24/03/2008 11:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια απάντηση για την Μονή Τοπλού

Σε δυο άρθρα μας (εδώ και εδώ) αναφερθήκαμε στις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας για την τουριστική επένδυση-μαμούθ σε εκτάσεις της Μονής Τοπλού, στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου. Από την Minoan Group λάβαμε επιστολή που απαντά στις καταγγελίες και μεταξύ των άλλων αναφέρει:«Η Minoan Group είναι μία εταιρία διαχείρισης θέρετρων, η οποία αποτελεί συνέχεια της τέως Loyalward Group Plc, που ιδρύθηκε επίσημα το 1991. Η μητρική εταιρία, η Minoan Group Plc είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Έχει, δε, δύο θυγατρικές εταιρίες, την Loyalward Limited και την Loyalward Hellas S.A…Από το 1995, οπότε και η εταιρία κέρδισε το διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, ξεκίνησε η συνεργασία με το Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» για το σχεδιασμό και την παράδοση του ολοκληρωμένου τουριστικού έργου στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο. Η έκταση δεν αγοράστηκε αλλά ενοικιάστηκε για 40 χρόνια τα οποία μπορούν να ανανεωθούν για άλλα 40. Δεν είναι, επομένως, δυνατόν η εταιρία να «εισπράξει, ως μεσάζοντας, μεγάλα κέρδη από την πώληση σε μεγάλα συμφέροντα, τα οποία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τουριστικά αυτή την έκταση-φιλέτο της Μεσογείου». Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάζονται σήμερα στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη, της τάξεως των € 1,2 δισ., που περιλαμβάνει μία έκταση 25,000 στρεμμάτων κι έχει τη δυνατότητα στέγασης 7.000 κλινών διασκορπισμένων σε 6 τουριστικά χωριά, καλύπτοντας ένα ποσοστό χτισμένης έκτασης λιγότερο του 1% της συνολικής έκτασης. Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία μαρίνας όπως έχει επανειλημμένα γραφεί. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο έχουν εγκριθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπεγράφη το 2006 από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και τους άλλους συναρμόδιους Υπουργούς.  Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι δεν πρόκειται για «μια επένδυση-φάντασμα από μια εταιρεία, που είναι παντελώς άγνωστη για παρόμοια έργα» ούτε ότι συστάθηκε «με κάτι Έλληνες και κάτι Άγγλους αγνώστων λοιπών στοιχείων». Πρόκειται για ένα έργο η υλοποίηση του οποίου θα συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στην επένδυση στο κοινωνικό, πολιτισμικό και οικολογικό κεφάλαιο της περιοχής. 

Κλείνοντας δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε και εμείς πώς συμβιβάζεται η αξίωση για ανάπτυξη με την πάγια αντίδραση προς οποιασδήποτε μορφής αξιοποίηση. Ελπίζουμε ότι θα δημοσιεύσετε την επιστολή μας και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση». Διαβάστε ποια είναι η Minoan Group και όλη την επιστολή στα σχόλια 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 24/03/2008 11:54:52

