές τους, αλλά και ο κόσμος να μπορεί να βγει να φάει. Περαιτέρω θα αυξηθούν και οι θέσεις εργασίας του κλάδου... Οχι όμως αυτών των κακών επαγγελματιών - Πειρατών. Άμεσα το Υπ.Αναπτυξης να καταγράψει τις τιμές και μετά να εφαρμόσει μέσω ελέγχων ισόποση μείωση με το ΦΠΑ...

 5. The Camel avatar
  The Camel 28/05/2013 11:00:48

  Η ιστορία με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση απο το 23% στο 13% ενδιαφέρει κυρίως τα συντεχνιακά συμφεροντα, π.χ εστιάτορες, ξενοδόχοι.

  Ακόμη κι αν περνούσε όλη η μείωση του ΦΠΑ στις τιμές , κάτι που δεν πρόκειται να γίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, το όφελος για τον καταναλωτή είναι πολύ μικρό. Μιλαμε για 4 ευρώ στα 40 ευρώ ή 3 ευρώ στα 30.

  Αν κανείς πιστεύει οτι αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος δεν επισκέπτεται συχνότερα τα εστιατόρια, μάλλον ζει αλλού. Το πιθανότερο είναι οτι η μείωση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε απώλειες δημοσίων εσόδων και σε πολύ μικρή αύξηση του τζίρου των μαγαζιών του κλάδου.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ The Camel 28/05/2013 11:14:34

   +1

 6. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 28/05/2013 11:52:11

  Προς τι η έκπληξη και τα τόσα θαυμαστικά; Είδατε άλλες εξοικονομήσεις που τους προσφέρθηκαν (μειώσεις μισθών, ανασφάλιστη εργασία) να τις πέρασαν στις τιμές; Γιατί να περάσουν μια ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ; Οποιαδήποτε εξοικονόμηση κόστους δεν περνά ποτέ στις τιμές, πάντα στα περιθώρια κέρδους πηγαίνει. Η ζήτηση είναι ένας παράγοντας που δεν ενδιαφέρεται κανένας επιχειρηματίας στο κόσμο να επηρεάσει όσο μπορεί με άλλους τρόπους να αυξάνει τα κέρδη του (αύξηση περιθωρίων κέρδους σε είδη βασικής ανάγκης, πολιτικό λόμπυ ή εκβιασμός για μείωση μισθών/φόρων, μεταφορά παραγωγής σε δικτατορικές φθηνές χώρες όπως Κίνα, κτλ).

  Πάντως, ένα καλό, αποδεικνύεται ότι ακόμη ζουν στον κόσμο των ανατιμήσεων αφού λένε ότι έχουν χρόνια να κάνουν αυξήσεις τιμών και δεν αντέχουν άλλο. Και εμάς χρόνια έχουν να μας δώσουν αύξηση μισθών μετά το ξέσκισμα των μειώσεων αλλά πως αντέχουμε; Πως θα καταναλώσουμε αν δεν έχουμε λεφτά; Ουφ! Τόσο ηλίθιοι πια οι σημερινοί καπιταλιστές;

 7. WY avatar
  WY 28/05/2013 12:11:37

  Είναι οί πρώτοι πού θά κλάψουν πικρά εάν κι έφ΄ όσον μειωθή ό ΦΠΑ/εστίασης,αφού τό 23% πού ισχύει σήμερα (όπως καί τό 15% αύριο???) πάει κατ΄ ευθείαν στήν τσέπη τους (φοροδιαφυγή).
  Επομένως πέραν από τίς κραυγές καί τά κροκοδείλια δάκρυά τους,δέν επιθυμούν ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ,αφού θά ** χάνουν** 8 ποσ./μονάδες από τόν ισχύοντα ΦΠΑ,πού ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ,ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ!!!!!!
  Όλα τά υπόλοιπα είναι υποκρισίες!!!
  Κατοικώ σέ προνομιούχο περιοχή τού Πειραιά/παραλία Πειραικής,πού είναι γεμάτη από ψαροταβέρνες/καφετέριες καί γνωρίζω από **πρώτο χέρι** τίς πρακτικές τους!!
  Φοροδιαφυγή (αποδείξεις+ΦΠΑ) + εισφοροδιαφυγή (χρησιμοποίησης λάθρο ανασφάλιστων,σέ ποσοστό 90%, ακόμη καί ώς σερβιτόροι/μάγειροι !!!!!!!),πού προσεγγίζουν τό 80-90%!!!!!
  Οί δέ τοπικές εμπλεκόμενες αρχές, (συμπεριλαμβανομένων τών : πολεοδoμίας,
  υπηρεσία καθαριότητος /υγειονομική),ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΝ(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΝ ΔΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΤΟΥΣ -ΝΟΜΙΜΟΥΣ/ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΣΑΕΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. logician avatar
  logician 28/05/2013 12:43:29

