17/11/2008 11:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια σπάνια φωτογραφία της 17ης Νοεμβρίου 1975

 

Μια πολύ σπάνια, αν όχι μοναδική, φωτογραφία, από την πρώτη πορεία που έγινε για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17-11-1975.

Την σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κρατούν ο Πρόεδρος της ΕΦΕΕ, Στ. Τζουμάκας, (ΠΑΣΟΚ) ο Αντιπρόεδρος Γ. Σταματάκης, (ΚΚΕ), ο Γεν. Γραμματέας Χρ. Λαζαρίδης, (ΚΚΕ εσ.) και ο Πρόεδρος της τότε ΕΣΕΕ.

Πίσω στη σειρά, το Συντονιστικό των Νεολαιίστικων Οργανώσεων με τους (από αριστερά προς τα δεξιά) : Κ. Σκανδαλίδη, Χρ. Λάζο, Αλ. Αλαβάνο, Κ. Λαλιώτη, Χρ. Παπουτσή, (στη δεύτερη σειρά), Ν. Γεωργίου, Δ. Πατριρακέα. Κ. Αμούντζια, Ν. Αναγνωστόπουλου και άλλους που τα ονόματά τους δεν έχουν συγκρατηθεί.

Πρόκειται για τους εκπροσώπους μιας ιδιαίτερης γενιάς, (ονομάστηκε του Πολυτεχνείου), πολλοί εκ των οποίων πρωταγωνίστησαν και εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στα πολιτικά κι όχι μόνο, δρώμενα της Ελλάδας.

ΡΝ
 
Σημειώσεις

1 Το αρχείο αυτών των φωτογραφιών του Φωτογραφείου Αναγνωστόπουλου, καταστράφηκε τη δεκαετία του 90, από μεγάλη πυρκαγιά...

2 Διαβάστε τι είχαμε γράψει πέρυσι για την επέτειο: Πολυτεχνείο, το κουφάρι ενός αυθόρμητου κινήματος. Και το μοναδικό σχόλιο: «Το Πολυτεχνείο δεν ενδιαφέρει πια κανέναν».

3. Διαβάστε και ένα σχετικά πρόσφατο δημοσίευμά μας με τίτλο Το Πολυτεχνείο τώρα δικαιώνεται...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neoi avatar
  neoi 17/11/2008 11:52:23

  Μια άλλη άποψη για το πολυτεχνείο

  «Χούντα δεν γνωρίσαμε ούτε κι ‘ ελευθερία..εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία...»

  ....

 2. KaryID avatar
  KaryID 17/11/2008 12:12:28

  Το αυθόρμητο νόημα του Πολυτεχνείου δεν ακυρώνεται από τις μετέπειτα πρακτικές των ατόμων. Ούτε καν με ενδιαφέρει να συγκρατήσω ονόματα.

  Με γειά τους με χαρά τους, δεν υποβαθμίζεται έτσι το Πολυτεχνείο σε πολιτικάντικο ζήτημα του τύπου "ποιος διορίστηκε και ποιος δεν διορίστηκε".

  Γνωστά είναι αυτά από παλαιοτάτων χρόνων.

 3. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 17/11/2008 12:22:59

  Πολυτεχνείο για Πολυτεχνίτες και Μαστορες.

