11/12/2008 17:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια σπίθα αρκεί ν΄ ανάψει φωτιά στον κάμπο


______________________________________________________ 

Ας μη γελιόμαστε. Χιλάδες νέοι συμμετείχαν στις βίαιες διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Δεν έχουμε να κάνουμε με τους «50 γνωστούς - αγνώστους» που προκαλούσαν χρόνια τώρα την οργή του κυρίου Πρετεντέρη αλλά και των εκκολαφθέντων στο δημοσιογραφικό φυτώριο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ τηλεοπτικών αστέρων.

Πώς θα καταλήξει αυτό το πράγμα; Δεν είμαι βέβαιος. Ούτε και πιστεύω ότι τα πράγματα έγιναν βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου του εσμού των ανικάνων που μας κυβερνούν, μολονότι - οφείλω να το ομολογήσω - φλερτάρισα με αυτή την προσέγγιση των πραγμάτων. Είμαι βέβαιος ότι, όπως και πέρσι με τις φωτιές, θα προσπαθήσουν να κάνουν την ανικανότητά τους επικοινωνιακό όπλο. Να συσπειρώσουν τους τρομοκρατημένους - δικαίως ή αδίκως - μικρο-μεσοαστούς γύρω από το Νόμο και την Τάξη. Που φυσικά εκπροσωπούν οι Καραμανλής, Παυλόπουλος, Χηνοφώτης.
Όπως είμαι βέβαιος και ότι δεν είμαστε αντιμέτωποι με προδιαγεγραμμένο σχέδιο των κυβερνώντων. Χρειάζεται για την εκπόνησή του μια στοιχειώδης εκτελεστική ικανότητα. Κι όταν μένει απροστάτευτη η κατοικία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας δεν πιστεύω ότι αυτή την εκτελεστική ικανότητα τη διαθέτουν. Για άλλη μια φορά δειλοί, μοιραίοι, άβουλοι αντάμα, θα είναι παρατηρητές των γεγονότων.

Ωστόσο το έγκλημα του Σαββάτου όλοι περίμεναν ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Οι ποινές - χάδια στους μπάτσους της ζαρντινιέρας, στον ανθυπαστυνόμο που δολοφόνησε πισώπλατα έναν ανύποπτο Σέρβο μαθητή που βρίσκονταν στην Θεσσαλονίκη εκδρομή με τους συμμαθητές του δεν ήταν τυχαίες. Εντάσσονται στη λογική της κάθε εξουσίας που «τον καλό το χωροφύλακα που τσακίζει στο ξύλο τον πρώτο τυχόντα και το καλό το τσοπανόσκυλο που ξεσκίζει τον ανύποπτο διαβάτη δεν τους εμποδίζεις, γιατί ξεσοΐζονται» (Κ. Βάρναλη, Το ημερολόγια της Πηνελόπης).
Η φιλολογία γύρω από το λεγόμενο «άβατο των Εξαρχείων» δεν ήταν τυχαία. Τα Εξάρχεια εδώ και 20 περίπου χρόνια είναι η πλέον αστυνομοκρατούμενη συνοικία της Αθήνας και ταυτοχρόνως αυτή στην οποία κάθε ανομία επιτρέπεται. Το «άβατο των Εξαρχείων» βολεύει την κάθε εξουσία. Είναι κι ένα υπέροχο όργανο τρομοκράτησης της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ζήτημα του ουσιαστικού εκδημοκρατισμού αυτού του απίστευτου μηχανισμού που αποκαλείται «Σώματα Ασφαλείας», δε μπορεί παρά να είναι πρωτεύον κοινωνικό αίτημα. Τα όπλα που με περίσσεια ευχέρεια τους αποσπούν οι «σκληροί εγκληματίες» γίνονται απίστευτα αποτελεσματικά όταν πρόκειται να σκοτώσουν πισώπλατα ένα πρεζόνι. Οι «ανεκπαίδευτοι» που δεν παρεμβαίνουν όταν απειλείται οι ζωή ενός πολίτη, γίνονται απίστευτα εκπαιδευμένοι όταν πρέπει να τσακίσουν στο ξύλο έναν άμοιρο μετανάστη.

Το ζήτημα της πολιτικής Ασφάλειας για τον πολίτη, με σεβασμό στον πολίτη πρέπει κάποτε να απασχολήσει την Αριστερά. Και να την απασχολήσει σοβαρά. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, φοβούμαι πως, όταν θα κερδίσει τις εκλογές, θα χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους, για τους ίδιους λόγους με αυτούς της τωρινής κυβέρνησης. Η περίπτωση Καλτεζά είναι ενδεικτική. Όχι γιατί, ίσως, δεν θα ήθελε να εισαγάγει μια άλλη λογική Ασφάλειας. Αλλά γιατί ούτε κι αυτό έχει τέτοια.

