#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/10/2011 08:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια πρόταση για το ΙΚΑΤο ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι θα πάει σε ιδιόκτητα κτίρια και δε θα ανανεώνονται συμβάσεις ιατρών.

Για κάποιους αυτό ισοδυναμεί με αποδόμηση του συστήματος υγείας κι αυξημένα βάρη για τους συμπολίτες μας.

Έχω κάποιες προτάσεις, με βάση το γερμανικό σύστημα

Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς να "προσφέρουν" πρωτοβάθμια περίθαλψη του κ...

Να γίνει ενιαίο τιμολόγιο ιατρικών πράξεων που να ανταποκρίνεται στο σήμερα.

Οι θεραπείες να υπόκεινται σε ένα σύστημα πραγματικών και διαρκώς αναθεωρούμενων ενδείξεων με βάση το state of the art  της ιατρικής επιστήμης, χρηματοοικονομικών παραμέτρων κι εντέλει τις "κακής" χρήσης από ιατρούς κι ασθενείς.

Όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν ελεύθερη επιλογή ιατρού.

Έλεγχος με εξπρές διαδικασία των προτεινόμενων θεραπειών, έγκριση κι εκτέλεση.

Δε χρειάζεται καν τα ταμεία να πληρώνουν τους ελεγκτές ιατρούς. Όλοι θα είμαστε εν δυνάμει ελεγκτές των συναδέρφων και το καθήκον να είναι αμισθί για να έχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε στο σύστημα υγείας.

Καμία χρηματική συναλλαγή στα ιατρεία. Ο ιατρός θα πληρώνεται απο το ταμείο ανά τρίμηνο κι άμεσα βέβαια, όχι όπως σήμερα.

Θεωρώ ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά για όλους.

Για τους ασθενείς πρώτα απ' όλα, ελεύθερη επιλογή ιατρού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ιατρό και θεράποντα. Ο ασθενής επίσης ουσιαστικά θα είναι ο "υπεύθυνος" για τις καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες που θα απολαμβάνει, υπό την έννοια ότι ο ιατρός εξαρτάται από τον ασθενή και τις συστάσεις που αυτός θα δώσει.

Οι ιατροί επίσης θα είναι ικανοποιημένοι, θα δουν τα ιατρεία τους γεμάτα και τις αμοιβές τους εξασφαλισμένες.

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν πόρους από τη χρήση κτιρίων, εξοπλισμού, γραφειοκρατείας, μισθών.

Το κράτος τέλος, θα εξασφαλίσει ότι ο γιατρός δε θα μπορεί να φοροδιαφύγει μιά κι οι ιατροί θα πληρώνονται από τα ταμεία μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Μπορεί αυτά να ακούγονται περίεργα στην ελληνική πραγματικότητα.

Αποδίδουν όμως! Τα πάντα επιδέχονται βελτίωση. Πιστεύω ότι είναι πρωταρχικά θέμα βούλησης.

Θα έλεγα ακόμη ότι υπάρχει κι η υποδομή για να γίνουν τα ανωτέρω χωρίς να χρειάζεται μακροχρόνια προετοιμασία.

Κάποιοι θα δουν τα συμφέροντά τους να θίγονται. Κατά την άποψή μου κοντόφθαλμοι και βολεμένοι, το κέρδος πολύ σύντομα θα είναι μεγάλο για όλους.....

Γιάννης Αγγελάκης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σοφια Ζουρνα avatar
  Σοφια Ζουρνα 18/10/2011 09:28:44

  να το κλεισουμε το ΙΚΑ απ οτι καταλαβα δηλαδη?(αν καταλαβα σωστα) και να περνουν οι παππουδες τους δρομους να βρουν γιατρο που δεν θα εχει συμπληρωσει πλαφον,που θα τους ζηταει εξτρα γιατι αυτο δεν το καλυπτει το ταμειο και ολα τα παρατραγουδα....εκανε το ΠΑΣΟΚ τον ΕΟΠΥΥ!λαμπρη επιτυχια!(και φυσικα να απολυθουν γιατροι και προσωπικο στο ΙΚΑ?)

