#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/01/2014 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια παρτίδα σκάκι είναι και η εξουσία κ. Σαμαρά

[caption id="attachment_242903" align="alignnone" width="600" caption="Ο κ. Σαμαράς με την παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι κορασίδων"][/caption]

Πριν δύο ημέρες ο πρωθυπουργός είχε την τιμή να δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ένα μικρό κορίτσι σε ηλικία, αλλά τόσο μεγάλο στη ζωή. Ο λόγος για την παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι, στην κατηγορία κορασίδων, Σταυρούλα Τσολακίδου. Είναι από τις λίγες φορές που ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αισθάνθηκε ευχαριστημένος με μια συνάντηση στο Μαξίμου. «Συμβολίζεις την Ελλάδα που νικάει. Συμβολίζεις την Ελλάδα που είναι αισιόδοξη, την Ελλάδα που δεν φοβάται κανένα και την Ελλάδα που είναι περήφανη»  είπε στη νεαρή σκακίστρια ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι άνθρωποι όπως η 14χρονη πρωταθλήτρια πρέπει να αμείβονται ηθικά. Δεσμεύτηκε μάλιστα να βοηθήσει να επιλυθούν θέματα που αφορούν την Ομοσπονδία σκακιού και μπράβο του. Η δε μεγάλη αυτή Ελληνίδα είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να γίνει καλύτερη.

Που τα θυμηθήκατε όλα αυτά, θα αναρωτηθεί κανείς, όμως, η επίσκεψη αυτή μπορεί να έχει και διδακτικό χαρακτήρα. Η Τσολακίδου, σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε… συμβουλές στον πρωθυπουργό για το πώς μπορεί να κάνει κι αυτός ματ. Η σκακιέρα της πολιτικής άλλωστε μοιάζει με την πραγματική και τα πιόνια ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν στο πλάι του κ. Σαμαρά και απλοί στρατιώτες, αναλώσιμοι αλλά πολύ χρήσιμοι. Υπάρχουν λοχαγοί που τραβάνε το κουπί και είναι έμπιστοι, υπάρχουν και πύργοι που φυλάνε δεξιά κι αριστερά τον Βασιλιά. Τέλος υπάρχουν και τα άλογα για να φυλάνε την κυβέρνηση από την εμπροσθοφυλακή των εχθρών.

Όποιος έχει γνώση του σκακιού και της στρατηγικής του, σίγουρα θα έχει μάθει πολλά για την πολιτική και μακάρι κάποιοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού να ήξεραν σκάκι. Θα είχαν λύσει πολλά προβλήματα και ο Βασιλιάς θα ήταν σε καλύτερη θέση απ’ ότι είναι σήμερα. Στριμωγμένος, όχι από τους αντιπάλους που περισσότερο μοιάζουν με φλώρους παρά με στρατιώτες. Αλλά από τα ίδια του τα στελέχη που κάνουν του κεφαλιού τους κι αυτός ακολουθεί.

Στην πατρίδα σκάκι που παίζεται με τρόπαιο την εξουσία ο πρωθυπουργός δυστυχώς δεν μπορεί να έχει μαζί του την πρωταθλήτρια Τσολακίδου. Αλλά σίγουρα θα της ζήτησε να του πει κάποιες κινήσεις για να κάνει ματ στις επερχόμενες εκλογές. Εμείς να του προτείνουμε ορισμένες και που ξέρεις. Μπορεί το παιχνίδι που μοιάζει χαμένο να κερδηθεί και μάλιστα πανηγυρικά.

Ο κ. Σαμαράς για παράδειγμα, πρέπει να "θυσιάσει" τους δειλούς, χαραμοφάηδες και ανίκανους στρατιώτες του, ακόμη και με τον κίνδυνο να μείνει απροστάτευτος. Καλύτερα να παλεύει μόνος του παρά με τους άχρηστους που μόνο κακό κάνουν.

