#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/07/2010 08:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα που δεν έκανε η ΝΔΓράψαμε ήδη για το σοβαρότατο ζήτημα που δημιουργούν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για το θέμα της υφαλοκρηπίδας: http://www.antinews.gr/?p=55315. Στην ίδια ανάρτηση δημοσιεύσαμε και την άμεση απάντηση του ευρωβουλευτού της ΝΔ που έθετε το ζήτημα στην ορθή βάση του.

Περιμέναμε  λοιπόν ότι η ΝΔ θα έκανε τουλάχιστον μια ερώτηση στην Βουλή επί του θέματος. Αλλά εις μάτην. Την ερώτηση την έκανε τελικά το ΚΚΕ

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Μαυρίκος, σε σχέση με το ζήτημα του καθορισμού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα τονίζεται:

«Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου που έγιναν στις 21/7/2010 στο ραδιοφωνικό σταθμό "Real fm", ανακύπτει σοβαρότατο πρόβλημα σχετικά με τον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διένειμε ο σταθμός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει για το θέμα της υφαλοκρηπίδας πως: "Το πρόβλημα είναι αν θα κάνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα είναι το μικρότερο βάθος, ο βυθός της θαλάσσης σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα που είναι προέκταση των ακτών. Εκεί που σταματάνε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει βυθός πιο ρηχός από τα 200 μέτρα κι αυτό συγκροτεί υφαλοκρηπίδα. Αυτή την υφαλοκρηπίδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να τη διευθετήσουμε ακριβώς για να μη δημιουργούνται συγχύσεις - παρεξηγήσεις και ζητήματα και ο καθένας να μπορεί ελεύθερα πλέον να κάνει τις έρευνές του, ή τις εκμεταλλεύσεις του".

Από τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες δεν έχουν επίσημα διορθωθεί, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για τον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με βάση τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που έχει κυρώσει με το νόμο υπ' αριθ. 2321 της 23 Ιουνίου 1995 (ΦΕΚ Α΄ 136) Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους ΧΙ της Σύμβασης. Η ως άνω Σύμβαση μπήκε σε ισχύ την 19 Αυγούστου 1995.

Επειδή αποδεδειγμένα έχει διαπιστωθεί πως η νατοποίηση του Αιγαίου οδηγεί στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, οι ανησυχίες για τις εξελίξεις μεγαλώνουν. Πολύ περισσότερο αν πάρουμε υπόψη ότι το θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων συνδέεται άμεσα με τη διαμόρφωση συνυποσχετικού για την προσφυγή στη Χάγη.

Ερωτάται η κυβέρνηση, αν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνιστούν νέα προσέγγιση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας κατά τις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση κατά παρέκκλιση και απεμπόληση των όσων προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 στα άρθρα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα (άρθρο 76-Ορισμός της υφαλοκρηπίδος και άρθρο 77-Δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα).

Καλείται επίσης η κυβέρνηση να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα ή τα πρακτικά των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοτουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας».

( ΣΣ: στο γράφημα του Ριζοσπάστη με έντονο σκούρο χρώμα ενδεικτικά οι περιοχές των διεθνών υδάτων του Αιγαίου όπου το βάθος ξεπερνάει τα 200 μέτρα. Εκεί σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας και όποιος θέλεις μπορεί να κάνει έρευνες)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασίλης avatar
  Βασίλης 31/07/2010 10:25:26

  Φάκτορα καλημέρα

  Στο άρθρο σου στις 28/7, "Οι θέσεις του κ. Πάγκαλου για την υφαλοκρηπίδα είναι και θέσεις της κυβέρνησης;", έγραφα σχετικά:

  "Αναρωτιέμαι συνεχώς, γιατί τα θέματα της εθνικής ασφάλειας, έχουν τόσο μικρό ενδιαφέρον σε αυτό το μπλογκ, ενώ στη πραγματικότητα, είναι τα σοβαρότερα που αντιμετωπίζουμε τη παρούσα χρονική στιγμή."