  ΠΠ

 4. nas avatar
  nas 17/11/2008 12:33:53

  Σήμερα μια τέτοια σημαδιακή μέρα για ένα πλήθος ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δοκιμασίες τις οποίες ενδεχομένως δεν φαντάζονταν εδώ και 35 χρόνια, δεν θέλω να μιζεριάσω, να κρίνω και να επικρίνω πρόσωπα και παρατάξεις, αλλά να χαιρετήσω όλους εκείνους τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο ΤΟΤΕ, που τραγούδησαν, φώναξαν συνθήματα, ξενύχτησαν, και για τρείς μέρες έστειλαν μήνυμα αντίστασης στην κάστα των πλουτοκρατών που με τα ανδρείκελά τους «πάγωσαν» τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πατρίδα μας, φυλάκισαν και δίωξαν όσους δεν έγιναν εφαψίες και συνομιλητές.
  Θέλω να χαιρετήσω όλους εκείνους που έμειναν για τόσες μέρες και νύχτες στους δρόμους και τις πλατείες, που διαδήλωσαν, που έγραψαν συνθήματα σε δρόμους, τοίχους, τρόλεϊ και λεωφορεία, που συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής, που ένοιωσαν να τους κόβεται η ανάσα από τα δακρυγόνα, που άκουσαν τις σφαίρες να σφυρίζουν πάνω και δίπλα τους, αλλά δεν έπαψαν να φωνάζουν, που τελικά ένοιωσαν την στρατιωτική βαρβαρότητα και την αστυνομική τρομοκρατία πάνω στα κορμιά τους.
  Θέλω να χαιρετήσω όλους τους ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ νέους, εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές, που με την παρουσία τους ΕΚΕΙ και ΤΟΤΕ έδωσαν την ευκαιρία στους ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις…
  Να χαιρετήσω τους δεκάδες χιλιάδες ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ που επέστρεψαν στη δουλειά τους, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, και που συνέχισαν τη ζωή τους χωρίς να ζητήσουν να τους «δικαιώσει» καμιά μεταπολίτευση, κανένα κόμμα και καμιά παράταξη, είτε με θέσεις εξουσίας, είτε με συμμετοχή στα κυκλώματα του εύκολου πλουτισμού.
  Η δικαίωση του Πολυτεχνείου, ήταν η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του λαού, χωρίς την οποία κανένας εκ των ΕΠΩΝΥΜΩΝ δεν θα μίλαγε σήμερα εξ ονόματος μας…
  Όλα τα υπόλοιπα, έχουμε κι άλλες μέρες να τα συζητήσουμε…

 5. Κάλος avatar
  Κάλος 17/11/2008 12:45:48

  Ας μην το μιζεριάζουμε. Πάντα θα υπάρχουν οι οποιοι "επιτήδειοι". Ας τιμήσουμε όλους τους άλλους που ήταν και οι περισσότεροι !!!

 6. ange-ta avatar
  ange-ta 17/11/2008 12:57:30

  μπράβο Νάς

  Η δικαίωση του Πολυτεχνείου, ήταν η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του λαού, χωρίς την οποία κανένας εκ των ΕΠΩΝΥΜΩΝ δεν θα μίλαγε σήμερα εξ ονόματος μας!!!!

 7. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 17/11/2008 13:38:04

  Είναι οφθαλμοφανές ότι ζούμε μια δύσκολη εποχή, κατά πολλούς οι εξελίξεις είναι φυσιολογικές, σε αυτό το πλαίσιο το μήνυμα του πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρο.

  Η αποτυχία των πολιτικών προσώπων του τότε οφείλεται στο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα δεν ανανεώνεται. Με τον τρόπο που λειτουργεί εδώ και χρόνια η διοίκηση μπορούμε να πούμε ότι τα πρόσωπα του τότε παρεμποδίζουν σήμερα την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας.

 8. Skeptikos avatar
  Skeptikos 17/11/2008 14:10:17

  Ωραίες συγκρίσεις, to 89 και το 08, και πόσο μοιάζουν και οι προσωπικότητες μεταξύ τους!

 9. Σπύρος avatar
  Σπύρος 17/11/2008 14:48:16

  Ο Υφυπουργός τής Χούντας Ηλίας Δημητράς(20/6/68-29/6/70)θυμίζει τίποτα σαν όνομα?????????????????????????????????????????????