Γιάννης Χρ.

http://pamkgyzi.blogspot.com/2008/12/blog-post_2209.html

FactorX: «Ίσκρα» σημαίνει «σπίθα» και ήταν ο τίτλος της εφημερίδας των εμιγκρέδων Ρώσων σοσιαλιστών. Αρχισυντάκτης της υπήρξε και ο Λένιν. Και το μότο της ήταν: «Из искры возгорится пламя» (από μια σπίθα θ΄ ανάψει φωτιά)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. t avatar
  t 11/12/2008 17:41:30

  Αγγελος Στάγκος
  reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=190896

  Να καταργηθεί ΤΩΡΑ το λεγόμενο «πανεπιστημιακό άσυλο»

 2. ataktos avatar
  ataktos 11/12/2008 17:44:25

  t- να καταργηθει θες να μας πεις του Περισου .
  Μαζι σου!!!!!!!

 3. ataktos avatar
  ataktos 11/12/2008 17:47:58

  t-λες να με πουν Οπορτουνιστή !!!

 4. t avatar
  t 11/12/2008 17:53:18

  Αν και είναι απολύτως σαφές ότι η υποστήριξη της διατήρησης του «πανεπιστημιακού ασύλου» δεν έχει καμία σχέση με το αριστερό, το προοδευτικό ή το δημοκρατικό φρόνημα, δυστυχώς δεν πρέπει να αναμένεται ότι τα κόμματα θα συμφωνήσουν στην κατάργησή του. Όχι μόνο γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις, που θα υπάρξουν, από ομάδες φοιτητών, αλλά και γιατί κάποια από αυτά νομίζουν ότι ασκούν εξουσία στον πανεπιστημιακό χώρο έτσι όπως έχουν τα πράγματα. Δεν τους πειράζει καθόλου που τα ΑΕΙ κοντεύουν να μετατραπούν (αν δεν το έχουν επιτύχει ακόμη) από λίκνα της γνώσης σε λίκνα της εγκληματικότητας!
  Αγγελος Στάγκος
  astagkos@reporter.gr

 5. ataktos avatar
  ataktos 11/12/2008 17:53:34

  ΑΛΕΚΑ λες να είμαι μόνος μου ……
  Ευχαριστώ τότε καληνύχτα σου και σας ….

 6. τιμωρός avatar
  τιμωρός 11/12/2008 17:57:14

  Ποιοι δημιουργούν εκ του μηδενόςισχυρή ακροδεξιά στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;
  Ποιοι χαίρονται για την εξέλιξη αυτή;

  Ιδού τα ερωτήματα των επόμενων εβδομάδων.

 7. t avatar
  t 11/12/2008 17:58:51

  @5 ataktos
  πιό λιανά

 8. Γρυλλος avatar
  Γρυλλος 11/12/2008 18:10:32

  "Μια σπίθα αρκεί ν΄ ανάψει φωτιά στον κάμπο". Αλλά ο Γιωράκης άναψε με τη σπίθα κερί.

 9. ataktos avatar
  ataktos 11/12/2008 18:11:55

  diabase ke avto pos ta ""pedia tou LAOY" mas dolevoun ksetsipota eleos pia !!!!!!
  http://greece-salonika.blogspot.com/2008/12/blog-post_7310.html

 10. Γρυλλος avatar
  Γρυλλος 11/12/2008 18:12:12

  Διάβαζε "Γιωργάκης". Αν και κατάλαβες.

 11. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/12/2008 18:23:32

  To «άβατο» των εξαρχείων, είναι άβατο για την αστυνομία, όχι για τον απλό πολίτη. Μπορείς να κυκλοφορήσεις εκεί ακόμα και τα μαύρα μεσάνυχτα, φορώντας κοστούμι Armani και John Lobb παπουτσάκι κρατώντας Cohiba μεγέθους δονητή στο χέρι, δεν σε πειράξει ούτε και σε στραβοκοιτάζει κανείς. Αν πας όμως, φορώντας την στρατιωτική σου στολή εξόδου ή την υπηρεσιακή αστυνομική σου, θα υπάρξει πρόβλημα. Και αυτό το λεω επειδή μας διαβάζουν και Έλληνες του εξωτερικού που δεν έχουν πάει –ή έχουν χρόνια να πάνε- στην πλατεία Εξαρχείων και με αυτά που διαβάζουν συνεχώς για «γκέτο» και «άβατα» από όλους μας, πιθανώς σχηματίζουν εικόνα a la Ζεφύρι που αδικεί την περιοχή.

