#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/02/2011 17:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια απάντηση του Χρ. Λαζαρίδη στην φαιοπράσινη προπαγάνδα

Τι θέλουν να πούν; Ότι με διάβασε ο Πρωθυπουργός και πείστηκε;Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης και σήμερα κάποιοι άλλοι στην μπλογκόσφαιρα επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις της ΝΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προβάλλοντας ένα άρθρο που έγραψε παλαιότερα ο Χρύσανθος Λαζαρίδης στο οποίο γράφει μεταξύ άλλων:  “..Όταν θα πουληθούν τα ακίνητα που έχουμε βάλει για πώληση (μέσα σε διάστημα 3-5 ετών, δηλαδή 1-3 πρόσθετα χρόνια μετά τη διετία), τότε θα ξεχρεώσουμε την προχρηματοδότηση και θα έχουμε στα χέρια μας άλλα 30 δισεκατομμύρια ρευστότητα, που θα μπορούμε να τη μοιράσουμε ανάμεσα στην κάλυψη τρεχόντων ελλειμμάτων και πρόσθετη εξαγορά (μείωση) χρέους”

Η απάντηση του κ. Λαζαρίδη με σχόλιό του στο Antinews είναι η εξής:

Δηλαδή τι θέλουν να πούν; Ότι με διάβασε ο Πρωθυπουργός και πείστηκε;

Καλό είναι να δημοσιεύεται ολόκληρο το κείμενο κι όχι ένα μόνο μέρος του.
Σε εκείνο το σχόλιο προσπαθούσα να εξηγήσω τι είναι η “προείσπραξη” δηλαδή το bridge financing. Και επικαλέστηκα το παράδειγμα της πώλησης, γιατί αυτό εξηγείται πιο εύκολα.
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, εξηγούσα ότι η πώληση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αμέσως γιατί αυτό θα είναι “ξεπούλημα”. Όταν πουλάς υπό πίεση, σου δίνουν τη χειρότερη τιμή.
Και στο απλό παράδειγμα, λοιπόν, είχα αποκλείσει το ξεπούλημα…
Μπορείς να βάλεις τα ακίνητα για πώληση, να προεισπράξεις ένα μέρος της αντικειμενικής αξίας τους σήμερα και να τα πουλήσεις, αν θέλεις να τα πουλήσεις, μετά από χρόνια (5 τουλάχιστον χρόνια αργότερα, στο υποθετικό συνάριο στο οποίο αναφέρεται το σχόλιο) αφού έχεις βρεί κατάλληλη τιμή κι αγοραστή. Για να βγάλεις πολύ περισσότερα και απ’ αυτά που δανείστηκες (προεισέπραξες) και από την (αρχική) αντικειμενική αξία.

Το bridge financing κάνει ακριβώς αυτό: Επιτρέπει να διαχωριστεί ο χρόνος είσπραξης ρευστού (με προείσπραξη) και ο χρόνος πώλησης (πολύ αργότερα).
Το ανέφερα ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ του πώς μπορεί να λειτουργήσει το bridge financing. Όχι ως συστατικό της πρότασης της ΝΔ.
Ανέφερα ακόμα, ότι για να γίνουν όλα αυτά (ακόμα και η προείσπραξη έναντι πολύ μελλοντικής πώλησης) τα ακίνητα πρέπει να “καθαρίσουν”. Δηλαδή να καθαρίσουν οι τίτλοι, να προσδιοριστούν οι χρήσεις και οι συντελεστές δόμησης. Ώστε να αποκτήσουν αξία (που σήμερα δεν έχουν) ή να πάρουν υπεραξία…
Αυτά όλα απαιτούν νομοθετική παρέμβαση.
Αλλά προείσπραξη μπορεί να γίνει και ΧΩΡΙΣ μελλοντική πώληση. Κι αυτό είναι το κύριο συστατικό της πρότασης μας όταν αναφερθήκαμε στο bridge financing.

“Προεισπράττεις”, έναντι μελλοντικών εσόδων από το ακίνητο, όχι έναντι μελλοντική του πώλησης: Σε δανείζει η Τράπεζα σήμερα και τα έσοδα από το ακίνητο ξεπληρωνουν την Τράπεζα τα επόμενα χρονια.
Ή (πολύ πιο σύνθετη μορφή αυτή) προεισπράττεις έναντι μελλοντικών “υπεραξιών” γής.
Η “προείσπραξη” έχει πολλές εφαρμογές. Η προείσπραξη έναντι πώλησης ήταν το πιο απλό και εύληπτο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ που χρησιμοποίησα. Η προείσπραξη έναντι μελλοντικών εσόδων και υπεραξιών, ήταν πολύ πιο κοντά στον πρόταση της ΝΔ.

Για να το πώ μια φορά ακόμα: αυτό το παράδειγμα bridge financing το χρησιμοποίησα γιατί είναι πιο απλό, αλλά δεν είναι αυτό που κυρίως αφορά την πρόταση της ΝΔ που είναι, πρωτίστως, προείσπραξη εσόδων από εκμετάλλευση (μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ακίνητης Περιουσίας) και υπεραξίες (μέσω εταιριών holding). Όχι προείσπραξη έναντι μελλοντικής πώλησης.
Γι’ αυτό και η πρότασή της ΝΔ προέβλεπε εξ αρχής Real Estate Αμοιβαία και Real Estate Holding Companies. Γι’ αυτό και αναφερόταν σε business plans κλπ. Αν ήταν να πουλήσουν τι τα θέλανε όλα αυτά;

Κι εδώ μπερδέψαν κάποιοι το “πουλάω μερίδια” (από Αμοιβαία) ή “πουλάω μετοχές” (από εταιρίες Holding) με το “πουλάω γή”.
Δεν καταλαβαίνουν ότι όταν πουλάς μερίδια πουλάς “δικαιώματα εκμετάλλευσης”, όχι κυριότητα γής.
Κι όταν πουλάς μετοχές από εταιρίες Holding, πουλάς “δικαιώματα εκμετάλλευσης και δικαιώματα από μελλοντικές υπεραξίες”, όχι κυριότητα γής.

Δεν καταλαβαίνουν. Και προσπαθούν να αποδειξουν, από ένα παράδειγμα που χρησιμοποίησα μεταξύ άλλων, για το τι σημαίνει “προείσπραξη”, ότι εννοούσαμε “πώληση γής”.

Αλλά κι έτσι να ήταν τα πράγματα πάλι ξεπούλημα δεν ήταν, γιατι τονιζα ότι δεν πουλάμε ποτέ υπό πίεση!

Εδώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βγήκε σε παγκόσμιο ακροατήριο (στο Economic Club της Νέας Υόρκης) το Σεπτέμβριο και μίλησε για ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΩΛΛΗΣΕΙΣ! Και βρήκαν ένα δικό που “επεξηγηματικό κείμενο σε κάποιοι blog” για το τι εστί bridge financing, για να θεμελιώσουν ότι “και η ΝΔ θέλει να πουλήσει”!
Όταν η ίδια η πρόταση Σαμαρά στις 7 Ιουλίου στο Ζάππειο εξηγει ρητά ότι αποκλείουμε το ξεπούλημα και την απώλεια κυριότητας.

Δηλαδή τι θέλουν να πούν; Ότι με διάβασε ο Πρωθυπουργός και πείστηκε;
Και δε μου τηλεφωνούσε, ο ευλογημένος, να λύσουμε την παρεξήγηση;
Εμείς φταίμε τώρα, που προωθείτε ξεπούλημα, όταν εμείς σας λέγαμε αυτό πάνω απ’ όλα να ΜΗ κάνετε;
Έλεος….!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rs avatar
  rs 15/02/2011 17:35:12

  Αγαπητέ Χρύσανθε,
  ποτέ δεν ήμουν καλώς με τα "financing" ούτε και με τα "bridge" .Πές μου για γρανάζια και κόστος παραγωγής (τι παραγωγή δηλαδή, έχει κανταντήσει μαγική εικόνα) μάλιστα.
  Βασικά δεν ξέρω εάν η τοποθέτησή σου προσθέτει η αφαιρεί κάτι απο αυτά που λέει στο πρόγραμμάτης η ΝΔ. Και δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
  Το θέμα είναι οτι οι "αποχρώσες" διαφορές που θέλετε να υποστηρίζετε οτι υπάρχουν στην πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι ορατές απο τον κόσμο και επομένως ταυτίζονται πλήρως με αυτό κάνει η κυβέρνηση.
  Τ΄ άλλα όλα είναι για να γίνεται συζήτηση.
  Αν είναι να λύνω διαφορικές εξισώσεις και να δημιουργώ αλγόριθμους, για να κατανοώ αυτά που προτείνουν οι πολιτικοί τότε κάποιο "λάκο έχει η φάβα".
  Νάσαι καλά.
  Ένας φίλος απ΄τα παλιά.

