30/07/2010 10:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μνημόνιο νο2 για την ΔΕΗ

Ετοιμο τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να προχωρήσει ταχέως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έχει η τρόικα και προτίθεται να το περιλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο. Μάλιστα, ζητείται από την κυβέρνηση να λάβει τη σχετική απόφαση έως τον Σεπτέμβριο και να την υλοποιήσει έως τον Μάρτιο του 2011. Η απαίτηση της τρόικας φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες αργά το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και θεωρούν casus belli την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης. Ετσι, επεξεργάζονται άλλες λύσεις τις οποίες θα αντιπροτείνουν στην τρόικα, με επικρατέστερη την πώληση ρεύματος που θα παράγει η ΔΕΗ σε ιδιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα το διαθέτουν στην αγορά. Το ότι αυτή θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης διαφαίνεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την περιέλαβε στη γνωμάτευσή της για την άρση των στρεβλώσεων της αγοράς, ενώ δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο που δόθηκε προς διαβούλευση. Ωστόσο, η τρόικα δύσκολα θα την αποδεχθεί, δεδομένου ότι όπου εφαρμόστηκε δεν απέδωσε. Ετσι, είναι πολύ πιθανό, ύστερα από μια 10ετή περίοδο απραξίας, η τρόικα να επιβάλει ένα βίαιο και ταχύτατο άνοιγμα της αγοράς.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 30/07/2010 11:05:45

  Αύγουστος χωρίς καύσιμα, χωρίς μεταφορές και χωρίς ρεύμα. Ο εφιάλτης των τουριστών, που θα "συνωστίζονται" (όπως θα έλεγε και η Ρεπούση) στα αεροδρόμια για να φύγουν κακήν-κακώς ρίχνοντας μαύρη πέτρα. Ή μάλλον, μαύρη ταφόπλακα στη δουλική κυβέρνηση των θεραπαινίδων του ΔΝΤ.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 30/07/2010 11:15:18

  Και αν ο αγώνας των φορτηγατζήδων αντανακλά ολόκληρο τον αγώνα της μεσαίας τάξης για επιβίωση, ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ που έρχεται θα αντανακλά κάτι πολύ ευρύτερο: ένα ολόκληρο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα κατά της κατοχής από το ΔΝΤ. Εκτός από φορτηγατζήδες, είμαστε όλοι και υπάλληλοι της ΔΕΗ!

  • Vangelis avatar
   Vangelis @ Αυριανιστής 30/07/2010 12:26:07

   Ε όχι και "όλοι υπάλληλοι της ΔΕΗ"! Υπάρχουν και άλλοι (οι περισσότεροι) που κάνουν τη δουλειά τους κανονικά και αν δεν την κάνουν απολύονται. Δεν καθυστερούν 15 ολόκληρες ώρες για να επιδιορθώσουν ένα black-out στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω καύσωνα και από πάνω σου πουλάνε και πνεύμα επειδή δεν έχουν το φόβο της απόλυσης!

   (για περισσότερα βλ. στο αμέσως προηγούμενο άρθρο για τη ΔΕΗ)

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Vangelis 30/07/2010 12:30:47

    "Είμαστε όλοι υπάλληλοι της ΔΕΗ", όχι τόσο για τους ίδιους τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, αλλά για ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ επειδή έτσι απαιτούν τα γιαπάκια του ΔΝΤ. Πρέπει να καταλάβεις ότι η συμμετοχή μας στον αγώνα δεν θα είναι υπεράσπιση συντεχνιών, αλλά υπεράσπιση της ίδιας μας της πατρίδας.

