23/11/2008 03:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια προσωρινή αποτίμηση των εργασιών της Εξεταστικής

Η ουσία βασικού σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου είναι η ανταλλαγή της λίμνης, που ποτέ δεν ανήκε στη μονή, με δημόσια περιουσία και εν συνεχεία η πώληση αυτής της πρώην δημόσιας περιουσίας σε τιμές πολλαπλάσιες από εκείνες που την αγόρασαν οι καλόγεροι. Αποστολή λοιπόν της Εξεταστικής Επιτροπής είναι πρωτίστως να αποδείξει ή να απορρίψει τις ενδείξεις και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα και οδηγούν στην βάσιμη υπόνοια ότι διεπράχθη κακουργηματική απιστία σε βάρος του δημοσίου από συγκεκριμένους λειτουργούς του.

Μέχρι τώρα η Εξεταστική Επιτροπή δευτερευόντως ασχολήθηκε με αυτήν την κύρια αποστολή της. Ασχολείται κυρίως με άλλες δευτερεύουσες υποθέσεις και υποσκάνδαλα, που αποκαλύπτουν μεν το βρωμερό και δυσώδες κλίμα μέσα στο οποίο διεπράχθησαν όλα αυτά, αλλά δεν συνεισφέρουν τίποτα στο βασικό έργο της Επιτροπής. Αντιθέτως συσκοτίζουν το μείζον που είναι οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες των υπουργών που υπέγραψαν συντόνισαν το σκάνδαλο.

Όπως δήλωσε χθες στην «Ε» ο Φώτης Κουβέλης, στη γνώμη του οποίου μπορούμε να βασισθούμε λόγω της σοβαρότητός του, όσα αποκαλύπτονται καθημερινά για το κύκλωμα δικηγόρων και χορευτριών της Θεσσαλονίκης και τους μαγνητοσκοπημένους εκβιασμούς δεν «ακυρώνουν» τις ευθύνες των εμπλεκόμενων υπουργών, παρά τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να στρέψει όλα τα φώτα της δημοσιότητας στα παράπλευρα αυτά γεγονότα.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για την ουσία της υπόθεσης υπόθεση Βατοπεδίου είναι καταλυτικές μέχρι σήμερα. Επισημαίνουμε καταρχήν τις σοβαρές ενδείξεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες για διακίνηση μαύρου χρήματος (που μας παραπέμπουν στην αρχή της υπόθεσης και την εκδίωξη Ζορμπά) και τις ύπαρξη υπεράκτιας εταιρείας που αποτελούσε το  κρυφό ταμείο της ιεράς μονής.

Το ιερό μαύρο ταμείο


Όπως γράφει και η «Καθημερινή» (η οποία δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) το «κρυφό και μαύρο ταμείο» της Μονής Βατοπεδίου είναι η κυπριακή offshore  RASSADEL στην οποία εμφανίζεται ως κύριο πρόσωπο ο Κύπριος επιχειρηματίας Άθως Κοϊρανίδης. Είναι αυτός που πλησίασε τον επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα, και του είπε ότι «θα ανοίξει μια καλή δουλειά από τη μονή με 64 ακίνητα». Έτσι δημιουργήθηκε η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων «Ανθεμιάς» στην οποία μετείχε ο Πάπιστας με 70% και ο Κοϊρανίδης με 30%.

Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων, από τους 31 λογαριασμούς που είχε η μονή δημιουργείται η πεποίθηση ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα και ενδεχομένως μαύρο πολιτικό χρήμα. Για παράδειγμα, τα χρήματα που προήλθαν από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, δηλ. τα 41+9 της «δωρεάς» κατατέθηκαν στον λογαριασμό της RASSADEL από τον Κοϊρανίδη με επιταγές που έδωσε ο επιχειρηματίας Σπ. Πολέμης. Αλλά και στην περίπτωση των 64 ακινήτων της Θεσσαλονίκης που αγόρασε η εταιρεία «Ανθεμιάς» φαίνεται ότι «η μονή κέρασε και η μονή ήπιε», αφού ήταν μέρος όχι μόνον της πώλησης, αλλά και της αγοράς μέσω του 30% της συμμετοχής της off shore. Στην τριγωνική σχέση Πάπιστας - Κοϊρανίδης - Χατζηαλεξάνδρου (είναι ο νομικός σύμβουλος της Μονής και μέλος του Δ.Σ. της «Ανθεμιάς») στηρίζεται η πεποίθηση της αντιπολίτευσης ότι και ο διαγωνισμός-πλειστηριασμός με τον οποίο πήρε η «Ανθεμιάς» τα ακίνητα ήταν «στημένος».

