#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/07/2012 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια αριστερή πρόταση από τη Γερμανία (!) για διάσωση του Ευρώ

Δύσκολα θα συσχέτιζε κανείς το Γερμανικό Κόμμα της Αριστεράς [Die Linke] με το νεοφιλελευθερισμό. Αλλά η πρόταση ενός στελέχους του κόμματος ίσως οδηγούσε σε έξοδο από τον κύκλο των συνεχών διασώσεων και των τραπεζικών ενισχύσεων.

Γιατί να μην επανεκκινήσουμε την οικονομία φροντίζοντας να απαλύνουμε τις συνέπειες από την προηγηθείσα κατάρρευση;Αν κάτι χαρακτηρίζει την κρίση του ευρώ είναι η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων. Για παράδειγμα, το ταμείο διάσωσης του κοινού νομίσματος έπρεπε να διευρυνθεί πολύ, ώστε να εμποδίσει τις αγορές να βυθίσουν την Ευρωζώνη στο χάος. Η Ισπανία θα έπρεπε να ενισχυθεί με περισσότερα δισεκατομμύρια ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση των τραπεζών και η χειροτέρευση της κατάστασης. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφασίσει μέτρα τα οποία οι ίδιοι έχουν προβάλλει ως «αναγκαστικά».

Ωστόσο, αυτή η στενή οπτική (τους) δεν τερμάτισε τις οικονομικές συμφορές που σαρώνουν όλη την ήπειρο. Διαρκώς και περισσότεροι οικονομολόγοι και πολιτικοί προβλέπουν ότι η Ελλάδα σύντομα θα καταρρεύσει από ανεξέλεγκτη χρεωκοπία - το σενάριο ακριβώς που η Ευρώπη αγωνίζεται να αποφύγει τα τελευταία δύο χρόνια. Τα 100 δισεκατομμύρια € με τα οποία η Ευρώπη στήριξε τις ισπανικές τράπεζες απέτυχαν να αποτρέψουν την αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα της χώρας.

Τόσο η Μαδρίτη όσο και τη Ρώμη μπορεί τελικά να χρειαστεί να υποβάλουν αιτήματα για πλήρη διάσωση, τα οποία θα εξαντλούσαν τα διαθέσιμα για την υπεράσπιση του ευρώ κεφάλαια.

Μάλλον είναι η ώρα να εξετάσουμε σοβαρά εάν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Δύο αντιλήψεις ενυπάρχουν ήδη στο δημόσιο λόγο.

Υπάρχει η ακραία φιλελεύθερη πρόταση που, με απλά λόγια, προκρίνει την χρεωκοπία όλων – τόσο των προβληματικών τραπεζών όσο και των καταχρεωμένων χωρών. Η ύφεση που θα προκύψει θα είναι φυσικά επώδυνη. Αλλά είναι η απαραίτητη κάθαρση μετά τις σπατάλες του παρελθόντος, λένε οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας.

Από την άλλη υπάρχει η αριστερή στρατηγική εξόδου από την κρίση, η οποία ζητά να καταστεί κοινό όλο το ευρωπαϊκό χρέος υπό τη μορφή ευρωπαϊκών ομολόγων (Eurobonds), ενώ ταυτόχρονα θα ενοποιείται πανευρωπαϊκά το τραπεζικό σύστημα. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα γίνουν οι κύριοι εγγυητές του ευρωπαϊκού χρέους, η δε εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη θα συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας των τραπεζών σε όλη την οικονομική περιοχή.

Τρίτες ιδέες τείνουν να είναι ένα μείγμα των δύο αυτών προσεγγίσεων.

Παραδόξως, μια νεοφιλελεύθερη πρόταση

Υπάρχει ωστόσο, προκαλώντας έκπληξη, και μια πρωτότυπη προσέγγιση, προερχόμενη από το αριστερό άκρο του γερμανικού πολιτικού φάσματος. Η εισηγήτριά της, Sahra Wagenknecht, είναι η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Η 43χρονη Wagenknecht εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας (SED) το 1989, μόλις λίγους μήνες πριν από την πτώση του Τείχους. Μέχρι το 2010 ήταν το πλέον εξέχον μέλος της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας, της μαρξιστικής πτέρυγας του Αριστερού Κόμματος.

Ίσως εξαιτίας του [Σ.τ.μ. για τα δεδομένα της Γερμανίας] λερωμένου παρελθόντος της δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή στην πρότασή της για επίλυση της κρίσης του ευρώ. Και όμως, είναι μια προσέγγιση που δεν μπορεί να απορριφθεί εκ προοιμίου. Γιατί, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, στον πυρήνα της είναι νεοφιλελεύθερη.

Πρώτον και κύριον, η Wagenknecht ζητά ένα ριζικό «κούρεμα» χρέους. "Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν ότι όλο το δημόσιο χρέος πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο δεν θα επιστραφεί", γράφει. Η Ηagenknecht προτείνει ως όριο το 60% του ετήσιου ΑΕΠ κάθε χώρας - πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και η ίδια η Γερμανία, με φορτίο χρέους περίπου στο 80% του ΑΕΠ της, θα χρεωκοπήσει εν μέρει.

Αυτή η συλλογική, εν μέρει, χρεωκοπία όλης της Ευρωζώνης θα οδηγήσει φυσικά στην πτώχευση αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, εξαιτίας του όγκου των ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών που διακατέχουν. «Ο χρηματοοικονομικός κλάδος υποτίμησε σοβαρά τους κινδύνους από τα κρατικά ομόλογα," γράφει η Wagenknecht. Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες, σημειώνει, τροφοδοτούσαν ακατάπαυστα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με νέα κεφάλαια και έτσι φθάσαμε στο σημείο τα κρατικά χρέη να έχουν σήμερα καταστεί μη διαχειρίσιμα. Το σχέδιό της, προσθέτει, απλώς αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι "κίνδυνος και υποχρέωση είναι αλληλένδετα στην οικονομία της αγοράς".

Είναι μια διατύπωση που θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από την πλατφόρμα του κεντροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, που απηχεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Το ίδιο θα μπορούσε να λεχθεί και για μεγάλα τμήματα της προσέγγισης Wagenknecht σχετικά με την κρίση του ευρώ. Αλλά η πολιτικός της Αριστεράς περιλαμβάνει στην πρότασή της και μέτρα που θα μείωναν τις οικονομικές συνέπειες ενός (πανευρωπαϊκού) τραπεζικού κραχ.

