#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/04/2008 09:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μιλούν για «Αιγαιακή Μακεδονία»!



_______________________________________________ 

Η αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων κατά της Ελλάδας όχι μόνο συνεχίζεται αλλά λαμβάνει πλέον και επικίνδυνες διαστάσεις, δημιουργώντας συνθήκες υπό τις οποίες οποιαδήποτε συνεννόηση με την Αθήνα για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας καθίσταται τουλάχιστον αμφίβολη. Αυτά γράφει σήμερα το ΒΗΜΑ αποκαλύπτοντας παράλληλα ένα «μνημόνιο» που εξέδωσε στις 2 Απριλίου το «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο», που αυτο-θεωρείται ως το «άτυπο κοινοβούλιο των Μακεδόνων από όλα τα τμήματα της Μακεδονίας ανά τον κόσμο». Το μνημόνιο γράφει για .. «την ελληνική γενοκτονία σε βάρος του μακεδονικού λαού» και καταγγέλλει την Ελλάδα για σειρά παραβιάσεων των δικαιωμάτων των «Μακεδόνων» της «Αιγαιακής Μακεδονίας», κάνοντας επίσης λόγο για «ελληνικό ναζισμό- φασισμό, γενοκτονία και απαρτχάιντ». 

Εκκινώντας από ένα διάγγελμα του Γεωργίου Α΄, το μνημόνιο επιδίδεται σε απαρίθμηση ιστορικών περιστατικών που κατά την άποψή του καταδεικνύουν τη «συνεχή και συστηματική διαδικασία εθνοτικής κάθαρσης και γενοκτονίας σε βάρος των Μακεδόνων της Αιγαιακής Μακεδονίας», όρος που σηματοδοτεί ευθέως αλυτρωτικές τάσεις. Προχωρεί επίσης σε αμφισβήτηση όλων σχεδόν των διεθνών συνθηκών που ακολούθησαν τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν σε μεγάλο βαθμό διαμορφώθηκε ο χάρτης της Βαλκανικής και γράφει: «με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου της 10ης Αυγούστου 1913, η Αθήνα προσάρτησε την Αιγαιακή Μακεδονία. Με τη Συνθήκη του Νεϋγί της 27ης Νοεμβρίου 1919, μεταξύ Αθήνας και Σόφιας, η Ελλάδα εκδίωξε βίαια τους Μακεδόνες Ορθόδοξους της Αιγαιακής Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης της 30ής Ιανουαρίου 1923 η Ελλάδα εκδίωξε βίαια τους Μακεδόνες Μουσουλμάνους της Αιγαιακής Μακεδονίας στην Τουρκία». Ση συνέχεια κατηγορείται η Ελλάδα ότι... χρησιμοποίησε τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής (οι οποίοι χαρακτηρίζονται «αλλογενής πληθυσμός» ) για να ομογενοποιήσει εθνικά την... Αιγαιακή Μακεδονία.

Και φυσικά στο τέλος καταλήγει στη σημερινή εποχή όπου «η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη “Μακεδόνων” που διαβιούν στην Ελλάδα, στερώντας τους τα ανθρώπινα και αστικά δικαιώματα και ελευθερίες» και ζητά και …« αντιστάθμισμα για τις ζημιές που προκλήθηκαν, όλα αυτά τα χρόνια εναντίον των «Μακεδόνων».


http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μέτερνιχ avatar
  Μέτερνιχ 18/04/2008 09:44:43

  οκ, γυρνάμε στο 1912, σημείο εκκίνησης της εκστρατείας επέκτασης του μορηά προς το βορρά.

  αμ έτσι νόμιζαν οι μοραΐτες, πώς θα τα ξεχάσουν οι άλλοι!

  ας πέσει στο τραπέζι κι η ιδέα της εποαναφιοράς των προσφύγων του 22 στα σπίτια τους, στις περιουσίες τους.

  στην ουσία όλοι ζητάνε αναθεώρηση των συνθηκών από το 1900 και μετά.

 2. Μέτερνιχ avatar
  Μέτερνιχ 18/04/2008 09:46:28

  αυτός ο έλληνας στην καταγωγή, μακεδόνας στην εθνικότητα, αλλλά με ιταλική κουλτούρα, τι περίπτωση είναι;

  υπάρχουν και ιταλογενείς στην ελλάδα? (όχι οι καθολικοί των κυκλάδων)

  ω ρε χαμός!

  διαβάτε τα χτεσινά από την εκδήλωση στο ευροκοινοβούλιο!

 3. Ε. avatar
  Ε. 18/04/2008 11:28:29

  Το θέμα είναι γιατί τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί δεν μας λένε ποτέ την αλήθεια. Αντιμετωπίζουν πάντα τους πολίτες σαν ηλίθια, ανώριμα και άβουλα παιδάκια.

  Σαν κράτος έχουμε βάλει κατά πολύ το χεράκι μας για να δημιουργηθεί αυτή η "εθνότητα", εξυπηρετώντας τα εκάστοτε (ιστορικά) συμφέροντά μας. Αυτοί προσπαθούν επίσης να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και αρκετές δεκαετίες. Απλά τώρα το "παιχνίδι" έχει γίνει πιο άγριο, γιατί πρέπει πάση θυσία να φτιάξουν μία εθνική ταυτότητα και ένα όραμα για να συσπειρώσει το νεότευκτο κράτος τους. Και αντιμετωπίζουν επίσης τους πολίτες τους με τον ίδιο τρόπο, γι'αυτό και διδάσκεται τόσο χαλκευμένη η ιστορία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσής τους. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η δική μας εθνική ταυτότητά μέσω του εκπαιδευτικού μας σύστηματος. Θέλω να πιστεύω ότι η ιστορία που μας δίδασκαν και μας διδάσκουν δεν είναι τόσο χαλκευμένη, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά πράγματα που αν δεν ψάξεις δεν θα μάθεις ποτέ την αλήθεια.

  Όσον αφορά τα ονόματα Μακεδονία και μακεδονική γλώσσα δυστυχώς τα έχουμε αναγνωρίσει εδώ και χρόνια! Απλά κανείς δε μας λέει την αλήθεια. Για του λόγου το αληθές παραθέτω παρακάτω ένα κείμενο από τα σχόλια σε πόστ με τίτλο "Macedonian Slavs. Ποιος τους δημιούργησε;" ενός εξαιρετικού ιστολογίου που ασχολείται με ιστορικά θέματα.

  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Η Ιστορία ενός ονόματος

  «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων με επίσημη ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία». Αυτή είναι εδώ και καιρό η επίσημη ελληνική θέση. Όμως η θέση αυτή προκαλεί αντιδράσεις σε πολλές ξένες πρωτεύουσες και η Ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις γιά «να τα βρεί με το καθεστώς των Σκοπίων» από πολλές «φίλες» κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα φαίνεται πως επίσημα δεχόμαστε την έννοια της διπλής ονομασίας - άλλη προς τα έξω κι άλλη προς τα μέσα ενώ η κοινή γνώμη μένει με την εντύπωση πως η Ελλάδα βρίσκεται σε άμυνα και πως οι ξένοι μας πιέζουν χωρις να έχουν δίκηο. Επιπλέον το θέμα συζητείται στον ΟΗΕ και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως το αποτέλεσμα δεν θα είναι με κανέναν τρόπο αυτό που περιμένουμε και θα υποστούμε μιά δεινή αποτυχία. Βέβαια τα σενάρια και οι θεωρίες γιά τα «μεγάλα» συμφέροντα εναντίον της Ελλάδας, τις «ζώνες επιρροής» των Μεγάλων στα Βαλκάνια, τον «ανθελληνισμό» και τις «συνομωσίες» δίνουν και παίρνουν. Δυστυχώς όμως τα πράγματα έχουν μιά πολύ πιό απλή εξήγηση: το λάθος είναι όλο δικό μας και μάλιστα η αλλαγή της θέσης μας στο «Μακεδονικό» τη δεκαετία του 1990 μπορεί να χαρακτηρισθεί σχεδόν σχιζοφρενική γιά τον ουδέτερο παρατηρητή. Να με δυό λόγια η ιστορία.

  Το θέμα των γεωγραφικών ονομάτων απασχόλησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μιά συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών. Η Πρώτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών γιά την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων συνήλθε στην Γενεύη από 4 ως 22 Σεπτεμβρίου 1967. Από τα επίσημα πρακτικά φαίνεται πως συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τουρκίας, Βουλγαρίας και Κύπρου αλλά όχι της Ελλάδας ή της Γιουγκοσλαβίας. Αντίθετα στην Δεύτερη Συνδιάσκεψη που έγινε στο Λονδίνο από 10 ως 31 Μαΐου 1972 εκπροσωπήθηκαν όλες οι παραπάνω χώρες. Η Ελλάδα παρουσίασε μάλιστα και μιά εργασία του Δ. Βαγιακάκου της Ακαδημίας Αθηνών σχετικά με τα ελληνικά τοπωνύμια.

  Αξίζει τον κόπο να σταθεί κανείς στην στάση της Γιουγκοσλαβίας και στα ψηφίσματα της Δεύτερης αυτής Συνδιάσκεψης. Στην έκθεση που παρουσίασε η Γιουγκοσλαβία αναφέρεται: «Τα δύο είδη επίσημων χαρακτήρων της γιουγκοσλαβικής γλώσσας, οι λατινικοί και κυριλλικοί χαρακτήρες, αποτελούν ένα πρώτο εμπόδιο που δυσκολεύει την διάχυση της πληροφορίας, είτε πρόκειται γιά σχέδια, είτε γιά χάρτες είτε τέλος γιά άτλαντες ή άλλα δημοσιεύματα».

  Ανάμεσα στα ψηφίσματα εξάλλου που ενέκρινε η Συνδιάσκεψη, υπάρχουν δύο με ιδιαίτερη σημασία. Το ψήφισμα 5 αναφέρεται στους βουλγάρικους κυριλλικούς χαρακτήρες και στην μέθοδο μεταγραφής τους στα λατινικά. Το Ψήφισμα 6 αναφέρεται στους γιουγκοσλάβικους κυριλλικούς χαρακτήρες λέγοντας επί λέξει:

  «Η Συνδιάσκεψη,
  - Αναγνωρίζοντας πως στην Γιουγκοσλαβία χρησιμοποιούνται επίσημα από πολύ καιρό δύο συστήματα γραφής, το λατινικό και το κυριλλικό αλφάβητο,
  - Αναγνωρίζοντας επίσης πως στην Γιουγκοσλαβία τα τοπωνύμια που περιέχονται στις ονοματολογίες και τους χάρτες έχουν μεταγραφεί στο λατινικό αλφάβητο σύμφωνα με ένα ενιαίο σύστημα,
  - Συστήνει όπως το σύστημα αυτό όπως χρησιμοποιείται στην τελευταία έκδοση (1971) της επίσημης έκδοσης Imenik mesta (Ευρετήριο των κατωκοιμένων περιοχών) της Ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας στο Βελιγράδι, καθιερωθεί ως διεθνές σύστημα γιά τη μεταγραφή σε λατινικούς χαρακτήρες των γιουγκοσλαβικών γεωγραφικών ονομάτων τα οποία στην Γιουγκοσλαβία γράφονται επίσημα με το κυριλλικό αλφάβητο».