   • Vangelis avatar
    Vangelis @ Vangelis 30/07/2010 14:51:54

    Ο πλούτος της Ελλάδας (κι όχι μόνο ο ενεργειακός) έχει ξεπουληθεί πολύ πριν την έλευση του ΔΝΤ, έχει ξεπουληθεί εδώ και αιώνες. Και αυτός ο πλούτος πάντα διαχειριζόταν από μια μικρή κάστα Ελλήνων και ξένων, προς αποκλειστικό και μόνο όφελός τους. Όλοι οι υπόλοιποι απλά είμαστε οι ανώνυμοι κομπάρσοι αυτής της διαχείρησης, οπότε μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι υπερασπίζεσαι την "πατρίδα μας" όταν πολύ απλά μεταφέρονται κεφάλαια στα οποία εσύ δεν έχεις καμιά συμμετοχή στο κέρδος, παρά μόνος στις ζημιές.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Vangelis 30/07/2010 14:59:20

    ΟΚ, ας δεχτώ ότι είμαι ανώνυμος κομπάρσος μιας διαχείρισης από την οποία "δεν κερδίζω τίποτα". Προτιμώ όμως να ξέρω ότι ο ενεργειακός πλούτος της χώρας ανήκει στον ελληνικό λαό και δεν έχει συληθεί από το κάθε γιαπάκι της τρόικας και τους φετφάδες του.

    Άλλωστε, κανείς δε λέει όχι στην απελευθέρωση της αγοράς. Ίσα-ίσα που ως πελάτης μπορεί και να τη στηρίξω αν με συμφέρει. Αρκεί όμως αυτή να γίνει από εταιρείες που θα έχουν κεφαλαιακή επάρκεια για να κάνουν ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ επενδύσεις και όχι πειρατικό ρεσάλτο σε έτοιμες υποδομές, όπως κατά κόρον συνέβη με τις τηλεπικοινωνίες.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Vangelis 30/07/2010 15:08:33

    Τα χεις μπλέξει φίλε Αυριανιστή.

    "ΟΚ, ας δεχτώ ότι είμαι ανώνυμος κομπάρσος μιας διαχείρισης από την οποία “δεν κερδίζω τίποτα”. Προτιμώ όμως να ξέρω ότι ο ενεργειακός πλούτος της χώρας ανήκει στον ελληνικό λαό"

    Το παραπάνω δεν βγάζει κανένα νόημα.

    Από τη στιγμή που δεν έχουμε κανένα κέρδος πως γίνεται να ο ενεργειακός πλούτος να μας ανήκει κιόλας??

    Σαν να μας λες "ΕΛΠΕ ολέ ολέ".

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Vangelis 30/07/2010 15:17:38

    Το "ΕΛΠΕ ολέ ολέ" προσπάθησαν να το πλασάρουν στο πόπολο οι Άκηδες, όταν ξεπουλούσαν τη διαχείρισή τους, μέσω λεόντειας "συγχώνευσης", στο Λάτση σώζοντας την τελευταία στιγμή την "Πετρόλα" που παρέπαιε. Το θυμάσαι, φαντάζομαι.

    Αν, τώρα, εσύ δεν βλέπεις κανένα όφελος από το να παραμείνουν οι ενεργειακές δομές στον ελληνικό λαό (ανεξάρτητα από το αν η αγορά θα απελευθερωθεί), έλα να τα ξαναπούμε όταν αυτές οι δομές θα ΑΝΗΚΟΥΝ στην κάθε RWE και θα είναι στη διακριτική της ευχέρεια να αυξάνει ολιγοπωλιακά τα τιμολόγια ή/και να διαθέτει την ενέργεια κατά βούληση σε κάποιο "θερμό επεισόδιο" με τους γείτονες. Αλλά ξέχασα... οι νεοφιλελεύθεροι δεν πιστεύουν στα θερμά επεισόδια, αφού η "λύση" για να εκλείψουν αυτά είναι ο διαρκής ενδοτισμός.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Vangelis 30/07/2010 15:26:29

    Δε πας καλά , μου απαντάς σαν να είμαι το ΔΝΤ και να υποστηρίζω το ξεπούλημα μόνο που εγώ σου είπα ότι το συγκεκριμένο επιχείρημά σου χωλαίνει.Νευράκια?

  • 3birdssitting avatar
   3birdssitting @ Αυριανιστής 30/07/2010 15:59:43

   Τρέχα στον γιατρό, μόλις που προλαβαίνεις, έντονη παράκρουση και συμπτώματα θερμοπληξίας.


   Μα τί λέει ?!?!?!?!?!