  • helios avatar
   helios @ Σοφια Ζουρνα 18/10/2011 12:34:09

   Δίνεις ισχυρά κίνητρα σε όσους γιατρούς δεν διαθέτουν προσωπικά ιδιωτικά ιατρεία να συνεταιριστούν με άλλους και να ενοικιάσουν ή ακόμα καλύτερα να αγοράσουν όλα αυτά τα καταστήματα και κτίρια των διαφόρων οργανισμών, ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν μέσα σε αυτά τα νέα τους ιδιωτικά ιατρεία . Όλοι θα κέρδιζαν από μια τέτοια κίνηση, το κράτος θα εισέπραττε χρήματα και θα μπορούσε να μειώσει το χρέος του, και οι γιατροί θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτό που έχουν σπουδάσει. Το διοικητικό προσωπικό επίσης θα μπορούσε να διοχετευθεί όχι μόνο στα νέα ιδιωτικά ιατρεία που θα δημιουργούντο αλλά και στα υπάρχοντα, αφού η ζήτηση για προσωπικό θα αυξηθεί κατακόρυφα.

  • foros avatar
   foros @ Σοφια Ζουρνα 18/10/2011 15:12:01

   Το προσωπικό του ΙΚΑ θα πρέπει να απασχοληθεί στην πραγματική του εργασία στον Έλεγχο Εισφορών και όχι σε σφραγίδες.

 2. anonymous avatar
  anonymous 18/10/2011 10:25:40

  Αυτό το σύστημα που μου λες ισχύει στη Γερμανία. Υπάρχει σαφές κοστολόγιο ιατρικών πράξεων υλικών κλπ. Υπάρχουν 2 τόμοι που περιγράφουν λεπτομερώς τα πάντα. Για την ακρίβεια οι τόμοι είναι 4. Δύο για τους ασφαλισμένους σε κρατικά ασφ. ταμεία και δυο για τους ασφ. σε ιδιωτικές εταιρίες. Επειδή οι ιδιωτικές εταιρίες καλύπτουν περισσότερους κινδύνους οι δικοί τους τόμοι είναι σαφώς μεγαλύτεροι. Όμως και ο ιδιώτης έχει κανόνες έχει κοστολόγιο και δεν αυθαιρετεί.
  Στην Ελλάδα τα πάντα περιγράφονται σε ένα ΦΕΚ 20 σελίδων που δεν έχει αναθεωρηθεί από το 1993, από το Μητσοτάκη. Εννοείται φυσικά ότι το ΦΕΚ είναι ελλειπέστατο. Δεν περιγράφει τις ιατρικές πράξεις και οι τιμές είναι τιμές του 1993 και είναι υποτιμημένες. Αυτό οδηγεί στο ότι τα ασφ. ταμεία πληρώνουν λίγα στα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία παράγουν ελλείμματα και τα ελλείμματα τα φορτώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.
  Ο σχεδιασμός του Μητσοτάκη τότε ήταν να πληρώνονται οι ιατρικές πράξεις σε τιμές αγοράς και να ανοίξει την υγεία και στους ιδιώτες με τις ίδιες τιμές που θα ίσχυαν για τα κρατικά νοσοκομεία. Να πηγαίνεις όπου θέλεις. Αν παράγονταν ελλείμματα στα ασφ. ταμεία θα έπρεπε να τα καλύπτει το κράτος στην πηγή τους εκεί που παράγονται. Έπεσε και δεν πρόλαβε.
  Αυτό που πρέπει σε πρώτη φάση να κάνει η ΝΔ είναι να διαχωρίσει τις υπηρεσίες υγείας από τα συνταξιοδοτικά. Μετά να κοστολογήσει με τιμές αγοράς για να ξέρουμε που βρισκόμαστε. Και μετά μπορούμε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με την υγεία.

