01/09/2009 15:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μνήμες δεκαετίας 30Μετά την προσέγγιση των Γερμανών με τους Ρώσους να και η Πολωνία. Έτσι ξεκίνησε και το 1930κάτι. Βέβαια τώρα είναι αλλιώς… αλλά μάλλον τίποτα δεν έχει αλλάξει. Διαβάστε την είδηση:

«Αδικία» χαρακτήρισε η Αγκέλα Μέρκελ την εκδίωξη των Γερμανών από την Πολωνία μετά την ήττα των ναζί, με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η εκδίωξη άνω των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων από εδάφη της τότε Γερμανίας, τα οποία σήμερα ανήκουν στην Πολωνία, είναι προφανώς μια αδικία και πρέπει και αυτό να το πούμε», δήλωσε η Μέρκελ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ωστόσο την ευθύνη της χώρας της στην κήρυξη του πολέμου και τόνισε ότι η Γερμανία δε θα προσπαθήσει να αποσιωπήσει τις αιτίες και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αυτής σύρραξης.

«Η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία, η Γερμανία κήρυξε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκαλέσαμε αμέτρητες πληγές στον κόσμο. Εξήντα εκατομμύρια νεκρούς», υπογράμμισε.

Η Μέρκελ υπενθύμισε ωστόσο το ρόλο που έπαιξαν οι εκδιωχθέντες Γερμανοί της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στην οικοδόμηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας μετά τον πόλεμο.

Περίπου 12 με 14 εκατομμύρια Γερμανοί εκδιώχθηκαν μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου από περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου είχαν εγκατασταθεί για γενεές.

Οι εκδιώξεις αυτές που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές, σημειώθηκαν κυρίως στην Πομερανία, τη Σιλεσία, που σήμερα βρίσκονται στην Πολωνία και στη Σουντέτ, περιοχή που σήμερα ανήκει στην Τσεχία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/09/2009 15:36:22

  άντε με το καλό
  σε λίγο θα ζητήσουν κι' απο μας τα ρέστα!

  υστ!

 2. axillas5 avatar
  axillas5 01/09/2009 15:57:41

  ...Συγνωμη που οι παππούδες μας σκοτωσαν οσους περισσότερους μπορουσαν...

 3. Naruto avatar
  Naruto 01/09/2009 15:58:03

  Zie Germanz

  We take over ur country, we kill your people and then when we start losing the war and you kill ours its called injustice.

  If this is not surealism i dont know what is.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/09/2009 15:59:33

  να ευχόμαστε να μην επαναλαμβάνεται η ιστορία, και να έχει τελειώσει ο β' ΠΠ. Πότε ήταν που διαβάζαμε για την ενεργειακή προσέγγιση Ρωσίας Γερμανίας?

 5. sawas avatar
  sawas 01/09/2009 17:00:50

  Περήφανος λαός


  Η Γερμανία δείχνει ακόμη μια φορά τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι δικοί μας πολιτικοί

  Πολύ σωστά κάνουν και αναγνωρίζουν τα λάθη τους η Γερμανοί, και το κάνουν όχι μόνο μια φορά αλλά ΠΟΛΛΕΣ (ντοκιμαντέρ, ταινίες, αφηγήσεις, κτλ.). Ξέρουν καλά πως όσο κρύβεσαι πίσω από την κουρτίνα και σκύβεις το κεφάλι κάτω, τόσο ο εφιάλτης θα σε κυνηγά. Βλέπε Τουρκία και Αρμενικό.

  Σκέψου πως γενεές Γερμανών θα πρέπει κάποτε να αποκτήσουν την αξιοπρέπεια που είχαν πριν τον πόλεμο, θα πρέπει να ανακτήσουν την χαμένη αυτοπεποίθηση τους. Δεν είναι λίγο όπου βρεθούν και όπου σταθούν να τους κατηγορούν για 2 παγκόσμιους πολέμους.(Δεν λέω πως είναι λίγο, αλλά μέχρι πότε?)

  Πίσω πάλι στην καγκελάριο, από το (09-12-1970) γονυπετές προσκύνημα του Willi Brand (1,2) μέχρι την σημερινή καγκελάριο όλοι προσπάθησαν να εξυψώσουν το ηθικό τον Γερμανών. Και έτσι τα καταφέρνουν μια χαρά. Οι Γερμανοί ασχολούνται με τα κατορθώματα τους όχι μόνο τα παλιά, αλλά τα καινούργια. Το γεγονός πώς αυτοί κάνανε την κάθαρση και την αυτοκριτική τους (βλέπε πολεμικές αποζημιώσεις, 3) τους δίνει το δικαίωμα να περάσουνε μπροστά και να κριτικάρουν τώρα τον υπόλοιπο κόσμο για τα λάθη του και τις παραλήψεις του.

  1) http://en.wikipedia.org/wiki/Warschauer_Kniefall
  2) http://www.youtube.com/watch?v=zxBH6Sg0Hhw
  3) http://en.wikipedia.org/wiki/Wiedergutmachung


  Αυτό για τους άλλους, το δικό μας μάθημα από την στάση των Γερμανών είναι να μάθουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Από το 1922 μέχρι το πεύκα του Αντωναρου δεν φταίει κανείς, η ακόμα καλύτερα δεν υπάρχει υπεύθυνος. Παραμένουμε χαμένοι στα λάθη τα οποία ανακυκλώνουμε χρόνια τώρα και πρόοδο δεν βλέπουμε.