Ένας τρόπος παράκαμψης του προβλήματος

[caption id="attachment_172798" align="alignnone" width="600" caption="Sahra Wagenknecht"][/caption]

 Στο σχέδιο της, μια επιλεγμένη χρονική στιγμή κηρύσσεται τεχνικά «ημερομηνία αφερεγγυότητας» και κατόπιν η πολιτεία καλείται να εισφέρει νέα κεφάλαια στις τράπεζες, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους τομείς εκείνους που απαιτούνται για να λειτουργεί η οικονομία. Με άλλα λόγια, να διαχειρίζονται λογαριασμούς πελατών και να επεκτείνουν τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, αποτρέποντας έτσι την ύφεση. Από την άλλη πλευρά, μεγάλο μέρος του τομέα επενδυτικής τραπεζικής τίθεται υπό εκκαθάριση, ως μέρος της διαδικασίας χρεωκοπίας.

Το κράτος θα εγγυηθεί επίσης ποσόν μέχρι € 1 εκατ. ευρώ ανά άτομο σε καταθέσεις και αξία συμβολαίων ασφάλισης ζωής. "Οτιδήποτε πάνω από αυτό το ποσόν θα χαθεί ως μέρος της διαδικασίας χρεωκοπίας", γράφει Wagenknecht.

Σύμφωνα με το σχέδιο της, βέβαια, δεν χρεωκοπούν μόνο οι τράπεζες αλλά και τα κράτη. Και όταν συμβαίνει αυτό, τα κράτη συνήθως αποκλείονται από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές για πολλά χρόνια. Η Wagenknecht πιστεύει ότι έχει βρει έναν τρόπο να παρακάμψει το πρόβλημα. Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα είναι σε θέση να λαμβάνουν ένα ορισμένο ποσό χρηματοδότησης απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά μόνο μέχρι ένα ορισμένο ανώτατο όριο – η Wagenknecht προτείνει ως ανώτατο όριο το 4% τοις εκατό του ΑΕΠ ετησίως.

Σύμφωνα με το σχέδιο της, η ΕΚΤ θα παραμείνει ανεξάρτητη και θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στον έλεγχο του πληθωρισμού και τη διατήρηση πλήρους ελέγχου [η υπογράμμιση δική μας] της προσφοράς χρήματος στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του φρέσκου χρήματος που η τράπεζα διοχετεύει στη ζώνη του ευρώ δεν θα ρέει προς τις τράπεζες, αλλά θα ωφελεί άμεσα τους εθνικούς προϋπολογισμούς. "Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ πλημμυρίζει με χρήματα τα ταμεία των τραπεζών, με την ελπίδα ότι θα επενδύσουν ένα μικρό ποσοστό από αυτά σε κρατικά ομόλογα», γράφει. "Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό να δώσει αυτό το μικρό ποσοστό απευθείας στα κράτη".

Τέλος, οραματίζεται τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια σχεδόν αποκλειστικά από τις καταθέσεις των πελατών τους.

Αρκετά θετικά σημεία

Σίγουρα, το μοντέλο Wagenknecht περιέχει πολλές ανακολουθίες και ασάφειες. Το ποσοστό 60% του ΑΕΠ (πάνω από το οποίο το δημόσιο χρέος «κουρεύεται») είναι πολύ χαμηλό, δεδομένου ότι θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε ότι όσοι αγοράζουν σήμερα γερμανικά κρατικά ομόλογα είναι ανόητοι. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να είσαι απαισιόδοξος για να επισημάνεις ότι οι κυβερνήσεις έχουν κατά το παρελθόν αποδειχθεί ανεπαρκείς διαχειριστές τραπεζών, οπότε η εθνικοποίηση του εναπομείναντος τραπεζικού τομέα, μετά που οι ευρωπαϊκές τράπεζες πτωχεύσουν, πιθανόν να καταλήξει σε φιάσκο.

Έπειτα, κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί για πόσο καιρό η ΕΚΤ θα παραμείνει ανεξάρτητη αν παρέχει ρευστότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η υπόθεση ότι τα «καλά» τμήματα της τραπεζικής δραστηριότητας μπορούν να διαχωριστούν ξεκάθαρα από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής είναι επίσης αμφισβητήσιμη.

Παρά ταύτα, υπάρχουν αρκετά θετικά στην προσέγγιση Wagenknecht. Το μοντέλο της θα ξεφουσκώσει τελικά τη γιγάντια φούσκα του χρέους της Ευρώπης - η οποία επικρέμεται πάνω από την παγκόσμια οικονομία εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Επιπλέον, η εφαρμογή των αυστηρών αρχών της οικονομίας της αγοράς στην τραπεζική κρίση, ίσως θεράπευε (τους τραπεζίτες) από τον εθισμό τους στον υψηλής απόδοσης τζόγο. Γιατί επιτέλους, τα δήθεν «αναγκαστικά» μέτρα που έχουν χαρακτηρίσει την απάντηση της ευρωζώνης στην κρίση, μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει τίποτα εκτός από το να ανταμείψουν τις τράπεζες για τα εξωφρενικά επικίνδυνα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

 

