17/09/2009 14:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια επιστολή του κ. Τρίμη για το θέμα της «Ε» και η απάντηση του antinews.

Αγαπητοί φίλοι του ANTINEWS

Κάποιος επισκέπτης της ιστοσελίδας σας με το όνομα ΣΠΥΡΟΣ θεωρεί ότι ευθύνομαι για τις «απολύσεις» (που ευτυχώς τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν) των συναδέλφων μου στην Ελευθεροτυπία Ρουμπάνη και Σταυρόπουλου.Επειδή επιθυμώ ως δημοσιογράφος, συνδικαλιστής και αριστερός πολίτης (υποστηρίζω ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ), να αποκαταστήσω την αλήθεια, παρακαλώ να δημοσιεύσετε στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας σας την ανακοίνωση που ακολουθεί της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ, της οποίας τυγχάνω ιδρυτικό μέλος. Επίσης, αν σέβεστε τις αρχές της δεοντολογίας, «σχόλια» κακόβουλων προσώπων αγνώστων στοιχείων και κινήτρων δεν θα έπρεπε να δημοσιεύετε, έτσι γενικώς, χάριν, δήθεν, της «ελευθερίας της έκφρασης».

 Υ.Γ. Μαζί με άλλους συναδέλφους αιρετούς στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ δημοσιογράφους της Ελευθεροτυπίας, συμμετείχα στις πολύωρες διαπραγματεύσεις με την ιδιοκτησία και τη διεύθυνση της εφημερίδας (παρόντος σε μια ορισμένη φάση και του Στάθη Σταυρόπουλου) για την αποτροπή της απόλυσης των δύο συναδέλφων.

Με τιμή


Δ. Τρίμης

 

Η απάντηση του «antinews»: κ. Τρίμη όπως είδατε δημοσιεύουμε ευχαρίστως την επιστολή σας. Να μας επιτρέψετε όμως να παρατηρήσουμε ότι αυτό το «χάριν, δήθεν, της «ελευθερίας της έκφρασης» είναι πολύ ατυχές. Όπως ο ΙΟΣ έχει δικαίωμα να εκφράζει τις γνωστές θέσεις του, έτσι και οι αναγνώστες έχουν πλέον την δυνατότητα να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις γι αυτές, στο διαδίκτυο πλέον και όχι στην «Ελευθεροτυπία» - με πολλά εισαγωγικά. Στην πραγματική ελευθεροτυπία δεν χωράνε περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης. Και μας εκπλήσσει που διαβάζουμε υποδείξεις για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, από έναν υπερασπιστή της. Η μοναδική απαγόρευση που έχουμε θέσει είναι οι ύβρεις, οι προπηλακισμοί και η απροκάλυπτη προπαγάνδα και προσπαθούμε να την τηρούμε στο μέτρο του δυνατού, λόγω της πληθώρας των σχολίων.

 Στα σχόλια ανακοίνωση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ.

 Περιμένουμε επίσης την απάντηση του Σπύρου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 17/09/2009 14:06:39

  «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ 16/9/2009
  Οι εκπρόσωποι της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ που εργάζονται στην Ελευθεροτυπία κατέθεσαν, στις 15/9, στην ιδιοκτησία της εφημερίδας και στους συναδέλφους τους τις ακόλουθες θέσεις -με αφορμή την κρίση που δημιουργήθηκε με τις υποψηφιότητες στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ των συναδέλφων Στάθη και Γρ. Ρουμπάνη
  “Εφόσον και οι δυο συνάδελφοί μας Γρηγόρης Ρουμπάνης και Στάθης Σταυρόπουλος αποφάσισαν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα θέτοντας υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια του αναγνωρισμενου πολιτικού σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο θέμα που θα μπορούσε να υπάρξει είναι ηθικής και δεοντολογικής τάξης. Δηλαδή κατά το διάστημα της προεκλογικής περιόδου οι υποψήφιοι βουλευτές, δημοσιογράφοι με τους συνδυασμούς ενός κόμματος, απλώς “παγώνουν” τη σχέση τους με το μέσο ενημέρωσης στο οποίο εργάζονται (εν προκειμένω δεν αρθρογραφούν στην Ελευθεροτυπία) και εν συνεχεία, εάν εκλεγούν, τότε εφόσον το επιθυμούν επαναδιαπραγματεύονται την εργασιακή τους σχέση με το μέσο ενημέρωσης ή την αναστέλλουν, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τυπικό κώλυμα ή ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του βουλευτή με εκείνη του δημοσιογράφου (δείτε λόγου χάρη τη σχέση του Περικλή Κοροβέση, της Λιάνας Κανέλλη και άλλων βουλευτών δημοσιογράφων με διάφορα ΜΜΕ).
  Ολα τα προηγούμενα οι ίδιοι οι συνάδελφοι μας Ρουμπάνης και Στάθης τα έθεσαν εγκαίρως τόσο προς τη διεύθυνση όσο και προς την ιδιοκτησία, ακολουθώντας πιστά τα τυπικά και ουσιαστικά προβλεπόμενα στην ελληνική δημόσια ζωή, την πολιτική και τη δημοσιογραφία.
  Συνεπώς είναι ακατανόητη (και καταστροφική για την ελευθεροτυπία και την “Ελευθεροτυπία”) οποιαδήποτε απόπειρα της εφημερίδας να υποχρεώσει τους συντάκτες της να …παραιτηθούν με πρόσχημα την πολιτική τους ιδιότητα.
  Υ.Γ. Η άποψή μας -όπως είναι πλέον γνωστό, σήμερα 16/9, τελικώς έγινε αποδεκτή από την διεύθυνση και την ιδιοκτησία της Ελευθεροτυπίας και δεν υφίσταται θέμα καμίας απόλυσης.”

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/09/2009 14:13:51

  "... ως αριστερός πολίτης.."

  Αριστερά μπαίνοντας ή βγαίνοντας ;

  • maquis avatar
   maquis @ Προφήτης 17/09/2009 23:46:04

   Καλόοοοο....!!!

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/09/2009 14:32:15

  Προς τον κήνσορα κο Τρίμη:

  "ως ανώνυμοι τους αναγκάζουμε να απαντούν με επιχειρήματα
  ενώ ως επώνυμοι τα επιχειρήματα τους τα μετατρέπουν σε πίεση...
  Πίεση που μεταφράζεται σε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να εφεύρει ένα διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο πολιτικό-οικονομικό σύστημα."

  • Le canard avatar
   Le canard @ Strange Attractor 17/09/2009 14:51:56

   Η επωνυμία είναι ασπίδα, αλλά και αιχμή δόρατος.Το ίδιο και η ανωνυμία ενός σχολιαστή, αν και πολύ λιγότερο. Ο επώνυμος έχει συνήθως εξουσία (αν και όχι όλοι, έτσι!), ενώ ο ανώνυμος συχνά, όχι. Οπως και να'χει, ατυχείς ορισμένες διατυπώσεις του κ.Τρίμη, όχι για τίποτε άλλο, αλλά επειδή ρίχνει την ευθύνη στο συγκεκριμένο μπλόγκ. Ακόμα δενμ έχει μάθει ότι την ευθύνη για την ανάρτηση φέρει ο διαχειρισητής του σάϊτ και ότι τα σχόλια (πέραν των ύβρεων) δεν κόβονται με το έτσι θέλω; Αντε μετά αυτοί οι άνθρωποι της ΕΣΗΕΑ να καταλάβουν το νέο -ηλεκτρονικό- τοπίο που διαμορφώνεται παγκόσμια.