   <> ρε φίλε, κατάλαβες οτι οι φορτηγατζήδες ειναι κομμάτι απο τα Zerg της ελληνικής κοινωνίας. Κατάλβες οτι εκβιάζουν για να συνεχίσουν τον παρασιτισμό τους ??

   Φταίει ο καύσωνας φίλε... δεν φαίνεσαι καλά....


   <> Κόψε τα video games....

   Ο <> των εργαζομένων της ΔΕΗ ειναι για να συνεχιστεί η ΚΑΚΟΔΙΟΚΗΣΗ που ασκεί η Συνδικαλιστική ΜΑΦΙΑ στην ΔΕΗ.
   Ο Φωτόπουλος και ο Ριζος Ριζος ΕΙΝΑΙ η πραγματική Διοίκηση της ΔΕΗ ( στα κρυφά και ανεξέλενκτα). Το ΜΟΝΟ που θελουν ειναι να κατωχηρώσουν τα Ασφαλιστικά και Εργασιακά ΠΡΟΝΟΜΙΑ που εχουν. Δεν τους νοίαζει ΚΑΘΟΛΟΥ να σε ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ και να σου Δυσκολέψουν την ζωή.

   Το μόνο απελευθερωτικό θα ειναι η απεξάρτηση της ελληνικής κοινωνίας απο την συνδικαλιστικη ΜΑΦΙΑ.

  • Μisha avatar
   Μisha @ Αυριανιστής 12/08/2010 11:51:59

   Σαφώς και είμαστε και φορτηγατζήδες και γενοπίτες, εφόσον αυτοίο κοντράρουν το Κατοχικό Μνημόνιο.

   Οι παπαγάλοι του ΓΑΠ , της Ντόρας, του Μάνου και τους χοντρού Κωλοτούμπα αρκετό κακό έκαναν στον τόπο.

   Φτάσαμε στα όρια μας πλέον.

   Είναι ζήτημα επιβίωσης πια.

   Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ !

 3. Aphroditeschild avatar
  Aphroditeschild 30/07/2010 11:17:36

  εμένα με νοιάζει πως θα πληρώνω πιό φτηνό ρεύμα και με τη περισσότερη δυνατή σιγουριά το ποιός θα το παράγει και διακινεί μου είναι αδιάφορο

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Aphroditeschild 30/07/2010 11:22:05

   Το ότι το 40% των ενεργειακών πηγών της χώρας ΣΟΥ θα αγοραστεί κοψοχρονιά από την RWE και άλλους κολοσσούς που θα μυριστούν πτωμαΐνη και θα σπεύσουν σαν ύαινες, σου είναι αδιάφορο, ε; Αλλά βέβαια... ποιος νεοφιλελεύθερος θεωρεί ότι έχει χώρα για να τον νοιάζει τι θ' απογίνει;

  • Dimi avatar
   Dimi @ Aphroditeschild 30/07/2010 11:49:48

   Kαι συ κοντόφθαλμο παιδί της Αφροδίτης, μη ξεχνάς να πληρώνεις ΦΘΗΝΑ τα προϊόντα παιδικής εργασίας που σου πασάρουν οι έποικοι της τριτοκοσμικής μαφιοκρατίας, που κατέκλυσαν το Ιστορικό Κέντρο Αθηνών κι έβαλαν λουκέτο στις φορολογούμενες ελληνικές επιχειρήσεις.

   Εκεί να δεις «φτήνια και πιότητα» όπως έλεγε κι ο λογιστάκος..

  • KΠ avatar
   @ Aphroditeschild 30/07/2010 12:17:28

   Και εγώ, αν ζούσα στο Βέλγιο ή στις ΗΠΑ. Στην γ@μ@μένη την χώρα μου όμως, κουμάντο θα κάνει ο Έλληνας και όχι ο γερμανός ή τα μογγόλια._Κ.Π.

