26/08/2009 13:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της πολιτικής κατάστασης μετά τις πυρκαγιέςΔιαβάστε μια ανάλυση του  Stratfor για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Έτσι για να την συγκρίνετε με τα ελληνικά ΜΜΕ

Ύστερα από πολλές ημέρες κουραστικών επιχειρήσεων και έντονων προσπαθειών κατάσβεσης, η ελληνική κυβέρνηση αναστέναξε με ανακούφιση την 25η Αυγούστου, καθώς οι φωτιές που έπληξαν την Αττική και πλησίασαν επικίνδυνα  ακόμη και τη πρωτεύουσα, φάνηκε επιτέλους  να εξασθενούν. Αν και η κυβέρνηση θέλει να τα αφήσει όλα αυτά πίσω της, η κοινή γνώμη  της Ελλάδας θα δυσκολευτεί πολύ να τα ξεχάσει. Τόσο οι περιβαλλοντολόγοι όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορούν την κυβέρνηση για πρόχειρη αντιμετώπιση των  πυρκαγιών.

Ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό κοινό προσέλαβε τα τεκταινόμενα, αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα σε μια κυβέρνηση η οποία και βλέπει την εξουσία της να διαβρώνεται από την εποχή της ισχνής  εκλογικής της επικράτησης τον Σεπτέμβριο του 2007.

Όσο και αν είναι ειρωνικό, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και το κόμμα του, άρχισαν να χάνουν την κάποτε ισχυρή τους εξουσία, λόγων του τρόπου αντιμετώπισης των τελευταίων ισχυρών πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί τον Σεπτέμβριο του 2007, και που παρά λίγο να του κοστίσουν την εκλογική νίκη λίγο αργότερα. Ο Καραμανλής είχε τότε ανακοινώσει πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια να κερδίσει υποστήριξη για τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνησή του οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τα σχέδια του όμως δεν ευοδώθηκαν. Αντιδρώντας σε αυτό που θεωρήθηκε ως ανεπαρκής αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 70 ανθρώπους και κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασών, οι Έλληνες τιμώρησαν τον Καραμανλή στις κάλπες και η Νέα Δημοκρατία περιορίστηκε σε μια πλειοψηφία μόλις 2 εδρών από αυτήν των 15 που είχε πρώτα. Και μετά ήρθε η παγκόσμια οικονομική κρίση για την οποία η Ελλάδα δεν  ήταν καθόλου προετοιμασμένη.

Το μεσογειακό αυτό κράτος που βρίσκεται στη μύτη της βαλκανικής χερσονήσου, «περηφανεύεται» για το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ του, από όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αναμένεται να φτάσει το 103.4% το 2009). Το τρομακτικό αυτό χρέος, ανάγκασε την Fitch Ratings να μειώσει την πρόβλεψή της για την Ελλάδα από «σταθερή» σε «αρνητική», μόλις πέρσι τον Μάιο. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας που αντιστοιχεί στο 15-20% περίπου του ΑΕΠ και που συνήθως αποτελεί το βαρύ πυροβολικό στα τέλη του κάθε έτους, δεν τα πήγε καλά φέτος και αυτό αναμένεται  να κοστίσει  στην Ελλάδα, μια μείωση εσόδων της τάξης του 10-15% περίπου, για το 2009. Πέραν αυτών, η χώρα αντιμετωπίζει και τις συνέπειες μια χαλαρής τραπεζικής  δανειακής πολιτικής προς τα βαλκανικά κράτη από το 2000 και εντεύθεν.

Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, η  Αθήνα έσπευσε να εκμεταλλευτεί τα πολιτικά ανοίγματα στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα καθώς η Βουλγαρία προσπαθούσε να εισέλθει στην Ε.Ε. και οι δημοκρατικές αλλαγές σάρωναν τη Σερβία. Οι ελληνικές τράπεζες άδραξαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν, κυρίως  λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού από τις δυτικές τράπεζες στη περιοχή, και προχώρησαν σε «επιθετικούς» δανεισμούς μέσω ξένου συναλλάγματος. Η παγκόσμια κρίση όμως, ανάγκασε πολλά από αυτά τα δάνεια να καθυστερήσουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με την μακροοικονομική κατάσταση της χώρας σε μαύρα χάλια, ο Καραμανλής χρησιμοποίησε τη μέθοδο των περικοπών στο δημόσιο τομέα προκειμένου να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία. Το κοινό, ερεθισμένο από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικά πυρά, αντέδρασε στα μέτρα με διαδηλώσεις και ταραχές που συγκλόνισαν την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008. Μια υπενθύμιση του τι μπορεί να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση όταν προχωράει σε αυστηρά μέτρα λιτότητας εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η σημερινή κατάσταση της κυβέρνησης του Καραμανλή είναι παρεμφερής με αυτήν στην οποία βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007, καθώς φαίνεται να αντιμετωπίζει έναν ακόμη γύρο δημόσιας κατακραυγής λόγω του χειρισμού της στο θέμα των πρόσφατων πυρκαγιών, και που σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αναταράξεις μπορεί να την οδηγήσουν σε πλήρη αποδυνάμωση. Οι γενικευμένες φωνές κριτικής, ενώνονται μεταξύ τους και κατηγορούν τη κυβέρνηση πως δεν διδάχθηκε σχεδόν τίποτα από τις πυρκαγιές του 2007, ενώ έχουν τεθεί και ακόμη πιο αιχμηρές κατηγορίες πως η κυβέρνηση συνεργάζεται με μεσίτες και εργολάβους προκειμένου να αντικαταστήσουν τα δάση με οικισμούς. Αν και αυτές οι φήμες μπορεί να είναι απλά φήμες, εν τούτοις μπορεί και να πυροδοτήσουν κάποια έντονη δημόσια αντίδραση η οποία  ούτως ή άλλως  προϋπάρχει από τον Δεκέμβριο του 2008 και τις ταραχές που τον χαρακτήρισαν.

Οι κοινωνικές αναταραχές έχουν συστηματικά απειλήσει την εκάστοτε εξουσία της Ελλάδας, και οι πιο πρόσφατες εκφάνσεις της θα μπορούσαν να ωθήσουν τη χώρα να πάρει και αυτή το δρόμο που πήραν η Ισλανδία, η Λετονία και η Ουγγαρία των οποίων οι κυβερνήσεις εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση λόγω των λαϊκών αντιδράσεων. Ακόμη και η πιθανότητα να αναγκαστεί η κυβέρνηση να χάσει την εξουσία λόγω του ότι δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είναι ανοιχτή. Από την εποχή της φτωχής εκλογικής του επικράτησης πριν 2 χρόνια, το κυβερνών κόμμα απέβαλλε από τις τάξεις του τον ένα από τους δυο βουλευτές που εξασφάλιζαν την ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Τώρα μάλιστα που το ακροδεξιό  κόμμα ΛΑΟΣ κατηγόρησε και αυτό τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις φωτιές, μια εκλογική συνεργασία μαζί του, που ήταν και πολύ πιθανή, δεν φαίνεται πια ως εφικτή.

Αν αντέξει μέχρι τότε, η αληθινή δοκιμασία για το κόμμα του Καραμανλή θα παρουσιαστεί κατά την προεδρική εκλογή τον Μάρτιο του 2010. Στην Ελλάδα, το κοινοβούλιο είναι αυτό που ψηφίζει τον πρόεδρο και αν κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους από τους 300 βουλευτές, κηρύσσονται  άμεσες βουλευτικές εκλογές.

Προς το παρόν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ είναι 3% πίσω από το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο δηλαδή ποσοστό διαφοράς με το οποίο και έχασε την πλειοψηφία στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Με άλλα λόγια, αν γίνονταν εκλογές σήμερα, η Νέα Δημοκρατία θα έχανε την εξουσία.

