15/12/2009 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια από τα ίδια πέντε χρόνια αργότεραΘα παρατηρήσατε ασφαλώς ότι μεγάλο μέρος – αν όχι το μεγαλύτερο – των μέτρων που προανάγγειλε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου τα είχε πει ήδη ο Κώστας Καραμανλής στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία. «Λες και διάβαζε ομιλία του Καραμανλή» έλεγαν μερικοί χθες το βράδυ αλλά εμείς δεν θα είμαστε τόσο άδικοι με τον σημερινό πρωθυπουργό.

Με αφορμή όμως την σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την διαπλοκή θα υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο ακριβώς είχε προτείνει και ο Κώστας Καραμανλής πριν από πέντε χρόνια, στις 11/10/04. Φυσικά ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ανταποκριθεί τότε.

Διαβάστε όμως και τι άλλο έλεγε τότε ο πρώην πρωθυπουργός και κάντε μόνοι σας τις συγκρίσεις.

 Έκκληση Καραμανλή για συγκρότηση κοινού μετώπου ενάντια στη διαπλοκή

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=572523
Για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες -η πρώτη ήταν στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια της ΝΔ- ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο της Herald Tribune για την ελληνική οικονομία, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συναινέσουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής.

«Η οικονομία, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, απαιτούν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις, τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς, που κοστίζουν ακριβά στους πολίτες και στους επενδυτές» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Και συνέχισε: «Η οικονομία, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, απαιτούν ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, κανόνες κοινούς για όλους, όρους που εγγυούνται ισονομία και ισότητα ευκαιριών. Απαιτούν διαφάνεια παντού. Αυτά δεσμευτήκαμε και αυτά κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής απογραφής, σημειώνοντας ότι η γνώση, η διαφάνεια και η αξιοπιστία αποτελούν ουσιώδεις προϋποθέσεις για μια υπεύθυνη πολιτική.

Σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση, είπε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνησή του πήρε, όπως είχε δεσμευτεί, την πρωτοβουλία των κινήσεων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας νέας υποχρεωτικής για τη χώρα αναθεώρησης (από την ΕΕ) και αποκλείοντας την προσποίηση άγνοιας που οδηγεί σε καταστάσεις με δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα, την κοινωνία και τον πολίτη.

«Στεκόμαστε» τόνισε ο πρωθυπουργός, «απέναντι στα προβλήματα αντί να τα κρύβουμε, αντιμετωπίζουμε ριζικά τα αίτιά τους αντί να φορτώνουμε τις συνέπειες στους πολίτες, δημιουργούμε συνθήκες αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας απαραίτητες για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, επιλέγουμε ήπια δημοσιονομική προσαρμογή από το νοικοκύρεμα της οικονομίας και όχι από περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων και ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση που να στηρίζεται στην αποτελεσματική διαχείριση και όχι σε λογιστικούς χειρισμούς».

Ως βασική προϋπόθεση για τη δημοσιονομική εξυγίανση ο κ. Καραμανλής έθεσε τον τερματισμό της κακοδιαχείρισης, τον περιορισμό της σπατάλης και την επιβολή κανόνων διαφάνειας σε ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Νέο πλαίσιο δράσης για τις εταιρείες του Δημοσίου

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει νέο πλαίσιο δράσης για τις εταιρείες του Δημοσίου που διαχειρίζονται μεγάλα τμήματα της περιουσίας του και προωθεί την εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, επιλέγοντας λύσεις που συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων και στην ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

«Βασική αρχή της οικονομικής πολιτικής» είπε ο πρωθυπουργός, «είναι η συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου» και, όπως ανέφερε, η αρχή αυτή γίνεται πράξη με το νέο προϋπολογισμό. Υπογράμμισε δε ότι σημαντική συμβολή στην ίδια κατεύθυνση θα έχει και η προώθηση κατά το 2005 μιας σειράς νέων αποκρατικοποιήσεων, που θα αποφέρουν στο Δημόσιο περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Μίλησε δε για στρατηγικές συμμαχίες, μετοχοποιήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, συνεργασίες του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και πλήρεις αποκρατικοποιήσεις, χωρίς όμως να προσδιορίσει τις επιχειρήσεις του Δημοσίου.

Ριζική φορολογική μεταρρύθμιση και νέος αναπτυξιακός νόμος

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στο δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και γενικότερα του οικονομικού εγκλήματος, στη μείωση των αμυντικών δαπανών και τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και ολόκληρη τη χώρα.

