#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/04/2011 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια τρύπα στο νερό πάλι στην ΚερατέαΗ περίπτωση της Κερατέας είναι η κορυφή του παγόβουνου της ανικανότητας, της ασυνεννοησίας και της δειλίας της κυβέρνησης να χαράξει σωστή πολιτική στρατηγική και να κυβερνήσει αυτό τον τόπο.

Ποιος το περίμενε ότι τα σκουπίδια θα μπορούσαν να γίνουν αιτία κυβερνητικών ανακατατάξεων, ίσως δε και πολιτικών διεργασιών απρόβλεπτων;

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση σε ένα ακόμη θέμα τα έκανε θάλασσα, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο και απέδειξε ότι σωστά είναι σκληρή η κριτική που κάνουμε για έλλειψη συντονισμού και για μια ομάδα τυχαίων υπουργών που ο καθένας έχει τις δικές του προσωπικές φιλοδοξίες αλλά όλοι μαζί είναι σκορποχώρι.

Δεν ξέρουμε τι είναι σωστό και τι λάθος στην περίπτωση της Κερατέας, για το που πρέπει να γίνει το εργοστάσιο για τα απορρίμματα, για το ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί και γιατί στην Κερατέα κι όχι κάπου αλλού. Σκουπιδολόγοι δε θα γίνουμε, αν και έχουμε άποψη επ’ αυτού. Άλλωστε για τα δύσκολα εκλέγονται οι κυβερνήσεις κι όχι για να παίζουν πασιέντζες.

Να θυμίσουμε απλά ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός που προέβλεπε τη δημιουργία ΧΥΤΥ σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα είχε τη στήριξη και της προηγούμενης κυβέρνησης, προσπάθησαν να την υλοποιήσουν ασχέτως αν υπήρξε δραματική καθυστέρηση.

Ήρθε λοιπόν η κυβέρνηση Παπανδρέου για να λύσει το θέμα, στηρίζοντας τον χωροταξικό σχεδιασμό όπως αυτός προτάθηκε έπειτα από μελέτες ειδικών επιστημόνων.

Και τι έκανε; Μια τρύπα στο νερό. Αφού στήριξε την επιλογή της Κερατέας κι αφού επί 4 μήνες έγινε η Αττική… Λιβύη, ξαφνικά εμφανίζεται να παίρνει πίσω την απόφασή της για την κατασκευή ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο και να συζητά πλέον από μηδενική βάση με την τοπική κοινωνία. Η ίδια κυβέρνηση που έδειξε δυναμική, σθένος και αποφασιστικότητα βγάζοντας επί 4 μήνες τα ΜΑΤ στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τους ξεροκέφαλους Αρβανίτες, τώρα βάζει μπροστά την πράσινη Τίνα Μπιρμπίλη και ανακρούει πρύμναν, ή κοινώς κάνει την πάπια.

Η συνάντηση που έγινε την Πέμπτη και οι δηλώσεις κύκλων του υπουργείου Περιβάλλοντος αργότερα επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται τώρα διαφορετικές επιλογές. Κι ενώ η χώρα κινδυνεύει να χάσει πάνω από 13 εκατ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια συν πόσα άλλα από πρόστιμα, εμφανίζεται η κ. Μπιρμπίλη να αναζητά λύσεις μαζί με αυτούς που πριν μερικές ημέρες έδερνε ο Παπουτσής.

Και βεβαίως, έχει δικαίωμα μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να αλλάζει γνώμη εφόσον πιστεύει ότι αυτό γίνεται για το κοινό συμφέρον. Όμως εδώ έχουμε μια δεινή πολιτική ήττα της κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί να στηρίξει μέχρι τέλους μια κεντρική της επιλογή.

Μόλις στις 19 Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα, αλλά ξαφνικά η Μπιρμπίλη συζητά άλλες λύσεις, καμιά σχέσεις με ότι είχε προταθεί. Πάνω από 500 στρέμματα έκταση για της διαχείριση πάνω από 100.000 τόνων σκουπιδιών η αρχική πρόταση, για 5,5-6 στρέμματα στη ΒΙΠΕ Κερατέας για τη διαχείριση μόνο των σκουπιδιών της Λαυρεωτικής η πρόταση που κατέθεσε ο δήμος. Η μέρα με τη νύχτα δηλαδή.

Εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι ότι στην κυβέρνηση δεν γνωρίζει η δεξιά τη ποιεί η αριστερά. Τι θα πει τώρα ο Πεταλωτής και ο Ραγκούσης για τις διαπραγματεύσεις της Μπιρμπίλη; Απολύτως τίποτε. Γαργάρα θα το κάνουν το θέμα, θα βγουν και θα πουν ότι είναι κοντά στον πολίτη και αναγνωρίζουν τα δίκαιά του και θα υποχωρήσουν. Θα εξευτελιστούν φυσικά στην Κομισιόν και θα παρατείνουν το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν κανένα ουσιαστικό θέμα χωρίς να υπάρξουν πισωγυρίσματα και συγκρούσεις. Μια τέτοια κυβέρνηση, λοιπόν, έρχεται να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση. Ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι δε θα πνιγούν μέσα σε τόνους σκουπιδιών;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TRG-S25 avatar
  TRG-S25 30/04/2011 10:05:53

  Εν τοιαύτη περιπτώσει και οι κάτοικοπι της Φυλής να στηλώσουν τα πόδια και να αρνηθούν την εναπόθεση περαιτέρωψ αποριμμάτων στην περιοχή τους.
  Ηδη ο Δήμος Μαραθώνα (για το Γραμματικό) οργανώνει σήμερα συγκέντρωση για την ματαίωση της κατασκευής ΧΥΤΑ.

 2. Sta_a avatar
  Sta_a 30/04/2011 10:08:50

  Χμμ. δεν καταλαβαίνω το άρθρο σου. Έπρεπε η κυβέρνηση να είναι πιο αποφασιστική; Αφού υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση που διατάζει το σταμάτημα των "εργων" απο την μεριά της κυβέρνησης, την οποία η κυβέρνηση αγνόησε γιατί θέλει να προστατέψει τα συμφέροντα του Μπόμπολα (αυτός δεν θα αναλάμβανε τη διαχείριση του Χυτα;)

  Γνωρίζω όμως οτι παπούδες έφαγαν ξύλο και μανάδες έχασαν τα παιδιά τους που κυοφορούσαν γιατί έφαγαν ξύλο απο τους Ματατζίδες. Ξέρεις που θα έκαναν ΧΥΤΑ? Σε ένα απο τα πιο πλούσια κα εύφορα σε γή τμήματα της Κερατέας.

  Η κυβέρνηση έχασε γιατί οι τύποι στην Κερατέα ειναι πατριώτες και πονάνε τον τόπο τους. Κανονικά έπρεπε όλοι να είχαμε σηκωθεί και να κάνουμε επανάσταση μαζί τους.

  Αυτο με το εξευτελισμό στην Κομίσιον. Ποιά ευρώπη και ποια κομίσιον. Καλοί απατεωνες και αυτοί.

  Φακτορ, διαβάζω το αντι αρκετό καιρό τώρα και σε σέβομαι αλλά τώρα, δεν τα λες καλά. Ή μήπως αυτό με την Κερατέα είχε αποφασιστεί και απο την ΝΔούλα και θα ήταν οκ να γίνει η Κερατέα σκουπιδότοπος. Κριμα..