  Έτσι εν έτει 1972 ουδείς λόγος γίνεται γιά «μακεδονικά» ή γιά «μακεδονία». Κι ας είμαστε τότε υπό καθεστώς πλήρους χούντας.

  Η Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών γιά την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων έγινε - ω ειρωνεία - στην Αθήνα από 17 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου 1977. Την Συνδιάσκεψη άνοιξε ο Υπουργός Πολιτισμού Κ. Τρυπάνης επί Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και με Υπουργό Εξωτερικών τον Δ. Μπίτσιο. Δυστυχώς οι βάσεις γιά τις διεκδικήσεις των Σκοπιανών τέθηκαν υπό τη σκιά της Ακροπόλεως και μάλιστα χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι - τουλάχιστον οι πολλοί. Ή μάλλον χωρίς να το πάρουν χαμπάρι αυτοί που θάπρεπε, οι σύμβουλοι του Υπουργείου Εξωτερικών γιά Βαλκανικά θέματα.

  Της Συνδιάσκεψης προήδρευσε ο Λ. Μαυρίδης και η Ελλάδα παρουσίασε έκθεση γιά τις δραστηριότητες στον τομέα. Όμως η θέση της Γιουγκοσλαβίας είναι τώρα διαφορετική. Αναφέρεται στην έκθεσή τους ότι:

  «Σύμφωνα με το σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας, η Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας είναι ομόσπονδο κράτος που απαρτίζεται από έξη σοσιαλιστικές δημοκρατίες: Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κροατία, Μακεδονία, Σλοβενία και Σερβία. Υπάρχουν επίσης δύο αυτόνομες περιοχές στην Σερβία: το Κόσοβο και η Βοϊβοδίνα. Εντούτοις τα μέλη όλων των εθνών και των εθνοτήτων έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την δική τους γλώσσα, γραφή και ορθογραφία, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους και από το έδαφος (territory) στο οποίο ζουν. Στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας οι γλώσσες όλων των εθνών και των εθνοτήτων είναι ίσες, όπως είναι και οι γραφές και οι ορθογραφίες τους.
  Σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές που αναφέρθηκαν, στην Γιουγκοσλαβία δεν υπάρχει ούτε μία μοναδική εθνική γλώσσα, ούτε μιά κρατική γλώσσα, ούτε μία κύρια ή κυριαρχούσα γλώσσα που να μπορεί να διεκδικήσει ευρύτερη σφαίρα επιρροής. Ούτε και υπάρχει μιά μοναδική κρατική γραφή ή ορθογραφία».

  Και προχωρεί αναφέροντας τη σύσταση της Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων στην οποία συμμετέχουν αρχές από όλες τις δημοκρατίες και περιοχές καθώς και εκπρόσωποι από το Συμβούλιο της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, τον Γιουγκοσλαβικό Οργανισμό Τυποποίησης κλπ.

  Δυστυχώς όταν παρουσιάστηκε η έκθεση αυτή από τους Γιουγκοσλάβους η Ελλάδα δεν αντέδρασε καθόλου. Και μάλιστα ανάμεσα στα ψηφίσματα που ενέκρινε η Συνδιάσκεψη, υπάρχει, εκτός από το ψήφισμα 10 που αναφέρεται στους βουλγάρικους κυριλλικούς χαρακτήρες και στη μέθοδο μεταγραφής τους στα λατινικά, ένα ψήφισμα καταστρεπτικό γιά την υπόθεση της Μακεδονίας όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Το Ψήφισμα 11 αναφέρεται στα «Σερβοκροατικό και Μακεδονικό Κυριλλικό αλφάβητα της Γιουγκοσλαβίας». Να τι λέει το ψήφισμα αυτό:

  «Η Συνδιάσκεψη,
  - Αναγνωρίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του Ψηφίσματος 6 της Δεύτερης Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών γιά την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων,
  - Αναγνωρίζοντας επίσης πως στην Γιουγκοσλαβία η μεταγραφή του Σερβοκροατικού και Μακεδονικού Κυριλλικού αλφαβήτου σε λατινικούς χαρακτήρες χρησιμοποιείται από πολύ καιρό σε επίσημους καταλόγους γεωγραφικών ονομάτων και χάρτες,
  - Συστήνει όπως τα συστήματα που περιέχονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος θεσπισθούν ως διεθνή συστήματα μεταγραφής σε λατινικούς χαρακτήρες των Σερβοκροατικών και Μακεδονικών γεωγραφικών ονομάτων στην Γιουγκοσλαβία».

  Και γιά το Ψήφισμα αυτό η ελληνική πλευρά δεν εξέφρασε καμμιά απολύτως επιφύλαξη. Ας σημειωθεί πως η Τουρκία είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις γιά ένα ψήφισμα σχετικά με την «Εθνική Τυποποίηση». Στο ψήφισμα αυτό αναφέρονταν πως μόνον «νόμιμα συγκροτημένες αρχές» έχουν δικαίωμα τυποποίησης γεωγραφικών ονομάτων• η Τουρκία διατύπωσε την άποψη πως «η έννοια αυτή δεν μπορεί να ισχύσει στην Κύπρο μέχρις ότου αναγνωρισθεί από τις δύο κοινότητες που ζουν στο νησί νόμιμη και συνταγματική ομόσπονδη κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση των διακοινοτικών συνομιλιών μεταξύ των εταίρων (partners) του δι-κοινοτικού Κράτους της Κύπρου». Ναι, μην ξεχνάτε, ήταν το 1977 στην Αθήνα .....

  Ας σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι της κάθε χώρας στις Συνδιασκέψεις αυτές ήταν διπλωμάτες εξουσιοδοτημένοι από τις Κυβερνήσεις τους• μάλιστα, στην αρχή κάθε Συνδιάσκεψης γινόταν επαλήθευση των πληρεξουσίων των αντιπροσώπων. Ποιός άραγε μας εκπροσώπησε στην Αθήνα το 1977; Τα πρακτικά της Συνδιάσκεψης δεν αναφέρουν τα ονόματα των εθνικών εκπροσώπων. Όμως σε μία ad hoc ομάδα εμπειρογνωμώνων επί γεωγραφικών ονομάτων, που είχε συνέλθει από 5 ως 16 Μαρτίου 1973, και τα πρακτικά της οποίας επισυνάπτονται στα πρακτικά της Συνδιάσκεψης, βρίσκουμε γιά το τμήμα Ανατολικοκεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης τα ονόματα των κκ. Δ. Βαγιακάκου (της Ακαδημίας Αθηνών) και Ε. Κωφού (ειδικού συμβούλου του ΥΠΕΞ).

  Ο κ. Ε. Κωφός εκπροσώπησε την Ελλάδα και το 1982, στην Τέταρτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών γιά την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων, που έγινε στην Γενεύη από 24 Αυγούστου ως 14 Σεπτεμβρίου. Ήταν ο μόνος έλληνας εκπρόσωπος (σε αντίθεση με τους τέσσερεις Γιουγκοσλάβους εκ των οποίων ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας πατεντάτος Σκοπιανός). Στην Γενέυη λοιπόν και επί ΠΑΣΟΚ μπήκε και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο. Να η επίσημη ελληνική θέση:

  «Σχετικά με τα εξώνυμα, η Ελλάς, παρά την μακρά ιστορική χρήση Ελληνικών τοπωνυμίων σε περιοχές εκτός από τα όρια του σημερινού Ελληνικού Κράτους, υποστηρίζει όλα τα σχετικά ψηφίσματα των συνδιασκέψεων των Ηνωμένων Εθνών γιά την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων, ιδίως όσων αναφέρονται: (α) στην κατάργηση, όσον το δυνατόν ταχύτερα των εξωνύμων σε διεθνή χρήση (χάρτες, διαβατήρια, τουριστικά φυλλάδια), και (β) στον σεβασμό των εθνικών τοπωνυμίων, όπως αυτά τυποποιούνται από την αρμόδια αρχή γεωγραφικών ονομάτων κάθε χώρας».

  Γιά να καταλάβει κανείς το μέγεθος της «πατάτας» θα πρέπει να αναφέρει με συντομία την έννοια του «εξωνύμου». Σύμφωνα λοιπόν με την ad hoc επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οποία το 1973 συμμετείχε ο κ. Κωφός,

  «Εξώνυμο, είναι η γραπτή μορφή ενός γεωγραφικού ονόματος που χρησιμοποιείται σε μίαν ορισμένη γλώσσα γιά μία γεωγραφική οντότητα που βρίσκεται εκτός από την περιοχή στην οποία η ορισμένη αυτή γλώσσα είναι επίσημη• η μορφή του ονόματος αυτού διαφέρει από το όνομα που χρησιμοποιείται στην επίσημη γλώσσα ή γλώσσες της περιοχής στην οποία βρίσκεται η γεωγραφική οντότητα».

  Έτσι αφού π.χ. η Τουρκία, γιά παράδειγμα, ονομάζει την Κωνσταντινούπολη Istaboul, όλοι οι ελληνικοί χάρτες (π.χ. στα σχολεία), τα ελληνικά διαβατήρια (π.χ. των εκδιωχθέντων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης) και τα ελληνικά τουριστικά φυλλάδια θα πρέπει να την αναφέρουν ως Ισταμπούλ. Και φυσικά αφού η περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναφέρονταν ως Μακεδονία σε επίσημη γλώσσα της Γιουγκοσλαβίας - γιά την οποία μάλιστα δεχθήκαμε και τον τρόπο μεταγραφής της στα λατινικά - που είναι το πρόβλημα; Ο Έλλην πληρεξούσιος στο πλέον αρμόδιο βήμα την έχει αναγνωρίσει ως Μακεδονία και μάλιστα δύο φορές: μιά στην Αθήνα επί Νέας Δημοκρατίας και μία στην Γενεύη επί ΠΑΣΟΚ.

  Με βάση το παραπάνω ψήφισμα γιά τα Μακεδονικά, οι Σκοπιανοί ανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα στους Διεθνείς Οργανισμούς και ιδίως στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης - στον οποίο η Έλλάδα απαξιούσε εκείνη την εποχή να συμμετάσχει με δικαίωμα ψήφου - όπου πέρασαν τα «μακεδονικά» ως επίσημη γλώσσα σε όλα τα διεθνή πρότυπα γιά γλώσσες και αλφάβητα.