  Μου απάντησες: "Κάνεις μεγάλο λάθος και πρφανως είσαι νέος αναγνώστης. Ψάξε και λίγο πιο πριν"

  Φάκτορα δεν έκανα λάθος. Τα θέματα που ακουμπούν το Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οι προσβολές που υφιστάμεθα από την Τουρκία, η διαρκώς υποχωρητική και κατευναστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι των Τουρκικών αξιώσεων, η προβληματική σιωπή της Νέας Δημοκρατίας, πιστεύω ότι απασχολούν ελάχιστα το ενδιαφέρον των αναγνωστών και σχολιαστών του παρόντος και άλλων μπλογκ.

  Επίσης στην απάντησή μου στις 28/7 έγραφα: "Σχολιάζω όμως και τη τακτική της Νέας Δημοκρατίας, που για μένα είναι απελπιστικά λίγη."

  Σήμερα εσύ στο παρόν άρθρο γράφεις σχετικά: "Περιμέναμε λοιπόν ότι η ΝΔ θα έκανε τουλάχιστον μια ερώτηση στην Βουλή επί του θέματος. Αλλά εις μάτην. Την ερώτηση την έκανε τελικά το ΚΚΕ"

  Δεν είναι περίεργο Φάκτορα και δεν προκαλεί σοβαρό προβληματισμό, το πως ένα δεξιό κόμμα, από ιδεολογία πατριωτικό, με ένα αρχηγό που όσο αφορά τα εθνικά ζητήματα είχε βάλει ψηλά το πήχη στο παρελθόν, να τηρεί τόσο περίεργη σιωπή αντί να έχει ξεσηκώσει το λαό;

  Αναρωτιέμαι, μήπως υπάρχει κάποια κρυφή ατζέντα μεταξύ Σαμαρά και ΓΑΠ για το χειρισμό των υπόψη θεμάτων. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η σιωπή της Νέας Δημοκρατίας. Εμένα οι δηλώσεις του Κουμουτσάκου δεν μου αρκούν.

  Επίσης στις 28/7 επεσήμαινα ότι το πιο ενδιαφέρον άρθρο για τις δηλώσει Πάγκαλου, γράφτηκε στο Ριζοσπάστη, στο οποίο υπήρχε και η παραπάνω εικόνα που παρουσιάζεις στο παρόν άρθρο. Έγραφα συγκεκριμένα:

  "Η πιο σοβαρή, έντονη και τεκμηριωμένη καταγγελία για τις δηλώσεις Πάγκαλου, έγινε από το όργανο του ΚΚΕ, τον “Ριζοσπάστη”, στις 22/7, με τίτλο, «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκχωρήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Από ένα διεθνιστικό όργανο δηλαδή. Τα πατριωτικά κόμματα σιώπησαν.
  Σκέφτομαι, μήπως και η ΝΔ συμφωνεί σιωπηρά με τις ενέργειες του ΓΑΠ! Μήπως δηλαδή, έχουν αποφασίσει και τα δύο κόμματα και ο καραφύρερ, να τελειώνουν με το «κακό σπυρί», των Ε/Τ σχέσεων;;;"

  • anonymous avatar
   anonymous @ Βασίλης 31/07/2010 13:12:25

   Βασίλη,
   κάνεις λάθος. Ως στρατιωτικός περιμένεις ίσως περισσότερα. Όμως τα εθνικά θέματα δεν είναι τα μόνα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Παρόλα αυτά σε αυτή τη σελίδα έχουν ένα καλό ποσοστό αναρτήσεων, μεγαλύτερο από άλλες σελίδες και μάλιστα για θέματα που δε θίγει κανείς.
   Λάβε υπόψη σου ότι ενώ για μια σειρά λόγους τα εθνικά θέματα είναι υπό διωγμόν στη χώρα εδώ θα βρεις αρκετά τέτοια θέματα.