 12. βορειος avatar
  βορειος 11/12/2008 18:23:37

  Ασυλο πρέπει να έχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις εντός του χώρου των πανεπιστημίων και όχι όσοι ενδιαφέρονται να αποφύγουν την απονομή της δικαιοσύνης για τις εγκληματικές ενέργειες που έχουν διαπράξει . Κατά συνέπεια άσυλο μόνο κατά τη διεξαγωξή των μαθημάτων και όχι επί 24ώρου βάσεως . Να δούμε τότε πόσοι παραβατικοί θα βρίσκουν καταφύγιο εντός των εκπαιδευτικών κτιρίων .

 13. theo 1611 avatar
  theo 1611 11/12/2008 18:24:38

  Επικοινωνιακός κόσμος....επικοινωνιακά καίγεται!!! (για τους κυβερνήτες μας!!!)

  Καιρός να επανέλθουμε στον καμένο(?) πραγματικό κόσμο.

  Τι κάνουμε πλέον εμείς οι ίδιοι, ατομικά και συλλογικά, είναι το θέμα. Οι διαπιστώσεις, η ιστορική διαδρομή, τα σενάρια και η ανάλυση δεδικαίωνται όταν μετουσιώνονται σε οράματα, στόχους και πράξεις (άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες).

  Καιρός για τα citizen action plans!!!

 14. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 11/12/2008 18:25:06

  Σε ποιες χωρες εξακολουθει να υπαρχει πανεπιστημιακο ασυλο?

  Μετα λογου γνωσης στην Γαλλια και Ελβετια -οπως το ενοοουμε στην Ελλαδα-σαφως οχι.

  Προσφατα εξ αλλου εγινε ντου απο τους C.R.S. στην Σορβοννη...

 15. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 11/12/2008 18:31:28

  θες να δεις αν μια υποθεση βρωμαει?

  Αρκει να γραφει στην ουγια, Κουγια!

 16. Ο Πιο Μεγάλος Πόνος avatar
  Ο Πιο Μεγάλος Πόνος 11/12/2008 18:41:07

  Προς το Χαζό του χωριού
  Tα CRS δεν είναι η πρώτη φορά που έκαναν ντου στη Σορβόνη. Το ίδιο είχαν κάνει και το Μάη του '68. Και, επί τη ευκαιρία, πώς έχετε στο μυαλό σας το γαλλικό Μάη ή τις αμερικανικές «Φράουλες και αίμα», ως κάποια μαζική διαμαρτυρία όπου όλες οι πέτρες έβρισκαν το σωστό στόχο και δεν έγιναν καταστροφές επί δικαίων και αδίκων; Για να το θέσω κι αλλιώς, αν δε γίνονταν όλα αυτά -ή τα περισσότερα από αυτά-, πώς νομίζετε ότι θα στελνόταν το μήνυμα «ως εδώ, αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο, θα ξαναγίνει της πουτάνας»; Με τις ειρηνικές συγκεντρώσεις μερικών χιλιάδων «νομιμοφρόνων πολιτών» στο Σύνταγμα; Σαν να μου φαίνεται ότι επανέρχονται στο προσκήνιο τα ίδια «κωλύματα» των κοτσαμπάσηδων στην επανάσταση του '21. Αλλά επανέρχεται και η παροιμία «αν δε σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν κάνεις».

 17. ataktos avatar
  ataktos 11/12/2008 18:47:00

  Ο Πιο Μεγάλος Πόνος- είναι ότι από τους κλέφτες Υπουργούς πήγαμε άμεσα(?) στους κουκουλοφόρους .Άρα Εύγε στους νοικοκυραίους μας !!

 18. Ο Πιο Μεγάλος Πόνος avatar
  Ο Πιο Μεγάλος Πόνος 11/12/2008 19:03:08

  Άτακτε,
  Από τους κλέφτες υπουργούς πήγαμε άμεσα στους κουκουλοφόρους γιατί απλώς δε μεσολάβησε τίποτε, ως όφειλε. Όσο για τους «νοικοκυραίους», αυτοί δεν έχουν ανάγκη, θα δουν Λαζόπουλο, θα δακρύσουν και μετά θα χειροκροτήσουν μαζί με τη Βροχοπούλου.

 19. osaperas avatar
  osaperas 11/12/2008 19:17:19

  Ας μη γελιόμαστε. Χιλάδες νέοι συμμετείχαν στις βίαιες διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Δεν έχουμε να κάνουμε με τους «50 γνωστούς - αγνώστους» που προκαλούσαν χρόνια τώρα την οργή του κυρίου Πρετεντέρη αλλά και των εκκολαφθέντων στο δημοσιογραφικό φυτώριο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ τηλεοπτικών αστέρων.