Που υπάρχει βλάβη του Δημοσίου


Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή (οι περισσότερες υπάρχουν στα Αρχεία μας η βλάβη του Δημοσίου εντοπίζεται σε τέσσερις περιπτώσεις:

Πρώτον, με την παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη και από την ακύρωση της αναπομπής Φωτιάδη (ΠΑΣΟΚ) δημιουργείται το «προγεφύρωμα» ώστε να περάσουμε στην ανταλλαγή δημόσιας γης (όπως είναι οι παραλίμνιες περιοχές) με ακίνητα «φιλέτα» του Δημοσίου. Η ευθύνη ανήκει στον Π. Δούκα.

Δεύτερον, υπήρξε υπερεκτίμηση της λίμνης Βιστωνίδας (όχι μόνο των παραλίμνιων εκτάσεων αλλά και του νερού της λιμνοθάλασσας), ενώ αντίθετα υποεκτιμήθηκαν τα ακίνητα του Δημοσίου που μπήκαν στη διαδικασία της ανταλλαγής. Η ευθύνη ανήκει στον Ε. Μπασιάκο, που με την πρώτη υπουργική απόφαση -γνωστή και ως «φάντασμα»- δίνεται «εν λευκώ» στην ΚΕΔ να διαχειριστεί τα ακίνητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ανήκει και στον Π. Δούκα, που συνυπέγραψε με τον κ. Μπασιάκο τη δεύτερη υπουργική απόφαση, η οποία στις ανταλλαγές περιλαμβάνει και το... νερό της λίμνης.

Τρίτον, σημειώθηκαν αποχαρακτηρισμοί δασών, όπως στην περίπτωση του δάσους της Ουρανούπολης, έκτασης 8.600 στρεμμάτων, που ανταλλάχθηκε με τη λίμνη Βιστωνίδα. Δημιουργήθηκε το «τρικ» της διάστασης απόψεων μεταξύ της υπηρεσίας Πολιτικής Γης και της διεύθυνσης Δασών Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το θέμα παραπέμφθηκε προς επίλυση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η ευθύνη ανήκει στον Ε. Μπασιάκο, τον Αλ. Κοντό και τον Κ. Κιλτίδη, μάλιστα ο τελευταίος σε χθεσινή συνέντευξή του στο MEGA έριξε την ευθύνη στον προϊστάμενό του υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ υπολογίζει ζημιά για το Δημόσιο άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Τέταρτο, μεθοδεύτηκε η παραχώρηση του Ολυμπιακού Ακινήτου στη Μονή Βατοπεδίου (η παράδοσή του γίνεται στις 15 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν από τις εκλογές) παρά το γεγονός ότι με βάση την ΚΥΑ στη διαδικασία της ανταλλαγής περιλαμβάνονται μόνο εποικιστικά ακίνητα, που ανήκουν δηλαδή στο υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης. Η ευθύνη εδώ είναι πολλαπλή, ενώ αναζητείται ποιος ήταν ο «ιθύνων νους» ολόκληρου του σχεδίου, που κατά το ΠΑΣΟΚ είναι ο Θ. Ρουσόπουλος, τον οποίο «φωτογραφίζουν» μαρτυρικές καταθέσεις.  

ΣΧΟΛΙΑ

 1. luky avatar
  luky 23/11/2008 03:40:38

  Δεν έχω καταλάβει τελικά, ποιος ο ρόλος ΔΟΥΚΑ τόσο στην υπόθεση Βατοπεδίου, όσο και σε εκείνη των ομολόγων. Ακούμε τόσα για όλους τους άλλους,
  αλλά εκείνος ΦΑΝΤΟΜΑΣ! Υπάρχει τελικά ως υπουργικό στέλεχος;

 2. ANTIo avatar
  ANTIo 23/11/2008 09:02:30

  Γιατί πρέπει να μας μεταφέρετε τις απόψεις ΠΑΣΟΚ?? Για να τις χωνεύουμε γίνεται αυτό??? Είχα την εντύπωση ότι τα BLOGS ήταν αδδέσμευτα... Λυπάμαι

 3. Lara avatar
  Lara 23/11/2008 10:50:18

  Τα χειλη των πρωτομαστορων του μεγαλου ριφιφι του Δημοσιου ξεχειλιζουν απ' το πλατυ χαμογελο ευφοριας μετα την τελεση του μυστηριου της κατασπαραξης του Δημοσιου.
  Τα αρπαχτικα σε απολυτο νιρβανα ευτυχιας και πνευματικης μαστουρας.
  Οσα τα αμαρτηματα τους
  τοση Μικρο/Ημερευση ευχομαστε
  στους ιδιους και στα συναφια τους
  το γρηγοροτερο δυνατο
  μεσα σ' ενα συντομο μελλον.