  Μέχρι τώρα οι Έλληνες αντλούν αυτοπεποίθηση από την αρχαιότητα, αλλά μέχρι πότε? Το κεφάλαιο αυτό που έχουμε θα τελειώσει κάποτε και μετά τι? Θα μας θαυμάζουν για το παρελθόν και θα ξευτελιζόμαστε για το παρών.
  Όπως και να το πεις είναι απαράδεκτο γενεές Ελλήνων να μεγαλώνουνε και να νοιώθουνε ένα κομμάτι του εαυτού τους, την περηφάνια τους, σιγά σιγά να χάνεται.

  Η περηφάνια ενός λαού δεν δωρίζεται, αποκτιέται!!!

 6. Βελισσάριος avatar
  Βελισσάριος 01/09/2009 18:28:26

  Η έκφραση που χρησιμοποιείτο ήταν ότι η Πολωνία "περπάτησε πάνω στο χάρτη"...

 7. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 01/09/2009 18:34:16

  Είναι καιρός να αρχίσουμε να εξερευνούμε σε βάθος τα αίτια και η εξέλιξη του Β.Π.Π - ίσως του πιό πολύπλοκου κοινωνικοιστορικού γεγονότος της χιλιετίας.
  Προσωπικά, δεν έχω πεισθεί ότι φταίνε ΜΟΝΟ οι γερμανοί, όσο καιάν τα γεγονότα φωνάζουν περι αυτού. Η ιστορία, όπως έχει γραφτεί απο τις δυτικές "δημοκρατικές δυνάμεις" δεν με πείθει καθόλου.
  Η άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία δεν είναι ευθύνη μόνο του γερμανικού λαού, ο οποίος βρισκόταν υπο κατοχή απο τους αγγλογάλους όταν ο Χίτλερ έπαιρνε δύναμη.

  • ambrosiac avatar
   ambrosiac @ εναςάσχετος 01/09/2009 18:43:00

   Οντως. Η συνθηκη των Βερσαλλιων αποδειχτηκε ενα απο τα πιο θανατηφορα κομματια χαρτι της ιστοριας.

   Αλλο θεμα: κυρια Μερκελ, μηπως εκκρεμουν τιποτα αποζημιωσεις που χρωστα ακομα η Γερμανια στην Ελλαδα;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ εναςάσχετος 01/09/2009 19:33:09

   όσο πιο παλιά πας, φταίνε οι Γερμανοί. Τον 13ο αιώνα, η Πρωσσία, είχε Βαλτικούς λαούς. Εισέβαλαν οι Τεύτονες ρωμαιοκαθολικοί γερμανοί «ιππότες», άνεργοι από τις σταυροφορίες. Από τότε οι γερμανοπρώσσοι τσακώνονται με τους πάντες, μετά έγιναν αυτοκρατορία, μετά έχασαν τον α' ΠΠ και έφαγαν την συνθήκη των Βερσαλιών, μετά πρώτα τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί τους Πολώνούς και μετά τους μοίρασαν με τον Σταλιν.

   Έχεις απόλυτο δίκιο, η ιστορία γράφεται από τους νικητές, αλλά η μόνη καταπίεση που υπέστησαν οι Γερμανοί, είναι ότι δεν κατόρθωσαν με τα μυαλά τους να υπερισχύσουν ποτέ, όταν τα έβαζαν με τους πάντες. Έλλειψη μαλαγανιάς και ευελιξίας, και αλαζονία σε γαλαξιακό επίπεδο. (Δικαιολογημένη ίσως, αλλά γαλαξιακό το επίπεδο).

   Αν σε ενδιαφέρει το ξαναγραψιμο της ιστορίας, θα με ενδιέφερε να ψάξω τον ρόλο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στην επικράτηση των μπολσεβίκων... και την απομάκρυνη των ρώσων από το μέτωπο.

   Βέβαια, σε τελευταία ανάλυση, κάτι φταίει στην Απω Ανατολή, που στέλνει κυματα λαών προς την Δύση από το 3000 πΧ. Χμμμ, λες να είναι η Κινεζική εξωτερική πολιτική;

   • chgian avatar
    chgian @ archaeopteryx 01/09/2009 20:58:47

    Πολύ σωστά λες ότι οι Γερμανοί έχασαν τον πόλεμο από την
    αλαζονία και την υπεροψία τους. Οι κάτοικοι της Ρωσίας
    υποδέχτηκαν τους γερμανούς ως απελευθερωτές από τον Στάλιν
    για να τους αντισταθούν κατόπιν όταν γνώρισαν την θηριωδία
    των Ναζί που έκαιγαν χωριά ολόκληρα. Μεταξύ δύο
    τυρράνων διάλεξαν αυτόν που μίλαγε ρώσικα.

    Η στρατιωτική τακτική δυσκαμψία των γερμανών μετά το 1941 επέφερε
    ήττες στο πεδίο της μάχης ενώ η έλλειψη ευέλικτης
    στρατηγικής και πολιτικής οδήγησε των γερμανία σε
    πόλεμο φθοράς με όλους. Τελικά συνετρίβη στρατιωτικά
    διότι ήταν μία κουκίδα στον χάρτη. Η τελική ιδεολογική ισοπέδωση
    επήλθε όταν άνοιξαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και είδε ο
    κόσμος την απόλυτη φρίκη.

