#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2012 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μισθοί και «Ανταγωνιστικότητα»: Καληνύχτα κ. Πρωθυπουργέ

Του Νίκου Χ. Βαρσακέλη*

Άκουσα τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λένε ότι «πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Πρωτοφανής λογική. Όσο μειώνεται το μισθολογικό κόστος αυξάνεται η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας. Συνεπώς, με μηδέν μισθολογικό κόστος η «ανταγωνιστικότητα» θα τείνει στο άπειρο! Με την λογική τους η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο είναι η Σομαλία. Τρελό; Και όμως αυτό λένε.

Και καλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως παλιός δημοσιογράφος μπορεί να μην καταλαβαίνει. Ο κ. Παπαδήμος όμως;

Με βάση την άποψη που εξέφρασαν οι παραπάνω, το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι υψηλό. Και γι αυτό ας κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός, ας μειωθούν οι κοινωνικές εισφορές κ.α.  Μερικοί διατείνονται ότι πρέπει να συνδεθεί η αμοιβή με την παραγωγικότητα. Είναι όμως το μισθολογικό κόστος της χώρας υψηλό; Ως επιστήμονες πρέπει να μιλάμε μόνο χρησιμοποιώντας στοιχεία και όχι με θεωρητικολογίες τύπου καφενείου.

Για να ελέγξω  τα παραπάνω προσέφυγα στην Eurostat. Δυστυχώς, τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει είναι μέχρι το 2008, όμως δίνουν μια πολύ εικόνα της χώρας μέχρι τότε.  Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα στοιχεία για το μέσο μισθολογικό κόστος, την μέση παραγωγικότητα της εργασίας και για τον λόγο της μέσης παραγωγικότητας της εργασίας προς το μέσο μισθολογικό κόστος. Στον πίνακα παρουσιάζεται ο μέσος όρος του κάθε δείκτη για την περίοδο 1999-2008 και για κάθε χώρα της ΕΕ για το σύνολο της βιομηχανίας-μεταποίησης , δηλαδή τον τομέα που παράγει τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και είναι ο τομέας τον οποίο αφορά η «ανταγωνιστικότητα».Η  Eurostat ορίζει το εργασιακό κόστος (personnel  cost) ως  τις συνολικές ετήσιες καταβολές που κάνει μια επιχείρηση προς τους εργαζομένους και συμπεριλαμβάνει τους φόρους και τοις κοινωνικές εισφορές. Άρα σύμφωνα με την  Eurostat στο εργασιακό κόστος περιλαμβάνεται κάθε καταβολή που κάνει η επιχείρηση, δηλαδή, και ο 13ος και ο 14ος μισθός. Η Eurostat παρουσιάζει το μέσο ετήσιο εργασιακό κόστος που προκύπτει από τον λόγο του συνολικού ετήσιου εργασιακού κόστους προς τον αριθμό των εργαζομένων. Η μέση ετήσια παραγωγικότητα της εργασίας ορίζεται από την Eurostat ως ο λόγος της ετήσιας ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας μιας επιχειρήσεις προς τον αριθμό των εργαζομένων και είναι εκφρασμένη σε χιλιάδες ευρώ.  Τέλος, η Eurostat υπολογίζει τον λόγο «μέση παραγωγικότητα προς μέσο εργασιακό κόστος». Ο λόγος δίνεται σε ποσοστό. Εάν ο λόγος είναι μεγαλύτερος από το 100 τότε η μέση παραγωγικότητα της εργασίας είναι μεγαλύτερη από το μέσο εργασιακό κόστος. Όσο μεγαλύτερος ο λόγος τόσο μεγαλύτερη η απόκλιση αυτή.