   Μην εκκινείσαι από τη στρατιωτική σου ιδιότητα και βλέπεις τα πράγματα μονομερώς με την έννοια ότι πρέπει να δίνουμε σημασία κυρίως στα εθνικά θέματα. Η σελίδα και οι σχολιαστές δίνουν σημασία σε όλα τα θέματα και πάνω από όλα βάζουν το εθνικό συμφέρον.

 2. Μαυρη Αντιδραση avatar
  Μαυρη Αντιδραση 31/07/2010 10:33:33

  Μα αντιπολιτευση μονο το ΚΚε ειναι? Η λεγομενη αξιωματικη? Τα υπολοιπα κομματα? Εχουμε δηλαδη μια κυβερνηση με συσσωμη την αντιπολιτευση να συμπολιτευεται πλην ΚΚΕ? Ελεος!!!

  • αναρχοδεξιός avatar
   αναρχοδεξιός @ Μαυρη Αντιδραση 31/07/2010 10:38:08

   είναι ένα από τα "παράδοξα" του πολιτικού μας συστήματος το εθνοπροδοτικό κκε να υπεραμύνεται των εθνικών μας κυριαρχιών.
   γι αυτό άλλωστε και παραχωρούμε συνεχώς κυριαρχίες.

  • petros avatar
   petros @ Μαυρη Αντιδραση 01/08/2010 09:36:10

   δυστυχως για σενα,αλλα μονο το κκε αντιστεκεται!

 3. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 31/07/2010 11:13:16

  Καλα τα είπαμε με τον παρίσταμαι και χαιρετώ για τομεάρχη τα πιάσαμε τα λεφτά μας, αυτός εξελίσσεται σε νέα Ντόρα. (ας το έχει υπόψη του, ότι ο κόσμος της ΝΔ δεν τον πάει μία) Επίσης έχω αμφιβολίες και για το τομεάρχη στην άμυνα που νομίζω από ότι φαίνεται δεν κατέχει το αντικείμενο.

 4. Factorx avatar
  Factorx 31/07/2010 11:17:40

  @Βασίλης:
  1. Σου ξαναλεω οτι κάνεις λάθος για τα σχόλια και τα εθνικά θέματα. Συμβαίνει το αντίθετο απο αυτό που λες .Και ειναι λογικό σε εποχές οικονομικής κρίσης αυτα να πάνε σε δεύτερο πλάνο στον σχολιασμό.

  2. Και για τη ΝΔ κανεις λάθος. Πρέπει να διακρίνεις αναμεσα στον πολιτικό λόγο του Σαμαρά και των αλλων. Επικεφαλής του τομέα εξωτερικής πολιτικής είναι ο Αβραμόπουλος

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ Factorx 31/07/2010 12:50:10

   Μένει να δούμε ποιος έχει δίκιο. Εύχομαι να έχεις εσύ.

 5. ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ avatar
  ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ 31/07/2010 12:16:47

  Τι το κουράζετε το πράγμα ρε παιδιά. Ναι, το " εθνοπροδοτικό κόμμα" αναρχοδεξιέ, είναι το μόνο κόμμα που κάνει αντιπολίτευση. Γιατί,οι " εθνοσωτήρες" δεξιοί έχουν - για ποιό λόγο άραγε- καταπιεί τη γλώσσα τους. Για να αποδειχθεί ότι πολιτική δε γίνεται ποτέ με ταμπέλες. Γιατί τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί που εξελίσσονται, όχι εκθέματα στο μουσείο πολιτικής ιστορίας. Και αν οι κομμουνιστές βαρύνονται με πολλά(όπως και η Δεξιά άλλωστε)από το παρελθόν, είναι οι μόνοι που, στις μαύρες μέρες της Πασοκικής Χούντας που διανύουμε, στέκονται στο ύψος τους

  • αναρχοδεξιός avatar
   αναρχοδεξιός @ ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ 31/07/2010 13:39:26

   δυστυχώς έτσι είναι.
   οι νάνοι στέκονται στο ύψος τους ξεδιάντροπα και μας εμπαίζουν.
   σαν μια μαϊμού που έχει κάτσει στο σβέρκο μας και μας βαράει φάπες.
   κατάντια.
   αφού οδηγήσατε τη χώρα εδώ που την οδηγήσατε παριστάνετε τους εθνοσωτήρες τώρα.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ 31/07/2010 15:21:23

   σωστός.