    Παραδέχομαι ότι το γερμανικό θαύμα 1933-1939 ήταν αποτέλεσμα
    του μόχθου ευφυεστάτων ανθρώπων που έβλεπαν δεκαετίες μπροστά
    και δεν δέχομαι ότι ήταν το απόλυτο κακό. Χαίρομαι όμως
    που έχασαν γιατί το σχέδιό τους για τον κόσμο ήταν μία Ευρώπη
    σκλάβων που θα δουλεύουν για την Γερμανία. Και για αυτό
    δεν λυπάμαι για το αν αδικήθηκαν ούτε αν η δίκη
    της Νυρεμβέργης ήταν σικέ, ούτε για το ότι εγκατέλειψαν τις
    πατρογονικές του εστίες στην ανατολική Ευρώπη

    Τελικά, ο εθνικοσοσιαλισμός μεταλαμπαδεύθηκε στις χώρες του
    ανατολικού μπλοκ υπό το προσωπείο του λιγότερου αποτελεσματικού
    κομμουνισμού, όπου άντεξε για άλλα 44 χρόνια.

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/09/2009 19:36:29

  με συγχωρείς άνώνυμε, αλλά να δεις το σύμφωνο Ριμπεντροπ-Μολότοφ. Η Πολωνία μοιράστηκε από τους Σταλιν και Χίτλερ. Είπαμε, ελαστική ερμηνεία, αλλά ευτυχώς δεν έχει Πολωνούς σχολιαστές...

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ archaeopteryx 01/09/2009 19:48:11

   Παντα Ρωσοι και Γερμανοι ηθελαν να κατακτησουν την Πολωνια και το πετυχαν...οταν διαλυθηκε το μεγασλο εκεινο κρατος που το ελεγαν Πολωνιολουθηανικη Κοινοπολιτεια.
   Καταρχας οι Γερμανοι εκδιωχθηκαν μετα τον Δευτερο πολεμο και οχι απο τον πρωτο και ας ειχε δωσει η τοτε διεθνης κοινοτητα στη Πολωνια τον λεγομενο Πολωνικο διαδρομο εξοδου στην θαλασσα οπου εμενα σχεδον μονο Γερμανοι...μην ειστε τοσο συναισθηματικοι...realpolitik που λενε και οι Γερμανοι εγινε με τους ελληνες της Ανατολιας realpolitik και στην δικη τους Ostpolitik που λενε

 9. ατακτος avatar
  ατακτος 01/09/2009 20:22:46

  Anonymous- διάβασε το σημερινό γραμμα του Πουτιν προς πολωνικό λαό και σκέψου πριν γράψεις είναι στην διάθεση σου στο www.gazeta.pl

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/09/2009 21:17:32

  Οι Πολωνοί με αυτά "σπρώχνονται" ατλαντικότερα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ αλλενάκι 01/09/2009 21:31:28

   και σε αυτό επαναλαμβάνεται η ιστορία. Οι Πολωνοί ήταν σύμμαχοι των τότε «ατλαντικών» γαλλο-άγγλων, και το '34 νομίζω ελάχιστα χρόνια πριν την εισβολή που «ξεκίνησε» τον β' ΠΠ, οι Γερμανοί τους έπεισαν να γίνουν «Ευρωπαίοι». Περιληπτικά, η Πολωνία από την διάλυση της από τους Αυστριακούς, Ρώσους και Γερμανούς, συνήλθε και ξαναέγινε οντότητα από τον Ναπολέοντα, εξ ου και οι φιλογαλλικές της τάσεις. Σε τελευταία ανάλυση, οι άνθρωποι ψάχνουν για συμμάχους στους εχθρούς των εχθρών τους και για τους Πολωνούς δεν υπάρχει αμφιβολία ποιος είναι ο εχθρός. (Εκτός αν ισχυριστεί κανείς ότι είναι τεχνητό κρατίδιο...)

   Τον φοβάμαι τον εθνικοσοσιαλισμό. Τα fundamentals που τον δημιούργησαν δεν έχουν εκλίψει. Αναρωτιέμαι αν η ιστορία πει ότι στην προσπάθεια να κερδίσουν τον ψυχρό πόλεμο, οι Αμερικάνοι, με την επανένωση, ξανάνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου.

   Και η Γερμανία καταπληκτική, αλλά όπως και με την υπόλοιπη Ευρώπη, κατι έχει η βρωμοήπειρος και βγάζει περίεργα. Οι «καλύτεροι» Γερμανοί, έχουν πάει στο ...Midwest, και πολλοί Πολωνοί επίσης. Και οι δύο ομάδες, αν μπορώ να γενικεύσω, αντιπαθούν τους ...Ρώσους Τι να πω; πολύς κόσμος, λίγο φαϊ; λίγος χώρος; Ανοιχτή πεδιάδα ανοιχτή σε εισβολείς;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ archaeopteryx 01/09/2009 21:55:55

    Εδώ οι Πολωνοί στο άκουσμα της λέξης Γερμανία τινάζονται. Έχουν υποφέρει τα πάνδεινα.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ archaeopteryx 01/09/2009 22:53:33

    Είναι εξαιρετικοί. Εγώ τους συμπαθώ πολύ. Μόνο ελάττωμα ότι πίνουν.