  Πήγε η καρδιά μας στην θέση της.

  Μετά από όσα είχαμε διαβάσει εδώ τις τελευταίες ημέρες και το απίθανο αλά σοβιετολόγο Γεωργαλά (που τον θυμήθηκα αυτόν)ποστ όπου 45άρηδες ηγούντο των γκρουπ των εγκληματιών 15άρηδων ήμουν έτοιμος να ζητήσω από τον Φάκτορα να ελέγξει τα φάρμακα που παίρνει. Μπας και έχουν λήξει και δεν το έχει πάρει χαμπάρι

  Το τρένο ξαναμπήκε στις ράγες του.

 20. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 11/12/2008 19:22:47

  Και ποια αυγα θα σπασεις ρε φιλε;
  Δεν κοπανας καλυτερα το κεφαλι σου στον τοιχο, μπας και κουνηθει και δει τα πραγματα,οπως ειναι;
  Τι σκατα θελετε; Να το διαλυσουμε το μαγαζι;Και τι θα γινει μετα;
  Θα πεθανουμε απ την πεινα, επειδη καποιοι απο σας, εχετε χασει το τραινο;
  Δεν καταλαβαινετε, οτι σε μερικες βδομαδες, θα πτωχευσει η χωρα;
  Και δεν εχουμε την πολυτελεια να υπαρχει ο αγροτικος πληθυσμος του 60%, οπως παλια.Οποτε σε περιπτωση φαλιμεντου, θα φαει ο ενας τον αλλο.
  Επειδη καποιοι, εμειναν στην αποξω;
  Ε,να πανε στο διαολο.
  Salus populi suprema lex esto.
  Aν και δεν εχω ελπιδες,οτι
  αυτοι που πρεπει, καταλαβαινουν, τι ΑΚΡΙΒΩΣ εννοω.

 21. Ο Πιο Μεγάλος Πόνος avatar
  Ο Πιο Μεγάλος Πόνος 11/12/2008 19:36:03

  Προβοκάτορα,
  Σε παραδέχομαι, δικαιολογείς απολύτως το παρατσούκλι σου. Πολλοί πάντως θα πάνε στο διάολο επειδή έμειναν στην απόξω - και κάποιοι είναι περήφανοι γι' αυτό. Δε δικαιούνται όμως να πάρουν μαζί τους και κάποιους που είναι στην απομέσα; Όσο για τη χώρα, πιστεύεις ότι είναι καλύτερα να της δώσουμε παράταση μερικές ακόμη εβδομάδες μέχρι να πτωχεύσει; Άλλως, ας διαφυλάξουμε τις περιουσίες των νοικοκυραίων, για να τις πάρουν οι τράπεζες...

 22. κραδασμοί συστήματος avatar
  κραδασμοί συστήματος 11/12/2008 19:46:38

  Η μαθητική ζωή είναι το πιό καταπιεστικό κομμάτι της εκπαίδευσης.Ο μεγάλος αριθμός μαθημάτων στη λογική ,του τα πασαλείβω όλα και δεν ξέρω τίποτα ,το κτηριακό πρόβλημα,το κυνήγι του χρόνου,οι κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις ,τα οικονομικά προβλήματα μαζι με την έκρηξη των ορμονών, είναι ο αργός θάνατος των μαθητών καθημερινά, από μια κοινωνία που μη μπορώντας να λύσει τα προβλήματα της, τους τα φορτώνει!!!!Όμως το θράσος της, να τους εκτελεί απροκάλυπτα εν ψυχρω ,με τον κατασταλτικό της μηχανισμό, ήταν το ως εδώ και μη παρέκει.Η σύγκρουσή τους με την αστυνομία, θυμίζει τους εργάτες που έσπαζαν τις μηχανές σαν αίτιο ,πριν δημιουργηθούν τα αντίστοιχα κόμματά τους,δίνοντας την πλήρη ερμηνεία και καθοδήγηση των στόχων τους!!ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ;Ταυτόχρονα το γεγονός της παρουσίας του παιδιού στο συγκεκριμένο χώρο ,έδωσε το στίγμα μιας πολιτικής οντότητας, που είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με το κράτος και τους μηχανισμούς του,ώστε να μπούν ξανά στο τραπέζι...δηλαδή στους δρόμους!!Αυτοί που εμφορούνται από την συγκεκριμένη ιδεολογία, χτυπούν στοχευμένα και φεύγουν,ακολουθούν τα 'ξυπόλυτα τάγματα' με ότι σε αυτά εμπεριέχεται....πάντως κάποιοι θα κάνουν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με Armani ΚΑΙ Cucci.....!!!!ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ;ΜΗΠΩΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΟΧΙ!!ΠΟΙΟΣ ΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΕΙ!!ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ , ΣΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ!!!ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΜΕ ...ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ...ΠΡΑΤΤΕΙΝ!!!!!!

