#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/01/2011 22:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μνημόνιο μακράς διάρκειας και ο σώζων εαυτόν σωθήτω…Την αποκάλυψη του σχεδίου της Γερμανίας για μιας οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης που θα περνά αποκλειστικά και μόνο από το Βερολίνο, έκανε το  Spiegel και επιβεβαιώνει όσα γράφαμε τις ημέρες αυτές για Ευρωπαϊκό Μνημόνιο μακράς διάρκειας.

Είναι οι προτάσεις της Μέρκελ που μάλλον έγιναν αποδεκτές χωρίς πολλές αντιρρήσεις από τον Μπαρόζο. Η Γερμανίδα καγκελάριος προτείνει ή μάλλον διατάσσει, την υιοθέτηση κοινών φορολογικών, συνταξιοδοτικών και μισθολογικών πολιτικών σε όλες τις χώρες της ΕΕ με πρότυπο φυσικά το Βερολίνο. Θα γίνουμε όλοι Γερμανοί αλλά μην ελπίζετε και στο ύψος των μισθών. Μόνο στις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων. Τα βασικά σημεία που θα πρέπει να υιοθετήσει και η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια (ορισμένα από αυτά και μέσα στο 2011) είναι:

Κοινός φορολογικός συντελεστής για όλες τις επιχειρήσεις, κάτι που δε θα αρέσει στην Ιρλανδία που έχει συντελεστή 12% και έχει προσελκύσει επενδυτές από παντού. Ετσι, όμως, στραγγαλίζονται οι μικρές χώρες αφού δεν θα μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές. Για παράδειγμα στην Ελλάδα το αιώνιο πρόβλημα που επικαλούνται οι ξένοι είναι η υψηλή φορολόγησή τους. Μπορεί λοιπόν η Γερμανία και η Γαλλία να μην έχουν πρόβλημα να φέρουν ξένους επενδυτές, η Ελλαδίτσα όμως δε θα μπορεί και με τη βούλα να το κάνει.
Αντικειμενικά κριτήρια για μισθούς και συντάξεις. Δε μπορεί, λένε οι Γερμανοί να δίνεις αυξήσεις όταν θα έχει ελλείμματα, ούτε να αυξάνεις μισθούς πάνω από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σου. Επομένως, θα πρέπει οι Ελληνες εργαζόμενοι να δουν δραστική περικοπή των εισοδημάτων τους αφού μεγάλο μέρος των μισθών είναι επιδόματα.
Ενιαίο όριο εξόδου από την εργασία. Τα 67 θα είναι πλέον σίγουρα, άλλωστε και η Ισπανία το αποδέχθηκε ήδη, άρα μόνο με μάχη χαρακωμάτων θα μοιάζει αυτό που κάνουν στην Ελλάδα όσοι διαμαρτύρονται για τις συντάξεις στα 65. Δύο χρόνια μετά για όλους, χωρίς παράθυρα και άλλα... ελληνικά κόλπα. Θα καραδοκεί άλλωστε η... Μέρκελ.
Κι ερχόμαστε στις κυρώσεις. Αν και το σχέδιο Μέρκελ δεν κάνει αναφορές, αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι θα υπάρχουν πολλών ειδών. Κατ' αρχάς ευρωπαϊκές, δηλαδή αφαίρεση δικαιώματος ψήφου και κατά δεύτερο συνταγματικές, όταν όλες οι αλλαγές περάσουν στο ελληνικό Σύνταγμα, όποτε κι αν αυτό μπορεί να γίνει.

Κι ενώ όλα αυτά επιβεβαιώνουν το σχέδιο που είναι έτοιμο, ο πρώτος που έσπευσε να υιοθετήσει τις μόνιμες αλλαγές ώστε να μειωθούν χρέη και ελλείμματα ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνέντευξή του στα Νέα με έμμεσο τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι για να υπάρξει μόνιμη δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να υπάρχουν και μόνιμοι μηχανισμοί

«Στόχος του προγράμματος είναι, με την έξοδό μας από αυτό, να έχουμε σταθεί στα πόδια μας και δημοσιονομικά και αναπτυξιακά. Και τότε θα μπορούμε να συζητάμε για μόνιμους μηχανισμούς διασφάλισης της δημοσιονομικής ισορροπίας στο εθνικό μας δίκαιο».