Ο κ. πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει ματ αν ξαναγύριζε στις παλιές αξίες, στα παλιά δοκιμασμένα κόλπα. Όπως για παράδειγμα να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες, να τους πει όλη την αλήθεια για την οικονομία και ποιος είναι ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση. Χωρίς ψέματα, κρυφές κουβέντες πίσω από την κουρτίνα, επικοινωνιακές τακτικές που αποτυγχάνουν πάντα. Σταράτες κουβέντες, τίποτε άλλο. Θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς να πετάξει έξω μέχρι και τον… πύργο του, στην προκειμένη περίπτωση τον Βενιζέλο και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Καλύτερα μόνος παρά με το ΠΑΣΟΚ κι ότι ήθελε προκύψει.

Κίνηση – ματ είναι για την κυβέρνηση ο τερματισμός της θυσίας των στρατιωτών, δηλαδή των πολιτών που τον πίστεψαν και τον στήριξαν. Με μια επιστροφή στις πραγματικές αξίες της παράταξης, δηλαδή του στρατεύματος, θα μπορούσε να βάλει σε μπελάδες τους πάντες.

Κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να κάνουν… Βασίλισσα τη Ντόρα Μπακογιάννη. Δηλαδή ρυθμιστή των εξελίξεων τη «μοιχαλίδα» που έχει προδώσει ουκ ολίγες φορές το στράτευμα ενώ μπήκε με μέσον στη θέση που βρίσκεται.

Κίνηση – ματ για τον κ. Σαμαρά να αλλάξει και τους λοχαγούς του που μοιάζουν με άβουλα και άσχετα ανθρωπάκια.

Τέλος, καιρός για φουλ επίθεση με όλα τα όπλα. Διότι ο εχθρός είναι σκορποχώρι, ο Βασιλιάς τους μπορεί να είναι όμορφος αλλά είναι ανώριμος, άσχετος και εμπαθής. Οι δε λοχαγοί του και οι πύργοι του μιλάνε διαφορετικές γλώσσες και δε μπορούν να συνεννοηθούν ούτε ποιος θα δώσει τα παραγγέλματα.

Φουλ επίθεση, λοιπόν, κ. Σαμαρά με ότι σας απέμεινε από το στράτευμα. Υπάρχουν αρκετοί αξιόμαχοι στρατιώτες, αρκεί να τους ακούτε καμιά φορά τι λένε για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε. Άλλωστε δε χρειάζεστε να είστε πρωταθλητής στο σκάκι για να κερδίσετε την παρτίδα κ. πρωθυπουργέ. Θέλει αρετή και τόλμη η... εξουσία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 23/01/2014 11:20:48

  Καλύτερα μόνος παρά με το ΠΑΣΟΚ κι ότι ήθελε προκύψει.

  Με ΚΑΠΟΙΟΝ ομως θα πρεπει να κανει κυβερνηση.Μονος του δεν εχει 40%.

  Κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να κάνουν… Βασίλισσα τη Ντόρα Μπακογιάννη. Δηλαδή ρυθμιστή των εξελίξεων τη «μοιχαλίδα» που έχει προδώσει ουκ ολίγες φορές το στράτευμα ενώ μπήκε με μέσον στη θέση που βρίσκεται.

  Οχι ακριβως.Μπηκε γιατι το ζητησε ο Σαμαρας για να παρει το 2,5% της ΔΗΣΥ που κουβαλαγε στις εκλογες του Μαιου.Και δεν ειπε ποτε ψεματα οτι υπαρχει κατι που λεγεται "αντιμνημονιο" και ταυτοχρονα παραμονη στην ΕΕ.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ψυχραιμια 23/01/2014 15:25:10

