#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/01/2010 23:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μοιραίοι κι άβουλοι μπροστά στον οικονομικό Αρμεγεδδώνα«Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης»;  Ή  …«Πόσα θα Σας Αρπάξουμε»;

Και το αρ«Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης»;  Ή  …«Πόσα θα Σας Αρπάξουμε»;πάξουμε δεν αφορά μόνο τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τα απίστευτα παιχνίδια που παίζουν οι ξένες αγορές και οι απανταχού ραντιέρηδες που ποντάρουν στην χρεοκοπία της χώρας μας καθημερινά και επιχειρούν να φάνε τις σάρκες του πτώματος.

Το Πρόγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση είναι λίγο πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό. Δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο ή χειρότερο. Όμως, για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η έλλειψη οράματος, στόχευσης και σχεδίου. Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι από ένα οικονομικό επιτελείο, αφενός στριμωγμένο στη γωνία και αφετέρου αδύναμο να βγει από το αδιέξοδο. Ακόμη και η χθεσινή δήλωση στήριξης του Γ. Παπακωνσταντίνου από τον πρωθυπουργό δείχνει ακριβώς αυτό το άγχος της αποτυχίας. Ωστόσο, αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε το ΠΣΑ που κατατέθηκε μπορούμε πέρα από τα νούμερα να πούμε τα εξής:

1. Πρόκειται για ένα σχέδιο που πιθανότατα θα αλλάξει, όπως και ο προϋπολογισμός. Μιλά για έλλειμμα το 2010 στο 8,7% και ο ίδιος ο υπουργός κάνει λόγο για πρόσθετα μέτρα που αν δεν πιαστεί ο στόχος θα ληφθούν ώστε να βρεθούν 650 εκατ. ευρώ. Οπότε, μη νομίζουμε ότι τα έχουμε δει όλα. Έπονται και συνέχειες.

2. Η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί ότι κάθε μήνα θα έρχονται τα κλιμάκια των υπαλλήλων να ελέγχουν τα στοιχεία και το καλοκαίρι θα υπάρξει έκθεση προόδου. Δεν μας εμπιστεύονται σε καμιά περίπτωση οι ξένοι και το αποδεικνύουν. Και οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Πληρώνουμε τις λαμογιές και τα ψεύτικα στοιχεία που δίναμε ακόμη και από τη δεκαετία του '80, αλλά κυρίως επί Γιάννου και Σημίτη για να μπούμε στην ΟΝΕ και Κ. Καραμανλή όπου ήλθε το απόλυτο χάος.

3. Ενδεικτικό του πώς είδαν οι ξένοι το ΠΣΑ είναι η εκτόξευση των spreads κοντά στα ιστορικά υψηλά των 300 μονάδων. Ακόμη, το κόστος προστασίας έναντι του χρεοστασίου έφτασε τις 340 μονάδες. Οι αγορές δεν πείθονται με τα ευχολόγια της κυβέρνησης ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού στα ύψη. Τι να μιλάμε δηλαδή για μείωση του ελλείμματος όταν ο δανεισμός μας μπορεί να επιβαρυνθεί ακόμη και 2 δισ. ευρώ;

4. Οι δηλώσεις Τρισέ ήταν τόσο αντιφατικές όσο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ενώ από τη μία μίλησε για φανταστικά σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στη συνέχεια είπε ότι δεν θα έχει η χώρα καμιά διακριτική μεταχείριση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν στο τέλος του έτους τα ελληνικά ομόλογα υποβαθμιστούν κατά μία βαθμίδα δε θα γίνονται δεκτά στις αγορές, οπότε φουντάραμε και με σφραγίδα.

5. Και απέναντι στο σενάριο της κατάρρευσης η κυβέρνησης εμφανίζεται εκνευριστικά αμήχανη, ήρεμη. Είναι σαν να γνωρίζει κάτι αυτή και εμείς όλοι να είμαστε ηλίθιοι. Πρόκειται για άγνοια κινδύνου; Για παραίτηση όταν όλα οδηγούν στο γκρεμό ή για παντελή έλλειψη ικανότητας να αντιμετωπίσει την κατάσταση;

6. Το σίγουρο είναι ότι έρχεται πολύ σκληρή λιτότητα, αλλά το χειρότερο είναι πως είναι το πρώτο επεισόδιο στο σήριαλ του οικονομικού Αρμαγεδδώνα. Την επόμενη τριετία πρέπει να βρεθούν 25 δισ. ευρώ. Από που; Για ψαχτείτε όλοι εσείς αφού το ΠΑΣΟΚ επιλέγει πάλι την εύκολη συνταγή της θατσερικής πολιτικής αντί να ψαχτεί το ίδιο για τις απίστευτες δαπάνες του δημοσίου, τις επιτροπές και τους τεράστιους μισθούς, τις “χάρες” στους επιχειρηματίες και τις τράπεζες, τις εθελουσίες – μαμούθ κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ARISTOMENIS VIGILANT avatar
  ARISTOMENIS VIGILANT 14/01/2010 23:41:33

  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ WORK OUT, ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΚΥΛΕΥΣΗΣ...

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 14/01/2010 23:51:18

  Από το Καφενείο (εντοπίζω ορισμένες αντιγραφές απο το αντινέα, ή μου φαίνεται;):

  Επιτέλους, τι γίνεται με την ΤΕΡΝΑ και το ΠΑΣΟΚ;

  Σχετικά με την αποκάλυψή μας για τις σχέσεις του συμβούλου της Κας Μπιρμπίλη, κου Ν. Βασιλάκου με τον Κο Περιστέρη της ΤΕΡΝΑ (Διάβασε εδώ), αλλά και τη σχέση του συνδέσμου παραγωγών ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(με την ΤΕΡΝΑ στην οποία στεγάζεται, λάβαμε κάποια emails περί πιθανότητας σύμπτωσης.

  Προς αποφυγή λοιπόν οποιασδήποτε αμφιβολίας, δημοσιεύουμε την πρόσκληση για Δ.Σ. του συνδέσμου αυτού όπως απεστάλη με email προς όλα τα μέλη Δ.Σ. και τους συμβούλους. Η μεγάλη έκπληξη δεν είναι ούτε ότι ο Σύνδεσμος είναι παρακλάδι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ούτε το ότι προσκαλείται ο σύμβουλος της Τίνας Κος Ν. Βασιλάκος, ούτε ότι έγινε στα κτήρια της ΤΕΡΝΑ.

  Η μεγάλη έκπληξη είναι ότι το Δ.Σ. αυτό που έγινε εντός της προεκλογικής περιόδου (16.09.2009), έχει ως 1ο θέμα στην ημερήσια διάταξη: Δράσεις για τις 100 πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές!!!

  Τα ερωτήματα λοιπόν είναι σοβαρά:

  1.Είναι συγκοινωνούντα δοχεία ο Σύλλογος του Κου Περιστέρη με το ΠΑΣΟΚ;

  2. Τι σχέση έχουν οι εργολάβοι των ΑΠΕ με το πρόγραμμα 100ημερών της Κυβέρνησης για τον πολίτη και τη ρευστότητα στην αγορά;

  Περιμένουμε απαντήσεις

  Υ.Γ. Ας μην ξεχνά το προεκλογικό σύνθημά του ο Κος Παπανδρέου: «Διαφάνεια παντού!»

  http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_2125.html

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Επώνυμος 15/01/2010 00:20:11

   δύο τέτοια κάθε μέρα:
   http://www.aioliko.com/
   Αυτή είναι η εισβολή... Το ζητούμενο; Η γη μας, τα βουνά μας, η θάλασσά μας, για να βάλουμε τα σιδερικά τους που θα πληρώνουμε με αυξημένα τιμολόγια ΔΕΗ.
   Και που σταματάει;

  • enas avatar
   enas @ Επώνυμος 15/01/2010 11:16:27

   Αντιγραφές ή όχι, το θέμα κάθε μέρα μεγαλώνει και κάποιοι προβλέπουν μετα το "κινημα κατά διοδίων" το επόμενο θα είναι "κινημα κατά αιολικών πάρκων".
   Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως γίνεται τη στιγμή που 172 περιβαλλοντικές οργανώσεις (πρωτοφανής αριθμός για τα ελληνικά χρονικά) απορρίπτουν το Νομοσχέδιο Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ, κανένας επαγγελματίας δημοσιογράφος δεν το αναφέρει....

   http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=391&locale=gr

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 15/01/2010 01:20:23

  Κανένα σχέδιο για να αυξηθεί η παραγωγή εισοδήματος υπάρχει; Γιατί τώρα το μόνο που κάνουμε ως χώρα είναι να λέμε ότι θα βγάλουμε τα λεφτά από τη μια τσέπη (μισθωτοί και άλλα θύματα), για το περιεχόμενο της οποίας δε νοιάζεται η ΕΕ, και θα τα βάλουμε στην άλλη (δημόσιο ταμείο), που ενδιαφέρει την ΕΕ. Το παντελόνι όμως παραμένει χιλιοφθαρμένο κι έτοιμο να διαλυθεί.