 6. Βασίλης avatar
  Βασίλης 31/07/2010 12:37:31

  Μολονότι δεν είμαι ούτε διεθνολόγος, ούτε διπλωμάτης, πιστεύω ότι η προβληματική που αναπτύσσεται στις σχέσεις μας με τη Τουρκία σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και τα άλλα θέματα υψηλής διπλωματίας που αφορούν το Αιγαίο και τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, είναι αφ’ ενός μεν ζητήματα διεθνούς δικαίου, άρα νομικά, κατά δεύτερο λόγο είναι ζητήματα οικονομικά μιας και αφορούν τα υποτιθέμενα πετρέλαια και τις όποιες άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές του Αιγαίου, πάνω απ’ όλα όμως είναι ζήτηματα ασφάλειας και άσκησης κυριαρχίας. Δυστυχώς όμως η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί το σύμβαση για το δίκαιο των θαλασσών και ούτε την έχει υπογράψει και άρα δεν αποδέχεται ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και τώρα δεν αποδέχεται ότι τα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου διαθέτουν και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

  Η Ελλάδα παραδέχεται ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και έχει ζητήσει να παραπεμφθεί αυτή η διαφορά στο δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να συμφωνήσουν Ελλάδα και Τουρκία σε ένα συνυποσχετικό, πράγμα που δεν έγινε εφικτό εδώ και 34 χρόνια. Το θέμα είναι ότι αν τελικά καταλήξουμε στο δικαστήριο της Χάγης, το δικαστήριο θα δικάσει με βάση πολιτικά κριτήρια. Η απόφασή του θα είναι ένας πολιτικός συμβιβασμός.

  Οι δηλώσεις όμως του Πάγκαλου, ανατρέπουν τα πάντα. Αρνούνται τις μέχρι σήμερα θέσεις μας ότι τα νησιά του Αιγαίου, με βάση το διεθνές δίκαιο, διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Αρνούνται την πάγια πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, ότι η υφαλοκρηπίδα που βρίσκεται δυτικά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, είναι αποκλειστικά δική μας. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ουσιαστικά ικανοποιούν τις πάγιες Τουρκικές αξιώσεις, ότι δηλαδή Ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι ότι περιέχεται στα «χωρικά μας ύδατα των έξι μιλίων» και όλη η υπόλοιπη υφαλοκρηπίδα θα πρέπει να μοιραστεί στη βάση του 50% – 50%.

  Δεν πρέπει ακόμη να μας διαφεύγει ότι η έννοια και η σημασία της υφαλοκρηπίδας, έχουν πλέον υπερκερασθεί από την έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Όταν ο πολλά βαρύς υβριστής λέγει, «Τα "Πίρι Ρέις" και "Τσεσμέ" κάνουν έρευνες σε διεθνή ύδατα, όπου όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες, όχι μόνο οι παράκτιες χώρες. Οχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία. Μπορεί να έρθει πλοίο ρώσικο, αμερικάνικο, ή από το Κονγκό. Στα διεθνή ύδατα, όποιος θέλει μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Στο Αιγαίο υπάρχει το πρόβλημα (...) Στα διεθνή ύδατα, δεν είναι ούτε δικά μας...», είναι σαν ουσιαστικά η Ελλάδα να αρνείται τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ που της ανήκει και που με βάση το διεθνές δίκαιο στην ΑΟΖ του Αιγαίου, δεν έχει κανένας άλλος δικαιώματα πλην των παράκτιων συνορευόντων κρατών.