 11. ατακτος avatar
  ατακτος 01/09/2009 21:31:26

  Αγαπητή αλλενακι -εμείς πάμε ανατολικά... προς Αφγανιστάν ,Ιραν κλπ ...στα βήματα και χναρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου , .....σοβαρέψου και μελέτησε...... αξίζει

 12. ατακτος avatar
  ατακτος 01/09/2009 23:19:55

  Anonymous – αν έχεις όρεξη και σταθείς σε έναν καθρέφτη θα δεις τον ευήλατο σου στον πολωνικό λαό μιας κι έχουμε πολλές ομοιότητες ιστορικές ,πολιτισμικές ,κοινωνικές είχα την τύχει να γεννηθώ και ζήσω εκεί για πολλά χρονιά .Εύγε τους ...

 13. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/09/2009 23:40:51

  Πολωνέζες = οι πιο διεγερτικές γυναίκες στην Ευρώπη

  Πολωνοί = οι χειρότεροι μεθύστακες στην Ευρώπη

  Πολωνία = και ιστορικό και τεχνητό κράτος, ανάλογα τα γυαλιά που φοράς

  Πολωνοί – Γερμανοί = ιστορικά, φυλετικά ξαδέρφια που σφάχτηκαν. Η τραγική ειρωνεία της Ιστορίας.

  Pros = άνθρωποι με παράδοση, κώδικα και κουλτούρα, νοικοκυραίοι

  Cons = ψηλομύτες (λόγω των Pros), αντιδραστικοί, θρησκόπληκτοι, σκατοχαρακτήρες

  Τα Cons τους οδήγησαν στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο – όχι μόνο η επεκτατική διάθεση του Χίτλερ.
  Διαβάστε έναν πολιτικό/σχολιογράφο που πιθανά εκτιμά και ο αρχαίος
  (στα Αγγλικά, δεν είχα χρόνο να μεταφράσω)

  …And though Hitler had used brutal Bismarckian diplomacy, not force, Chamberlain was humiliated. The altarpiece of his career, the Munich accord, was now an object of mockery.

  Made a fool of by Hitler, baited by his backbenchers, goaded by Lord Halifax, facing a vote of no confidence, on March 31, 1939, Chamberlain made the greatest blunder in British diplomatic history. He handed an unsolicited war guarantee to the Polish colonels who had just bitten off a chunk of Czechoslovakia.

  Lunacy, raged Lloyd George, who was echoed by British leaders and almost every historian since.

  With the British Empire behind it, Warsaw now refused even to discuss a return of Danzig, the Baltic town, 95 percent German, which even Chamberlain thought should be returned.

  Hitler did not want a war with Poland. Had he wanted war, he would have demanded the return of the entire Polish Corridor taken from Germany in 1919. He wanted Danzig back and Poland as an ally in his anti-Comintern Pact. Nor did he want war with a Britain he admired and always saw as a natural ally.

  Nor did he want war with France, or he would have demanded the return of Alsace.

  But Hitler was out on a limb with Danzig and could not crawl back.
  Repeatedly, Hitler tried to negotiate Danzig. Repeatedly, the Poles rebuffed him. Seeing the Allies courting Josef Stalin, Hitler decided to cut his own deal with the detested Bolsheviks and settle the Polish issue by force.

  Though Britain had no plans to aid Poland, no intention of aiding Poland and would do nothing to aid Poland—Churchill would cede half that nation to Stalin and the other half to Stalin’s stooges—Britain declared war for Poland.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Προφήτης 02/09/2009 00:17:25

   Οι περίφημοι Γερμανοί της Βαλτικής, είναι περίπου όσο αυτόχθονες όσο οι Τούρκοι στην Πόλη, αν και πήγαν εκεί παριστάνοντας τους καθολικούς ιπποτες λίγο νωρίτερα. Οι λαοί που εκτόπισαν εκεί, ίσως δεν ήταν κάν Σλάβοι αφου πρωτο-πρώσσοι θεωρούνται ινδοευρωπαίοι, αλλά όχι γερμανοί, όχι σλάβοι, όχι λατινοέλληνες. Ίσως συγγένεις με φιννο-ούγγρους που με την σειρά τους έχουν και λίγο τουρκο-αλταϊκό (ή όπως λεγεται). Τα δικαιώματα λοιπόν των Γερμανών στο Danzig, αν δεν ήμουν Γερμανός, είναι περίπου σαν τα δικαιώματα των Τούρκων στην Πόλη (για μας... οι Τούρκοι το βλέπουν αλλιώς)

   Για τις διπλωματικές τους ικανότητες στις παραμονές του β' ΠΠ δεν έχω λαμπρή άποψη, αλλά και οι Γερμναοί είχαν ατζέντα, που μόνο ελέω Στάλιν και Μολοτοφ-Ριμπεντροπ υλοποίησηαν. Όλα αυτά είναι βαρετά. Υπάρχει, μας αρέσει δεν μας αρέσει τεκτονικό ρήγμα ανατολης-δύσης που περναει από την Πολωνία.

   Οι Πολωνία είναι ενδιαφέρουσα για μας, και για άλλο. Αν θυμάσαι το έργο Τάρας Μπουλμπα... Οι Ρώσοι, που προστατεύουν τους καταπιεσμένους ορθόδοξους στην Πολωνία από τους κακούς καθολικούς. Ίδια περίοδος με τα Ορλοφικά. Ιδια πατέντα. Εφεύρεση της (Γερμανοπρωσσίδος) Αικατερινης της Μεγάλης, που σε κάποια συνεννόηση με τους Άγγλους, έκανε κατενάτσιο εναντίον των Γαλλικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη, με ελπίδα ζεστές θάλασσες. Το κατενάτσιο το έκανε επειδή οι Γάλλοι ήταν σύμμαχοι "ποιών που δεν χωνεύεις;" που την ίδια περίοδο (1770) είχαν ξεσηκωθεί κατά των Άγγλων με Γαλλική στήριξη;

   Η ιστορία, Προφήτη, είναι περίεργη.