  Προς
  ANTI WEBLOG
  Αθήνα, 20 Μαρτίου 2008
  Κύριοι,

  Με ενδιαφέρον διαβάσαμε το άρθρο στο blog σας με τίτλο «Τι ξέρει ο κ. Σουφλιάς για τη Μονή Τοπλού;» καθώς και τα σχόλια που αυτό προξένησε.
  Επειδή είναι προφανές ότι το θέμα προκαλεί το ενδιαφέρον αλλά και ότι έχει δημιουργηθεί σειρά παρανοήσεων σχετικά με το ποια είναι η Minoan Group, κρίνουμε σκόπιμο να «συστηθούμε» στους αναγνώστες σας εξ’ αρχής.
  Η Minoan Group είναι μία εταιρία διαχείρισης θέρετρων, η οποία αποτελεί συνέχεια της τέως Loyalward Group Plc, που ιδρύθηκε επίσημα το 1991. Η μητρική εταιρία, η Minoan Group Plc είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Έχει, δε, δύο θυγατρικές εταιρίες, την Loyalward Limited και την Loyalward Hellas S.A.
  Η Minoan Group ειδικεύεται στη συλλογή, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση θέρετρων υψηλών προδιαγραφών στην Ανατολική Μεσόγειο, και στην εν συνεχεία διοίκησή τους.
  Τα μέλη της διοικητικής ομάδας της Minoan Group Plc (τα βιογραφικά τους σημειώματα είναι στη διάθεσή σας) διαθέτουν σημαντική διεθνή εμπειρία έχοντας υλοποιήσει πολλά σχετικά διεθνή έργα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:
  Pine Cliffs, Algarve, Πορτογαλία – ολοκληρωμένο θέρετρο με ένα ξενοδοχείο Sheraton 200 δωματίων, βίλες, διαμερίσματα, κατοικίες, γήπεδα γκολφ και εγκαταστάσεις αναψυχής σε μια εξαιρετική παραλιακή τοποθεσία
  Ritz-Carlton Resort, St Thomas, Virgin Islands, Καραϊβική – παραλιακό ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, γυμναστήριο και αθλητικό κέντρο κατασκευασμένο σαν χωριό.
  Rifa Golf Club, Μπαχρέιν – συγκρότημα με λέσχη και γήπεδα γκολφ που διαχειρίζεται η Επαγγελματική Ένωση Γκολφ, καθώς και ξενώνες και εγκαταστάσεις αναψυχής
  Από το 1995, οπότε και η εταιρία κέρδισε το διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, ξεκίνησε η συνεργασία με το Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» για το σχεδιασμό και την παράδοση του ολοκληρωμένου τουριστικού έργου στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο. Η έκταση δεν αγοράστηκε αλλά ενοικιάστηκε για 40 χρόνια τα οποία μπορούν να ανανεωθούν για άλλα 40. Δεν είναι, επομένως, δυνατόν η εταιρία να «εισπράξει, ως μεσάζοντας, μεγάλα κέρδη από την πώληση σε μεγάλα συμφέροντα, τα οποία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τουριστικά αυτή την έκταση-φιλέτο της Μεσογείου».
  Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάζονται σήμερα στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη, της τάξεως των € 1,2 δισ., που περιλαμβάνει μία έκταση 25,000 στρεμμάτων κι έχει τη δυνατότητα στέγασης 7.000 κλινών διασκορπισμένων σε 6 τουριστικά χωριά, καλύπτοντας ένα ποσοστό χτισμένης έκτασης λιγότερο του 1% της συνολικής έκτασης. Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία μαρίνας όπως έχει επανειλημμένα γραφεί.
  Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο έχουν εγκριθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπεγράφη το 2006 από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και τους άλλους συναρμόδιους Υπουργούς.
  Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι δεν πρόκειται για «μια επένδυση-φάντασμα από μια εταιρεία, που είναι παντελώς άγνωστη για παρόμοια έργα» ούτε ότι συστάθηκε «με κάτι Έλληνες και κάτι Άγγλους αγνώστων λοιπών στοιχείων». Πρόκειται για ένα έργο η υλοποίηση του οποίου θα συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στην επένδυση στο κοινωνικό, πολιτισμικό και οικολογικό κεφάλαιο της περιοχής.
  Κλείνοντας δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε και εμείς πώς συμβιβάζεται η αξίωση για ανάπτυξη με την πάγια αντίδραση προς οποιασδήποτε μορφής αξιοποίηση.
  Ελπίζουμε ότι θα δημοσιεύσετε την επιστολή μας και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/03/2008 13:22:48

  Πολύ παλιά είχα διαβάσει σε εφημερίδες αυτά που γράφει η επιστολή συμπεριλαμβανομένου και του όρου περί ενοικίασης κι όχι πώλησης. Άλλωστε η εκκλησία σπάνια πουλάει, συνήθως ενοικιάζει. Τότε η τοπική κοινωνία, πάντα σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, ήταν υπέρ της επένδυσης με δύο όρους.
  1) Ότι θα σεβαστούν το περιβάλλον κάτι που δέχτηκαν οι επενδυτές γιατί τελικά περιβάλλον πουλάνε.
  2) Ότι θα προσλάβουν ντόπιους για να καταπολεμηθεί η ανεργία, κάτι που επίσης δέχτηκαν.

  Δεν είμαι ειδικός για να ξέρω τι γίνεται και τι όχι αλλά είμαι επιφυλακτικός σε ότι αφορά στις κινητοποιήσεις κατά της επένδυσης ειδικά τώρα μετά από 12 χρόνια και τα χρήματα που έχει ξοδέψει η εταιρία για τις μελέτες. Αν δε θέλαμε την επένδυση να το λέγαμε από την αρχή.