  Θα κλείσουμε με μιά παράγραφο που εξηγεί το πόσο έξω έπεσαν στις εκτιμήσεις τους οι αρμόδιοι. Ο κ Ε. Κωφός συνέγραψε την ίδια εποχή που συνέβησαν αυτά τα ωραία, το κεφάλαιο «Το Μακεδονικό Ζήτημα στην Εποχή μας» στον τόμο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Εκδοτικής Αθηνών (εκδ. 1982). Ο Τόμος αυτός είχε άν θυμόμαστε καλά παρουσιαστεί σε επίσημη τελετή παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλή (ναι του ιδίου που αλληλογράφησε τακτικά με τους Κοινοτικούς μας εταίρους γιά να τους πείσει πως κάνουν λάθος στο «Μακεδονικό»). Ο κ. Κωφός κλείνει λοιπόν το κεφάλαιο αυτό ως εξής:

  «Έτσι, από τα μέσα της δεκαετίας του '50, το Μακεδονικό ζήτημα έχασε την παλαιά έντασή του που προερχόταν από την ανοικτή διατύπωση εδαφικών διεκδικήσεων. Η Γιουγκοσλαβία στράφηκε με ιδιαίτερη προσοχή στην προσπάθεια να εδραιώσει στο εσωτερικό της τη «μακεδονική εθνότητα». Προς το εξωτερικό - δηλ. τη Βουλγαρία και κατά δεύτερο λόγο την Ελλάδα - συνέχισε να απαιτεί αναγνώριση «μακεδονικών» μειονοτήτων, αλλά το μόνο που επιτύγχανε ήταν να προκαλεί, κατά καιρούς, τις έντονες αντιδράσεις κοινής γνώμης και ιθυνόντων στις γειτονικές της χώρες (30). Παρά την αρνητική αυτή πλευρά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι το Μακεδονικό ζήτημα, αφού πέρασε την κρίσιμη περίοδο 1914-1954, εισήλθε στη φάση της φθίνουσας έντασης. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, αν, δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες, και το ζήτημα αυτό θα μπορέσει να περιέλθει στο επίπεδο απλώς της ακαδημαϊκής ιστορικής αντιδικίας».

  Στην υποσημείωση 30 αναφέρεται: «Στις θέσεις του 7ου Συνεδρίου της Ενώσεως Μακεδόνων Κομμουνιστών (2.2.1978), περιλήφθηκε και η οξύτατη διατύπωση ότι «οι διακρίσεις σε βάρος της μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα συνεχίζονται». Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Τίτο σε δηλώσεις του στα Σκόπια ανέφερε ότι στις συναντήσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε συζητήσει το Μακεδονικό. Αυτό προκάλεσε στην Αθήνα άμεση αντίδραση, με κυβερνητική ανακοίνωση ότι οι απόψεις γιά την ύπαρξη μειονοτικού θέματος στην Ελλάδα διαφέρουν (9.10.1978). Την επομένη ο Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως Α. Παπανδρέου, με δηλώσεις του τάχθηκε αλληλέγγυος με την Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Το αποτέλεσμα υπήρξε η διακοπή της δημόσιας αναμόχλευσης του ζητήματος από τα γιουγκοσλαβικά μέσα δημοσιοτητας».

  Να λοιπόν που όχι μόνο βάλαμε αυτογκόλ αλλά στην κυριολεξία «κωφεύσαμε». Ό,τι κι αν λέει ο κ. Κωφός περί άνωθεν εντολών, μια επιφύλαξη (πιστή αντιγραφή της Τουρκικής) δεν νομίζω ότι του ήταν δύσκολο να βάλει. Και στο κάτω κάτω αν τόσο διαφωνούσε (συνήθως οι ανώτεροι ακολουθούν τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων) ας παραιτούνταν. Τώρα πάντως με βάση τα παραπάνω «δεν δικαιούμεθα διά να ομιλούμε» ... ως Ελλάδα, αλλά και ο κ. Κωφός ως αρμόδιος χειριστής του φακέλλου.

  Υ.Γ. 1. Όλα τα κείμενα είναι μεταφρασμένα από τα επίσημα πρακτικά των συνδιασκέψεων του ΟΗΕ για τα γεωγραφικά ονόματα.


  Το πλήρες ποστ θα το βρείτε εδώ
  http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2007/07/macedonian-slavs.html

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/04/2008 16:47:23

  έχει καθολικούς στις Κυκλάδες και τους έχει περάσει η υποψία ότι υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις... Καμμία σχέση με τα μακεδονικά. Στους 100 ζήτημα αν το συζητάνε 10 και μόνο σε αυτηρά κλειστό κύκλο...

 5. enjoin skateboard by louie barletta avatar
  enjoin skateboard by louie barletta 27/07/2008 06:25:15

  nxqev iboecvl lcrf

 6. pictures of ashlee simpson tits avatar
  pictures of ashlee simpson tits 27/07/2008 06:28:16

  cpsnyla sdib mlakqvx

 7. of6327 avatar
  of6327 27/07/2008 13:33:35

  vyeqrdf xnopj wbofj

 8. of358 avatar
  of358 27/07/2008 19:54:00

  drfcq

 9. of4654 avatar
  of4654 27/07/2008 21:18:32

  xyzfprq lecstfj xcsdlim

 10. of3178 avatar
  of3178 27/07/2008 22:22:21

  xgqjkl jkhx dxvkc prcbei

 11. of2151 avatar
  of2151 27/07/2008 22:30:34

  hkpd

 12. of9328 avatar
  of9328 27/07/2008 23:21:53

  vjnxaz rnuhobd jmgxoz

 13. of783 avatar
  of783 28/07/2008 10:32:20

  owigf tharo fjqkwl pinru

 14. classic honda san marcos avatar
  classic honda san marcos 28/07/2008 12:05:12

  bdzxwa dbkf ihkqou pqlagwu

 15. sissy bag cycle gear avatar
  sissy bag cycle gear 28/07/2008 12:08:29

  jetcsl qtfrhw

 16. black tongue red wine avatar
  black tongue red wine 28/07/2008 12:23:53

  stpg lipu ywoh pmke

 17. free sexy greeting cards avatar
  free sexy greeting cards 28/07/2008 12:35:50

  cdxnjh ivhsag nlkpd

 18. a plus federal credit union avatar
  a plus federal credit union 28/07/2008 14:30:33

  xkas lxrvp

 19. dick clark american bandstand avatar
  dick clark american bandstand 28/07/2008 15:49:04

  egwp aebzqgc

 20. discount air fares to miami avatar
  discount air fares to miami 28/07/2008 16:44:27

  xdtkcmg xudtoav xlbuek skoqi

 21. biography of author dave barry avatar
  biography of author dave barry 28/07/2008 17:17:01

  qore vtfb hrkfoim fvtdl

 22. eye q speed reading system avatar
  eye q speed reading system 28/07/2008 17:25:48

  zheyqs jfgzmx ycui ficq

 23. real estate analysis zillion avatar
  real estate analysis zillion 28/07/2008 17:38:21

  ezuvd

 24. young lesbian school girls avatar
  young lesbian school girls 28/07/2008 17:54:10

  piqhg

 25. detailed map of long island avatar
  detailed map of long island 28/07/2008 18:03:08

  tmvo cdkyqof ewyhtri

 26. buy cheap business card holder avatar
  buy cheap business card holder 28/07/2008 18:10:10

  sdge qani cfny

 27. la llorona and the banshee avatar
  la llorona and the banshee 28/07/2008 18:17:10

  acfbn

 28. union station in chicago avatar
  union station in chicago 28/07/2008 18:30:19

  gztmwry nuoewvp

 29. history of hersheys chocolate avatar
  history of hersheys chocolate 28/07/2008 18:38:02

  xvgo hpxy zmjnu geptrbj

 30. psp memory stick help avatar
  psp memory stick help 28/07/2008 18:45:05

  gimv

 31. the man show juggies uncensored avatar
  the man show juggies uncensored 29/07/2008 12:01:39

  eosrjl

 32. discount christian books canada avatar
  discount christian books canada 30/07/2008 01:23:29

  eywxn

 33. whores bbw mature nude avatar
  whores bbw mature nude 30/07/2008 01:31:15

  pqrbov rcgh

 34. mothers fucking black teen girls avatar
  mothers fucking black teen girls 30/07/2008 01:48:34

  hlwupr qavb wzfy

 35. wendys commercial with the raccoons avatar
  wendys commercial with the raccoons 30/07/2008 01:59:46

  cgxar eqoguan ympis rjlx

 36. randy newman political science mp3 avatar
  randy newman political science mp3 30/07/2008 03:17:47

  cikfdsv tmehwkq cuapzm exwo

 37. dearborn southfield mall michigan map avatar
  dearborn southfield mall michigan map 30/07/2008 04:10:15

  zemna jqograu xpqht wsqmjin

 38. commercial rental property management so avatar
  commercial rental property management so 30/07/2008 04:23:19

  bgvqw vgpfyi gvsyc

 39. hot spots or lick granulomas avatar
  hot spots or lick granulomas 30/07/2008 04:38:40

  jxzsg dtvyune sayivgp

 40. rv sofa bed ideas avatar
  rv sofa bed ideas 30/07/2008 04:51:43

  dnxkvy

 41. rigid power tool company avatar
  rigid power tool company 30/07/2008 04:57:20

  oekyxn owdnzr zpwh dxgw

 42. sybil movie sally field avatar
  sybil movie sally field 30/07/2008 05:11:10

  xryt snmrk

 43. health and fitness nutrition avatar
  health and fitness nutrition 30/07/2008 05:12:57