  • Kennan avatar
   Kennan @ rs 15/02/2011 17:49:45

   Δηλαδή επειδή δεν καταλαβαίνεις τι λέει , τότε "κυβέρνηση και ΝΔ λένε τα ίδια". με άλλα λόγια η ΝΔ να εκχυδαϊσει το πρόγραμμά της για να το καταλαβαίνουν καλύτερα οι ΠΑΣΟΚοι και να μην λένε κοτσάνες

   • george avatar
    george @ Kennan 15/02/2011 18:14:29

    Να μην εκχυδαΐσει το πρόγραμμά της, αλλά να το κάνει περισσότερο κατανοητό για τον απλό λαό που δεν καταλαβαίνει από οικονομικές αναλύσεις επιπέδου Harvard. Ο λαός ακούει στο τηλεοπτικό κανάλι των κατακτητών "Μέγα" ότι όλοι λένε τα ίδια... και τέλος. Να φέρει το πρόγραμμα κοντά στον απλό λαό...αλλά θα μου πεις ποιός να το φέρει(;). Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δυστυχώς ο Σαμαράς πιστεύει ότι ο λαός θα του δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσει μαζί με τους ανθρώπους που πρόσφατα καταδίκασε με τη μέγιστη ποινή: την απαξίωση. Αλλά και αν του δοθεί η ευκαιρία...μ' αυτά τα υλικά δε θα χτίσει παρά μια παράγκα.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Kennan 15/02/2011 18:27:11

    Να μην εκχυδαϊσει το πρόγραμμά της, αλλά να το κάνει καταννοητό στους απλούς ανθρώπους που δεν έχουν γνώση από αυτά τα πράγματα. Και δεν είναι απαραίτητο να έχουν.

    Εγώ αυτό που ξέρω, είναι ότι πίσω από τις περικοκλάδες κρύβονται παράσιτα, σκουλήκια, σαπρόφυτα και φουσκωμένοι σοβάδες. Και όταν κάποιος ενδιαφέρεται για το λαό και την πατρίδα, μιλάει πάντα στη γλώσσα του. Όταν στήθηκα στη γραμμή για να ψηφίσω το Σαμαρά, απλούς πολίτες είδα να περιμένουν υπομενετικά στη σειρά τους και όχι γραβατωμένους οικονομολόγους και πωλητές υπερεξαξιών.

  • Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
   Χρύσανθος Λαζαρίδης @ rs 15/02/2011 18:54:59

   Ενδιαφέρον το σχόλιό σου.
   Και μου δίνει την ευκαιρία για μερικές παρατηρήσεις:
   Η χώρα έχει περιέλθει σε πολύ δεινή θέση.
   Απλοϊκές αιτίες μην τις πιστεύεις.
   Και απλοϊκές λύσεις δεν υπάρχουν.

   Αλλά δεν βρισκόμαστε σε μια χώρα αναλφάβητων.
   Βρισκόμαστε σε χώρα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
   Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε δύο πράγματα:
   -- Ή να λαϊκίζουμε ασύστολα και να φωνάζουμε (όσο είμαστε στην Αντιπολίτευση) "λεφτά ύπάρχουν" και "θα σας φτιάξουμε γιοφύρια..."
   -- Ή να προσπαθήσουμε να δείξουμε ότι υπάρχουν πραγματικές λύσεις και λυτρωτικές λύσεις, που όμως δεν είναι πάντα "ορατές" δια γυμνού οφθαλμού.

   Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε τον περασμένο Ιούλιο να κάνει το δεύτερο.
   Και βγήκε και πρότεινε ένα πολύ σαφές πρόγραμμα εξόδου απο την κρίση διαφορετικό - πολύ διαφορετικό από το Μνημόνιο.
   Θα μπορούσε και να μη το έκανε. Θα μπορούσε απλώς να σπεκουλάριζε στη βέβαιη πολιτική φθορά που θα προκαλούσε - και προκάλεσε - στο ΠΑΣΟΚ η Μνημονειακή πολιτική.

   Όμως εκείνος επέλεξε να πάρει ρίσκα και να προτείνει κάτι ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο. Με "αιχμές" και "γωνίες".
   Κι αυτό ήταν ρίσκο, διότι οταν δεν λές τίποτε και απλώς περιμένεις να φθαρεί ο άλλος δεν κινδυνεύεις. Βαράς εκ του ασφαλούς...
   Αλλά όταν εσύ προτείνεις καινούργια πράγματα, τότε διακινδυνεύσεις να σου απαντήσουν (που είναι και το λιγότερο), να διαστρεβλώσουν αυτά που είπες κλπ...
   Κι όλα αυτά συνέβησαν στους μήνες που ακολούθησαν.

   Στην αρχή μας είπαν ότι:
   -- Δεν υπάρχουν τα 300 και πλέον δισεκατομμύρια της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (που λέγαμε τότε).
   -- Δεν υπήρχε τάχα τρόπος να βρεθούν 50 δισεκατομμύρια σε λίγα χρόνια (από το σύνολο την δημόσιας περιουσίας).
   -- Δεν ήταν, δήθεν, δυνατό (και δεν ήταν απαραίτητο!) να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός και να μηδενιστεί το έλλειμμα.
   Ότι όλα αυτά ήταν "μαγικά" τάχα...
   Ότι ήταν "κόπλα" του Χάρι Πότερ!

   --Μετά ήλθε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και παραδέχθηκε ότι η ακίνητη περιουσία είναι "πάνω από 270 δισεκατομμύρια".
   --Μετά ήλθε η Τρόϊκα και τους είπε να βρούν οι ίδιοι 50 δισεκατομμύρια σε πέντε χρόνια (και δεκαπέντε μέσα στα επόμενα δύο, έναντι 3 που ειχαν δεσμευτεί για πέρσι και δεν βρήκαν τίποτε)
   -- Και τώρα έρχεται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσα από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας) και τους ζητά να...μηδενίσουν το έλλειμμα ως το 2013 και να βγάλουν και πλεόνασμα μάλιστα! Και να το βάλουν και στο Σύνταγμα (ή σε κάποιου είδους εθνική νομοθεσία). Δηλαδή όχι μόνο να κάνουν εκείνο που...χλεύαζαν, αλλά να το καταστήσουν και συνταγματική επιταγή!

   * Η ΝΔ με το ρίσκο που πήρε εμφανίσε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εμφάνισε ποτέ κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
   Μπορεί να έχει κανείς ενστάσεις σε εκείνο ή το άλλο σημείο. Αλλά πιο ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα για την Οικονομία, δεν έχει ξανακουστεί. Κι αυτό ήταν μια μικρή πολιτική "επανάσταση".
   * Η ΝΔ έθεσε το θέμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Που λίγο πρίν δεν τολμούσε να θίξει κανείς. Ή μάλλον, κι άλλοι το είχαν θέσει παλαιότερα, αλλά ιδιωτικά. Όμως, ποτέ κανείς δεν κατάφερε να το επιβάλλει στην πολιτική ατζέντα. Και να επιβάλλει την αντιμετώπισή του. Κι αυτή ήταν μια μικρή "επανάσταση" (μπορει να αποδειχθεί και μεγαλύτερη).
   * Η ΝΔ έθεσε και το πρόβλημα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ως άμεση προτεραιότητα για τη λύση της δημοσιονομικής κρίσης. Τώρα το υιοθετούν (καθ' υπερβολήν, μάλιστα) και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι - και μάλιστα κάνουν και το λάθος να επιβάλλουν ένα ριζοσπαστικό μέτρο ως "συστημική ακαμψία".

   Η ΝΔ κατάφερε, ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο, να συζητάνε όλοι το πρόγραμμά της. Κι ακόμα, να εφαρμόζουν οι αντίπαλοί της το πρόγραμμά της, στρεβλά και στραβά και βρίζοντας. Αλλά να προσχωρούν σε εκείνα που πρίν χλεύαζαν.
   Αυτά κατάφερε η ΝΔ.
   Τώρα, πράγματι, δεν κατάφερε να τα κάνει όλα αυτά λιανά στο ευρύ κοινό.
   Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται, σε λιγο χρόνο...
   Και είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αν έχεις απέναντί σου ένα "επικοινωνιακό περιβάλλον, πολύ μεροληπτικό εναντίο σου.
   Για να το πώ πολύ κομψά...
   Όμως, εγώ από την αρχή προσπάθησα, να τα κάνω λιανά...
   Και καθώς οι προτάσεις αυτές έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο, τα δύσκολα αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν σιγά-σιγά...

   Δεν ειναι εύκολη η λύση στο προβλημά μας.
   Και δεν είναι εύκολη η συζήτηση, αν δεν θέλεις να ακούσεις επιχειρήματα, στοιχεία και παραδείγματα.
   Να μην εξηγήσω τι ειναι το bridge financing;
   Να μην εξηγήσω ότι τα τεράστια ακίνητα που έχουμε ως κράτος δεν μπορει να αξιοποιηθεί αν δεν "καθαρίσει" πρώτα;
   Να μην επιμείνω ότι εμπορική αξιοποίηση ΔΕΝ είναι μόνο "πώληση" είναι και ενοικίαση;
   Σκεφτείτε, πρέπει ακόμα κι αυτό να το εξηγήσουμε! Τους λέμε "εμπορική αξιοποίηση" και καταλαβαίνουν μόνο "πώληση"...
   Να μην προσπαθήσω να δείξω πως κάτι που δεκαετίες έχει μείνει "ανενεργό" και δεν παράγει τίποτε (και απαξιώνεται με το χρόνο), αν κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις μπορεί να γίνει πηγή πλούτου και σωτηρία για όλους μας από το τεράστιο βάρος του χρέους;
   Κι ακόμα και τώρα, προσπαθούμε να δείξουμε ότι η δική μας πρόταση ΔΕΝ αφορούσε ξεπούλημα. Όπως δεν αφορούσε και απώλεια κυριότητας. Όχι πως δεν θα μπορούσε να ισχύει κι αυτό. Αλλά εκείνο που προτείναμε τον περασμένο Ιούλιο δεν αφορούσε κάτι τέτοιο. Και δεν το χρειαζόμασταν κάτι τέτοιο...
   Κι ομως, έρχονται τώρα και μας ταυτίζουν με τις προτάσεις του Τροϊκανού που κραύγαζε προχθές (από στήλες εφημερίδων): πουλήστε πουλήστε!
   Κι αφού μας ταυτίζουν με αυτό που ΔΕΝ είπαμε, μετά το βρίζουν κι ύστερα σπεύδουν να το...ασπαστούν!