   Τώρα όσον αφορά τις Πολωνέζες και τους Πολωνούς. Βρίσκω και τις Γερμανίδες μια χαρά και τους Γερμανούς μεθυστακες. Και για τους Ρώσους ακούω ότι πίνουν και ότι οι Ρωσίδες λένε είναι καλές. Αρα μάλλον το έχει η ΒΑ Ευρώπη. Στην Αγγλία, πίνουν μεν αλλα μπερδεύεται με άλλα.

  • Βανζέλ Παπαντό avatar
   Βανζέλ Παπαντό @ Προφήτης 02/09/2009 00:27:38

   Μια που αναφέρθηκες στον Τσάμπερλαιν, να και ένα πρόσφατο άρθρο στους Ταιμς του Λονδίνου: http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/william_rees_mogg/article6815537.ece

   Το άρθρο τελειώνει ως εξής: "The conclusion seems to be that war could not have been avoided in 1939, because Hitler could never be trusted and because he actually wanted a war. At least the British public knew that Chamberlain had wholly devoted himself to his failed mission of peace. Perhaps Chamberlain was the right Prime Minister in 1937, as Churchill certainly was in 1940"

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Βανζέλ Παπαντό 02/09/2009 01:32:19

    Άυτές οι διατυπώσεις των Αγγλοσαξώνων...
    Των δημιουργών της πολιτικής ορθότητας, που εξαντλεί τον τύπο και αφυδατώνει την ουσία.

    Τι λένε εδώ. "Φαίνεται" - it seems, πως ο 2ος ΠΠ δεν μπορούσε να αποφευχθεί, διότι δεν μπορούσε ποτέ να εμιστευθείς τον Χίτλερ και επειδή ήθελε σίγουρα πόλεμο.
    Και πως είναι βέβαιος ο αρθρογράφος; Ο Χίτλερ σίγουρα ήθελε ανατροπή της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Αν θα γινόταν με πόλεμο ή απειλή, άλλο θέμα.

    Απλά, μαθαίνουμε την ιστορία των νικητών. Και η επιρροή της καθεστηκυίας ιστορίας τυφλώνει.
    Ιδού τρία ιστορικά ερωτήματα, με αφανείς απαντήσεις
    1) Πως οι Άγγλοι πέτυχαν τον, κατ' αυτούς, "άθλο" να διασώσουν την μεγάλη πλειοψηφία των στρατιωτών τους στην Δουνκέρκη, στη ηπειρωτική Ευρώπη δηλ., δίπλα στα κανόνια και τα αεροπλάνα του Χίτλερ. Μήπως απλά τους άφησε να φύγουν; Και με τι σκοπό;
    2) Τι νόημα είχε η αδράνεια μεταξύ Οκτωβρίου 1939 και Μαΐου 1940, ο περίφημος phoney war; Αν ο Χίτλερ ήθελε σίγουρα πόλεμο όπως διατείνεται ο Άγγλος αρθρογράφος, γιατί "καθόταν" 8 μήνες; Μήπως περίμενε συνεργασία με τους Άγγλους, αφού είχε τακτοποιήσει το "Πολωνικό θέμα", το οποίο, από την σκοπιά των Γερμανών πάντα, οι Πολωνοί δεν επέτρεπαν να λυθεί αλλοιώς;
    3) Ο Ρούντολφ Ες, ο στενότερος συνεργάτης του Χίτλερ, τι πήγε να κάνει στη Βρετανία, μόλις το Μάιο του 41, λίγο πριν την εισβολή στη Ρωσσία;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Βανζέλ Παπαντό 02/09/2009 07:58:25

    Μα οι πολλοί Γερμανοί και Άγγλοι ήθελαν να τα βρούν πριν τον β' ΠΠ και μόνο οι πολλές βόμβες τους έκαναν να μισήσουν οι μεν τους δε βαθύτατα. Οι Αγγλοσάξονες της Αγγλίας, Γερμανοί είναι, απλά ακούμπησανμ και λίγο Κέλτες και Πικτες και δεν ξέρω τι, στο ωραίο νησί τους, ενώ οι άλλοι Γερμανοί, στην ενδοχώρα, εκτεθημένοι στις πεδιάδες, μάλλον τους ακουμπούσαν σλάβοι, ούννοι κλπ.

    Και θέλω να σε ψυχαγωγήσω Προφήτη:

    Οι Αγγλοσάξωνες της Αγγλίας, είναι εύκολη περίπτωση, είναι Γερμανοί. Οι "Αγγλοσάξωνες" της Αμερικής, στην πραγματικότητα είναι Γερμανοί, Ολλανδοί, Άγγλοι και Σκανδιναυοί. Αυτό που συχνά αναφέρεις εσύ σαν πηγή κακών, περιλαμβάνει τους Προτεστάντες Γάλλους, και λίγο Σκωτσεζοϊρλανδους. Οι Ροκφέλερ και ο Ράμσφελντ είναι Γερμανοί. Ο Ρουζβελτ και οι Βαντερμπιλτ Ολλανδοί. Ο Reagan μισός Ιρλανδοκαθολικός, μισός Αγγλοσκωτσέζος. Οι Bush μάλλον Αγγλοι (τουλάχιστον από μπαμπά). Τον Ομπάμα ασ'τον, είναι Αμερικάνος. Καινούργιο γένος. Αν ποτέ πάς στην Καλιφόρνια, εκεί φτιάχνεται η καινούργια φυλή: όλα τα χρώματα ανακατεμένα.

