25/05/2009 15:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια απάντηση σε όσα είπε ο Μίκης για τον Γιώργο

 
___________________________________________________________________________________________
Σε συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στα ΝΕΑ (23-05-09)  και στην ερώτηση:

«Το πιθανότερο σενάριο είναι ο Γιώργος Παπανδρέου να είναι πρωθυπουργός της χώρας. Τι θα συμβούλευες;» υπήρξε η παρακάτω απάντηση:

«Όπως φαίνεται, τα 2-3 χρόνια που έρχονται θα είναι τα χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία και φυσικά και για την ελληνική.  Γι' αυτό ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη βιασύνη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να θέλει να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Διότι περί αυτού πρόκειται. Τον Γιώργο Παπανδρέου τον αγαπώ και τον εκτιμώ και λυπάμαι πραγματικά που θα πέσει όχι στα βαθιά νερά όπως λένε, αλλά στο μάτι του κυκλώνα, γιατί είναι βέβαιο ότι ο άνεμος της κρίσης που σαρώνει και τις ευρωπαϊκές χώρες θα φθάσει κάποτε κι εδώ. Στην Ισπανία οι εφημερίδες είναι γεμάτες με αγγελίες ανέργων που πουλάνε τα ζωτικά τους όργανα. Φανταστείτε να γίνει το ίδιο κι εδώ και τότε το ΠΑΣΟΚ θα διαπιστώσει πόσο φιλικά είναι τα «δικά του φρούρια» για τα οποία καμαρώνει σήμερα, σε περίπτωση που θα υποχρεωθεί να πάρει μέτρα που θα θίγουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα. Ας μη γελιόμαστε. «Αυτή είναι η Ελλάδα», όπως είπε και ο κ. Σημίτης και αυτή την Ελλάδα θα υποχρεωθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου να κυβερνήσει. Ως φίλος δεν μπορώ παρά να του ευχηθώ να πετύχει... Θα πρέπει όμως, έτσι τουλάχιστον πιστεύω, να οπλιστεί με τη νοοτροπία του Ηρακλή, όταν βρέθηκε μπροστά στους στάβλους του Αυγείου χωρίς να υπολογίζει εχθρούς ή φίλους. Κυρίως φίλους...»

Θα συμφωνήσω κύριε Θεοδωράκη στις εκτιμήσεις σας για το μέλλον και για την πορεία της οικονομίας όπως επίσης και στο «Αυτή είναι η Ελλάδα» του κ. Σημίτη, αν και ο κ. Παπανδρέου λέει ακριβώς το αντίθετο: «δεν είναι αυτή η Ελλάδα κ. Καραμανλή». Ο πρώτος βέβαια το τοποθετεί μοιρολατρικά (δεν νομίζω να είχε ιδιαίτερο όραμα για την Ελλάδα, όντας τεχνοκράτης)  αλλά ο δεύτερος με την ελπίδα και την σιγουριά(;) ότι η καλύτερη Ελλάδα μπορεί να έρθει στο προσκήνιο αρκεί να εμπνευστεί από μια νέα πολιτική και ένα νέο όραμα.

Είστε ικανός κ. Παπανδρέου να προσφέρετε στην Ελλάδα και τους Έλληνες ένα νέο όραμα με την ευκαιρία  που φαίνεται (;) να σας δίνει ο Ελληνικός Λαός; Και είστε ικανός αυτό το όραμα να το μετουσιώσετε σε πραγματικότητα για τον πολίτη και την καθημερινότητα του; Θα κριθείτε εκ του αποτελέσματος.

Εκεί όμως που θα διαφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σας κ. Μίκη μας είναι  ότι λυπάστε, σχεδόν αποτρεπτικά,  κάποιον που θέλει(;) να πέσει στα βαθιά σε μια συγκύρια που δεν τον ευνοεί προσωπικά. Η ιστορία σας άλλα μας λέει, εκτός και αν δεχθούμε ότι,  για την δική σας πορεία, είχατε διαγνώσει ευνοϊκές συγκυρίες που θα σας ωφελούσαν προσωπικά. Κάθε άλλο θέλω να πιστεύω.