   Δεν χρειάζεται να λύσεις "διαφορικές εξισώσεις" για να τα καταλάβεις όλα αυτά.
   Αρκεί να αντιληφθείς - κι εσύ και όλοι μας, εδώ που τα λέμε - οτι "εύκολες λύσεις" δεν υπάρχουν. Ότι προφανή πράγματα δεν υπάρχουν. Ότι ο παλαιός πολιτικός λόγος των ευφυολογημάτων, των εύκολων ιδεολογικών σχημάτων και των ελκυστικών συνθημάτων πέρασε.
   Κι ότι στο εξής, αν θέλουμε να βγαίνει κάτι από το δημόσιο λόγο, πρέπει να παλεύουμε για τα δύσκολα όχι για τα "εύπεπτα".
   Αυτός ο φαύλος κυκλος των εύκολων ερωτήσεων που οδηγούν σε εύκολες απαντήσεις - και που όλα μαζί μυρικάζουν τα γνωστά και μας βουλιάζουν όλο και περισσότερο - δεν πάει άλλο. Πρέπει να σπάσει.
   Εμείς λοιπόν, τον σπάμε!
   Πάμε για τα δύσκολα...
   Και μέσα σε ένα "επικοινωνιακό περιβάλλον" που μοιάζει με ζούγκλα!
   Αλλά είπαμε: δεν μασάμε!

   • man8os avatar
    man8os @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 16/02/2011 00:13:21

    Κυριε Λαζαριδη,
    με ολο το σεβασμο, αναφορικα με την επικοινωνια του προγραμματος σας.
    Δεν ειναι δυνατο το προγραμμα της ΝΔ (με οποια επικαιροποιηση κρινετε απαραιτητη), να το τυπωσετε σε ενα μικρο βιβλιαρακι, σε πολυ κατανοητη γλωσσα και για το ευρυ κοινο , και τους αποφοιτους λυκειου η τους ηλικιωμενους, και να το μοιρασουν εξω απο σουπερμαρκετ, εκκλησσιες, η αλλα μερη συγκεντρωσης μελη των ΝΟΔΕ η της ΟΝΝΕΔ?
    Αφου στα καναλια, (ειδικα τα μεγαλα) δεν προκειτε ποτε να σας δωσουν χρονο να μιλησετε.

   • Aris Mathiopoulos avatar
    Aris Mathiopoulos @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 16/02/2011 20:53:38

    Νομίζω οτι η μοναδική λύση για την αξιοποίηση της ακινητης περιουσίας του δημοσίου είναι η δημιουργία ενος REIT (Real Estate Investment Trust) ώστε μέσα απο τη μέθοδο του securitization of commercial real estate να δημιουργηθούν ομάδες από αξιοποιήσιμα ακίνητα από την εκμετάλλευση των οποίων (με μακροχρόνια μίσθωση) θα δημιουργηθούν asset backed securities στα οποία θα μπορούν να επενδύσουν επενδυτές. Για λεπτομερέστερη κατανόηση για όσους ενδιαφέρονται παραθέτω απόσπασμα από wikipedia που περιγράφει απλά την διαδικασία:

    Pooling and transfer

    The originator initially owns the assets engaged in the deal. This is typically a company looking to either raise capital, restructure debt or otherwise adjust its finances. Under traditional corporate finance concepts, such a company would have three options to raise new capital: a loan, bond issue, or issuance of stock. However, stock offerings dilute the ownership and control of the company, while loan or bond financing is often prohibitively expensive due to the credit rating of the company and the associated rise in interest rates.
    The consistently revenue-generating part of the company may have a much higher credit rating than the company as a whole. For instance, a leasing company may have provided $10m nominal value of leases, and it will receive a cash flow over the next five years from these. It cannot demand early repayment on the leases and so cannot get its money back early if required. If it could sell the rights to the cash flows from the leases to someone else, it could transform that income stream into a lump sum today (in effect, receiving today the present value of a future cash flow). Where the originator is a bank or other organization that must meet capital adequacy requirements, the structure is usually more complex because a separate company is set up to buy the assets.
    A suitably large portfolio of assets is “pooled” and transferred to a “special purpose vehicle” or “SPV” (the issuer), a tax-exempt company or trust formed for the specific purpose of funding the assets. Once the assets are transferred to the issuer, there is normally no recourse to the originator. The issuer is “bankruptcy remote,” meaning that if the originator goes into bankruptcy, the assets of the issuer will not be distributed to the creditors of the originator. In order to achieve this, the governing documents of the issuer restrict its activities to only those necessary to complete the issuance of securities.

    Ουσιαστικά δίνεται λοιπόν στο δημόσιο η δυνατότητα να λάβει μέρος των χρημάτων (που θα κέρδιζε από πώληση) απο τις μελλόντικες ταμιακές ροές των μισθώσεων ΧΩΡΙΣ να χάσει την κυριότητα των ακινήτων, μέσω της δημιουργίας αυτών των χρηματοοικονομικών προιόντων.

    Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι οι μισθώσεις που θα επιλεγούν θα πρέπει να είναι πραγματικά υγιείς και όχι “σκοτωμένες” υπέρ του μισθωτή γιατί τότε οι επενδυτές δεν θα έχουν υψηλή απόδοση. Επίσης θα πρέπει να αποφευχθούν προβλήματα όπως τα CMBS στην Αμερική.

    Μειονέκτημα: Οι πιστωτές μας ζητούν άμμεσες πράξεις. Φανταστείτε πόσο χρόνο χρειάζεται να γίνουν σωστά αυτές οι μισθώσεις, να βρεθούν επενδυτές, να γίνουν valuations αξιόπιστα κτλ. Γι’αυτό πάνε να μας ρίξουν στη παγίδα να υποθηκεύσουμε την ακίνητη περιουσία. Αυτό θα είναι ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!!!!
    Θα χάσουμε κάθε δυνατότητα μελλοντικής υπεραξίας (όταν μιλάμε για υπεραξία να έχετε υπόψη σας ότι μιλάμε για ΠΩΛΗΣΗ ή Refinancing καθώς και η υπεραξία καρπώνεται ΜΟΝΟ κατα την πώληση η την επαναχρηματοδότηση νεόυ χρέους για το ακίνητο και κανένας επενδυτής δεν προσβλέπει σε υπεραξία αν δεν υπάρχει απόφαση για πώληση) και και επίσης η προσδοκώμενη απόδοση για το κράτος θα είναι μηδαμινής σημασίας. Η διαφορά του securitization με το bridge financing είναι ότι το bridge financing αφορά μια μορφή χρηματοδότησης όπου προεισπράττεις πριν την πώληση ενώ το securitization αφορά την επένδυση σε μελλοντικές ταμειακές ροές μισθώσεων ή δανείων από επενδυτές για ελλαχιστοποίηση του ρίσκου τους.

    Στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες καθώς η μορφή αυτή αξιοποίησης ακίνητητης περιουσίας δεν έχει χρησιμοποιηθεί αρκετα στην Ευρώπη αλλά υπάρχει στην Αμερική εδώ και 30 χρόνια λαμβάνωντας αρνητική δημοσιότητα (για λάθος λόγους) κατα τη διάρκεια της κρίσης.

    Η λύση για την καθυστέρηση και την πίεση των Ευρωπαίων θα έπρεπε να είναι η συμμετοχή των Ευρωπαίων στην έκδοση αυτών των securities και ΟΧΙ η υποθήκευση. Το τονίζω αυτό γιατι φανταστείτε κάποιον που είναι στα πρόθυρα χρεοκωπίας να βάζει υποθήκες…..ουσιαστικά δεν ξεπουλάει μόνο….χαρίζει.
    Θα μπορόυσαμε πχ να παζαρέψουμε μαζί τους την συμμετοχή τους στην δημιουργία ενός τέτοιου REIT ώς δικαιούχους άμεσσα ώστε να εγγράψουν για την αποπληρωμή του χρέους μέρος από τα έσοδα.

 2. tiramola avatar
  tiramola 15/02/2011 17:49:32

  Ενδεχομένως για κάτι τέτοιου είδους "πατριωτικές" προτάσεις αποφάσισε ο Παπανδρέου να προτείνει νόμο για να μην μεταβιβάζεται ή πωλείται ελληνική γη.