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται έντονες αμφισβητήσεις για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει το Σύνταγμα αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατο για την επόμενη 5ετία τουλάχιστον. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει μελλοντικές διατάξεις, άλλωστε το νέο Μνημόνιο λιτότητας θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 χρόνια. Κι ένα σημαντικό σημείο: Πλέον, οι χώρες θα πρέπει να δεσμεύονται για ελλείμματα όχι κάτω από 3% όπως προέβλεπε μέχρι σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό πάει, θα πρέπει να έχουν ελλείμματα κάτω κι από 0,5%. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 31/01/2011 22:48:42

  Το τέλος της ΕΕ είναι κοντά.

  • Ανώνυμος o Ελλην avatar
   Ανώνυμος o Ελλην @ Orestios 01/02/2011 00:17:20

   Αντε να τελείωνουμε με αυτούς τους ληστές και τον ντόπιο χωροφύλακα του Γιωργάκη. Αλήθεια διέγραψε ο Γιωργάκης τον σοσιαλιστή Μπουμπάρακ?

 2. antiochos avatar
  antiochos 31/01/2011 23:07:48

  Τιμη και δοξα στο συχωρεμενο Γιαννη Φουρακη που περιγραφει απο το 1997
  στο " ΜΕΙΞΙΣ ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΙΣ"αν θυμαμαι καλα,την χρησιμοποιηση της Ελλαδας ως κερκοπορτα της Ευρωπης,την καταρρευση του ευρω,τη διαλυση της Ε.Ε,το ξηλωμα των καθεστωτων της Β.Αφρικης,ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ στο τεμενος του Ομαρ.....
  Κι η Υεμενη.........

  • Misha avatar
   Misha @ antiochos 31/01/2011 23:23:46

   Αντίοχε

   Τα τεμένη του Αλ Ακσα και τού Ομάρ είναι ήδη «κούφια», καθως εβραίοι αρχαιολόγοι σκάβουν κάτωθεν τους για να βρουν το θησαυρο της βασίλισσας του Σαβά. Εδω και μερικές βδομάδες έχουν έτοιμη και την συναγωγή Χούρβα..

   Βήμα-βήμα όλα τα κομμάτια του παζλ παίρνουν τη θέση τους.

   • antiochos avatar
    antiochos @ Misha 31/01/2011 23:35:45

    Misha
    Υπομονη κι επιμονη...

 3. anonymous avatar
  anonymous 31/01/2011 23:11:05

  Αυτά τα μέτρα δεν περνάνε:
  1) Κοινός φορολογικός συντελεστής δεν είναι δυνατός. Άλλο φορολογικό συντελεστή έχει μια περιοχή αναπτυγμένη (υψηλότερο) κι άλλο μια περιοχή υπανάπτυκτη (χαμηλότερο για να αναπτυχθεί). Ακόμη και με το χαμηλότερο συντελεστή δεν πάνε σε υπανάπτυκτες περιοχές.
  2) Τα περί μισθών και αυξήσεων είναι επίσης παρακινδυνευμένα. Δε μπορείς να μπλοκάρεις τον ιδιωτικό τομέα να δίνει αυξήσεις.
  3) Το πότε θα φύγεις από την εργασία εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας σου, το προσδόκιμο ζωής και τα λεφτά που έχεις πληρώσει στο ασφ. ταμείο. Εγώ τα λεφτά που πληρώνω αν βγω στα 65 φτάνουν για να παίρνω σύνταξη για 15 χρόνια και το προσδόκιμο είναι 75 για τους άντρες και 80 για τις γυναίκες. Δηλ. με κλέβουν κατά από 2,5 έως 5 χρόνια. Γιατί να τους χαρίσω τα υπόλοιπα δύο χρόνια;
  4) Αν το παρατραβήξουν το σκοινί η ΕΕ θα πάει για φούντο. Θα κλείσουν τα σύνορα, θα επιστρέψουν τα τελωνεία, θα πάμε σε διακρατικές συμβάσεις εισαγωγών-εξαγωγών και μετά να δω που θα πουλάνε οι Γερμανοί και οι Κινέζοι τη σαβούρα τους.

 4. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 31/01/2011 23:15:46

  Κατ’ αρχάς, πρέπει να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών!
  Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της οικονομίας, το 1 κιλό ψωμί θα έπρεπε να κοστίζει 70 λεπτά, η αμόλυβδη 60 λεπτά, η τηλεφωνία, το ηλεκτρικό
  στη μισή τιμή, το μικρό μπουκάλι νερό 15 λεπτά, ο καφές εσπρέσο 80 λεπτά, τα διόδια στο Ρίο 3 ευρώ κ.α.

