02/12/2008 21:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μικρά τα περιθώρια αντίδρασης στην κρίση

Απογοήτευση σήμερα για όσους ποντάριζαν στη δυνατότητα αυξημένων κοινωνικών παροχών και μέτρων ενίσχυσης μικρομεσαίων και νοικοκυριών με το σχέδιο Μπαρόζο. Μετά τη σύνοδο του Εκοφιν στις Βρυξέλες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε  ότι λόγω του υψηλού δημοσιονομικού χρέους η χώρα μας έχει μικρά περιθώρια να αντιδράσει στην κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί μεν «με τις αρχές» του σχεδίου Μπαρόζο και το υποστηρίζει, αλλά όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης το βρίσκει λίγο πολύ ανεφάρμοστο για την χώρα μας. Η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν έχουν τα περιθώρια να φτάσουν στους στόχους που θέτει το σχέδιο των 200 δισ. ευρώ, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι ελάχιστες χώρες -εκτός Eurogroup- θα χρησιμοποιήσουν το μέτρο της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ, καθώς θεωρήθηκε ατελέσφορο στην παρούσα συγκυρία - οπότε ούτε μέιωση του ΦΠΑ

Κατά τα άλλα,  οι προτάσεις της Κομισιόν για οικονομική στήριξη ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρήκαν καταρχήν σύμφωνους τους 27 υπουργούς οικονομίας της ΕΕ. Δηλαδή, η κάθε χώρα μέλος μπορεί να χρησιμοποιήσει κονδύλια που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ της, ανάλογα βέβαια με τις δημοσιονομικές της δυνατότητες. Oμοφωνία επετεύχθη στην εγγύηση των καταθέσεων των πολιτών ύψους 100.000 ευρώ έως το 2011. Σε περίπτωση που καταρρεύσει μια τράπεζα η κάθε χώρα θα κληθεί να αντικαταστήσει τις καταθέσεις εντός 30 ημερών.

 Επικρίσεις κατά του Ecofin αλλά και κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε το Ecofin δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καθώς εμμένει σε ξεπερασμένες αντιλήψεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αντιθέτως, πρόσθεσε, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές υιοθέτησαν ένα «μανιφέστο» που «δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, ενώ δεσμεύτηκαν για ένα σύμφωνο απασχόλησης που δημιουργεί 10.000.000 θέσεις εργασίας, σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην "πράσινη" ανάπτυξη». Για την κυβέρνηση ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ενώ χρειάζεται σχέδιο και πρωτοβουλίες, «η μόνη πρωτοβουλία της είναι η επαναφορά των τεκμηρίων».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 02/12/2008 21:55:47

  Προσωπικά νομίζω ότι η κρίση θα μας κάνει καλό. Θα μάθουμε να καταναλώνουμε λιγότερο, να πούμε και ένα "δόξα τω Θεώ" για τα καλά που είχαμε μέχρι σήμερα και δεν τα εκτιμούσαμε, όταν λέγαμε ότι δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα και εννοούσαμε ότι δυσκολευόμαστε να ξοφλήσουμε το δάνειο για το τρίτο αυτοκίνητο. Δεν λέω ότι δεν υπήρχαν και άνθρωποι με πραγματικά προβλήματα, αλλά η μεγάλη πλειονότητα δεν έχει πραγματικά προβλήματα. Και οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ που δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές στα νιάτα τους και πήραν μετά μια σύνταξη και δούλευαν τριάντα χρόνια μαύρα. Όποιος έχει πληρώσει εισφορές έχει και σύνταξη. Δεν μιλάω βέβαια για τους αγρότες του ΟΓΑ, εκείνοι πράγματι δεν είχαν δυνατότητα για μεγάλη σύνταξη και πράγματι αυτοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, όμως αυτοί είναι που γκρινιάζουν και λιγότερο. Ο Άκης Παυλόπουλος όλο από την Αθήνα μας δείχνει δυστυχισμένους - καλοζωισμένους συνταξιούχους, που δεν είναι βέβαια του ΟΓΑ.