 23. Factorx avatar
  Factorx 11/12/2008 19:47:07

  @osaperas: στου κουφού την πόρτά όσο θέλεις βρόντα

 24. alafroiskiotos avatar
  alafroiskiotos 11/12/2008 19:50:33

  σουρεαλισμος!
  ζητειται μετρο απο του δεκαεξαχρονους στην χωρα της απολυτης αμετροεπιας!!

 25. osaperas avatar
  osaperas 11/12/2008 19:56:39

  @25

  "έγραψε" που λένε και στο μπάσκετ

 26. ENSTOLOS avatar
  ENSTOLOS 11/12/2008 20:05:46

  «Σκοπός του κράτους δεν είναι να μετατρέπει τους ανθρώπους από λογικά όντα σε κτήνη ή σε ρομπότ, αλλά, αντίθετα, να συντελεί ώστε το πνεύμα και το σώμα τους να αναπτύσσουν όλες τις λειτουργίες και να κάνουν ελεύθερη χρήση της λογικής, χωρίς να ανταγωνίζονται από μίσος, θυμό και εξαπάτηση, ούτε να κάνουν πόλεμο με πνεύμα αδικίας».

  Μπαρούχ Σπινόζα
  Δημόσια έκφραση διαμαρτυρίας

  Επειδή μέχρι στιγμής η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας εμφανίζεται αμήχανη και μάλλον ανήμπορη να αντιληφθεί το τραύμα που προκλήθηκε στο Κράτος Δικαίου, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και να διαγνώσει τα αίτια που το προκάλεσαν είτε να αφουγκρασθεί τον παλμό της κοινωνίας που εξεγείρεται εξαιτίας, σε μεγάλο βαθμό, των δικών της λαθών και επιλογών,
  επειδή, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, στο έτος 1985, θα δούμε ότι δεν συναισθάνθηκε ούτε η τότε Ηγεσία τι έπρεπε να κάνει μετά τον άδικο χαμό ενός άλλου δεκαπεντάχρονου παιδιού, και συνέχισε την ίδια «μακάρια» πορεία της, προσπαθώντας να συντρίψει τους τότε αγώνες μας για ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση στον χώρο μας, αλλά επιτρέποντας την ίδια ώρα την ατιμωρησία των επίορκων και τη διαιώνιση της διαφθοράς, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας για μια άλλη πορεία, ενσυνείδητης και επαγγελματικής αστυνομίας
  και επειδή δεν θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται και σήμερα η ίδια τακτική, δηλαδή «άσε να ξεφουσκώσει η κατάσταση για να επανέλθουμε στα ίδια»,
  έχουμε χρέος να επισημάνουμε για άλλη μια φορά τα εξής:
  Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί η Αστυνομική Ηγεσία ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν είναι εκείνο που έπληξε με τη λειτουργία του το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας. Εμείς –και δεν είναι εγωιστικό- εργαστήκαμε συστηματικά και καταφέραμε να γεφυρώσουμε το χάσμα που άφησαν πίσω τους ταραγμένες περίοδοι.
  Εμείς υποστηρίξαμε τις πολιτικές που συνέβαλαν στη δημιουργία μιας σύγχρονης αστυνομίας με σεβασμό στον άνθρωπο και στις καθημερινές του ανησυχίες.
  Εμείς ζητήσαμε να επανιδρυθεί η Αστυνομία, ώστε να είναι ικανή να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά εισπράξαμε την έντονη αμφισβήτηση των δημοκρατικών μας κατακτήσεων και τελευταία και την προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου μας.

