#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/07/2012 00:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια κόκκινη (από Λαγκάρντ) και δύο κίτρινες (από Ράιχενμπαχ) κάρτες στην ΕλλάδαΜια κόκκινη κάρτα, από την Κριστίν Λαγκάρντ και δύο κίτρινες από τον Χορστ Ράιχενμπαχ, πήρε η Ελλάδα με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι τα παζάρια με την τρόικα θα είναι εξαιρετικά επίπονα και σκληρά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ «πάγωσε» την Ελλάδα καθώς εμφανίστηκε σκληρή σε ότι αφορά τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης. Αν και άφησε ένα μικρό παράθυρο λέγοντας  «θα δούμε τι έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες και πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η Γαλλίδα επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κατέστησε επίσης σαφές ότι με την Ελλάδα "δεν έχει καμία διάθεση" να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των δανείων που έχει χορηγήσει το ταμείο μαζί με την ΕΕ και την ΕΚΤ. "Ουδεμία διάθεση έχω να διαπραγματευθώ και να αναδιαπραγματευθώ. Διάθεση έχουμε να βρούμε τα δεδομένα", διευκρίνησε η Λαγκάρντ. "Είμαι βεβαία πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει λαμπρά αριθμητικά στοιχεία να μας παρουσιάσει. Ανυπομονώ να δω τι έχει πράξει τους τελευταίους μήνες για να προσαρμοσθεί στο πρόγραμμα" που έχουν καταρτίσει οι τρεις δανειστές, συμπληρωσε.Προφανώς και το ΔΝΤ περιμένει τις συζητήσεις και την έκθεση της τρόικας προκειμένου να αποφανθεί για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Το ζητούμενο είναι να πειστούν οι δανειστές για την καταστροφική πορεία που έχει πάρει η Ελλάδα εξαιτίας των σκληρών όρων του Μνημονίου. Διότι, αν η Λαγκάρντ βασιστεί στα στοιχεία που θα της δώσουμε για τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει, τότε ζήτω που καήκαμε. Η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου το μόνο που έκανε ήταν η ανακεφαλαιοποίηση αφήνοντας σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην άκρη. Ήδη, η έλευση και οι πρώτες συζητήσεις του κ. Ράιχενμπαχ με τους υπουργούς, έδειξε ότι η Ελλάδα είναι πίσω σε πολλά πράγματα. Ο επικεφαλής της task force έδωσε δύο κίτρινες κάρτες, την πρώτη για την πορεία των εσόδων και το φορολογικό - εισπρακτικό σύστημα και τη δεύτερη για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν στο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση των εσόδων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, «έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη λήψη αποφάσεων στην ελληνική Διοίκηση».

Αναφερόμενος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο για ανάγκη «βελτίωσης των εξαγωγών, απλοποίηση των διαδικασιών για ίδρυση επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας, άρση των περιορισμών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Εξειδικεύοντας τη θέση του στο θέμα της γραφειοκρατίας, ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι «οι εταιρείες καλούνται να κρατούν αρχεία για φορολογικούς λόγους, τα οποία όμως είναι πολύπλοκα και επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Είναι πολύ σημαντικό -πρόσθεσε- να αντικατασταθεί αυτή η διαδικασία από ένα πλαίσιο που θα κρατά μια καλή ισορροπία μεταξύ της καταγραφής των αρχείων και της φοροδιαφυγής».

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μείωση του διοικητικού βάρους και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων. «Το πρώτο βήμα είναι να αποσυμφορηθούν οι περιοχές που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τις εξαγωγές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις «πολύ σημαντικές για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 04/07/2012 01:13:10

  Διαπραγμάτευση χωρίς plan B δεν γίνεται.
  Ο πρόεδρος πρέπει να το σχεδιάσει και να το ..."διαρρεύσει".

  Υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων.
  Κανέναν δεν συμφέρει μια αναμπουμπούλα τώρα. Οι αμερικάνικες εκλογές είναι το Νοέμβριο, η κρίση στο Ιράν και στη Συρία κορυφώνονται.

  Η Μέρκελ μπορεί να θέλει να μας διώξει για τους δικούς της ψηφοθηρικούς λόγους αλλά όπως και να το κάνουμε ο Ομπάμα έχει μεγαλύτερο βάρος από αυτή.

  Εν ολίγοις ουδείς μπορεί να κουνήσει τον Σαμαρά αρκεί αυτός να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα και εκτός και εντός της Ελλάδας.
  Ο Βενιζέλος δεν μπορεί να του κάνει τίποτα. Εαν προσπαθήσει να υπονομεύσει, ένα τηλέφωνο του Σαμαρά στην τρόικα αρκεί για να τον "συναιτήσει". Ο Βενιζέλος θα μπορεί να μιλάει πολύ, αλλά στην πράξη δεν θα τολμάει να κάνει τίποτα, σούζα θα κάθεται. Αρκεί ο πρόεδρος να δείξει πυγμή.

 2. firiki2010 avatar
  firiki2010 04/07/2012 01:16:09

  Κόκκινες ή κίτρινες οι κάρτες εμένα μου μοιάζουν δικαιολογημένες.
  Δεν έχω καταλάβει τους τελευταίους 2-3 μήνες να έχουν γίνει και πολλά πράγματα(εν μέρει δικαιολογούμαστε λόγω των διπλών εκλογών) Και αν χωρίς να κάνουμε ΕΜΕΙΣ 5 κινήσεις βασιζόμαστε απλώς στα σκληρά παζάρια που θα κάνουμε.... χάσαμε. Από τα αποδυτήρια!