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 24/03/2008 16:52:09

  Τα βλέπεις Factor ; Σε ένα αναξιόπιστο blog κανείς δεν θα καταδεχόταν να απαντήσει.

  Διατηρώ επιφύλαξη για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (στο εξής ΜΠΕ).
  Δεν μπορώ να επικαλεσθώ κάτι για την συγκεκριμένη, δεν έχω γνώση της, αλλά γνωρίζω καλά τη γενική πρακτική.

  Η συνήθης πρακτική, σε κάθε έργο, δημόσιο ή ιδιωτικό, είναι να εγκρίνονται τυπικά, για να υπάρχουν και μόνο.
  Ενώ θα έπρεπε να αποτελούν, εξ υπαρχής, μαζί με τις εδαφοτεχνικές μελέτες, το μοναδικό κριτήριο πρόκρισης ή απόρριψης της εκτέλεσης ενός Έργου, ουσιαστικά αποτελούν μια νομότυπη τσόντα.

  Εκπονούνται πρώτα οι αρχιτεκτονικές και οι μελέτες πολιτικού μηχανικού, γίνεται δηλαδή επιμέτρηση του μπαγιώκου, πόσα κυβικά χωματουργικά και μπετόν θα βγουν για τους εργολάβους και κατόπιν «εκπονείται» και μια ΜΠΕ, «στάχτη στα μάτια» για τυχόν αντιρρησίες.
  Σε ορισμένες δε, εντελώς ξεφτιλισμένες, περιπτώσεις οι ΜΠΕ αποτελούν ευχολόγια και έκθεση ιδεών, παρά επιστημονική τεκμηρίωση των επιπτώσεων που θα προκαλέσει το έργο στο περιβάλλον, με ερωταποκρίσεις του τύπου, π.χ. :
  «Θα υπάρξει έκλυση αερίων ρύπων ; ΝΑΙ – ΟΧΙ (επιλέξατε απάντηση)
  «Θα προκληθεί βλάβη του Περιβάλλοντος ; ΝΑΙ – ΟΧΙ (επιλέξατε απάντηση)
  Και φυσικά ο «Μελετητής» επιλέγει ΟΧΙ.

  Οι ΜΠΕ υποβάλλονται στα Γραφεία Περιβάλλοντος των νομαρχιών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι προϊστάμενοι ή οι χειριστές-ελεγκτές έχουν αρνηθεί να υπογράψουν την έγκριση, είτε από περιβαλλοντική ευαισθησία είτε επειδή οι μελέτες είναι εξώφθαλμα ανεπαρκείς. Συνήθως αντικαθίστανται.
  Ή, οι ΜΠΕ, «ανεβαίνουν» πιο ψηλά για έγκριση, στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
  Ακόμα, από ένα βαθμό μεγέθους και πάνω υποβάλλονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
  Ένα Υπουργείο που ενδιαφέρεται κυρίως να εκτελεί έργα, παρά να λειτουργεί ως τοποτηρητής της προστασίας του Περιβάλλοντος.
  Ο δε «κουφός» μόνο που δεν κάνει ο ίδιος τον εργολάβο.

  Δρόμοι που περνάνε μέσα από δρυμούς ή περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και κόβουν ανατριχιαστικά το φυσικό τοπίο.
  Κτίρια και δραστηριότητες σε περιοχές με ιστορική ιδιαιτερότητα.
  Όλα τα σφάζω – όλα τα μαχαιρώνω, τη συνοδεία ΜΠΕ.
  Ουσιαστικά αποτελούν προφάσεις διάπραξης περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

  Στην περίπτωση της Τοπλού, στοίχημα, και μακάρι να το χάσω, πρώτα θα έγιναν οι μελέτες των εγκαταστάσεων φιλοξενίας και μετά αναλύθηκε η επίπτωση των εγκαταστάσεων αυτών στο φυσικό περιβάλλον.
  Θα μού πουν πως ήθελες να γίνει αλλιώς, πρέπει να εξετασθεί η οικονομική σκοπιμότητα. Αυτή είναι η διαφορά.