  Το ερώτημα είναι αν οι δηλώσεις Πάγκαλου έγιναν σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό!!!;;; Και αν ναι, τότε τι θέλουν να μας πουν οι ποιητές;;;

  Κατά τη προσωπική μου γνώμη όμως, η όλη προβληματική των Ε/Τ σχέσεων, είναι ζήτημα γεωγραφίας, συμφερόντων ασφαλείας και ισχύος.

  Γεωγραφίας διότι:

  · Τα νησιά του Αιγαίου ελέγχουν απόλυτα πολύ σημαντικής γεωστρατηγικής γεωπολιτικής και γεωοικονομικής αξίας άξονες συγκοινωνιών και πάντοτε οι πόλεμοι διεξάγονταν «δια τας οδούς και επί των οδών».
  · Μόνη της η Κρήτη με τα τέσσερα πολεμικά της αεροδρόμια και κατέχοντας κεντρική θέση στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί το απόλυτο στρατηγικό κλειδί όλης της υπόψη περιοχής.
  · Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελούν μια συνεχή αλυσίδα, που περισφίγγουν την Τουρκία και ελέγχουν απόλυτα τα ανατολικά παράλιά της.
  · Η Λήμνος αποτελεί το πώμα που σφραγίζει την έξοδο των στενών και σε συνδυασμό με τη Σκύρο και τα μεγάλης αξίας πολεμικά αεροδρόμια που διαθέτουν, ελέγχουν απόλυτα το κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.
  · Η Λέσβος ευρίσκεται κατά τα 4/5, εντός του κόλπου του Αδραμυτίου και ελέγχει την έξοδο του κόλπου της Σμύρνης.
  · Η Χίος ελέγχει τη χερσόνησο της Ερυθραίας και η Σάμος είναι σφηνωμένη στο κόλπο της Εφέσου.
  · Η Κως κλείνει το κόλπο της Αλικαρνασσού και η Σύμη με τη Ρόδο ελέγχουν τους κόλπους της Μαρμαρίδας, το ναύσταθμο του Ακσάζ και το αεροδρόμιο του Dalaman.
  · Το Καστελόριζο, μια κουτσουλιά στο χάρτη, διαθέτει με βάση το δίκαιο των θαλασσών, ΑΟΖ και ενοποιεί τις ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου.

  Ασφάλειας

  Η Τουρκία μια μεγάλη χώρα, που φιλοδοξεί να αναστήσει το Οθωμανικό της παρελθόν και να εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη, πνίγεται και ασφυκτιά πίσω από το κλοιό των νησιών μας και επιζητεί να τα ανατρέψει όλα. Δηλώνει ανασφάλεια, αν και όχι ευθέως. Για να το καταλάβουμε, θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα νοιώθαμε εμείς, αν η Εύβοια, η Τζια, η Άνδρος, η Αίγινα, τα Κύθηρα κ.α. βρίσκονταν στη κυριαρχία της Τουρκίας.

  Η Τουρκία με διάφορους τρόπους και σχεδιασμούς επιζητεί να υπερκεράσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να τα θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό της.
  Ο έλεγχος της υφαλοκρηπίδας στη βάση του 50 – 50, είναι ένας τρόπος για να επιτύχει την υπερκέραση της γραμμής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και να ασκεί δικαιωματικά έλεγχο δυτικά των υπόψη νησιών.

  Στο ίδιο σκοπό αποβλέπουν και οι λοιπές επιδιώξεις της Τουρκίας για την ευθύνη έρευνας και διάσωσης και τον έλεγχο του εναέριου χώρου του Αιγαίου και την διατήρηση σε ισχύ της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδος σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.

  Το Αιγαίο όμως είναι η καρδιά η ψυχή και το πνεύμα της Ελλάδας. Είναι το αίμα και η ζωή της. Είναι η γενεσιουργός αιτία του πολιτισμού της. Είναι η προκεχωρημένη αμυντική περιοχή της, είναι η ασφάλεια της. Αν χάσουμε το Αιγαίο, θα χαθεί και η Ελλάδα.