  Η κυβέρνηση έχει λάθος προτεραιοτητες οσον αφορά την μείωση φόρων.Η εστίαση είναι τομέας που δεν παρέχει εμπορεύσιμες υπηρεσιες(με την εξαίρεση των τουριστικών περιοχών) και στον οποίο υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.Η μειώση του ΦΠΑ δεν θα μεταφραστεί σε αύξηση των εσόδων ή σε νέες προσλήψεις αλλά σε αύξηση του περιθωρίου κέρδους των ιδιοκτητών και σε αύξηση των αδήλωτων εισοδημάτων.
  Η μείωση φόρων σε τομείς που παράγουν εμπορεύσιμα προιοντα θα είναι πολυ πιο ευεργετικός .Για παράδειγμα η μείωση του ΕΦΚ για το φυσικο αέριο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις (λίγες) βιομηχανίες που έχει η χώρα και παράγουν χάλυβα,κεραμεικά,αλουμίνια,τσιμεντο κτλ. δηλαδή προιόντα που μπορούν να εξαχθούν και στηριζουν πολλές θέσεις εργασίας. Ακριβώς επειδή είναι εξαγώγιμα η πιθάνοτητα να μην υπάρξει προσαρμογή στις τιμές(δηλαδή να μπεί στις τσέπες των ιδιοκτητών η διαφορά) είναι μικρότερη απο ότι στην εστίαση.

 9. ΦΠΑ-ΠΑΡΕΣ avatar
  ΦΠΑ-ΠΑΡΕΣ 28/05/2013 12:55:26

  Δεν πρόκειται να μειώσουν έστω κι 1% τις τιμές τους τα εστιαστόρια, οι καφετέριες κι όλοι οι άλλοι κατά κανόνα αεριτζήδες της εστίασης ακόμη κι αν καταργούνταν ο Φ.Π.Α.

  Έτσι κι αλλιώς ποιά ταβέρνα κλπ κόβει αποδείξεις για να πληρώνει και ΦΠΑ....

  Κατά κανόνα μόνο οι αλυσίδες εστίασης κόβουν αποδείξεις κι αυτές για να μην κλέβει το προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και στις καφετέριες - καφενεία που δεν είναι οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά πρέπει να προσλαμβάνουν "ξένους"

 10. Τρέλακας avatar
  Τρέλακας 28/05/2013 15:41:34

  Εσείς οι καρεκλοκένταυροι παρατήστε τις θέσεις σας του δημόσιου τομέα και πάτε να γίνετε εστιάτορες ή έστω ελεύθεροι επαγγελματίες γενικώς. Να σας δω μετά τι άποψη έχετε. Εκ του ασφαλούς καλά τα λέμε όλοι. Για αυτό όλοι φιλούσατε κατουρημένες ποδιές για μια θέση; Αν νομίζετε οτι πλουτίζει ο εστιάτορας ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα...

 11. Διογένης avatar
  Διογένης 28/05/2013 16:44:28

  Άραγε έχουν άδικο οι εστιάτορες; Είδε κανείς να αυξήθηκαν οι τιμές μετά την αύξηση του ΦΠΑ; Τα λουκέτα ήλθαν ακριβώς εξαιτία του ΦΠΑ και εξαιτίας του γεγονότος ότι το προϊόν έγινε μη βιώσιμο για πολλούς από αυτούς: Εάν αύξαναν την τιμή, δεν θα αγόραζε κανείς, εάν την κρατούσαν σταθερή, δεν έβγαιναν με τα υπάρχοντα περιθώρια κέρδους.