Ακόμη είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με μείωση του συντελεστή φορολόγησης, με σαφές χρονοδιάγραμμα τριετίας στα κέρδη των επιχειρήσεων και θέτοντας τέλος στη φορολογική αβεβαιότητα που οφειλόταν στις συχνές αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας και την αναξιοπιστία των φορολογικών ελέγχων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση καταρτίζει και θέτει σύντομα σε εφαρμογή νέο αναπτυξιακό νόμο που καταργεί τη διάκριση σε παλιές και νέες επιχειρήσεις και έχει ως βασικούς στόχους την αυξημένη ενίσχυση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την ενθάρρυνση των εξαγωγών, την τεχνολογική αναβάθμιση, τη δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης.

Μέτρα για την αξιοποίση του Γ' ΚΠΣ και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας

Επίσης αναφέρθηκε σε νέο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων που περιορίζει τη γραφειοκρατία, μειώνει δραστικά το χρόνο και το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων και μηδενίζει τα περιθώρια διαφθοράς.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι μπαίνει σε εφαρμογή πλαίσιο μέτρων για την επίσπευση της απορρόφησης και την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία των αγορών όπου, όπως τόνισε, «καταστήσαμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνονται ανεκτές προσπάθειες αθέμιτου ανταγωνισμού, κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης της όποιας περιστασιακής δύναμης τους σε βάρος των καταναλωτών».

«Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας» είπε ο πρωθυπουργός, «ήταν η συγκράτηση του πληθωρισμού, που κινήθηκε κάτω από το 3%». Μίλησε δε για σταδιακή απελευθέρωση των αγορών με ολιγοπωλιακές δομές, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει άμεση προτεραιότητα στην αγορά ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αννα Φ. avatar
  Αννα Φ. 15/12/2009 08:05:46

  Έχουμε ακούσει κατά καιρούς όλους τους υποψήφιους πρωθυπουργούς σε ομιλίες τους να λένε τα ίδια. Ο Καραμανλής είπε αλλά δεν έκανε. Δεν μπορείς να ζητάς συνεργασία από ΄΄αρχιερείς διαπλοκής΄΄και να περιμένεις να δεχτούν!! Τώρα μένει να δούμε την πράξη. Πάντως έχουμε ενδείξεις για θετικά βήματα ώστε να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Καιρός είναι εξάλλου .Να δούμε θα τον αφήσουν; Ξέρετε ,αυτοί που κερδίζουν πολλά στις εκάστοτε ΄΄Μπανανίες΄΄.

  • χρηστος avatar
   χρηστος @ Αννα Φ. 15/12/2009 15:11:03

   "Δεν μπορείς να ζητάς συνεργασία από ΄΄αρχιερείς διαπλοκής΄΄και να περιμένεις να δεχτούν!!"
   Ενώ τώρα (πού έχει τό αβγό στόν δικό του κ..ο) καί μπόρεσε καί ζήτησε καί περιμένει νά δεχτούν, συνεργασία από τήν "μαφιόζικη συμμορία τών Βατοπεδινών κουμπάρων".
   Καί δλδ τό ότι αυτοί δέχτηκαν, πά' νά πεί ότι αυτοί είναι πιό καταδεκτικοί, ενώ οί "αρχιερείς" ήταν ακατάδεκτοι?
   Ή μήπως τελικά είναι θέμα σοβαρότητας καί υπευθυνότητας?

   Φιλικά

 2. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 15/12/2009 09:21:52

  Δεν μπορεί ο Έλληνας ρε παιδί μου την δεξιά όταν τον πηδάει, όταν τα μέτρα είναι από νεοφιλελεύθερους «σοσιαλιστές» όμως το απολαμβάνει και τα καταπίνει όλα.

 3. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 15/12/2009 10:32:24

  αλλο να τα λες φευγοντας και αλλο να τα κάνεις. Ο ΚΚ ταπε για να σιγουρεψει οτι θα βρεί την ησυχία του ετσι που τα κανε.

 4. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 15/12/2009 11:38:00

  Προκαλούν πικρή μελαγχολία τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού. Η κατοπινή πορεία του άλλα έδειξε.

 5. NAMED avatar
  NAMED 15/12/2009 12:14:28

  Εάν ο Γιωργάκης δεν βάλει το κεφάλι κάτω να δουλέψει και συνεχίσει να λέει αόριστες μπαρουφολογίες, τότε να ΜΗΝ περιμένετε πολλά πράγματα...

 6. ωωωχχχ avatar
  ωωωχχχ 15/12/2009 13:02:46

  xaxaxax ο,τι ναναι ολοι τους. μόνο λογια και ετσι θα μεινουν. αλλοι κυβερνουν αλλοι διαχειριζονται, ο,τι και να λεει ο γκαπ. τωρα θα τα δει και αυτος οπως ο μπουλης. πόσα κιλά έχει πάρει αλήθεια; ωραία η ζωή όταν δε νοιάζεσαι για τίποτα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.