 14. Νικόλας avatar
  Νικόλας 02/09/2009 00:57:13

  Ένα ειναι σιγουρο...τα παθη δεν φευγουν ποτε...ακομα και απο τουσ νεους..και ειναι κριμα.

  Πηγαινα σε ευρωπαικο σχολειο στις Βρυξελλες για 6 χρονια...στα σχολεια αυτα πανε παιδια απο ολες τις χωρες της Ευρωπης και διδασκονται εκτως των αλλων γλωσσων(για αυτο καταντισα να μιλω 7 να και κατι καλο)και την μητρικη της πατριδας τους.

  Θυμαμαι τους Πολωνους που δεν τα πηγαιναν καθολου καλα με τουε γερμανους ουτε με κατι λιγους ρωσους απο εσθονια που ειχαμε.

  Οι Σουηδοι κλασσικα ειχαν παντα νευρα με τους Δανους.,ι Φινλανδοι ειχαν απιστευτη εμονη με τους Ρωσους και αυτοι φυσικα.

  Οι Ισπανοι για εναν περιεργο λογο δεν συμπαθουσαν τους Ιταλους(κατι που και ιστορικα ποτε δεν καταλαβα γιατι...αν κανεις το παει στην κυριαρχεια της Ισπανιας στο βασιλειο των 2 Σικελιων θα τρελαθω εντελως ομως)

  Καλα θυμαμαι και τα κλασσικα βρισιδια μεταξυ Ιρλανδων και Αγγλων...σε αυτους ειχε παιξει και ξυλο ειδικα μια φορα στο μαθημα της Ιστοριας.

  Χμμμ τι αλλες αντιπαλοτητες θυμαμαι...ααα οι ρουμανοι με τους ουγγρους ειχαν προβληματα και κατι ακομα οι Αυστριακοι εβριζαν πολυ τους Γερμανους.

  Εεε και εμεις οι ελληνες δεν μπορω να πω...ημασταν καλα παιδια,μαλλον επειδη στο σχολειο δεν υπηρχαν Αλβανοι,Τουρκοι η παιδια απο FYROM γιατι αν υπηρχαν θα χαμε σιγουρα θεμα με κατι κολημενους με θρησκειες και εθνη που ειχαν ερθει απο Σερρες θυμαμαι.

  Βεβαια οι περισσοτεροι απο αυτους που ειχαν θεμα με καποιους αλλους δεν ειχαν μεγαλωσει σε αλλες χωρες(οπως εγς)αλλα ειχαν ερθει βελγιο για 2-3 χρονια λογω δουλειας γονεων και μετα σου λεει πολυπολιτισμικοτητα χαχα.

 15. Naruto avatar
  Naruto 02/09/2009 07:08:05

  Θα συμφωνήσω με τον "εναςάσχετος" για τον ρολο-ευθυνες των γερμανων στον Β'Π. Ολοι οι πολεμοι εχουν οικονομικες ριζες και εχουν γραφτει διαφορα για τις εταιριες και τον ρολο τους την περιοδο εκεινη

  Επίσης ο Χιτλερ μαλλον δεν ηθελε να βαλλει τους αγγλους στον πολεμο οπως λεει και ο προφητης. Το γιατι δεν δεν θα το μαθουμε ποτε με σιγουρια.
  Η αγγλια ειναι νησι και δεν το επαιρνες ευκολα, ειδικα οταν ειχες πολεμο με ολον το κοσμο και οταν οι Αγγλοι ειχαν μεγαλη υπεροπλια στην θαλασσα. Μπορει να τους "κρατουσε" για αργοτερα και να μπλοφαρε με τα στρατευματα που αφησε να διαφυγουν.

  Η Γερμανια εχασε τον πολεμο, αλλα η "πολιτικη" τους συνεχιστηκε με γαντι και προπαγανδα που κανει τον Γκεμπελς να μοιαζει με παιδακι, απο τους νικητες και κυριως τους Αμερικανους που πηραν την τεχνολογια και τις

  Για τους Γαλλους εχει γραψει ο ιδιος ο Χιτλερ τι ηθελε να τους κανει, οποτε οτι και να λεει ο ιστορικος ειναι αδιαφορο.

  Και μια και εχουμε κανει γενικευμενη κριτικη στα χαρακτηριστικα των αλλων λαων με μεγαλη ευκολια ας πουμε και τα δικα μας.
  Μπορει να μην ειμαστε "μεθυστακες" αλλα ειμαστε ημιμαθεις ξερολες που οτι αρνητικο εχουμε το αναγαγουμε σε προτερημα με αποτελεσμα να μην μαθαινουμε απο τα λαθη μας. Για τα παντα φταιει καποιος αλλος και εμεις παρουσιαζουμε την κατασταση με τετοιο τροπο, ωστε να πειθουμε τον ευατο μας οτι δεν μπορουμε να κανουμε κατι για το αλλαξουμε, γιατι αυτο θα απαιτουσε καποια μορφη προσπαθειας.

 16. Ατακτος avatar
  Ατακτος 02/09/2009 10:09:35

  Πολύ ενδιαφέρων πολιτική τοποθέτηση χθες
  της κύριας Μερκελ χθες στο Γκτανσκ κατά την ημερομηνία έναρξης του β Π.Π. στην συγκεντρώσει πάρων και ο Πούτιν .