   Οσον αφορά τα περί του συμβάντος στην Ε, έτσι είναι όπως τα λέει. Να σημειωθεί ότι πολλές φορές σημαντική μερίδα ακόμα και των εργαζομένων στην Ε του έχουν ασκήσει έντονη κριτική, ή κράτησαν απέναντί του και σκληρότερη στάση. Για τις σχέσεις του με την Μάνια, ας μιλήσουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι της Ε.

   Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα λέγεται ΕΣΗΕΑ. Και ναι μεν, η Συσπείρωση κρατάει σαφώς πιο φιλεργατική στάση από ότι οι απαράδεκτοι εργατοπατέρες, Σόμπολος (ΝΔ) και Τσαλαπάτης (ΠΑΣΟΚ), και οι συγκεκαλυμμένοι συστημικοί της παράταξςη του ΚΚΕ (Ράμμος, Νταουντάκη) αλλά από πλευράς ουσιαστικής και δυναμικης παρέμβασης η Συσπείρωση είναι το λιγότερο "σκόρπια διαδήλωση". Ομαδικά, γοα διαφορετικούς λόγους ο καθένας (είτε συνειδητά, είτε για λόγους πολιτικής αδυναμίας ή συνδικαλιστικού αδιεξόδου των ιδίων και της ίδιας της ΕΣΗΕΑ), ξεπουλάνε εκ του αποτελέσματος, τους αγώνες των εργαζομένων. Κλασσική περίπτωση, η στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους του Ελεύθερου Τύπου (της πρώτης μεγάλης εκδοτικής εταιρείας που έκλεισε), που τώρα τους αδειάζουν ομαδικά και απροκάλυπτα άπαντες, κάνοντας πλάτες στους νέους ιδιοκτήτες (Σκαναβή-Μπενέκο). Χτές η ΕΣΗΕΑ είχε συνάντηση με τον Μπενέκο (σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ γνωρίζονται πολύ καλά μαζί του). Εδώ δεν ξέρουμε ούτε καν εάν και ποιοί είναι πίσω από τους δύο, ούτε πόσο βιώσιμο θα είναι το εγχείρημά τους (εάν δηλαδή μπορεί να κλείσει η εφημερίδα μετά απο μερικούς μήνες απο την έκδοσή του), και οι συνδικαλισταράδες δεν μπαίνουν στον κόπο να διαπραγματευτούν με τους νέους ιδιοκτήτες να πάρουν πίσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό των παλαιών εργαζομένων του Ελ.Τύπου. Είναι προφανές ότι θα λειτουργήσουν πελατειακά για να "διορίσουν" πρώτα τους δικούς τους και μετά ας πάνε και όσοι μείνουν στην ψάθα.

 4. ataktos avatar
  ataktos 17/09/2009 15:40:40

  Τιμά η άμεση ανταπόκριση του κ.Τριμη στο δημοσίευμα .Του ευχόμαστε κουράγιο ..

 5. o Μήτσος avatar
  o Μήτσος 17/09/2009 17:00:20

  Ο Δημήτρης Τρίμης πάντα ήταν και είναι εργάτης της δημοσιογραφίας. Δουλεύει σοβαρά, χωρίς φανφάρες, χωρίς πενταψήφιους μισθούς και με σοβαρότητα.

  Ο Σπύρος πέταξε μία μπούρδα στο σχόλιο του η οποία είναι αδικαιολόγητη.

  Από την άλλη μεριά καλά έκανε ο Φάκτωρας που άφησε τον Τρίμη να ζητήσει το λόγο και δεν έκοψε την μπούρδα ο ίδιος.

  Τώρα περιμένουμε από τον Σπύρο να αιτιολογήσει την μπούρδα που πέταξε...

  • Factorx avatar
   Factorx @ o Μήτσος 17/09/2009 19:46:15

   επειδή μας έχεις πεθάνει στις μπουρδες,τελευταία προειδοποίηση

  • Σπύρος avatar
   Σπύρος @ o Μήτσος 18/09/2009 01:57:51

   Μητσο εσυ τι παριστανεις μαναμ??
   Που δουλευεις??
   Στο Ανακριτικό Της Ασφάλειας??????????

 6. Γυναίκα του Καίσαρα avatar
  Γυναίκα του Καίσαρα 17/09/2009 17:27:24

  Εχω διαφορετική άποψη από τους προλαλήσαντες: 1. Η απόλυση (με τη νόμιμη αποζημίωση) αποτελεί άσκηση του αναφαίρετου διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη κα μπορεί να γίνει για οποιονδήποτε λόγο ή και χωρίς εμφανή λόγο.
  2. Οσον αφορά την περίπτωση εδώ, η εργοδότρια κατ' εμέ είχε κάθε δικαίωμα να απολύσει δύο δημοσιογράφους που πολιτεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ενέργειά τους βλάπτει την επιχείρησή της, ή αντίθετα να τους συγχαρεί κιόλας αν πολιτεύονταν με το ΠΑΣΟΚ, άν έκρινε ότι έτσι ωφελείται η εφημερίδα. Θα ήθελα να σχολιάσουν οι λοιποί έγκριτοι δημοσιογράφοι αν θεωρούν δηλ, ότι τελικά η ενέργεια αυτή θα ανεβάσει ή θα κατεβάσει κυκλοφοριακά την "Ελευθεροτυπία".
  3. Σημειώνω ότι δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι δεοντολογικά ανεπίτρεπτο στον δημοσιογράφο ακόμη και το να αποκαλύψει δημόσια τις κομματικές του πεποιθήσεις. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι δημοσιογράφοι "ποιούν την νήσσα" ως προς τα ισχύοντα σχετικώς στην Ευρώπη.

  • Edo avatar
   Edo @ Γυναίκα του Καίσαρα 18/09/2009 02:49:02

   Γυναίκα του Καίσαρα, όχι μόνο να φαίνεσαι αλλά και να είσαι τίμια

   • Γυναίκα του Καίσαρα avatar
    Γυναίκα του Καίσαρα @ Edo 18/09/2009 11:56:48

    @Edo: Ακριβώς επειδή (εδώ) θέλω να φαίνομαι τίμια, δηλ ασχολούμαιμόνο με τους τύπους, ξαναρωτώ τους δημοσιογράφους: Κατά τη γνώμη σας είναι δεοντολογικά ορθό να αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος δημόσια τις κομματικές του πεποιθήσεις ή ακόμη και να πολιτεύεται όντας δημοσιογράφος;

 7. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 17/09/2009 17:35:58

  Μπούρδα ξε-μπούρδα, ήταν γνώμη σχολιαστού σε blog. Ο κύριος Τρίμης δεν έπρεπε να προσδιορίσει το όνομα του σχολιαστή, γιατί τώρα το επίπεδο πέφτει και περιμένουμε όλοι πως θα αντιδράσει ο σχολιαστής λες και είμαστε σε μεσημεριανή εκπομπή.
  Κανένας μας δεν ξεκινάει σε κάθε του σχόλιο με εισαγωγή «γνώμη μου είναι πως» ή «πιστεύω ότι». Αυτά εννοούνται και μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό. Ο κάθε σχολιαστής έχει σχηματισμένες κάποιες εικόνες στο μυαλό του και βάση αυτών κρίνει, εικάζει ή προεξοφλεί αρκετές φορές κάποια πράγματα.
  Με την ανακοίνωση του κυρίου Τρίμη το θέμα κανονικά θεωρείται λήξαν.
  Γιατί αν συνεχιστεί, το πράγμα θα ξεφύγει περί ανέμων και υδάτων σε στυλ «μπορεί σε αυτό το σημείο ίσως να μην έγιναν έτσι τα πράγματα, αλλά τι έχει να μας πει ο κύριος Τρίμης για τούτο, εκείνο, το άλλο και το παραπέρα».
  Εξ’ αρχής δεν έπρεπε να υπάρξει τέτοια αντίδραση. Στις κεντρικές αναρτήσεις ίσως υπάρχει θέμα, αλλά αλίμονο αν δημόσια πρόσωπα έβγαιναν στα blogs να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οτιδήποτε γράφεται σε σχόλια.

