Μιχαλολιάκος: "Θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα ως Δούρειο Ίππο, όπως ο Οδυσσέας που έσφαξε τους Τρώες"
24/05/2014 08:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μιχαλολιάκος: "Θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα ως Δούρειο Ίππο, όπως ο Οδυσσέας που έσφαξε τους Τρώες"

Η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να μαλακώνει την εικόνα της και να εξωραΐσει την ρητορική της πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της Κυριακής, γράφει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

«Αντικαθιστώντας τις μπότες με κοστούμια, το κόμμα προσπάθησε να ρίξει τον απειλητικό χαρακτήρα του, να ενσωματώσει τους επαγγελματίες της μεσαίας τάξης, σε μια προσπάθεια να διευρύνει την απήχησή του. Μεταξύ των 42 υποψηφίων του είναι καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγόροι, χειρουργοί, άνθρωποι των επιχειρήσεων και ένας πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ.

‘Η Χρυσή Αυγή είναι σε μια νέα φάση ανάπτυξης εξαιτίας της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα’, δήλωσε ο Γιώργος Κύρτσος, πολιτικός σχολιαστής και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. ‘Με τη μεσαία τάξη αποφασισμένη να εκδικηθεί την κυβέρνηση για τις πολιτικές που οδήγησαν στην κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου τους, οι ακροδεξιοί έχουν καταλάβει ότι οι τακτικές εκφοβισμού δεν είναι πλέον αναγκαίες’. Η αναμόρφωση προσφέρει μια εικόνα που απέχει από τις διμοιρίες επίθεσης με τα μαύρα μπλουζάκια, οι οποίες έχουν συνδεθεί με ένα κόμμα που κατηγορείται από τις αρχές ότι είναι μια εγκληματική οργάνωση» αναφέρει το άρθρο.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά και στο νεοφασιστικό κόμμα Jobbik της Ουγγαρίας, που αύξησε το ποσοστό του στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα προβάλλοντας ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο. Το άρθρο σημειώνει ότι η δυναμική του κόμματος της άκρας δεξιάς έχει αυξανόμενη δυναμική που προκαλεί έκπληξη στους αναλυτές. Ως παράδειγμα αναφέρει το Κολωνάκι, την περιοχή της μόδας και της αστικής τάξης, όπου «οι εξτρεμιστές κέρδισαν το 13,7%». «Έχει βρει εύφορο έδαφος λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της ιδεολογίας του μίσους» γράφει.

Η εφημερίδα δίνει το λόγο σε ανθρώπους που αποφάσισαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή, εξηγώντας το σκεπτικό τους. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος αποφάσισε να ψηφίσει το κόμμα λέει: «Είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας. Δεν είμαστε φασίστες ή ναζιστές, αλλά αυτό το σύστημα είναι εντελώς σάπιο, εντελώς διεφθαρμένο, που αφήνει τους μετανάστες να σκοτώνουν. Και επειδή γνωρίζουμε ότι το σύστημα μισεί τη Χρυσή Αυγή και χρησιμοποιεί τα πάντα που έχει στη διάθεσή της για την εξάλειψη της Χρυσής Αυγής, επειδή αυτή θέλει να χτυπήσει το σύστημα». Ο Γιάννης Κολίδης, νομικός σύμβουλος, που εργάζεται σε ένα υπουργείο της κυβέρνησης συμφωνεί: «Αυτό που αισθάνομαι είναι οργή και η Χρυσή Αυγή είναι η απάντηση σε αυτό». Παραδέχεται ότι δεν έχει πει στους συναδέλφους του τις προθέσεις του, αλλά όπως λέει, «κοιτάξτε, είναι καλά παιδιά τώρα. Εάν μπουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τις πολιτικές της λιτότητας, την εκμετάλλευση και την παγκοσμιοποίηση που μας έχει φέρει σε αυτό το χάος».

Την ίδια στιγμή οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. «Είναι το ίδιο επικίνδυνη με το Jobbik. Προσπαθούν να περάσουν ένα μετριοπαθές πρόσωπο για να κερδίσουν ψήφους» δηλώνει η Σόνι Έφρον του Human Rights First.