  • Dimitris D avatar
   Dimitris D @ Aphroditeschild 30/07/2010 12:17:33

   Το ρεύμα θα γίνει όπως οι τηλεπικοινωνίες, θα βγουν οι απατεώνες-μεσάζοντες και θα πουλάνε ρεύμα με διπλά πάγια, απότομη αύξηση της τιμής γιατί έληξε το συμβόλαιο με τον 1 χρόνο φτηνό πάγιο, διακοπή ρεύματος 1-2 μήνες(ώσπου να αλλάξουν μετρητή) όπως του τηλεφώνου γιατί "η ΔΕΗ φταίει" κτλ.

   Τέλος ο ιδιότης είναι ιδιότης, το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Αν αποφασίσει να πουλήσει το ρεύμα στη βουλγαρία, τι θα κάνουμε;
   Αν αποφασίσει ο ιδιότης να φορτώνει καράβια με λιγνίτη στην αλβανία ή κάποια άλλη χώρα που δεν έχει φόρο περιβάλλοντος,
   να παράγει ρεύμα σε τρίτη χώρα και να το πουλάει σε μη χρεοκοπημένες χώρες(Αυστρία), τι θα κάνουμε;
   Τι εμποδίζει τον ιδιώτη να αυξήσει το ρεύμα κατά 50 ή 100%;

 4. Greg avatar
  Greg 30/07/2010 11:35:31

  Να μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ είναι κερδοφόρος εταιρία. Κάθε χρόνο έχει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ξεπούλημα το μόνο που θα αποδώσει είναι τρελές μίζες στους εμπλεκόμενους. Όπου υπήρξε πώληση κρατικών εταιριών ενέργειας και ύδρευσης σε ιδιώτες, οι τιμές αυξήθηκαν εκθετικά για να κάνουν γρήγορη απόσβεση των μιζών και να βγάλουν παρανοϊκά κέρδη οι "επενδυτές".

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/07/2010 11:53:00

  Οι εναλλακτικοι ΠΟΥΛΑΝΕ ρευμα ΤΩΡΑ ??? δε νομιζω... διαχειρηση λογαριασμων κανουν και μπαινουν μεσα κυνηγωντας μας να πληρωσουμε τις προκαταβολες και τους τελικους !!!! Εναλλακτικη ΕΙΣΠΡΑΞΗ ειναι και δεν μπορουν να κοψουν και το ρευμα βαση νομου σε κοινωνικα ευπαθεις κλπ κλπ

  2. Θα ερθει και μνημονιο 3 για ΔΕΗ, διαχωρισμος Δικτυου και λοιπων. Τα εχω γραψει απο 2μηνου.

  Αυριανιστη μου... να που συμφωνουμε !!! Να δω τη ΓΕΝΟΠ να κατεβαζει διακοπτη τωρα..

  ΠΠ

 6. KΠ avatar
  30/07/2010 12:14:21

  Big mistake, αν γίνει. Η ΔΕΗ είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης στην μεταπολεμική Ελλάδα. Μακριά τα ξερά σας από την ΔΕΗ! Από την άλλη, δεν βλέπω τον Φωτό και τα άλλα καλόπαιδα να αντιδρούν όπως επί Τ. Αθανασόπουλου. Στο δια ταύτα: ποιος νοιάζεται για τον λιγνίτη, σε 20 χρόνια τελειώνει, με την πυρηνική ενέργεια τι προτίθεται να κάνει η Χαλκοκονδύλη; Ή μήπως η Σουηδία, η μακράν πιο οικολογική χώρα της ΕΕ κάνει κάτι λάθος και τα τζιμάνια μας πρέπει να την "διορθώσουν"; Ο "Χάτζι" που είναι και ΚΚΕ τι λέει για όλα αυτά; Του αρέσει ακόμη να είναι "ευέλικτος";_Κ.Π.