 8. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 17/09/2009 17:38:05

  "Τώρα περιμένουμε απο τον Σπύρο να αιτιολογήσει την μπούρδα που πέταξε".


  Μήτσο, κατάλαβες την μπούρδα που πέταξες ;

 9. Orestios avatar
  Orestios 17/09/2009 17:54:34

  Οι συνταγματάρχες της επταετίας μπροστά του είναι αρνιά. Κάνει την παναγίτσα τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πόσο αδίστακτοι μπορούν να γίνουν χάριν της δήθεν ελευθερίας της έκφρασης.
  Μα τόσο ψωνάρα είναι που στέλνει και επιστολή?

 10. osaperas avatar
  osaperas 17/09/2009 18:55:31

  Στην ελευθεροτυπία γίνεται ....πάρτι διασυνδεσεων με τα κόμματα. Οι δύο του Σύριζα πείραξαν τη Τεγοπούλου;

  Κι από την άλλη οι δύο του Σύριζα θεωρούν ότι είναι σωστό να είναι στο σύριζα και συνάμα να κανουν πολιτικό ρεπορταζ;

 11. sayra avatar
  sayra 17/09/2009 19:11:22

  Kρίμα για τη Μάνια. Υπέκυψε στο δουκάτο των Τρίμηδων και απέδειξε ότι ο ΙΟΣ έχει τον έλεγχο στην εφημερίδα της. Είναι τελειωμένη. Αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να την πουλήσει την Ελευθεροτυπία και τότε έχουμε να δούμε να επαναλαμβάνεται το δράμα που αντιμετώπισε η Liberation μόλις μπήκε το μεγάλαιο κεφάλαιο. Αλλά ποιός σοβαρός επιχειρηματίας θα επενδύσει στην Ελευθεριτυπία όταν θα γνωρίζει εκτον προτέρων ότι θα πρέπει να συμφωνεί με τις αποφάσεις του ο Τρίμης και ο ΣΥΡΙΖΑ.Ειχαν δεν ειχαν την έκαναν Αυγή την Ελευθεροτυπία. Κρίμα και πάλι

  • Edo avatar
   Edo @ sayra 18/09/2009 02:50:45

   Σιγά μην κλάψουμε κιόλας ρε sayra. "Εάν βγεί το ΠΑΣΟΚ η Ε έχει πέντε χρόνια ύπαρξης, εάν δεν βγεί έχει μόνο ένα χρόνοα", αυτό πιστεύπουν κάποιοι ξεδιάντροποι εκεί. Τι μου λές τώρα;

 12. Eτσι και Αλιώς avatar
  Eτσι και Αλιώς 17/09/2009 19:48:04

  Λέει ο factorx
  "Η μοναδική απαγόρευση που έχουμε θέσει είναι οι ύβρεις, οι προπηλακισμοί και η απροκάλυπτη προπαγάνδα και προσπαθούμε να την τηρούμε στο μέτρο του δυνατού, λόγω της πληθώρας των σχολίων."
  ...και φυσικά ακολουθεί οχετός από ύβρεις π.χ.
  λέει ό ένας
  " Οι συνταγματάρχες της επταετίας μπροστά του είναι αρνιά. Κάνει την παναγίτσα τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πόσο αδίστακτοι μπορούν να γίνουν χάριν της δήθεν ελευθερίας της έκφρασης.
  Μα τόσο ψωνάρα είναι που στέλνει και επιστολή?"

  λέει ο άλλος ". Γνώριζα ότι αποτελεί μέρος του κατεστημένου αλλά όχι να είναι και φασίστες με συμπεριφορές τύπου Αυριανής!! Αίσχος!! Αίσχος!!"

  Κατά τα άλλα εδώ μέσα έχουμε θέσει απαγορευση υβρεων !!!
  Η δημοκρατία και η σοβαρότητα στην blogσφαιρα αργεί πολύ...!!!!
  Eτσι και αλλιώς δεν κοστίζει να λέει ότι μαλ@@@κία του κατέβει εδώ μέσα!!
  Ετσι και αλιώς τζάμπα είναι!!!!
  Εμπρός βρέ όλοι μαζί να αγοράσουμε την εφημερίδα του ¨"κομιστή " ή του εργολαβου ή του μεγάρου μουσικής.
  Ετσι και αλιώς η εφημερίδα δεν είναι των συντακτών είναι τους ενός προσώπου!!!
  Εξάλου "πριν τον δούμε ΓΙΑΝΝΗ τον βαφτίσαμε !!!"
  δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η γνωμη των δύο (ΣΤΑΘΗΣ,ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ) που δεν την ακουσαμε ακόμη!!!
  Εμείς την απόφαση την βγάλαμε!!!!
  Υ.Γ.
  Μεταξύ μας παιδιά έχει σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει περίπτωση να μην διαβάζουμε εφημερίδες όχι επειδή είναι αναξιοπιστες ...αλλά να ..είμαστε λίγο τεμπελόσκυλα (δεν ανοιγουμε καν βιβλία αλλά μόνο αυτά για το στοιχημα)
  επειδή σερφάρουμε τζάμπα μέσω του intrenet(βρε αδερφέ ότι δηλαδή γίνεται σε όλο τον κόσμο ΗΠΑ ,ΕΥΡΩΠΗ που εκεί ο τύπος βρίσκαται σε κρίση!!)

  Φοβάμαι την ώρα που η μοναδικός τρόπος ενημέρωσης θα είναι ο "ανώνυμος" της blogσφαιρας !!!

 13. Edo avatar
  Edo 17/09/2009 20:02:28

  Σωστός. Διασυνδέσεων και διαπλοκών με κόμματα, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 14. Edo avatar
  Edo 17/09/2009 20:04:29

  Καλά έκανες την τρίχα τριχιά, βρε παιδί μου. Για να μην πώ ότι το πάς κατά το είπαμε στη γριά να χέσεις κι εκείνη ξεκωλώθηκε

 15. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/09/2009 20:57:09

  Ο « Ιός της Ελευθεροτυπίας»: Νεοταξική ανάπλαση
  Του Νίκου Πικρού

  Στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί, με ισχυρές προσβάσεις στα ΜΜΕ, ένα πλατύ «αριστερό» νεοταξικό μόρφωμα: Μια στρατιά πρώην αριστερών, «ανανεωτών», «εκσυγχρονιστών» σοσιαλδημοκρατών και κάποιων «αριστεριστών» μαζί με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους και ταυτοχρόνως, «γραικύλοι εξ επαγγέλματος και αθύρματα εξ επιλογής», σχηματίζουν ένα ευρύ φάσμα που εξωραΐζει τη βαρβαρότητα του πλανητικού ιμπεριαλισμού και παρέχει εμμέσως, ακόμα και ευθέως, «προοδευτικές» ιδεολογικές υπηρεσίες στη Νέα Τάξη.