  Σήμερα, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί ένα άκρως αρνητικό κλίμα εναντίον της κοινωνικής υπόστασής μας, τόσο ως εργαζομένων και ως πολιτών, όσο και των οικογενειών μας, προτού παγιωθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη, η Ηγεσία οφείλει να συγκαλέσει ειδική σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων με τη δική μας συμμετοχή, προκειμένου να εξεταστεί η λήψη άμεσων μέτρων, έτσι ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της ανεπανόρθωτης διατάραξης των καλών σχέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με τους πολίτες.
  Συνάδελφοι με παιδιά, κυρίως στην εφηβική ηλικία βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τα αμείλικτα ερωτήματα που τίθενται από τα ίδια τα παιδιά τους προς αυτούς, ενώ το ίδιο πράττουν και άλλοι μαθητές προς τα παιδιά των αστυνομικών, ρωτώντας τα επίμονα ποιός ευθύνεται για την τραγικότητα της δημιουργηθείσης κατάστασης.
  Καλούμε την Αστυνομική Ηγεσία να αναλογιστεί τις ευθύνες της, διότι ο απλός αστυφύλακας, τα μεσαία και τα ανώτερα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οικογένειές τους, οι συμπολίτες μας σε τελική ανάλυση, αναμένουν τις δικές της πρωτοβουλίες, ώστε να λάβουν πράγματι σάρκα και οστά οι φραστικές εκκλήσεις της περί ανόρθωσης του κύρους της Ελληνικής Αστυνομίας.

  Πρωτοβουλίες, τώρα!

 27. YiannisM avatar
  YiannisM 11/12/2008 20:24:41

  Φάκτορα βλέπω την ομιλείς την Ρωσσική.. :-))

 28. Ο Πιο Μεγάλος Πόνος avatar
  Ο Πιο Μεγάλος Πόνος 11/12/2008 20:27:05

  Αγαπητέ ένστολε
  Για ποια «σύγχρονη αστυνομία με σεβασμό στον άνθρωπο και στις καθημερινές του ανησυχίες» μιλάς, για ποιες «καλές σχέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με τους πολίτες» στις οποίες συνέβαλαν οι πολιτικές τις οποίες υποστηρίξατε; Σε άλλο κόσμο ζούμε; Στις μέρες μας κανένα επάγγελμα δεν είναι ντροπή, εκτός από ένα...

 29. ENSTOLOS avatar
  ENSTOLOS 11/12/2008 20:46:09

  Σας προτείνω να παρακολουθήσετε τις πρωτοβουίες της Ομοσπονδίας μας www.poasy.gr
  Ο συνδικαλισμός είναι κατάκτηση ενάντια στα στεγανά και υπέρ του εκδημοκρατισμού της αστυνομίας.

 30. Orestios avatar
  Orestios 11/12/2008 20:48:52

  @ ENSTOLOS
  "κλαίν' οι χήρες, κλαιν' και οι παντρεμένες"

 31. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 11/12/2008 21:15:28

  Φακτορ

  Αν δεν με απατα η μνημη μου η Ισκρα ηταν οργανο των μενσεβικων του Μαρτοφ.

 32. 30 minus avatar
  30 minus 11/12/2008 22:32:30

  Μήπως γενικά είμαστε εκτός θέματος με τις κινητοποιήσεις των εφήβων;

  Λέμε ότι τα επεισόδια είναι έκρηξη οργής και σωστά. Λέμε ότι οι νέοι είναι υπόλογοι γιατί χρησιμοποιούν τη βια και την κουκούλα σαν μέσω αντίδρασης. Αυτό περικλείει ένα μόνο μέρος της αλήθειας.

  Σκεφτείτε, ποιόν τρόπο αντίδρασης έχουμε μάθει στους εφήβους; Αυτόν δεν του έμαθε η κοινωνία; Την κατάληψη, την καταστροφή, την κουκούλα. Με δύο λόγια τον πολιτικό χουλιγκανισμό.
  Πώς τα έμαθε αυτά ο έφηβος; Από το σχολείο του και την τηλεόραση κυρίως και σε λίγες περιπτώσεις από την οικογένειά του (γενιά του πολυτεχνείου κλπ).
  Δεν του έχουμε μάθει ούτε την ορθολογική σκέψη, ούτε τα δίκαια αιτήματα, ούτε τον οργανωμένο αγώνα και πολύ περισσότερο δεν του έχουμε μάθει την έννοια της αλληλεγγύης. Πώς ζητάμε λοιπόν από έναν νέο να εφαρμόσει πράγματα τα οποία δεν του τα έχουμε μάθει;
  Όταν κάνουμε ήρωες τους κουκουλοφόρους και δείχνουμε τα επεισόδια και τις εξεγέρσεις ως τον μόνο τρόπο κοινωνικής αντίδρασης, τι στο καλό περιμένουμε οι έφηβοι να κάνουν;
  Όταν λέμε μπράβο στις καταλήψεις των σχολείων ακόμα και όταν έχουν παράλογα αιτήματα (π.χ. επιστροφή του ζαμπόν στις τυρόπιτες), όταν αμνηστεύουμε ως κοινωνία τον χουλιγκανισμό, τότε αν μας εξέπληξαν τα γεγονότα δεν έχουμε καμία δικαιολογία.
  Ακόμα και τώρα, κανείς δεν βγαίνει να προστατέψει τα παιδιά από το δηλητήριο των "ιδεολόγων" της καταστροφής και του μηδενισμού. Ακόμα και τώρα δεν βγαίνει κανείς να πει στα παιδιά ότι κάνουν λάθος και το πέταγμα της πέτρας είναι έκνομη συμπεριφορά από όλες ανεξαιρέτως τις ιδεολογικές σκοπιές. Δεν βγήκε κανένας ακόμα να επιβάλλει κυρώσεις στους εφήβους για τα επεισόδια. Κακώς. Δεν τους μαθαίνουμε να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους.
  Και φυσικά κανείς δεν τους έδειξε ότι πραγματικά καταδικάζει τη δολοφονία. Τους δείχνουμε ότι πιο πολύ μας ενδιαφέρουν τα ποσοστά των γκάλοπ.
  Και φυσικά δεν αναγνωρίζει η κοινωνία τις ευθύνες της. Γιατί αυτή με όλες της τις εκφάνσεις και όλους τους εκπροσώπους της έχει εξοργίσει τους νέους.