Όπως φαίνεται καθαρά από τον πίνακα, το μέσο ετήσιο εργασιακό κόστος στην Ελλάδα κατά την δεκαετία του 2000 ήταν χαμηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, 24,5 χιλιάδες  ευρώ έναντι 25,9 του μέσου όρου. Το εργασιακό κόστος ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο της Ισπανίας και από αυτό των χωρών της ΕΕ-15 πλην της Πορτογαλίας. Το μέσο εργασιακό κόστος ήταν υψηλότερο από τις χώρες που μπήκαν μετά στην ΕΕ και κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Όμως αυτό είναι λογικό, καθώς η χώρα μας αναπτύσσεται επί μια 60ετία στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς, εν αντιθέσει προς τις χώρες του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ που έχουν ενταχτεί στο σύστημα της αγορά εδώ και 20 χρόνια και υπέστησαν το πραγματικό σοκ της μετάβασης.

Στην δεύτερη στήλη παρουσιάζεται η μέση παραγωγικότητα της εργασίας. Η  μέση παραγωγικότητα της εργασίας (37,3 χιλιάδες ανά εργαζόμενο) είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χώρων της ΕΕ (43,4 χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο). Αυτό το γεγονός αντικατοπτρίζει τις μεγάλες παθογένειες του ιδιωτικού τομέα, ως γενική εικόνα: τα συστήματα οργάνωσης και διοίκησης, η τεχνολογία, η ποιότητα του κεφαλαίου, το επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος, η γραφειοκρατία, κ.α. Όμως η μέση παραγωγικότητα της εργασίας εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερη από την αντίστοιχη των χώρων της Ανατολικής Ευρώπης αλλά απέχει σημαντικά από τις χώρες τους βορά. Είναι ενδιαφέρον  να σημειώσουμε ότι η χώρα με την υψηλότερη μέση παραγωγικότητα κατά την δεκαετία του 2000 ήταν η Ιρλανδία με 151,5 χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο. Οι υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες παράγουν με σχεδόν διπλασία παραγωγικότητα έναντι της Ελλάδος.

Εάν τώρα διαιρέσουμε την μέση παραγωγικότητα της εργασίας με το μέσο εργασιακό κόστος παίρνουμε έναν δείκτη που σε εκατοστιαίες μονάδες δείχνει πόσο καλά αξιοποιούνται οι εργασιακοί πόροι για τους οποίους πληρώνει η επιχείρηση το εργασιακό κόστος. Όπως φαίνεται από τον πίνακα, ο λόγος αυτός για την Ελλάδα ήταν 152, 4%,  χαμηλότερος από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ που ήταν 171,2%. Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η αποδοτικότητα της ελληνικής μεταποίησης είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία  κ.α. Εάν λάβουμε υπόψη ότι η μέση παραγωγικότητα της εργασίας είναι κάτω από το μισό των χωρών αυτών, τότε το μέσο εργασιακό κόστος είναι  αρκετά χαμηλότερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε στην μέση παραγωγικότητα της εργασίας σε σχέση με τις χώρες αυτές.

Εάν έχω δίκιο, τότε κ. Πρωθυπουργέ Καληνύχτα!

(*Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kst avatar
  Kst 18/01/2012 14:58:31

  Προφανως η μειωση των μισθων δεν εχει να κανει με την αυξηση της ανταγωνιστικοτητας. Εχει να κανει με το γεγονος οτι μειωνοντας τους μισθους, θα μειωσεις τις δαπανες του ιδιωτικου τομεα και κατ' επεκταση την ζήτηση για εισαγωγες. Αυτο ειναι που καιει την Τρόικα. Πως θα σταματήσουμε να κανουμε εισαγωγες, να δανειζόμαστε για κατανάλωση και να χρεώνουμε τους δανειστές μας, απ' την στιγμη που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το εξωτερικό μας χρέος.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Kst 18/01/2012 16:16:40

   Μειώνοντας την κατανάλωση μειώνεται το εισόδημα και το ΑΕΠ. Συρρικνώνοντας την οικονομία της μια χώρα δεν εξυπηρετεί καλύτερα τα χρέη της αλλά χειρότερα. Γίνεται όμως πιο αδύναμη και επομένως πολύ πιο εύκολα χειραγωγήσιμη. Η Τρόικα ξέρει ότι με κάθε δόση που μας δίνει αποκτάει, λόγω της δανειακής σύμβασης, όλο και περισσότερες εμπράγματες αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδας. Αν συνυπολογίσουμε τη γεωπολιτική θα καταλάβουμε λίγο περισσότερο πώς λειτουργούν και τα οικονομικά.