  (Μιά είδηση που πιθανώς να μην ανέβει ποτέ σε αυτήν την ιστοσελίδα)

  • Kennan avatar
   Kennan @ tiramola 15/02/2011 17:51:18

   Πεταχτηκε και η ουρά της προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ. Τιραμόλα όταν οι βουλευτές του πάλαι ποτέ "πατριωτικού Κινηματος" κρυβονται το γεγονος οτι εσυ πεταγεσαι συνεχώς εδω μεσα σα να μην πω τιποτα σημαινει απλά: ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ tiramola 15/02/2011 17:57:44

   Δηλαδή ΔΕΝ θα πωλήσει τίποτε ο ΓΑΠ; Είσαι σίγουρος;

  • pikras57 avatar
   pikras57 @ tiramola 15/02/2011 17:59:30

   H Ελλάδα στους Έλληνες!!!!!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tiramola 15/02/2011 18:01:13

   δεν χρειάζεται να πουλήσει. Το Τοπλού ήταν να εκχωρηθεί για 80 χρόνια (και δεν ήταν και πασοκοδουλεια)

   Και φυσικά και ο ΓΑΠ ΧΑΡΙΖΕΙ ελληνική γη. Οταν έδωσε άδεια στην EDF για αιολικά στην Κρήτη, αυτή η έκταση μηδενίστηκε τον χάρτη. Αχρηστη για πάντα. Τα ίδια και στον Ζαρακα και τα Βαρδούσια. Ξύπνα Τιραμόλα. Δεν φωναζω για τα πρασίνα χωρίς λόγο.

  • siakkas avatar
   siakkas @ tiramola 15/02/2011 18:24:41

   Υπάρχει διαφορά από την πώληση με την μακροχρόνια μίσθωση?
   (βλέπε τα hotel XENIA επι κυβέρνησης Σιμήτη για 99 χρόνια)
   θές κ άλλα: βλέπε συντήρηση ΗΣΑΠ για 99 χρόνια

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ siakkas 15/02/2011 18:49:57

    Αυτά λέγονται αξιοποίηση....

  • siakkas avatar
   siakkas @ tiramola 15/02/2011 18:24:41

   Υπάρχει διαφορά από την πώληση με την μακροχρόνια μίσθωση?
   (βλέπε τα hotel XENIA επι κυβέρνησης Σιμήτη για 99 χρόνια)
   θές κ άλλα: βλέπε συντήρηση ΗΣΑΠ για 99 χρόνια

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ siakkas 15/02/2011 18:50:48

    Και αυτά αξιοποίηση τα είπαν.......

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ tiramola 15/02/2011 18:47:25

   Τον άκουσα. Είπε ότι δεσμεύεται (όλες δεσμεύσεις είναι αυτό το αγόρι) να ανεβάσει νόμο, που αργότερα θα τον περιλάβει και στη συνταγματική αναθεώρηση, για απαγόρευση πώλησης δημόσιας περιουσίας. Δηλαδή μετά από πόσα - τόσα χρόνια!!! Είπε ακόμη, ότι σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, θα γίνονται πωλήσεις δημόσιας περιουσίας, πάντοτε όμως μετά από την έγκριση της βουλής. Δηλαδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

   Δηλαδή μια συνηθισμένη παπατζίδικη δήλωση, σαν πολλές άλλες.

   Ας αφήσουμε τη πλάκα.

   Τα πάντα γίνονται για τη δημόσια περιουσία. Τα σημαντικότερα λάφυρα της πώλησης του ξεπουλήματος της "αξιοποίησης" (βάλε ότι ταμπέλα θέλεις), ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, και η ΑΤΕ. Αυτά είναι τα φιλέτα και ίσως και κάποια λίγα ακόμη, όπως το Ελληνικό.

   1) Ο ΟΣΕ έχει (έτσι γράφεται) τεράστια ακίνητη περιουσία.
   2) ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ είναι έτοιμες επενδύσεις που φέρνουν ζεστό χρήμα στη τσέπη, κάθε μήνα, βρέξει χιονίσει και όποιος δεν πληρώνει πεθαίνει.
   3) Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ!!! Εδώ είναι το ζουμί. Όλη η αγροτική γη και ένας Θεός ξέρει πόσα άλλα ακίνητα βρίσκονται στην κατοχή της, ή υποθηκευμένα σε αυτή. Σιγά μην η ιδιωτική ΑΤΕ θα σκέφτεται τον φουκαρά τον γεωργό που δυσκολεύεται να πληρώσει τη δόση. Με συνοπτικές διαδικασίες θα λαμβάνει τη διαταγή πληρωμής.

   Και αμφιβάλω αν το αγόρι με τον εγκέφαλο που κουβαλάει μπορεί να αντιιληφθεί τι πάει να κάνει.

  • Μετανάστης στη χώρα μου avatar
   Μετανάστης στη χώρα μου @ tiramola 15/02/2011 21:34:21

   Πήγαινε για κεφέ, το έβγαλες το μεροκάματο!

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ Μετανάστης στη χώρα μου 15/02/2011 21:58:58

    Χαχαχα! Καλό!

  • lampros avatar
   lampros @ tiramola 16/02/2011 01:30:45

   """αποφάσισε ο Παπανδρέου να προτείνει νόμο για να μην μεταβιβάζεται ή πωλείται ελληνική γη."""

   Αυτές τις μαλακίες τις πιστεύεις ή στις δίνουν γραμμένες;

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/02/2011 17:57:08

  Χρύσανθε, εάν περιμένεις fair treatment από δαύτους χάνεις τον καιρό σου.

  Όλο το θέμα είναι μαϊμού.

  κατ αρχάς, η λίστα που δημοσίευσαν. Δεν ξέρω έαν υπήρχε επι Μητσοτάκη (ο πόλεμος του τσιμέντου μάλλον τους είχε ...βραχυκυκλώσει, αλλά υπήρχε από Παπαντωνίου και μετά). Παλιές ιστορίες, κάθε μία με τα δικά της, θα πω μόνο ότι εάν βρούν κάποιον να πουλήσουν τον ΟΤΕ που δεν ανήκει ήδη στην DT, καπνίζουν αλεσμένο τσουβάλι . Ή, δες τον Σακαραμαγκα. Πήραμε 1, εκταμιεύσαμε 20, κέρδισαν 10, τα δώρα ήταν της τάξης του 1 (κουτουρού τάξεις μεγέθους)

  Και να αξίζει κάτι, στην Ελλάδα. συνήθως, ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ για να πουλησουμε, δεν πληρωνόμαστε. Και με greek way, όποιος αγοράζει αποσκοπεί σε γρήγορο κέρδος. Παραμυθιάσαμε και την Τρόϊκα (στο θέμα των 50)

 4. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 15/02/2011 18:05:15

  Ακριβώς επειδή ο κόσμος (δεν αναφέρομαι στον rs) δεν νοιάστηκε ποτέ να μάθει πως λειτουργεί η οικονομία, το κράτος, η αγορά, οι χρηματοδοτήσεις, οι διεθνείς σχέσεις παρά μόνο τον ένοιαζε ποια μπουζουξού π....ι με ποιον ποδοσφαιριστή/τραγουδιστή/ηθοποιό, που θα βγούμε, τί θα φάμε κοκ φτάσαμε εδώ που φτάσαμε να μην μπορεί μια δυτικοευρωπαϊκή κοινωνία να ξεχωρίσει τί είναι πώληση και τί επένδυση.

  • rs avatar
   rs @ Bodinus1576 15/02/2011 18:13:12

   Χαίρομαι που δεν αναφέρεσε σε μένα αλλά μήπως ακριβώς αυτός ήταν ο στόχος των οικονομολόγων για να "συσκοτίσουν" το πάρτυ.

   • Bodinus1576 avatar
    Bodinus1576 @ rs 15/02/2011 23:11:22

    Φίλε μπορεί. Κανονικά η επιστήμη πρέπει να εκφράζεται με απλό και κατανοητό τρόπο, δηλ. όπως και να το πεις να έχεις δίκιο χωρίς να απλουστεύεις (αυτό είναι άλλο). Ίσως τελικά αυτοί που στην Ελλάδα θεωρούνται φωστήρες να μην είναι και πράγματι (αλλιώς δεν θα ήταν εδώ). Όπως και να έχει αν δεν νοιαστούμε εμείς οι ίδιοι για τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τις υπορεώσεις μας δεν θα νοιαστεί κανείς οικονομολόγος και κανείς συνταγματολόγος.

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 15/02/2011 18:10:57

  Χρύσανθε, μην περιμένεις να το καταλάβουν. Και ειδικά οι ΠΑΣΟΚογκαιμπελίσκοι των ΜΜΕ.

  Και κάτι άλλο. Μυρίζομαι ΜΙΖΕΣ απο τις "πωλήσεις" αυτές.