 7. ataktos avatar
  ataktos 30/07/2010 12:15:18

  ρεύμα έχουμε φτάνει ..και περισσεύει ..για τα επόμενα χρόνια ..λόγο πτώσεις ζήτησης και οικονομικής βαθιάς ύφεσης του ΓΑΠ και παρέας .. κατασκευής πολλών μονάδων Φ.Α. από ιδιώτες..που θα πληρώνουμε σε χρυσό..μαλακιά Σημιτη @Τσοχατζοπουλου 16.5.1995 ..ο "τζάμπα" λιγνίτης δυστυχώς η ευτυχώς τελείωσε ..για της επόμενες γενιές ..τώρα τα κοράκια βαναν μάτι στα υδροηλεκτρικά Αωο ,Αχελωο ,Αξιο κλπ ..εκεί είναι το ζουμί και η χαρχαλα

  • KΠ avatar
   @ ataktos 30/07/2010 12:20:43

   ataktos, τα υδροηλεκτρικά χρησιμεύουν για έγχυση στο Δίκτυο για συγκεκριμένα φορτία/ καταστάσεις. Από την στιγμή που δεν έχουμε παγόβουνα να λιώνουν, δεν παίζουν. Μόνο πυρηνική ενέργεια παίζει, ούτως ή άλλως σε λίγο θα διαθέτουν και τα μογγόλια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας ασφάλεια._Κ.Π.

 8. ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 30/07/2010 12:33:16

  Το ρευμα σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα θα ειναι ειδος πολυτελειας.
  Προμηθευτειτε εγκαιρα πολλα κερια, σκαφες πλυσιματος, απειρες μπαταριες για τα τρανζιστορακια, και "ξεθαψτε" η αγοραστε καμια σομπα για τους βαρεις χειμωνες που επονται.Καντε καβαντζα και απο τα χωρια ξυλα μπολικα η πιαστε κολλητηλικι με κανενα μαραγκο για να σας δινει πριονιδια.
  Μαθετε και τις Γυναικες η τις Γκομενες να πλενουν στις σκαφες (για να μην βρεθουν προ τεραστιας εκπληξης), και προσπαθηστε να τις πεισετε οτι τα μαλλια τους ειναι μια χαρα αν τα περιποιουνται με μπικουτι, γιατι το κομμωτηριο θα γινει πανακριβο...

 9. ataktos avatar
  ataktos 30/07/2010 12:35:15

  ΓΙΑ να δούμε από αυτήν την ιστορία ..της ΔΕΗ ..πόσο θα αυξηθεί το μαύρο ταμείο της Χρυσής Οικογενείας ..εκεί θα δούμε ...τα άλλα είναι λόγια

 10. ataktos avatar
  ataktos 30/07/2010 12:36:31

  θα ξεπεραση ..τα εσοδα της οικογενιας Καρζαι στο Αφγανησταν χιχχι

 11. Misha avatar
  Misha 30/07/2010 15:42:04

  Στις συγκεντρωσεις διαμαρτυρίας κατα του μνημονίου οι ΓΕΝΟΠίτες δεν ήταν πολλοί.Όταν ξεσηκωθεί η ΔΕΗ και αρχίσουν οι δολιοφθορές δια της μη συντηρήσεως του δικτύου και μη επισκευής των χιλιάδων καθημερινων βλαβών θα καεί το πελεκούδι.
  Άντε να ανάψουν λίγο τα αίματα !

 12. εναεριτης μεταφορας avatar
  εναεριτης μεταφορας 12/08/2010 11:07:00

  μηπως ειναι καιρος να κατεβουμε ολοι στον δρομο? το οτι θα Ξεπουληθουν ολες οι κρατικες επιχειρησεις στους ιδιωτες-λαμογια ειναι γεγονος.δεν μπορω να καταλαβω που θα σταματησουν οι "βολευτές" μας.μηπως πρεπει να τους δειξουμε οτι η "δημοκρατια" που εχουμε πλεον δεν μας εκφραζει? το "κυνοβούλιο" γιατι ετσι εχει πλεον με τα αγρια σκυλια που μας ξεσκιζουν καθημερινα εμμεσα με νεους φορους κτλ., πρεπει να καταλαβει οτι οταν δεν υπαρχει δικαιοσυνη ο λαος την αποδιδει συνηθως βαναυσα (Γαλλικη Επανασταση). ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΜΜΕΣΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ.

 13. εναεριτης μεταφορας avatar
  εναεριτης μεταφορας 12/08/2010 11:16:01

  ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΠ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.