Spiegel, 27/07/2012, του Christian Rickens

Απόδοση : Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/07/2012 14:07:12

  Αγαπητέ Προφήτη,
  Η πρόταση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ εντυπωσίασε και συζητιέται πολύ στον Γερμανικό τύπο αυτές τις ημέρες. Είναι ενδιαφέρουσα και για έναν πρόσθετο λόγο: Συνδυάζει στοιχεία από οικονομικές προτάσεις που έρχονται διαφορετικές αφετηρίες. Π.χ. από την την νεο-Κευνσιανή πρόταση του Νούριελ Ρουμπίνι, ο οποίος έχει προτείνει το ριζικό "σπάσιμο" των μεγάλων τραπεζών αφενός σε "καλό" κλασικό τραπεζικό - εμπορικό σκέλος και σε "κακό" επενδυτικό κερδοσκοπικό αφετέρου (καθώς και κλείσιμο μέσω χρεωκοπίας όσων η διάσωση είναι πολύ ακριβή).
  Επίσης από την πρόταση των "σοφών" συμβούλων της Καγκελλαρίου για νόμιμο μέρος του χρέους και του ελλείμματος (60 % και 4 % του ΑΕΠ αντίστοιχα) που θα αναληφθεί συλλογικά.
  Διατηρεί επίσης την ΕΚΤ στον βασικό θεσμικό της ρόλο (έλεγχο του πληθωρισμού και διατήρηση ελέγχου της προσφοράς χρήματος στην Ευρωζώνη) - προσθέτει όμως στοιχεία που την καθιστούν (σε περιορισμένο βαθμό) "δανειστή τελευταίας καταφυγής", συγκλίνοντας με τις πρόσφατες απόψεις που υπονοεί ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.
  Ένα σοβαρό αδιευκρίνιστο σημείο αφορά άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως τα (δημόσια) ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν επίσης επενδύσει σε ομόλογα κρατών σε πολύ μεγάλη έκταση. Με την απόσβεση χρέους θα χάσουν τεράστια ποσά. Χωρίς ανακεφαλαιοποίησή τους σε πολύ μεγάλη έκταση, ολόκληρο το συνταξιοδοτικό σύστημα όλης της Ευρωζώνης - και πέρα από αυτήν - θα καταρρεύσει. Προκύπτει λοιπόν έμμεσα μια ΕΚΤ που θα κάνει αναγκαστικά ότι κάνει η FED μετά τον νόμο Ομπάμα για την περίθαλψη: Θα "κόβει" Ευρώ για να χρηματοδοτεί δημόσιες δαπάνες περίθαλψης και συνταξιοδοτικές.
  Νομίζω πάντως ότι προτείνει ένα μοντέλο προσωρινής εθνικοποίησης τραπεζών, που δεν διαφέρει πολύ από όσα έκανε ο Γκόρντον Μπράουν - παρά μόνον ότι θα συνοδεύεται από "κομμάτιασμα" των τραπεζών σε κλασικό τραπεζικό και επενδυτικό τμήμα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 30/07/2012 14:23:22

   Συνέντευξη στην σημερινή Süddeutsche Zeitung:
   Sahra Wagenknecht:
   "Οι αριστεροί πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, να μπορούν ν' ανακαλύπτουν σωστές και υποστηρίξιμες προτάσεις που προέρχονται από άλλες πολιτικές και οικονομικές αντιλήψεις".
   "Το πρόβλημα δεν είναι η οικονομία της αγοράς".
   "Τα κράτη πρέπειν να σταματήσουν να εξυπηρετούν χρέη που προέρχονται από χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία".
   "Πρέπει να αποδεχθούμε το ρίσκο της χρεωκοπίας πολλών τραπεζών και να χρησιμοποιήσουμε το γεγονός αυτό για την αναδόμηση του Ευρωπαικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Υπάρχουν μεγάλα κομμάτια στο σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα που κανείς δεν τα χρειάζεται και η εξαφάνισή τους μόνον καλό θα έκανε".
   Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος, ο όλο και πιό Ευρωσκεπτικιστικός Βαυαρικός κυβερνητικός εταίρος CSU: Με αφορμή τις δηλώσεις τους για σωτηρία του Ευρώ πάση θυσία, τα έχουν βάλει με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Ζάν Κλώντ Γιουνκέρ. Του τλευταίου ζητούν την παραίτηση.

   • Heaven avatar
    Heaven @ Ο Θείος 30/07/2012 15:18:09

    αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο στοίχημα της ΕΕ για το αύριο: ευρωπατριωτισμός vs ευρωσκεπτικισμός!
    Αν λυθεί αυτό, όλα τα υπόλοιπα θα πάρουν τον δρόμο τους.
    Οι αγγλοσάξωνες επενδύουν πολλά στον πρώτο ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σαστισμένοι προσπαθούν να ισορροπήσουν απο τα λαϊκιστικά συνθήματα των δεξιών της Γερμανίας!
    και ένα περίεργο: ευρωσκεπτικιστές στην Ελλάδα εκτός απο τη Χ.Α για τους δικούς της λόγους, είναι τα αριστερά κόμματα! στη Γερμανία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! πουθενά για πουθενά δεν μπορούμε τελικά να συναντηθούμε με τους Αλλαμανούς!

 2. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 30/07/2012 14:34:12

  Θείε, Εχουμε καταλάβει τι ακριβώς θέλουν οι γερμανοί και δεν αποδέχονται το αυτονόητο .
  Να κοπεί νέο χρήμα και να χρηματοδοτηθεί η ενοποίηση της ευρώπης, κάτι που θα σημάνει βέβαια ότι θα δημιουργηθεί το νέο ευρωπαικό έθνος, κατά το αμεερικανικό με ομοσπονδιακή μορφή.
  Αντιδρούν οι αμερικανοί , οι αγγλοσάξωνες και το τραπεζικό κατσετημένο του σίτι, οι γάλλοι και οι ιταλοί που θα παραδώσουν επίσημα την κυβέρνηση της ευρώπης στους γερμανούς, αντιδρούν οι ίδιοι οι γερμανοί που δεν πιστεύουν και δεν θέλουν την ενοποίηση της ευρώπης?
  Η είναι όλα μαζί συγχρόνως που δυσκολεύει περισσσότερο τα πράγματα?
  Το δικο μας οικονομικο μέγεθος είναι αστείο μπροστά στις δυνάμεις που καλούνται να ομογενοποιηθούν, το οτι αυτά τα σενάρια κουβεντιάζονται καιρό τώρα είναι δεδομένο, το πως δεν υλοποιήθηκαν είναι το θέμα.
  Πού είναι ο ευρωστρατός? Δεν ακούγεται ούτε σαν ιδέα πιά.
  Η στρατιωτική και πυρηνική ισχύς της γαλλίας μαζί με τα χρήματα των γερμανών και την γεωπολιτική θέση των δορυφόρων, δημιουργούν μια πανίσχυρη ένωση παγκόσμιας κυριαρχίας.
  Το ότι το βλέπουν και το ξέρουν αυτό οι γερμανοί είναι γεγονός.Ακόμη και οι πιό φανατικοί πρέπει να βλέπουν να υλοποιούνται τα όνειρα τους για ευρωπαική ενοποίηση, με κάποιες παραχωρήσεις όμως των γερμανών.
  Πιστεύουν ότι δεν πρέπει να γίνει με τον τρόπο αυτό αλλά να κυριαρχήσουν επι της ευρώπης με καθεστώς υποτέλειας?