  • Orestios avatar
   Orestios @ o βουνίσιος 31/01/2011 23:27:24

   Αυτό είναι ανέφικτο με βάση το οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται. Φαντάζομαι το διαπίστωσες παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης περί μείωσης τιμών.
   Αυτό που συμβαίνει είναι ένας καλυμμένος υπερπληθωρισμός.

   • o βουνίσιος avatar
    o βουνίσιος @ Orestios 31/01/2011 23:36:34

    Aπο τη στιγμή που έγινε, με κρατική παρέμβαση, μείωση μισθών, εισοδημάτων, συντάξεων έπρεπε να γίνει, πάλι με κρατική παρέμβαση, μείωση των τιμών και των υπηρεσιών, δεν έγινε επειδή η κυβέρνηση θέλει να προφυλάξει το κέρδος των ισχυρών.
    εμείς όμως, γιατί τα δεχόμαστε όλα αυτά.!

    • Orestios avatar
     Orestios @ o βουνίσιος 31/01/2011 23:53:37

     Ζήτω ο Σοσιαλισμός δηλαδή

     • o βουνίσιος avatar
      o βουνίσιος @ Orestios 31/01/2011 23:59:34

      Η κυβέρνηση λειτούργησε όπως λειτουργεί μια μονοπωλιακή επιχείρηση.
      ελέγχουν την κατεύθυνση των οικονομικών εξελίξεων προς όφελος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.
      Έτσι ‘οι πελάτες’ στην περίπτωση οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν πολλές επιλογές.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ o βουνίσιος 31/01/2011 23:35:47

   Πιστεύεις ειλικρινά ότι θα γίνει αυτό; Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι οι τιμές θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, άντε να πάνε ένα 5% πιο κάτω, ενώ οι μισθοί ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα έχουν πάει στο -25%. Άρα, ο λεγόμενος αποπληθωρισμός που διαφήμιζε το ΔΝΤ και ο Σκάι είναι παραμύθι.
   Να σου δώσω και ένα παράδειγμα: Στο Μαυροβούνιο, με τον μέσο μισθό να είναι γύρω στα 400-500 ευρώ, το 1 λίτρο γάλα κοστίζει γύρω στο 1 ευρώ. Έχουν υιοθετήσει το ευρώ και αυτοί, αν και εκτός ΕΕ και ευρωζώνης.
   Το μόνο που τους σώζει είναι η τεράστια έκταση της μαύρης οικονομίας.
   Οταν άλλαξε το νόμισμά τους, από δηνάριο σε ευρώ, οι τιμές των προϊόντων ανέβηκαν κατακόρυφα, αλλά οι μισθοί παρέμειναν εκεί όπου ήσαν πρωτύτερα.

 5. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 31/01/2011 23:25:40

  Υ.Γ.
  για να φτάσει κάποιος νά συζητήσει τις προτάσεις των Γερμανών θα έπρεπε να υπάρχει στην πρόταση και κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, κοινό για ολόκληρη την ευρωζώνη.

 6. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 31/01/2011 23:31:56

  Η γερμανική ακαμψία θα διαλύσει την ΕΕ. Αν το 3% είχε χαρακτηριστεί ζουρλομανδύας από τους ίδιους τους δυτικοευρωπαίους (όχι τους Γερμανούς), το 0,5% πώς θα χαρακτηριστεί; Η φωλιά του κούκου;
  Η Γερμανία διαχρονικά είχε μυωπική πολιτική. Ποτέ της δεν απέκτησε τα χαρακτηριστικά παγκόσμιας δύναμης ακριβώς χάρη στην ακαμψία της, σε αντίθεση με τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή της η μυωπία θα καταστρέψει τελικά την ΕΕ. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει ένας δυνατός ηγέτης να της πει ΟΧΙ. Ο Σαρκοζύ οδεύει προς την έξοδο, ο Μπερλουσκόνι έχει τα δικά του, σεξουαλικά και μη, η Ισπανία είναι στη μέγγαινη, η Αγγλία είναι εκτός ευρωζώνης (τελικά σοφοί οι Άγγλοι, ό,τι και να πει κανείς...).