   • Δ.Φ. (ανιδεος) avatar
    Δ.Φ. (ανιδεος) @ Δημήτρης 18/01/2012 17:40:51

    ''Μειώνοντας την κατανάλωση μειώνεται το εισόδημα και το ΑΕΠ.''
    Σωστο αλλα μονο μεχρι ενα σημειο. Αν το δεις απο τη μερια της παραγωγης του ΑΕΠ καταλαβαινεις αμεσως πως δεν ειμαστε καν οικονομια.
    Οταν το ΑΕΠ προερχεται κατα κορον απο καταναλωση (οπως στην Ελλαδα) εισαγωμενων προιοντων τοτε το φαλιμεντο ειναι θεμα χρονου.
    Δεν θελει η Τροικα να μας χειραγωγησει αλλα πολλυ περισοτερο οι καπεταναιοι μας ρηξαν το καραβι στην ξερα και αντι να δουν πως θα το βγαλουν στα ανοιχτα αποφασησαν να του περασουν ροδες.

   • Kst avatar
    Kst @ Δημήτρης 18/01/2012 19:04:18

    Το να καταναλωνεις μονο κυριως εισαγωμενα προϊοντα χωρις να παραγεις και να εξαγεις το μονο που κανει ειναι να αυξανει τα ελλειμματα.
    Το θεμα ειναι πως πρεπει να ενισχυθει η ανταγωνιστικοτητα μεσω της αυξησης των εξαγωγων και της αυξηση της ζητησης για εγχωριως παραγομενο εμπορευσιμο προϊον. Μονο ετσι θα αρχισουν να μειωνονται τα ελλειμματα στο ισοζυγιο. Τον τροπο για να γινει αυτο πρεπει να αρχισουν να σκεφτονται αλλιως η πορεια προς την καταστροφη ειναι προδιαγεγραμμενη.

 2. koinos_nous avatar
  koinos_nous 18/01/2012 15:59:10

  Αφου ειπαν οτι δεν ειχε τεθει θεμα απο την τροικα για τους μισθους του ΙΤ.
  Αρα τα ντοπια επιχειρηματικα συμφεροντα το επιβαλλουν για να αυξησουν τα κερδη τους η να μειωσουν τη χασουρα αναλογα με την κατασταση τους.
  Αφου δεν μπορεις να επιβαλλεις δασμους στις εισαγωγες λογω ΕΕ θα πεσεις στο επιπεδο του Βουλγαρου και δεν θα μπορεις να τα αγορασεις (τα εισαγομενα).
  Αλλα μη στεναχωριεστε ακουσα οτι οι ΕΛ περιμενουν το χαρτι και θα τυπωσουν χρημα.
  Σωθηκαμε, θα "επανεκκινησουμε" και θα "αναπτυχθουμε".

 3. kapar13 avatar
  kapar13 18/01/2012 16:02:49

  Δυστυχώς για όλους μας φαίνεται πως ο Παπαδήμος ακολουθεί την "σημίτειο" λογικίστικη προσέγγιση των οικονομικών.
  Οι (παλιοί) μπακάληδες κάτι περισσότερο σκάμπαζαν.
  Το ότι τόσα χρόνια, δε, ήταν και σε επιτελικές θέσεις είναι ένας από τους λόγους που φθάσαμε ως εδώ.

 4. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 18/01/2012 16:04:24

  Μα πώς θα λειτουργήσει η αποικία αν οι ιθαγενείς δε δουλεύουν μόνο για ένα κομμάτι ψωμί;

  • manos avatar
   manos @ Δημήτρης 18/01/2012 17:17:28

   Οταν τα τινάξουν οι ιθαγενείς, η αποικία θα λειτουργήσει με τον Χασάν, τον Πήρο, τον Αμπντουλάχ, του Ιλια, τον Χαντέρ, κλπ.