  Ο ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να μειωθεί, όχι για να περάσει η μείωση στον καταναλωτή (που δεν θα είχε κανένα νόημα, μια που ουδέποτε πέρασε η αύξηση), αλλά για να μπορέσει να επιβιώσει αυτός ο κλάδος, που αποτελεί τεράστια βιομηχανία στην Ελλάδα.

  Η γνωστή αντιεπιστημονική ανοησία που ακούγεται στον καιρό της κρίσης ότι "δεν παράγουμε τίποτα" βρίσκει εδώ ακριβώς την κυριότερη απάντηση: Αν ο Γερμανός κάνει κέφι να αγοράζει καινούργιο αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια, εμείς κάνουμε κέφι να αγοράζουμε καινούργιο αυτοκίνητο κάθε δέκα χρόνια και να πηγαίνουμε στην ταβέρνα ή στην καφετέρια: Αντί να πληρώνεις τον εργάτη να κολλάει σίδερα, πληρώνεις στον καφετζή να σου φτιάχνει καφέ. Και εάν για τον Γερμανό δεν υπάρχει υπέρτερη ευχαρίστηση από το να πλένει το αυτοκίνητό του Σάββατο πρωί, για εμάς δεν υπάρχει υπέρτερη ευχαρίστηση από έναν καφέ στην παραλία το Σάββατο πρωί.

  Έτσι, ο κάθε λαός ανάλογα με τις συνήθειές του τροφοδοτεί άλλον κλάδο της οικονομίας: Οι Γερμανοί την αυτοκινητοβιομηχανία τους, εμείς την εστίαση. Που είναι και εξαγώγιμο προϊόν - όπως τα γερμανικά αυτοκίνητα - μέσω του τουρισμού. Υπάρχει και μια ακόμη διαφορά με οικονομική σημασία, που οι περισσότεροι την αγνοούν: Αν φτιάξω μόνος μου φαγητό με τα υλικά που θα αγοράσω, τότε δεν παράγω ΑΕΠ. Εάν μου φτιάξει ο εστιάτορας και μου το πουλήσει στο εστιατόριό του, τότε αυτό παράγει ΑΕΠ. Μπορεί να είναι η ίδια διαδικασία, όμως η μία μπαίνει στην παραγωγική καταμέτρηση, ενώ η άλλη όχι.

  Έτσι, το να μπορώ να αγοράσω φαγητό από έξω, όσο είμαι στη δουλειά μου, μπορεί να έχει περισσότερο κόστος, αλλά παράγει ΑΕΠ, ενώ το "ταπεράκι" είναι πιο φθηνό για μένα, αλλά δεν παράγει ΑΕΠ.

  Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να υποστηριχθεί αυτός ο κλάδος της οικονομίας. Η μείωση του ΦΠΑ χρειάζεται για να ξαναανθίσει η εστίαση και όχι για να "ευνοηθεί ο καταναλωτής". Έλεος πια με τον λαϊκισμό! Ο εστιάτορας θα πάει να ψωνίσει με το εισόδημα που θα του περισσέψει, θα πληρώσει κανένα χαράτσι, θα ξοφλήσει καμία δόση στην τράπεζα. Όλα αυτά θα γυρίσουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην οικονομία.

  Ας σκεφτούμε, επίσης, ότι οι εστιάτορες θα μπορούσαν να είχαν πει απλώς ψέματα: Να πουν ότι "βεβαίως θα περάσουμε την μείωση στην κατανάλωση" και τελικά να μην την περάσουν. Αντί όμως να ανοιχθεί ένας ειλικρινής δημοσιος διάλογος σχετικά με την οικονομική και κοινωνική σημασία της μείωσης της φορολογίας, βλέπουμε επιθέσεις λαϊκιστικού χαρακτήρα. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απογοήτευσή μου.

  Το μίσος αυτό που επιδεικνύει η κοινωνία μας εναντίον κάθε κοινωνικής ομάδας, μην τυχόν και προκόψει, ίσως να μην υπάρχει σε καμία άλλη εθνότητα. Αυτό ακριβώς ήταν που επέτρεψε την έλευση και την εδραίωση του Μνημονίου στην Ελλάδα.