 33. k avatar
  k 11/12/2008 23:03:25

  Σκέψου πρώτα, ποια άλλη μορφή αντίδρασης έχουν όχι μόνο οι νέοι, αλλά όλοι μας.
  Όταν τα κόμματα είναι απαξιωμένα και πουλημένα, όταν οι δικαστές αποδεικνύουν με τη στάση τους συνέχεια τις αρτηριοσκληρώσεις τους, όταν η Αστυνομία κυρίως κάνει τη δουλειά των ανθρώπων της νύχτας, όταν οι εργαζόμενοι κάνουν πορείες, απεργίες και η κυβέρνηση τους γράφει στα @@ της, ενώ τίποτα δεν υπάρχει αν δεν το δείξουν τα παραμορφωτικά κανάλια του υπνοντούλαπου,
  όλοι θα θέλαμε να αντιδράσουμε έτσι, απλώς τα παιδιά ό,τι πιστεύουν το κάνουν.
  Εμείς χεσμένοι πάνω μας βρίσκουμε δικαιολογίες, γινόμαστε πολιτικά ορθώς σκεπτόμενοι και λέμε "δεν είναι σωστό".
  Θα ΄πρεπε καιρό τώρα να τους έχουμε πάρει όλους αυτούς με τις πέτρες, αλλά ΚΑΙ φοβόμαστε κάτι ΚΑΙ ελπίζουμε σε κάτι.

 34. 30 minus avatar
  30 minus 11/12/2008 23:39:24

  Σκέψου πάντως ο κόσμος δεν αλλάζει έτσι γιατί υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια: Εμείς δεν έχουμε όπλα, αυτοί έχουν .....

 35. 30 minus avatar
  30 minus 11/12/2008 23:39:58

  Αυτοί είναι το διαβρωμένο σύστημα εξουσίας που ανέφερες πιο πάνω.

 36. οκτώ avatar
  οκτώ 12/12/2008 00:28:42

  ENSTOLE, το ήξερες ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι έκαναν εισαγωγή Σκύθων σε μία εποχή που δεν υπήρχαν Φιλιππινέζες ; Αλλά όχι για να τους χρησιμοποιήσουν σαν δούλους, άλλωστε είχαν. Τους εισήγαγαν για να τους χρησιμοποιήσουν μόνο σαν αστυνομικούς. Τριακόσιοι ήταν όλοι κι όλοι οι αστυνομικοί στην αρχαία Αθήνα, και ήταν όλοι Σκύθες. Απαγορευόταν στον πολίτη της Αθήνας να ήταν αστυνομικός. Ηταν επάγγελμα αυστηρά ακατάλληλο για πολιτισμένους. Αλλωστε, ένας βάρβαρος κάνει καλύτερα τη δουλειά του αστυνομικού, κι αυτό δεν είναι ανάγκη να μελετήσεις ελληνική ιστορία για να το καταλάβεις. Σου αρκεί η μελέτη της ιστορίας των Εξαρχείων. Σοφός λαός οι Ελληνες ( οι αρχαίοι, εννοώ ).
  Μεταξύ όλων των άλλων σπουδαίων, είχαν καταλάβει έγκαιρα πως πρέπει να φέρουν βαρβάρους για το μίνιμουμ αναγκαίο της αστυνόμευσης. Κι αυτό μου δίνει την ιδέα πως και εμείς θα μπορούσαμε να εισάγουμε αστυνομικούς από την Αφρική. Και καλύτερα την δουλειά τους θα κάνουν, και φτηνότερα θα μας κοστίζουν, και πιο πολιτισμένοι θα είναι.
  ( από την (Μυθ)ιστορία των Βαρβάρων προγόνων των σημερινών Ευρωπαίων, του Βασ. Ραφαηλίδη )

