#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2013 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια πρόταση στο συνέδριο της ΝΔ: Άρθρο πρώτο, ψηφίζουμε!Αρχίζει σήμερα το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Καταθέτουμε μια απλή πρόταση προς το σώμα. Να τροποποιηθεί το Καταστατικό του κόμματος, στην Παράγραφο 2 του Άρθρου 5, που αφορά τις υποχρεώσεις των μελών.

Να διατυπωθεί ρητά και μάλιστα να τεθεί πρώτη-πρώτη η υποχρέωση του μέλους να προσέρχεται και να ψηφίζει στις εθνικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Προτείνεται ένα εδάφιο ως ακολούθως :
“Κάθε μέλος του κόμματος έχει υποχρέωση :
α. Να συμμετέχει ψηφίζοντας στις οποτεδήποτε προκηρυσσόμενες εθνικές, περιφερειακές και για το Ευρωκοινοβούλιο εκλογές”.

Προλαβαίνω αντιρρήσεις.
Για παράδειγμα,“η ΝΔ είναι φιλελεύθερο κόμμα, αντίκειται στη φιλοσοφία της ο καταστατικός εξαναγκασμός”.
Ή, “η ψηφοφορία είναι μυστική, μπορεί κάποιος/α να προσέλθει αλλά να ψηφίσει άλλο κόμμα, τι νόημα έχει η υποχρέωση;”.

Η πρόταση έχει έναν και μοναδικό σκοπό, ο οποίος διαμορφώθηκε από την παρατήρηση της εκλογικής συμπεριφοράς μιας μερίδας στελεχών-μελών-οπαδών της ΝΔ.

Ο σκοπός είναι να υπάρχει η ηθική δέσμευση για τα μέλη και κατ' επέκταση να την μεταφέρουν στον κύκλο κοινωνικής επιρροής τους.
Βεβαίως καθένας δύναται να πράξει ό,τι θέλει. Αλλά να γνωρίζουν τα στελέχη/μέλη ότι όταν δεν ψηφίζουν ή όταν ψηφίζουν αλλοτρίους φέρονται αντικαταστατικά. Τίποτα παραπάνω.

Η ΝΔ έχει στη βάση της υπέροχους ανθρώπους, στηρίγματα της κοινωνίας.
Αλλά έχει και μια μερίδα απάτριδων ατομικιστών και απολίτικων ωφελιμιστών, μερίδα που εκπροσωπείται ικανά και σε ανώτερα κλιμάκια

Την Άνοιξη του 2009 ο Κώστας Καραμανλής είχε ήδη δεχθεί πολλαπλά προσωπικά πλήγματα. Βατοπέδι, Ζαχόπουλος, Δεκέμβριος 2008.
Είχε επίσης, με επερχόμενη την Κρίση η οποία τότε έστελνε τα πρώτα της σημάδια, απευθύνει πρόσκληση στα υπόλοιπα κόμματα για εθνική συνεννόηση που ποταπά απορρίφθηκε από όλους ανεξαιρέτως, αυτούς που μετέπειτα έγιναν είτε καταστροφείς είτε κήνσορες.

Ταυτόχρονα δεχόταν πιέσεις από τον Αμερικανικό παράγοντα για το θέμα της προσέγγισης με τον Ρωσικό παράγοντα (προσέγγιση που πήγε να ολοκληρώσει ο πρωθυπουργός με την ΔΕΠΑ αλλά βρέθηκε και αυτός αντιμέτωπος με το “Μεγάλο Παιγνίδι”).

Ερχόντουσαν οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009. Ειλικρινά, πάμπολλοι νεοδημοκράτες μιλούσαν τότε με τα χειρότερα λόγια για τον Καραμανλή. Θυμάμαι ιδιαίτερα μια κυρία, στέλεχος της ΝΔ σε επιστημονικό κλάδο, μητσοτακικής πολιτικής προέλευσης, η οποία καταφερόταν εναντίον του με πρωτοφανές μίσος, χειρότερο απ' ό,τι εάν μιλούσε για το ΠΑΣΟΚ. Και έλεγε ότι δεν θα πάει να ψηφίσει. Στην ερώτηση “τι θα γίνει η χώρα αν έρθει ο Γιώργος Παπανδρέου;”, τόσο η κυρία όσο και άλλοι “παραπονούμενοι” σήκωναν περιφρονητικά τους ώμους και με κοιτούσαν με ένα βλέμμα “ας κόψει το λαιμό της”.