   Καθόλου δεν συμφωνώ με την τελευταία παράγραφο. Δεν νομίζω να ζήτησε ο Σαμαράς να μπει. Πιστεύω ότι το "προξενιό" έγινε από αλλού και είπαν και οι δύο, θέλοντας και μη, το "ναι". Δεύτερον, το αντιμνημόνιο του Σαμαρά ήταν (όπως αποδείχθηκε τελικά και από την εξέλιξη των πραγμάτων) πολύ light. Άρα, μια χαρά συμβιβαζόταν με την Ε.Ε. Η ιστορία απέδειξε ότι, εάν ο Σαμαράς είχε χειριστεί αυτά τα πράγματα με τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του (κλάσεις ανώτερες από αυτές των Πασόκων), τότε θα είχαν εξελιχθεί πολλά πράγματα διαφορετικά. Ο Σαμαράς προσάρμοσε το Μνημόνιο σε στοιχειώδεις ανάγκες της Ελλάδας και απέκτησε διαπραγματευτική ισχύ έναντι της τρόικας από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα, υπό συνθήκες απείρως χειρότερες από αυτές του 2010. Εάν π.χ. τον Νοέμβριο του 2011 είχε κάνει εκλογές, είχε βγει αυτοδύναμος και είχε αναλάβει μετά αυτός την διαπραγμάτευση για το PSI και την νέα δανειακή, τότε τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πολύ καλύτερα για την Ελλάδα και θα είχαν διασφαλιστεί πολύ περισσότερα υπέρ της χώρας. Απλώς οι άλλοι έκαναν ό,τι τους υπαγόρευαν και δεν σκέφτηκαν καν ούτε τόσο δα λίγο να πολεμήσουν (με την εξαίρεση του Βενιζέλου, που προς τιμήν του τουλάχιστον προσπάθησε, αν και άγαρμπα και χωρίς υποστήριξη, αλλά κατέληξε τελικά να επιβάλει το χαράτσι για να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα).

   Το light αντιμνημόνιο του Σαμαρά λοιπόν, που στρεφόταν όχι γενικώς και αορίστως κατά ενός Μνημονίου, αλλά κατά του συγκεκριμένου Μνημονίου του 2010 (αυτό μόνον μας είπε ο Σαμαράς, εμείς μπορεί να ήμασταν εντελώς αντιμνημονιακοί, αλλά αυτός ποτέ δεν είπε ότι είναι εντελώς αντιμνημονιακός) ήταν πλήρως συμβατό με την Ε.Ε., όπως απέδειξε άλλωστε και η εμπειρία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

   • phillip theakos avatar
    phillip theakos @ Διογένης 23/01/2014 23:58:28

    as opsonte i megali dexie patriotes pou xoristikan se kamenous kai xrisaugites

 2. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 23/01/2014 11:24:54

  Το τι θέλει η κοινωνία είναι πασιφανές.
  Το τι κάνει όμως το Μαξίμου χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης.
  Τάσεις αυτοκαταστροφής και αυτοκτονικός ιδεαλισμός .
  Το στράτευμα υπάρχει αλλά οι "αξιωματικοί" είναι συνεχώς ελεύθεροι υπηρεσίας για να προλαβαίνουν να τουιτάρουν και να γράφουν μηνύματα στο fb τις ώρες που δεν παίζουν μονόπολη.
  Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως ο άρρωστος προκειμένου να μην πεθάνει είναι ικανός να δοκιμάσει όλων των ειδών τα ματζούνια, από τα τσιπραικα ως τα χρυσαυγιτικά. Η κυβέρνηση τι απαντά στον άρρωστο; έλα να πεθάνεις στα χέρια ενός πραγματικού γιατρού που όμως δεν διαθέτει ούτε τα κατάλληλα φάρμακα ούτε την μονάδα εντατικής θεραπείας; Και δώσε μας και όλα τα χρήματα σου γιατί τι θα τα κάνεις στον άλλο κόσμο;

  Η ιστορία τι διδάσκει;
  Τι έκαναν πάντα οι Έλληνες που τώρα επιμελώς το ξεχνάνε;
  Στην Τροία τον δούρειο ίππο
  Στον Μαραθώνα τις ενισχυμένες πτέρυγες
  Στη Σαλαμίνα , την στενότητα του χώρου
  Στις Θερμοπύλες τη μάχη μέχρι ενός.
  μέχρι να φτάσουμε ως τον Μ Αλέξανδρο που πήρε τους πάντες φαλάγγι.