 4. makedonas avatar
  makedonas 23/11/2008 11:16:22

  ΑΥΤΌΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΕΦΡΑΙΜ ΕΙΝΑΙ Ο
  ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ. ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ?

 5. babis avatar
  babis 23/11/2008 11:29:41

  Πρωτη φορα διαβασα τοσο περιεκτικη και ουσιωδη αναπτυξη του θεματος Βατοπαιδιου.Συγχαρτηρια παιδια.

 6. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 23/11/2008 11:30:10

  Παρακολουθώντας κανείς την ελληνική "μπλογκ-σφαιρα" τον τελευταίο καιρό (του Antinews μή εξαιρουμένου), ένα διαπιστώνει. 'Οτι στηρίζει την μελλοντική της αξιοπιστία σ' ένα και μόνο ενδεχόμενο: την πτώση του Καραμανλή! Αν, λέμε άν (και μη σπεύσει κανείς να μιλήσει για ενδόμυχο πόθο, απλώς επειδή θα είναι η πιό εύκολη εξήγηση απέναντι στην παρούσα παρέμβαση), αν λοιπόν ο Καραμανλής κερδίσει ξανά τις εκλογές, τότε ποιά ερμηνεία θα δώσει το Antinews; Ότι ο λαός δεν ήξερε τί ψήφιζε; Και τα λοιπά αριστερά φληναφήματα... Αν, ωστόσο, κατά δική σας επαναλαμβανόμενη παραδοχή, η "μαρξιστική" ερμηνεία είναι επισφαλής, ένας γνώμονας απομένει για να ερμηνεύσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο: η λαϊκή κυριαρχία (έστω και έτσι: αυτοί είμαστε και αυτοί οι ηγέτες μας αξίζουν). Τότε, θ' αλλάξουμε ίσως τα ερμηνευτικά μας εργαλεία; Ή όλοι εμείς οι πολύξεροι και "ελιτίστες" δημοσιολόγοι θα συνταχθούμε ξανά με το "Έθνος", την "Ελευθεροτυπία", το "Μέγκα" και τον "Άλφα" για έναν νέο "ανένδοτο αγώνα" της "δημοκρατικής παράταξης"; ...Για να ξαναδώσουμε ενδεχομένως μια τέταρτη θητεία στον Καραμανλή!

 7. Νικόλας avatar
  Νικόλας 23/11/2008 11:40:27

  @Διότιμο
  Δε νομίζω ότι είναι ο διακαής πόθος κανενός να πέσει η κυβέρνηση του Κωστάκη, ούτε και πριν από πέντε χρόνια να πέσει η κυβέρνηση του Σημίτη...
  Αυτό που θέλουμε επιτέλους είναι μια κυβέρνηση που δεν θα μας κοροϊδεύει μέσα στα μούτρα μας, που κάνει και δυο πράγματα για τη ζωή μας, για το μέλλον των παιδιών μας.
  Αλήθεια, ποιος ο ρόλος ενός πρωθυπουργού ρε παιδιά;
  Τι στο καλό κάνει;
  Δηλαδή δημιουργεί το υπουργικό συμβούλιο, διορίζει τους υπουργούς και μετά τέλος;
  Έχει ή δεν έχει άποψη στην εφαρμογή των πολιτικών;
  Υ.Γ. Μην απαντήσετε...Ρητορικό είναι το ερώτημα...

 8. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 23/11/2008 11:52:32

  Ποιός δεν θέλει "μια κυβέρνηση που δεν θα μας κοροϊδεύει μέσα στα μούτρα μας, που κάνει και δυο πράγματα για τη ζωή μας, για το μέλλον των παιδιών μας"; Αν κι αυτό, για πολλούς από 'μάς (με τρία και τέσσερα παιδιά, που φάγαμε τα νιάτα μας μεταξύ δουλειάς, πεζοδρομίου και αναγνωστηρίου) είναι θετιστική υποχώρηση... Έστω. Πώς όμως, Νικόλα, θ' αποκτήσουμε μια τέτοια κυβέρνηση; Με την μπλογκό-σφαιρα;

 9. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 23/11/2008 11:59:01

  Ασκήσεις μετάφρασης Αγγλικού κειμένου.