 5. Χρ.Δ avatar
  Χρ.Δ 18/01/2012 16:22:38

  Ειναι" κοινος νους "οτι το εργατικο κοστος-μισθοι,ημερομισθια,ασφαλιστικες εισφορες-επηρεαζουν σοβαρα την τελικη διαμορφωση του κοστους ενος προιοντος η μιας υπηρεσιας.Ειναι αδιανοητο να αμφισβητειται αυτο απο κανενα,ειναι δεδομενο..(αλλοιμονο!!30 χρονια εκανα κοστολογια των προιοντων μου...)
  Αυτο ομως το δεδομενο δεν φθανει για να καθορισει την ανταγωνιστηκοτητα ενος προιοντος η μιας υπηρεσιας.. Για να αντεξει τον ανταγωνισμο ενα ελληνικο προιον σε μια διεθνη ανοικτη οικονομια πρεπει να συνυπολογιζονται και: η ποιοτητα,η ενσωματωμενη τεχνολογια,το σχεδιο, η συσκευασια,η διαφημιση,η διαθεσιμοτητα,το σερβις και πολλοι αλλοι παραγοντες.Τελος,να προσθεσουμε και τα στοιχεια που διαμορφωνουν το λεγομενο λειτουργικο κερδος ενος προιοντος-εμμεσες δαπανες,κοστος χρηματος,κλπ πλεον του υψους του κερδους που υπολογιζει καθε επιχειρηματιας ειναι στοιχεια που διαμορφωνουν την τιμη πωλησης ενος προιοντος.
  Ολα ομως τα ανωτερω στοιχεια,περιλαμβανουν και αυτα "μισθολογικο κοστος"(πχ το κοστος δανεισμου μας απο μια Τραπεζα εμπεριεχει και το μισθολογικο κοστος της ιδιας της Τραπεζας...) .Με λιγα λογια αυτο που εγω βιωσα σαν επιχειρηματιας την περιοδο 1980-2000,προσπαθωντας να εξαγω ,κυριως στην Ευρωπη, ηταν οτι ειμουν περιπου ενα 30% ακριβωτερος απο οτι περιμεναν οι πελατες μου(ενδυματα).Απλως σημερα νοιωθω οτι συντελεστες που διαμορφωνουν το κοστος ηταν απο τοτε "φουσκωμενοι"και μας εμποδιζε να ειμαστε ανταγωνιστικοι.Δεν προχωραω αλλο γιατι μια τετοια αναλυση εχει πολυ δρομο......

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ Χρ.Δ 18/01/2012 17:42:19

   Φίλε μου, υπήρχε ποτέ περίπτωση να κατασκεύαζε η Apple τα πολύ επιτυχημένα και ανταγωνιστικά της προϊόντα στην Καλιφόρνια ;

   • Χρ.Δ avatar
    Χρ.Δ @ τσώφλι πασατέμπου 18/01/2012 18:53:29

    @Tσωφλι πασατεμπου,
    αναφερεις μια εταιρεια-Apple-που ειναι Παγκοσμιος Παιχτης, με υψηλη τεχνολογια,με κυριο στοχο το "ενα-βημα-μπροστα-απο-τον-ανταγωνισμο",με δαπανη για R&D ισως το 80% του ετησιου προυπολογισμου της κλπ.Σε αυτους τους Παιχτες η διαμορφωση της τελικης τιμης του προιοντος-αν και σημαντικη για την κερδοφορια τους...,δεν αποτελει το πρωτιστο μελημα τους.

 6. Nik avatar
  Nik 18/01/2012 17:39:36

  Ο Χρ.Δ. έχει απόλυτο δίκιο, το ξέρουμε όσοι έχουμε κάνει εξαγωγές.