  Θα συμπληρώσω λοιπόν, η εξουσία δεν είναι μόνο μια παρτίδα σκακιού αλλά γνώση της ιστορίας

 3. Ήμερος Αγριόλυκος avatar
  Ήμερος Αγριόλυκος 23/01/2014 11:25:24

  ''Ένα παιχνίδι σκάκι χωρίζεται σε τρεις φάσεις: η πρώτη, όταν ελπίζουμε να έχουμε το πλεονέκτημα, το δεύτερο, όταν πιστεύουμε ότι έχουμε ένα πλεονέκτημα, και το τρίτο ... όταν ξέρουμε ότι πρόκειται να χάσουμε! '' - Σαβιελύ Ταρτακόβερ (Πολωνός Γκραντ Μάστερ)
  ''Πάνω στην σκακιέρα η υποκρισία και το ψέμα δεν επιζούν για πολύ. Ο δημιουργικός συνδυασμός ξεγυμνώνει την οίηση του ψέματος- το ανελέητο συμβάν που κορυφώνεται στο ματ, εναντιώνεται στον υποκριτή.'' - Εμμάνουελ Λάσκερ (Γερμανός Γκραν Μετρ - Φιλόσοφος)

 4. Μωρίας εγκώμιον avatar
  Μωρίας εγκώμιον 23/01/2014 11:36:04

  !!!!!!!

 5. M.O. avatar
  M.O. 23/01/2014 11:36:38

  Υπάρχει η περίφημη παρτίδα του Μόρφυ, που η «θυσία της βασίλισσας», απετέλεσε την έξοχη κίνηση που έφερε το ματ αλλά και η διαχρονική ατάκα του Αλιέχιν:
  "Η αγαπημένη μου στρατηγική είναι να παίζω και στις δύο πτέρυγες τις σκακιέρας"

 6. Ραβινος avatar
  Ραβινος 23/01/2014 13:55:15

  Απο τα καλυτερα αρθρα του antinews .Μπραβο σας !!

 7. danas avatar
  danas 23/01/2014 14:49:27

  Λοιπόν δυό κουβέντες και τέλος . Έτσι η δουλειά δεν βγαίνει πρέπει να ρθεί το τέλος να κανονίσουμε την πορεία μας. Να πάρει ο σαμαράς τον τσίπρα να πάνε στους Γερμανούς και να τους πούν . Σας τα κάνουμε μπο@δελο τώρα όλη την κυριαρχία σας . Θα διαπραγματευτείτε σοβαρά για το χρέος να πάρουμε ανάσα ή οχι?Τα στύλωσαν και είπαν οχι ? Έρχονται πίσω παιδιά δημοψήφισμα ποιοί θέλουν μονομερή διαγραφή και δραχμή ποιοί θέλουν ευρώ και "πίπες" στους γερμανούς. Και να τελειώνουμε επιτέλους

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ danas 23/01/2014 16:17:05

   Kαί μέ τήν ἰδέα μόνο ἄρχισε ἡ Μέρκελ νά ἰδρώνει..

  • Μωρίας εγκώμιον avatar
   Μωρίας εγκώμιον @ danas 23/01/2014 16:29:24

   Αρρωστη γυναίκα με σπασμένη λεκάνη δεν την λυπάσαι? Δεν λυπάσαι γέρο άνθρωπο ταλαιπωρημένο τον Σόϊμπλε? Κανένας σεβασμός πιά!!

 8. Ρηνα avatar
  Ρηνα 23/01/2014 16:29:52

  Ριξε μια ζαρια καλη......Φερε και καμια εξαρες...
  Μονο που η πολιτικη δεν ειναι παρτιδα, ειναι σκληρη δουλεια, εξυπναδα, γνωση, πειρα, αυτοθυσια και κυριως πατριωτισμος.

 9. Εσθλός avatar
  Εσθλός 23/01/2014 16:31:01

  Στον άρρωστο το γιατρικό, στον πονεμένο ο λόγος.

 10. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 24/01/2014 00:34:17

  Με κρετίνους δεν δίνεις ποτέ μάχη. Άλλο τίποτα από την προτροπή να διώξει (καί αυτός) όλους τους άχρηστους που έχει μαζέψει γύρω του, έχετε να πείτε;

 11. η Dimi avatar
  η Dimi 24/01/2014 08:50:26

  Ο Μαέστρος, χρειάζεται να γυρίσει τη πλάτη του στο κοινό,
  προκειμένου να διευθύνει την ορχήστρα.

  Προσωπικά, πιστεύω ακράδαντα κι εμπιστεύομαι απεριόριστα,
  την ευφυΐα και τη σκακιστική δεινότητα, του Έλληνα Πρωθυπουργού μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.