  Βεβαίως δημιουργούν, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, απορίες οι παρά φύσιν ιδεολογικές επιμειξίες: Κορυφαίοι νεοφιλελεύθεροι μαζί με «μαχητές της Αριστεράς» και της «ακροαριστεράς». Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι ότι αν και πολιτικά ετερόκλητοι εκπροσωπούν απροσχημάτιστα την ίδια μαχητική υπεράσπιση της Νέας Τάξης.

  Πρακτικά όλο αυτό το «αριστερό-νεοφιλελεύθερο» μόρφωμα εκφράστηκε «αφηνιασμένα» και φανατικά στην ιμπεριαλιστική θηριωδία κατά της Σερβίας. Εξωράισε και στήριξε το ΝΑΤΟϊκό εφιάλτη του πολέμου. Καθαγίασε το τερατώδες ιμπεριαλιστικό έγκλημα και τη βροντώδη υποκρισία του πλανητικού ιμπεριαλισμού. Αν εξετάσει κανείς τα «επιχειρήματα» αυτού του «προοδευτικού μορφώματος» θα διαπιστώσει όχι μόνο ότι αυτά μεροληπτούσαν υπέρ του ΝΑΤΟ, αλλά αντλούνταν ευθέως από το οπλοστάσιο του Κλίντον και του Μπλερ και αναπαρήγαγαν τη φαιά προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού.

  Μια από τις κύριες, δημοσιογραφικά θεσμοθετημένες, εστίες της πονηρής αριστεροφωνίας είναι οι «Ιοί» της «Ελευθεροτυπίας». Είναι η μαγιά για τη νεοταξική ανάπλαση αριστερών και ακροαριστερών δυνάμεων. Είναι ιοί που με μαρξιστικό προσωπείο μικροβιάζουν και μολύνουν αριστερούς. Το οπλοστάσιο αυτών των «αριστερών» σφογγοκωλάριων του κοσμοπολιτισμού είναι κυρίως ο εθνικιστικός, ρατσιστικός και ακροδεξιός στιγματισμός όλων εκείνων που αντιτάσσονται στον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης και υπερασπίζονται τον ιστορικό, πολιτισμικό και εθνικό μας ιστό. Για αυτούς τους «μαρξιστές» κοσμοπολίτες η υπεράσπιση των παραδόσεων είναι εθνικισμός και ακροδεξιά παρέκκλιση. «Προοδευτικό» είναι η φουτουριστική απόρριψη του παρελθόντος.

  Λησμονούν βεβαίως ή συνειδητά θέλουν να αγνοούν το ακόλουθο, όχι εθνικιστικό, αλλά μαρξιστικό αξίωμα: Ένας λαός (ή μια τάξη) που έχει αποκοπεί από το δικό του παρελθόν είναι πολύ λιγότερο ελεύθερος να διαλέξει και να δράσει ως λαός (ή ως τάξη), παρά αν είχε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί στην Ιστορία.

  Σε όλα τα μεγάλα και ουσιώδη ζητήματα οι «Ιοί της Ελευθεροτυπίας» έδιναν, με το δόλιο τέχνασμα των «ίσων αποστάσεων», το «αριστερό» άλλοθι στην πλανητική βαρβαρότητα, εκλαΐκευαν και προπαγάνδιζαν τα «επιχειρήματα» και τα ιδεολογήματα της νέας ιμπεριαλιστικής αποικιοκρατίας.


  Συνοπτικές επισημάνσεις

  Σερβία: Στη ΝΑΤΟϊκή θηριωδία κατά της Σερβίας οι «Ιοί», από κοινού με το «αριστερο-νεοφιλεύθερο» νεφέλωμα μιλούσαν και διόγκωναν τα εγκλήματα του «δικτάτορα» Μιλόσεβιτς και υποβάθμιζαν την ιμπεριαλιστική ισοπέδωση ενός λαού, το τερατώδες ιμπεριαλιστικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Με γενικόλογες ηθικές αφαιρέσεις κατά του πολέμου και υπέρ της «αλήθειας» και τις «αντικειμενικότητας» μετέθεταν τη φρίκη στις «αποκαλύψεις» για την «απανθρωπιά» του «αιμοσταγούς» Μιλόσεβιτς!

  Οτσαλάν: Η παράδοσή του στην Τουρκία, μια πράξη πολιτικής υποτέλειας, ιδεολογικά και ηθικά άθλια εμφανίστηκε μέσω των επινοήσεων του τρόμου, της πατριδοκαπηλίας, του εθνικισμού και της πολεμικής απειλής ως αναγκαιότητα και ρεαλισμός.

  Αφγανιστάν: Εδώ ο «μπαμπούλας» για τη νομιμοποίηση του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος ήταν το φάντασμα του Μπιν Λάντεν. Έκτοτε το φάντασμα αυτό και της Αλ Κάιντα αιωρούνται για πάσα χρήση!

  Ιράκ: Εδώ το «ηθικό άλλοθι» ήταν ο δικτάτορας «σφαγέας» Σαντάμ! Η «νεοταξική αριστερά», το «σφαγέα» Σαντάμ έβλεπε και όχι τον πλανητικό εφιάλτη, τις ΗΠΑ, που έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά της ανθρωπότητας, σκορπώντας παντού τον πολεμικό όλεθρο, με απώτερο στόχο τη στρατιωτική κατοχή χωρών και την πολιτική κατοχή ολόκληρου του πλανήτη.

  Ισραήλ: Εδώ οι «Ιοί» μεροληπτούν σκανδαλωδώς υπέρ του Ισραήλ και καθαγιάζουν το έγκλημα κατά των Παλαιστινίων. Και για να το πετύχουν αυτό ακροβατούν ανάμεσα στη βαρβαρότητα του Ισραήλ και τις απελπισμένες πράξεις βίας των Παλαιστινίων, αναπαράγοντας όλα τα ύπουλα ιμπεριαλιστικά ιδεολογήματα του «νόμου και της τάξεως» που είναι επενδυμένα με τη μικροαστική ηθική της «μη βίας». Όταν όμως εξισώνεις τη βία των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας με τη βία και τρομοκρατία του Ισραήλ τότε είσαι (ανεξάρτητα από τις ανθρωπιστικές σου ρητορείες) με το ιμπεριαλιστικό Ισραήλ. Εδώ διώκεται βάναυσα και δολοφονείται ένας λαός και οι «αριστεροί» προπαγανδιστές της Νέας Τάξης μας πιπιλίζουν τις γλυκερές ανθρωπιστικές ηθικολογίες: «Ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον γιατί και οι δυο πολτοποιούν την έννοια της ανθρωπιάς».

  Σχέδιο Ανάν: Τα ίδια νεοταξικά «επιχειρήματα» και τις ίδιες ιμπεριαλιστικές ιδεολογικές αναθυμιάσεις ανέδιδαν οι «Ιοί της Ελευθεροτυπίας» και για το «σχέδιο Ανάν», μαζί με τους εκβιασμούς και τις απειλές κατά του κυπριακού λαού: Νεοταξική «Ιερά εξέταση».