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Sta_a 30/04/2011 19:55:28

   Καλά τα λές. Η κυβέρνηση φάνηκε εξαιρετικά αποφασιστική για μια κακή και ύποπτη λύση ΧΥΤΑ, μέχρι αηδίας μάλιστα σε αυτό το ζήτημα, και το πλήρωσε! Όπως και ο Δαρείος με τον Ξέρξη που πήγαν να πειθαρχήσουν τους μικρούς Έλληνες, και τελικά βάλαν τα θεμέλια για την κατάλυση της αυτοκρατορίας τους. Δεν ήταν έλλειψη αποφασιστικότητας, αλλά μεγαλομανία, υπερβολική σιγουριά και αλαζονεία, καθώς και περιφρόνηση προς τους ταπεινούς έλληνες και δη Κερατιώτες, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Απλά οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής ΚΑΙ των όμορων δήμων δεν είχαν άλλη επιλογή και αντέδρασαν έτσι, τους πάτούσαν στο λαιμό, έτσι θα κάθονταν; Με δυο λόγια, το πρόβλημα μετετράπη σε ύψιστο ζήτημα δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας έναντι ερξολάβων και νταβατζήδων, αξιοπρέπειας, κοινωνικής επιβίωσης. Εξ' ου και η κλιμάκωση.
   Η Ν.Δ. έχει απογοητεύσει σε αυτό το ζήτημα, αφού ούτε στην κακή λύση ΧΥΤΑ/περ. σχεδιασμού αντέδρασε, ούτε άνοιξε διάλογο με τις κοινωνίες της νότιας Αττικής.
   ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ο καιρός που μπορούσατε να κρυφτείται πέρασε!

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ ΝΙΚΟΛΑΣ 30/04/2011 20:02:28

    κρυφτείτε... πάει χάλασαν τα Ελληνικά μου, χαλάει και το πληκτρολόγιο..

  • antonis mak avatar
   antonis mak @ Sta_a 30/04/2011 23:10:49

   Αυτό που ονομάζεις "πιο πλούσιο και εύφορο τμήμα της γης της Κερατέας το λες μετά λόγου γνώσεως??? γιατί δεν είναι έτσι.....
   Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις...

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 30/04/2011 10:10:29

  Κι εγώ δεν γνωρίζω το πρόβλημα, αλλά θα μπορούσε ίσως να γίνει εργοστάσιο επεξεργασίας και για περισσότερα από τα τοπικά σκουπίδια, μια που η ταφή είναι το βασικό πρόβλημα.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Επώνυμος 30/04/2011 19:56:28

   Ήδη το έχουν προτείνει οι ίδιοι οι δημοτικοί άρχοντες, για εννέα δήμους.

 4. spiros avatar
  spiros 30/04/2011 10:12:23

  Απόδειξη ότι η ευνοούμενη του ΓΑΠ όποτε κλειθεί να διαδραματίσει ειδικό ρόλο τον υλοποιεί εξαιρετικά. Σκέφτομαι μήπως δεν είναι τέχνασμα απλό αλλά παιχνίδι για την μούγκα της κοινοβουλευτικής ομάδας ενόψει της ψηφοφορίας του Μαΐου.
  Γεγονός πρώτο: Η Τόνια αντισκέτεται στον ΠΑΠ......
  Γεγονός δεύτερο: Η Τόνια στραπτσάρει μέλη αγαπητά στον ΓΑΠ ,Ραγκούση- Πεταλωτή.... Λαγός ο καπετάνιος του Σάμινα.....
  Άρα όλοι είναι αναλώσιμοι και ο εκφωβισμός με το δίλλημα ή ψηφίζετε ή εκλογές είναι ισχυρός.
  Άρα η Κερατέα είναι στο κόλπο να περάσει το μνημόνιο όπως επίσης για τον εκφωβισμό του κόσμου: τα spread και οι υπεύθυνοι για την Marfin.

 5. 1821 avatar
  1821 30/04/2011 10:14:44

  Με την επιλογή να απαρνηθεί την αρχική λανθασμένη θέση του το πασόκ έδειξε ότι, έστω την τελευταία στιγμή (δηλ. λίγο πριν θρηνήσουμε νεκρούς) έβαλε μυαλό.
  Το πρόβλημα είναι οι μελέτες, που είναι μαϊμού, έχουν γίνει κατ'εντολή του γνωστού εργολάβου.
  Τραγελαφική πχ. είναι η περίπτωση της περιβαλλοντικής μελέτης στο Γραμματικό που δεν "αγνοούσε" τα δύο ολόκληρα ρέμματα (που κατέβασαν όλο το νερό της βροχής από το χώρο του ΧΥΤΑ στη θάλασσα - φαντάσου να είχε πραγματοποιηθεί το έργο τι θα σήμαινε αυτό).
  Με δικτατορικές, ύπουλες, παράλογες και εγκληματικές μεθοδεύσεις τίποτε καλό δεν πρόκειται να βγεί.
  ΥΓ-1. Η πρόταση του δήμου στην Κερατέα επεξεργάζεται υπολείμματα δεν είναι χωματερή, που χρειάζεται μεγάλους χώρους.
  ΥΓ-2. Οι εσωκομματικές διεργασίες για την μετά το ΓΑΠ εποχή δεν αφορούν την κοινωνία.