  • A.M. avatar
   A.M. @ ΒΙΣ 01/02/2011 00:00:10

   Σοφοί οι Άγγλοι, πράγματι.
   Δεν μπήκαν σε ένα παιχνίδι που δεν θα είχαν τον πρώτο λόγο, έμειναν στην απ' έξω και νομίζω πως δεν έχασαν.
   Τώρα όσον αγορά την Ε.Ε. .. ε αυτή αρκετά κράτησε!
   Και αυτά τα € ρε παιδί μου.. δεν βολεύουν! μουντά χρώματα.. πίκρα!
   Καιρός να επανακάμψουμε εις τα ίδια και να κάνουμε κουμάντο μόνοι μας.
   Έτσι κι αλλοιώς .. χειρότερα ΔΈΝ γίνεται!

   • A.M. avatar
    A.M. @ A.M. 01/02/2011 00:01:07

    *..αφορά την ΕΕ

  • Dal avatar
   Dal @ ΒΙΣ 01/02/2011 00:10:41

   Κάτι ξέραν οι Άγγλοι κια δεν μπήκαν στο Ευρώ. Αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Dal 01/02/2011 01:03:14

    Σου θυμίζω ότι το Δεκέμβρη του 2009 η στερλίνα είχε πέσει στα 98 λεπτά του Ευρώ από 1,50 ευρώ που είχε και σήμερα κινείται στο 1,16. Επίσης οι τιμές στην Αγγλία έπεσαν κατακόρυφα.
    Κοινώς 30 τα εκατό υποτίμηση, εσωτερική κι εξωτερική.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Dal 01/02/2011 01:16:23

    Τους είχα αδικήσει αρχικά τους Άγγλους. Είχε γίνει και προσπάθεια να τους μπάσουν, θυμόσαστε διάφορες δημοσκοπήσεις, ο Μπλαιρ μάλλον υποστήριζε το ευρώ. Τελικά δεν πέρασε το ευρώ τη Μάγχη.
    Οι Άγγλοι έχουν τελικά μία καθαρή και ψύχραιμη ματιά σε πολλά πράγματα, πρέπει να το παραδεχτώ, όσο και να μην τους συμπαθώ. Διαισθητικά μάλλον κατάλαβαν ότι θα έπεφταν σε παγίδα. Η μη αποδοχή του ευρώ οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην απροθυμία της κοινής γνώμης τους. Αν ήταν στο χέρι της, η τότε ροζ αριστεροφιλελεύθερη ηγεσία τους θα τους είχε μπάσει σε αυτό που εξελίχθηκε σε Κλινική της Δρ Μέρκελε.

    Να αναφέρω και το εξής σχετικά με την ψύχραιμη και διορατική ματιά των Άγγλων: Ο Edmund Burke δημοσίευσε ολόκληρη επιστολιμαία διατριβή κατά της Γαλλικής Επανάστασης το 1790, όταν ακόμα δεν είχε πάρει αυτή την υστερική τροπή που πήρε αργότερα, και με την ψύχραιμη ματιά του Αγγλοσάξωνα (αν και Ιρλανδός ο ίδιος) διείδε πολλά από τα δεινά που θα συσσώρευε (έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει και στα ελληνικά για όποιον ενδιαφέρεται, από τις εκδόσεις Σαββάλας). Ενα τέτοιο διεισδυτικό και ψύχραιμο κείμενο μόνο ένας πέραν της Μάγχης θα μπορούσε εκείνη την εποχή να γράψει, ποτέ ένας πέραν του Ρήνου.

 7. Orestios avatar
  Orestios 01/02/2011 00:17:40

  Το γνωστό σοσιαλιστικό μοντέλο. Κράτος εταιρειάρχης και τα μυαλά στον σοσιαλισμό.

 8. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 01/02/2011 09:03:56

  Όπως είπε & ο Όλι Ρεν,"καλό κουράγιο"!!!

 9. GS avatar
  GS 06/02/2011 11:50:19

  Εγώ πάλι νομίζω πως αυτή την ώρα πρέπει η προσοχή του κόσμου που αντιστέκεται να στραφεί στο πως θα απομονωθεί η ισχυρή εμπροσθοφυλακή του ΔΝΤ, της Τρόικας και όλης της παρέας που εκμεταλλεύονται εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλους την Ευρώπη με τη χώρα μας να έχει προεξέχουσα θέση.

  Η εμπροσθοφυλακή του ΔΝΤ φυσικά δεν είναι άλλη από τους (μεγαλο)ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ. Πρώτος στόχος πρέπει να είναι τα λαμόγια οι δημοσιογράφοι ή καλύτερα εργολάβοι συνειδήσεων (όπως προσφάτως διάβασα σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο). Τίποτα άλλο τούτη την ώρα. Πρώτος στόχος οι γνωστοί αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.