  Επίπεδο δυσκολίας κειμένου : Μέτριο
  Απαιτήσεις κατανόησης κειμένου : Τεράστιες
  Μεταφραστές : Σπάνιοι  Blair: My political journey is over

  CNN.COM POSTED: 5:09 p.m. EDT, May 10, 2007

  LONDON, England (CNN) -- Tony Blair announced Thursday he would step down as Labour Party leader and British prime minister, defending his record during his decade in power, but adding "my apologies to you for the times I've fallen short."

  Blair spoke at his parliamentary constituency in northeast England and said he would tender his resignation to Queen Elizabeth
  on June 27. He later returned to London.

  "I've come back here to Sedgefield, to my constituency, where my political journey began and where it's fitting that it ends," Blair said.

  "I've been prime minister of this country for just over 10 years ... I think that's long enough for me, but more especially, for the country.


  Βοηθητικές έννοιες-λέξεις.
  Sedgefield, Μικρή κωμόπολη της Βορειοανατολικής Αγγλίας, πληθυσμός 4.000 κάτοικοι (2001).

 10. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 23/11/2008 12:43:19

  @ 1 luky

  Ο Δούκας είναι γαμπρός του Εβερτ. Μονο γι αυτό το λόγο είναι βουλευτής και υφυπουργός. Εκ της θέσεώς του υπέγραψε μάλλον με άνωθεν εντολή κάποιες αποφάσεις σαν υφυπουργός Οικονομικών τόσο για τα ομόλογα όσο και για το Βατοπαίδι.

  Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι τον καλύπτουν γιατί δε μπορούν να τα βάλουν με τον Εβερτ.

 11. Frixos13 avatar
  Frixos13 23/11/2008 13:12:00

  Φάκτορα, τον ΑΝΤΙο γιατί δεν τον κόβεις για λόγους βλακείας;

 12. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 23/11/2008 13:39:38

  Κανενας δεν μπορει να τα βαλει με το βλακα.Ειναι παντα ανικητος.
  Στη συγκεκριμενη περιπτωση η βλακεια, εχει να κανει με την ιδεα, που μπηκε στο κεφαλι μερικων αγραμματων, οτι ολοι οι κλεφτες στην Ελλαδα ψηφιζαν πασοκ.
  Γιατι δεν καταλαβαινουν, οτι οι κλεφτες, που βεβαια, δεν ειναι χαζοι, πανε σε καθε κομμα που μυριζονται οτι παει για την εξουσια.Δεν εχουν κανει τατουαζ για παντα, οτι θα πεθανουν οπαδοι ενος κομματος, σα να ειναι ποδοσφ. ομαδα,οπως πιστευουν οι ηλιθιοι.
  Και οταν το κομμα χασει, πηδανε αμεσως στο αλλο.
  Για ψαξτε τους βολευτες να δειτε το curriculum vitae του καθενος.Θα γελασετε πολυ.
  Εχουν κανει ολο το ταξιδι, απο το ΕΚΚΕ,(ουτε καν ΚΚΕ.Πιο αριστερα,ΕΚΚΕ.πχ Τατουλης),μεχρι τον Καρατζαφερη.
  Γιατι, ο Θοδωρακης, απο που προερχοταν;Στον χοντρο ηταν παντα κολλητος;
  Οσον αφορα στα κομματα, μια απο τα ιδια ειναι ολα.
  Τα καλα και συμφεροντα..
  Το καθ ενα εχει τους δικους του παρατρεχαμενους, που κανουν επενδυσεις σε ενα απο αυτα, ελπιζοντας οτι καποτε θα ελθουν στα πραγματα, ωστε να τους "βγει" η επενδυση.
  Η ΝΔ, ειχε πολλα χρονια ν ανεβει στην κυβερνηση και τοτε που ανεβηκε επι Μητσοτακη, ηταν για λιγο χρονο, ετσι οι κλεφτες που κουβαλαει μεσα της βιαστηκαν να κανουν την "αποσβεση" γρηγορα γρηγορα, μηπως εν τω μεταξυ, πεσει η κυβερνηση.
  Ετσι βλεπουμε ολα αυτα να συμβαινουν με μεγαλη ταχυτητα το ενα μετα το αλλο.
  Βιαζονται οι ανθρωποι.
  Το κακο γι αυτους, ειναι οτι κανοντας αυτο, ριχνουν την κυβερνηση στα σιγουρα.