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/11/2008 14:48:38

  την χούντα την έφαγα στην μἀπα και δεν μου άρεσε καθόλου. Η "επέτειος" προσωπικά δεν με συγκινεί γιατί παρα πουλήθηκε και παραποιήθηκε... και κυρίως εξαργυρώθηκε με εξουσία και εξευτετλίστηκε. Αυτό που έχει μείνει είναι η φωνή της Φαραντούρη, η μουσική του Θεοδωράκη και λίγα τραγούδια που για τους νέους εκείνης της περιόδου είναι η χαμένη εφηβεία τους.

  Ο ΑΓΠ σαγήνευσε... (όχι εμένα) αλλά σαφώς ο λαός, όπως και τον καιρο του Βυζαντίου προτιμά τον άρτο και τα θεάματα του σήμερα. Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω "ιστορικά" την επέτειο, αλλά δεν νομίζω ότι η σημαία είναι το 2008 σε καλύτερη μοίρα από ότι το 1973.

 11. Σπύρος avatar
  Σπύρος 17/11/2008 14:52:17

  http://www.ggk.gr/goverments.php?ord=num&gov=98

 12. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 17/11/2008 14:53:13

  TO WHOM IT MAY CONCERN


  "Υπάρχουν δυο ειδών επαναστάτες. Αυτοί που πιστεύουν σε έναν άλλο πολιτισμό και ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και αυτοί που είναι εκτός του Συστήματος και των απολαβών του και θέλουν, απλώς, να το καταλάβουν για να μετάσχουν κι αυτοί στο παιχνίδι. Φοβούμαι πως η Αριστερά σήμερα κατάντησε να είναι το δεύτερο είδος", Χρόνης Μίσιος έφα

  $$$$$

  “Συστατικό στοιχείο συγκρότησης της Δεξιάς στο χώρο της νεολαίας κατά την μεταπολίτευση υπήρξε η κ α τ ά ρ ρ ι ψ η του “μύθου του Πολυτεχνείου”. Μόλις ισχυροποιήθηκε πολιτικά η ΟΝΝΕΔ, επιχείρησε τον πλήρη διαχωρισμό της από τις άλλες νεολαίες.

  Στον εορτασμό της δεκάτης επετείου (1983) τέθηκε θέμα αποχώρησης της οργάνωσης κάτω από την πίεση του γραμματέα της μαθητικής ΜΑΚΙ, ΝIKOY XATZHNIKOΛAOY, με το επιχείρημα ότι “οι μαθητές που ψήφισαν Δεξιά κατά τις πρόσφατες εκλογές για τις μαθητικές κοινότητες και τα δεκαπενταμελή συμβούλια, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΤΕ Ν' ΑΚΟΥΣΟΥΝ για το Πολυτεχνείο” (”Συναγερμός”, 4/11/83).

  Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ήταν ο (”σκληρός” τότε) ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ και αντιπρόεδρος ο (ακροδεξιός σήμερα) ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ, “ιός”, “Ελευθεροτυπία”, 20-11-2004

  *****

  Σπύρος Says:
  June 21st, 2008 at 4:54 pm

  "Και ο Κον Μπεντίντ συμμετείχε στον Μαη τού 68 αλλά τώρα ειναι καραφασισταριό τού κερατά..
  Δηλαδή θα αθωώνεται κάθε τωρινό λαμόγιο επειδή συμμετείχε στο Πολυτεχνείο???

  Θάλεγα μάλιστα οτι όποιος συμμετείχε στο Πολυτεχνείο τότε και ξεπουλήθηκε μετά είναι διπλά απαράδεκτος επειδή στηρίχτηκε στο γεγονός τής συμμετοχής του και κονόμησε (δεν πρόκοψε επειδή άξιζε αλλά επειδή πούλησε την συμμετοχή του σε εναν αντιστασιακό αγώνα).

  Θα σηκωθούν απο τούς τάφους τους χιλιάδες ανωνυμοι νεκροί τής Εθνικής Αντίστασης πού δεν πούλησαν τίποτα παρά τον εαυτό τους γιά μιά καλύτερη Πατρίδα γιά να φτύσουν κατάμουτρα τέτοια τυπάκια..

