02/06/2008 12:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια ακόμα επιβεβαίωση

Επιβεβαιώθηκε τελικά η είδηση που δημοσιεύσαμε την Παρασκευή, για την Έφοδο εισαγγελέα στα γραφεία της Ζήμενς Ελλάς. Όπως γράφουν οι σημερινές εφημερίδες, ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου έφυγε από τα γραφεία της εταιρείας με δύο ντοσιέ στοιχεία, τα οποία φέρεται να αφορούν παραστατικά από τα οποία προκύπτουν «χορηγίες από την εταιρεία σε πρόσωπα κύρους, όπως πολιτικούς, προς εξόφληση ακόμη και κοινωνικών εκδηλώσεων». Όπως γράφαμε την Παρασκευή ο αιφνιδιαστικός έλεγχος κατέστη αναγκαίος ύστερα από τις καταθέσεις δύο  υπαλλήλων της Ζήμενς, των Κυριάκου Μικέ, αρχιλογιστή, και Αικατερίνης Τσακάλου - Οικονομάκου, ιδιαιτέρας γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, οι οποίοι βεβαίωσαν ότι είχαν υπογράψει τιμολόγια «περίεργων πληρωμών» σε «υψηλά ιστάμενους» ακόμα και το καλοκαίρι του 2006, χωρίς όμως να κατονομάζουν πρόσωπα. Προφανώς κάποιοι μας δουλεύει χοντρά. Υπέγραψαν τιμολόγια και θυμούνται το πότε και το ποσό και δεν θυμούνται ποιόν πολιτικό αφορούσε; Και μήπως άργησε πολύ να …εισβάλει ο κ. εισαγγελεύς και στο μεταξύ πέταξαν, ή μαγειρεύτηκαν τα στοιχεία;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 02/06/2008 13:50:16

  Κατά πληροφορίες, ο κ.Αθανασίου σκοπεύει να ξανακάνει "καταδρομική" στη Ζημενς Ελλας.

 2. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 02/06/2008 16:23:22

  Ένα σημερινό δημοσίευμα για την πρόταση μου να μην πληρώνουμε λογαριασμούς ΟΤΕ,cosmote στους Γερμανούς λέτε και αυτοί έπεσαν έξω??

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=56298632

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 02/06/2008 16:50:56

  Κανείς δε θα πιεστεί γιατί τον καλύπτουν οι πολιτικοί για να μην τους δώσει. Για να κελαηδήσουν πρέπει να ανατραπεί στο σύστημα. Όταν πια δεν έχουν προστάτες για να σώσουν το τομάρι τους θα μιλήσουν.

 4. Sratis avatar
  Sratis 02/06/2008 18:13:48

  .
  ..Ελληνικό Χρηματιστήριο 2008: ...όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος.