  Αναφέρομαι σε σένα γιατί τους κατέχεις καλά ,τους σύγχρονους βησιγότθους και οστρογότθους με τους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να συνυπάρξουμε, ανα καταφέρουμε επιτέλους να τους εντάξουμε στο ευρωπαικό πλαίσιο.
  Αν είναι απλά θέμα διαπραγμάτευσης ,όπως λένε μερικοί, και παραδέχονται ότι στο τέλος θα υποχωρήσουν οι γερμανοί αφού πάρουν όσα περισσότερα μπορούν στην διαπραγμάτευση,και θα ρίξουν το χρήμα τους στο ευρωπαικό έθνος, τότε μάλλον το θέμα θα λήξει σε λίγους μήνες.
  Τα περιθώρεια στενεύουν και η Ιταλία δεν είναι Ιρλανδία ή Ελλάδα για να διασωθεί με ψίχουλα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ορεσείβιος 30/07/2012 14:50:42

   Οι Γερμανοί, όπως και εμείς (όπως και όλοι), χωρίζονται σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και ανθρώπους με εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις. Όλοι αυτοί έχουν και τις διαφορετικές πολιτικές εκπροσωπήσεις τους. Σε κάθε φάση έχουν και μια κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία βεβαίως για λόγους εκλογικού συστήματος είναι πάντοτε πλειοψηφία συνεργασίας, δικομματική.
   Όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο Γιουνκέρ, το οξύ πρόβλημα της Ευρωπαικής κρίσης και του τρόπου αντιμετώπισής της είναι κυρίως πολιτικό, όχι αμιγώς οικονομικό. Όπως η αλλαγή προέδρου στην Γαλλία άλλαξε σημαντικά την στάση της Γαλλίας, μια διαφορετική κυβέρνηση στην Γερμανία θα άλλαζε εξίσου σημαντικά την Γερμανική στάση.
   Αυτά για το "οξύ" πρόβλημα - που χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση. Όσο για το "χρόνιο πρόβλημα αρχιτεκτονικής" της Ευρώπης - που περιλαμβάνει τις ομοσπονδιακές δομές, θεσμική και πολιτική ενοποίηση, ευρωστρατό κτλ, αυτό χρειάζεται τον χρόνο του και την ωρίμανσή του. Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει τόσο.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/07/2012 14:39:35

  Στην ίδια εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Jean Claude Juncker κατηγόρησε ανοιχτά τα Γερμανικά κυβερνητικά κόμματα ότι χρησιμοποιούν την κρίση του Ευρώ και την Ελλάδα με μικροκομματικό τρόπο, για να ωφεληθούν στον εσωτερικό Γερμανικό κομματικό ανταγωνισμό.
  Η απάντηση του Γενικού Γραμματέα του CSU Alexander Dobrindt ήταν να ζητήσει την παραίτηση του Juncker.
  Άλλοι εκπρόσωποι του CSU, δήλωσαν ότι "άν ο Mario Draghi συνεχίσει έτσι, θα αποδειχθεί ότι στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ βρίσκεται λάθος άνθρωπος".

 4. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 30/07/2012 15:05:50

  Και η δική σου άποψη Θείε είναι ότι οι γερμανοί για ακόμη μια φορά θα διαπράξουν ύβρι έναντι της ευρωπαικής ιδέας και θα τιμωρηθούν?
  Γιατί άλλη λύση πέραν της ενοποίησης με ομοσπονδία δεν υπάρχει πιά.

  Με την πτώση του τείχους, κάποιος φίλος που είχε επισκεφτεί την γερμανία τότε μου είχε φέρει ένα κομματάκι τσιμέντο απο το τείχος που έπεσε και πανηγυρίζαμε όλοι για την ,επιτέλους, ενοποίηση του κόσμου,τρομάρα μας.
  Περιεργαζόμασταν το κομματάκι τσιμέντου ,είχε πίσω κολημένο ένα μικρό χαρτάκι απο εφημερίδα κατά το καλούπωμα είχε μπεί για να κλείσει κάποιο μικρό κενό, ήταν παλιό κόλπο των μπετατζήδων ανα τον κόσμο.
  Ενας παλιός κομμουνιστής,παπούς ασπρομάλλης, είχε επιστρέψει απο την ανατολική γερμανία όιπου είχε καταλήξει μετά τον δικο μας εμφύλιο , όταν μας είδε με θλιμένο ύφος μου είπε.
  Παιδί μου, δεν πρέπει να χαιρόμαστε για το τείχος που έπεσε..αυτοί δεν είναι καλοί άνθρωποι, θα ξανακάνουν τα ίδια, θα αιματοκυλίσουν και πάλι την ευρώπη.Οχι ένα, επτά τείχη πρέπει να ΄χτίσουμε και να τους βάλουμε μέσα ,μόλις ρίχνουν το ένα, γιατί είναι ικανοί, να βρίσκουν άλλο μπροστά τους και να μην μπορέσουν ποτέ να βγούν.
  Γέλασα τότε Θείε, φαινόταν αδιανόητο να έχουμε πόλεμο στην ευρώπη, θεώρησα υπερβολές ενός τρομαγμένου γεράκου που έζησε φριχτά χρόνια, μου το είχε τονίσει, μακάρι να μην ζήσετε ποτέ τα ίδια και εσείς γιαυτό πρέπει να υπάρχουν τα επτά τείχη, ακριβώς επτα είχε αναφέρει ο αθεόφοβος.
  Με τα γεγονότα της Σερβίας άρχισα να αναρωτιέμαι λές να είχε δίκιο ο παπούς αυτός, που δεν ζει πιά?
  Κάθε τόσο ,διαβάζοντας ένα σωρό βλακείες απο γερμανία μεριά και συγχρόνως ανασκαλεύοντας την ιστορία, αρχίζω να φοβάμαι ότι ο παπούς θα επαληθευθεί.
  εκτός και αν οι νικητές αμερικανοί καταφέρουν ακόμη μια φορά να τους νικήσουν,γιατί μέχρι τώρα φαίνεται ότι είναι σε φάση ανόδου οι γότθοι...είμαστε καλοκαίρι του 1942, το στάλιγκραντ έμοιαζε μακρυά , οι άγγλοι έφευγαν πανικόβλητοι στην βόρεια αφρική...Και το κακό είναι ότι επιμένουν να αυτοκαταστρέφονται ακόμη και όταν το παιχνίδι έχει χαθεί.
  Εύχομαι και ελπίζω ο γεροκομουνιστής να είχε λάθος Θείε και να έχει εξημερωθεί λίγο ο βάρβαρος γότθος.