  Και δεν ειδα ουτε τον Μηνη ,ουτε τον Μουστακλή ούτε τον Οπρόπουλο ούτε τον Παναγούλη ,ούτε την σπουδαια Κυρία Πέπη Ρηγοπουλου (ναι ηταν η κοπέλλα που πατησε το τανκ οταν εσπαγε η κεντρική πορτα τού Πολυτεχνειου) να εξαργυρώνουν τούς αγώνες τους με αργύρια..

  Οποιος το έκανε ειναι κατάπτυστος..
  Και δυστυχώς ΄Τα στερνά τιμούν τά πρώτα΄.
  Οπότε ναί μέν το Πολυτεχνείο ήταν μιά κορυφαία αντιστασιακή στιγμή τής νεώτερης Ιστορίας μας, αλλά δεν θά χειροκροτήσουμε, ούτε θα αθωωώνουμε μονίμως σήμερα κάποιους μονον και μονον επειδή κάποτε συμμετείχαν σε μιά σημαντική εξέγερση.."

 13. Δήμος avatar
  Δήμος 17/11/2008 15:22:13

  Το δυστύχημα δεν είναι ότι κάποια από τα παιδιά του 1973 μπήκαν στην ενεργό πολιτική και έγιναν συμμέτοχοι-και συνένοχοι-της διαμόρφωσης των μεταπολιτευτικών όρων. Το πραγματικό δυστύχημα είναι ότι αυτή η δρακογενιά ΔΕΝ κυριάρχησε στα δημόσια πράγματα. Το απαράμιλλο αγωνιστικό και δημοκρατικό ήθος των παιδιών του Πολυτεχνείου ΔΕΝ έγινε η μήτρα της νέας Ελλάδας και τον αγώνα τους, τον ακολούθησε η παλινόρθωση της παλαιάς τάξης πραγμάτων, με κορυφαίους πρωταγωνιστές εκείνους που οικοδόμησαν το θερμοκήπιο στο οποίο ανδρώθηκαν οι συνταγματάρχες. Το κακό ΔΕΝ είναι ότι στην πολιτική ζωή αναμίχθηκαν 5-10 από τους εξεγερμένους της Νομικής και του Πολυτεχνείου... Το μεγάλο κρίμα είναι ότι δεν αναμίχθηκαν όλοι τους και το ήθος τους έμεινε στα αζήτητα. Ούτε κάν στις εορταστικές επετείους, σαν την σημερινή!

 14. Σπύρος avatar
  Σπύρος 17/11/2008 15:33:01

  Θυμάται κανείς τον Γιώργο Κηρύκο,αυτόν πού κρατούσε την Ελληνική Σημαία όταν μπήκε το τάνκ στό Πολυτεχνείο??
  Ποτέ δεν εξαργύρωσε τίποτα.
  Αφανής,θυσιάστηκε στην Πυρκαγιά τής Ικαρίας για να σώσει γέροντες συμπολίτες του.

 15. KaryID avatar
  KaryID 17/11/2008 15:33:47

  Διαβάζω εδώ διάφορα.
  Τι είναι το Πολυτεχνείο.
  1. Είναι μία πηγαία επαναστατική στιγμή.
  2. Είναι μία προβοκάτσια.
  Πότε θα τη μάθουμε την αλήθεια επιτέλους;
  Σε ποιές άλλες παρόμοιες στιγμές στην Λ.Αμερική υπήρχε τέτοια συμμετοχή; Δεν γνωρίζω και θα ήθελα να μάθω, έστω από ανώνυμη πηγή που ξέρει τα πράγματα.

  Δεν συμμετείχε όχλος στο Πολυτεχνείο. Σκεπτόμενα και δραστήρια νέα παιδιά της εποχής ήταν. Άλλοι φιλήσυχοι, της διπλανής πόρτας. Που μετά επέστρεψαν στις εργασίες τους, χωρίς να επιδιώξουν αξιώματα ή ανταλλάγματα. Και ακολούθησε ότι ακολούθησε.