  Συμφωνώ και με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Η κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι βέβαια μια διαστροφή που δεν χωνεύεται εύκολα και συκοφάντησε άλλα μέτρα που είναι πιο ισορροπημένα. Τα τεκμήρια προ του 2002 ήταν μια τεράστια ανορθολογική πληγή στην κοινωνία, σε συνδυασμό μάλιστα και με το ποθεν έσχες, που μπήκε μεταγενέστερα και ολοκλήρωσε τον ανορθολογισμό (ό,τι σου θεωρούνταν δαπάνη από τα τεκμήρια αφαιρούνταν από το πόθεν έσχες που μπορούσες να καλύψεις). Τώρα θα έχουμε αντιστοίχιση των τεκμηρίων με τις πραγματικές δαπάνες. Πρώτη φορά έχουμε ορθολογική παρέμβαση στο φορολογικό σύστημα. Πρωτοφανές. Μέσα στην τόση βλακεία Αλογοσκούφη είδαμε και κάτι καλό.

  Δεν μπορώ να συμφωνήσω τελικά με τα 28 δις στις τράπεζες. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η κυβέρνηση δεν τα χαρίζει, αλλά τα δίνει προσωρινά και με πολύ επαχθείς όρους. Όμως υπάρχουν δύο "αλλά". Το πρώτο είναι, αν είναι να ρίξει ρευστό στην οικονομία, γιατί δεν αρχίζει να εξοφλεί τα πάσης φύσεως χρέη του δημοσίου; Αυτό θα δημιουργήσει μια τεράστια θετική αύρα στην αγορά και θα ρίξει πραγματικό χρήμα (όχι δανεικό των τραπεζών) που έχει τεράστια ανάγκη η αγορά. Θα απαλλάξει την οικονομία από την ανάγκη να τρέχει κάθε τρεις και λίγο στις τράπεζες. Θα δημιουργούσε και πολιτικά θετική εικόνα για τη σημερινή κυβέρνηση. Δεύτερον, πιστεύω ακράδαντα ότι ο ΚΚ πέφτει όχι λόγω Βατοπαιδίου, που μετά τη ΔΕΘ μπόρεσε κάπως να ανορθώσει την εικόνα του, αλλά λόγω των 28 δις. Όσο και αν είναι απολύτως λάθος η ρήση ότι "η κυβέρνηση χαρίζει 28 δις στους τραπεζίτες", ο κόσμος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό, ούτε να το χωνέψει εύκολα και είναι δικαιολογημένος, γιατί ως τώρα ακούει όλο "δεν έχω και δεν έχω" από το κράτος. Πρόκειται για κλασική νεοφιλελεύθερη Αλογοσκούφεια πατάτα. Πιθηκισμός της Δύσης. Σου λέει, δίνουν οι άλλοι (που έχουν πρόβλημα), να μη δώσουμε κι εμείς; (που δεν έχουμε - τουλάχιστον έτσι λέγαμε;). Μάγκας τελικά είναι μόνον ο Βγενό που είπε ότι οι δικοί μου οι μέτοχοι είναι γνήσιοι καπιταλιστές και όταν δεν έχουν φράγκα δεν ζητάνε από τον ελληνικό λαό, αλλα ψάχνουν τα δικά τους.

  Το σημαντικό είναι το κράτος να μαζέψει χρήματα να αρχίσει να εξοφλά το τεράστιο δημόσιο χρέος. Αν το κράτος μας δεν χρωστούσε, όλα αυτά τα εξωφρενικά ποσά που πληρώνουμε σήμερα σε τόκους θα μπορούσαν να γίνουν λεφτά για Παιδεία, Υγεία, ανάπτυξη. Έχουμε μεγάλη ανάγκη να μπούμε σε μια περίοδο λιτότητας παρατεταμένης μεν, να βρουμε μια φορά μια κυβέρνηση που να ξεφύγει από τον τετραετη εκλογικό κύκλο, αλλά που θα οδηγήσει σε μια χώρα με λιγότερα χρέη. Γιατί να μην ζήσω λίγο πιο δύσκολα για δέκα χρόνια, αν εξασφαλίσω ένα μέλλον χωρίς κρατικά χρέη για μένα και τα παιδιά μου;

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/12/2008 22:05:06

  @ Επώνυμος
  Αν ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει Σύμφωνο Σταθερότητας τι να κάνουμε τώρα;
  Με βάση αυτό καμμία χώρα του ευρώ δεν μπορεί να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα του προυπολογισμού.Εάν τα 28 δις δίνονταν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θα παραβίαζαν το Σύμφωνο.
  Και η έκδοση ομολόγων το παραβιάζει αλλά η παραβίαση αυτή συμφωνηθηκε να γίνει δεκτή για να σωθούν οι τράπεζες της Ευρωπης που ήταν εκτεθειμένες.
  Δηλαδή εμείς χρησιμοποιούμε το γενικό πρόβλημα για τα δικά μας ειδικά προβλήματα γιατί δεσμευόμαστε από το Μααστριχτ για απευθείας χρηματοδοτηση.