 5. abc avatar
  abc 30/07/2012 15:25:13

  Ολα αυτά είναι προεόρτια του τέλους της κρίσης που μάλλον θα έρθει πριν το τέλος του έτους και δεν θα περιμένει τις Γερμανικες εκλογές. Το μοντέλλο της Sahra Wagenknecht είναι ενας συμβιβασμός ανάμεσα στην ανεξέλεγτη χρεωκοπία όλου του "Νότου" και στην ελεγχόμενη σταγόνα-σταγόνα μέσω επαλλήλων προγραμμάτων λιτότητας συνοδευόμενα απο παραχωρήσεις χαλαρότητας όταν φτάνουν στο όριο που εφαρμόζουν σήμερα οι Γερμανοι. Οπως πολύ σωστά παρατηρεί ο θείος είτε έτσι είτε αλλοιώς το "τύπωμα χρήματος " κατα τα πρότυπα της FED είναι η τελική λύση. Πολύ σωστά ο Θείος είχε επισημάνει οτι στις κρίσεις του καπιταλισμού ένα μεγάλο μέρος του συσσωρευθέντος κεφαλαίου καταστρέφεται. Η διαφορά μας ήταν οτι αυτός εννοούσε το επενδυθέν κυρίως σε οικοδομές και μηχανήματα κεφάλαιο, ενώ εγώ εννοω΄οτι το κεφάλαιο που θα καταστραφεί σ' αυτήν την κρίση θα είναι κυρίως αυτό που συσσώρευσαν οι τράπεζες με την μετραπή τους σε καζίνα απο το 1989 και εντεύθεν ενώ το άλλο θα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του (2-5 % περίπου)...
  Οσον αφορά τον Ευρωστρατό,προσωπικά τον περιμένω απο το 1980. Κι αν δεν τους φτάνει η ισχύς της Γαλλίας γιατί δεν βάζουν μέσα και τη Ρωσία? Φοβάμαι οτι η απάντηση είναι οτι οι σημερινοί Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι "λίγοι" δυστυχώς...

 6. xp avatar
  xp 30/07/2012 15:54:50

  Ορεσίβιε :Το 1910 είχε γίνει best seller ένα βιβλίο με τίτλο "γιατί δεν θα ξαναγίνει ποτε πόλεμος" ,με την γνωστή συνέχεια. Ο οικονομικός στραγγαλισμός της Ιαπωνίας,της Γερμανίας ήταν τα αίτια του ΒΠΠ . Ενα θέμα που δεν λύνεται με νορμάλ οικονομικό τρόπο ,λύνεται με την κλαγγή των όπλων.Ο άνθρωπος δεν αλλάζει σε φύση τόσο γρήγορα.Αυτό που είπε ο Γιούνκερ για τους εθνικισμούς είναι αλήθεια.Μετά από μερικά χρόνια ,αν δεν επιλυθούν ζητήματα ,θα έχουμε εκρήξεις...

  • abc avatar
   abc @ xp 30/07/2012 16:26:00

   Μην είσαι τόσο σίγουρος φίλε xp.
   H εξέλιξη είναι ισχυρότερη κι απ' τον πόλεμο και στο διάβα της σαρώνει τα πάντα. Τό βέλος της είναι ταυτόσημο με το βέλος του χρόνου. Δεν γυρίζει πίσω. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει...

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/07/2012 16:40:14

  Μεγάλο μέρος των "στοιχημάτων" του καζινοκαπιταλισμού (που δημιουργούν το "πλασματικό χρήμα") αφορούσε και αφορά υποθήκες ακινήτων - καθώς και futures πρώτων υλών. Η τερατώδης αύξηση του πλασματικού (virtual) πλούτου θα ήταν αδύνατη χωρίς την εξωφρενική άνοδο των αγοραίων τιμών στα ακίνητα. Η κατάρρευσή των τιμών μετά το 2008 είναι αυτή που προκάλεσε την χρηματοπιστωτική κρίση
  Η σημερινή "μητέρα των φουσκών" είναι η φούσκα στα ακίνητα, η οποία όμως έχει σκάσει. Στην αγορά είναι φανερό ότι το "πλασματικό χρήμα" που κυκλοφορεί δεν αντιστοιχεί σε πραγματική ανταλλακτική αξία εμπορεύματος. Οι λύσεις που προσφέρει ο καπιταλισμός είναι περιορισμένες: Ένα μεγάλο τμήμα του "πλασματικού πλούτου" θα καταστραφεί (βλέπε, ΗΠΑ, Ελληνικό PSI κτλ, και περαιτέρω, την πρόταση της Wagenknecht ή άλλων). Το λοιπό θα "καλυφθεί" από τις Κεντρικές Τράπεζες
  Αντίθετα, η παλιά κρίση του 1929 οφειλόταν κυρίως σε υπερεπένδυση κεφαλαίων στον παραγωγικό τομέα (βιομηχανία).
  Η πρόταση της Wagenknecht είναι ενδιαφέρουσα επειδή είναι "υβριδική": Βασίζεται σε έναν συνδυασμό του βασικού Μαρξικού σχήματος για τις κρίσεις (το σχήμα της καταστροφής κεφαλαίου), με ισχυρά νεο-Κευνσιανά και Νεοκλασικά εργαλεία.

  • abc avatar
   abc @ Ο Θείος 30/07/2012 19:20:52

   Θείε τα λές πολύ ωραία. Τώρα συμφωνούμε πολύ περισσότερο...(Λεπτομέρεια: H τερατώδης αύξηση του πλασματικού (virtual) πλούτου ήταν γεωμετρική, ενώ η εξωφρενική άνοδος των αγοραίων τιμών στα ακίνητα γραμμική. )
   Ας δοκιμάσουν λοιπόν την "υβριδική" πρόταση.
   Κι εγώ πάντα πιστεύω οτι η μέση οδός είναι η "βασιλική".
   Η Δεξιά πρόταση, (λιτότητα) έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα. Η αριστερή,(πλήρης χρεοκωπία) θα πονέσει πολύ και όλους ανεξαιρέτως. Μήπως τελικά η πρόταση Wagenknecht είναι μονόδρομος?