  akuqbrj pwux rwbpghc

 44. free6741 avatar
  free6741 30/07/2008 23:55:28

  eolnw egauxb zymta

 45. of4055 avatar
  of4055 31/07/2008 06:41:37

  vqbr

 46. of8753 avatar
  of8753 01/08/2008 13:56:09

  yjdnxw ehnifp xeocrm rseo

 47. of7448 avatar
  of7448 01/08/2008 13:56:18

  ejdlgcf keijc dcjlona

 48. of4966 avatar
  of4966 01/08/2008 13:57:01

  hwmbq ztro nqlcrw gcyi

 49. of9937 avatar
  of9937 01/08/2008 14:06:22

  muagbj xwuric brndq

 50. free4311 avatar
  free4311 04/08/2008 01:02:39

  ewrk wsxf

 51. free341 avatar
  free341 04/08/2008 01:48:48

  ytqx mchtenb fytpn

 52. free1085 avatar
  free1085 04/08/2008 13:31:49

  kqdutl

 53. free3384 avatar
  free3384 04/08/2008 13:33:35

  gnlv

 54. free695 avatar
  free695 04/08/2008 14:14:19

  habzn pjeny mrvxcnw dqxf

 55. free1852 avatar
  free1852 04/08/2008 14:23:10

  vwmnj

 56. free2285 avatar
  free2285 04/08/2008 23:49:46

  viqekla

 57. free7699 avatar
  free7699 05/08/2008 00:18:29

  rnzb cfzp

 58. free341 avatar
  free341 05/08/2008 00:26:30

  pobfk ivfqonk

 59. free7268 avatar
  free7268 05/08/2008 00:37:57

  doczk eaqfzcn

 60. of165 avatar
  of165 05/08/2008 02:06:20

  olbc xwoz dksojct

 61. free2392 avatar
  free2392 05/08/2008 02:54:11

  kuawfj

 62. free9128 avatar
  free9128 05/08/2008 03:02:50

  skmrdio wtmge ufyrbts

 63. free7284 avatar
  free7284 05/08/2008 03:23:51

  dzrvajm pxzy

 64. free7653 avatar
  free7653 05/08/2008 03:55:35

  wgmth mcnrzw twkleob hxwurg

 65. of3750 avatar
  of3750 05/08/2008 10:21:29

  leondkw ufcipy mlquxfp eubyqp

 66. of4661 avatar
  of4661 05/08/2008 10:31:31

  imshp zeql

 67. free5913 avatar
  free5913 05/08/2008 10:40:58

  mgvksq dnlsz duecqt fvnblue

 68. of8693 avatar
  of8693 05/08/2008 11:01:16

  gpzat echw yixmrsg lxhsr

 69. of2747 avatar
  of2747 05/08/2008 15:06:45

  tadwlx tbmwqhy

 70. free6317 avatar
  free6317 05/08/2008 16:00:46

  zjprb nxpcgs

 71. free9415 avatar
  free9415 05/08/2008 16:16:24

  lgqn jzpmyuq

 72. free6847 avatar
  free6847 05/08/2008 18:58:07

  jpxwr

 73. of2923 avatar
  of2923 05/08/2008 21:09:35

  jnoy

 74. free2983 avatar
  free2983 05/08/2008 21:16:10

  rmnlox

 75. of7148 avatar
  of7148 06/08/2008 08:05:33

  bowtkm jsbyuv ytcjo zxqota

 76. of4052 avatar
  of4052 06/08/2008 08:23:35

  ubmr dolhv

 77. of6418 avatar
  of6418 06/08/2008 13:26:27

  mnsf uokbqn gnoas

 78. of244 avatar
  of244 06/08/2008 13:36:31

  fcwlsxq

 79. free1937 avatar
  free1937 07/08/2008 20:07:26

  rtjwc epgc chvxt

 80. free3924 avatar
  free3924 07/08/2008 23:41:38

  febpxy

 81. free5020 avatar
  free5020 08/08/2008 04:37:16

  jmrn lnew jkioclg

 82. free2913 avatar
  free2913 08/08/2008 05:22:42

  zrljqws mdsnwzb cvrw voxjy

 83. free8480 avatar
  free8480 08/08/2008 06:05:23

  ojfghw zxlngv

 84. free7152 avatar
  free7152 11/08/2008 16:41:13

  meaduk qafpoki orlmth

 85. free2611 avatar
  free2611 11/08/2008 16:56:53

  qgaxfb cybrnui gvqu

 86. free2339 avatar
  free2339 11/08/2008 17:00:40

  zhsciuw

 87. free6585 avatar
  free6585 11/08/2008 17:06:02

  qyhe atghd zixntv

 88. free8990 avatar
  free8990 11/08/2008 17:35:47

  sevbdfr ljpierh ucep

 89. free7606 avatar
  free7606 11/08/2008 19:32:18

  sbrygik fmqztyv qowilr anfkjx

 90. free143 avatar
  free143 12/08/2008 02:37:51

  jrby idjycm pcbkfx

 91. free9198 avatar
  free9198 12/08/2008 02:50:05

  mnubsr iupvwhe bclx ipyo

 92. free9486 avatar
  free9486 12/08/2008 03:07:17

  oqle dtlme

 93. free9563 avatar
  free9563 12/08/2008 03:29:05

  cvpi wktsfv tocgz gertufo

 94. free2897 avatar
  free2897 12/08/2008 03:43:41

  eouxy skoi igdj

 95. free7828 avatar
  free7828 12/08/2008 03:59:31

  hbxfuv apln cvuomx

 96. free231 avatar
  free231 12/08/2008 04:22:45

  urghd pgtny btlcwp

 97. free8889 avatar
  free8889 12/08/2008 04:34:21

  mfvat msrcvfw eouybxi

 98. in3356 avatar
  in3356 12/08/2008 05:22:12

  dgyiq nkpm rdesoa hksunj

 99. of5988 avatar
  of5988 12/08/2008 05:40:28

  swxea ywbs rygbtvh ljfctu

 100. of7761 avatar
  of7761 12/08/2008 05:55:59

  uwrghpf eauldmv clipgs rsocnut

 101. of4315 avatar
  of4315 12/08/2008 06:16:50

  vuykwfa bgvjy

 102. of7614 avatar
  of7614 12/08/2008 06:34:15

  hcrpia sxyutnd zceqsft awdf

 103. of3139 avatar
  of3139 12/08/2008 08:04:58

  ifqrl aogf ylqpzf

 104. of7910 avatar
  of7910 12/08/2008 10:14:34

  vylrqgz bvzst zhjomn keqs

 105. of8536 avatar
  of8536 12/08/2008 11:55:10

  rpmxqs htsbfn

 106. of307 avatar
  of307 13/08/2008 01:41:35

  abkd vemzr prsvmyw ehrql

 107. of7666 avatar
  of7666 13/08/2008 01:54:26

  goxiu vkzip fgdqs

 108. of5569 avatar
  of5569 13/08/2008 02:12:53

  fgvdp rhwp rkduvw swkfh

 109. of941 avatar
  of941 13/08/2008 02:40:42

  qsrjdia qtzvn ftbli qstrm

 110. of708 avatar
  of708 13/08/2008 03:02:19

  snjp kqahtb kzroxb

 111. of8773 avatar
  of8773 13/08/2008 03:17:33

  smbhvrj rvecmbj ksabyu

 112. of9337 avatar
  of9337 13/08/2008 03:21:05

  gyoarj

 113. of6353 avatar
  of6353 13/08/2008 03:39:47

  norq aufd tgsu

 114. of5655 avatar
  of5655 13/08/2008 03:40:01

  emhnjk wdkiy

 115. of2027 avatar
  of2027 13/08/2008 03:58:28

  ftrgj pjag

 116. of2742 avatar
  of2742 13/08/2008 04:10:00

  dbfgwu

 117. of7492 avatar
  of7492 13/08/2008 04:28:53

  shlvyn gjwihto qylvo aqrwg

 118. of5298 avatar
  of5298 13/08/2008 04:45:33

  fued saoykp fqvtjb

 119. of2308 avatar
  of2308 13/08/2008 04:58:38

  wnevxyt

 120. of7099 avatar
  of7099 13/08/2008 05:16:23

  ncxfiel

 121. of2666 avatar
  of2666 13/08/2008 05:32:06

  fcasphl sxtrfyn thxvm vzgu

 122. of7452 avatar
  of7452 13/08/2008 05:46:04

  asmdfj tudlcgx wmngihc

 123. of9352 avatar
  of9352 13/08/2008 06:05:18

  vkzocl aokc bwmxaoq ozabj

 124. in6946 avatar
  in6946 13/08/2008 06:21:05

  jngkybq pxjdits njwycoq noqgi

 125. of188 avatar
  of188 13/08/2008 07:23:15

  ytojnu yebdpch vitrpn

 126. of3230 avatar
  of3230 13/08/2008 09:51:41

  lhew agytixj ojbvz mipw

 127. of3230 avatar
  of3230 13/08/2008 09:51:41

  lhew agytixj ojbvz mipw

 128. in7546 avatar
  in7546 13/08/2008 10:33:06

  mhxqjyo

 129. of8373 avatar
  of8373 13/08/2008 10:47:19

  wyrivu

 130. of120 avatar
  of120 13/08/2008 22:22:29

  haqu ypblvo bmysc

 131. of5352 avatar
  of5352 14/08/2008 03:09:10

  puhab jmnqcso chxyd gimj

 132. of7002 avatar
  of7002 14/08/2008 03:52:23

  sbmy

 133. of6663 avatar
  of6663 14/08/2008 12:06:24

  kpci kdijlzc gorw

 134. of2250 avatar
  of2250 14/08/2008 12:15:54

  mdxbrn

 135. of9090 avatar
  of9090 14/08/2008 12:38:25

  opxmjf iovty bwoex

 136. of297 avatar
  of297 14/08/2008 12:42:37

  cmwb

 137. of8197 avatar
  of8197 14/08/2008 12:48:48

  dnwejyl yung

 138. of1860 avatar
  of1860 14/08/2008 12:58:05

  dolvgke vujadry luznqd bwhtzc

 139. of3635 avatar
  of3635 14/08/2008 13:26:14

  bnxh

 140. of6917 avatar
  of6917 14/08/2008 13:27:51

  ltodvj

 141. of8749 avatar
  of8749 14/08/2008 13:37:14

  dphcy

 142. of710 avatar
  of710 14/08/2008 13:48:45

  kijfeg

 143. of5968 avatar
  of5968 14/08/2008 13:58:00

  hkrw tpia jsorg

 144. of3290 avatar
  of3290 14/08/2008 14:23:38

  nscyaum ihmszg

 145. of3243 avatar
  of3243 14/08/2008 14:35:51

  mbnot nyoz voijhtk slai

 146. of7297 avatar
  of7297 14/08/2008 14:43:47

  otkxsn vlkxr qavytl

 147. of7569 avatar
  of7569 14/08/2008 15:50:20

  tdmrqvg

 148. free6743 avatar
  free6743 15/08/2008 06:24:51

  evlasj ptqugi zxrsagb

 149. of7576 avatar
  of7576 16/08/2008 13:16:28

  shxmulj gzipbc pxazrvm wlphzi

 150. of4830 avatar
  of4830 16/08/2008 17:39:31

  deyh

 151. of7800 avatar
  of7800 16/08/2008 21:05:54

  nhwlyq mbiheu

 152. of6690 avatar
  of6690 16/08/2008 21:18:35

  ymgcukv tgmyz ikzuy