  Όταν ήλθε ο ΓΑΠ στην εξουσία, το πρώτο μέτρο καταστροφής επαγγελματικής τάξης που έλαβε, ήταν η εξοντωτική μείωση του περιθωρίου κέρδους στα τσιγάρα, που το υποκατέστησε με αύξηση της φορολογίας. Έτσι, κατέστη απολύτως ασύμφορο το επάγγελμα του περιπτερά. Απορείτε γιατί τα περισσότερα περίπτερα έχουν κλείσει; Δεν είναι λόγω των Μνημονίων! Αυτή η ενέργεια του ΓΑΠ έγινε αρκετά πριν από τα Μνημόνια, μόλις ανέλαβε! Ήταν όμως μια συνειδητή ενέργεια καταστροφής ενός ακμαίου τμήματος της μεσαίας τάξης, που ήταν αυτοδύναμοι μικρομεσαίου επιχειρηματίες. Πλέον τα τσιγάρα ο κόσμος τα αγοράζει από τα σούπερ-μάρκετ...

  Ασφαλώς πολλοί θα πουν ότι "καλά να πάθουν οι περιπτεράδες, γιατί ήταν προνομιούχοι". Ναι να πάθουν. Και μετά ήρθε το Μνημόνιο και πάθαμε όλοι, με την ολόπλευρη υποστήριξη όλων των άλλων κάθε φορά που κάποιος πάθαινε κάτι. Καλά να πάθουμε, όμως. Δεν νομίζω ότι αξίζαμε τίποτε καλύτερο...

  • tessa avatar
   tessa @ Διογένης 29/05/2013 15:47:58

   Το "ταπεράκι" θα το γεμίσω με υλικά που καλλιεργώ και εκτρέφω στο περιβόλι μου? Δεν θα αγοράσω τις πρώτες ύλες που παράγουν κάποιοι? Απο πού κι ως πού δεν παράγω ΑΕΠ?

 12. χαρης avatar
  χαρης 28/05/2013 17:35:30

  Μάτια έχουμε και βλέπουμε όλοι μιλάμε για χαοτική κατάσταση ο καθένας κάνει ότι γουστάρει η ζημία γίνεται κυρίως στα καφέ-μπαρ- και στις ταβέρνες που 7 στους 10(στα μπαρ 9 στους 10) δεν κόβουν απόδειξη η φέρνουν παλιότερες αποδείξεις που τους έχουν μείνει επίσης στα σουβλατζίδικα και στα τυποπιταδικα η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη μιας και όσες φορές εχω πάει οι περισσότεροι μου κόβουν απόδειξη

 13. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 28/05/2013 22:39:44

  Ελληνικό φαινόμενο, μερικοί εδώ για να υποστηρίξουν τα κλαδικά τους συμφέροντα υποδύονται τον οικονομολόγο παραθέτοντας ψευδοοικονομικές ανοησίες!

 14. δημης avatar
  δημης 29/05/2013 00:42:48

  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
  Σε όσους λένε για ...ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΩΝ....
  -Ποιοί ΔΕΝ εφαρμόζουν τους ΝΟΜΟΥΣ;;;;-ΠΡΩΤΟΙ Αυτοί που τους Ψηφίζουν...
  Για όσους ισχυρίζονται ότι ΔΕΝ θα πέσουν οι τιμές....
  -Είδατε ποτέ να πέφτουν οι τιμές παρά την εσωτερική υποτίμηση ;;;;;
  -Είδατε μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ παρ' όλη την ιδιωτικοποίηση παρ' όλο που μας δείχνουν την πτώση των μισθών των Ανθρώπων που απασχολούνται ή το άδικο του ύψους λες και τίποτα εξωγήινα όντα τους προσέλαβαν ,τους καθώρισαν το ύψος των μισθών ,τους πλήρωναν ,τους συνταξιοδοτούσαν κλπ....
  Και τέλος Αυτά τα Όντα μας τους ..δείχνουν ,τους "εργαζόμενους" , όντας σε ...ελεύθερη πτώση από τα ..σύννεφα στα οποία πετούν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.