Όσο για τον τρόπο που πρέπει να πολιτευτεί ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να επιτύχει, μοιάζει μονόδρομος, όσο έμοιαζε μονόδρομος και για τον κ. Καραμανλή το 2004 και το 2007 μέχρι να υπάρξουν, μοιραία, λοξοδρομήσεις και παράδρομοι με την ΑΠΟΛΥΤΑ δική του ευθύνη. Αν  ο κ. Παπανδρέου (με δεδομένο τον ανηλεή πόλεμο που έχει υποστεί)  μπει, σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δυναμικά στο παιχνίδι και αυτό στη συνέχεια συνδυαστεί με μια σοβαρή πολιτική βούληση και πράξη για μια σύγχρονη Ελλάδα, θα δικαιωθεί πολιτικά και θα δικαιώσει όσους τον πίστεψαν.

Διαφορετικά το μέλλον του θα είναι πολύ χειρότερο από αυτό του σημερινού Πρωθυπουργού.

daris

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rs avatar
  rs 25/05/2009 15:46:46

  Μη γνωρίζοντας την πλήρη συνέντευξη θα έλεγα ότι το σχόλιο του Μίκη είναι "θωπευτικά πατερναλιστικό" και ταιρίαζει με την αφ' υψηλού θεώρηση των πραγμάτων που έχει και δικαιολογείται να έχει πλέον ο Μίκης. Την προτιμώ από άλλες δηλώσεις οι οποίες κατά καιρούς τον εξέθεσαν.
  Όσο για το σχόλιο του daris σχετικά με την "αποτρεπτική" λύπη του Μίκη θα συμφωνήσω επίσης, αλλά του ανοίγει (ποιητική αδεία) και ένα παράθυρο για "ηρωική" βουτιά στο "τρικυμισμένο" πέλαγος!!!
  Άσχετο, αν για πολλούς είναι βουτιά στην μαρμίτα.
  Το βασικό όμως ερώτημα είναι άλλο.
  "Με τί προσόντα" που λέγαμε πιτσιρικάδες. Με ποιούς δηλαδή θα προσπαθήσει να φέρει σε τάξη το "μαγαζί"; Μ' αυτούς που εκδιώχθηκαν γι αυτό ακριβώς; Με τους κακοδιαχειριστές; Έχει αλλάξει η έκφραση "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" και λέγεται πλέον "γαλάζια διακυβέρνηση";

 2. tiramola avatar
  tiramola 25/05/2009 15:49:00

  Κύριε Θεοδωράκη ένας πολιτικός αρχηγός που κάνει το κορόιδο για να βγάλει το φίδι από την τρύπα άλλος εισπράτοντας από την φθορά του θα είναι σίγουρα ένας αποτυχημένος πρωθυπουργός!

 3. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 25/05/2009 17:07:25

  Nai,αλλα εχει το γνωθι σ΄αυτον;Η μπροστα στη λυσσα του να γινει κι αυτος πρωθυπουργος,για να μπει στο ματι του πατερα του,εστω και μετα το θανατο αυτου,δεν καταλαβαινει τους κινδυνους του εγχειρηματος;

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 25/05/2009 17:30:01

  Ο Μίκης δεν καταλαβαίνει ή μάλλον δεν θέλει να καταλαβαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ (όπως άλωστε και τη ΝΔ)δεν το ενδιαφέρει η διακυβέρνηση της χώρας, αλλά η ΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
  Όταν θα συμπεριλάβει και αυτό το κριτήριο θα καταλάβει τα πάντα.

 5. ataktos avatar
  ataktos 25/05/2009 17:36:17

  Tiramola-να καταλάβω πως το παιδί δεν ανήκει στους αποτυχημένους και ότι έχει πέσει από ποδήλατο ήταν απλά τυχαίο γεγονός .

 6. bill avatar
  bill 25/05/2009 17:48:57

  Ο Καραμανλής τελείωσε την ώρα που αποφάσισε όχι απλώς να συμβιβαστεί με το status quo, αλλά να συγκαλύψει εγκλήματα, γράφοντας μαύρες σελίδες στην νεώτερη ελληνική ιστορία (αποχώρηση από βουλή δίκην κοπαδιού, παραιτήσεις (συντηρητικών) δικαστικών, κλείσιμο βουλής, απαλλαγή μιζαδόρων βουλευτών κτλ.)