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/04/2011 10:17:29

  Για να μη φάει ο γάτος το ψωμί, τρώει ο ποντικός τα ρούχα.

  ΠΠ

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/04/2011 10:21:50

  Και οι δικές μου σκουπιδολογικές γνωσεις είναι περιορισμένες, αλλά αυτό που έδειξε η Κερατέα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε πολτική ούτε αποφάσεις μετά από σκέψεις. Η πολιτική είναι "τι σκεφτηκε ο τάδε επιχειρηματίας", πώς το κατάλαβε ο "υπουργός" με βάση τις πληροφορίες κάποιου άσχετου λαμόγιου, πέρασε και ο Μήτσος ο σωφέρ και είπε "ναι, καλά είναι" και αυτή είναι η Κυβερνητική Πολιτική. Αυτά, καλά θα κάνουν να τελειώσουν γιατί στις δύσκολες μέρες που έρχονται οι "επιχειρηματίες" θα τρώνε τα γιαούρτια και όχι τα άσχετα υπαλληλάκια που παριστάνουν ότι κυβερνούν.

  Δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι με σκουπίδια. Αλλά σίγουρα είμαστε ψηλά στην λίστα διαφθοράς, και όλα αυτά τα αδιεξοδα είναι προϊόν διαφθοράς στην λήψη κάθε απόφασης.

  Και την ΕΕ την έχω πολύ ψηλά στην λίστα των αυτουργών της διαφθοράς.

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/04/2011 10:53:53

  καλημερα,
  σου εχω εναλλακτικη εξισωση.
  Εχω ξενα λεφτα.
  Δεν μπορω να τα εισπραξω μονος μου.
  Βρισκω εναν που μπορει και πρεπει να τα παρει.
  Τα τρωμε μαζι.

  Ρωτησε κανεις τι θελει αυτος που παρεχει τα λεφτα?? ΟΧΙ ! χαχαααα
  Τι θα κανει αυτος που θα εισπραξει?? κανεις δε θα ασχοληθει !
  Αυτος που τα εδωσε θα την ψαξει? οχι τωρα... μετα ! εχει στοχο να δινει...
  Ο διαχειρηστης, πρεπει να τα δωσει καπου γι να πιασει το στοχο του με τη σειρα του...

  Ετσι γινονται οι δουλειες και ετσι προχωρα η αναπτυξη.

  Σοσιαλιστικη Συνειδηση να εχεις και ολα δουλευουν ρολοι.

  ΠΠ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/04/2011 12:02:10

   Λέγεται "ξέπλυμα" και είναι μεγάλη μπίζνα, και οι ΑΠΕ έχουν και αυτό σαν στόχο. Δηλαδή, "πόσο" κάνει μία αιολική άδεια; (Τι με νοιάζει ρε φίλε)... Το εννοείς;

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 30/04/2011 12:06:24

    ότι είναι αυλο και διαπραγματευεται ειναι προιον ξεπλυματος!!!
    δες πινακες ζωγραφικης, ευρεσιτεχνίες-πατεντες, αερας σε εξαγορες κλπ κλπ κλπ παλιο κολπο !!!

    γεμισαμε Πικασο !! χαχαχαχααααα

    ΠΠ

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 30/04/2011 12:10:45

    αντε να σου πω κ ενα Πρασινο κολπο ΑΠΕ....
    εχεις ενα σπιτι
    το βαζεις υποθηκη και φτιαχνεις ενα ΦΒ 100ΚΒ πανω σε μια εταιρια με μικρη φορολογια ηθικα και νομιμα.
    Εκχωρεις τη συμβαση πισω στην τραπεζα φυσικα.
    Μετα η εταιρια του εργου ερχεται και αγοραζει το σπιτι!!!
    εσυ εχεις και τσαπμα μετρητο !! και εργο! και Σπιτι δικο σου !