Μένουμε λίγο ακόμα στον Ιούνιο του 2009. Παρασκευή-Σάββατο των Ευρωεκλογών βρισκόμασταν στην Αργολίδα. Κυριακή νωρίς, “ανεβαίναμε” μέσω Κόστα προς Αττική. Μιλιούνια εκδρομέων “κατέβαιναν”, προφανώς χωρίς να έχουν ψηφίσει αφού ήταν πρωί-πρωί, SUV με κοτσαρισμένο πίσω σκάφος, κάμπριο, ο “χρυσός κόσμος” που είχε δημιουργηθεί με τα δανεικά. Πολλοί, ο τύπος του λαϊφσταϊλίστα της ΝΔ για τον οποίο μιλάμε.

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών έδωσαν καίριο χτύπημα στην  ήδη κλονισμένη πολιτική κυριαρχία Καραμανλή και τον επόμενο Οκτώβριο, με τη νοοτροπία περιφρόνησης της εκλογικής στήριξης του κόμματος να κορυφώνεται στους κόλπους της ΝΔ αν και η συμμετοχή επανέκαμψε κάπως, φυσικά έχασε την εξουσία.

Οι αριθμοί στον πίνακα “μιλούν”(Στοιχεία από ypes.ekloges.gr και Wikipedia)

Σαφώς, ουδείς αεί άρχει, όπως είχε πει ο Αγάθων, ούτε ο Καραμανλής θα έμενε αιώνια στην εξουσία ή υπήρξε τέλειος. Αλλά οι ίδιοι άνθρωποι που αν και θεωρούμενοι υποστηρικτές του απαξίωσαν να τον ψηφίσουν είναι οι ίδιοι που σήμερα παραπονούνται για το “λεφτά υπάρχουν”, για όσα το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε και προκαλεί  – δεν λησμονείται για παράδειγμα η μανία του μπλοκ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ για το “αντιρατσιστικό”.

Και πολλοί που παραπονούνται για τα Μνημόνια δεν πήγαν να ψηφίσουν στις Περιφερειακές του Νοεμβρίου 2010 που εξελίχθηκαν σε “γκάλοπ” για την εφαρμοζόμενη από το ΠΑΣΟΚ πολιτική του Μνημονίου, το οποίο κέρδισε τότε 8-5 περιφερειάρχες, το αποτέλεσμα εκλήφθηκε ως λαϊκή συναίνεση και ακολούθησαν σκληρότερα μέτρα.

Εν κατακλείδι, αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι μπορεί η ψηφοφορία στο αντιπροσωπευτικό πολίτευμα να μην παράγει πλέον ικανοποιητική εκπροσώπηση, πολιτικό ζήτημα από μόνο του τεράστιο που σκοπεύουμε να θίξουμε προσεχώς, αλλά όταν ο ψηφοφόρος παραιτείται εντελώς αφήνει σε άλλους την ευθύνη και τη δυνατότητα να καθορίσουν το μέλλον του.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του Απριλίου 2013, μόνο οι μισοί νέοι (53%) στην Ελλάδα θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του 2014. Στην ΕΕ των 27 το ποσοστό ανέρχεται σε 64%. Αναφορικά με όσους δεν προτίθενται να ψηφίσουν, το 74% των νέων στην Ελλάδα και το 64% των νέων στην ΕΕ αναφέρουν ότι «η ψήφος τους δεν θα αλλάξει τίποτα».

Πάντως τον περασμένο Απρίλιο και ο Κων. Μητσοτάκης είχε πει σε νέους και bloggers : “σας αρέσει - δεν σας αρέσει η Πολιτική καθορίζει τη ζωή σας”. Είναι από τα ελάχιστα στα οποία θα συμφωνήσουμε με τον Επίτιμο.

Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρηνα avatar
  Ρηνα 28/06/2013 10:11:36

  Eξαιρετικος Προφητη, συμφωνω και επαυξανω, οχι μονο δικαιωματα και απαιτησεις αλλα και υποχρεωσεις.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Ρηνα 28/06/2013 10:23:32

   Και να συμπληρωσω: απλα οι νεοι ανθρωποι αυτα τα χρονια δεν εχουν την ωριμοτητα των παλαιων, αργουν πολυ να μπουν στα κοινα, να δημιουργησουν προσωπικες υποχρεωσεις, οικογενεια κλπ δεν εχουν τις προσλαμβανουσες του τι επιπτωσεις εχει η αδιαφορια τους στα κοινα και γενικα δεν ειναι ενεργα μελη της κοινωνιας ως προς το να προσφερουν.
   Μονο ως προς το να παιρνουν ενδιαφερονται. Πολλοι οι λογοι εχουν ποικιλοτροπως αναλυθει αλλα σε ο,τι δε δινει σημασια η πολιτεια, ατονει. Αυτα επρεπε να διδασκονται απο τα τρυφερα χρονια στα ΘΡΑΝΙΑ στη πολιτικη αγωγη και οχι διαστρεβλωμενα στις καταληψεις. Αυτο το νοημα εχει η εκπαιδευση στα σχολεια μαζι με πολλα αλλα φτιαχνει και υπευθυνους πολιτες. Απο κει ξεκινας να φτιαξεις τα πραγματα. Οι μεγαλοι οτι διαμορφωσαν διαμορφωσαν, πως λεει κι η παροιμια: ποιο ευκολα αλλαζει ο λυκος τριχα παρα ο γερος περπατησια...

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Ρηνα 28/06/2013 12:53:00

    Καλημέρα Ρηνα, όπως τα λες : η ανάληψη ευθυνών και η ανάπτυξη προσωπικής υπευθυνότητας καθυστερεί, συνδιαμορφώνοντας σε ανθρώπους ηλικιακά ώριμους μια στάση εφηβικής προσέγγισης στα πράγματα.

   • Mara(old) avatar
    Mara(old) @ Ρηνα 28/06/2013 14:54:12

    ...και το κυριότερο που λείπει πλέον από την σημερινή κοινωνία, είναι εκείνη η βαθιά ιδιαίτερη ματιά... του απλού ανθρώπου που μπορεί να μην είχε τελειώσει ούτε το δημοτικό, αλλά ήξερε να κόβει... και να διακρίνει από μίλια μακριά τον ψεύτη, τον απατεώνα και τον υποκριτή.

  • LamprosM avatar
   LamprosM @ Ρηνα 28/06/2013 13:02:31

   ΑΨΟΓΟΣ,συμπληρωνω και εγώ.
   Τον ΓΑΠ, τον φεραμε εμεις. Ας μην κρυβόμαστε πισω απο το δαχτυλό μας. καιρος ειναι να καταλάβουμε πως και η απραξια εχει αντικτυπο. οτα εσυ δεν υπερασπίζεις τα πιστευω σου, καποιος άλλος θα στα χτυπησει. Η φυση απεχθανεται τα κενά, και τα παρασιτα ερχονται να καλυψουν τα κενα που αφηνεις εσυ

 2. Leonidas M avatar
  Leonidas M 28/06/2013 10:49:14

  Αγαπητέ Προφήτη θα συμφωνήσω μαζί σας, εκτός του ότι παραλείπετε την πλήρη φράση του Αγάθωνα ότι εκτός του κανείς δεν άρχει αιώνια, επίσης να μην ξεχνά ότι άρχει μόνο στο πλαίσιο νόμων και το κυρότερο άρχει σε ανθρώπους ....

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Leonidas M 28/06/2013 13:01:51

   Αυτό που ήθελα να τονιστεί ήταν ότι ο Καρ. δεν θα κυβερνούσε μεν αιώνια αλλά θα μπορούσε, αν πήγαιναν να ψηφίσουν οι νδκράτες, να μείνει λίγο περισσότερο στην εξουσία και να παίξει θετικό για τον ελληνικό λαό ρόλο στην εξέλιξη της κρίσης. Οι άλλες δύο, μνημειώδεις, νουθεσίες του Αγάθωνα προς άρχοντες δεν αφορούσαν το εν θέματι.