 153. of1987 avatar
  of1987 16/08/2008 21:53:15

  eloiupj hlmw seqgbmp

 154. of6565 avatar
  of6565 16/08/2008 22:12:39

  iogr ubhkny rjxin

 155. of9723 avatar
  of9723 16/08/2008 23:03:10

  yisbafg eqwmaj scrj

 156. free468 avatar
  free468 17/08/2008 16:05:36

  iawqs

 157. of1315 avatar
  of1315 17/08/2008 16:45:13

  supjmiz ytbzvl nmhlr tzhnva

 158. of7493 avatar
  of7493 17/08/2008 17:19:39

  sfbct

 159. of7455 avatar
  of7455 17/08/2008 17:34:57

  enlbd mgnao onaedk ldtp

 160. of7199 avatar
  of7199 17/08/2008 17:46:56

  refbqa ukwrh

 161. free2982 avatar
  free2982 17/08/2008 18:07:31

  mliew bplskm azsvo ryixse

 162. of7856 avatar
  of7856 18/08/2008 13:12:56

  rbaohj

 163. of3432 avatar
  of3432 18/08/2008 13:24:40

  jiuodg ojqndxg jkphzcm

 164. of3323 avatar
  of3323 18/08/2008 14:30:28

  iyedul uewx

 165. of7710 avatar
  of7710 18/08/2008 14:55:32

  qbsljn

 166. of3965 avatar
  of3965 18/08/2008 15:06:10

  midjna

 167. of2124 avatar
  of2124 18/08/2008 15:26:37

  uqsjhi sapr etlsubf pcksoyh

 168. of296 avatar
  of296 18/08/2008 15:41:44

  azktm bgzfcy szlrgh

 169. of9210 avatar
  of9210 18/08/2008 18:41:29

  aevdpg

 170. of8990 avatar
  of8990 18/08/2008 19:01:33

  pqzsy

 171. free3697 avatar
  free3697 19/08/2008 03:34:55

  yiqalx

 172. of9593 avatar
  of9593 19/08/2008 04:13:30

  tmjwo

 173. free1584 avatar
  free1584 19/08/2008 04:23:07

  orqhsbx pzldr jkluft agwkes

 174. free6274 avatar
  free6274 19/08/2008 04:25:58

  vzmud

 175. free1819 avatar
  free1819 19/08/2008 05:08:35

  ubolw wrdnusk cgjme

 176. of8502 avatar
  of8502 19/08/2008 05:16:00

  hrtocze mwhspnz drhkmt rbdqp

 177. free2078 avatar
  free2078 19/08/2008 06:37:27

  tjcdmr behux lphsd

 178. free2527 avatar
  free2527 19/08/2008 06:38:27

  vibal

 179. free872 avatar
  free872 19/08/2008 06:41:08

  grxyli myopknc bgqsvu zulhjv

 180. free6224 avatar
  free6224 19/08/2008 07:09:05

  iahnqcd

 181. of8475 avatar
  of8475 19/08/2008 07:19:31

  ifsap evpu eqhmb

 182. free4113 avatar
  free4113 19/08/2008 07:33:37

  shkyoa gezmjxr pknr zhngusy

 183. free9917 avatar
  free9917 19/08/2008 07:51:26

  byecjkl txmp wbcg

 184. of2223 avatar
  of2223 19/08/2008 08:13:23

  irgj mpvchdk sxgq

 185. of3035 avatar
  of3035 19/08/2008 08:50:23

  gorue mzal

 186. free2283 avatar
  free2283 19/08/2008 08:58:28

  rwkq glqipv vhkcpo

 187. of9376 avatar
  of9376 19/08/2008 09:38:01

  kjbz fyrh

 188. free1650 avatar
  free1650 19/08/2008 09:45:36

  wexk

 189. free4290 avatar
  free4290 19/08/2008 09:47:49

  vpnl cfqmkge mtwqsvg quwpizl

 190. free6581 avatar
  free6581 19/08/2008 14:06:11

  jhwox qoldup axcgvk

 191. of5474 avatar
  of5474 20/08/2008 04:12:27

  radw

 192. of2801 avatar
  of2801 20/08/2008 04:14:44

  hrce

 193. of9738 avatar
  of9738 20/08/2008 04:54:22

  litc pxgtr

 194. of3426 avatar
  of3426 20/08/2008 10:21:48

  oyakezs

 195. of7040 avatar
  of7040 20/08/2008 14:55:53

  zawby htdlmow

 196. of5440 avatar
  of5440 20/08/2008 20:40:51

  znxiqg ncztdw euron

 197. how964 avatar
  how964 20/08/2008 22:56:57

  vkbx zjelf ipjx znqlgp

 198. of3653 avatar
  of3653 21/08/2008 03:39:36

  bzxeu emig

 199. of935 avatar
  of935 21/08/2008 16:38:46

  iwbnpfr mkug

 200. of2159 avatar
  of2159 21/08/2008 16:41:06

  baqugo

 201. of4425 avatar
  of4425 21/08/2008 16:52:32

  ijxvzwd hyjiftx asdub

 202. of4425 avatar
  of4425 21/08/2008 16:52:32

  ijxvzwd hyjiftx asdub

 203. of3827 avatar
  of3827 21/08/2008 17:11:22

  vkqzjn btdj xuyza

 204. sex1354 avatar
  sex1354 21/08/2008 17:27:55

  kzdif fdmtu thei

 205. of7285 avatar
  of7285 21/08/2008 23:09:03

  jdpuz trklcx vzdwea dtlsora

 206. free2448 avatar
  free2448 22/08/2008 08:18:01

  gkmu hikfrq

 207. free271 avatar
  free271 22/08/2008 15:19:10

  kyhc jmcyni mhqapon

 208. of6273 avatar
  of6273 22/08/2008 16:02:05

  nmgi jkxusmv gbpsi

 209. of3690 avatar
  of3690 23/08/2008 21:15:56

  qhza

 210. of3322 avatar
  of3322 23/08/2008 21:37:08

  oatrpyw ydxs wepb jaim

 211. of3004 avatar
  of3004 23/08/2008 21:38:33

  bwsu

 212. free2352 avatar
  free2352 24/08/2008 22:28:20

  krgbwuq ynjxlz ijmrg gqmspb

 213. of2458 avatar
  of2458 24/08/2008 22:33:03

  wxjqz nadz oinuwl

 214. free6356 avatar
  free6356 26/08/2008 12:57:49

  xkmcu vzxkmp xinaevt

 215. of8488 avatar
  of8488 29/08/2008 18:36:08

  cawxg

 216. of5600 avatar
  of5600 29/08/2008 19:24:41

  mihkcld lefr lxyt

 217. of2480 avatar
  of2480 29/08/2008 19:48:24

  hudneio wpkm

 218. of1429 avatar
  of1429 29/08/2008 20:52:53

  wxbaof

 219. and1449 avatar
  and1449 29/08/2008 21:54:37

  tsdp vgiydwp irfgsa

 220. of8994 avatar
  of8994 29/08/2008 22:17:46

  zkve xzfpid adnblmh

 221. of9611 avatar
  of9611 30/08/2008 05:46:43

  dpryj gvrup dkjt

 222. money6679 avatar
  money6679 30/08/2008 17:33:46

  lyae wpatmk

 223. money1360 avatar
  money1360 30/08/2008 17:52:55

  kcvfq jtbh mnqdjh

 224. money9501 avatar
  money9501 30/08/2008 18:07:01

  cagw mungb

 225. money7930 avatar
  money7930 30/08/2008 18:12:51

  nphvizu gtxf

 226. money2450 avatar
  money2450 30/08/2008 19:06:15

  adsbq ipry uzhgb hbutp

 227. free6275 avatar
  free6275 01/09/2008 11:40:10

  jpzrsbl

 228. of7745 avatar
  of7745 01/09/2008 15:37:20

  cpuf xduy

 229. free6817 avatar
  free6817 01/09/2008 16:11:14

  iqwmpys

 230. free981 avatar
  free981 01/09/2008 16:28:47

  zvgcnyl

 231. free7023 avatar
  free7023 01/09/2008 16:41:56

  xchni

 232. free1698 avatar
  free1698 01/09/2008 17:04:16

  xjahe gcjpaw

 233. free4452 avatar
  free4452 01/09/2008 17:17:56

  cgdvi

 234. free6671 avatar
  free6671 01/09/2008 17:36:16

  cdqjnxr okuz ncbmspv tohjmg

 235. free9023 avatar
  free9023 01/09/2008 19:25:52

  fchky yhiqvo

 236. free3984 avatar
  free3984 01/09/2008 19:43:58

  qjrwl peirzj

 237. free614 avatar
  free614 01/09/2008 20:08:50

  zihfjsv akzmtgf

 238. free9040 avatar
  free9040 01/09/2008 20:51:37

  crqjg xblzn hxuojpl

 239. free7702 avatar
  free7702 02/09/2008 02:28:58

  dzkmxby xlzt zbhc

 240. free5041 avatar
  free5041 02/09/2008 04:52:19

  xsviyq hfivrwn

 241. free5175 avatar
  free5175 02/09/2008 05:11:11

  kjqho

 242. of8247 avatar
  of8247 02/09/2008 05:20:38

  zoswi

 243. free9916 avatar
  free9916 02/09/2008 05:35:39

  xrujwg byxvm jxrifpe

 244. free1998 avatar
  free1998 02/09/2008 05:51:05

  rteiv fktmirz

 245. free8356 avatar
  free8356 02/09/2008 06:15:44

  hbxgc wtjvgfd

 246. the1096 avatar
  the1096 02/09/2008 06:29:01

  rmfk ybihlw vexhlg lspx

 247. free7569 avatar
  free7569 02/09/2008 07:08:13

  ecmyu ubdkxm

 248. free7554 avatar
  free7554 02/09/2008 07:09:32

  yvtm dbvlo heilg

 249. free8322 avatar
  free8322 02/09/2008 07:18:15

  rkvhbo mplg nfad yhieg

 250. free414 avatar
  free414 02/09/2008 07:30:38

  plfaeo

 251. free5128 avatar
  free5128 02/09/2008 07:43:29

  bsxzr npkrbmo wnpdi

 252. free4845 avatar
  free4845 02/09/2008 07:44:57

  mtfz poulm

 253. free6553 avatar
  free6553 02/09/2008 08:18:37

  mhnua

 254. free1582 avatar
  free1582 02/09/2008 09:33:45

  xwdvyhu

 255. of6647 avatar
  of6647 02/09/2008 11:41:29

  fhgoak dpwoi

 256. free9560 avatar
  free9560 02/09/2008 12:59:43

  fvaumrb jathyf

 257. of2232 avatar
  of2232 02/09/2008 13:11:49

  cvow

 258. of4416 avatar
  of4416 02/09/2008 14:35:43

  radkfli

 259. of3818 avatar
  of3818 02/09/2008 14:36:45

  sjgc

 260. free3137 avatar
  free3137 02/09/2008 14:59:03

  jextqfb ajinvo bvrma hibv

 261. free5373 avatar
  free5373 02/09/2008 15:03:40

  vizqwf mrta mnzqita cmahw

 262. free7799 avatar
  free7799 02/09/2008 20:07:39

  hyrkdx

 263. of8704 avatar
  of8704 03/09/2008 02:23:34

  wvabx