    Πρασινη Αναπτυξη και τα μυαλα στα καγκελα !

    ΠΠ

 9. katalytikos avatar
  katalytikos 30/04/2011 11:34:30

  Αυτοί που σχεδιάζουν – νομοθετούν – υλοποιούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βασική προϋπόθεση για τη θετική στάση των πολιτών αποτελεί αποκλειστικά και μόνο η διαφάνεια και η σωστή ενημέρωση. Δυστυχώς και τα δύο αυτά στοιχεία απουσίαζαν και απουσιάζουν από όλα τα στάδια, με αποτέλεσμα την καθολική άρνηση των πολιτών σε κάθε μορφή έργου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Αν μάλιστα προσθέσουμε και την παραπληροφόρηση από τα ΟΙΚΟ-ΜΜΕ, η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική.
  Το μεγάλο λάθος έγινε το 2003 με τον περιφερειακό σχεδιασμό!
  Τώρα ας περιμένουμε τα νέα επεισόδια στο σήριαλ της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  Κάποιους βέβαια, βολεύει αυτή η κατάσταση.

 10. man8os avatar
  man8os 30/04/2011 12:04:14

  H μελετη περιβαλλοντικων επιπτωσεων εδειξε πως υπαρχει ρεμα κατω ααπο τον χυτα, συνεπως το σχεδιο ακυρωνεται.
  Υπαρχουν και αλλες περιοχεςε μεσα στην Αττικη η πολυ κοντα σε αυτην που να μπορει να γινει η εργασια, ακομη και η Μακρονησσος θα μπορουσε να γινει, η το Γραμματικο (με την προυποθεση οτι θα τηρηθει μεγαλη προσοχη να μην μολυνθει η λιμνη) η περα απο το Ορωπο στην Βοιοτια.

 11. Giorgos avatar
  Giorgos 30/04/2011 19:29:00

  Η κυβερνησι επρεπε να αλλαξει "φερσιμο" γιατι φοβαται οτιδηποτε που θα μπορουσε να προκαλεσει αναταραχη και ανεξελεκτες καταστασεις.

 12. Άρης avatar
  Άρης 30/04/2011 20:25:42

  Προσπαθώ να έχω την απλή σκέψη ενός πολίτη που η εκλεγμένη Κυβέρνησή του αποφασίζει να δημιουργήσει ένα χώρο εναπόθεσης (ας τον πούμε όπως θέλουμε....) απορριμμάτων.

  Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι η Κυβέρνησή του αυτή, θα έλεγα καλύτερα, οι επιστημονικοί φορείς έχουν δουλέψει πάνω σ΄αυτό το έργο, και, φυσικά, μελετήσει το χώρο και έχουν αποφασίσει τις συγκεκριμένες τοποθεσίες λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις παραμέτρους με γνώμονα, φυσικά, το συμφέρον του γενικότερου τόπου αλλά και της περιοχής αυτής.

  Απλά, λοιπόν, ως πολίτης που σέβομαι το συνολικό καλό, θα συμφωνήσω σ΄αυτή την πράξη ! Όπως θα δεχθώ, βεβαίως, αν για κάποιους λόγους που συνάδουν με το γενικότερο πρέπει, έρθει κάποια εκλεγμένη αρχή και μου πει ότι το σπίτι σου ή θα φύγει ή θα υποβαθμιστεί ή ακόμη και θα καταστραφεί.

  Ακούγεται, φυσικά, αυτό από τους περισσότερους ουτοπικό και παράξενο.

  Θέλω όμως να είναι αυτή η σκέψη μου ώστε να υπάρχει και μια άλλη ''πρωτόγονη'' φωνή.

  Με εκτίμηση προς όλους και κυρίως σ΄αυτούς - τους περισσότερους - που θα εκπλαγούν ! Α.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Άρης 30/04/2011 21:34:32

   Δεν εκπλήσσομαι Σωκράτη μου, απλά όταν σε λίγο θα σου ζητήσει η κυβέρνηση να πιείς το κώνειο, εσύ με τη σειρά σου.. μην εκπλαγείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.