   • GO avatar
    GO @ Προφήτης 28/06/2013 13:09:11

    Αφορούν τον διάδοχο.

 3. Σ.Κ.Μ. avatar
  Σ.Κ.Μ. 28/06/2013 11:14:16

  Με το ζόρι παντρειά, δεν γίνεται.
  Ο λαός, και πόσο μάλλον τα κομματικά στελέχη, έχει το αίσθημα της πολιτικής επιβίωσης και πράττει κατά περίπτωση και κατά το δοκούν.
  Μία κομματική δέσμευση δεν θα είναι ικανή να αποτρέψει το επερχόμενο "λαικό τσουνάμι διαμαρτυρίας" στις Ευρωεκλογές που θα "χτυπήσει" κατά κύριο λόγο τα κόμματα της συμπολίτευσης, και όχι μόνο.
  Το ίδιο και χειρότερο θα συμβεί και στις δημοτικές εκλογές.
  Η απόγνωση του κόσμου δεν μπορεί να κατασταλεί με κομματικούς φετφάδες και διαταγές επιλοχία.
  "Θέλει δουλειά πολλή".

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Σ.Κ.Μ. 28/06/2013 13:16:11

   Γιατί διαβάζεις βιαστικά; Σωστά αυτά που λες αλλά άσχετα με το κείμενο. Ξεκάθαρα, δεν μιλάμε για καταναγκασμό παρά για μια διατύπωση με σκοπό την ηθική δέσμευση, την διαπαιδαγώγηση στο πρέπον. Όποιος δεν μπορεί να δεσμευτεί ηθικά ας αποχωρήσει.
   Και τους γονείς σου δεν σε υποχρεώνει κανένας γραπτός νόμος να τους φροντίσεις, αλλά το ηθικό καθήκον. Ποιος σού τόμαθε αυτό; Η κοινωνία, με τους εξίσου ισχυρούς άγραφους νόμους.

 4. PELIAS avatar
  PELIAS 28/06/2013 11:59:16

  Θα ψηφίσουν και τα πασόκια;

 5. victoria (true) avatar
  victoria (true) 28/06/2013 13:21:41

  Σωστό.

 6. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 28/06/2013 14:17:58

  Το 2009 , το ΠΑΣΟΚ ενώ χάνει λιγότερο το 2007 ως αντιπολίτευση , ΓΙΝΕΤΕ κυβέρνηση με μεγαλύτερο ποσοστό από ότι έγινε η ΝΔ το 2007 .

  ΤΟ ζουμί είναι αλλού
  2007 -ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ (ΔΗΜΑΡ) 5.04 %
  2009-ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ (ΔΗΜΑΡ) 4.60%

  Τι δείχνουν οι αριθμοί?
  ΤΟ Πασοκ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ , ψηφοφόροι ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!
  Η ΝΔ , κρατά ένα σταθερό 30% , όποτε όμως έγινε κυβέρνηση ήταν το άνοιγμα στο¨ κέντρο¨ , από μόνη της ως δεξιά δεν μπορεί (αυτοδύναμη)
  Ο ΤΣΙΠΡΑΣ από αδιέξοδο πήρε ψήφους , δεν μπορεί να διαχειριστεί το υλικό ΠΑΣΟΚ .
  Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ , δεν πείθει για επιστροφή σε αυτούς που έφυγαν .
  Υπάρχει ένα κοινό , αρκετό μεγάλο που περιμένει την επόμενη μέρα …..
  Μια κεντροαριστερά έχει μεγαλύτερη προοπτική διακυβέρνησης του τόπου στο επόμενο διάστημα , και δεν βλέπω να είναι ο Σύριζα μόνος του .
  ΤΟ πιθανότερο αποχώρηση Βενιζέλου με ρήξη στην κυβέρνηση , και το άλλο ¨νέο¨ μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ , θα καθορίσει τις εξελίξεις .
  Το ΠΑΣΟΚ δεν χάνει ποτέ ...... ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ εμαθε να ζει ΠΑΣΟΚ .
  Όπως το πήρε το ΠΑΣΟΚ , θα το ξαναδώσει πίσω ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.