 8. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 30/07/2012 16:41:40

  Αυτό που φαίνεται αυτονόητο σε μας τους ορεσείβιους ποιμένες δεν είναι κατανοητό απο τους ,υποτίθεται, κραταιούς της ευρώπης?
  Μήπως τελικά κάποιοι το επιδιώκουν?
  Πόλεμος πατήρ πάντων.
  Στην παρούσα φάση του καπιταλισμού όμως δεν έχουμε καταστροφές του υλικού κεφαλαίου λόγω πολέμου και κατστροφών.Το χρήμα, πραγματικό, οσο και αν είναι, έχει συσωρευθεί στα χέρια ολίγων (των αγορών,εν προκειμένω) και αν δεν διοχετευθεί σε πραγματικές επενδύσεις ανα τον κόσμο είναι άχρηστο καθότι άυλο.
  Κάτι μόνιμο και ουσιαστικότερο ψήνεται την περίοδο αυτή, έχουν πλακώσει κλίντονες,υπουργοί απο ουάσιγκτον, μέχρι και ο καφετζής των αζορών ήρθε να μας δεί, οι εξαποδώ τροικάνοι έχουν εγκατασταθεί αυγουστιάτικα στην αθήνα (μα τι φοβεροί είμαστε που τους τα αρπάξαμε στα νοίκια μαύρα ),ισπανογάλοι και ιταλοί παίζουν σε υψηλό επίπεδο τα ρέστα τους μάλλον, και οι γερμανοί πουλάνε τρέλα με τον απερίγραπτο τύπο απο την ασία που είναι τάχα υπουργός οικονομιας και την μέρκελ να κάνει μπάνια στις παραλίες.
  Είναι φανερό πιά ,ακόμη και στα βουνά, ότι το παιχνίδι καθορίζεται αλού γιαλού και οι παριστάνοντες την ηγεσία της ευρώπης εκτελούν τον ρόλο που τους αναθέτουν κάθε φορά οι "αγορές".
  Εμεις είμαστε ένα απλο στρατιωτάκι που κινείται κάπου στο κέντρο της σκακιέρας ,και τα αποτελέσματα της κίνησης και της καταστροφής απλά θα επιφέορουν τις ανάλογες κινήσεις ,δεν θα κριθεί η παρτίδα απο ένα στρατιωτάκι, ο γιούγκερ ήδη το φώναξε .
  Αμα πέσουν ο πύργος της Ιταλίας ,κινδυνεύει πια και η βασίλισσα Γαλλία και η παρτίδα καπούτ. Ο αξιωματικός της Ισπανίας είναι ακόμη ελεγχόμενη απώλεια.Τα υπόλοιπα στρατιωτάκια ,ιρλανδοπορτογάλοι κινούνται στα άκρα για να γεμίζουν κινήσεις.Γύρω απο το πιόνι Ελλάδα υπάρχει συγκέντρωση ισχυρών κομματιών που περιμένουν μια λάθος κίνηση.
  Τα στρατιωτάκια προχωρούν μόνο μπροστά, δεν οπισθοχωρούν, το πολύ πολύ να περάσουν σε διπλανή στήλη για να φάνε κανένα πιόνι του εχθρου και κανένα γιωργάκη που αυτομόλησε ή τρελάθηκε.
  Το μόνο που μας κρατά ,ακόμη, στην παρτίδα είναι ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να αποφασίσουμε και να επιλέξουμε κίνηση.
  Αλλιώς τώρα θα είμασταν κάπου μεταξύ, σύρτης, καίρου και χαλεπίου.

  ΥΓ.Είναι δυνατόν ,ολόκληρη Γερμανία να εμπιστεύεται τις τύχες της οικονομίας της και την καγκελαρία σε ένα άσχετο νεαρό ,χωρίς καμιά παιδία και κουλτούρα ευρώπης,και ιστορίας.
  Δεν είναι μόνο ίδιον δικό μας η πλάκα και ο χαβαλές.Σαμπως ο "πιτσιρικάς" αυτός έχει περισσότερο μυαλό απο την δική μας ξανθιά με τα αντικουνουπικά αουτάν? Απλά αυτός παίζει τον υπουργό και δεν μπορούν να τον διώξουν ενώ η δική μας παίζει την αθλήτρια .
  Θα περιμένουμε να δούμε τι θα καταφέρουν τελικά οι αμερικανοί με τις τελευταίες κινήσεις τους.

  ΥΓ2.Στον Β παγκόσμιο πόλεμο, υπήρχαν πολλοί σοβαροί ,με την ένοια της στρατιωτικής κατάρτισης, στρατηγοί της γερμανίας που έβλεπαν την επερχόμενη καταστοφή απο το 1943 και παρόλα αυτά πολεμούσαν με μια ανεξήγητη μανία και επιμονή για να κρατήσουν 2-3 χρόνια ακομη μια χαμένη υπόθεση.
  Και τώρα το ξέρουν, οι σοβαροί οικονομολόγοι και πολιτικοί, οτι θα χάσουν αν επιμείνουν στην πολιτική τους χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, εξαιρούνται οι ηλίθιοι φανατικοί της προτεσταντικής ηθικολογικής οικονομίας , και το θέμα είναι αν θα κινηθούν τελικά να ανατρέψουν την παγωμένη κατάσταση. Αναμένουμε τους "στρατηγούς" να κινηθούν και να ανατρέψουν το καθεστώς για να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί πλέον στην χώρα τους και στην ευρώπη.
  Ελπίζω και εύχομαι να το κάνουν.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/07/2012 16:50:56

  Μετά το σκάνδαλο της Barkleys (Libor), οι φωνές ριζοσπαστικοποιούνται γενικώς:
  Ν. Ρουμπίνι: "Διασπάστε τις τράπεζες ή κρεμάστε κάποιους στο δρόμο".
  "Ο μόνος τρόπος ν' αποφύγεις τα σκάνδαλα είναι να διασπάσεις τα χρηματοπιστωτικά σουπερμάρκετ. Όταν μέσα στην ίδια εταιρία έχεις εμπορική τραπεζική, επενδυτική τραπεζική, διαχείριση χαρτοφυλακίων, μεσιτεία, ασφαλίσεις, παράγωγα, έχεις μαζικές συγκρούσεις συμφερόντων..."
  h**p://www.businessinsider.com/roubini-break-up-banks-greedy-bankers-2012-7#ixzz2275sfVOY