 17. Προφήτης avatar
  Προφήτης 02/09/2009 10:16:51

  Αρχαίε, μέχρι το 1915 η Αγγλική βασιλική δυναστεία ονομαζόταν "Δυναστεία του Αννόβερου". Από 'κει ήταν.
  Το άλλαξαν λόγω της αντιπαλότητας με τη Γερμανία στον 1ο ΠΠ.

  Το δε Μπακιγχαμ, πριν την κλιμάκωση του πολέμου, αποδέχθηκε ασμένως την πρόταση του Χίτλερ για ειρήνη, που έγινε τον Οκτώβριο του 1940 προς Αγγλους & Γάλλους. Θα δεχόταν και την πρόταση ειρήνης προς Αγγλία, μετά την κατάληψη της Γαλλίας.

  Ήταν η απόλυτη, βαθειά εμμονή του Τσώρτσιλ απέναντι στον Χίτλερ που κλιμάκωσε τον 2ο ΠΠ. Πίστευε ότι αντιπροσώπευε το "απόλυτο κακό" για την Βρεταννική Αυτοκρατορία. Την εμμονή αυτή "πέρασε" και στην μετέπειτα ιστοριογραφία για τον 2ο ΠΠ.
  Και βέβαια, το Χόλλυγουντ. Η δυτική μηχανή προπαγάνδας. Η οποία, κατά την διάρκεια του 2ου ΠΠ δούλευε ανοιχτά και ομολογημένα για την διαμόρφωση και καλλιέργεια του ηθικού του πληθυσμού.
  Και για την οποία ο Στάλιν είχε πει : αν είχα το Χόλλυγουντ θα κατακτούσα τον Κόσμο.
  Το είχαν οι Αμερικάνοι - και τον κατέκτησαν αυτοί.

  Οι "φυλετικές καταγωγές" των "Αμερικανών" (εισαγωγικά, γιατί Αμερικανοί είναι οι Ινδιάνοι) είναι γνωστές, μόνο που το χωνευτήρι τους μετατρέπει σε κάτι άλλο - το οποίο, ομολογημένα, δεν γουστάρω αισθητικά, πολιτικά και πολιτισμικά, και δεν εννοώ τις σοφιστικέ νησίδες Μανχάτταν, Βοστώνη και Σαν Φρανσίσκο.

  Δυστυχώς δεν χρειάζεται να πας στην Καλιφόρνια για να δεις τη νέα ράτσα. Φτάνει μια βόλτα στη Γλυφάδα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Προφήτης 02/09/2009 11:38:25

   Θέμα χρονικού ορίζοντα... Οι πραγματικοί Έλληνες είναι οι Πελασγοί.

   Θα ξαναπάω στην αρχική ανάρτηση και την Πολωνία, και το ενδιαφέρον που έχει για μας: Και η Πολωνία και η Ελλάδα, στον β' ΠΠ ήταν, στο τέλος, με τους "νικητές". Και η Πολωνία και εμείς, έχουμε ψίθυρους γύρω-γύρω που, ερμηνευόμενοι, αλλοιώνουν το αποτέλεσμα της έκβασης. Ίσως είναι σύμπτωση, ίσως η φαντασία μου, αλλά αυτή η αλλοίωση συμπίπτει χρονικά με την άνοδο του αντιαμερικανισμού.

   Δεν σου λέω να γίνεις φιλοαμερικάνος, σε ρωτάω: γιατί τόσος αντιαμερικανισμός; είναι τυχαίος και αυθόρμητος; Τα περί χούντας και παλατιού και Ντόρας και όλα αυτά, τα ξέρω. Τίποτα άλλο;

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ archaeopteryx 02/09/2009 16:30:13

    Αρχαίε, είχα μαζέψει μερικές σκέψεις, να γράψω για τη σχέση Ελλήνων και Ευρωπαίων με τους Αμερικανούς, και να το "ανεβάσω" εδώ.

    Είχα/έχω έτοιμο και τον τίτλο :
    "Ο φιλοαμερικανισμός των ηλιθίων"
    με υπότιτλο
    "εξαιρούνται ο φίλος αρχαιοπτέρυξ κι ο φίλος μου ο Π. που παλεύει στην Νέα Υόρκη".

    Οι δουλειές "δεν μ' αφήνουν να ολοκληρώσω". Καλό χειμώνα και να δούμε. Κάποια θίγει ο anonymous και πολύ σωστά επισημαίνει ότι πρωτίστως η ευθύνη είναι δική μας.

    Δεν υπάρχει "αντιαμερικανισμός".
    Ούτε ζυγίζεται. "Τόσο".
    Υπάρχει πολιτισμική διαφορετικότητα.
    Ατύχησα με την διατύπωση "δεν γουστάρω", αφήνει την εντύπωση καπριτσιόζικης, προσωπικής ιδιομορφίας. Είναι ιστορικοπολιτική αντίθεση.

    ...Αν τα βλέπαμε το ίδιο, δεν θα διατυπωνόταν καν η απορία σου.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 02/09/2009 16:54:46

    Σε ακούω και δεν διαφωνώ. Αλλά το Κυπριακό είναι Αγγλική δουλειά που ίσως κληρονόμησαν. Το Σκοπιανό δεν έχω καταλάβει αν είναι Αμερικανική ή Γερμανική δουλειά ή Ελληνική δουλειά (δηλαδή τι προτιμάμε, Μεγάλη Βουλγαρία ή "Μακεδονία" -- και εξηγούμαι, την Μεγάλη Βουλγαρια την είδαμε το 43. Στο Αιγαίο πιέζει η Τουρκία που από παλιά έχει στρατηγική σημασία για τους υπερατλαντικούς (αλλά και οι Τούρκοι φοβούνται εσωτερικά.