  Αν ο Παπανδρέου εξαπατήσει τον ελληνικό λαό με τον ίδιο τρόπο, τα επεισόδια του Δεκέμβρη μάλλον θα είναι πταίσματα σε όσα επακολουθήσουν.

 7. ataktos avatar
  ataktos 25/05/2009 18:01:45

  Οι δηλώσεις του κυρίου Παπανδρέου δεν αξίζουν την αντιπαράθεση που προκάλεσαν, δεδομένου ότι δεν συνεπάγονται και δεν υπονοούν μια γνωμοδότηση του τύπου "ή Καπιταλισμός ή πολιτισμός"! Άσε που οι δηλώσεις αυτές θα έκαναν τα κόκαλα του Καστοριάδη και των συντρόφων του στην ομάδα "ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ " , να τρίζουν τουλάχιστον : Και τούτο γιατί οι Καστοριαδικοί εννοούσαν αυτό που έλεγαν , έχοντας σαφή αντίληψη της έννοιας και του περιεχομένου σοσιαλισμού και βαρβαρότητας. Για τον πρώτο ο Καστοριάδης είχε συγγράψει το θαυμάσιο βιβλίο του "Για το περιεχόμενο του σοσιαλισμού" , όπου και παρέκαμπτε την κλασική μαρξική άρνηση "συνταγογράφησης" της νέας κοινωνίας και σκιαγραφούσε τις βασικές παραμέτρους του σοσιαλιστικού συστήματος. Όσον αφορά τη δεύτερη , ο Καστοριάδης είχε κατά νου μια έννοια διακριτή από την εποχή των σπηλαίων και τα πέτρινα ρόπαλα, πιστεύοντας ότι και μια ιλουστρασιόν κοινοβουλευτική παρωδία με στοιχεία τεχνοφασισμού και μαζικής χειραγώγησης , μπορούσε επίσης να συνιστά βαρβαρότητα.....
  Το πνεύμα του κ. Παπανδρέου παραπέμπει σε κάτι πλουσιόπαιδα που βάζουν στους τοίχους του σπιτιού τους αφίσες του Τσε Γκουεβάρα , ή φοράνε μπλουζάκια με τη φωτογραφία του λατινοαμερικάνου επαναστάτη - ενώ κατά τα άλλα καταναλώνουν άψογοι το μαύρο ρούμι τους με κόκα κόλα στο Χ ή Ψ μπαράκι του Ψυχικού. Ακόμη το πνεύμα του κ.Παπανδρέου παραπέμπει σ' εκείνους τους τρομερούς στίχους του Χριστιανόπουλου, τους δυσερμήνευτους ίσως στη σημερινή κατάσταση αλλά με τόσο βάθος και σημασία : "Καημένε Μακρυγιάννη,νάξερες γιατί τσάκισες το χέρι σου, το τσάκισες για να χορεύουν σέϊκ τα κολόπαιδα" - έλεγε περίπου ο Θεσσαλονικιός ποιητής, δίνοντας μια αίσθηση της διαδρομής μαμούθ, από την αρχική επαναστατική θυσία ως την ύστερη κατακτημένη δυνατότητα του χορεύειν και του παίζειν...
  Εν τέλει ο κ.Παπανδρέου και πολλοί από τους "αντίθετους" σε αυτόν παίζουν, παρερμηνεύουν , παρακάμπτουν τις αφετηριακές σημασίες για να στήσουν τα νοηματικά τους "αυθαίρετα" σε ένα χωροχρόνο εκτός πολιτικού σχεδίου: Δηλαδή στο χωροχρόνο μιας προεκλογικής περιόδου, όπου ο,τιδήποτε μπορεί να λέγεται και να ξεχνιέται ταχύτατα...  http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2009/05/blog-post_22.html

 8. Ο Φυγάς avatar
  Ο Φυγάς 25/05/2009 18:26:55

  Όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπερδέψουμε και με αυτόν.

 9. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 25/05/2009 18:33:23

  @7
  Ναι Φυγά. Όλοι πρέπει να ασελγήσουν επάνω μας. Μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

 10. giorgos avatar
  giorgos 25/05/2009 22:06:23

  ΣΑΣ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ.; ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΝΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣΕ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΛΙΓΟ.ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.