  Για εργολάβους και ιδιώτες επενδυτές και «επενδυτές» το Περιβάλλον δεν είναι αυθύπαρκτη διατηρήσιμη αξία αλλά κεφάλαιο που πρέπει να προστατευθεί μόνο εφόσον αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για άσκηση κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  Βλέπε τουρισμός.
  Το πρόσωπο ενός χωρίς αρχές καπιταλισμού, των τελευταίων 30 χρόνων.

  Ήδη, οι κύριοι φαίνονται ενοχλημένοι. Τι θέλετε ρε, λένε, ανάπτυξη ;
  Γιατί αντιδράτε;
  Μπορεί τυπικά να έχουν δίκιο, νάναι εντάξει οι άνθρωποι.
  Τι να τούς εξηγήσεις ; Ότι ανάπτυξη δεν είναι τα γήπεδα γκολφ που τραβάνε του κόσμου το νερό, σε μια περιοχή που είναι υποψήφια για ερήμωση (Βόρ. Αφρική και Νοτ. Ευρώπη), και απαιτεί επιστημονική διαχείριση υδάτινων πόρων;
  Ότι ανάπτυξη είναι η συνολική πρόοδος μιας εθνικής γεωγραφικής ενότητας, με σκοπό να παράγει τα περισσότερα από όσα καταναλώνει, παρά η μετατροπή των ιθαγενών αποκλειστικά σε πάροχο φθηνών υπηρεσιών, με εκχώρηση του εθνικού κεφαλαίου – φυσικού τοπίου σε αλλοδαπούς για 80 χρόνια, απώλεια δηλ. κυριαρχίας ;
  Μα γι΄ αυτό ακριβώς έχουν δώσει τόσες μάχες για να από-εθνικοποιηθούν οι συνειδήσεις.

  Θα είχε ενδιαφέρον όμως να μας κοινοποιήσουν τις εγκεκριμένες ΜΠΕ.
  Αφού υπογράφηκαν από τον Υπουργό είναι δημόσιο έγγραφο.

  Επίσης, επειδή αρνούνται ότι σκοπεύουν ή είναι δυνατόν να εξάγουν υπεραξίες, να μας ενημερώσουν αν έχουν δικαίωμα υπομίσθωσης.

  Να σάς περιγράψω το σχήμα.
  Αν τούς καθίσει η μπιζνα με τους παπάδες, θα πάρουν δάνεια για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις. Κανένας δεν επενδύει ΔΙΚΑ ΤΟΥ 1,2 δις €.
  Ή θα κάνουν αύξηση κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο, με κράχτη το κοντράτο.
  Στην αρχή θα προσλάβουν ντόπιους για γκαρσόνια και καθαρίστριες, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Αργότερα θα φέρουν πιο φθηνούς, από Πακιστάν, Φιλιππίνες και Μολδαβία για να μειώσουν το κόστος.
  Πηγαίνετε στο Φαληράκι της Ρόδου, δείτε την αποικία μαύρων, υπηρετών στα μεγάλα ξενοδοχεία και θα καταλάβετε.
  Ακολούθως, αν έχουν το δικαίωμα υπομίσθωσης, θα βγουν στην αγορά να πουλήσουν την επιχείρηση, την εκμετάλλευση. Όλον ή τμήματα. Σε ένα Fund ή ένα συνταξιοδοτικό ταμείο, για παράδειγμα.
  Οι ίδιοι θα κρατήσουν το management και με ελληνικό έδαφος θα ζήσουν αυτοί καλά. Εμείς όχι καλύτερα.
  Χαίρετε.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/03/2008 21:51:20

  Η απάντηση της Loyalward (Minoan επί τω φιλλεληνικότερον) «δεν λέει ψέματα» άλλα δεν λέει την αλήθεια. Αντε έχει και ένα ψεμματάκι.

  1. Ο διαγωνισμός που κέρδισαν "χώλαινε", (λαϊκά ήταν "μαϊμού" και το ξέρουν και τα γκαρσόνια στο Βάι, αλλά ο εκπρόσωπος των "αντιπάλων" τους ήταν λίγο ανόητος, άσε που τον άφησαν απ' εξω, Θεός σχωρέσ'τον)

  2. Τους έχουν κάνει την ζωή δύσκολη ντόπια συμφέροντα (όχι ευκαταφρόνητα). (Αλλά η ύπαρξη διαπλοκής δεν μετεξελίσσει τις μαϊμούδες)

