#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/05/2010 11:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια μεγάλη τρύπα στο νερό...Μια τρύπα στο νερό είναι τα νέα κυβερνητικά, ή καλύτερα τα παπανδρεικά οικονομικά «μέτρα». Η τεραστίων διαστάσεων γκάφα του πρωθυπουργού διεπράχθη πριν από την προκήρυξη των εκλογών το 2009, με την δημοσιοποίηση διεθνώς της οικονομικής μας κατάστασης. Όταν έκανε τον… γύρο της Ευρώπης μεταδίδοντας σαν νόσο την οικονομική ασθένεια της Ελλάδος, ουσιαστικά προδιέγραψε και το μέλλον της…! Ήταν άλλωστε αναμενόμενο οι δανειστές της χώρας να θορυβηθούν από της καρκινοβατούσα – κατά τον κ. Παπανδρέου – οικονομία και αντιδρώντας  φυσιολογικά, έκλεισαν τη στρόφιγγα. Το παιχνίδι των κερδοσκόπων που ακολούθησε ήταν έτερο εκάτερο.

Όμως, το ερώτημα που τίθεται είναι: όλη αυτή η αναστάτωση που κυρίως πλήττει τους μισθωτούς οδηγεί κάπου; Η απάντηση είναι όχι. Και αυτό διότι, αν υποθέσουμε πως όλα βαίνουν καλώς, και στεφθούν με απόλυτη επιτυχία τα μέτρα στο τέλος της τετραετίας το χρέος της χώρας θα έχει αυξηθεί σε απόλυτους αριθμούς σε ποσό μεγαλύτερο με το έλλειμμα του 2010, 2011 κλπ. Που σημαίνει ότι η αφετηρία μας στο τέλος της «προσπάθειας» θα βρίσκεται στην  ίδια σχεδόν δεινή σημερινή μας θέση.

Φέτος και με την προϋπόθεση ότι θα αποδώσουν τα μέτρα θα πετύχουμε μείωση από 14% στο 11 ή 12 %. Δηλαδή, θα προσθέσουμε στο ήδη υπάρχον χρέος το 11 ή το 12% του φετινού ελλείμματος. Το 2011 το έλλειμμα, ελπίζουν, θα περιοριστεί στο 8 με 9%. Επομένως θα λειτουργήσει προσθετικά για την επόμενη και με τον ίδιο τρόπο τη μεθεπόμενη χρονιά με αποτέλεσμα στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε σε απόλυτους αριθμούς χρέος ύψους περίπου 35-40%. Άρα ως προς τι τα μέτρα του κυρίου Παπανδρέου;

Τα 350 σήμερα δισεκατομμύρια  χρέος θα γίνουν 390 συν τα 120 δις του νέου δανείου. Τι πέτυχε λοιπόν; Μια τρύπα στο νερό όσον αφορά στα οικονομικά μας, μέσα στην οποία τρύπα έριξε και την αξιοπιστία της χώρας με τις άναρθρες, υστερικές κραυγές του.

Άλλωστε ακόμα και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης πυροδότησαν κύμα φυγής από το Δημόσιο προκαλώντας τεράστια οικονομικά προβλήματα στα ασφαλιστικά και επικουρικά ταμεία. Ότι κι αν προσπαθήσει πλέον να βάλει ως ανάχωμα ο υπουργός Εργασίας, αυτό δεν θα πετύχει, διότι κανείς πλέον
στην Ελλάδα και το εξωτερικό πείθεται.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν που απαντούσε προεκλογικά ότι αν ο Καραμανλής παγώσει τους μισθούς, «θα παγώσει η αγορά». Τώρα που μειώθηκαν οι μισθοί;

Τελικά το μόνο που κατάφερε ο πολυταξιδεμένος Γ. Παπανδρέου ήταν να οριζοντιώσει την πολιτική και σήμερα να καθίσταται σαφές πως οι πολίτες στρέφονται στην αναζήτηση νέων ελπιδοφόρων κομματικών σχηματισμών.

