21/11/2012 21:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μικρή υποχώρηση του ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους

Μικρό βήμα πίσω σε μια προσπάθεια να τα βρουν κάπου στη μέση, κάνει το Διεθνές Νομισματικό ταμείο. Στο προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ που δόθηκε την Τρίτη στο Γιούρογκρουπ, φαίνεται να υπαναχωρεί από το στόχο που είχε βάλει για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και να δέχεται ένα ποσοστό μεταξύ 125% και 128,2%.

Ο πίνακας που έχει στη διάθεση του το Dow Jones Newswires, δείχνει πως το το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 128,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115,2% του ΑΕΠ το 2022  εάν οι πιστωτές συμφωνήσουν, μεταξύ άλλων, να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων της Ελλάδας, να επιστρέψουν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και να χρηματοδοτήσουν την επαναγορά των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες και άλλοι ιδιώτες πιστωτές.

Χωρίς κούρεμα δηλαδή το ΔΝΤ δέχεται ότι μπορεί το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση

Οι αναλυτές του ΔΝΤ καλούν τους δανειστές για μείωση του επιτοκιακού margin κατά 90 μονάδες βάσης επί των 52 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης, μέτρο που θα απαιτούσε την ανάληψη ζημιών από όλες τις πιστώτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Το επιτόκιο που χρεώνεται σήμερα για τα δάνεια είναι 1,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τριμηνιαίο επιτόκιο αναφοράς Euribor, που διαμορφώνεται τώρα στο 0,19%.

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στον πίνακα υπάρχει η επιλογή την επαναγοράς χρέους 9 δισ. ευρώ που φάνηκε να κερδίζει έδαφος σήμερα, καθώς η Γερμανία άφησε να εννοηθεί πως θα συναινούσε στο να δοθούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το EFSF για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 21/11/2012 22:12:09

  Η υποχώρηση είναι πιο μεγάλη από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Η ουσία είναι βέβαια ότι και πάλι, με τη μείωση των επιτοκίων, τα κράτη της ευρωζώνης θα χρηματοδοτούν το ελληνικό έλλειμμα. Αν περάσει αυτό, το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο να δημιουργήσει ένα τέτοιο ζημιογόνο προηγούμενο για τα κράτη της ευρωζώνης και ελπίζει βέβαια να το επεκτείνει και άλλο στο μέλλον.

  Επί ελληνικού επιπέδου, αν περάσει το μέτρο της μείωσης των επιτοκίων, πρόκειται για μεγάλη νίκη της Ελλάδας, που την πήρε πραγματικά με το αίμα της.

  Η δική μου εκτίμηση είναι ότι το χρέος θα βρεθεί το 2020 σε επίπεδα πολύ κάτω του 120%, εάν κυλήσουν όλα ομαλά στην ελληνική οικονομία και δεν γίνει κάποιο "μπαμ".

  Ομολογώ πάντως ότι δεν περίμενα να υπαναχωρήσει τόσο εύκολα το ΔΝΤ από τη θέση του περί haircut των δανείων του δημόσιου τομέα. Ίσως να μην έχει κλείσει οριστικά το θέμα αυτό, ακόμη. Αναμφίβολα θα υπάρχουν ούτως ή άλλως και άλλα επεισόδια στη διελκυνστίνδα ΗΠΑ-Γερμανίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.