 3. Αντ. Κράντος avatar
  Αντ. Κράντος 18/10/2011 10:46:43

  Εμπειρία από Βέλγιο (πριν από 23 χρόνια). Επιλογή του ιατρού σου. Πληρωμή του ποσού της επίσκεψης και αναγραφή του λογαριασμού σου της τράπεζας στην απόδειξη. Αποστολή της απόδειξης από τον ιατρό στον ασφαλιστικό φορέα και κατάθεση από αυτόν στον λογαρισμό σου του αναλογούντος % της αμοιβής (όπως περίπου γίνεται με τα φάρμακα). Ούτε ιατρεία με νοσηλευτικό προσωπικό ούτε ενοίκια κτιρίων , ούτε.... ουρές.

 4. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 18/10/2011 11:37:01

  @κ. Αγγελακη
  Ολα αυτα θα ηταν παγματοποιησιμα αν δεν υπηρχε το κακο ιστορικο με τα ταμεια κι εσεις σαν γιατρος υποθετω πως ειστε,θα γνωριζετε την σημασια του "ιστορικου".
  Θα περιμενε κανεις προτασεις εφαρμοσιμες κι οχι ιδεατες,δειτε παρακαλω τις δηλωσεις του προεδρου του ΙΣΑ στην χθεσινη συγκεντρωση των ιατρικων συλλογων της χωρας και δεν θα σας μεινει καμμια αμφιβολια για το τι θα γινει και στο μελλον και με τον ΕΟΠΥΥ.
  Το κρατος και οι κυβερνωντες εχουν μια αξιοθαυμαστη συνεπεια εργων αναξιοπιστιας πληρωμων διαχρονικα στην Ελλαδα,τωρα θα φτιαξουν εν μεσω οικονομικης κρισις και θα πληρωνουν ανα 3μηνο τις υποχρεωσεις τους?απιαστο ονειρο.Πως κανεις θα διεκδικησει τετοιου ειδους συμφωνιες και με ποιους συνομιλητες?τον ΛΟΒ και τον Μπενυ και με αιτουντα τον προεδρο του ΙΣΘ που αναγορεψε τον Λοβερδο αξιοπιστο συνομιλητη?σωθηκαμε.

 5. Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
  Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 18/10/2011 14:31:04

  Φίλε του λαού γνωρίζεις πολύ καλά τι θέλει ο κόσμος,το βλέπεις και το ακούς καθημερινά.
  Απλά πράματα.Γρήγορη εξυπηρέτηση,κόσμια συμπεριφορά,μικρό κόστος
  φαρμάκων και περίθαλψης,καθαρά νοσοκομεία και ιατρεία,αποφυγή οποιασδήποτε περιττής ταλαιπωρίας.
  Εσύ σα γιατρός τι επιθυμείς,για να εργαστείς με αξιοπρεπείς όρους;

 6. Σοφια Ζουρνα avatar
  Σοφια Ζουρνα 18/10/2011 14:32:35

  το οτι θα ελεγχουμε ο ενας τον αλλον ...ηταν το ...καλυτερο που διαβασα...
  συμφωνω με τομ παραπανω...

 7. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 18/10/2011 22:48:51

  Το πιό σημαντικό απ'όλα είναι ο έλεγχος. Και φυσικά θα ελέγχει ο ένας τον άλλο!
  Εγραψα επίσης ότι προυπόθεση είναι η εφαρμογή συστήματος ιατρικής ένδειξης, να μην τα ξαναγράφω.
  Αν είμαστε ικανοποιημένοι από το υπάρχον σύστημα, πάσο.
  Οταν κανω τη σχετική κουβέντα με τους ασθενείς μου η ανταπόκρισή τους είναι πάντα θετική. Βλέπουν ότι μπορεί να σταματήσει η ταλαιπωρία τους.

  Προσωπικά πιστεύω ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρέπει να παρέχουν τα ίδια πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μεγάλο κόστος με αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες.

  Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Η παροχή ορθοδοντικής θεραπείας στο ΙΚΑ, σε παιδιά ως 13 ετών, κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ ανά ασθενή. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για μισθούς, υλικά, συντήρηση εξοπλισμού, εγκαταστάσεων και λοιπά. Με λιγότερα θα μπορούσε να παρέχει τη θεραπεία σε διπλάσιους νεαρούς "ασθενείς".

  Αλλά είπαμε... Οσο το εγώ θα μπαίνει πάνω από το εμείς δε θα αλλάξαι κάτι...

 8. Nik avatar
  Nik 19/10/2011 01:40:16

  Οπως γράφτηκε παραπάνω, προϋπόθεση είναι ο διαχωρισμός της υγείας από την συνταξιοδότηση. Οσο τα δύο συνυπάρχουν υπάρχει και ο πειρασμός να συγχέονται τα "σύνορα" στην ροή του χρήματος.

  Ενα σύστημα όπως το αμερικανικό 401Κ που αντέγραψαν οι Σουηδοί, και ενισχύει την συνταξιοδότηση εθελοντικά, είναι η αρχή για τον διαχωρισμό.

  Κατά τα άλλα αυτό που περιγράφεται στην αρχή είναι σαφώς καλύτερο από ότι υπάρχει τώρα. Κάποτε πρέπει όλοι, ασθενείς και γιατροι να αποκτήσουμε αξιοπρέπεια και όχι αυτό το θλιβερό πανηγύρι που έχουμε τώρα.

 9. ΒΑΡΒΑΣ avatar
  ΒΑΡΒΑΣ 19/10/2011 09:15:18

  Μία και το θέμα μας είναι το ΙΚΑ ας ακουστεί και μία πρόταση για το συνταξιοδοτικό τμήμα. Πρέπει να υπάρχει ένα και μοναδικό ασφαλιστικό ταμείο, με πολλές προαιρετικές σταθερές ασφαλιστικές κλίμακες. Ενσωμάτωση της ψευδεπίγραφου Εργοδοτικής εισφοράς και τυπικά, στον ακαθάριστο μισθό και απόδοση στο ΙΚΑ το σύνολο, Εργοδότου και ασφαλισμένου, σαν Εισφορά ασφαλισμένου. Αυτό θα ενοποιήσει τους αυτοαπασχολούμενους με τούς υπαλλήλους και οι κρατήσεις – παροχές, θα είναι σε όλους ανάλογες, χωρίς να μπορούν να παρεισφρήσουν με αλχημείες, εξαιρέσεις και προνόμια, όπως τώρα. Οικονομικά κριτήρια πραγματικά και όχι τεκμαρτά, στις κοινωνικές παροχές, ειδικά ύστερα από την παρούσα οικονομική κατάσταση, δεν με βρίσκει αντίθετο.

 10. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 19/10/2011 16:07:21

  Οι σκέψεις κι οι προτάσεις έχουν να κάνουν συνολικά με το σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης. Το ΙΚΑ είναι το έναυσμα. Κατά τη γνώμη μου ο ΒΑΡΒΑΣ έχει απόλυτο δίκιο. Ενας και μοναδικός ασφαλιστικός φορέας με προαιρετικές κλίμακες.

  Η πρόταση μου δεν αναφέρεται σε ιδιωτικοποίηση της υγείας αλλά σε εξορθολογισμό κυρίως κόστους και πολλαπλά οφέλη για όλους.

  Φυσικά δεν είναι τέλειο κανένα σύστημα, αλλά πρέπει να ανοίξει ο διάλογος και σε αυτό.

 11. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 19/10/2011 19:28:58

  Δεν έχετε άδικο σε αυτά που γράφετε, αλλά τι προτείνετε; Καλό είναι να επισημαίνουμε τα προβλήματα, αλλά αυτό από μόνο του δε δίνει λύσεις ούτε βελτιώνει την υπάρχουσα κατάσταση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.