«Μνημόνιο με ρήτρα ανάπτυξης» υπόσχεται στα μουλωχτά ο ΣΥΡΙΖΑ
17/03/2014 19:10
του Κάλχα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Μνημόνιο με ρήτρα ανάπτυξης» υπόσχεται στα μουλωχτά ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρακτικά αυτό που λέει ο Γιάννης Μηλιός στη λογική του τετραγωνισμού του κύκλου είναι ότι με καλύτερη διαπραγμάτευση θα έχουμε και με το ΣΥΡΙΖΑ ένα μνημόνιο με τη διαφορά ότι θα είναι αντί για «μνημόνιο λιτότητας» «μνημόνιο με ρήτρα ανάπτυξης»

Ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μηλιός είναι το πρώτο ουσιαστικά στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιβεβαιώνει δημόσια ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές ύστερα απ’ τις σχετικές ζυμώσεις που έχουν γίνει στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι χωρίς σημασία η επιλογή αυτή αλλά και άλλες υποψηφιότητες που πρόκειται να ακολουθήσουν, γιατί δίνουν το στίγμα της Κουμουνδούρου αλλά και την αξιοπιστία της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Μηλιός στον εσωκομματικό χάρτη κατατάσσεται στη δεξιά πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και είναι απ’ τα στελέχη που με τις τοποθετήσεις τους προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Ο Γιάννης Μηλιός για παράδειγμα είναι αυτός που έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές για να ενισχυθεί η κίνηση στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση είναι απ’ τους βασικούς εμπνευστές της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Και εδώ είναι που αρχίζουν οι πολιτικές απατεωνιές. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στα Επίκαιρα ο Γιάννης Μηλιός ερωτάται τι σημαίνει «τέλος του μνημονίου» για το ΣΥΡΙΖΑ και πως ακριβώς θα γίνει αυτό και απαντάει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «θα καταργήσει όλους εκείνους τους νόμους που πλήττουν την κοινωνική πλειοψηφία και ψηφίστηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα». Επιμένει ωστόσο στο ερώτημα αν θα πάει σε σύγκρουση με τους δανειστές ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «δεν θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση», προσθέτοντας ότι «δε μας συμφέρει ως κράτος», αλλά «θα διεκδικήσει την αναθεώρησή της με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης». Και εξηγεί επιπλέον ότι «η κίνηση κατάργησης του Μνημονίου σημαίνει ότι, αντί για μνημόνιο λιτότητας, θα προωθήσουμε ένα σχέδιο κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο δημοσιογράφος επανέρχεται στο κρίσιμο ερώτημα για το αν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν στη διαγραφή του χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το διαγράψει μονομερώς; Και ο Γιάννης Μηλιός εμμένει στην απάντησή του ότι «Σας είπα πριν ότι δεν θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση. Αλλά στο βαθμό που και τεχνικά από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και πολιτικά από το Ευρωκοινοβούλιο η παρούσα δανειακή σύμβαση θεωρείται ξεπερασμένη, νομίζω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες απ’ όλες τις πλευρές για την επαναδιαπραγμάτευσή της. Συνεπώς, σας λέω ρητά ότι δεν συμφέρει τους δανειστές να μας οδηγήσουν σε μονομερείς ενέργειες και να χάσουν όλα τα χρήματα που ρεαλιστικά αναμένουν να εισπράξουν».

Πρακτικά αυτό που λέει ο Γιάννης Μηλιός στη λογική του τετραγωνισμού του κύκλου είναι ότι με καλύτερη διαπραγμάτευση θα έχουμε και με το ΣΥΡΙΖΑ ένα μνημόνιο με τη διαφορά ότι θα είναι αντί για «μνημόνιο λιτότητας» «μνημόνιο με ρήτρα ανάπτυξης».

Το ερώτημα που επί της ουσίας δεν απαντάει ο Γιάννης Μηλιός και κατ’ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως είναι δυνατόν να έχεις μια άλλη πολιτική πέραν των μνημονίων, αν οι δανειστές δεν δεχτούν διαγραφή και γενναία μείωση του χρέους, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Η μόνη απάντηση –που φυσικά δεν είναι καθόλου ικανοποιητική- που δίνει ο Γιάννης Μηλιός είναι ότι δεν συμφέρει ούτε τους δανειστές να πιέσουν κι’ άλλο την Ελλάδα για να χάσουν τα λεφτά τους.

Σε κάθε περίπτωση για τους πιο παρατηρητικούς και όσους ψάχνουν την οικονομική θεωρία, στη συλλογιστική του Γιάννη Μηλιού υπάρχει μια σιωπηρή παραδοχή που αποσυνδέει το δημόσιο χρέος απ’ την κρίση και φυσικά την οικονομική πολιτική που ακολουθείται απ’ την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας.

