24/03/2010 15:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια προσφυγή στο ΔΝΤ θα έβλαπτε το ευρώ, λέει υπεύθυνος της ΕΚΤ

Μια προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει την Ελλάδα, όπως προτείνεται από τη Γερμανία, πρέπει να αποκλειστεί επειδή θα έβλαπτε το ευρώ, εκτιμά ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

    "Αν υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, η εικόνα του ευρώ θα γινόταν αυτή ενός νομίσματος που δεν μπορεί να επιβιώσει παρά χάρη στη βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλειοψηφία και όπου οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες (αντιπρόσωποι) έχουν ολοένα και περισσότερη επιρροή", εκτιμά ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, στο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη.

    Η πρόσφατη αντίδραση των αγορών έδειξε σε ποιο σημείο "μπορεί να βλάψει τη σταθερότητα του ευρώ" η επίκληση μιας παρέμβασης του ΔΝΤ, προσθέτει στη συνέντευξη αυτή.

    Ο τραπεζίτης βλέπει τον κίνδυνο να επιβάλει το ΔΝΤ "τους κανόνες του στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και επίσης στη νομισματική πολιτική" της ΕΚΤ, η ανεξαρτησία της οποίας στον τομέα αυτό επικυρώθηκε με τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

    "Έχουμε μια πιο φιλόδοξη ιδέα για τη σταθερότητα των τιμών απ' ό,τι πολλοί οικονομολόγοι το ΔΝΤ", συνεχίζει ο Μπίνι Σμάγκι αναφερόμενος σε μια πρόταση που κατατέθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου από τον επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, τον Γάλλο Ολιβιέ Μπλανσάρ, να εξεταστεί η δυνατότητα για τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το στόχο του πληθωρισμού ως το 4% για να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις κρίσεις.

    Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την πλευρά της ΕΚΤ, η πρωταρχική αποστολή της οποίας έγκειται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και για την οποία οι τιμές είναι σταθερές όταν αυξάνονται μεσοπρόθεσμα ελαφρώς πάνω από το 2%.

    Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει γνωστή δια του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Τρισέ την επιφύλαξή της όσον αφορά μια παρέμβαση του ΔΝΤ που προχωρεί "πέραν μιας τεχνικής βοήθειας" στην ελληνική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dimi avatar
  Dimi 24/03/2010 16:46:41

  Αντεπιστέλλοντα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ν.Τ. [International Monetary Fund (IMF)] και η δύναμις ψήφου των χωρών τις οποίες εκπροσωπούν http://bit.ly/bfnDa9

  Η Ελλάδα, λάμπει δια της απουσίας της!

  Βεβαίως, Σκόπια, Αλβανία, Τουρκιά, Vanuatu, Πράσινο Ακρωτήρι και άλλες Πολύ σημαντικές χώρες είναι παρούσες..

  «Economy: Kissinger conversation with Harold Lever (IMF) [Declassified 2001»] http://bit.ly/cI2gEr
  Πηγή: National Security Archive: The Kissinger Transcripts: A Verbatim Record of US Diplomacy 1969-77 (2006), item 02129 -
  Importance ranking: Major"

  "Εξόριστε ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε τι βλέπεις; Βλέπω την αλληλουχία των κρυφών νοημάτων." : "Το Άξιον Εστί".. ~Οδυσσέας Ελύτης
  http://bit.ly/c0x4Jz

 2. Orestios avatar
  Orestios 24/03/2010 22:01:01

  Κατά τον Πάγκαλο δεν έχει νόημα μια νομισματική ένωση.

 3. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 24/03/2010 22:06:16

  Από οικονομικά δεν έχω ιδέα. Οχι ότι έχω από άλλα ζητήματα δηλαδή... Αλλά δεν έχω καταλάβει πως θα σωθούμε αν παρουμε δάνειο και μάλιστα από αυτούς τους ίδιους, παρόμοιους ή χειρότερους που μας δανείζαν μέχρι τώρα.

  Το φτωχό μου μυαλό μου λέει πως μάλλον αλλού πρέπει να αναζητήσουμε την λύση των προβλημάτων μας.

  Εκείνα τα δάνεια (να τα κάνει ο θεός) που πήραμε μεσούσης της επανάστασης του 1821, πότε τα αποπληρώσαμε και πόσο πληρώσαμε τελικά;

  Για κάποια από τα δάνεια του 19ου αιώνα μας ζήτησαν και πήραν τις προσόδους του ελληνικού μονοπωλίου (φωτιστικό πετρέλαιο, αλάτι κλπ), ένα πολύ σοβαρό έσοδο για το ελληνικό δημόσιο, για δεκαετίες. Τώρα τι θα μας ζητήσουν;

  Κάτι χειρότερο φοβάμαι.

  Θραξ Αναρμόδιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.