 6. siakkas avatar
  siakkas 15/02/2011 18:19:21

  +100
  κ. Λαζαρίδη
  Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης και δει της αλήθειας και ο παραπάνω ορθός λόγος πρέπει να αναδημοσιευτεί και να γίνει κατανοητό το τι έλεγε ο Σαμαράς όταν μιλούσε για αξιοποίηση.
  Το ζητούμενο όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μνημονιακή κυβέρνηση Gap. ΚΑΙ όλοι η παραπάνω διαδικασία έχει να κάνει ουσιαστικά με χρηματιστηριακά παράγωγα και αντιλαμβάνεστε τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας (Ελληνικό δημόσιο) όταν ¨παίζει¨με υποθηκευμένους τίτλους και ο αγοραστής στο κόλπο του bridge financing είναι ο ίδιος με τον έχων τον υποθηκευμένο τίτλο του ακινήτου. Αγοράζει τη γή σου με 1$ όπως πουλήθηκαν τα κρατικά αεροπλάνα της Αργεντινής επι ΔΝΤ της για 1$ το ένα!
  Συγνώμη δεν είμαι εμπαθείς αλλά δεν τους έχω εμπιστοσύνη όταν φέραν το μνημόνια για να ξεχρεωθεί αυτός ο έρμος κ όμορφος Τόπος και ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ αφού οι ΙΔΙΟΙ με τεχνάσματα Τ+10 μας οδήγησαν ΕΔΩ!!
  Και μην ξεχνάμε…ΟΠΟΙΟΣ ¨παίζει ¨ με Κρατικά ομόλογα (Τ+10) είναι ένοχος εσχάτης προδοσίας.
  ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

 7. TED avatar
  TED 15/02/2011 18:33:33

  Ας υπενθυμίσει κάποιος στους ΠΑΣΟΚους ότι φαιοπράσινου χρώματος είναι επίσης η στολή που φοράνε, εν καιρώ πολέμου, τα μέλη του στρατοδικείου.

  I will see you there...

 8. Ηλίας Πιερίδης avatar
  Ηλίας Πιερίδης 15/02/2011 18:41:16

  ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

  Αγαπητοί φίλοι, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά στην επικοινωνία:
  Τα 7 C's της Επικοινωνίας

  Οι βασικές προϋποθέσεις για να έχουµε σωστή επικοινωνία είναι :

  1. Αξιοπιστία (Credibility)

  Η επικοινωνία προϋποθέτει κλίµα εµπιστοσύνης ανάµεσα στον ποµπό και τον δέκτη

  2. Συνάφεια (Context)

  Ο κύκλος της επικοινωνίας θα πρέπει να έχει λάβει υπόψιν και να έχει κάνει αποδεκτή την πραγµατικότητα του περιβάλλοντος του.

  3. Περιεχόµενο (Content)

  Το µήνυµα θα πρέπει να είναι κατανοητό και ενδιαφέρον για τον δέκτη

  4. Απλότητα (Clarity)

  Το µήνυµα θα πρέπει να είναι όσο πιο απλό γίνεται

  5. Συνέχεια (Continuity)

  Η επικοινωνία είναι µια διαδικασία διαρκής που απαιτεί επανάληψη και συνέχεια

  6. Κανάλια επικοινωνίας (Channels)

  Ανάλογα µε τον δέκτη θα πρέπει να επιλέξουµε το κατάλληλο κανάλι. Διαφορετικά κανάλια προκαλούν διαφορετικά αποτελέσµατα όπως επίσης και οι άνθρωποι έχουν διαφορετική άποψη, ιδέα και ενδιαφέρον για διαφορετικά κανάλια.

  7. Δυνατότητες "Κοινού" (Capabilities of Audience)

  Στην επικοινωνία πάντοτε θα πρέπει να παίρνουµε υπόψιν τις δυνατότητες του κοινού, µε την έννοια ότι διαφορετικά "κοινά" έχουν διαφορετικές δυνατότητες αντίληψης του µηνύµατος. Οι διαφορές αυτές µπορεί να βασίζονται σε διαφορετικά επίπεδα γνώσης, εκπαίδευσης κλπ.

  Καλό θα ήταν αντί να προσπαθούμε να βρούμε τη διαφορά μεταξύ, αξιοποίησης και πώλησης, bridge fianacing και ξεπουλήματος να ασχοληθούμε με τα βασικά, (μήπως αυτό εξηγεί διότι η ΝΔ είναι μονίμως μπερδεμένη και κολλημένη)

  • rs avatar
   rs @ Ηλίας Πιερίδης 15/02/2011 18:58:20

   κ. Πετρίδη συγνώμη,
   παλιά που δεν ήταν γνωστή αυτή η "αμερικανιά" των κωδικοποιημένων βημάτων ο κόσμος πως πορεύονταν;

   • Ηλίας Πιερίδης avatar
    Ηλίας Πιερίδης @ rs 15/02/2011 20:10:09

    Αγαπητέ rs ακριβώς για αυτό παλιά λέγαμε ότι "αυτός" "αυτή" , "το έχουν" δηλαδή είναι χαρισματικοί, οι "αμερικανιές" βγήκαν για όλους αυτούς που δεν είναι χαρισματικοί, άλλωστε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής "επικοινωνούσε όχι γιατί είχε διδαχθεί "αμερικανιές" αλλά διότι ο λόγος του είχε κάτι πολύ περισσότερο : ουσία και παράδειγμα

    • lampros avatar
     lampros @ Ηλίας Πιερίδης 16/02/2011 01:34:38

     Δηλαδή, μια χώρα στην οποία

     η ρητορική ήταν βασική σπουδή ―από την αρχαία Ελλάδα μέχρι *και* το Βυζάντιο―,

     και στην οποία έχουν γραφτεί κλασσικά έργα περί επικοινωνίας και ρητορικής τέχνης,

     πρέπει να δανειστεί την αμερικάνικη αυτή ταξινόμηση για να ορίσει την επιτυχημένη επικοινωνία;

     • Ηλίας Πιερίδης avatar
      Ηλίας Πιερίδης @ lampros 16/02/2011 06:18:36

      Φυσικά και όπως καταλαβαίνετε δεν δηλώνω αυτό, απλά η κωδικοποίηση ( είτε αναφέρεστε στον Δημοσθένη, είτε στον Κικέρωνα, είτε οπουδήποτε υπήρχε ) βοηθά όλους εμάς τους υπολοίπους που δεν είμαστε χαρισματικοί να αποφεύγουν τα "χοντρά" επικοινωνιακά λάθη, αυτό φυσικά (η κωδικοποίηση) δεν είναι αμερικανιά, αλλά έξυπνη λογική η οποία βοηθά να μην μπερδεύουμε "το ξεπούλημα" με το bridge financing, και να μην τρέχουμε εκ των υστέρων, όπως έγινε στην περίπτωση των θέσεων περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και της επικοινωνίας αυτών, απο τη ΝΔ, όπου χάθηκε η "μπάλλα".Φυσικά και η επικοινωνία δεν αποτελεί την ουσία της πολιτικής αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δράσεωνγια τη δημιουργία πλειοψηφικών ρευμάτων

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Ηλίας Πιερίδης 15/02/2011 18:58:45

   Κάποιοι επειδή έχουν πτυχίο Χάρβαντ και έχουν θητεύσει σε θέσεις διευθυντών πωλήσεων σε μεγάλες εταιρείες, πιστεύουν ότι όλοι αυτοί στους οποίους απευθύνονται, διαθέτουν τουλάχιστον πτυχίο ΑΣΟΕ.

   • Ηλίας Πιερίδης avatar
    Ηλίας Πιερίδης @ Αρματιστής 15/02/2011 20:15:18

    Επειδή δεν έχουν όλοι πτυχίο ΑΣΟΕ και επειδή δεν έχουν αποφοιτήσει όλοι απο το Harvard, θα πρέπει οι θέσεις που εκφράζουν την ουσία της πολιτικής να είναι καθαρές και εύληπτες.

  • Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
   Χρύσανθος Λαζαρίδης @ Ηλίας Πιερίδης 15/02/2011 19:21:40

   Καλά όλα αυτά τα C της Επικοινωνίας.
   Αλλά, συγγνώμη, εδώ δεν μιλάμε μόνο για "Επικοινωνία". Μιλάμε για Πολιτική. Μιλάμε για Κρίση από την οποία πρέπει να βγεί η χώρα.
   Και από την Κρίση δεν βγαίνεις με... "Επικοινωνία"!
   Προς Θεού, ασφαλώς χρειάζεται και η Επικοινωνία.
   Αλλά η Επικοινωνία ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ στην Πολιτική. Όχι το αντιστροφο...
   Μέχρι πρόσφατα συνέβαινε το αντίστροφο.
   Και τώρα που τα πολλά επικοινωνιακά κόλπα τέλειωσαν κι ήλθε η ώρα της Πολιτικής, έρχονται οι "φίλοι" μας και προσκυνούν εκεί που έφτυναν, και αλλάζουν άποψη κάθε μέρα, και βγάζουν διαγγέλματα στις δύο το πρωί (!) και αποδοκιμάζουν την Τρόικα που οι ίδιοι έφεραν και που οι ίδιοι προσκυνούσαν ως χθές (κι ακόμα προσκυνάνε).
   Αυτή η "Επικοινωνία" ενδεχομένως πληροί όλα τα C's της ανωτέρω ανάρτησης.
   Αλλά κρύβει ανυπαρξία Πολιτικής. Κι αποκαλύπτει αδιέξοδα Πολιτικής.
   Και τι στοίχημα πάτε, ότι όσο "επικοινωνούν" έτσι το... χάλι τους, τόσο θα μπερδεύονται στο κουβάρι που μόνοι τους δημιούργησαν.

   • Ηλίας Πιερίδης avatar
    Ηλίας Πιερίδης @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 15/02/2011 20:04:15

    Εντάξει αγαπητοί συνσχολιαστές,

    συμφωνώ ότι φυσικά και η πολιτική αποτελεί την ουσία , αν λοιπόν η επικοινωνία δεν αποτελεί πρόβλημα, τότε μήπως οι θέσεις και το μήνυμα δεν είναι τόσο ισχυρά ώστε να υπερκεράσουν το περιτύλιγμα της επικοινωνίας και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο ?