Για όσους δε θυμούνται στις αρχές της κρίσης και της διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου ο Αλέξης Τσίπρας όταν μιλούσε για την κρίση έκανε λόγο για «παραμύθι δίχως δράκο» προκειμένου να μας ρίξουν στα πλοκάμια του ΔΝΤ. Τα χρόνια πέρασαν και απεδείχθη ότι η οικονομική κρίση είναι πραγματική. Η εκτός τόπου και χρόνου τοποθέτηση εκείνη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις θεωρητικές αντιλήψεις του οικονομολόγου Γιάννη Μηλιού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΛΕΚΟΣ- avatar
  ΑΛΕΚΟΣ- 17/03/2014 20:49:57

  Απ' τη μια μεριά ο Σαμαράς και η ΝΔ όλο και περισσότερο συγκρούονται με την τρόικα και αρχίζουν να παίρνουν αποφάσεις και να ψηφίζουν νόμους αντίθετους με τις επιταγές του μνημονίου κι απο την άλλη ο Τσίπρας και ο Σύριζα κατεβάζουν τους τόνους της μετωπικής σύγκρουσης με τους δανειστές...Δεν είναι καθόλου κακό για το Εθνικό συμφέρον Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να συγκλίνουν προς έναν κοινό τόπο, όταν όλοι ξέρουμε οτι κοινή είναι και η μοίρα μας. Στό τέλος θα καταστεί παντελώς δευτερεύον ζήτημα το ποιός θα είναι Πρωθυπουργός...Καλό, όπως έλεγαν οι αρχαίοι, είναι να δοκιμασθούν όλοι στην εξουσία, καθότι "αρχή άνδρα δείκνυσι".

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ΑΛΕΚΟΣ- 17/03/2014 23:40:19

   Πολύ σωστα! Απαιτειται συνεννόηση και συναίνεση.

  • ΜΒ avatar
   ΜΒ @ ΑΛΕΚΟΣ- 21/03/2014 09:55:27

   Επιτέλους! Ο Σαμαράς και η ΝΔ συγκρούονται με την τρόικα και ψηφίζουν νόμους αντίθετους με τις επιταγές του μνημονίου! Ενδεικτικά αναφέρω τη δυνατότητα διακανονισμού των ασφαλιστικών εισφορών με πληρωμή σε 100 και πλέον δόσεις, τη συνέχιση της απαγόρευσης πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση της παρεχόμενης προστασίας στους δανειολήπτες από το νόμο Κατσέλη, τη μείωση των προστίμων της εφορίας, την παροχή δωρεάν ιατρονοσοκομειακής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και αναξιοπαθούντες, την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και τόσα, μα τόσα άλλα.... ΕΥΓΕ!

 2. George N avatar
  George N 17/03/2014 22:35:33

  Η βάση της συλλογιστικής Μηλιού είναι σωστή. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορούν οι δανειστές να πάρουν πίσω μέρος των δανείων. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτή η ανάπτυξη δεν θα είναι μέσω της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης. Δεν περνάει μέσα από την αύξηση των δημοσίων δαπανών ή των δημοσίων επενδύσεων. Αυτά ευτυχώς ή δυστυχώς χρεοκόπησαν. Όταν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα να το κατανοήσει η δεξιά τι ελπίδες έχει η αριστερά? Μπροστά σε αυτό ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι χαλαρή προπόνηση.

  • Giorgis avatar
   Giorgis @ George N 18/03/2014 02:23:40

   Δηλαδή το κλασικό ... σπάσε το τζάμι να έχει δουλιά αυτός που φτιάχνει τα τζάμια. Μηλάμε η Ελλάδα τώρα ανακαλύπτει αποτυχιμένες θεωρίες. Έστω και αυτό καλό είναι

  • ΧΡΗΣΤΟΣ Α- avatar
   ΧΡΗΣΤΟΣ Α- @ George N 21/03/2014 10:34:53

   Αρα λες, δεν υπάρχει ελπίς. Ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι αδύνατος. Οι εξαγωγές που ελπίσαμε οτι ήταν μια κάποια λύση, πέφτουν κατακόρυφα. Αλλωστε αν πήγαιναν καλά οι δικές μας, θα τις έκαναν και οι γείτονες μας καλύτερα απο εμάς. Δεν μπορεί όλη η Ευρωζώνη να έχει μόνο εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οπου έχει κέρδος, εκεί πέφτουν όλοι, με αποτέλεσμα ο νικητής να είναι πάντα ο διαθέτων το μεγαλύτερο κεφάλαιο. Η λύση μάλλον είναι αυτή που διαισθάνονται οι νέοι...ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ οικονομία και τρόπος ζωής γενικά. Και πολύ μετανάστευση, κι ας μας κακοφαίνεται...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.