«Για τους έμπειρους παρατηρητές, ο μετασχηματισμός της Χρυσής Αυγής δεν είναι έκπληξη» καταλήγει το άρθρο. Υπενθυμίζουν μια παλαιότερη δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου που είχε πει πως το κόμμα του θα λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος. Όπως είχε γράψει το 2007 ο Νίκος Μιχαλολιάκος σε περιοδικό του κόμματος: «Εμείς θα εμφανιζόμαστε ως οι καλοί της υπόθεσης. Θα χρησιμοποιήσουμε το πολιτικό σύστημα, αλλά θα ο στόχος μας θα είναι να το χρησιμοποιήσουμε ως Δούρειο Ίππο για να το κατακτήσουμε. Όπως έκανε ο Οδυσσέας όταν έσφαξε τους Τρώες».

http://www.theguardian.com/world/2014/may/23/golden-dawn-greece-european-election

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 24/05/2014 09:50:19

  Σε αυτούς που έλεγαν ότι με την ποινική δίωξη θα γιγαντωθεί η ΧΑ και πρότειναν πολιτική δίωξη ας σκεφτούν το εξής απλό: Όλες οι δημοσκοπήσεις προ της εισαγγελικής δίωξης λόγω του φόνου του Π. Φύσσα έδειχναν σταθερά τη ΧΑ σε ποσοστά πολύ άνω του 10%. Από 12-15% συγκεκριμένα με αναγωγή. Στην επικράτεια ο μέσος όρος των ποσοστών της ΧΑ στις περιφέρειες την περασμένη Κυριακή ήταν στο 8%. Επομένως κε Μπαλτάκο και λοιποί, κάνατε μεγάλο λάθος. Η ΧΑ έχασε 30-50%. Είναι μεγάλη απώλεια για τους ακραίους και τους ναζιστές τη στιγμή που ο Καμμένος έπεσε στο μισό και κάτω του ποσοστού των βουλευτικών του 2012. Επομένως πολύ καλά χειρίζεται η Ελληνική πολιτεία και δικαιοσύνη την περίπτωση. Και ακόμη δεν έγινε το δικαστήριο λόγω νέων στοιχείων που προκύπτουν συνεχώς.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Γεώργιος Τ. 24/05/2014 16:58:46

   Άλλο δημοτικές, άλλο εθνικές και άλλο ευρωεκλογές. Νε ξέρουμε τι λέμε, ε;

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Επισκέπτης 24/05/2014 18:14:22

    Ίσα-ίσα που τώρα η αποχή ήταν 50%. Και η αποχή υπάρχει περισσότερο σε μη φανατισμένους. Δηλαδή σε ΝΔ, Ελιά, Δημάρ. Οι ΧΑ, ΚΚΕ, Σύριζα έχουν μεγαλύτερη συσπείρωση. Μόνο να πέσουν κι άλλο τα ποσοστά της ΧΑ γίνεται λοιπόν. Απλά μαθηματικά.

    • Marcelos avatar
     Marcelos @ Γεώργιος Τ. 24/05/2014 19:41:23

     Το δικαστήριο δεν έγινε διότι ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία. Ήδη οι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουνε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και διεμήνυσαν ότι αν η Αστυνομία δεν φέρει ΣΤΟΙΧΕΙΑ, οι προφυλακισμένοι θα αποφυλακιστούν το αργότερο 18 μήνες μετά την προφυλάκιση.

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ Γεώργιος Τ. 25/05/2014 10:43:22

     "Στην επικράτεια ο μέσος όρος των ποσοστών της ΧΑ στις περιφέρειες την περασμένη Κυριακή ήταν στο 8%." Γιατί το περιορίζετε εκεί; Τώρα θα δούμε στις ευρωεκλογές, αν οι μαθηματικοί σας υπολογισμοί θα επαληθευτούν.

 2. δημης avatar
  δημης 24/05/2014 10:20:45

  "Μιχαλολιάκος: "Θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα ως Δούρειο Ίππο, όπως ο Οδυσσέας που έσφαξε τους Τρώες""...Ναί ...μά άν Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ;;;;

 3. ΜΑΡΤΙΟΣ avatar
  ΜΑΡΤΙΟΣ 24/05/2014 19:25:19

  Οι συγκρίσεις αγαπητέ γίνονται μεταξύ ομοειδών πραγμάτων π.χ πατάτες με πατάτες,μήλα με μήλα κλπ.Συνεπώς η σύγκριση ποσοστών εκλογών με ποσοστά δημοσκοπήσεων οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.