   • Γιάννης Κ. avatar
    Γιάννης Κ. @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 19/02/2011 17:56:23

    Α, ώστε το ΠΑΣΟΚ έφερε την τριμερή στην Ελλάδα. Μάλιστα.. Κοιτάχτε οι διαχρονικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για το χάλι της Ελλάδας είναι λίγο πολύ γνωστές, τουλάχιστον σε όσους έχουν ερευνήσει τις περιόδους της διακυβέρνησης του.
    Εσέις, όμως, του προσάπτετε κάτι εντελώς εξωπραγματικό εδώ, κάτι που ενδεχομένως εσείς και η παράταξη σας θα πρέπει να κοιταχτεί πρώτα απο όλα στον καθρέφτη προτού ξεστομίσει τέτοια κατηγορία. Για τί θέλετε να πούμε τώρα; Για τα κατορθώματα της Νέας Δημοκρατίας απο το 2004 μέχρι το 2009; Γιατί αν μη τι άλλο η Νέα Δημοκρατία, ένα τόσο ρεαλιστικό και πατριωτικό και σύναμα καθόλου(;) λαικίστικο κόμμα μόνο καλό δεν έκανε στον τόπο αυτά τα 5μιση χρόνια. Δε συμφωνείτε, κύριε Λαζαρίδη;
    Δεν θέλω να αναφερθώ σε μεγάλη έκταση στα πεπραγμένα της χειρότερης απλά κυβέρνησης της μεταπολίτευσης(2007-2009), αυτά νομίζω έχουν εντυπωθεί στο μυαλό κάθε Έλληνα οπότε απλώς θα αναφέρω μερικά έτσι πιο "χτυπητά" και πρόσφατα περιστατικά. Κύριε Λαζαρίδη, δε γνωρίζω τι σχέσεις είχατε με τη Ν.Δ τότε αλλά θέλω να κάνω μια αφελή ερώτηση: Τί σημασία νομίζετε πως είχε στο μετέπειτα διασυρμό της χώρας μας το γεγονός πως δύο υπουργοι διαδοχικοί υπουργοί οικονομικών έδιναν, αποδεδειγμένα πλέον, ψεύτικα στοιχεία εν γνώσει τους στη Eurostat και τις αγορές; Σας ρωτάω επειδή εγώ δεν έχω PhD, είμαι ενας απλός μεταπτυχιακός φοιτητής αλλά όσο ναναι εγώ νομίζω πως είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό, δε νομίζετε και εσείς; Και αυτό χώρια απο την εντελώς καταστρεπτική δημοσιονομική πολιτική της Ν.Δ στο διάστημα διακυβέρνησης της.
    Θα μου πείτε πως και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έδινε ψευδή στοιχεία, δεκτό. Και έχει επίσης εξαιρετικά σημαντική ευθύνη στην ενδημική διαφθορά της Ελλάδας γιατί πέρα απο την οικονομική κατάχρηση, διέφθαρε και τα μυαλά των ανθρώπων. Αναμφισβήτητα. Η Νέα Δημοκρατία τι έκανε όμως; Έριξε μια κανάτα πάνω στο ήδη γεμάτο ποτήρι.. Πλημμυρίσαμε κύριε Λαζαρίδη, μας πήρε και μας σήκωσε. Και αφού η χώρα διασύροταν με τα χειρότερα να έρχονται, τι κάνει ενας ηγέτης εκείνη την κρίσιμη στιγμή; Παραχωρεί άρον άρον απο την εξουσία. Πολύ χρηστό δε νομίζετε; Κάποιοι εντελώς κακοπροαίρεται( σας ορκίζομαι εγώ δεν είμαι ένας απο αυτούς!Αλήθεια σας λέω!) θα έλεγαν πως πολύ απλά δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος των σκληρών μέτρων που έρχονταν. Και γιατί να θέλει άλλωστε; Θα ερχόταν κάποιος άλλος να πάρει τα σκληρά μέτρα και τις αντιδημοφιλείς αποφάσεις ενώ εκείνος έκανε διακοπές στην Ιταλία ή όπου αλλού. Αλήθεια,εσεις δεν τα είδατε αυτά;Πού είσασταν τότε;
    Τώρα απο τη στιγμή που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είχαν προχωρήσει ήδη πολύ και προχώρησαν ακόμη περισσότερο απο την αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης του. Δε νομίζω πως πολλά θα μπορούσαν να γίνουν απο εκεί και πέρα. Έπρεπε επιτέλους να γίνουν οι διαρθρωτικές άλλαγες που είχαν καθυστερήσει τριάντα χρόνια, ακόμη και με τη συνδρομή της τριμερούς. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για λαικισμούς και μεμψιμοιρία.
    Είχατε πει πως η Ν.Δ θα ξεπερνούσε το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις το 2010. Τι νομίζετε πως πήγε τόσο στραβά ώστε εαν γινόνταν τώρα εκλογές η Ν.Δ να έχανε με 5-7 μονάδες διαφορά; Και μην πείτε το κομματικό-πελατειακό κράτος του ΠΑΣΟΚ. Είναι βολικό άλλοθι αλλά ακόμα και αυτή η καραμέλα τελειώνει.
    Να τελειώσω λέγοντας το εξής, που σίγουρα θα φανεί τραβηγμένο σε κάποιους. Ως Έλληνας έχω φτάσει σε τέτοιο σημείο απογοήτευσης και απόγνωσης τώρα πιά που είμαι ευγνώμων τώρα πια που η χώρα βρίσκεται σε διαρκή επιτήρηση απο ξένους παράγοντες, που τις περισσότερες φορές μιλάνε με τη φωνή της λογικής όμως. Δε μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε η συνδρομή τους σε αυτό το σημείο. Σίγουρα όχι κάτι καλό, όπως εσείς διαρκώς μας παρουσιάζετε. Είχατε την ευκαρία σας όμως.

    Θέλω να ζητήσω συγγνώμη καθώς καταλαβαίνω πως δεν είναι αυτό το θέμα της συζήτησης αλλά δε γίνεται να περνάνε αυτά τα πράγματα χωρίς σχόλια.

    Ένας ακόμη Έλληνας σε απόγνωση...

 9. tiramola avatar
  tiramola 15/02/2011 19:12:30

  «Είχα υποσχεθεί τρία κείμενα επεξηγηματικά για το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας... Τώρα θα αναφερθώ στο δεύτερο και πιο σημαντικό ζήτημα: την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το αν είναι δυνατό να βρεθούν 50 δισεκατομμύρια ρευστότητας μέσα σε 2 χρόνια. Γιατί αυτό το ερώτημα τέθηκε από κάποιους φίλους, κι εδώ που τα λέμε είναι εύλογο κι αξίζει να απαντηθεί... Πρώτο σημείο: Η γνωστή ακίνητη περιουσία του Δημοσίου πρέπει να φτάνει σήμερα τα 350-400 δισεκατομμύρια σε αντικειμενική αξία. Δηλαδή ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο του δημοσίου χρέους. Απ' αυτά τα γνωστά, μη επιχειρησιακά και άμεσα εκμεταλλεύσιμα, τα δύο τρίτα περίπου είναι και «εμπορεύσιμα». Δηλαδή μπορούν να πουληθούν σε μεγάλα τμήματα (με real estate development) όχι ως «μεμονωμένα οικοπεδάκια»... Τα ακίνητα αυτά μπορούν να «καθαρίσουν» από πάσης φύσεως «εκκρεμότητες» - νομικά και θεσμικά εμπόδια για την πώλησή τους - με διαδικασίες αντίστοιχες με εκείνες που ακολουθήθηκαν για τις απαλλοτριώσεις εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων... Έτσι λοιπόν, «καθαρά» από τέτοιες εκκρεμότητες μπορούν να μπουν για πώληση δημόσια ακίνητα 90-100 δισεκατομμυρίων (αντικειμενικής αξίας)...»

  • Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
   Χρύσανθος Λαζαρίδης @ tiramola 15/02/2011 19:36:42

   Αν διαβάσει κανείς ολόκληρο το κείμενο, θα διαπιστώσει ότι όταν ένα ακίνητο προσδιορίσει τιμή πώλησης μπορεί να γίνει "εμπορικά αξιοποιήσιμο".
   Κι αυτό ΔΕΝ σημαίνει να πουληθεί!
   Μπορεί να έχει ένα σωρό άλλες μορφές εκμετάλλευσης (τα λέω παραπάνω). Βάζω κάτι για πώληση δεν σημαίνει (μόνο) πουλάω.
   Πολύ περισσότερο που εξηγεί παρακάτω, ότι σίγουρα δεν πουλάμε τώρα ούτε σύντομα, ούτε υπό πίεση γενικότερα.
   Αλλά προσδιορίζουμε τιμή πώλησης, για να μπορέσουμε να το νοικιάσουμε, να το βάλουμε σε Αμοιβαίο, να το βάλουμε σε Holding.
   Χωρίς τιμή πώλησης είναι πολύ δύσκολο να περάσεις σε όλες αύτές τις άλλες μορφές αξιοποίησης πέρα από την πώληση.
   Κατάλαβες; Ή μήπως... νούκουτου;

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 15/02/2011 22:01:14

    Καταλαβαίνει ότι το μέλλον του εξαρτάται από το αν θα συνεχίσουν οι υπόλοιποι να μην καταλαβαίνουν.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ tiramola 15/02/2011 20:40:13

   Tiramola,
   εσύ έδωσες το σκονάκι στον Παντελή;

  • lampros avatar
   lampros @ tiramola 16/02/2011 01:39:38

   Την αμέση συνέχεια του κειμένου ξέχασες ―καταλάθος φυσικά― Τιραμόλα. Να την παραθέτω εγώ:

   ====

   Πέμπτο σημείο: Όμως η πώλησή τους δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει υπό πίεση! Διότι τότε το τίμημά τους θα είναι υποβαθμισμένο. Όταν ο πωλητής βιάζεται ο αγοραστής επιβάλλει τη (χαμηλότερη δυνατή) τιμή. Αυτό δεν θα συμβεί στην περίπτωσή μας.