 16. donaE avatar
  donaE 17/11/2008 15:39:49

  Καλο ειναι να καταγραφεται η ιστορια αλλα,δεν θα κριθει μια ολοκληρη γενια,απο καποια ατομα που εξαργυρωσανε τους αγωνες της.Αλλωστε η εξουσια αλλοτριωνει και εκμαυλιζει τους ανθρωπους της,ετσι και αλλιως.Τον τονο τον δινουν οι πρωτοποροι με ενα περιεργο τροπο,ειναι αληθεια,εξω στην καθημερινη ζωη.

 17. KaryID avatar
  KaryID 17/11/2008 15:44:34

  Απολύτως συμφωνώ. Δεν ενδιαφέρει καθόλου αν αυτή η μεγαλειώδης στιγμή εξαργυρώθηκε από αρκετούς είναι αλήθεια.

  Εμείς την φυλάμε μέσα μας. Σε ξεχωριστή θέση. Η ζωή προχωρά.

 18. ερευνητής avatar
  ερευνητής 17/11/2008 16:05:43

  @donaE,
  "...αλλα,δεν θα κριθει μια ολοκληρη γενια...."
  οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιστήμονες. Για την ακρίβεια πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή. Που είναι η χειρότερη μορφή κοινωνικής αναλγησίας.
  Κρίνονται εκεί έξω.

 19. Σπύρος avatar
  Σπύρος 17/11/2008 16:15:20

  Aπο την μιά οι Αριστεροί να ζητήσουν συγνώμη απο τά παιδιά τους και απο την άλλη ένας ρατσιστικός Κρατισμός κατά τών ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων.Βγηκε η Αυριανή στην φόρα.
  Τα μπέρδεψε το παλληκάρι .

 20. ΕΝΑΣ ΑΠ΄ ΤΗ ΦΩΤΟ avatar
  ΕΝΑΣ ΑΠ΄ ΤΗ ΦΩΤΟ 17/11/2008 16:15:55

  Το γεγονός πως οι γύρω μου, έμαθαν ότι ήμουν κι εγώ εκεί βλέποντας τη φωτογραφία στο ΑΝΤΙ, αποδεικνύει πόσο λάθος είναι οι γενικεύσεις περί εξαργύρωσης κλπ, κλπ.
  Ο λαϊκός αγώνας έχει ανάγκη απ΄ όλους και χρησιμοποιείται ως παράδειγμα χωρίς ανούσιες γκρίνιες και εκ των υστέρων επικρίσεις...
  Ούτε εγώ ήξερα τότε, τι θα έκανα στην υπόλοιπη ζωή μου, ούτε νομίζω ο Παπουτσής ή ο Λαζαρίδης π.χ. Οι μετέπειτα επώνυμοι θα πρέπει να κριθούν για το όποιο "μετά" τους κι όχι γιατί μετείχαν στην εξέγερση...

 21. donaE avatar
  donaE 17/11/2008 16:29:55

  @ερευνητής Δεν ειναι ολοι ετσι,πιστεψε με.Δεν προχωρα η ζωη,μονο με τους κλεφτες.Αυτοι μας κανουν και θυμωνουμε απλως.Τους σωστους τους θεωρουμε και λιγο δεδομενους.Βεβαια 'τα στερνα τιμουν τα πρωτα'.

 22. ερευνητής avatar
  ερευνητής 17/11/2008 16:32:33

  @ σπύρος
  Ρατσιστικός κρατισμός η κανονική πληρωμή των φόρων και η τήρηση του Συντάγματος;
  Χα,χα,χα. Απίστευτο το τι ταμπέλες μπορούν να εφεύρουν. Και πόσο γρήγορα.