Μπράβο Γιώργο, σε αυτό τα κατάφερες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. socrates avatar
  socrates 10/05/2010 12:06:51

  Το πιό αισιόδοξο σενάριο είναι ότι ο Γιώργος δεν αισθάνεται ότι είναι Έλληνας, αισθάνεται ότι είναι "πολίτης του κόσμου".
  Είναι σαν να είσαι ένας επιχειρηματίας που αντί να δουλεύεις για το καλό της επιχείρησής σου να δουλεύεις για το καλό του επιμελητηρίου που ανήκει.
  Τονίζω ότι αυτό είναι το ΚΑΛΟ σενάριο.
  Το κακό είναι να μην δουλεύεις κάν για το καλό του επιμελητηρίου αλλά για το καλό του μεγαλύτερου ανταγωνιστή σου, που σου έχει τάξει ότι θα εξαγοράσει τις μετοχές της εταιρίας σου σε μια καλή (εξωχρηματισηριακή τιμή), "ρίχνοντας" τους χιλιάδες μικρομετόχους.
  Στον Καιάδα η επιχείρηση, στον καιάδα οι μικρομέτοχοι, στον καιάδα και οι πελάτες.
  Αλήθεια, με την Ασπίς Πρόνοια και τον Ψωμιάδη τί γίνεται;
  Αυτός βρήκε ελικόπτερο;
  (Είδες μερικά πράγματα πόσο απλά είναι τελικά;)

  • popolaros avatar
   popolaros @ socrates 10/05/2010 14:11:20

   Σωστός.

 2. takis roula avatar
  takis roula 10/05/2010 12:07:12

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάμε ολοταχώς για χρεοκοπία. Ας μας πει κάποιος υπεύθυνα τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσουμε.Εκεί που φτάσαμε νομίζω ότι συμφέρει καλύτερα, αφού σε λίγο με τους μισθούς που θα παίρνουμε δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε ΔΕΗ, δάνεια κ.λ.π.

 3. otinanai avatar
  otinanai 10/05/2010 12:09:13

  ...και αυτή είναι μία θεμελιώδης διαφορά της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της οικονομίας που αν θέλεις δικαιώνει το Παπακωνσταντίνου και Παπανδρεόυ (κατ'εμέ) οτί τα ελλείματα εν καιρώ ανάπτυξης ήταν εγκληματικά.

  Τώρα πλεόν προσπαθούμε να σταματήσουμε μια χιονοστηβάδα και το μόνο που εχουμε για εργαλεία είναι κάτι φτυάρια και αυτά δανεισμένα απο τούς γείτονες.

 4. kkonstan avatar
  kkonstan 10/05/2010 12:09:40

  Τα 120 δις του νέου δανείου θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για αποπληρωμή του υπάρχοντος χρέους, οπότε δεν είναι ορθό να τα αθροίζουμε.

  • ti na pei kaneis avatar
   ti na pei kaneis @ kkonstan 10/05/2010 12:24:55

   χα χα ...
   1. τα εχουν αρθροίσει ήδη αυτοί....
   2. το επιτοκιο ειναι 5%
   3. τοκους υπαρχοντος χρεους θα πληρωνουν
   4. δεν θα εχουν εσοδα οποτε πως θα μειωθεί το χρέος?
   5.επιπλεον δε θα καλυφ8ουν οι δανειακες ανάγκες μόνο απο το μηχανισμό και θα ξανβγουν στις αγορες οποτε το κρινουν συμφερων
   6. ο θεος βοηθός ...... γιατι η γνωση, που θα μπορουσε να βοηθισει, δεν υπαρχει

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/05/2010 12:13:44

  τώρα που μειώθηκαν οι μισθοί, δεν θα καταρρεύσουμε γιατί δεν θα παγώσουμε, αλλά θα φτάσουμε στους 3,5 βαθμούς Κέλβιν, θα γίνουμε υπεραγώγιμοι, και θα καθόοοοομαστε.

 6. pikras avatar
  pikras 10/05/2010 12:22:31

  ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΕ ... ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ,
  ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,
  ΕΞΕΘΕΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ
  ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΣ & ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ!


  (Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Ημερησία" και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα. Ημ. Δημοσίευσης : 12/09/2009 16:39 )


  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γνωστή η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία. Πόσο ρεαλιστική, σε ποιο χρονικό ορίζοντα και με ποιες βασικές αλλαγές είναι δυνατή η ανάκαμψή της;

  Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η οικονομία μας πορεύεται προς μια βαθιά ύφεση- όπως και το 1993, πάλι με κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως και τότε, έτσι και τώρα καλούμαστε να καταβάλουμε μια Εθνική προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας, εξόδου από την κρίση και το δημοσιονομικό αδιέξοδο.

  Τα όπλα μας είναι συγκεκριμένα.