  Τα ίδια ιδεολογήματα και «επιχειρήματα» της Νέας Τάξης αναπαράγουν οι «Ιοί» και στα μεγάλα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα: Στο θέμα των μεταναστών, των «ανοικτών συνόρων», των εθνικών ζητημάτων, της τρομοκρατίας, του ρατσισμού, της Εκκλησίας κλπ: λειτουργούν ως «αριστερό» τεκμήριο και άλλοθι της πλανητικής αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερα πρωτοστατούν στη δημιουργία σλαβομακεδονικής μειονότητας!
  ΣΤΟ πού διαχωρίζονται οι «Ιοί» από την Νέα Τάξη προσπαθούμε να βρούμε!!!

  Πηγή: περιοδικό Ρεσάλτο, τ. 2, Ιανουάριος 2006

 16. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/09/2009 20:59:43

  Το παραπάνω, απάντηση σε ένα "Μήτσο" που έγραψε για "Τρίμη, εργάτη του Τύπου" και άλλα φαιδρά.

 17. Σπύρος avatar
  Σπύρος 18/09/2009 01:54:55

  Κυριε Τρίμη Καλησπέρα.
  Τωρα ειδα το σχόλιό σας και φυσικά συμπεραίνω γιά μιάν ακόμα φορά πώς καταφεύγετε στην γνωστή στοχοποίηση ,που επιχειρείτε απο την Εφημερίδα που συνεργάζεστε ως Ιός.
  Οπως καταλαβαινετε επίσης η απόπειρα τού να μέ τρομοκρατήσετε δεν πιάνει τόπο.
  Γνωστό άλλως τε πώς ομοϊδεάτες σας στην Εφημερίδα (δεν εννοώ Αριστεροί γιατί εσείς δεν είστε Αριστερός)έχουν καταφύγει σε αγωγές κατά Δημοσιογράφων άλλων εντύπων..Ισως τώρα αρχισετε να καταφευγετε και σε αγωγές σέ Πολίτες.

  Αλλως τε εδώ και χρόνια έχετε γράψει πάμπολλες ανακρίβειες ξεκινώντας απο πολύ παλιά ,οπου ειχατε φτάσει στο σημείο να θεωρείται το Ψυχολογικό Test MMPI που γινόταν στον Αμερικανικό Στρατό και οχι μονον, ως Τεστ ελέγχου τών Θρησκευτικών Πεποιθήσεων,ενώ οι ερωτήσεις πού υπήρχαν σε αυτό το Test γίνονταν γιά να διερευνηθεί άν ο εξεταζόμενος εμφάνιζε Παραλήρημα Θρησκευτικού Τύπου και οχι οι Πεποιθήσεις του,δηλαδή εάν έπασχε απο κάποια Ψυχική Νοσο.
  Η επιστολή που ειχα στειλει τοτε στην εφημεριδα σας γιά να αποκατασταθεί η αλήθεια ,πετάχτηκε στον Καλαθο τών Αχρήστων...Δημοκρατικότατο δεν λέω........
  Στην συνέχεια ως ΄αριστερός΄έχετε Υμνήσει τον σωβινισμό τού Γκρουέφσκυ,έχετε υποβαθμίσει επανειλημένα τόν Τουρκικό επεκτατισμό και φυσικά έχετε επανειλημένα επιτεθεί σέ οσους αρνούνται τήν Υπαρξη ΄Μακεδονικής Μειονότητας΄στην Ελλάδα.

  ο Κυριος Σταυρόπουλος έχει εκφράσει επανειλημένα αντιδιαμετρικές απόψεις απο τίς δικές σας.
  Ως εκ τούτου εξέφρασα το ερώτημα μήπως συμβάλλατε στην απόλυσή του??Ερωτημα ηταν και οχι βεβαιότης..
  Προφανώς έκανα λάθος ,μιας και δηλώνετε οτι βοηθήσατε στο νά μην γίνει.
  Μπράβο σας λοιπόν για το συγκεκριμενο θέμα.
  Κατά τά άλλα τά περί Κακόβουλων σχολίων σάς τά επιστρέφω αυτούσια γιατί στην Αρθρογραφία σας έχετε επανειλημένα τσουβαλιάσει ολους εκείνους τούς Ελληνες Πολίτες,ως εθνικιστές και Φασίστες επειδή δεν συμφωνούν μέ τίς απόψεις σας.
  Και ως δημόσιο προσωπο πού ειστε πρέπει να μάθετε νά δεχεστε και αρνητική κριτική.Προφανώς διαβάζετε το blog κι βρηκατε ευκαιρία βασει του σχολιου μου αυτού να επιτεθείτε μιάς και ειναι πολλοί οι μετέχοντες στο φορουμ ,που κάνουν κριτική στα οσα γράφετε...
  Οποτε μάλλον ως αφορμή το βρισκω,ολο το σημερινό Θέμα...
  Υπάρχει και απόφαση τού Αρειου Πάγου επίσης πού επιτρέπει και σκληρά σχόλια απέναντι σε δημοσια προσωπα που έχουν το προνόμιο να επιβάλλουν τις απόψεις τους μέσω προνομιούχων Θέσεων,οπως ειναι οι Βουλευτές ,οι Πολιτικοί και οι Δημοσιογράφοι.

  Ως εκ τούτου το Στύλ ΄Ειμαι αριστερός΄και οι παραινέσεις προς το Blog τού Antinews ως προς του τι σχολια θα δημοσιευει ,μονον Αριστερό δεν θυμίζουν,γιατι εμπεριέχουν Υποψία Απειλής και ένα αισθημα Κουνηματος Δακτύλου...

  Επομένως προφανώς και αποδέχομαι το λανθασμένο τού συγκεκριμένου σχολίου μου και το αποσύρω ,αλλά δεν αλλάζω γνώμη ως προς την συνολική σας Δημοσιογραφική Στάση.
  Εχω κάθε δικαίωμα ως Ελληνας Πολίτης να θεωρώ πώς ασκείτε μιά μη Αντικειμενική Δημοσιογραφία.
  Μηπως θά το απαγορέψετε και αυτο??
  Τέλος ευτυχώς πού μου υπενθυμίσατε οτι εσείς ένας πρωην Ανρχοαυτόνομος τών Αμφιθεάτρων συμμετέχετε στον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ πού κάποτε εξέφραζε τήν Δημοκρατική-Ανανεωτικη Αριστερά.