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 02/12/2008 22:12:24

  Από τη λίγη λογιστική που ξέρω, νομίζω ότι μια δαπάνη είναι δαπάνη όταν εγγράφεται ως τέτοια. Όταν το κράτος έχει μια δαπάνη εγγεγραμμένη (π.χ. χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές τους), και απλώς δεν την εξοφλεί, τότε δεν έχει πρόβλημα ποσοστού στο έλλειμμα, αλλά πρόβλημα ρευστού.

  Η διαφορά νομίζω είναι ότι αν έριχνε πραγματικό χρήμα στην αγορά και όχι δανεικό, τότε το κράτος θα δανειζόταν με ζημιά, ενώ τώρα δανείζεται με κέρδος, γιατί οι τράπεζες θα τα χρυσοπληρώσουν τα 28 δις (μαντέψτε ποιος θα χρυσοπληρώσει δυο φορές προς τις τράπεζες...). Εδώ είναι που πρέπει να σκεφτείς με πολιτική τόλμη. Να ρισκάρεις προσωρινά ζημιά για να διορθώσεις ένα σοβαρό στραβό του κράτους, να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη στον πολίτη και να μειώσεις την εξουσία των τραπεζών που αποδεδειγμένα έχουν γίνει ρουφήχτρες.

 4. νικος avatar
  νικος 02/12/2008 22:13:27

  Λετε να αρχισε η συγκρουση κρατους-αφανους ελιt;

 5. Lara avatar
  Lara 02/12/2008 22:18:39

  Η επερχομενη οικονομικη συρρικνωση τους ματαιωνει τα σχεδια, που εκπονησαν με κοπο και πονο για τον εμπλουτισμο ως και της τριτης γενιας της βρωμοφαρας τους.
  Τωρα δεν τους απομενει παρα να τα δινουν εν μεσω νυχτι στο βαθυ και απροσπελαστο ερεβος προς απολαυση της δια κλοπης δημοσιας καταχρασθεισας περιουσιας.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/12/2008 22:21:12

  Ελεγχόμαστε από την Eurostat που έχει ειδικευθεί μετά και την απογραφή να ανακαλύπτει τα διάφορα κόλπα και νομίζω ότι ένα τεράστιο ποσο όπως τα 28 δις δεν θα πέρναγε απαρατηρητο με τίποτα.
  Αλλά από τη στιγμή που αποφασίσθηκε πανευρωπαικά ότι η ενίσχυση και οι εγγυησεις των τραπεζών εξαιρούνται έτσι μπορούσε να περάσει.

 7. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 02/12/2008 22:34:48

  Καλά, δεν μιλάμε για 28 δις. Δύο με τρία δις να έπεφταν στην αγορά για να ξοφληθούν τα χρέη του κράτους, θα δημιουργούσαν τεράστιο θετικό αποτέλεσμα διότι αυτά τα λεφτά θα εξοφλούσαν άλλα χρέη των παραληπτών τους και σε τελική ανάλυση θα έκαναν όλη την οικονομία να ήταν λιγότερο εξαρτημένη από το τραπεζικό χρήμα. Δεν πιστεύω ότι ήθελε πολλά παραπάνω από αυτά τα δύο με τρία δις.

  Άλλωστε και τα 28 δις δεν θα πέσουν όλα σε μορφή μετρητού. Τα 5 μόνον θα είναι μετρητό και τα άλλα υπό μορφή εγγυήσεων.

 8. λυκος avatar
  λυκος 02/12/2008 23:01:10

  συμφωνώ με την ιδέα να εξοφλήσει το κράτος τις οφειλές του για να λειτουργήσει η αγορά,αλλά παράλληλα μια και ο Αλογοσκούφης μιλάει οτι είμαστε Ευρώπη να δόσει εντολές που η ΕΕ ορίζει όπως
  -παρακράτηση χρημάτων απο το δημόσιο είτε από προείσπραξη φόρου είτε από επιστροφή ΦΠΑ ,πέραν του δυμήνου μετά την εκκαθάριση των ποσών αυτών ,θα επιστέφονται έντοκα.
  -εξόφληση τιμολογίων εταιρειών προς το Δημόσιο και ΔΕΚΟ ,σε διάστημα μεγαλύτερου του δυμήνου θα καταβάλονται τόκοι για το επιπλέον αυτό διάστημα.
  Ξέρετε πόσες επιχειρήσεις δανείζονται και πληρώνουν τόκους για να μην καταρεύσουν επειδή το κράτος τους χρωστάει;