 23. Σπύρος avatar
  Σπύρος 17/11/2008 16:37:54

  Το ρατσιστικός κρατισμός δεν πάει στην φοροδιαφυγή ,αλλά στην αποφατική και αυθαίρετη διακήρυξη περι ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων .............
  Απο την μιά τσουβάλιασες ολόκληρη την Αριστερά και απο την άλλη τούς ΄φοροδιαφεύγοντες΄ επιστημονες-ελευθερους επαγγελματίες.
  Βεβαια ξέφυγαν οι κρατικοδίαιτοι δεν λέω............

 24. ερευνητής avatar
  ερευνητής 17/11/2008 16:49:13

  @donaE
  ασφαλώς δεν είναι όλοι έτσι. Είναι όμως αυτοί που δίδουν το στίγμα της γενιάς.

  Και καθώς απουσιάζει η πολιτική μέρες που είναι λέω να κάνω μια πρόταση.

  Εν όψει της οικονομικής κρίσης να καταργηθούν όλα τα προνόμια και οι υποχρεωτικές πληρωμές υπέρ των μηχανικών αφού πιάσαμε το Πολυτεχνείο.
  Θα είναι μια ελάφρυνση για την οικοδομή, που ως γνωστόν είναι η ατμομηχανή της ελληνικής ανάπτυξης. Να δούμε τι θα πουν οι ντεμέκ αριστεροί.
  Επίσης και το αγγελιόσημο. Θα τονωθεί η διαφημιστική αγορά. Τι λέτε;

  ΥΓ: Δεν έχω καμια σχέση ούτε με οικοδομή ούτε με μηχανικούς. Απλώς γνωρίζω ότι παρότι η ζωή και η πατρίδα δεν τους αδίκησε οι νομοθέτες έχουν φροντίσει να τους δώσουν επιπλέον εισόδημα για να καταστρέφουν το περιβάλλον.

 25. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/11/2008 16:51:17

  @ νήπιος γέρων
  Ο ιός στο απόσπασμα που ανέφερες παραβλέπει ότι τις πρώτες χρονιές που συμμετείχε η ΔΑΠ στους εορτασμούς και την πορεία δεχόταν επιθέσεις από όλους τους υπόλοιπους και αμφισβητείτο το δικαιωμα της να συμμετέχει και με κραυγές "δεν έγινε ο Νοέμβρης για τον Καραμανλή".
  Δεν έχει νόημα να πηγαίνεις σε εκδήλωση που είσαι ανεπιθύμητος.Αν αποφάσισε το 1983 να πάψει καθε συμμετοχή και πολύ κάθησε.Από τη στιγμή που οι άλλοι αποφάσισαν ότι δεν έχει δουλειά στο Πολυτεχνείο δεν εχει λόγο να πηγαίνει.

 26. nas avatar
  nas 17/11/2008 17:00:14

  @19: ...εκτός των άλλων συνθημάτων εκείνες τις νύχτες ακούγονταν και το: απόψε το βράδι θα γίνει Ταϋλάνδη!

 27. Greco avatar
  Greco 17/11/2008 17:08:18

  κοιταχτε ποιο "πανί"μεταφερουν με αγαπη ολοι αυτοι...

  μετα ηρθαν αλλα συμβολα(ο πρασινος ηλιος κτλ,τα αστερακια κτλπ.....)


  οταν καταλαβουμε οτι ειτε ειμαστε αριστεροι,ειτε δεξιοι ,ειτε κομμουνιστες ,είτε φιλελευθεροι,ειτε σοσιαλιστες...την πατριδα πρεπει να την εχουμε πανω απ'ολα(γιατι κανεις δεν μας την χαρισε και ουτε θα μας χαρίσει τιποτα στο μελλον),

  τοτε θα ξαναβρουμε τους εαυτους μας και θα ρθουν καλυτερες μερες

 28. Factorx avatar
  Factorx 17/11/2008 17:31:54

  "Οι μετέπειτα επώνυμοι θα πρέπει να κριθούν για το όποιο “μετά” τους κι όχι γιατί μετείχαν στην εξέγερση…"