  ==Αγορά: Το κουτόχορτο και η απάντηση
  =http://www.fmvoice.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=16045&Itemid=48
  =Πρόεδρε, θυμήσου τις δεσμεύσεις σου στις 10/1
  Γράφει ο Κώστας Ψωμιάδης
  Ελληνικό Χρηματιστήριο 2008: ...όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος. Τα τελευταία 15 λεπτά του Μάη που... συγκλόνισαν την Σοφοκλίτσα ήταν αρκετά για την ολοκληρωτική αποκάλυψη των πραγματικών ρόλων που παίζουν στην αγορά οι θεσμοί, οι φορείς και οι άνθρωποι της.
  Υπό την... υψηλή προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβατικών μέσων ενημέρωσης επιχειρείται η πλήρης αποενοχοποίηση των γεγονότων της Παρασκευής.
  Αυτά ανέλαβαν εργολαβικώς –γιατί επίσημη ανακοίνωση από την Επιτροπή Κεφαλαιογοράς δεν υπάρχει ακόμα- να μας... διαφωτίσουν: «ξέρετε δεν έγινε τίποτα το μεμπτό. Η αναδιάρθρωση των δεικτών (MSCI και MSCI Small Cap) ευθύνεται για ότι είδαμε και ήταν απολύτως φυσιολογική ενέργεια των μεγάλων «σπιτιών» της αγοράς».
  Αλλά, επειδή ο κοινός νούς ακόμα στην χώρα μας δεν έχει πολτοποιηθεί (όσο κι αν το παλεύει το κατεστημένο), εμείς, η fmvoice.gr, θέλουμε να θέσουμε στον δημόσιο διάλογο και προβληματισμό μερικά απλά ερωτήματα-θέματα.
  Πρώτον, στις τέσσερις και τριαντά πέντε λεπτά έμαθαν όλοι οι διαχειριστές και οι επενδυτές την ανακοίνωση ή την είδηση της αναδιάρθρωσης;
  Μήπως τότε εξεδόθη η ανακοίνωση και εμείς δεν το αντιληφθήκαμε; Όλα έγιναν τυχαία Παρασκευή απόγευμα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τα μέσα ενημέρωσης κλειστά και τα Κυριακάτικα στο τυπογραφείο;
  Δεύτερον, τα απίστευτα συν εμφανίστηκαν όχι μόνο σε μετοχές που αφορούσε θετικά η αναδιάρθωση, αλλά και σε τίτλους που τα αφορούσε αρνητικά ή που δεν τα αφορούσε καθόλου.
  Τρίτον, εντάξει γίνεται μια αναδιάρθωση των δεικτών. Την Δευτέρα το πρωί οι διαχειριστές και οι επενδυτές δεν θα έβρισκαν χαρτιά να αγοράσουν; Δηλαδή η Εθνική... θα ξεκλίδωνε στα 50 ευρώ και έσπευσαν σαν μανιασμένοι να αγοράσουν στο +7%;
  Πάμε στο τέταρτο, που είναι και το κυριότερο. Η όλη φάση εξελίχθηκε στις δημοπρασίες. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, διαμορφώνοντας τα options των μετοχών ημέρας και εβδομάδας.
  Κι αφήνουμε στην άκρη τα κλασσικά ζητήματα, όπως αν το άγριο αυτό κερδοσκοπικό παιχνίδι είχε γίνει σε καμιά Κεραμεία Αλλατίνης ή σε καμιά Λανέτ από τον κύριο Θεσμικόπουλο ή τον κύριο επενδυτικούλη θα είχε... μπουκάρει μέσα (και καλώς) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα δε μέσα ενημέρωσης θα έγραφαν ύμνους για το πόσο καλά και διάφανα λειτουργεί η Ε.Κ. και κατά συνέπεια η Σοφοκλίτσα μας.
  Προχώρα, Πρόεδρε
  Η θέση της fmvoice.gr είναι σταθερή και την έχουμε σε ανάλογες περιπτώσεις υποστηρίξει.
  Εμείς που ασκούμε κριτική στην Ε.Κ. για την αδράνεια της σε αυτά τα φαινόμενα όταν προέρχονται από τους πολύ ισχυρούς της αγοράς (έλληνες και ξένους), εμείς με όση φωνή έχουμε θα την στηρίξουμε αν και εφόσον τολμήσει!
  Αναμένουμε δε ακόμα πρωτοβουλία και σαφή τοποθέτηση της και έχουμε την ελπίδα, βλέποντας ότι ακόμα δεν μίλησε, ότι θα τολμήσει.
  Διότι έτσι θα είστε συνεπής με τον ευατό σας, κύριε Πιλάβιε! Διότι εμείς που δεν ξεχνούμε τις δεσμεύσεις σας, όπως και η αγορά, θυμόμαστε ότι στις 10 Ιανουαρίου, την επομένη του απίθανου -26% της μετοχής της ΗΛΕΑΘ, είχατε καλέσει το σύνολο των εταιρειών (χρηματιστηριακές, ΑΕΕΔ κ.λ.π.) και τους είχατε σωστά ξεκαθαρίσει με δύο λόγια: Προσέξτε τα παιχνίδια στα options (τις μετασυνεδριακές τιμές κλεισίματος των μετοχών). Θα είμαι πολύ αυστηρός και από εδώ και πέρα όποιος επιχειρίσει κόλπα στα options θα αντιμετωπιστεί σκληρά από την Ε.Κ.»
  Συνεπώς, ιδού η Ρόδος...