  3. Τους συγχαίρω για τα άλλα έργα τους, προφανώς έγιναν μετά την νίκη τους στο Τοπλού; Από 200 κλίνες σε 7000; Σημ: Πορτογαλία είναι στην Δυτική Μεσόγειο, όχι στην Ανατολική (το Τοπλού είναι στην Ανατολική)

  4. Οι δύο Loyalward που ανέφεραν ήταν κάτι σαν τον διαχωρισμό μεταξύ "μετόχων" και "μελών" του Τροχανά (για να μην πώ σαν την συμπεριφορά των γουρουνιών του Orwell). H Limited για τους μεγάλους και η Hellas για δωράκια στους ιθαγενείς (ή μου είπαν ψέμματα και κάνω λάθος;)

  5. Με τι περουσιακά στοιχεία μπήκαν στο χρηματιστήριο στην χώρα τους; μήπως σαν penny stock κυριολεκτικά μεταφραζόμενο σε μετοχή της δεκάρας; Δεν είναι δύσκολο ή ασύνηθες και, το δηλώνω δημόσια, είναι καθ' όλα νόμιμο.

  6. Ας μην θίγωνται με το «αγνώστων λοιπών στοιχείων» άλλαξαν εκπρόσωπο και σοβαρεύτηκαν στην πορεία αλλά εκείνος ο απερίγραπτος πρώτος τους εκπρόσωπος είχε βγεί από το project με την ξυλεία και τα συρματόσχοινα του Αλέξη Ζορμπά! Μέχρι και αίγαγρους στα απέναντι ερημονήσια έταζε!

  7. Το ψεμματάκι: Δεν μπορούν να εισπράξουν ως μεσάζοντες. Μα μάλλον ζητούν υψηλό premium. Εκτός εάν άλλαξαν επάγγελμα πρόσφατα, developers είναι, και καλά κάνουν (όχι ιδιάιτερα γνωστοί στην πιάτσα). Οι developers αγοράζουν ή νοικιάζουν φτηνά, προσθέτουν αξία και πουλάνε ακριβά... δεν υπάρχει ντροπή. Απλώς δεν έχουν νοικιάσει φτηνά και από το 1993 μέχρι σήμερα το project μήπως έχει λίγο μπαγιατέψει; εμένα δεν μου πέφτει λόγος δεν είμαι ούτε μέτοχος ούτε μέλος.

  8. Για τις μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων έγραψαν άξια οι προλαλήσαντες.

  9. Μα φυσικά Προφήτη και έχουν το δικαίωμα υπομίσθωσης. Εάν τελικά "τα καταφέρουν θα πάνε σε δέκα ξενοδοχεία και θα πουν "να ένα ωραίο μέρος, τι δίνεις για το δικαίωμα να λειτουργήσεις ένα ξενοδοχείο; By the way, θα στο κατασκευάσει η δείνα κατασκευαστική εταιρία, και θα το χρηματοδοτήσουν κεφάλαια από το Ντουμπάι. Το ζόρι Προφήτη είναι ότι πρέπει να πληρώνουν νοίκι ίσο με 10% από τα πάσης φύσεως έσοδα (τζίρο, sales, turnover πώς το λένε), και εάν πάνε να το αλλάξουν θα χρειαστεί Ζαχοπουλιάς για να το κουκουλώσει (λες να το έχουν αλλάξει;; ρωτήστε το τμήμα κληροδοτημάτων στο ΥπΟικ)

  10. Ας μην γκρινιάζουν για το αρνητικό επενδυτικό κλίμα γιατί θα επικαλεστώ το "έμαθαν ότι απαυτονόμαστε και..."

  ΥΓ. Από μιά άποψη τους συμφέρει που έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία. Ετσι φταίνε οι Γραικοί, ενώ σε αντίθεση περιπτωση θα έπρεπε να εκτελέσουν έργο κάτω από μία σύμβαση που είναι δημόσιο έγγραφο (κληροδότημα, θυμάστε;)