   Δεν θα πρόκειται για «ξεπούλημα». Αλλά για κανονική διαπραγμάτευση με διεθνείς διαγωνισμούς και με άνεση χρόνου…

   Έκτο σημείο: Εν όψει, όμως, μιας προγραμματισμένης πώλησης (εντός τριών ή τεσσάρων ετών), μπορούμε να επιτύχουμε προ-χρηματοδότηση. Είναι το λεγόμενο bridge financing. Γιατί αποτελεί μια «γέφυρα» ρευστότητας, ανάμεσα στη στιγμή που αποφασίζεις να πουλήσεις κάτι και τη στιγμή που εισπράττεις το αντίτιμο της πώλησης…

   Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια στα δύο τρία της αξίας των ακινήτων που έχουμε βγάλει για πώληση. Από τράπεζες του Εξωτερικού ή και ελληνικές.

   Ο δανεισμός αυτός έχει ελάχιστο ρίσκο: γιατί γίνεται στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας. Κι επειδή η εμπορική αξία που θα επιτευχθεί τελικά είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αντικειμενική, ουσιαστικά δανειζόμαστε άμεσα το μισό απ’ αυτό που θα πάρουμε τελικά όταν πουλήσουμε.

   Επί πλέον – και κυρίως – ο δανεισμός είναι ενυπόθηκος. Συνεπώς δεν έχει καμία σχέση με (ούτε συμπεριλαμβάνεται στο) δημόσιο χρέος, που δεν είναι ενυπόθηκο.

   Σε κάθε περίοδο κρίσης υπάρχει μεγάλη ρευστότητα που λιμνάζει στις τράπεζες. Αυτό ονομάζεται «παγίδα ρευστότητας». Μόνο που οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να τη ρισκάρουν, διότι λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν ελκυστικές χρηματοδοτήσεις, όλες έχουν μεγάλο ρίσκο.

   Σε τέτοιες περιόδους κρίσης δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, αλλά υπάρχει λιμνάζουσα ρευστότητα στις τράπεζες! Οπότε τέτοιες χαμηλού ρίσκου χρηματοδοτήσεις (ενυπόθηκες) είναι ελκυστικές και για τις τράπεζες.

   Έτσι έναντι πώλησης ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας 90-100 δισεκατομμυρίων σε τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια (με προσδοκώμενο αντίτιμο εμπορικής αξίας 120-130 δισεκατομμύρια), μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα σε ένα χρόνο προχρηματοδότηση (bridge financing) της τάξης των 60-66 δισεκατομμυρίων τουλάχιστον.

   Κατεβάζουμε αυτό το ποσό στα δύο τρίτα του περίπου (για να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι και να βαδίσουμε ακόμα πιο ρεαλιστικά) και προκύπτει ένα ποσό περί τα 45 δισεκατομμύρια άμεσης ρευστότητας σε ένα χρόνο (όσο χρειάζεται να ολοκληρωθεί, δηλαδή η προετοιμασία, νομική εκκαθάριση των ακινήτων, διεθνής διαγωνισμός προχρηματοδότησης κλπ.)

   Άλλα 5 δισεκατομμύρια μπορούν να βρεθούν μέσα σε ενάμιση χρόνο από πιο αποφασιστικές αποκρατικοποιήσεις (που επίσης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα), αλλά και από άλλα συναφή μέτρα, αναθέσεις παραχώρησης περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών για εκμετάλλευση (που επίσης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα κλπ.)

   Έτσι προκύπτει ο υπολογισμός για προσδοκώμενη ρευστότητα (45+5=) 50 δισεκατομμυρίων σε ενάμιση χρόνο από αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

   Να σημειωθεί ότι στο σκέλος αυτό του Σχεδίου υπάρχει και ένα ολόκληρο δεύτερο κεφάλαιο για αξιοποίηση περιουσίας με μακροχρόνια μίσθωση, leasing, ΣΔΙΤ κλπ. που μπορεί να αποφέρει μέχρι και 5 δισεκατομμύρια το χρόνο. Και χωρίς να χάσει το Δημόσιο την κυριότητα της ακίνητης Περιουσίας του.

   Εδώ δεν «πουλάει» το κράτος. Εκμεταλλεύεται επιχειρηματικά τα ακίνητά του. Υπολογίζεται ένα ποσοστό απόδοσης 5% για ακίνητα της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων (που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα, αλλά όχι εμπορεύσιμα) και τα οποία σήμερα «κάθονται»), συν τα λοιπά δημόσια έσοδα (ΦΠΑ κλπ.) από τις τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες που σήμερα είναι μηδενικές.

 10. tiramola avatar
  tiramola 15/02/2011 19:31:46

  Έχω γράψει πολλές φορές ότι αντισυστημικές λύσεις δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν πάει το μυαλό κανενός από τα δύο μεγάλα κόμματα.
  Δεν πιστεύουν σε αυτές.
  Δεν μπορώ όμως να ανεχτώ τον διαχωρισμό σε πατριώτες και μη, ειδικά μάλιστα όταν προτείνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.
  Όσοι επιχειρούν τέτοιους διαχωρισμούς εκτός από επικίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή που είναι απαραίτητη στην κρίσιμη συγκηρία, δείχνουν και την δίψα τους για εξουσία αφού δεν διστάζουν να δηλητηριάζουν το μυαλό των Ελλήνων προκειμένου να κάτσουν στην πολυπόθητη καρέκλα της εξουσίας.
  Ακόμα και αν το καταφέρουν, ποιά μπορεί να είναι η προσφορά τους σε αυτή τη χώρα?

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ tiramola 15/02/2011 22:03:45

   Κοινωνική συνοχή; Σε άλλο σχόλιο σου μιλούσες για τα θύματα του νεοφιλελευθερισμού. Νοιάζεσαι για όλα αυτά και υποστηρίζεις ΠΑΣΟΚ; Ευτυχώς ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί αντιφάσκεις διαρκώς.

  • lampros avatar
   lampros @ tiramola 16/02/2011 01:40:55

   "Δεν μπορώ όμως να ανεχτώ τον διαχωρισμό σε πατριώτες και μη"

   Δεν πειράζει, Τιραμόλα, θα τους διαχωρίσει το στρατοδικείο...

   • man8os avatar
    man8os @ lampros 16/02/2011 09:56:54

    Kαι ο Παγκαλος ειναι ενθερμος πατριωτης!

 11. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 15/02/2011 19:38:08

  Δεν σε είπε κανεις "Μη πατριώτη"...
  Προπαγανδιστή σε είπανε!
  Δεν ξέρω αν είναι καλύτερο.
  Πάντως είναι άλλο πράγμα...

  • tiramola avatar
   tiramola @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 15/02/2011 19:48:56

   Όταν πριν από 2 μέρες έβαλα link σε άρθρο του Ροδινού το αρχείο pdf μελέτης για αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας από το ΙΣΤΑΜΕ το πήραν οι δικοί σου, το έστειλαν στο κομματικό όργανο-εφημερίδα ΕΤ και ιδού το πρωτοσέλιδο σήμερα.
   Το ποιός είναι προπαγανδιστής είναι ηλίου φαεινότερο.
   Γιατί εκείνο στο οποίο ποντάρετε για να περάσει η προπαγάνδα και το ψέμα να φανεί αλήθεια, είναι οι τίτλοι και οι φωτογραφίες.
   Που να κάτσει να διαβάσει ο άλλος....
   Ελπίζω να μην έχεις την τύχη του Βάρδα...