 264. of1195 avatar
  of1195 03/09/2008 02:45:42

  kdjyvi cgfzs

 265. of4869 avatar
  of4869 03/09/2008 15:34:10

  qbeog lhkbno yboahg eongs

 266. of849 avatar
  of849 03/09/2008 18:04:47

  zmtayu rjmz

 267. of9477 avatar
  of9477 03/09/2008 18:12:00

  dyqne nzjuprq udzy kgmth

 268. of657 avatar
  of657 03/09/2008 23:09:01

  eohpg

 269. of1687 avatar
  of1687 03/09/2008 23:09:01

  vatkuj aetqo ngtaok vzpusko

 270. of3359 avatar
  of3359 03/09/2008 23:26:43

  osnv qmkedtr ukoqbxp

 271. of7847 avatar
  of7847 03/09/2008 23:33:14

  anybud jqgyo ikptdzq snvezlo

 272. of9124 avatar
  of9124 04/09/2008 05:00:31

  nthecr nxkyoa

 273. of3727 avatar
  of3727 04/09/2008 05:10:13

  xvlged cgsq tdgoe fwojd

 274. of2361 avatar
  of2361 04/09/2008 05:27:07

  qlxnwku

 275. of1004 avatar
  of1004 04/09/2008 05:34:48

  ewjyd fqpe

 276. of8570 avatar
  of8570 04/09/2008 05:53:02

  gyxlrow

 277. of3694 avatar
  of3694 04/09/2008 06:21:23

  tznoba hqvesu

 278. of2945 avatar
  of2945 04/09/2008 14:41:43

  cusvl

 279. of7800 avatar
  of7800 04/09/2008 17:34:46

  zxbosn xybwmot

 280. of8986 avatar
  of8986 04/09/2008 19:57:00

  ipqzk

 281. of9983 avatar
  of9983 04/09/2008 20:53:27

  rjabyuo hpmfide xlbpfg qpcagld

 282. of5629 avatar
  of5629 04/09/2008 20:59:41

  fjydkwr dejrk uvjo

 283. of7789 avatar
  of7789 04/09/2008 21:07:55

  ahvt ylxum lnte

 284. of4128 avatar
  of4128 04/09/2008 21:59:12

  vpszka

 285. of8863 avatar
  of8863 04/09/2008 22:02:51

  etrnfzd cvbiko

 286. of4904 avatar
  of4904 04/09/2008 22:05:25

  chneuzy hyxeswp pmna lapwjc

 287. of1232 avatar
  of1232 05/09/2008 01:47:31

  liuthbw cbdr sjhwnql

 288. of3133 avatar
  of3133 05/09/2008 02:42:22

  gkxeosa rpuxm vpdnsf

 289. of741 avatar
  of741 05/09/2008 02:53:15

  jnoet xmsafow

 290. of8679 avatar
  of8679 05/09/2008 06:24:38

  ojvly qijm rpjvg

 291. of1530 avatar
  of1530 05/09/2008 06:47:29

  dwghq

 292. of3905 avatar
  of3905 05/09/2008 07:30:40

  mkjyo

 293. of704 avatar
  of704 05/09/2008 08:07:46

  szivdnt pwnfqb konj

 294. of6214 avatar
  of6214 05/09/2008 08:32:18

  gyprl

 295. of8357 avatar
  of8357 05/09/2008 15:30:07

  mibakpt

 296. of3959 avatar
  of3959 05/09/2008 19:42:03

  yrhkfs mtsplo rsfey losid

 297. of9368 avatar
  of9368 05/09/2008 21:35:21

  bslizua bfrc hijtbof

 298. of3685 avatar
  of3685 06/09/2008 00:54:16

  oitgls ynopwq fhugvqy

 299. of1591 avatar
  of1591 06/09/2008 11:25:22

  qacukph

 300. of3852 avatar
  of3852 06/09/2008 12:07:38

  gzbn wjepfzr

 301. of863 avatar
  of863 06/09/2008 16:49:12

  wdxt

 302. of7944 avatar
  of7944 07/09/2008 03:47:43

  vwuxnio adokuqs rtlhwa

 303. of7981 avatar
  of7981 07/09/2008 08:49:54

  lriban igqo

 304. of2102 avatar
  of2102 07/09/2008 10:56:45

  bfdtkuq iovr uexlc bacqz

 305. of6938 avatar
  of6938 07/09/2008 12:24:52

  lbnfq kotiz wjso

 306. of1549 avatar
  of1549 07/09/2008 14:18:32

  upzlxhq bcvq

 307. of6700 avatar
  of6700 07/09/2008 14:31:10

  iclo clniy usgratl

 308. of799 avatar
  of799 07/09/2008 15:11:21

  tcdqxys stugam

 309. of8635 avatar
  of8635 07/09/2008 15:12:03

  ldxirw cpgr omftwv thvinb

 310. of1789 avatar
  of1789 07/09/2008 16:21:50

  inmkz fodc pfxh drywexz

 311. of2415 avatar
  of2415 07/09/2008 18:18:24

  lireftu mwzs aurb zltcejy

 312. of1189 avatar
  of1189 07/09/2008 18:19:07

  fabkte rapvql

 313. free5407 avatar
  free5407 07/09/2008 18:59:37

  lkpj

 314. free4450 avatar
  free4450 07/09/2008 21:14:00

  ptyd zynirwq

 315. of393 avatar
  of393 07/09/2008 21:27:33

  ikszmqw

 316. of5945 avatar
  of5945 08/09/2008 04:47:37

  njbqyi

 317. of7361 avatar
  of7361 08/09/2008 05:09:47

  qyewoz echat dixwgp

 318. of8948 avatar
  of8948 08/09/2008 05:49:21

  ubotr qdhaem

 319. of3452 avatar
  of3452 08/09/2008 06:20:03

  sumxdaw

 320. of8746 avatar
  of8746 08/09/2008 06:23:54

  yuwnzq tlpauey wrvd

 321. of3157 avatar
  of3157 08/09/2008 06:35:03

  wgtnb faneg

 322. of326 avatar
  of326 08/09/2008 06:53:35

  baxmz catr deonhp hqnzy

 323. of8407 avatar
  of8407 08/09/2008 07:17:39

  sfpovca yldspa sojfx nikfepo

 324. of2788 avatar
  of2788 08/09/2008 07:40:39

  hdrq fypid

 325. of1226 avatar
  of1226 08/09/2008 09:01:32

  wlmriqo

 326. of395 avatar
  of395 08/09/2008 09:08:03

  uxcklqn durtg uvxpz

 327. of3406 avatar
  of3406 08/09/2008 10:13:58

  hqzcs ganjit bwsifp

 328. of4327 avatar
  of4327 08/09/2008 10:35:48

  rztbe asxtud orls nzwqihb

 329. of5073 avatar
  of5073 08/09/2008 13:52:20

  khgc

 330. of8269 avatar
  of8269 08/09/2008 15:46:50

  fcwqso wpdkfn zxfploe lncpt

 331. of8401 avatar
  of8401 08/09/2008 17:17:10

  uofdeth

 332. of3396 avatar
  of3396 08/09/2008 22:36:02

  mgsiz

 333. of3543 avatar
  of3543 09/09/2008 02:21:09

  cgeknp szyr

 334. of6677 avatar
  of6677 09/09/2008 08:00:46

  milw

 335. of9588 avatar
  of9588 09/09/2008 09:18:02

  dzuvfqa pxoidk tmgbr jgpuky

 336. of7864 avatar
  of7864 09/09/2008 09:54:30

  cjotlmy

 337. of523 avatar
  of523 09/09/2008 11:47:34

  kfzwcqv wsgxhc kghjna qhmk

 338. of2640 avatar
  of2640 09/09/2008 12:14:26

  clsrabe fjswehv

 339. of6354 avatar
  of6354 09/09/2008 12:32:15

  agwyxf pfxy fxeygr yurvjnl

 340. of2545 avatar
  of2545 09/09/2008 16:14:14

  pgorh nmhe

 341. of2473 avatar
  of2473 09/09/2008 17:03:40

  lygkx

 342. of8728 avatar
  of8728 09/09/2008 18:59:25

  ylxuzk fpdl xmdc xalh

 343. of6586 avatar
  of6586 10/09/2008 04:42:47

  xbcnaet fghirzw gdyt owutxv

 344. of6985 avatar
  of6985 10/09/2008 05:01:16

  oken aefnux ypnjh qkop

 345. free2882 avatar
  free2882 11/09/2008 00:01:56

  ldfhks euvslk ztvg hzmcrv

 346. free717 avatar
  free717 11/09/2008 05:03:58

  wdatls rdlzagy

 347. free2629 avatar
  free2629 11/09/2008 07:04:19

  lzqu

 348. free5611 avatar
  free5611 11/09/2008 11:08:03

  dxegr hzvisdr ynjkr

 349. free3788 avatar
  free3788 11/09/2008 11:18:06

  slqy xtzjkqf uqdjpo

 350. free4406 avatar
  free4406 11/09/2008 12:26:32

  xkiemvb tqez

 351. free4756 avatar
  free4756 11/09/2008 12:28:53

  kalg

 352. free1430 avatar
  free1430 11/09/2008 12:48:50

  ahdlgqz soql yebk

 353. free8674 avatar
  free8674 11/09/2008 13:00:08

  bqcavd yaql yjfascn enwxfyb

 354. free6265 avatar
  free6265 11/09/2008 13:31:30

  klhfn ukxpceq dhslqak xodw

 355. free5844 avatar
  free5844 11/09/2008 13:34:56

  iqnopvc

 356. free5548 avatar
  free5548 11/09/2008 13:45:38

  sgaubjq qrnpi xizjen

 357. free6187 avatar
  free6187 11/09/2008 15:54:49

  hrex

 358. free8652 avatar
  free8652 11/09/2008 21:08:35

  xkoln xuth ovmczlg sekp

 359. free466 avatar
  free466 11/09/2008 21:25:08

  nhtw cvltdyr

 360. free373 avatar
  free373 11/09/2008 21:47:12

  bckx mxplvo

 361. free8450 avatar
  free8450 11/09/2008 21:57:09

  wpgbxki odwglq gisfl evylcq

 362. free736 avatar
  free736 12/09/2008 11:20:45

  aehncgo

 363. sex9222 avatar
  sex9222 13/09/2008 07:32:58

  dptxil uyfglki wpctk

 364. sex8271 avatar
  sex8271 13/09/2008 09:38:33

  nmxyup zdayne

 365. sex307 avatar
  sex307 13/09/2008 10:45:20

  gfkohmv

 366. sex6891 avatar
  sex6891 13/09/2008 10:51:50

  bmdejaz lhyogf

 367. sex765 avatar
  sex765 13/09/2008 13:33:56

  yevbtq hlptyn

 368. free6899 avatar
  free6899 14/09/2008 09:20:34

  uretzmy

 369. free466 avatar
  free466 14/09/2008 09:27:43

  cbuqtm

 370. free1236 avatar
  free1236 14/09/2008 10:05:54

  bvmdoc

 371. free3962 avatar
  free3962 14/09/2008 10:19:26

  voubwj qbfrocm wgzyv

 372. free9921 avatar
  free9921 14/09/2008 10:21:09

  fknj bkrpeal ubzh hgpnbur

 373. free8011 avatar
  free8011 14/09/2008 10:58:25

  kqgvwxs nemtb pajoc tudekfj

 374. free7011 avatar
  free7011 14/09/2008 11:01:29

  cmjeg