  Πρώτος στόχος είναι να βάλουμε πάλι μπροστά την οικονομία με μέτρα όπως η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, στήριξη των εισοδημάτων για λόγους κοινωνικής συνοχής και για τη διατήρηση της ζήτησης. Η βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης θα ανακουφίσει τα κρατικά ταμεία με πρόσθετα έσοδα. ………

  Δεύτερον, θα ξεκινήσουμε τη δημοσιονομική ανόρθωση τόσο στο επίπεδο των εσόδων όσο και των δαπανών…


  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ακούσουμε τα καθιερωμένα της επομένης κάθε εκλογών, όπως «παραλάβαμε καμένη γη»; Θα προβείτε σε απογραφή της οικονομίας;

  Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η γη δεν είναι μόνο μεταφορικά, αλλά δυστυχώς και κυριολεκτικά καμένη. Όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το σημείο αφετηρίας.

  Ένα κράτος στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών με ελλείμματα που βαδίζουν ολοταχώς προς το 10%. Μια οικονομία σε ύφεση μετά από 16 χρόνια.

  Αλλά οι πολίτες έχουν βαρεθεί την μεταφορά των ευθυνών των πολιτικών.

  Εγώ δεν είμαι Καραμανλής. Δεν μου φταίει πάντα κάποιος άλλος, δεν μεταθέτω τις ευθύνες μου και δεν αναζητώ άλλοθι. Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Η κυβέρνησή μου θα δουλέψει σκληρά, θα σηκώσει τα μανίκια για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και θα κριθεί από την πρόοδο που θα πετύχουμε.

  Προφανώς, πρώτο μέλημά μας είναι να αποκτήσουμε πλήρη και σαφή εικόνα της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας έτσι ώστε να λάβουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Όμως, μακριά από μας πολιτικές απάτες όπως αυτή της «απογραφής» του 2004. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επέτρεπα ποτέ στην κυβέρνησή μου να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας.


  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Καραμανλής μίλησε ευθέως για πάγωμα μισθών, προσλήψεων, συντάξεων ως «αναγκαίο κακό» για την έξοδο από την κρίση. Συμμερίζεστε αυτά τα μέτρα; Αν όχι, πώς και από πού θα εξοικονομήσετε τους αναγκαίους πόρους για να κάνετε πράξη την άλλη πολιτική που επαγγέλλεστε;

  Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Διαφωνούμε ριζικά με τον κ. Καραμανλή, και όχι μόνο διότι είναι κοινωνικά άδικο και ανάλγητο εν ώρα κρίσης να θίγεις τα εισοδήματα των φτωχών και της μεσαίας τάξης, τη στιγμή μάλιστα που όχι μόνο δεν έχεις κάνει τίποτα για να συλλάβεις τον προκλητικό πλούτο που φοροδιαφεύγει, αλλά έχεις χαρίσει φόρους στους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους μεγαλομετόχους.

  Διαφωνούμε και διότι η πολιτική αυτή είναι παντελώς αναποτελεσματική.
  Αφαιρεί εισοδήματα από την αγορά, πλήττει τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα, επιταχύνει την κρίση και τελικά, ως αποτέλεσμα της ύφεσης, μειώνει τα κρατικά έσοδα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις δαπάνες που εξοικονομούνται.

  Ακριβώς αυτό είναι που συνέβη στη χώρα μας από την αρχή του έτους. Αντί του περιορισμού της σπατάλης, η ΝΔ εφάρμοσε μια πολιτική περιστολής των εισοδημάτων και φορολογικής αφαίμαξης με αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση του ήδη ασθενούς οικονομικού κλίματος, την κατάρρευση των εσόδων και την εκτόξευση των ελλειμμάτων σε πρωτοφανή επίπεδα.


  Με την αγορά σε ύφεση, καμία χώρα δεν μπορεί να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση, παρά μόνο με τίμημα την εξουθένωση του πληθυσμού και της οικονομίας.


  Όλες οι κυβερνήσεις που νοιάζονται για τους πολίτες τους εφάρμοσαν σχέδια εξόδου από την κρίση με κύριο στοιχείο την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Η πολιτική αυτή έχει ήδη φέρει θετικά αποτελέσματα στις χώρες αυτές.

  Στην Ελλάδα, αντιθέτως, η ΝΔ μείωσε κι άλλο τις δημόσιες επενδύσεις το 2009! .... Η επαναφορά της ανάπτυξης θα είναι βασικός μοχλός για την εξομάλυνση της δημοσιονομικής κατάστασης.

 7. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 10/05/2010 12:36:10

  Το χρέος δεν εξοφλείται (και μάλιστα με νέο δάνειο).
  Διαγράφεται.

  Ενα τέτοιο χρέος μάλιστα. Σεισάχθεια και Σόλωνας...