Πολλά μπορούν να συμβούν σε 7 μήνες, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή αισθάνεται την πίεση από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, τις πρόσφατες λαϊκές εκφράσεις δυσαρέσκειας και τώρα την αργοπορία της στο να καταφέρει να ελέγξει δασικές πυρκαγιές, μόλις μερικά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας.

http://www.stratfor.com/analysis/20090825_greece_feeling_heat

ΣΧΟΛΙΑ

 1. paliampelos avatar
  paliampelos 26/08/2009 13:40:40

  Έλληνας σοσιαλιστής δημοσιογράφος έχει γράψει αυτό το λιβελλογράφημα, δεν υπάρχει περίπτωση.
  Παραλείπει, για παράδειγμα, να αναφέρει ότι η μειωμένη κοινοβουλετική πλειοψηφία οφείλεται στον πονηρό εκλογικό νόμο του πασόκ.
  Οι άνθρωποι είναι ΚΑΛΑ δικτυωμένοι.

 2. ατακτος avatar
  ατακτος 26/08/2009 13:58:40

  Ξέρετε εσείς κάποια ευρωπαϊκή χώρα όπου το 50% του πληθυσμού της να έχει συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα και ο αρμόδιος για το περιβάλλον υπουργός να σχεδιάζει την αυξήσει της …(αρα ποια δεν λέμε κουφός ...αλλά ... "τυφλός.... Οραματιστής ....")

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/08/2009 14:13:14

  Πολύ ακριβές, καταπέλτης χωρίς κραυγές.

 4. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 26/08/2009 14:38:49

  'Στην Ελλάδα, το κοινοβούλιο είναι αυτό που ψηφίζει τον πρόεδρο και αν κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους από τους 300 βουλευτές, κηρύσσονται άμεσες βουλευτικές εκλογές.'
  Για να διαλυθεί η Βουλή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να μην έχει συγκεντρώσει κανείς υποψήφιος 180 ψήφους. Το όριο των 200 είναι για τις δυο πρώτες ψηφοφορίες. Αν στην 3η δε συγκεντρώσει 180 τότε γίνονται εκλογές.

 5. Naruto avatar
  Naruto 26/08/2009 14:51:04

  "Έλληνας σοσιαλιστής δημοσιογράφος"

  Το Stratfor ειναι γνωστο για τους πολλους σοσιαλιστες αναλυτες του, οι περισσοτεροι εκ των οποιων ειναι Ελληνες.

  Ξεχασαν οι αμερικάνοι να δουν και να πουν τι ειχε κανει το Πασοκ πριν απο 6-7 χρονια. Αναλυση του τωρα κανουν δεν κανουν ιστορικη αναδρομη οπως βολευει καποιους τα τελευταια 7 χρονια. Αν το Πασοκ τα ειχε κανει τοσο χαλια (που δεν αμφιβαλλω) ας μην αναλαμβαναν αν δεν μπορουσαν να το ισιαξουν εστω και λιγο το θεμα.

 6. qwert avatar
  qwert 26/08/2009 15:04:46

  "...Αν και αυτές οι φήμες μπορεί να είναι απλά φήμες, εν τούτοις μπορεί και να πυροδοτήσουν κάποια έντονη δημόσια αντίδραση η οποία ούτως ή άλλως προϋπάρχει από τον Δεκέμβριο του 2008 και τις ταραχές που τον χαρακτήρισαν..."
  όλε...

 7. donaE avatar
  donaE 26/08/2009 15:11:16

  ...'οι φήμες μπορεί να είναι απλά φήμες, εν τούτοις μπορεί και να πυροδοτήσουν κάποια έντονη δημόσια αντίδραση'
  Ποιες φημες;
  Ενταξει,απευθυνονται σε επενδυτες αναγνωστες αλλα εδω δεν μιλαμε για οικονομικη προβλεψη σκετη.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ donaE 26/08/2009 15:27:20

   εννοεί αυτές τις φήμες:

   "... έχουν τεθεί και ακόμη πιο αιχμηρές κατηγορίες πως η κυβέρνηση συνεργάζεται με μεσίτες και εργολάβους προκειμένου να αντικαταστήσουν τα δάση με οικισμούς. Αν και αυτές οι φήμες μπορεί να είναι απλά φήμες ..."