  Ο εξαγωγέας θεωρείται περίπτωση "κονόμας" πάνω στην οποία δένουν το άρμα τους ένα κάρο αρχόσχολοι χαραμοφάηδες. Μέχρι και την αρχαιολογική υπηρεσία έμπλεξαν σε μια φάση για να πιστοποιήσει ότι μια παρτίδα από σαμάρια δεν ήταν αρχαιολογικής σημασίας. Αστεία περίπτωση αλλά πήρε τον χρόνο της η βεβαίωση, και το τρέξιμο και την απώλεια άλλων δουλειών που μπορούσαν να είχαν γίνει.

  Αν δεν αλλάξει αυτή η εκδικητική, κακέντρεχη δημόσια διοίκηση και η αντιμετώπηση του επιχειρηματία ως ενός εκ προοιμίου κλέφτη δεν πάμε πουθενά.

  Το μετακυλιόμενο κόστος της αναποτελεσματικότητας άλλων με ανάγκασε πέρυσι να μεταφέρω την παραγωγή εκτός Ελλάδος. Περιμένω να δω πότε θα φτιάξει το πράμα για επάνοδο αλλά δεν το βλέπω να γίνεται σύντομα.

  • juliet avatar
   juliet @ Nik 20/01/2012 12:17:55

   Νik,
   Φταίει η κάθε αρχαιολογική; αναλογίσου ότι όλα τα γρανάζια λειτουργούν από ανθρώπους που ο απώτερος σκοπός τους ήτανε τι έχουν κερδίσουν αυτοί .Οταν όλα είναι ξέκαθαρα δεν μπλέκεις .Γελάω γιατί μετά από τόσα χρόνια ''προόδου και ευημερίας '' τώρα το ρίξαμε ότι πρέπει να κάνουμε......να κάνουμε.Είμαι σίγουρη ότι όταν περάσει αυτή η λαίλαπα που κάποιοι θα έχουνε δώσει αίμα ,οι ''καθαροί '' πάλι θα πούνε αφού θα έχουνε μπει στο λούκι πάλι θα ξαναλένε .....άστο τώρα αφού παιρνάμε καλά.
   Γι΄αυτό η Ελλάδα δεν πάει μπροστά!Φταίμε που δεν απαιτούμε διαφάνεια και σχεδιασμό.

 7. Θέμις avatar
  Θέμις 18/01/2012 19:45:19

  Μετά την έκπληξή μου, χάρηκα πολύ που διάβασα στο Antinews άρθρο ενός από τους αγαπημένους μου καθηγητές στο πανεπιστήμιο.

 8. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 18/01/2012 22:00:02

  Τι εννοείτε, αγαπητέ; Επιτέλους, πείτε το καθαρά εσείς οι νεοφιλελεύθεροι ότι θέλετε μισθούς Κίνας. Καθαρά όμως, χωρίς περιστροφές!

  • Χρ.Δ avatar
   Χρ.Δ @ Αυριανιστής 18/01/2012 22:30:02

   @Αυριανιστη,
   καθε αλλο απο μισθους Κινας οραματιζομαι για την ανταγωνιστηκοτητα των ελληνικων προιοντων.Η επιβιωση στον διεθνη ανταγωνισμο των ελληνικων προιοντων και υπηρεσιων εχει σχεση με την ποιοτητα που αυτα θα προσφερονται.Εκει να αναπτυξουμε μια κουλτουρα ποιοτητος-δεν ειναι απλο αλλα αν επιμεινουμε θα το πετυχουμε-σε προιοντα και υπηρεσιες οπου σαν χωρα εχουμε το λεγομενο "συγκριτικο πλεονεκτημα".Επιτελους να δουλεψουμε με βαση ενα μακροχρονιο πλανο,ενα Εθνικο Σχεδιο Στρατηγικης Αναπτυξης (ΕΣΣΑ) με οριζοντα 20-30 χρονια μπροστα.Αυτο εχει αναγκη η Ελλαδα..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.