  Διότι ένα τέτοιο χρέος δεν "προορίζεται" να εξοφληθεί. Αλλους στόχους έχει.

  Τα λεφτά τους εξάλλου τα 'χουν πάρει οι άνθρωποι. Δείτε μόνο τι τόκους πληρώσαμε πέρυσι και προπέρισυ ως δημόσιο.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Είμαστε στην ίδια μοίρα, από άποψη δημόσιου χρέους, με ΟΛΕΣ τις χώρες του κόσμου. Ολες μα όλες. Επειδή και εκείνες, όπως και εμείς, αποδέχονται και χρησιμοποιούν το παράλογο σύστημα των "κλασματικών αποθεματικών".

 8. Σπάρτακος avatar
  Σπάρτακος 10/05/2010 12:38:56

  Ως πότε καλό μου θα τα φορτώνεις στους προηγούμενους;Δεν ξέρεις ότι όλα έχουν ημερομηνία λήξης και το ψέμα κοντά ποδάρια;Σ'έκανε ο μπαμπάς,βουλευτή,σ'έκανε και υπουργάρα.Δεν σ'έφταναν όμως τ'ανέλπιστα καλούδια που δεν άξιζες.Ηθελες και πιό πάνω κι ακόμα πιό πάνω,μικρό μου.Το καταλαβαίνω.Η μάνα,δεν χόρταινε με τίποτα και πως να της χαλάσεις το χατήρι;;;Μάνα είναι κι αυτή,και σαν όλες τις μάνες,το βλαστάρι της είναι το καλύτερο του κόσμου.Ετσι,έγινες και αρχηγός στο πατρικό φέουδο,παίρνοντας δαχτυλίδι από ψοφοδεή χέρια.Ούτε όμως κι αυτό σου ήρκεσε.Ηταν,βλέπεις κι η μαμά που,διψούσε,διψούσε,διψούσε.Οι νταβατζήδες,τα βοθροκάναλα,οι υπερατλαντικοί πατριώτες σου,το μεγάλο κεφάλαιο(ντόπιο και ξένο),τ'άδωσαν όλα γιά την πάρτη σου.Κι εσύ τους απογοήτευσες,συγκεντρώνοντας μόλις 13οοο περισσότερους ψηφοφόρους από το 2004.(Επαναλαμβάνω 2004 !). Και τώρα;;;; Τώρα βλέποντας ότι τέρμα οι μίζες και τα λαδώματα,μιά που παρέδωσες τα κλειδιά στο ΔΝΤ,κυττάνε να σε φάνε.Αν ακόμα δεν τ'όχουν κάνει,είναι γιατί το πρόβλημά τους,είναι πως θα πασάρουν στους ιθαγενείς,πως ξόφλησες.Βλέπεις,είναι νωπές ακόμα οι μνήμες στο πόπολο,από την ξετσίπωτη προβολή που σου κάνανε.Μέχρι και πρίν από πέντε μέρες.Από τις εμετικές καθημερινές αγιοποιήσεις τους.
  Ούτως ή άλλως φτωχό μου,εσύ καμμιά ευθύνη δεν έχεις πιά.Την ανέθεσες αλλού,πρίν μόλις πέντε μέρες.Ούτε τα λόμπι δεν μπορούνε πιά να σε συνδράμουν(ξέρεις καλά το θρήσκευμα των λόμπι).Γι αυτό καλό μου αναλογίσου:'Τι τ'άθελα ολ'αυτά ο δυστυχής;;;Καλύτερα δεν θ'άμουν υπάλληλλος σε μεσιτικό της Μινεσότα'; Πάντως προλαβαίνεις ακόμα.

 9. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 10/05/2010 12:57:23

  @socrates.... Πριν λίγες μέρες αποφασίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών η παραπομπή σε δίκη του τότε προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ασφαλιστικού ομίλου ΑΣΠΙΣ, κυρίου Ψωμιάδη. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι βαριές, για πλαστογραφία με χρήση σε βαθμό κακουργήματος

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100078_05/05/2010_399780

 10. Nancy avatar
  Nancy 10/05/2010 17:21:16

  Οχι άλλα τέτοια μέτρα. Να πάρετε τα δικά σας μέτρα, ειδικά του τραγουδιστή και του αρκούδου που είναι και σε βασιλικό μέγεθος. Αμάν πιά.

 11. KRITIKOS avatar
  KRITIKOS 10/05/2010 17:38:25

  Παπανδρεου: "πρεπει να σώσουμε την Ελλαδα πριν την αλλάξουμε". Και από αυτούς τους ανίκανους ποιος θα μας σώσει;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.