  Εννοείται οτι αυτό πρέπει να γίνεται. Κανείς δεν μέμφεται τους λίγους στους οποίους αναφερόμαστε γι αυτό που έκαναν τότε. Ολοι εδω άλλωστε το κάναμε απο το δικό του πόστο. Αλλος ως φοιτητής, άλλη ως μαθητρια κλπ. Το μετά κρινουμε και έχουμε κάθε διακαιώμα αλλά και υποχρέωση να το κάνουμε

 29. nas avatar
  nas 17/11/2008 18:31:39

  Ρε παιδιά, δε νομίζω πως απο μόνη της η συμμετοχή στο Πολυτεχνείο, ήταν η αιτία της "διολίσθησης" σε άλλους ατραπούς των προβεβλημένων ως "αγωνιστών του Πολυτεχνείου", όταν πήραν την εξουσία, έτσι; Σε "επαναστατικές" περιόδους, πάντα αναδείχνονται κάποιοι. Ε, αυτούς τους πήρε το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά, τους έριξε στην αρένα των Αμφιθεάτρων, κι όσοι άντεξαν, πήραν κομματικά πόστα και θέσεις εξουσίας. Το ερώτημα είναι εάν θα μπορούσε "το αγωνιστικό και δημοκρατικό ήθος των παιδιών του Πολυτεχνείου να γίνει η μήτρα της νέας Ελλάδας", όταν αρκετοί εξ αυτών πήραν μεγάλα κυβερνητικά αξιώματα και εξουσίες. Μάλλον δεν ήταν αρκετοί...όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος...

 30. μανώλης avatar
  μανώλης 17/11/2008 21:32:33

  Αυτούς τους έχω βαρεθεί

  Στίχοι: Wolf Biermann μετάφρ. Δημοσθένης Κούρτοβικ
  Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
  Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Δημητριάδη
  Άλλες ερμηνείες: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

  Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν,
  τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν,
  που απ' τους άλλους θεν παλικαριά
  κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά,
  σ' αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί,
  τους έχω βαρεθεί.

  Και πέστε μου αξίζει μια πεντάρα,
  των γραφειοκρατών η φάρα,
  στήνει με ζήλο περισσό,
  στο σβέρκο του λαού χορό,
  στης ιστορίας τον χοντρό το κινητή,
  την έχω βαρεθεί.

  Και τι θα χάναμε χωρίς αυτούς όλους,
  τους γερμανούς τους προφεσόρους,
  που καλύτερα θα ξέρανε πολλά,
  αν δεν γεμίζαν ολοένα την κοιλιά,
  υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί,
  τους έχω βαρεθεί.

  Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες,
  κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες,
  κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς,
  με ιδεώδεις υποτακτικούς,
  που είναι στο μυαλό νωθροί,
  μα υπακοή έχουν περισσή,
  τους έχω βαρεθεί.

  Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
  κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος,
  που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά,
  αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
  κι επαναστάσεις στ' όνειρά του αναζητεί,
  τον έχω βαρεθεί.

  Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
  υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
  κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
  με τους σοφούς του κράτους τα 'χουνε πλακάκια,
  σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
  τους έχω βαρεθεί.

  Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
  υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
  κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
  με τους σοφούς του κράτους τα 'χουνε πλακάκια,
  σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
  τους έχω σιχαθεί.
  Σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
  τους έχω σιχαθεί.