   • Factorx avatar
    Factorx @ tiramola 15/02/2011 19:59:24

    Πάλι κάνεις λάθος. Αυτοί το έβγαλαν πρώτοι:

    http://kafeneio-gr.blogspot.com/2011/02/598.html

    και μάλλον είναι δικοί σου
    χα χα χαααα

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 15/02/2011 20:47:46

   Τι θα πει αντισυστημική λύση, tiramola; Εδώ μιλούμε για μία συγκροτημένη πρόταση εξόδου από την κρίση. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης την είχε επεξεργαστεί και τώρα πανικόβλητη η κυβέρνηση και τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ σπεύδουν να δεχθούν ότι η πρόταση του κ. Λαζαρίδη ήταν σωστή. Είναι δυνατόν να μη το βλέπεις αυτό;

 12. Mikros Exerevnitis avatar
  Mikros Exerevnitis 15/02/2011 22:09:35

  "Αποκλειστικές" ειδήσεις βγαλμένες από τον parapolitiko σκουπιδοτενεκέ

  Δημοσιογράφοι της σειράς που δεν μπορούν να γράψουν ένα δικό τους κείμενο της προκοπής, στήνουν βιομηχανία "αποκλειστικών" ειδήσεων βγαλμένες απ' τα σκουπίδια, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ρομποτάκια που τους εκτόξευσαν ξαφνικά στις πρώτες θέσεις:

  Ειδήσεις απλής λογικής:

  Υποψήφιος ο Μανόλο στην Α', Β' ή Γ' Αθηνών...
  σπουδαίο αποκλειστικό!! Απλή λογική να διαθέτει κάποιος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Μ. Μαυρομάτης, από τους πλέον δραστήριους Ευρωβουλευτές και σεμνούς ανθρώπους, θα είναι κάπου υποψήφιος...
  που είναι το αποκλειστικό;  Ειδήσεις γνωστές και στην Κουτσή Μαρία:

  Σαμαράς-Παπανδρέου μίλησαν στο τηλέφωνο...
  υπάρχει Έλληνας που δεν ξέρει ότι όχι μόνο αυτοί αλλά και οι προηγούμενοι εδώ και 15-20 χρόνια έχουν τακτικές επαφές και αν δεν μιλήσουν στο τηλέφωνο θα μιλήσουν κάπου αλλού που θα βρεθούν μαζί;
  Που είναι το αποκλειστικό;  Διαφημιστικές προβολές, καταχωρημένες σαν ειδήσεις:

  Ποιος είναι ο κύριος Λειβαδάς; Τον ξέρει κανείς;
  Μάλλον όχι... γι αυτό σκέφτηκε να βάλει μια διαφημιστική καταχώρηση στις παραπολιτικές αγγελίες μπας και τον γνωρίσει κάποιος και το πει σε κάποιον και μάθει και ο Σαμαράς ποιος είναι ο κύριος στον οποίο δήθεν έχει καπαρώσει θέση υποηφίου...
  Από πότε οι διαφημιστικές καταχωρήσεις λογίζονται σαν αποκλειστικότητες;  Α θα ξέχναγα το σπουδαιότερο που μάθαμε σήμερα!!!
  Ο Ξενάκης ξέρετε αυτός που λέει ειδήσεις στο ΑΛΤΕΡ, όχι μόνο όταν δεν προλαβαίνει ο Χατζηνικολάου αλλά ούτε καν ο Παυλόπουλος...
  θα πάει λέει στο ΒΗΜΑ FM;
  Εδώ ποιο είναι το αποκλειστικό; Ότι δεν έχει κλείσει ακόμα ο BHMA FM;  Τέτοιες αποκλειστικότητες έχουμε και μεις να φάνε οι κότες αμά έχουμε από πίσω μας μηχανισμό ολόκληρο να δουλεύει για πάρτη μας...

  καμία αποκάλυψη σαν αυτές που κάνουν κατά καιρούς το antinews, το taxalia ή το olympia έχεις ρε φίλε;

  Αν δεν έχεις μη μας ζαλίζεις με τα τριτοκλασάτα αποκλειστικά....

  ΥΓ. Εμείς εδώ είπαμε δεν βγάζουμε ειδήσεις και δεν σας πουλάμε το αυτονόητο όπως με τα τηλεφωνήματα Σαμαρά-Παπανδρέου σαν αποκλειστικό... μόνο σχολιάζουμε και ξεθάβουμε ειδήσεις που ξεβρακώνουν τα παπαγαλάκια...

  http://dexiextrem.blogspot.com/2011/02/parapolitiko.html

 13. Δώρα Γκανούλη avatar
  Δώρα Γκανούλη 15/02/2011 22:27:38

  "Δηλαδή τι θέλουν να πούν; Ότι με διάβασε ο Πρωθυπουργός και πείστηκε;"
  Αγαπητέ Χρύσανθε, δεν το αποκλείω ως εκδοχή, απεναντίας.
  Ανεξάρτητα από τις επίσημες δηλωσεις του κάθε "Πεταλωτή" είμαι πεπεισμένη ότι η κυβέρνηση εξετάζει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κάθε πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και σε δεδομένη στιγμή με παραλλαγμένο περιτύλιγμα και μεταλλαγμένο περιεχόμενο την παρουσιάζει σαν τμήμα του μεγαλόπνου σχεδίου της για τη σωτηρία της χώρας.
  Βέβαια τα όσα συμβαίνουν επιβεβαιώνουν τον Μαχάτμα Γκάντι όταν έλεγε
  "Στην αρχή θα σε αγνοήσουν, μετά θα σε περιγελάσουν, μετά θα σε πολεμήσουν και στο τέλος θα δικαιωθείς".

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Δώρα Γκανούλη 15/02/2011 23:22:42

   Εξαίρετες οι παρατηρήσεις σας κ. Γκανούλη, ακριβώς έτσι είναι.

 14. man8os avatar
  man8os 16/02/2011 00:25:17

  Εχετε την τιμη να μιλατε με τον αντιπροεδρο. Δεν ειναι και λιγο.

 15. man8os avatar
  man8os 16/02/2011 00:27:04

  Υπαρχει βεβαια ενα προβλημα. Κλεβοντας ιδεες και παρουσιαζοντες τις ως δικες τους, μηπως χανει ο Σαμαρας και ολο το team του τα πνευματικα δικαιωματα?

  • Δώρα Γκανούλη avatar
   Δώρα Γκανούλη @ man8os 16/02/2011 01:39:01

   Αγαπητέ man8o,
   Το πρόβλημα δεν είναι αν χάνει ο Σαμαράς και όλο του το team τα πνευματικά δικαιώματα. Μακάρι να υιοθετούσαν τις προτάσεις και πρόγραμμα που προτάθηκε αυτούσιο για το καλό της Ελλάδας. Δεν νομίζω ότι ο Σαμαράς θα διαφωνούσε. Ισα ίσα.
   Το πρόβλημα είναι ότι όπως ανέφερα παραπάνω είναι ότι το κάνουν με παραλλαγμένο περιτύλιγμα και μεταλλαγμένο περιεχόμενο. Και αυτό είναι επικίνδυνο αφ΄ ενός γιατί χάνεται πολύτιμος χρόνος, αφ΄ ετέρου γιατί η διαφορετική, ιδεολογικά και πρακτικά, αντιμετώπιση της διαδικασίας εφαρμογής του προγράμματος μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα.

 16. Ο Θεός avatar
  Ο Θεός 16/02/2011 11:00:38

  Το έγραψα ήδη, το θέμα των αξιοποιήσεων δημόσιας περιουσίας είναι πρακτικό και σε μεγάλο βαθμό "τεχνικό". Ως μηχανικός Ιδιωτικός υπάλληλος αυτή την περίοδο ασχολούμαι με ΣΔΙΤ και μπορώ να καταλάβω την όλη ιστορία αρκετά καλά. Ο Χ. Λαζαρίδης από αυτή τη σκοπιά, την "τεχνική" το αντιμετώπισε, και νομίζω η εργασία του ήταν καλή.
  Δυστυχώς, όπως είπα, οι πρακτικές και εποικοδομητικές προτάσεις, αργά η γρήγορα καπελώνονται από την εκατέρωθεν δημαγωγία και τον πολιτικαντισμό. Έτσι, πάει να "καεί" και αυτή η καλή προσπάθεια του Χ.Λ., όπως "κάηκαν" τόσες άλλες. Ανεξάρτητα από τις πραγματικές προθέσεις των "εμπρηστών" και το χρώμα του "προσανάματος" (που είναι δυστυχώς πολύχρωμο).
  Δεν ξέρω πόσο "ιερόσυλος" γίνομαι, και τι "ιερά" προσβάλλω, αλλά ένα δικό μου μικρό όραμα είναι να δώ τον Χ. Λ. (λόγου χάριν) να συνεργάζεται με τον Χ. Παμπούκη (λόγου χάριν). Να βάζουν κάτω τις δουλειές τους και να τις "παντρεύουν" (άν γίνεται, και όπου γίνεται): "Για την Ελλάδα ρε γ*μώτο".
  Εντάξει, δεκτόν, έχω παράδοξο όραμα, "εκτός πραγματικότητας". Στη χώρα της φαιδράς αγγουρέας, το θέμα δεν είναι η πατριωτική πράξη είναι το "πατριωτικώς φαίνεσθαι". Αντίο φίλοι, συνεχίστε τις σούζες και κόντρες στον πρασινογάλαζο βάλτο . Αλλά μη πείτε ότι δεν προειδοποίησαν (κάποιοι λίγοι), ότι τελικά, θα σας φάνε οι αλλιγάτορες.

 17. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/02/2011 11:19:31

  Ο Θείος φυσικά. Ο Θεός δεν ανακατεύεται με τα εγκόσμια.

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/02/2011 11:22:24

  ...Αλλά για να υλοποιηθεί το μικρό μου όραμα για τέτοιες "συνεργασίες", μάλλον ο Θεός αυτοπροσώπως πρέπει να βάλει το χέρι του.
  Όσο υπάρχει Θεός, η ελπίδα είναι ζωντανή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.