  h**p://www.businessinsider.com/roubini-break-up-banks-greedy-bankers-2012-7

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Ο Θείος 30/07/2012 17:45:42

   Κάθε δεκαετία Θείε, εμφανίζεται ένας μάγος των τραπεζών που κόντρα σε όλους κερδίζει τεράστια ποσά,σόρος παλιά ,ρουμπίνης τώρα.
   Είναι μόνος του ή πίσω απο αυτόν στοιχίζονται και κερδίζουν τα κανονικά αφεντικά?
   Δηλαδή αφήνουν τα αφεντικά που ελέγχουν τράπεζες,κυβερνήσεις ,οργανισμούς κλπ μερικούς υπαλλήλους να κερδοσκοπίσουν ασύστολα, κόντρα στα συμφέροντα τους?
   Κάτι δεν πατάει καλά σε όλα αυτά. Δεν μπορεί ο τσομπάνης να κλέψει μερικά αρνιά και να κάνει μεγαλύτερο κοπάδι απο τον τσέλιγκα.Αν είναι καλός τσομπάνης και το κοπάδι βόσκει καλά και αυγατένει,το πολύ πολύ να τον άφήνουμε να κλέβει μερικά για να τα τρώει με τους δικούς του και να μας κάνει το τραπέζι,αλλά μέχρις εκεί.Αν τολμήσει να πάρει όλα τα αρνιά μαύρο φίδι που τον έφαγε.
   Που θα πάει? Ολα τα μέρη ,του τσέλιγκα είναι? Ποιός θα τα αγοράσει? σημαδεμένα είναι στο αυτί, απο τότε που γενιούνται με ψαλιδιά.
   Γιαυτό ρε Θείε δεν τους πιστεύουμε εδώ στα βουνά τους ρουμπίνηδες..Τσομπαναραίοι απλοί είναι.Οι τσελιγκάδες κάνουν κουμάντο και μοιράζουν τον τόπο , τα χειμαδιά και τα αρνιά.
   Ακόμη και ο αέρας ,αέρας είναι.Πουλάς αέρα ,αγοράζεις αέρα χωρίς πραγματικά λεφτά.Τα κανονικά λεφτά ποιός τα έχει?
   Οι τσελιγκάδες φυσικά.
   Και γιατί δεν βγάζουμε καινούργια χαρτιά χρωματιστά με μηδενικά επάνω?
   Δεν έχουμε χαρτί? αδύνατον, όσο θέλεις.
   Δεν έχουμε μηχανές?Αδύνατον ,υπάρχουν πολλές
   Δεν έχουμε αφεντικά στις μηχανές?...Χμμμ, μάλλον οι τσελιγκάδες έχουν τις διαολουμηχανές και δεν θέλουν να τις βάλουν να τυπώνουν.
   Παλιά, οι παπούδες μας ανέφεραν για κάτι ροκφέλερ που κολυμππούσαν στον χρυσό.Τι γίνκανε αυτοί, χάθηκαν? Και ο χρυσός τους? Ούτε στον πόλεμο ακούστηκε να καταστράφηκε κανένας τους. Εχει γούστο να τους τα πήρε όλα τα χρυσά ο ρουμπίνης...αποκλείεται...Ενας τσέλιγκας ποτέ δεν θα χάσει απο έναν τσομπαναραίο που τον έχει απο τσιράκι να κουβαλάει τον τρουβά...

   Και ο ρουμπίνης πολύ ξύνεται στην κλίτσα.Ακου κρεμάστε κανέναν στον δρόμο..Τσομπάνης είναι θείε.Δεν ξέρει.Τους μάντεις κακών και τους αγγελιοφόρους κακών ειδήσεων έριχναν στον λαό οι φεουδάρχες και οι βασιλιάδες όταν ζορίζονταν τα πράγματα...
   Για τους πραγματικούς βασιλιάδες μιλάμε ,στην Αγγλία βασικά, που κυβερνάνε αιώνες τώρα. Αειντε βρε ρουμπίνη τι σε περιμένει....
   Ο ρουμπίνης, ο σόρος, αυτοί είναι οι κακοί που κατέστεψαν τον κόσμο.

   ΥΓ.Για να επανερχόμαστε.Είναι πραγματικά οι γερμανοί γίγαντες με μυαλό μικρου παιδιού που είπε ο θόδωρος ο μαζιταφάγαμε?

 10. xp avatar
  xp 30/07/2012 18:27:37

  Η μνήμη είναι κοντή.Υπάρχουν τα συμφέροντα και οι δοξασίες των ελίτ.Κάποτε ο Χατζηνικολάου μίλησε για αναδιάρθρωση .Ο Χρυσοχοίδης διερωτήθην εάν ακουγε ένας εισαγγελέας την απαγορευμένη φράση.Ο εισαγγελέας κάλεσε για εξηγησεις τον δημοσιογράφο.Η κατάληξη γνωστή PSI.Το 2010 πχ άλλες κινήσεις έπρεπε να γίνουν , αλλά ούτε οι εταίροι ήθελαν να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις ,ούτε οι εγχωριοι τραπεζίτες. Ουσιαστικά κανείς πολιτικός δεν θέλει να επιλυσει το πρόβλημα γιατί θα θίξει συμφέροντα είτε δικά του είτε ισχυρών ελίτ.Ετσι η πληγή μεγαλώνει .Οπως οι γερμανοί αξιωματικοί το 1943 , δεν μπορούσαν να συνειδητοποιούσαν τι γινόταν εμφορτισμένοι από την ιδεολογία τους και την ψυχολογία αγέλης. Τέτοια τάξεως προβλήματα δεν λύνονται !!!!