 13. luky avatar
  luky 23/11/2008 14:19:37

  @10 Εξάκτινος

  Δεν μπορώ, να πιστέψω, ότι ένα τόσο έμπειρο διοικητικό τραπεζικό στέλεχος, όπως ο Δούκας, θα υπέγραφε "τυφλά", το οτιδήποτε του ζητούσαν (ως αγράμματο κομματικό διορισμένο υπάλληλο), χωρίς να έχει φροντίσει να έχει νομιμοφανείς καλύψεις.
  Συνεπώς, η συμμετοχή του κι η εν πλήρη γνώσει εμπλοκή του, είναι πασιφανής. Περί αυτής, αναζητούνται άλλωστε κι οι εξηγήσεις. Λόγω της σιωπής που επικρατεί, δημιουργούνται κι οι απορίες!

 14. luky avatar
  luky 23/11/2008 14:19:37

  @10 Εξάκτινος

  Δεν μπορώ, να πιστέψω, ότι ένα τόσο έμπειρο διοικητικό τραπεζικό στέλεχος, όπως ο Δούκας, θα υπέγραφε "τυφλά", το οτιδήποτε του ζητούσαν (ως αγράμματο κομματικό διορισμένο υπάλληλο), χωρίς να έχει φροντίσει να έχει νομιμοφανείς καλύψεις.
  Συνεπώς, η συμμετοχή του κι η εν πλήρη γνώσει εμπλοκή του, είναι πασιφανής. Περί αυτής, αναζητούνται άλλωστε κι οι εξηγήσεις. Λόγω της σιωπής που επικρατεί, δημιουργούνται κι οι απορίες!

 15. Lara avatar
  Lara 23/11/2008 14:38:56

  Ποιος μας λεει οτι ο Δουκας, ο πολιτικος διαδοχος του Εβερτ φερει σωας τας φρενας,
  οταν εν οψει της δινης ενος τεραστιου σκανδαλου σαν αυτο του μοναστηριου, περιφερεται χαμογελοπρεπως σε δημοσιους χωρους;

 16. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 23/11/2008 18:31:12

  Δεν μπορώ, να πιστέψω, ότι ένα τόσο έμπειρο διοικητικό τραπεζικό στέλεχος, όπως ο Δούκας, θα υπέγραφε “τυφλά”, το οτιδήποτε του ζητούσαν (ως αγράμματο κομματικό διορισμένο υπάλληλο), χωρίς να έχει φροντίσει να έχει νομιμοφανείς καλύψεις.

  Είχε νομιμοφανείς καλύψεις γιατί εκ των προτέρων είχαν φροντίσει να τον εφοδιάσουν-καλύψει με κατά παραγγελία κατασκευασμένες γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβουλίου του κράτους. Το έχουν στήσει καλά το κόλπο και είναι νομιμοφανείς. Μόνο όταν περάσουν την πόρτα της φυλακής κι αρχίσουν να λένε ποιος τους έβαλε να κατασκευάζουν τις γνωμοδοτήσεις τότε θα βγει η αλήθεια. Μη φοβάσαι όμως, αυτή δε θα βγει ποτέ και κανείς εξ αυτών δε θα μπει ποτέ στη φυλακή.

 17. luky avatar
  luky 23/11/2008 20:07:49

  @16

  "...κατά παραγγελία κατασκευασμένες γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβουλίου του κράτους..."  Aν υιοθετηθεί αυτή η άποψη, προς τι ο κοινός πολίτης, τραβολογιέται καθημερινά στα δικαστήρια,
  για να βρει το δίκιο του; Για να δικαιωθεί, θα πρέπει τότε, να απευθύνεται, προς όποιον τον συμφέρει καλύτερα... Αυτή η τακτική, όμως παραπέμπει στο χάος, ή σε κάθε μορφή φασιστοειδούς κατάστασης!

 18. Ζωή avatar
  Ζωή 23/11/2008 23:25:46

  Όποια πέτρα σκανδάλου να σηκώσεις απο κάτω θα βρεις τον Δούκα (ομόλογα, Βατοπέδι κ.α) Απορώ με τους δεξιούς που τον ψήφισαν. Ας ελπίσουμε στις επόμενες εκλογές να τον μαυρίσουν όπως τους "μαύρισε" κι αυτός.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.