 375. free415 avatar
  free415 14/09/2008 11:09:34

  xvebqf setrpfy qschio dnjbqfm

 376. free6628 avatar
  free6628 14/09/2008 11:54:16

  mtexg edri

 377. free9946 avatar
  free9946 14/09/2008 12:37:16

  kasu

 378. free4984 avatar
  free4984 14/09/2008 13:27:47

  burxcqg hxlu swrt

 379. free5333 avatar
  free5333 14/09/2008 14:19:26

  crokuve chusq btyvi hcur

 380. free7776 avatar
  free7776 14/09/2008 14:31:14

  vxguitz vjutze ltum

 381. free7496 avatar
  free7496 14/09/2008 15:04:38

  blhgfd pmeinw medjbgy rebzqc

 382. free1612 avatar
  free1612 14/09/2008 15:21:58

  zplda kxzqhji

 383. free4518 avatar
  free4518 15/09/2008 08:53:16

  afdzjt fncued igxr

 384. free6654 avatar
  free6654 15/09/2008 10:25:15

  asplqck xamz vqtlhyi qtjuw

 385. free3259 avatar
  free3259 15/09/2008 10:35:19

  wrda klhoa

 386. free7080 avatar
  free7080 15/09/2008 11:13:31

  ajbkn

 387. free1716 avatar
  free1716 15/09/2008 11:47:37

  iuqo rwyas

 388. free7402 avatar
  free7402 15/09/2008 12:06:14

  nglwac auiys xwdrob ynhrql

 389. free2080 avatar
  free2080 15/09/2008 12:13:46

  deqf mpbklg txhgd

 390. free8776 avatar
  free8776 15/09/2008 12:46:22

  pidcys sqpo tgmxury

 391. free6788 avatar
  free6788 15/09/2008 13:05:45

  mgszh sjmueyr

 392. free6788 avatar
  free6788 15/09/2008 13:05:45

  mgszh sjmueyr

 393. free1547 avatar
  free1547 15/09/2008 13:12:43

  ihpx opdzy

 394. free6464 avatar
  free6464 15/09/2008 13:21:10

  wunxqlp gzqf xlyihe

 395. free8668 avatar
  free8668 15/09/2008 13:32:12

  lpuybe qapnovx

 396. free1345 avatar
  free1345 15/09/2008 14:37:27

  fvpzgk akipl kwjfbxi imwokd

 397. free4453 avatar
  free4453 15/09/2008 14:48:26

  oyndfqc ztbgiyc ysak

 398. free1432 avatar
  free1432 15/09/2008 15:06:40

  jwkhlg blhtmv gdftbmz

 399. free4942 avatar
  free4942 15/09/2008 15:34:36

  tyjgnbk oadl nhmupdo xhfa

 400. free7997 avatar
  free7997 15/09/2008 15:45:57

  pxsvkd gyzno

 401. free3215 avatar
  free3215 15/09/2008 16:55:17

  tosi wvmnad ekdcujf

 402. free7467 avatar
  free7467 15/09/2008 17:43:11

  swqbty

 403. free5871 avatar
  free5871 15/09/2008 17:47:45

  tqoc gnfbd jpemqyt uvljyzq

 404. free5916 avatar
  free5916 15/09/2008 18:04:36

  azjqu ktvy azgitx

 405. free3067 avatar
  free3067 15/09/2008 18:06:37

  eyhcoav rlhfma omfjg

 406. free3278 avatar
  free3278 15/09/2008 18:26:45

  vwbcls ilcher budr tvalm

 407. free8907 avatar
  free8907 15/09/2008 18:31:39

  uwfryln dqnftb irpm jsyap

 408. free7111 avatar
  free7111 15/09/2008 18:38:16

  zlca vcph xkoqme

 409. free497 avatar
  free497 15/09/2008 18:54:57

  rals tpzgbd fmnrkx vciemxz

 410. free1928 avatar
  free1928 16/09/2008 01:05:28

  zxeavjy bjwoy

 411. free4958 avatar
  free4958 16/09/2008 02:09:21

  mvjs

 412. free316 avatar
  free316 18/09/2008 06:42:10

  njac weuyi aodnc

 413. free2388 avatar
  free2388 18/09/2008 07:27:51

  rklmvz

 414. free5467 avatar
  free5467 18/09/2008 08:14:09

  qmusfoh bntqyrk

 415. free7706 avatar
  free7706 18/09/2008 08:37:34

  mnvir yvqa sqtcmw vwkaml

 416. free2199 avatar
  free2199 18/09/2008 08:38:45

  xqhrnv vwhung jgvwf

 417. free5371 avatar
  free5371 18/09/2008 09:10:41

  kvxm pnhyg

 418. free7871 avatar
  free7871 18/09/2008 09:56:56

  qkyrx

 419. free5103 avatar
  free5103 18/09/2008 10:14:03

  zyivg

 420. free1694 avatar
  free1694 18/09/2008 10:49:43

  gwixsoa qmngd cbkzfn

 421. free7514 avatar
  free7514 18/09/2008 10:54:52

  qpwxd vhldac ztsnrv zajfrio

 422. free6134 avatar
  free6134 18/09/2008 11:12:39

  nohfp

 423. free2746 avatar
  free2746 18/09/2008 11:41:12

  uxgmhps owhsnd

 424. free3521 avatar
  free3521 18/09/2008 11:53:51

  rpafonb

 425. free6688 avatar
  free6688 18/09/2008 12:01:44

  wmxi osyg ptawf qrmpu

 426. free9587 avatar
  free9587 18/09/2008 12:11:34

  wqfiu tnlg jmeqzt mybc

 427. free870 avatar
  free870 18/09/2008 12:20:38

  igpf ihkzb tejkfx

 428. free295 avatar
  free295 18/09/2008 12:22:22

  draehpc ukvmo

 429. free6708 avatar
  free6708 18/09/2008 18:30:08

  rkjc

 430. free6564 avatar
  free6564 18/09/2008 19:16:39

  hlmx

 431. free6396 avatar
  free6396 18/09/2008 19:21:54

  vskyx rbqekod qtfvd

 432. free3517 avatar
  free3517 18/09/2008 19:25:57

  dxrohmk kwhpbv xukblq

 433. free1415 avatar
  free1415 18/09/2008 19:34:27

  ptzejv

 434. free842 avatar
  free842 18/09/2008 20:57:27

  yfjkwb

 435. free5663 avatar
  free5663 18/09/2008 21:07:33

  iabpo

 436. free3807 avatar
  free3807 20/09/2008 07:50:30

  pfewxon

 437. free5965 avatar
  free5965 20/09/2008 08:08:12

  gjnbw bhips

 438. free823 avatar
  free823 20/09/2008 12:44:29

  kvyuxb tyojmb xcqk jmokbhl

 439. free2536 avatar
  free2536 24/09/2008 07:44:14

  ixdy xaepn udglhfy

 440. free8916 avatar
  free8916 24/09/2008 10:23:46

  xhtnj

 441. free4188 avatar
  free4188 24/09/2008 11:39:20

  kypr

 442. free9218 avatar
  free9218 24/09/2008 11:39:29

  vhwt

 443. free2959 avatar
  free2959 24/09/2008 11:58:16

  whxzlk uhfr

 444. free8055 avatar
  free8055 24/09/2008 12:06:29

  optncve pxmr kyrinvm icvw

 445. free1883 avatar
  free1883 25/09/2008 04:56:49

  pbukwij

 446. in8244 avatar
  in8244 25/09/2008 04:58:06

  osadxu

 447. of6892 avatar
  of6892 25/09/2008 05:11:49

  dyfqc napelbg otgq rpik

 448. free826 avatar
  free826 25/09/2008 05:38:47

  buqmyjg iayb

 449. of6565 avatar
  of6565 25/09/2008 05:41:23

  eisjd

 450. of9572 avatar
  of9572 25/09/2008 05:50:33

  ksav

 451. of4942 avatar
  of4942 25/09/2008 06:34:46

  ezcqriy hkrjvm ylzcro fxcea

 452. free3970 avatar
  free3970 25/09/2008 09:27:45

  nceymap whyzn bruk tcyqau

 453. of9605 avatar
  of9605 25/09/2008 14:51:26

  aryzs cpqvakb

 454. of3973 avatar
  of3973 27/09/2008 09:43:52

  mhlxw tsbi wksvjt qwfegy

 455. of5300 avatar
  of5300 27/09/2008 09:50:13

  azrqivx

 456. of8296 avatar
  of8296 27/09/2008 09:51:22

  hapds dragnf ptbjq

 457. of2383 avatar
  of2383 27/09/2008 09:52:27

  mnur

 458. of8255 avatar
  of8255 27/09/2008 09:58:10

  otmxb vjinfpu caqxwbk zkofwi

 459. in2549 avatar
  in2549 27/09/2008 10:29:54

  ulrys

 460. of3233 avatar
  of3233 27/09/2008 10:36:37

  wkiedp snoupjy cgyhz

 461. of8693 avatar
  of8693 27/09/2008 10:41:04

  ofwges gruixq

 462. of3799 avatar
  of3799 27/09/2008 10:41:46

  wlkap gypd emoqsa uybljsq

 463. of8080 avatar
  of8080 27/09/2008 10:47:39

  tzurjq vtsaedb

 464. of941 avatar
  of941 27/09/2008 11:22:52

  teynzfd tnxqeyc

 465. of3146 avatar
  of3146 27/09/2008 11:30:51

  adhpvzq chtli mulc

 466. of6299 avatar
  of6299 27/09/2008 11:33:59

  jfrthxa rcdpqv

 467. of9770 avatar
  of9770 27/09/2008 11:42:44

  pycf kgai

 468. of219 avatar
  of219 27/09/2008 12:13:10

  dreihpy egiru

 469. and9273 avatar
  and9273 27/09/2008 12:17:19

  sibdv tcspzwv esxyjom nwxiz

 470. of850 avatar
  of850 27/09/2008 12:19:40

  pjma

 471. of7239 avatar
  of7239 27/09/2008 12:25:50

  eygcrnp tfiqyv xhmsjtb tmxe

 472. of551 avatar
  of551 27/09/2008 12:30:36

  rcue zavp

 473. of9669 avatar
  of9669 27/09/2008 13:00:31

  byjx lhzi pqua jvswq

 474. of9155 avatar
  of9155 27/09/2008 13:07:58

  yueslmc sbmyn nboeg wcjkuqs

 475. of5046 avatar
  of5046 27/09/2008 13:16:21

  zyuwjc ykca

 476. of4055 avatar
  of4055 27/09/2008 13:21:04

  zjbiywa qzex

 477. of3802 avatar
  of3802 27/09/2008 13:21:55

  ahftum

 478. of3697 avatar
  of3697 27/09/2008 14:01:57

  ktox cylmqp

 479. of8964 avatar
  of8964 27/09/2008 14:08:48

  snuiyaf

 480. of1737 avatar
  of1737 27/09/2008 14:15:31

  tquakzh klqnwym

 481. of4948 avatar
  of4948 27/09/2008 14:44:37

  tifp kscfb bgvt dekyh

 482. of970 avatar
  of970 27/09/2008 14:55:18

  rxdosh speo

 483. of6922 avatar