 5. Xalima avatar
  Xalima 30/03/2008 05:31:27

  Εδώ και κάμποσο καιρό κυκλοφορεί μια πολυσέλιδη έκθεση από δικηγόρο πολύ αποκαλυπτική για τις πραγματικότητες αυτής της υπόθεσης. Τη βρήκα στην ιστοσελίδα των οικολόγων της Κρήτης www.ecocrete.gr . Φαίνεται πως το πράμα δεν είναι μόνο μαϊμού, είναι και γεμάτο παρανομίες. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (σύμβουλος του Πρωθυπουργού) έχει πει δημόσια πως είναι «η πιο μεγάλη απάτη». Ο Αλαβάνος συμφωνεί. Βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το Συνασπισμό, το ΚΚΕ και ο Γ. Καρατζαφέρης έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή και στην Ευρωβουλή για την υπόθεση και την αξιοπιστία της Loyalward. Ολα αυτά δεν μπορεί να είναι τυχαία και αντίλογος δεν ακούγεται κανένας. Για τα έργα που λένε πως έχουν φτιάξει έχουν να μας δείξουν έστω κάποιο διαφημιστικό, κάποιο προσπέκτους, κάτι που να τα συνδέει μαζί τους; Κι εγώ μπορώ να δηλώσω πως έχω φτιάξει τη μισή Ελούντα.

 6. giorgio ll avatar
  giorgio ll 25/08/2008 05:35:55

  Εχουν ειπωθει επανηλειμενως πακτολος σχολιων και αντιδρασεων στο διαδικτυακο και γραπτο τυπο απο απλους πολιτες και "ειδικους" που δεν εχουν καμια σχεση με το αντικειμενο τουρισμος και φιλοξενια και ακομα περισσοτερο,δεν εχουν καμια απολυτως σχεση με το Παλαικαστρο του δημου Ιτανου οπου βρισκεται η τοποθεσια "Καβο Σιδερο" και οι εκτασεις που εχουν εξελιχθει σε "μηλον της εριδος".Εχει αναρωτηθει κανεις,απο που κατευθυνονται οι συγκεκριμενοι κυριοι?Δρουν αυτοβουλως?Οι τοσες οικολογικες οργανωσεις γιατι δεν αντεδρασαν αναλογως και τοσο εντονα σε παρομοιες,εστω και μικροτερης κλιμακας,επενδυσεις που εχουν ειδη αποπερατωθει ή εχουν ξεκινησει την αποπερατωση τους σε αλλα μερη της Κρητης και της υπολοιπη Ελλαδα?Γιατι,τοση λασπη σε ενα εργο που εχει λαβει τις ευλογιες της κυβερνησεως του επισημου ελληνικου κρατους?Αν οντως ισχυουν οι "κατηγοριες"-αντιδρσεις,γιατι κανενας δε κατηγορησε το ιδρυμα "Παναγια η Ακρωτηριανη" και τη "Μονη Τοπλου" που επραξε ανευθυνα παραχωροντας τις εκτασεις σε μια εταιρια φαντασμα και συνεπραξε σε μια επενδυση με κατασροφικες περιβαλλοντικες και κοινωνικοπολιτισικες επιπτωσεις?Μηπως καποιοι δεν θα ειναι ευχαριστημενοι με την πιθανη μεγαλων διαστασεων αναπτυξη της ανατολικης Κρητης και του συγκεκρειμενου τοπου του νομου Λασιθιου?Μηπως σ'αυτους τους "καποιους" ανηκουν και καποιοι βουλευτες,υπουργοι και μεγαλοξενοδοχοιδιοκτητες αλλων νομων τοπων της Κρητης,με αποτελεσμα να γεννουν και να διατηρουν το αρνητικο κλιμα κατα της επενδυσης?Αναρωτιεμαι??
  Γ.Μ
  κατοικος Αθηνων,Δημοτης Ιτανου Παλαικαστρου

 7. μεντορ avatar
  μεντορ 24/09/2008 19:38:04

  το θεμα το γνωριζω πολυ καλα αυτοι που ενδιαφερονται ποιο πολυ να γινει ειναι το παπαδαριο εκει πρεπει να αναζητηση κανεις την ακρη μεχρι αφορισμο ειναι ικανος να κανει ο μητροπολιτης στους αντιθετους για την ΡΕΜΟΥΛΑ

 8. sk avatar
  sk 21/10/2008 10:21:18

  Συνεταίρος στην εταιρεία-μαϊμού Loyalward, με ποσοστό 18%, είναι ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου. Το άκουσα χθες στην εκπομπή του Χατζηνικολάλου στον Alter, έδειξε τα σχετικά έγγραφα που το επιβεβαιώνουν και δεν νομίζω ότι είναι ψέμματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.