14/10/2009 03:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια πρώτη νίκη για τον Ομπάμα στο εσωτερικό μέτωποΗ Οικονομική Επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας, στήριξε χθες  το νομοσχέδιο που έχει στόχο την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας, και που αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για τον Ομπάμα, όσον αφορά στα εσωτερικά θέματα. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι μια τονωτική ένεση για τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου το Κογκρέσο προχωρήσει στη γενική αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας.

Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η αμερικανική κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη, η χθεσινή νίκη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη προώθηση της πολιτικής του Ομπάμα, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική πως προσπαθεί να κάνει πάρα πολλά συγχρόνως - όπως να διαχειρίζεται δυο πολέμους, να αγωνίζεται για την παγκόσμια αποπυρηνικοποίηση, να επιδιώκει την ειρήνη στη μέση ανατολή, να αντιμετωπίζει την οικονομική ύφεση κλπ.

Η Οικονομική Επιτροπή απέρριψε πρόταση για τη δημιουργία ενός σχεδίου κρατικής ασφαλιστικής κάλυψης,  που θα ονομάζονταν «public option». Η πρόταση όμως, που στηρίζεται από τον Ομπάμα,  παραμένει ανοικτή και μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο όταν το όλο θέμα συζητηθεί στο κογκρέσο. Οι υποστηρικτές του σχεδίου αυτού επιμένουν πως θα βοηθήσει στη δημιουργία ανταγωνισμού στην αγορά της ασφαλιστικής κάλυψης και θα μειώσει τα έξοδα. Οι αντίπαλοι του σχεδίου αντιτείνουν πως θα δημιουργηθεί προηγούμενο για μια ενδεχόμενη κρατική κατάληψη της βιομηχανίας της υγείας. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετοί δημοκράτες που συμφωνούν με τους δεύτερους. Μόλις έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών έπεσαν κατά 1.9%.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 14/10/2009 11:37:59

  Σαν να μας λες ότι τώρα ο δικός μας ΓΑΠ θα τον αντιγράψει και θαααα καταργήσει τα διαφορά δικά μας Steics και άλλες ανασφάλιστες εργασίες (δηλ το μαύρο χρήμα ) ….xaxaxa

 2. Πονοκέφαλος avatar
  Πονοκέφαλος 14/10/2009 17:22:22

  Νομίζω πρέπει να αναφερθεί και η απόφαση της Olympia Snowe.

  http://www.huffingtonpost.com/2009/10/13/snowe-voting-yes-on-senat_n_318745.html

  Η Snowe γεννήθηκε στις ΗΠΑ από Έλληνες γονείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.