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ firiki2010 04/07/2012 01:57:51

   Το ότι πηδάει κόσμος απ'τα μπαλκόνια δεν είναι σοβαρό σαν επιχείρημα ε; Δε μπορεί να σταθεί μόνο του, θέλει και μια - δυό αποκρατικοποιησούλες παρεϊτσα;

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Βασίλης 04/07/2012 02:21:30

    Δεν γνωρίζω αν τηρείται από κάποιον αρμόδιο κρατικό φορέα αρχείο, με τις περιπτώσεις των ανθρώπων-θυμάτων, που έθεσαν τέρμα στη ζωή τους κατά αυτόν τον τρόπο, τα τελευταία 2 χρόνια, και πάντως μετά την έλευση του ΔΝΤ.
    Θα πρέπει πάντως να είναι πολλές εκατοντάδες οι (οικονομικές)αυτοκτονίες στην Ελλάδα μέχρι τώρα, ίσως και να έχουν ξεπεράσει τις 1000.
    Αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω μπορεί να σας ξενίσει.

    Ας θυμηθούμε ότι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η επίθεση στους δίδυμους πύργους είχε σαν αποτέλεσμα περίπου 3000 θύματα.
    Πόσο απέχουν αριθμητικά τα θύματα των αυτοκτονιών στην Ελλάδα από το 3000 ; (κυνική ερώτηση, δεν γίνεται αλλιώς όμως...) Δεν γνωρίζω ακριβώς, αλλά μιλάμε σίγουρα για την ίδια τάξη μεγέθους.

    Δεν επιθυμώ βέβαια, ούτε και είναι πρέπον, να ισχυριστώ πως συγκρίνεται η κατάσταση στη χώρα με το προαναφερόμενο τρομοκρατικό χτύπημα (παρόλο που: ως τρομοκρατία ορίζεται κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στη βίαιη ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής , κοινωνικής ή / και οικονομικής κατάστασης και προκαλείται από ολιγάριθμες ομάδες ανθρώπων ( ή και από μεμονωμένα άτομα ) εναντίον ανυποψίαστων στόχων , άλλοτε μελών του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου και άλλοτε απλών πολιτών).

    Ωστόσο, με ίδιας τάξης αριθμό θυμάτων, οι ΗΠΑ του 2001 είχαν επιτύχει να νομιμοποιηθούν διεθνώς, ως προς τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Αφγανιστάν και όχι μόνον.
    Με δεδομένα τα παραπάνω τετελεσμένα, γιατί θα ήταν δύσκολο να βρούμε αντίστοιχα επιχειρήματα, για να ανασχέσουμε άμεσα και για ένα αρκούντως ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, τις ακόμη πιο ασφυκτικές και θνησιγενείς οικονομικές κυρώσεις που όλα δείχνουν ότι θα επιβληθούν στο άμεσο μέλλον ;

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Βασίλης 04/07/2012 12:27:35

    Ε, ναι δεν είναι σοβαρό επιχείρημα από τη στιγμή που εσύ ο ίδιος δεν κάνεις τίποτα για να αλλάξεις την κατάσταση. Για να μην πω ότι είναι και ανήθικο να χρησιμοποιείς τα προσαωπικά δράματα των πολιτών σου ως άλλοθι της απραξίας σου και για την ζητιανιά οίκτου. Οι αποκρατικοποιήσεις και οι ούτως ή άλλως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι κάποιο είδος παραχώρησης προς την τρόϊκα. Η μη υλοποίηση τους εδώ και χρόνια και οι νοοτροπίες που εμπόδισαν την υλοποίηση τους είναι η αιτία που φτάσαμε σ΄ αυτό το σημείο

    • Βασίλης avatar
     Βασίλης @ firiki2010 04/07/2012 13:37:08

     Τ'ακούσαμε κι αυτό λοιπόν, το να θέτεις το ζήτημα των αυτοκτονιών είναι ζητιανιά οίκτου! - "Πρέπει να σας πούμε κύριοι πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, κόσμος αυτοπυροβολείται και πηδάει στο κενό..." - "Μα μη γίνεστε ζητιάνος!!! Είναι ανήθικο να προσπαθείτε να καλύψετε την ανεπάρκειά σας με αυτό τον τρόπο". Το δικό μου οίκτο πάντως τον έχετε.

     • firiki2010 avatar
      firiki2010 @ Βασίλης 04/07/2012 14:50:33

      “Πρέπει να σας πούμε κύριοι πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, κόσμος αυτοπυροβολείται και πηδάει στο κενό… (παρά ταύτα εμείς δεν θέλουμε, δεν μπορούμε, δεν γουστάρουμε βρε αδερφέ να κάνουμε 5 πραγματάκια που έπρεπε ούτως ή άλλως να είχαμε κάνει)”
      Ανεξάρτητα από την δικιά σας την "ευαισθησία" και την δικιά μου "αναλγησία" η ισχύς ενός επιχειρήματος αποδεικνύεται από το πόσο πείθει (όχι εσάς ή εμένα αλλά αυτούς προς τους οποίους απευθύνεται) Εσείς καταλαβαίνετε να λειτουργεί αποτελεσματικά;;;;

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 04/07/2012 02:21:36

  Ενώ άλλοι πουλάνε φούμαρα για δήθεν επαναδιαπραγματεύσεις μόνο ένας υπουργός φαίνεται να έχει πιάσει το νόημα: ο Κώστας Χατζηδάκης!

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dMTrU4hKh3o

  ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ όπως τα λέει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.