 9. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 02/12/2008 23:25:56

  @ Επώνυμος
  Εάν αισθάνεσαι εσυ την αναγκη να σου επιβαλλουν να πεις το Δοξα τω Θεω , καποιοι αλλοι ,προσωπικη σου επιλογη. Η υπερκαταναλωση όμως που αναφερεσαι μηπως γνωριζεις από τι συνισταται και ποσοι εκαναν χρηση αυτης;
  Στον λογαριασμο της υπερκαταναλωσης πχ. χρεωνονται και τα 300.000 Διαμερισματα που είναι απουλητα και κατά ένα παραδοξο φαινομενο ,δεν βλεπεις να βγαινουν στο σφυρι. Ξερεις γιατι; γιατι στην οικοδομη φωλιαζει μεγαλη φοροδιαφυγη ,που από ότι διαπιστωνεται εχουν μεγαλες αντοχες ακομη για να αντεχουν και να μην τα ξεπουλανε.
  Τα φορολογικα μετρα του Αλογοσκουφη είναι σπασμωδικα, λαικιστικα και στην ουσια δεν φερνουν καμμια δικαιοσυνη φορολογικη ,αλλου είναι το μεγαλο φαγοποτι ,αλλα εκει δεν τολμα να επεμβει.
  Και κανενα φορολογικο μετρο δεν μπορει να αποδωσει, γιατι εάν δεν εμπεδωσεις στο κοσμο το συναισθημα της φορολογικης δικαιοσυνης ,δεν προκειται ποτε να δημιουργησεις σωστο φορολογικο πλαισιο χωρις αυτό.
  Σχετικα με την λιτοτητα που αναλυεις , εγω προσωπικα ατελειωτα χρονια ακουω περι λιτοτητας αλλα αποτελεσμα δεν βλεπω.
  Γιατι είναι μονοπλευρη , και εκει που είναι οι κυριες αιτιες που αυξανουν το δημοσιο χρεος όχι μονον μενουν αμεταβλητες αλλα διογκωνονται συνεχως. Εάν δεν σε πειθουν τα λογια μου διαβασε το προγραμμα της Νεας Δημοκρατιας τα λενε και μονοι τους αλλα όταν ερχονται στα πραγματα δεν τα εφαρμοζουν ,όπως ελεγε και το τραγουδι της Σακκελαριου ΄είναι γλυκο το πιοτο της αμαρτιας΄΄.

 10. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 02/12/2008 23:30:09

  Μακρή Κ. συμφωνώ σε όλα όσα λες και δεν νομίζω ότι συγκρουόμαστε κάπου. Πώς να δώσεις στο κράτος "με την καρδιά σου" όταν ο άλλος κλέβει; Δεν μπορεί να δίνουν μόνον κάποιοι μονόπλευρα. Αλλά πάντως πρέπει να δώσεις για να ξοφλήσει. Νομίζω ότι αυτά που λες συμπληρώνονται με τα δικά μου και δεν συγκρούονται.

 11. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 02/12/2008 23:38:26

  Φιλε ανωνυμε, ξεχνας οτι η Ελλαδα, εχει το μεγαλυτερο ποσοστο ιδιοκατοικησης στον κοσμο.
  Αυτα δεν τα λαμβανεις υπ οψιν σου,η δεν ειναι καταναλωση;
  Και οι Πορσε, και οι διαφορες περιεργες συνηθειες που απεκτησαν οι Ελληνες τα τελευταια χρονια, μαζι με την αρνηση τους να δουλεψουν χειρονακτες και περιμενουν καποιους "δουλους", να δουλεψουν αντι γι αυτους,ακομα και στα χωραφια του πατερα τους;