  Απο την στιγμή που συμμετέχετε και εσείς εκεί που συμμετέχει ο κυριος Σταυρόπουλος,είναι προφανές οτι κάτι δεν παει καλά στον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ οταν στον ιδιο Χωρο χωράνε τοσο αντιδιαμετρικές απόψεις.
  Κατά τά άλλα αυτές οι Παραινέσεις περί ΄Ελευθερίας τής Εκφρασης΄που σας ενοχλούν μάλλον παραπέμπουν σέ Απειλές τύπου Γκουλάγκ και θυμίζουν και λιγάκι τήν Ερμηνεια Σανιδά γιά τά blogs...
  Γνωμη μου βεβαίως...........
  Καί δεκτό το οτι αυτοπροσδιορίζεστε ως Αριστερός,αλλά επιτρέψτε μου να θεωρώ τά οσα εκφράζετε Δεξιότατα.
  Γιατί οποιος υποστηρίζει τον Σωβινισμό άλλων Λαών και επιτίθεται στον εθνικισμό μονον μερίδας πολιτών τής Ελλάδας εκφράζει στην ουσία εθνικιστικές-Δεξιές Θέσεις.
  Οποτε γιά να τελιωνουμε θεωρείστε ως λαθος μου την ερώτηση που απηυθυνα ως προς την συμβολή σας στη απολυση Σταθη ,την οποια και αποσυρω και ζητώ να διαγραφεί απο το blog.
  Για τά λοιπα,ελπίζω να μου επιτρέπετε να διαφωνώ μαζί σας παντελώς,απο την στιγμή μάλιστα που αυτοπροσδιορίζεστε ως Αριστερός γεγονός που σημαίνει πώς ειστε υπέρ μιας Δημοκρατικής Αριστεράς και οχι μιας Σταλινικής αντίστοιχης.
  Καλο Βραδυ.

  • Edo avatar
   Edo @ Σπύρος 18/09/2009 02:54:30

   Σπύρο, καλά, αλλά πολλά βρε παιδάκι μου είπες.Πολλά ήσαν άχρηστα. Για την Sientology δεν θυμήθηκες ή δεν ήξερες τίποτα? 'Η πρέπει να ανατρέξουμε στα αρχεία του εισαγγελέα που ερευνούσε τη στοά, και μετετέθη δυσμενώς στη Μεσσηνία για να βρούμε τον Τρίμη μαζί με τον Τριανταφυλλόπουλο;

   • Σπύρος avatar
    Σπύρος @ Edo 18/09/2009 03:02:16

    Αυτά επειδή δεν ειναι στοιχειοθετημένα ,κατά την γνώμη μου ,δεν τά ανέφερα.
    Προφανώς αναφέρεσαι σε κάποια ΄υπεράσπιση΄μιας δικης που ειχε γινει στην Ροδο κ.λ.π.,κ.λ.π αν δεν κανω λαθος.
    Κατά τά άλλα απάντησα αναλυτικά γιατί αυτή η και καλά ΄αριστερή΄ απειλητική τάση του κυρίου θυμίζει άλλες εποχές .

   • Edo avatar
    Edo @ Edo 18/09/2009 03:11:55

    Τα έχει στην έκθεσή του ο εισαγγελέας που τον μετέθεσαν στην Καλαμάτα.

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ Σπύρος 18/09/2009 03:02:03

   @ Σπύρο,

   Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου.

   Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω σε ένα σημείο.

   Γράφεις:
   "Καί δεκτό το οτι αυτοπροσδιορίζεστε ως Αριστερός,αλλά επιτρέψτε μου να θεωρώ τά οσα εκφράζετε Δεξιότατα."

   Ε, όχι και δεξιότατα!
   Είναι βαριά προσβολή για εμάς τους Δεξιούς!
   Είναι δυνατόν να μας συγχέεις με άτομα
   που εκφράζουν τέτοιες απόψεις?
   Αφού το ξέρεις,
   δέν είμαστε εμείς οι λάτρεις του Γκρουέφσκι!
   Όχι και δεξιότατα!
   Νεοταξίτικα έπρεπε να πείς!
   Η ίσως αριστερούλικα...

   • Σπύρος avatar
    Σπύρος @ Beyond The Stars 18/09/2009 03:07:47

    Το δεξιοτατα και οχι δεξιά παραπεμπει σέ εκείνους που δηλωναν 'Πατριώτες' αλλά εκ του αποτελέσματος άλλα εδειξαν.
    Αρα αναφερομενος στο σημερα μιλώ γιά την μικρή ακροδεξιά εκδοχή τύπου Ανθιμου,που επιθυμεί εξαφάνιση τών Σκοπίων-κατά Ιούς ΄Μακεδονία΄-γεγονός που με βρισκει απολύτως αντίθετο.
    Αλλως τε τά τελευταια χρόνια η αντίθεση δεν είναι τοσο το ΄αριστερά-δεξιά΄αλλά άλλες παράμετροι.
    Και οταν δηλώνουν αριστεροί κάποιοι πού ασκουν Ιδεολογική Τρομοκρατία παντός Τύπου και εκ τού Τύπου το πράγμα μπερδευται ακόμα περισσότερο.

   • Edo avatar
    Edo @ Beyond The Stars 18/09/2009 03:11:01

    Beyond The Stars ηρέμησε, μην βλέπεις παντού συνωμοσίες. Ελεος πια. Αλλο το να τα χώσεις με πολιτικά επιχειρήματα σε κάποιον και άλλο οι γενικολογίες.

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ Beyond The Stars 18/09/2009 03:41:53

    @ Edo,

    Δεν σε "πιάνω"
    Ποιές συνομωσίες είδα?

 18. Σπύρος avatar
  Σπύρος 18/09/2009 02:00:00

  Kατά τά άλλα μάλλον εχετε λανθασμενη αντίληψη περί τής ΄Δυνάμεώς΄σας ως ΄Αριστερός΄..
  Οι αληθινοί Αριστεροί δεν πουλάνε ουτε δυναμη,ουτε απειλές.
  Βεβαια καποτε υπήρξε και η ΟΠΛΑ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Σπύρος 18/09/2009 09:16:24

   Και η 17 Νοεμβρη της οποιας μαρτυρες υπερασπισης ήσαν οι Ιοι.

 19. Σπύρος avatar
  Σπύρος 18/09/2009 03:09:47

  Αληθεια αυτά που σουρνει στους Ιους το blog Ποντος και Αριστερά και κατηγορεί έτερον εξ΄αυτών ως υποστηρικτή τής Γενοκτονιας τών Ποντίων,δεν τους εχει απασχολήσει ακόμα??
  H ειναι το επόμενο blog που σκοπευουν να επιτεθούν??

  • Edo avatar
   Edo @ Σπύρος 18/09/2009 03:13:44

   Ασήμαντη λεπτομέρεια

 20. biogonos avatar
  biogonos 18/09/2009 09:36:07

  Τα ιδεολογήματα και «επιχειρήματα» της Νέας Τάξης που αναπαράγουν οι «Ιοί»

  ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ - Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

  Με συγκίνηση αλλά και κορόνες εθνικής «δικαίωσης» υποδέχθηκαν τα περισσότερα ελλαδικά κι ελληνοκυπριακά ΜΜΕ τις πρόσφατες εκταφές και αναγνωρίσεις αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974 από την αρμόδια τριμερή Διερευνητική Επιτροπή (ΔΕΑ).

  Φυσιολογικό και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένο το πρώτο, καθώς η εξέλιξη αυτή κλείνει με οδυνηρό τρόπο μια εκκρεμότητα τρεισήμισι δεκαετιών. Η ανεύρεση των οστών των 5 ελληνοκύπριων εθνοφρουρών, που χάρη στη φωτογραφία της αιχμαλωσίας τους από τον τουρκικό στρατό είχαν καταστεί τα κατεξοχήν σύμβολα αυτής της εκκρεμότητας, επισφράγισε εξίσου συμβολικά το τέλος μιας εποχής. Μολονότι η ΔΕΑ έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά της, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εκταφεί μόνο 539 λείψανα κι αναγνωριστεί μόλις 172 νεκροί (128 Ελληνοκύπριοι και 44 Τουρκοκύπριοι) σε σύνολο 1.995 αγνοουμένων, η ελλαδική κι ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη φαίνονται πιά διατεθειμένες ν’ αποδεχθούν το προφανές: ότι η εξακρίβωση της τύχης των τελευταίων είναι πρωτίστως ένα ανθρωπιστικό καθήκον προς τους οικείους τους – κι όχι η λυδία λίθος που θα «επιλύσει» σύμφωνα με τις εθνικές επιθυμίες το Κυπριακό.