    Το ερώτημά μου: "στην σκακιέρα που παίζεται, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, πως έχει προκύψει τέτοια αντιαμερικανική θυμική αντίδραση. Δεν λέω να είναι όλοι αμερικανοπτέρυγες, αλλά πως προέκυψε πχ ότι μπορεί και να βάζουν φωτιές... Θεωρώ ότι κάθε κράτος κάνει την δουλειά του, αυτή την δικιά τους, και ανρωτιέμαι, υπάρχει συλλογική κρατική ψυχραιμία στο θέμα, ή είναι κακοί και τέλειωσε; Το λίγο μου νιονιό λέει ότι δεν είναι σαδιστές, κάποιο συμφέρον έχουν, και δεν ξέρω που το συμφέρον τους συγκρούεται με το δικό μας... Ή είναι απλά για να αγοράζουμε F16 (ή 22 ή ο,τιδήποτε...). Ή κάνουμε κάτι που αποξενώνει τους πάντες; Μας βάζουν; Το κάνουμε συνειδητά;

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ archaeopteryx 02/09/2009 17:50:35

    archaeopteryx και τι πειραζει πλεον μια μεγαλη Βουλγαρια οταν ειναι ηδη μελος της Ευρωπαικης Οικογενειας οπου δεν υπαρχουν πλεον συνορα αλλα ειναι τεχνικα?Δινεις και στους Αλβανους το Τετοβο(μετα μπορει να θελουν βεβαια και καμια Τσαμουρια :p)παιρνεις και εσυ κανα Bitola(η μοναστηρι οπως θες το λες)και Γευγελη και ολοι ειναι μια χαρα...τι λες?

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ archaeopteryx 02/09/2009 17:50:57

    archaeopteryx και τι πειραζει πλεον μια μεγαλη Βουλγαρια οταν ειναι ηδη μελος της Ευρωπαικης Οικογενειας οπου δεν υπαρχουν πλεον συνορα αλλα ειναι τεχνιτα?Δινεις και στους Αλβανους το Τετοβο(μετα μπορει να θελουν βεβαια και καμια Τσαμουρια :p)παιρνεις και εσυ κανα Bitola(η μοναστηρι οπως θες το λες)και Γευγελη και ολοι ειναι μια χαρα...τι λες?

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 02/09/2009 18:32:03

    Η Μεγάλη Βουλγαρία είχε από Καβάλλα μέχρι Solun και το 43 οι Γερμανοι δεν τους έδωσαν την Solun γιατί ήταν σρατηγικής σημασίας. Εσύ βέβαια το λες χιουμοριστικά, αλλά αυτοί οι ψίθυροι σέρνονται...

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Προφήτης 02/09/2009 18:41:32

   Αυτο σου λεω...αφου η Βουλγαρια ειναι ηδη μεσα στην ενωση...τι μεταβολες συνορων λες?Αυτα δεν στεκουν μεταξυ κρατων που ειναι μεσα στην ενωση.
   Και κατσε και σκεψου...πες μου ενα κρατος στα Βαλκανια που διατηρησε την μεγαλη ιδεα του για χρονια...γιατι απο μεγαλες ιδεες των Βαλκανικων κρατων εχουμε χορτασει.Μηπως την κρατησαμε εμεις?Μηπως οι Βουλγαροι την κρατησαν τοτε με την Συνθηκη του Αγιου Στεφανου(να ναι καλα οι Αγγλοι που για τα δικα τισ δικες τους επιδιοξεις δεν ηθελαν την Βουλγαρια που τοτε ηταν ενας απλος ρωσικος δορυφορος να βγαινει στο Αιγαιο)Κατι ξερανε βεβαια...δεν ηθελαν μια χωρα να εχει απο μονη της τον ελεγχο και της Μαυρης και ταυτοχρονα εξοδο και στο Αιγαιο(φαντασου τι θα σημαινε αυτο στις μερες μας με τουσ αγωγους)η μηπως την κρατισαν οι Σερβοι,αυτοι και αν την πληρωσαν,ακομα την πληρωνουν.
   Εγω παω καθε καλοκαιρι στα σκοπια για ενα festival μουσικης παρεα μαλιστα με εναν πολυ καλο μου φιλο Βουλγαρο φετος μαλιστα μας πεταξαν και λιγο χρωμα στο αμαξι κατι βλαμμενα(ελληνικες πινακιδες)και ο φιλος μου ο Βουλγαρος λεει πως η γλωσσα που μιλανε ειναι σαν αστεια Βουλγαρικα.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Νικόλας 02/09/2009 22:17:14

    πιστεύω ότι η Ενωση, όπως την ξέρουμε, θα είναι βραχύβια.

 18. Προφήτης avatar
  Προφήτης 02/09/2009 10:20:11

  Άτακτε, έχεις πρόχειρο λινκ για την ομιλία της, να μην ψάχνω;

 19. Ατακτος avatar
  Ατακτος 02/09/2009 10:29:57

  ΠΡΟΓΗΤΗ-http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6990386,Merkel__Zadaniem_Niemcow_jest_przyjecie_odpowiedzialnosci.html

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ατακτος 02/09/2009 16:08:58

   Ατακτε dziękuję

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.