 4. gremkin avatar
  gremkin 15/01/2010 03:11:46

  Για να γίνει "παραγωγή εισοδήματος" πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Ποιός επενδυτής έρχεται να στήσει εργοστάσιο στην Ελλάδα; Τρελοί είναι; Θα τους το κλείσει το ΠΑΜΕ σε ένα τρίμηνο. Δυστυχώς ως γνήσιοι Έλληνες έχουμε καταφέρει κάτι μοναδικό. Να συνδυάσουμε όλα τα κακά και του κομμουνισμού (νοοτροπία και υπηρεσίες) και του καπιταλισμού (ανεργία και ανισότητα), χωρίς κανένα από τα καλά τους.

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 15/01/2010 05:04:37

  'ως γνήσιοι Έλληνες έχουμε καταφέρει κάτι μοναδικό.'

  Αν ήμασταν γνήσιοι Έλληνες δε θα τα είχαμε θαλασσώσει έτσι. Θα νοιαζόμασταν και θα κάναμε περισσότερα για τη χώρα που λέγεται Ελλάδα και λιγότερα για την τσέπη μας. Δε συγκαταλέγονται στα διαχρονικά χαρακτηριστικά του Έλληνα ο άκρατος ατομισμός, η κοινωνική απαξίωση της πνευματικής καλλιέργειας και το κυνήγι της ψευτογκλαμουριάς. Αυτά καθορίζουν τη σκέψη και τη δράση ουκ ολίγων πολιτών και πολιτικών μας στη σύγχρονη εποχή και είναι ανάμεσα στα βασικά αίτια της κατάστασής μας.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Δημήτρης 15/01/2010 08:51:39

   Συγκαταλέγονται, όμως, στα χαρακτηριστικά της τελευταίας δωδεκαετίας (τουλάχιστον), από τότε δηλαδή που ο Έλληνας παραμυθιάστηκε ότι με λίγο τζόγο στο χρηματιστήριο μπορεί να πιάσει τον Πάπα από τα @@ και ότι "δικαιούται" το SUV και το spa. Δώδεκα χρόνια όμως, είναι μισή γενιά. Οπότε, διαχρονικά έγιναν πλέον αυτά τα χαρακτηριστικά και είναι αργά να ξεριζωθούν χωρίς θύματα.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/01/2010 08:02:29

  ...«υιοθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος φορολογικής δήλωσης περιουσιακών στοιχείων πέρα από το βασικό εισόδημα»...

  Αυτό σημαίνει ότι θέλει να βλέπει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως βλέπει τα ακίνητα στο Ε9. Χρυσές δουλειές για λογαριασμούς Ελληνικών τραπεζών στην αλλοδαπή.

  Και τον καταλαβαίνω που θέλει να πάτάξει την φοροδιαφυγή, αλλά το βλέπει μόνο «αστυνομευτικά». Είναι ξένο προς την φιλοσοφία τους η «φιλικότητα» προς το κεφάλαιο. Εγώ όμως λέω ότι money talks, bullshit walks, και ενώ σίγουρα μπορούν να διώξουν Έλληνες (αχ αυτοί οι κακοί Ελληνες) άπό την Ελλάδα, οι εξελίξεις θα τους προλάβουν.

  Δεν είδατε τον Μητσοτάκη χτες βράδυ; Χαμογέλασε με νόημα και είπε ότι η Μερκελ, που την γνωρίζει καλά του είπε ότι δεν κάνει να περνάμε καλά. Να δούμε πόυε θα ανοιχτούν οι ανα τον κόσμο λογαριασμοί των πολιτικών μας. Τότε θα λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα. Και της οικογένειας τους και ΔΕΝ αναφέρομαι μόνο στον επίτιμο... Να μου πείτε εμένα πως συντηρούνται βίλλες... ξέρω ξέρω real estate...

  The Layndrymen "Inside the world's third largest business"

 7. Dimi avatar
  Dimi 15/01/2010 10:46:57

  Το σοκαριστικό βίντεο, που ο George Bush δεν θέλει να δούμε http://bit.ly/1d1LYM

 8. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 15/01/2010 13:55:26

  Η εξουσία δίνεται στους ηγέτες όχι για να καταδυναστεύουν, αλλά για να υπηρετούν τους άλλους.
  Σήμερα οι ηγέτες και όσοι έχουν και ασκούν κάποια εξουσία, κινδυνεύουν να μεταπέσουν στην περίπτωση της "φιλοπρωτίας" και της καταδυνάστευσης των άλλων.
  Ο ηγέτης δεν ανοίγει μόνο τις πληγές, αλλά πρέπει να περιποιείται και τα τραύματα.....

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_2122.html

 9. sakis.... avatar
  sakis.... 15/01/2010 16:03:30

  πρωτογενης τομεας... κυριοι... ανοιγμα των πετρελαιων αν θελουμε να ξεχρεωσουμε...ολα τα αλλα ειναι ασπιρινες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.