  Κατόπιν των παραπάνω:

  · Οι προβληματικές μας σχέσεις με τη Τουρκία θα συνεχιστούν έως ότου η Τουρκία κατορθώσει να μετεξελιχθεί σε μια δυτικού τύπου Δημοκρατία, να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα με τις μειονότητές της και να απαρνηθεί το αυτοκρατορικό της παρελθόν και την αναθεωρητική πολιτική της.
  · Όποιες υποχωρήσεις και αν κάνουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι δεν μπορούν να λύσουν το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας, δηλαδή ότι ασφυκτιά από τη γεωγραφική θέση των νησιών του Αιγαίου. Καμιά Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει να αυτοχειριασθεί.
  · Ο κατευνασμός ως πολιτική αντιμετώπισης των αξιώσεων και της προκλητικότητας της Τουρκίας, δεν μπορεί παρά να είναι μια αδιέξοδη πολιτική, που θα ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη της γείτονος.

  Οι παραπάνω διαπιστώσεις με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προβληματικές μας σχέσεις με τη Τουρκία μετεξελίσσονται σε πρόβλημα συσχετισμού ισχύος. Αν έχεις νύχια θα ξυστείς, διαφορετικά θα σε ξύσουν άλλοι. Αν έχεις ισχύ, θα απαγορεύσεις στον αντίπαλό να σου βάλει χέρι, διαφορετικά θα σε πάρει αμπάριζα.

  Ισχύς για να μη μπερδευόμαστε, είναι μια συνάρτηση πολλών παραγόντων, ένας από τους οποίους είναι η στρατιωτική ισχύς.

  Ο πολύς Νταβούτογλου, θεωρεί ότι ο σημαντικότερος πολλαπλασιαστής στη συνάρτηση της ισχύος, είναι η πολιτική βούληση. Η θέληση δηλαδή ενός έθνους να ζήσει.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Βασίλης 31/07/2010 15:17:24

   Αν ήμασταν 40 εκ γηγενής πληθυσμός με το ίδιο επίπεδο διαβίωσης που έχουμε σήμερα όλα τα παραπάνω δε θα ίσχυαν.

   Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ότι εμείς προοδευτικά αδυνατίζουμε, δεν το καταλαβαίνουμε, και μιλάμε με τεχνικούς όρους. Το πράγμα είναι απλό. Έχεις την αποτρεπτική ισχύ που χρειάζεσαι; Ναι ή όχι; Αν δεν την έχεις τι κάνεις για να την αποκτήσεις;

   Εμείς μάλλον δεν την έχουμε ή βρισκόμαστε στα όρια αλλά το χειρότερο είναι πως αντί να κάνουμε ανάταξη να προχωρήσουμε μπροστά ή τουλάχιστον να σταθεροποιηθούμε κάπου διολισθαίνουμε προς τα κάτω. Αυτό είναι το πρόβλημα φίλε μου και όχι η Τουρκία. Η Τουρκία μεγεθύνεται και όσο μεγαλώνει θα διεκδικεί. Και γη και θάλασσα και υφαλοκρηπίδα. Δε θα κάτσει να ανέχεται 5 νησιά να της κόβουν τη δυνατότητα εξόδου στη θάλασσα. Τους δε νόμους, συνθήκες διεθνές δίκαιο κλπ. θα τα γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

 7. teo avatar
  teo 31/07/2010 13:53:47

  Τι ειπε ο κυριος ΓΑΠ; Οτι κανει την επνασταση του αυτονοητου; Τα ιδια λεγει και ο Καρζαι στο Αβγανισταν. επισης τα ιδια λεγει και ο Αλαουι στη Βαγδατη. Αμφιβαλω οτι η φραση αυτη ειναι του κ. ΓΑΠ. Καποιο φαυλο γερακι του πασοκ του την ειπε να την πει.

 8. antiochos avatar
  antiochos 31/07/2010 15:17:48

  Ειναι πολλες οι ερωτησεις που δεν εκανε η ΝΔ..
  Απλα γιατι ετσι μονο μπορει να κατεδαφιζει ΓΑΠ ανενοχλητος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.