 8. SKAIs avatar
  SKAIs 26/08/2009 15:43:31

  Νομίζω ότι είναι μια ξεκάθαρη απειλή! Κάνε εκλογές να τις χάσεις γιατί αλλοιώς θα έχεις έναν νέο Δεκέμβρη ή ότι συνέβη σε χώρες που έφτασαν στο χείλος της καταστροφής (π.χ. Ιρλανδία). Σκεφτείτε ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που βιώνει την κρίση με ήπιο τρόπο και άρα δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν Δεκεμβριανά. Αυτό δεν αναφέρεται πουθενά μέσα στο άρθρο.
  Α ρε Αμέρικα... θέλεις πάλι τα... Σοσιαλιστικά παιδιά σου.

 9. Orestios avatar
  Orestios 26/08/2009 16:17:49

  Ούτε ο Φινέας να ήταν ο κειμενογράφος. Αλλά προλαμβάνει και την εξήγηση των αιτιών μελλοντικών ταραχών για τον χειμώνα του 2009. Όπως αποδίδει την αιτία για τις ταραχές του 2008 στην οικονομική κρίση. Και να φανταστείτε ότι αυτό, όταν ανέφερα σε προηγούμενο πόστ (ότι έτσι δικαιολογούν οι ξένοι ττην "αυθόρμητη εξέγερση"), το χαρακτήρισε ως αυγά τουρκίας κάποιος συνσχολιαστής.
  Οι δημοσκοπήσεις είναι στο 3%? Μίκρυνε η ψαλίδα και έπρεπε να φανεί πάλι ότι ο ΚΚ καίει τα δάση?

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/08/2009 16:42:46

  Ανακριβές τα περί ελληνικών τραπεζών ελλείψει παρουσίας δυτικών τραπεζών. Τω καιρώ εκείνω, λευκός δυτικός τραπεζίτης δεν πλησίαζε τις χώρες αυτές. Οι Κεντρικοευρωπαίοι ωστόσο ήταν εκεί και δυνατοί. Στην Ρουμανία και άλλοι Δυτικοί, Γάλλοι νομίζω.

 11. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 26/08/2009 17:32:24

  Το γεγονός και μόνο ότι το Στρατφορ ασχολείτε με τις φωτιές στην Ελλάδα και τις συνδυάζει με ταραχές, εκλογές και οικονομικά ζητήματα που άρχονται από το 2007 και πάνε και στο μέλλον...βρωμάει άσχημα.

  Σημειωτέων ότι το Στρατφορ δεν ασχολείτε με "οικολογικές καταστροφές" και ούτε παράγει εκθέσεις με αοριστολογίες και με τόσα κενά όπως αυτά που προανέφεραν οι προηγούμενοι σχολιαστές.

  Σαφέστατα το Στρατφορ δεν έχει "Σοσιαλιστές" σχολιαστές, εάν και για το συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί ο συντάκτης να πήρε κείμενα αυτούσια από Ελληνικές πηγές.

  Αξίζει να διαβάσετε τον Ιταλικό τύπο των προηγούμένων ημερών για τις φωτιές στην Ελλάδα και θα βρείτε μια διαφορετική άποψη.  Σ.Σ Όταν έγιναν τα επεισόδια πέρισυ το Δεκέμβριο τα ξένα ΜΜΕ το απέδιδαν στην "Οργή των νέων" σε κοινωνικό επίπεδο και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έλεγαν και έγραφαν ότι "Παρόλο που η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει αγγίξει την Ελλάδα η συσσωρευμένη οργή για τα πάγια και χρόνια προβλήματα της διαφθοράς και της έλλειψης δυνατοτήτων για τους νέους κτλ, κτλ".

  Τώρα όμως φταιεί η κρίση...ότι θέλουν λένε...μην το ψάχνεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.