 5. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 02/06/2008 22:44:25

  (ΠOΛITIKH, 01-06-08)

  "ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 5%, ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ"

  Ανθρωπος των «μαύρων ταμείων» της Siemens, με ακριβή εικόνα της Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μιλάει στην «Κ»
  Του Τασου Τελλογλου

  Ο άνθρωπος που μας έχει δώσει ραντεβού μοιάζει να πλησιάζει τα 70. Επρόκειτο να καταθέσει την προσεχή εβδομάδα στο δικαστήριο του Μονάχου αλλά δεν θα εμφανιστεί. Το ραντεβού μας πραγματοποιείται το απόγευμα της Πέμπτης, όχι μακριά από το δικαστικό μέγαρο της βαυαρικής μητρόπολης. Μαζί του βρίσκεται ο δικηγόρος του, που τον συνοδεύει και στις ανακρίσεις της εισαγγελίας και στις έρευνες της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Debevoise & Plimpton.

  Στο τέλος της δεκαετίας του '90, ο μάρτυρας αυτός απασχολείτο στα «μαύρα ταμεία» του τομέα των τηλεπικοινωνιών της μητρικής εταιρείας και έχει ακριβή εικόνα για όσα συνέβησαν τότε στην Ελλάδα. «Φοβάμαι την Ελλάδα από την εποχή της σύμβασης με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αφορούσε κάποιο σύστημα τηλεπικοινωνιών του στρατού (ΕΡΜΗΣ).

  Εγώ δεν είχα ανακατευτεί με τις «διακριτικές πληρωμές», αλλά ένας συνάδελφός μου με τον οποίο δουλεύαμε μαζί. Μια μέρα πήρε τηλέφωνο ένας τοπικός συνεργάτης από την Ελλάδα (το όνομά του βρίσκεται στη διάθεση της «Καθημερινής») και του είπε «αν δεν μου δώσεις προμήθεια 5%, θα πεθάνεις».

  Ο συνάδελφός μου ξαφνιάστηκε, τα έχασε, και σαστισμένος απάντησε «μα πρέπει να ρωτήσω τους παραπάνω». Επειτα πήρε τηλέφωνο τον Δ. στην Ελλάδα, που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα, και αυτός του είπε ότι θα φροντίσει να σταματήσουν να τον απειλούν. Υστερα από μερικές εβδομάδες μάθαμε ότι είχαν πάρει τα ρούχα και το αυτοκίνητο του Δ. οι άνθρωποι του Ελληνα μεσάζοντα».

  Οι «μίζες»

  Στο ερώτημα τι προμήθειες δόθηκαν για τον ΕΡΜΗ και ποιος τις διαχειρίστηκε από τη θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα ο συνομιλητής, μας λέει με νόημα ότι μας έδωσε ήδη απάντηση. Κοιτάζει διαρκώς τον δικηγόρο του για να βεβαιωθεί ότι δεν κάνει κάποιο λάθος. Του δείχνουμε ένα σχεδιάγραμμα για το πώς πληρώθηκαν οι «μίζες» του ΟΤΕ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την υπογραφή της σύμβασης «8002».

  «Δόθηκαν και άλλα χρήματα πριν από την κατανομή των «μιζών» τον Ιανουάριο του 1998 (σ.σ.: 86 εκατομμύρια μάρκα) καθώς δεν «σταυρώναμε» συμβόλαιο και ελπίζαμε ότι έτσι θα πάρουμε κάτι σημαντικό»…

  - Πόσα ήταν πριν από την υπογραφή της σύμβασης;

  - Δεν θυμάμαι, αλλά ήταν χρήματα που δόθηκαν σε ΠΟΛΙΤΙΚΑ πρόσωπα εκτός ΟΤΕ. ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ κόμματα. Τα χρήματα που κατευθύνονταν προς τα εκεί δεν περνούσαν μέσα από τα ταμεία της θυγατρικής εταιρείας αλλά τις περισσότερες φορές, πριν από το 2000 τουλάχιστον, εκταμιεύονταν κατευθείαν από το Μόναχο.