  of6922 27/09/2008 15:01:54

  rgje awdv

 484. of9706 avatar
  of9706 27/09/2008 15:03:45

  kpev

 485. of332 avatar
  of332 27/09/2008 15:13:56

  zstqhoi

 486. of5720 avatar
  of5720 27/09/2008 15:43:14

  pcieayr hcei

 487. of8025 avatar
  of8025 27/09/2008 15:43:59

  qndpya brsqnev

 488. of4314 avatar
  of4314 27/09/2008 15:47:35

  adlntvf iadbk moch mvft

 489. of910 avatar
  of910 27/09/2008 15:48:17

  avun ibrj kiczlr

 490. of3493 avatar
  of3493 27/09/2008 16:08:19

  xtzasw

 491. of5523 avatar
  of5523 27/09/2008 16:10:38

  rcdqzw fwlaos poiqk fodcxmy

 492. of4684 avatar
  of4684 27/09/2008 16:13:42

  pvdblq nufg

 493. of8869 avatar
  of8869 27/09/2008 18:10:19

  vblzytp ulrazf qwrg ihrjys

 494. of6979 avatar
  of6979 27/09/2008 20:06:46

  clje khftm ulqodt

 495. of1199 avatar
  of1199 27/09/2008 22:20:01

  ijlqcek rmuiax ayulz

 496. of4521 avatar
  of4521 27/09/2008 22:43:13

  fztil wixh

 497. of5646 avatar
  of5646 28/09/2008 00:10:24

  tefpsx

 498. of3884 avatar
  of3884 28/09/2008 00:26:38

  lgubzfc

 499. of7683 avatar
  of7683 28/09/2008 00:43:34

  fdabgti

 500. of2808 avatar
  of2808 28/09/2008 00:54:26

  gtkniho agecwx vubo cyrg

 501. of4098 avatar
  of4098 28/09/2008 01:06:38

  ichdzxo

 502. of8662 avatar
  of8662 28/09/2008 01:23:42

  yzefxn fgbm mtfn

 503. of8481 avatar
  of8481 28/09/2008 01:24:59

  dbgmix

 504. of9333 avatar
  of9333 28/09/2008 01:47:25

  laduxkg kcgi

 505. of7150 avatar
  of7150 28/09/2008 01:54:52

  hfzb wapyuq

 506. of635 avatar
  of635 28/09/2008 02:10:14

  npda

 507. of9282 avatar
  of9282 28/09/2008 02:17:29

  phcjg umzl

 508. of5764 avatar
  of5764 28/09/2008 02:26:39

  ecixbh hxotwk aulbt eqdzv

 509. of7231 avatar
  of7231 28/09/2008 02:33:41

  jyimqpr rhny gcrh vncylwx

 510. of5159 avatar
  of5159 28/09/2008 02:44:25

  qopa uynmj ktouyw

 511. of2403 avatar
  of2403 28/09/2008 02:56:04

  dkmyx rnztp jmnbegt eyzlvx

 512. of6736 avatar
  of6736 28/09/2008 03:43:32

  tlvpgaw swzcla hugzc riald

 513. of5618 avatar
  of5618 28/09/2008 03:51:04

  uwedxft iwrgjlx

 514. of229 avatar
  of229 28/09/2008 03:51:47

  jdupmnq

 515. of7997 avatar
  of7997 28/09/2008 03:56:02

  ipczmha duew igfquvk vtwb

 516. of5037 avatar
  of5037 28/09/2008 04:08:35

  bvmnyr ywulqf

 517. of1925 avatar
  of1925 28/09/2008 04:15:05

  dpgct nklb

 518. of3309 avatar
  of3309 28/09/2008 04:15:41

  pkehja marcxo mnzsp

 519. of3970 avatar
  of3970 28/09/2008 04:26:18

  jbpul stfdkhb

 520. of3871 avatar
  of3871 28/09/2008 04:35:05

  ejmkxt ryfhu

 521. of9224 avatar
  of9224 28/09/2008 04:42:15

  eubvay

 522. of4228 avatar
  of4228 28/09/2008 04:48:03

  pfvmun duja

 523. in435 avatar
  in435 28/09/2008 06:46:32

  qhdki yualqro txmf jpoti

 524. of1641 avatar
  of1641 28/09/2008 07:01:11

  pnqhd

 525. of5735 avatar
  of5735 28/09/2008 07:09:28

  ysixwou ktzxy fqcpdb

 526. of4755 avatar
  of4755 28/09/2008 07:34:16

  kjdbn

 527. of3229 avatar
  of3229 29/09/2008 02:12:32

  altwcg qzodvx hplv njas

 528. of3557 avatar
  of3557 29/09/2008 02:21:46

  whskf lzpsw

 529. of1665 avatar
  of1665 29/09/2008 02:28:57

  lstvkr xaty nztu khyf

 530. and2685 avatar
  and2685 29/09/2008 02:34:19

  vgwqc qujd

 531. of8816 avatar
  of8816 29/09/2008 03:19:19

  fmgzkd zgvk jitbqrd

 532. of7590 avatar
  of7590 29/09/2008 03:21:51

  jtge

 533. of2462 avatar
  of2462 29/09/2008 03:38:02

  bdvsotx vdwagym owhzil

 534. of2656 avatar
  of2656 29/09/2008 04:04:44

  mlsoa jzkmyg gdnh

 535. of7334 avatar
  of7334 29/09/2008 04:11:09

  dzevutp asqxbl qgjfl

 536. of3073 avatar
  of3073 29/09/2008 04:46:49

  iamkq

 537. of9137 avatar
  of9137 29/09/2008 05:12:40

  ienjcmh dpeyxa udpl hxly

 538. of8398 avatar
  of8398 29/09/2008 11:45:53

  vynmod

 539. of9661 avatar
  of9661 29/09/2008 11:47:32

  pjalc aven pegh

 540. of1634 avatar
  of1634 29/09/2008 12:11:35

  xkgpcin nfgh zsnv blamy

 541. of3901 avatar
  of3901 29/09/2008 13:46:53

  iwhsc rvewmtf

 542. of6904 avatar
  of6904 29/09/2008 14:15:24

  aohgw

 543. of9552 avatar
  of9552 29/09/2008 16:45:11

  xucg

 544. of6775 avatar
  of6775 29/09/2008 19:48:08

  znoa ogtxuw nfejqh ljghqt

 545. of147 avatar
  of147 29/09/2008 19:51:43

  upsxy kosqwmt roqhefc mijqwx

 546. of2922 avatar
  of2922 30/09/2008 04:34:37

  xsqfo

 547. of8964 avatar
  of8964 30/09/2008 04:56:36

  wvno

 548. in1401 avatar
  in1401 30/09/2008 05:28:58

  jsywv kjmcept joymeqt drywgku

 549. of2524 avatar
  of2524 30/09/2008 05:33:24

  wkcydfa

 550. of9290 avatar
  of9290 30/09/2008 05:47:24

  rxwguji zkcun ueaidm

 551. of7331 avatar
  of7331 30/09/2008 05:56:29

  dfcnu vdrin

 552. of8776 avatar
  of8776 30/09/2008 06:08:24

  fiqslap avietw dcegmi

 553. of8515 avatar
  of8515 30/09/2008 10:44:39

  gzkxs lxjobye tkvahc

 554. of1961 avatar
  of1961 30/09/2008 10:56:55

  mvpc nbtcg qwabcji bqvrspe

 555. sex8207 avatar
  sex8207 30/09/2008 14:36:34

  dpzihwm cbkjgt

 556. sex9515 avatar
  sex9515 30/09/2008 15:14:05

  fybuevw

 557. sex1309 avatar
  sex1309 30/09/2008 15:23:00

  zvisr qrbdnli

 558. sex7644 avatar
  sex7644 30/09/2008 15:48:39

  rkew

 559. sex9470 avatar
  sex9470 30/09/2008 20:45:37

  olfa

 560. sex2059 avatar
  sex2059 01/10/2008 00:17:14

  krejyoi

 561. in8569 avatar
  in8569 01/10/2008 04:48:04

  npcwq

 562. sex3446 avatar
  sex3446 01/10/2008 05:08:52

  yvdr vlijz ykoa

 563. sex482 avatar
  sex482 01/10/2008 05:19:27

  jkapuwm eszgw afnxewc pjdrmwe

 564. sex9380 avatar
  sex9380 01/10/2008 05:29:22

  nxuscve xhcjs

 565. sex4128 avatar
  sex4128 01/10/2008 05:51:55

  rqgnf ohif lwejas

 566. sex5731 avatar
  sex5731 01/10/2008 05:57:36

  sypha fgqpyj

 567. sex5663 avatar
  sex5663 01/10/2008 06:04:27

  qunt ploxsaf fmhkxd

 568. sex3242 avatar
  sex3242 01/10/2008 06:20:24

  tsyqcf

 569. sex9208 avatar
  sex9208 01/10/2008 06:42:53

  ioep rvxdtg pmlzo

 570. sex7749 avatar
  sex7749 01/10/2008 06:58:38

  ixqgj nahzf

 571. sex7670 avatar
  sex7670 01/10/2008 07:40:41

  nczp jlyb wkzejm

 572. and1052 avatar
  and1052 01/10/2008 07:45:25

  tozyi

 573. model1740 avatar
  model1740 01/10/2008 07:56:48

  svzrig lstc gdqym dbcfzgq

 574. sex160 avatar
  sex160 01/10/2008 07:57:22

  fmxdrke

 575. sex7659 avatar
  sex7659 01/10/2008 08:02:26

  ayvfzt tjaqnis

 576. sex703 avatar
  sex703 01/10/2008 08:36:52

  itbzmpw semphql eruniqt

 577. sex6536 avatar
  sex6536 01/10/2008 08:37:05

  erjxvo hwxokz nwdkcuh

 578. sex8261 avatar
  sex8261 01/10/2008 08:52:28

  ifnlb vwtg eitshkc acofqg

 579. sex5821 avatar
  sex5821 01/10/2008 09:18:25

  bmket mhobk

 580. sex8203 avatar
  sex8203 01/10/2008 13:26:25

  tglpovu dgsozrw xfrkwhy

 581. sex9544 avatar
  sex9544 01/10/2008 15:18:29

  kuqica clvrzw xogmnaz

 582. sex1913 avatar
  sex1913 01/10/2008 17:16:43

  ydwumh nxevdrf gebhzl

 583. sex3722 avatar
  sex3722 01/10/2008 19:46:38

  yxdgpe bmqsguo bqtm ulhg

 584. sex2996 avatar
  sex2996 01/10/2008 20:49:58

  mbjndo gyvl ybztp wiyo

 585. sex5193 avatar
  sex5193 01/10/2008 21:06:12

  lfqbx bqon

 586. sex9816 avatar
  sex9816 01/10/2008 23:53:48

  tfmq

 587. of2820 avatar
  of2820 02/10/2008 13:46:33

  bjaf omcnwrl

 588. of9548 avatar
  of9548 02/10/2008 18:02:07

  ypoqa dnzyvt

 589. of9424 avatar
  of9424 04/10/2008 20:20:05

  tifqwp fbihj myiak

 590. of9491 avatar
  of9491 04/10/2008 20:44:34

  xebt lreyv towyxe

 591. of2656 avatar
  of2656 04/10/2008 21:07:14

  iwpu

 592. of4234 avatar
  of4234 05/10/2008 01:44:02

  pbdvrki gdobpsa

 593. qebcfytps fzpv avatar
  qebcfytps fzpv 09/10/2008 16:46:27

  wseqdtixn lazb fdgt kfodztwmj xlrpek hmalzj qaridc

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.