  Ακρως προβληματικές κι επικίνδυνες οι δεύτερες, καθώς η ομόθυμη (και ορθή) καταδίκη ενός καραμπινάτου εγκλήματος πολέμου επιστρατεύεται για το ξαναγράψιμο της ιστορίας της κυπριακής τραγωδίας. Από καταστροφική συνέπεια της αποθέωσης του εθνικού τσαμπουκά και της εθελοτυφλίας των ελληναράδων που κυβερνούσαν τότε manu militari την Ελλάδα, αυτή η τελευταία επιχειρείται έτσι να μετατραπεί σε μια ακόμη άγραφη σελίδα ηρωισμού που διεκδικεί, επιτέλους, την πανηγυρική αποκατάστασή της στο πάνθεο των μαρτύρων και ηρώων του έθνους. Απαιτώντας συνάμα (υπόρρητα ή και ρητά) κάποιου είδους «ανταπόδοση» στο άμεσο ή μεσοπρόθεσμο μέλλον.

  Μια ψύχραιμη προσέγγιση του ζητήματος των αγνοουμένων οφείλει, αντίθετα, να λάβει υπόψη τις παρακάτω «λεπτομέρειες», που συνήθως περνάνε στο ντούκου:

  * Οτι τα ευρήματα της Διερευνητικής Επιτροπής επιβεβαιώνουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο αυτό που έλεγε η κοινή λογική αλλά αρνιόταν να δεχτεί η κυρίαρχη «εθνική ορθότητα»: ότι καμιά κυβέρνηση και κανένα καθεστώς, οσοδήποτε αποτρόπαιο κι αν είναι, δεν έχει τον παραμικρό λόγο να κρατά ζωντανούς επί δεκαετίες «ομήρους» που θα όφειλε να έχει απελευθερώσει ήδη από την άνοιξη του 1975. Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης προτιμούσε αντίθετα να τρέφεται με παραμύθια και τερατολογίες, που κατά κανόνα δεν ήταν παρά υποπροϊόντα της διασπάθισης «μυστικών κονδυλίων» από κυπατζήδες.

  * Οτι αυτή η εξέλιξη έρχεται να δικαιώσει όσους επέμεναν, χρόνια τώρα, σε μια κατά βάση ανθρωπιστική προσέγγιση του ζητήματος – τη μόνη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συνεργασία των δυο πλευρών, απαραίτητο όρο για οποιαδήποτε επιτυχή αναζήτηση. (Γι' αυτό τον προφανή λόγο, η ΔΕΑ απαγορεύεται άλλωστε βάσει των όρων εντολής της ίδρυσής της από τον ΟΗΕ «να αποδώσει ευθύνη για τους θανάτους οιωνδήποτε αγνοουμένων ή να ερευνήσει την αιτία τέτοιων θανάτων»). Και ότι κάθε προσπάθεια να μετατραπούν οι αποκαλύψεις που συνοδεύουν εκταφές κι αναγνωρίσεις λειψάνων σε «διπλωματικό όπλο», απλώς θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση αυτής της (πικρής πλην αναγκαίας) διαδικασίας.

  * Οτι το φαινόμενο των αγνοουμένων στην Κύπρο δεν αφορά μόνο Ελληνοκύπριους ούτε ξεκίνησε με την εισβολή του 1974. Από τους 1995 αγνοούμενους, οι περιπτώσεις των οποίων έχουν κατατεθεί στη ΔΕΑ, οι 1.493 είναι Ελληνοκύπριοι κι οι 502 Τουρκοκύπριοι – αναλογία 3 προς 1, ελαφρά επιβαρυντική τουτέστιν για την ελληνική πλευρά, αν ληφθεί υπόψη η τότε πληθυσμιακή αναλογία των δυο κοινοτήτων (4:1). Οι 198 Τουρκοκύπριοι και 41 Ελληνοκύπριοι «αγνοούνται» από την εποχή των διακοινοτικών συρράξεων του 1963-67, όταν το πάνω χέρι το είχαν η Εθνοφρουρά κι οι ελληνοκυπριακές παραστρατιωτικές ομάδες, όχι οι Τούρκοι εισβολείς. «Αρκετά άτομα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, που για κάποιο λόγο βρέθηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από δυνάμεις της άλλης πλευράς, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ», εξηγεί στα απομνημονεύματά του ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. «Και η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή ηγεσία απεδείχθησαν ανίκανες να αποτρέψουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία των κοινοτήτων τους από τέτοιες επαίσχυντες, βάρβαρες και άνανδρες εγκληματικές πράξεις. Τα θύματα απλώς ανεφέροντο ως αγνοούμενοι» («Η κατάθεσή μου», τ.Α΄, Λευκωσία 1988, σ.250). Η εισβολή του 1974 απλώς γενίκευσε αυτή την πρακτική, αντιστρέφοντας δραματικά την αναλογία σε βάρος των καινούριων ηττημένων.

  * Οτι οι εκτελέσεις αιχμαλώτων, ένστολων και μη, από δυνάμεις τακτικού στρατού δεν συνιστούν δυστυχώς πρωτοτυπία των αποβατικών τμημάτων του «Αττίλα». Οι παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου, τόσο από μεμονωμένους πολεμιστές όσο κι από τις ίδιες τις στρατιωτικές ηγεσίες, είναι ένα φαινόμενο παλιό όσο και ο πόλεμος. Οι ελληνικές δε ένοπλες δυνάμεις έχουν διαπρέψει σ’ αυτό όσο και οι κατά κατά καιρούς αντίπαλοί τους.

  Στο Β΄ Βαλκανικό πόλεμο του 1913 υπήρχε π.χ. ειδική διαταγή του βασιλιά - αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου προς τους υφισταμένους του αξιωματικούς, να μην πιάνουν αιχμαλώτους. Την ύπαρξη και την εφαρμογή της τις πληροφορούμαστε -πώς αλλιώς;- από δημοσιευμένα ημερολόγια κι επιστολές πολεμιστών της εποχής. «Καθ’ οδόν συνηντήσαμεν μερικούς Βουλγάρους στρατιώτας κεκρυμμένους τους οποίους ετουφεκίσαμεν», σημειώνει χαρακτηριστικά στις 22.6.1913 ένας κύπριος εθελοντής, για να προσθέσει λίγες μέρες μετά: «Καθ’ εκάστην ημέραν συλλαμβάνομεν απομεινάρια των Βουλγάρων, ή λείψανα της Βουλγαρικής στρατιάς τα οποία κατά διαταγήν τουφεκίζομεν». Στις 3.7.13, πάλι, «τους αιχμαλώτους κατά διαταγήν του μεράρχου εξελέχθησαν μερικοί στρατιώται με το πρόσχημα να τους μεταφέρωσιν εις τας Σέρρας, τους οποίους αφού απεμάκρυνον περίπου 1 ώραν μακράν ημών τους εφόνευσαν». Και ξανά στις 6.7.13: «Οι αιχμάλωτοι υπέστησαν την δια τουφεκισμού ποινήν των» (Εμμανούλ Εμμανουήλ, «Ημερολόγιον ή πολεμικαί σελίδαι», Θεσ/νίκη 1996, σ.88, 90, 94 & 97). Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με άλλες, παρεμφερείς μαρτυρίες επ’ αόριστον.