  Από stixoi.info

 31. Νικος avatar
  Νικος 18/11/2008 07:35:55

  Μη το ψάχνετε.Οι γεννημένοι εξουσιαστές εξουσιάζουν. Γι' αυτό οι φανατικότεροι χριαστιανοί προέκυψαν από τους φανατικότερους ειδωλολάτρες ( Μέγας Κωνσταντίνος, Απόστολος Παύλος κλπ ). Οι φανατικότεροι καπιταλιστές από κομουνιστές ( Γέλτσιν, Πούτιν κλπ). Οι φανατικότεροι νεοφιλελεύθεροι από μαοϊστές (... κλπ). Αν είχαν επικρατήσει οι κομουνιστές στον εμφύλιο αυτοί που θα μας κυβερνούσαν ως φανατικοί κομουνιστές θα ήταν οι ίδιοι που μας κυβέρνησαν ως φανατικοί αντικομουνιστές. Αν είχε πετύχει το πείραμα της Χούντας οι ίδιοι μαζί με τους ίδιους παρατρεχάμενους θα μας εξουσίαζαν και σήμερα. Οι μικρές διαφορές θα οφείλονταν στην αρχή της τυχαιότητας.

 32. νικος avatar
  νικος 18/11/2008 14:21:33

  Συνονώματε Νίκο τα'χεις κάνει όλα ένα αχταρμα και τα μπερδεύεις.

  Η ουσία είναι μία ότι οι της φωτογραφίας δεν έχουν καμία σχέση με επανάσταση, εξέργεση κτλ
  Ούτε τότε, ούτε τώρα.

  Όσοι είμασταν στο Πολυτεχνείο, ζούμε ακόμα και μπορούμε να το βεβαιώσουμε.

  Καλά που'χαμε και αυτούς να κάνουν μετά πορείες και να το παίζουν επαναστάτες, με ξένα κόλυβα κηδεία δηλαδή...άμα όλοι αυτοί αντιστεκόντουσαν θα'χε πέσει η Χούντα απο την πρώτη μέρα.

 33. Νικος avatar
  Νικος 18/11/2008 14:47:50

  Παίρνει πολύ να γίνει κατανοητό το μπερδεμένο.

 34. GER avatar
  GER 18/11/2008 18:19:44

  Νίκο 37 : Μάζεψε λίγο την επαναστατικότητά σου, χύθηκε απ΄ όξω...

 35. ... avatar
  ... 18/11/2008 22:48:14

  Παιδιά, εμένα γιατί γνωστός μου, παρών στα γεγονότα, μου λέει πως την σημαία του Πολυτεχνείου, είδε να την παίρνουν οι μπάτσοι, να την φιλάνε και να την μαζεύουν;;

 36. μανώλης avatar
  μανώλης 18/11/2008 23:57:15

  Επειδή υπάρχουν νέοι που δεν έζησαν, δεν μελέτησαν ή δεν γνωρίζουν τα γεγονότα της εποχής, να καταγράψουμε απλώς το γεγονός ότι η χούντα δεν έπεσε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η χούντα του Παπαδόπουλου αντικαταστάθηκε από τη χούντα του Ιωαννίδη. Η οποία χούντα του Ιωαννίδη εκτέλεσε κατά γράμμα τις εντολές των μεγάλων αφεντικών, (από μωροφιλοδοξία, από ηλιθιότητα, όπως θέλετε πάρτε το), σε ότι είχε σχέση με την Κύπρο, με τα γνωστά αποτελέσματα. Τα τάνκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου του '73, και η χούντα του Ιωαννίδη παραιτήθηκε και παρέδωσε στον Κ. Καραμανλή μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο τον Ιούλιο του '74.(Όλα τα παραπάνω χωρίς να υπαινίσσομαι τίποτα σχετικά με τις αξίες, τα διδάγματα κτλ. της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.)

 37. Takitos avatar
  Takitos 19/11/2008 14:06:43

  @... #40 10.48
  Μα δεν υπήρχε μόνο μια σημαία στο Πολυτεχνείο.
  Και για να καταθέσω και τη δική μου μαρτυρία, ΕΓΩ έβαλα φωτιά σε μια σημαία που ανέμιζε ο φίλος μου ο Ιπποκράτης πάνω στο κολωνάκι της κεντρικής πύλης. Η σημαία, βλέπεις, για μας ήταν το σύμβολο τους χούντας, κι όχι της πατρίδας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.