 12. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 02/12/2008 23:50:00

  @ Επώνυμος
  Ο Κομπος φτανει στο κτενι, που λεει σοφα και η παροιμια , θα μου προκαλεσει μεγαλη εκπληξη εάν καταφερουν να την ‘’σκαπουλαρουν’’ και παλι ,γιατι ηταν και ειμασταν και οι πολιτικοι και εμεις σαν λαος τυχεροι τοσα χρονια που δεν κατερευσε το συστημα. Από πολλα χρονια ζουμε στην κοψη του ξυραφιου σαν Οικονομια και οσο και να ακουγεται παραδοξο ,κανονικα πρεπει να ευγνωμονουμε τα Golden Boys ,γιατι από μια οπτικη μας εσωσαν. Γιατι χαρις στην διεθνη ρευστοτητα και κινητικοτητα των διεθνων κεφαλαιων στα Χρηματιστηρια ,εισερευσε τοσα χρονια ζεστο χρημα στην Ελλαδα και τσιμπολογουσαμε και εμεις.
  Αλλα και να την σκαπουλαρουμε και παλι ,δεν πρεπει καποτε να σοβαρευθουμε σαν Χωρα και σαν Λαος και να συγκροτηθουμε όπως πρεπει; Οι πολιτικοι δεν εχουν το θαρρος να πουν τις αληθειες , και δεν εννοω με τον τροπο που το κανουν τωρα ,σαν μπαμπουλας και απειλη ,αλλα με σοβαροτητα να συγκροτηθουν θεσμοι και λειτουργιες. Αλλιως είναι μονοδρομος προς την καταστροφη σαν Χωρα και σαν Λαος. Σε πολλες συζητησεις με διαφορους εχω διαπιστωσει ότι εχουμε διαχωρισει την θεση μας και αποστασιωπουμαι τα ατομικα οικονομικα μας από τα δημοσια ,αλλα αυτό είναι τραγικο λαθος , αυτά είναι αλληλενδετα.

 13. ammodytes vipera meridionalis avatar
  ammodytes vipera meridionalis 02/12/2008 23:52:00

  μα ποιά κρίση διαχειριζόμαστε εδώ;

  Ότι ήταν να πουληθεί, πουλήθηκε... ακόμα και οι λιμνοθάλασσες. Τα λιμάνια εκχωρήθηκαν και μόνο ψίθυροι... Τι γίνεται Αθηναίοι; Τα δύο δημοκρτατικά εκδοτικά συγκροτήματα ανέλαβαν τίποτα μπετουδάκια στους μόλους των Κινέζων και για αυτό όλα είναι ωραία;

  Εγώ, εδώ στην επαρχία δεν ξέρω από βασικούς μετόχους και τέτοια... Μήπως χάνουμε την υπόστασή μας ωστόσο, για χάρη 4-5 οικογενειών τσιφλικάδων; Ως πότε;

 14. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 02/12/2008 23:54:27

  @ Προβοκατωρ.
  εσυ πας η στελνεις τα παιδια σου για χειρωνακτες;
  ευκολα αποφθεγματα και βεβαια μετα απο 70 χρονια ειρηνη και στερησεις οι απαιτησεις ειναι διαφορετικες και εαν λαβουμε υπ

 15. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 02/12/2008 23:57:26

  @ Προβοκατωρ. συνεχεια
  οψν τι η Ελλαδα ειναι η 26 οικονομια στον κοσμο ,που εαν αναλυσεις τα στοιχεια θα δεις οτι συγκρινεται στο ιδιο επιεπδο με Αυστρια, Σουηδια ,Γερμανια, με αυτη την θεωρηση θα πρεπει αντικειμενικα να αναρωτηθη καποιος γιατι στην Ελλαδα εχουμε αυτες τις ανισοτητες και τα ευφυολογηματα του τυπου αυτου.

 16. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 03/12/2008 00:02:29

  @ ammodytes vipera meridionalis
  πονηρε επαρχιωτη , ολο στην κλαψα εισαστε σα περα στον καμπο, αλλα αμα δεις τον καταλογο με το υψος των αγορων σε ομολογα ανα γεωγραφικη περιοχη της Ελλαδος ,σαν να φαινεται οτι καλα τα λες για τους Τσιφλικαδες αλλα και εσεις στην Επαρχια απο μαυρο χρημα και απο κλαψα καλα πατε..

 17. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/12/2008 00:47:07

  Στην Ισπανια μενουν ανεργοι 4.000 ανθρωποι την ημερα !! Στη Γαλλια επισης.

  Μην περιομενουμε απο τον Μαγο να κανει το θαυμα του. ΝΑ εχουμε τα ματια και τ αυτια μας ανοιχτα και να ενημερωνομαστε. Να αποκτησουμε δικη μας αποψη και οχι δανεικη και σερβιρισμενη απο τα κουτια.
  Ειμαστε απολυτα υπευθυνοι στο να γνωριζουμε τι γινεται στον κοσμο σημερα και οχι μονο αν ηταν ξεβρακωτη η καθε βιζιτα και αν γεννησε η ταδε σελεμπριτυ.

  Ολοι εχουν προσβαση στην πληροφορηση σημερα. Δεν ζουμε στο 1950. Ενημερωθειτε.

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.