 37. ENSTOLOS avatar
  ENSTOLOS 12/12/2008 00:39:52

  Μη με φέρνετε σε αντιπαράθεση με έναν άνθρωπο που δεν είναι πια ανάμεσά μας. Έτσι ήταν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο αστυνομικός πρέπει να είναι «μπάτσος», να σκοτώνει σαν «μπάτσος» και να σκοτώνεται ο ίδιος σαν «μπάτσος».
  Υπάρχεί ένα ισχυρό ρεύμα που επιδιώκει να γίνει πράξη αυτό που διακηρύττουν οι ίδιοι οι πολιτικοί μας ταγοί, ότι θέλουν μια αστυνομία δίπλα στον πολίτη.
  Να αποκτήσει η αστυνομία ανθρώπινο πρόσωπο, δηλαδή. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά το σύστημα αντιδρά λυσσαλέα.

 38. οκτώ avatar
  οκτώ 12/12/2008 01:33:56

  ENSTOLE, ο αρματολισμός ήταν μία διαφορετική περίπτωση ένοπλης παρουσίας στο σκλαβωμένο ελληνικό χώρο πριν το 1821. Για να αντιμετωπίσουν την ολοένα αυξανόμενη δύναμη της κλεφτουριάς οι Τούρκοι κατακτητές κατέφυγαν σε ένα θεσμό γνωστό στα καθεστώτα της Ανατολής από την εποχή των Βυζαντινών ακριτών : όπλιζαν δηλαδή, ντόπια στρατιωτικά σώματα στα οποία ανάθεταν την ευθύνη της τάξης σε μία περιοχή, έναντι γενναίων οικονομικών ανταλλαγμάτων, συνδυασμένων ως ένα βαθμό, και με κάποια σκιώδη πολιτική έξουσία. Ο θεσμός αυτός είναι το αρματολίκι. Ο αρματολός, με κληρονομικό δικαίωμα στο αρματολίκι, αναλάβαινε να εμπεδώσει την τάξη στην περιοχή διατηρώντας σώμα οπλοφόρων, που η συντήρησή του εξασφαλιζόταν με άμεση φορολογία των αγροτών για την πληρωμή των μισθών τους.
  Ο αρματολός ήταν υποχρεωμένος να υπακούει στον Δερβέναγα της περιοχής, Τούρκο ή Αλβανό υπεύθυνο για την φρούρηση των ορεινών διαβάσεων και των δημοσίων δρόμων. Μέσα στα καθήκοντα των αρματολών ήταν να εξοντώνουν τους κλέφτες. Φυσικά ο αγώνας τους εναντίον της κλεφτουριάς είχε μόνο θεαματική και όχι ουσιαστική μορφή, γιατί οι αρματολοί όχι μόνο δεν έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, αλλά και συχνά ενίσχυαν τους κλέφτες. Αλλωστε πολύ συχνά αρματολοί που για τον έναν ή τον άλλο λόγο έρχονταν σε αντίθεση με την τουρκική εξουσία μεταπηδούσαν ευκολότατα στις τάξεις των κλεφτών.
  Με την πάροδο του χρόνου αρματολοί και κλέφτες συνδέθηκαν περισσότερο μεταξύ τους και ένωσαν τις προσπάθειές τους εναντίων των Τούρκων. Στην αποσύνθεση του αρματολισμού συντέλεσε το φούντωμα του κλέφτικου, οπότε άρχισαν να σημειώνονται απανωτές ανταρσίες αρματολών, να εγκαταλείπονται τα αρματολίκια και τα σώματα των ενόπλων να περνούν στις γραμμές της κλεφτουριάς. Από τα αρματολίκια πέρασαν πολλοί από τους σημαντικότερους του ένοπλου αγώνα του ’21 και, μαζί με την κλεφτουριά, ο θεσμός στάθηκε ένα αληθινό σχολείο πολέμου για τους υπόδουλους Ελληνες.
  ( Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, Τασος Βουρνάς )

 39. Orestios avatar
  Orestios 12/12/2008 01:55:18

  @ #39
  Τα ένοπλα σώματα για τα οποία αναφέρθηκες ήταν εντός νόμου και θεσμών και οπλιζόταν από τους άρχοντες του τόπου ή της αυτοκρατορίας. Στον παρόντα χρόνο είναι ένοπλα σώματα βανδάλων και χούλιγκαν καταστρέφουν όντας εκτος νόμου και θεσμών. Αναρωτιέμαι ποιός τους οπλίζει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.