  Αλλά και στο έπος του ’40, παρά τη συνήθη αυτολογοκρισία των βετεράνων του, παρόμοια περιστατικά δεν έλειψαν. «Εδώσαμε μία μάχη κι επιάσαμε 800 με 900 αιχμαλώτους», αφηγείται π.χ. ένας τσολιάς απ’ την Αιτωλοακαρνανία. «Τα πέταξαν τα όπλα. Πάνε να τους παραδώσουνε αυτούς. Οπως τους πάαιναν, τους έβαλαν σε μια χαράδρα και τους λιάνισαν με τα πολυβόλα. Κάτι λίγοι γλίτωσαν. Έφτασαν άλλοι στρατιώτες: ‘Ρε γαϊδούρια του κερατά, αφού παρουσιάστηκεν ο κόσμος, θα τους σκοτώσετε; Τι σας φταίνε; Οπλα δεν έχουνε!’ Κόσμος ήταν αυτήνοι; Αυτός δεν ήταν κόσμος! Α, ρε τι κάνουνε οι Έλληνες! Δεν έχουμε ίσιο κρέας πουθενά» (Γ. Κραμπής, «Στα χαρακώματα. Δεκαεννιά αυθεντικές μαρτυρίες πολεμιστών του 1940-41», Αθήνα 1991, σ.26).

  Παλιές ιστορίες, αλλοτινών καιρών; Ας το δεχτούμε. Υπάρχει όμως μια εξαιρετικά πρόσφατη μαζική εξόντωση αιχμαλώτων και αμάχων, που από τους εγχώριους εθνικόφρονες αντιμετωπίστηκε είτε με ανυπόκριτο ενθουσιασμό είτε με προσπάθειες συγκάλυψης και δικαιολόγησης. Αναφερόμαστε στη γνωστή σφαγή χιλιάδων Βοσνίων μουσουλμάνων στην πόλη Σρεμπρένιτσα, αμέσως μετά την κατάληψή της από τον «αδερφό» σερβοβοσνιακό στρατό τον Ιούλιο του 1995. Η συμμετοχή 10 επώνυμων ελλήνων εθελοντών στην άλωση της πόλης και η συμβολική ανάρτηση της ελληνικής σημαίας -μαζί με αυτές του Βυζαντίου και «της Βεργίνας»- δίπλα στη νικήτρια σερβική είχε χαιρετιστεί σαν «απόδειξη της αγάπης και της αλληλεγγύης των δυο λαών» («Εθνος» 13.7.95), ενώ επί χρόνια μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού Τύπου αρνούνταν ακόμη και το αυτονόητο γεγονός του μακελειού.

  Οσο για τον άνθρωπο που καμαρώνει ότι (ως ταγματάρχης του Κάρατζιτς) «βοήθησε στην συγκρότηση και την οργάνωση των Ελλήνων εθελοντών» και «μαζί με κλιμάκιο Σέρβων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών» ήταν «παρών σε όλες τις επιχειρήσεις» για την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα, αυτός αισθάνεται σήμερα τόσο δικαιωμένος ώστε να καταθέτει μήνυση εναντίον του συναδέλφου Τάκη Μίχα, επειδή ο τελευταίος ανέφερε πρόσφατα στην «Ε» τη συμμετοχή των ελλήνων εθελοντών στα γεγονότα. Ας σημειωθεί πως ο εν λόγω κύριος είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος των Ζουράρι-Παπαθεμελή, κι ότι αυτοί οι τελευταίοι «ανταποκρίθηκαν άμεσα» στο αίτημά του να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας σ’ αυτό το λογοκριτικό εγχείρημα, προσδίδοντάς του μιαν ιδιάζουσα πολιτική σημασία.

  (Ελευθεροτυπία, 12/9/2009)

 21. Σπύρος avatar
  Σπύρος 18/09/2009 09:44:34

  Και μονον τα ειρωνικά περι ΄εθνικής δικαιωσης΄αρκούν.
  Οι Κυριοι εξισωνουν θύτες και θύματα ακομα και στον Αττίλα.
  Και γιά ναχουμε και καλο ρώτημα:Τούς Βομβαρδισμούς τής Γιουγκοσλαβίας απο το ΝΑΤΟ απο πότε ή μάλλον πότε τούς ανεφεραν ώς Μειζον Ζητημα??
  Μια απλή λεπτομέρεια ηταν και αυτή προφανώς.
  Και εν πάσει περιπτώσει γιατί δεν αρχίζουν έρευνα και γιά τά Ταγματα Εφόδου που ειχαν απαρτιστεί απο μέλη φονταμενταλιστών Μουσουλμάνων,που ειχαν πάει στην Βοσνία τού οποαδού τών Ναζί-ιστορικά αποδεδειγμένο αυτό-Ιζετμπέκοβιτς??
  Αυτοι δεν μάς πειραξαν προφανώς.
  Τελικά θά ξεχάσουμε οτι σε εμφύλιο Ευρωπαϊκής Χώρας συντελέστηκε Βομβαρδισμός και ολοκληρωτική επίθεση τού ΝΑΤΟ..
  Και επι τη ευκαιρια η συνέντευξη που εδωσε ο ετερος Ιος ,κυριος Κωστόπουλος στην Εθνικιστική Τουρκική Εφημερίδα Σαμπάχ και δήλωνε πώς δεν υπήρξε Γενοκτονια Ποντίων,τι είναι??
  Αντικειμενική Δημοσιογραφία.??
  Αλλά βεβαια οι έρμοι οι Ποντιοι δεν ειναι Εβραιοι,για να τον σερνουν στά Δικαστήρια ως Αρνητή Γενοκτονιας,οπως κάνουν στούς Αρνητές του Ολοκαυτώματος.

 22. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/09/2009 12:44:15

  Παρωπιδιασμενος ειναι καποιος που παει μαρτυρας κατηγοριας στη δικη ενος χρυσαυγιτη τραμπουκου που κοντεψε να σκοτωσει ενα φοιτητη και μαρτυρας υπερασπισης στη δικη των δολοφονων της 17Ν και γραφει και βιβλιο για να τους υπερασπισει.
  Η καταδικη των εγκληματων "του δικου μας εθνικισμου" στην οποια πρωτοστατουν οι συγκεκριμενοι θα ηταν πιο πειστικη αν συμπεριλαμβανε την καταδικη των εγκλημστων "της δικης μας πολιτικης παραταξης".
  Αλλιως ειναι καλπικη γιατι στην πραγματικοτητα δεν ειναι "δικος τους" ο ελληνικος εθνικισμος.Μπορει να ειναι δικος μου και δικος πολλων που γραφουν εδω αλλα δεν ειναι δικος τους.Δεν αποκαλυπτουν καποια "δικα τους" εγκληματα αλλα εγκληματα γιαυτους εχθρων.
  Τα δικα τους εγκληματα ειναι αυτα της ελληνικης αριστερας απο τη δεκαετια του 40 μεχρι τη 17Ν και γιαυτα η σταση τους ειναι ιδια με του μεγαλυτερου απολογητη της καθε Σρεμπρενιτσα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.