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ xp 31/07/2012 00:29:14

   Θα διαφωνήσω μαζί σου φίλε μου. Ηξεραν οι σοβαροί-επαγγελαματίες στρατηγοί των γερμανών ήδη απο το 1943 το τέλος και δεν πίστευαν τις προφητείες -ευχές των ναζιστών του χιτλερ.
   Απλά η τευτονική τους κουλτούρα δεν τους απελευθέρωνε ώστε να κινηθούν όπως έπρεπε και να δώσουν λύση.Είναι κάτι πέρα απο την δκή μας κουλτούρα η γερμανική πειθαρχία στον ηγέτη και στους νόμους.
   Ακόμη και αν βλέπουν ότι είναι λάθος πειθαρχούν, το αντίθετο απο εμάς που θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε το θέμα ακομη και αν περπατάει καλά.
   Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μην βλέπουν το αδιέξοδο της επιλογής τους.Εκεί υπάρχει ηγετική ελίτ ,βιομήχανοι,παλιοί φεουδάρχες της Πρωσίας και Βαυαρίας , κομματικό κατεστημένο, οι βαρωνείες κλπ που εκπροσωπούν τον βαθύτερο γερμανικό ελιτισμό ο οποίος κατά καιρούς βρίσκει διέξοδο και προοπτική σε θέματα πανγερμανικά και διευρωπαικά.
   Σε μάς πρόκειται για μιά πειρατική-κομπραδόρικη ομάδα που κάνει κουμάντο η οποία μεγαλουργεί σε συνθήκες ημιδιάλυσης του κράτους και σε μαυροαγορατισμό.Διαχείριση των ξένων κονδυλίων , οργάνωση ενός κράτους στα ορια κολωνάκι-ανάκτορα(νυν βουλή)-λιμάνι για να καλύπτει τους ξένους προστάτες και χρηματοδότες.
   Οι δικοί μας ,μεγαλουργούν σε συνθήκες αστάθειας,υποτιμήσεων,αναταραχής,δραχμής και τα ρέστα.Οι γερμανοί θέλουν τάξη και σύστημα γιαυτό επιμένουν να μας αλλάξουν ,να μας ενσωματώσουν στις δομες τους και μετά να βάλουν το χρήμα.
   Εκεί παίζεται το παιχνίδι σήμερα.Αν μας βαρεθούν ή πειστούν ότι θα μπορέσουν να διαχειριστούν την έξοδο μας, θα το δοκιμάσουν , μόνο που θα έχουν κάνει τραγικό λάθος ,άλλη μια φορά.
   Είμαστε μικρο μαγαζί αλλά γωνιακό, η τύχη μας είναι σε συμβολικό επίπεδο και πάντα αποτελεί κυρίαρχο θέμα στην αναδιανομή του κόσμου μεταξύ των ισχυρών.
   Οτι οι αμερικανοί μας παρέδωσαν στους γερμανούς μάλλον είναι δεδομένο, το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται χωρίς να διατηρηθούν οι ισσοροπίες στο γεωπολιτικό επίπεδο και εδώ οι γερμανοί δεν τα καταφέρνουν και τοσο καλά εξού και οι επισκέψεις κλιντονος και σία.
   Ενας συνταγματάρχης ανάπηρος σχεδόν απέτυχε να κλείσει έγκαιρα το θέμα και να καθαρίσει τον χίτλερ, λόγω τύχης,αγγλοσαξωνικής βόμβας ,δεν θα το μάθουμε ποτέ,
   Ενας υπουργός σε πολυθρόνα αναπηρική κρατά τα κλειδιά των αλλαγών στην σημερινή περίπτωση , με την συμμετοχή των αγγλοσαξώνων άγνωστη και δυσεξήγητη.
   Βέβαια η δυναμική των πραγμάτων θα οδηγήσει σε καθαίρεση μέρκελ και σία αν τα πράγματα φτάσουν σε επικίνδυνο επίπεδο αδιεξόδου.Τα μεγάλα κεφάλια της πρωσοβαυαρικής ελίτ δεν θα θελήσουν να χάσουν ότι κατάφεραν να οικοδομήσουν μέσα σε σαράντα χρόνια.
   Και επειδή οι πονηροί αμεριακνοί φρόντισαν να τους ξεδοντιάσουν στρατιωτικά,στο τέλος θα αναγκασθούν να συμβιβασθούν και να υλοποιήσουν την ευρώπη που ονειρεύτηκε ο μπρεζίνσκυ και οι λοιποί.
   Τελικά η γερμανική ελίτ δεν κατάφερε να αποφύγει τον ασφυκτικό,εναγκαλισμό της ουάσιγκτον.Η γαλλική κάπως τα έχει καταφέρει ,ποτέ δεν μπόρεσαν οι κρυόκωλοι άγγλοι να τους καταλάβουν -,ενσωματώσουν.
   Μακάρι να πάνε όλα κατά τα σχέδια του ομπάμια τελικά γιατί οπάγκαλος είχε δίκιο.Οπως και ο γεροκομουνιστής πριν είκοσι χρόνια..

 11. xp avatar
  xp 30/07/2012 18:30:03

  Ο μύθος του γυμνού Βασιλιά ταιριάζει καταπληκτικά στα παραπάνω. Μονο ένα παιδί με την αφέλεια του μπόρεσε να πεί την αλήθεια , οποία ήταν απλή!

 12. βαγόνι avatar
  βαγόνι 30/07/2012 18:44:35

  Η πρόταση της Γερμανίδος βουλευτού είναι ρεαλιστική και,ως εκ τούτου,
  αποιδελογικοποιημένη.....αφορά χειρισμούς στο νομισματο-πιστωτικό
  και το δημοσιονομικό πεδίο, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τους παρόντες
  συσχετισμούς....οι προτάσεις της δεν αποκλείουν ριζοσπαστικότερες
  θέσεις στο χώρο της παραγωγής και της διανομής πλούτου σε χρόνους
  ευεπίφορους....η γερμανική Linke προσπαθεί,εδώ και χρόνια, να
  στοιχειοθετήσει προτάσεις που ξεπερνούν τα φράγματα των κομμουνιστών
  που απέμειναν και των νερόβραστων σοσιαλδημοκρατών, σε μια χώρα
  που δύσκολα στήνει αυτί σε....ασυνήθεις ήχους!
  ΟΚ Προφήτη...πολύ καλη ανάρτηση!

 13. Προφήτης avatar
  Προφήτης 30/07/2012 19:22:45

  Χαιρετώ και ευχαριστώ τους φίλους συν-σχολιαστες για τον υψηλού επιπέδου προβληματισμό. Δεν απαντάω ατομικά επειδή εκτιμώ το δημοσίευμα ως ιδιαίτερα σημαντικό και θα επανέλθω με κείμενο.

 14. abc avatar
  abc 30/07/2012 19:39:40

  Ο,τι και νάναι οι Γερμανοί αγαπητέ ορεσείβιε δεν θα πάψουν για πάρα πολλές γενιές να είναι οι ηττημένοι.
  Οι Τσελιγκάδες οι πραγματικοί είναι αυτοί που ανέφερες.
  Δεν χάθηκαν βέβαια. Ούτε ο χρυσός τους . Κι άμα λάχει αγοράζουν και καμμιά Societe Generale για να μην σκάσει και τους χαλέι τη σούπα... Και η μεγάλη στρούγγα τους το Αμέρικα. Κίελο και Χαιδελβέργη Αμερικανικά εδάφη. Ολα τα ηλεκρονικά εξαρτήματα "μάτια" και "αυτια" των γερμανικών όπλων που πήραν άδεια απ' τον τσέλιγγα, απ' αυτόν ελέγχονται.
  Αυτός έχει και τον τελευταίο λόγο και το χαρτί και το εκτυπωτικό μηχάνημα, και πριν τις Αμερικάνικες εκλογές θα το βάλει να τυπώνει και Ευρώ εκτός απο δολλάρια...
  Ως τότε εμείς κατενάτσιο, τα κεφάλια μέσα. ¨Οταν κυκλοφορούν καρχαρίες κάτσε στη στεριά μέχρι να φύγουν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.