  Λίγες ώρες πριν, έχει καταθέσει στο δικαστήριο του Μονάχου όπου γίνεται η δίκη του πρώην στελέχους της Siemens Ράινχαρντ Σίκατσεκ, o Ράινερ Πέτερ Νιντλ, ο Αυστριακός διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» έως το 2000. Ο κ. Νιντλ εκφράζει τη «μεφιστοφελική» μορφή της Siemens, στην πλέον σκληρή εκδοχή. Από το 2001 έως το 2004, οπότε πήρε σύνταξη, ήταν υπεύθυνος του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας στο τμήμα των τηλεπικοινωνιών.

  «Δεν βρήκα ποτέ το παραμικρό γιατί δεν έψαξα για να βρω κάτι» λέει με αφοπλιστική αφέλεια ο κ. Νιντλ μιλώντας στην εισαγγελέα Boimler Hesl. Οταν «μπλοκαρίστηκε» ο λογαριασμός στο Σάλτσμπουργκ και στο Ινσμπρουκ, μέσω του οποίου η εταιρεία έστελνε «μίζες» σε ολόκληρο τον κόσμο, «με φώναξε ο δρ Μπούργκχαρντ στο νομικό τμήμα και μου είπε να μη χρησιμοποιούμε πλέον αυτόν τον λογαριασμό…».

  Αργότερα, όταν του παρουσιάζουμε διάφορους λογαριασμούς παράνομων πληρωμών του ιδίου, που συνέλεξαν οι «Νέοι Φάκελοι» στο πλαίσιο έρευνας στην Αθήνα και το Μόναχο, ο κ. Νιντλ αρνείται να κάνει το παραμικρό σχόλιο. Ο συνάδελφός του, με τον οποίον έχουμε ραντεβού το ίδιο απόγευμα, επιβεβαιώνει ότι «δύο τουλάχιστον από αυτούς τους λογαριασμούς (βρίσκονται ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ του εισαγγελέα κ. Παν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ) έχουν σχέση με την πολιτική».

  Το ΠΕΡΙΕΡΓΟ είναι ότι με αυτούς τους λογαριασμούς ασχολήθηκε λιγότερο και η προανάκριση, ΙΣΩΣ για να επιβεβαιωθεί η θέση του κ. Μιχ. Χριστοφοράκου αλλά και του δικηγόρου της Debevoise (σ.σ. Λυκουρέζος) ότι «εδώ δεν υπάρχουν πολιτικοί».

  «Οι προμήθειες των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στο παλαιό σύστημα ανάμεσα στο 1997 και το 1999 πληρώνονταν από το Μόναχο, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να μεσολαβεί η θυγατρική εταιρεία» λέει ο άνθρωπος των «μαύρων ταμείων». «Αυτοί απλώς μας υποδείκνυαν σε ποιο λογαριασμό να βάλουμε τα χρήματα. Παίρνανε τα χρήματα από συνεργάτες των ΥΠΟΥΡΓΩΝ. Αυτοί πήγαιναν και τα «σήκωναν» στο Σάλτσμπουργκ από την υπάλληλο της Τράπεζας που λεγόταν Γκρ. (το όνομα στη διάθεση της «Κ»).»

  - Μπορούν να φανούν οι πολιτικοί από τα στοιχεία του αρχείου σας που έχει η εισαγγελία;

  Ο άνθρωπός μας από το τμήμα πληρωμών γελάει.
  - «Φυσικά υπάρχουν πολιτικοί, είναι μπροστά στα μάτια της εισαγγελίας αλλά ίσως να μην μπορεί να τους διαβάσει ή να τους διασταυρώσει με άλλα στοιχεία». Ο συνάδελφός του, Κάιλ φον Γιάγκεμαν επισημαίνει ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες, αν όχι η μόνη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που μπορούσε να διαχειριστεί το 8% του προϋπολογισμού «χωρίς να δίνει λογαριασμό στη μητρική εταιρεία είτε με αποδείξεις είτε με συμβόλαια συμβούλων».

  «Είχατε εντολή να μειώσετε το ύψος των μιζών αλλά σε μερικές περιπτώσεις πληρώνατε παραπάνω απ' ό,τι το παλαιό σύστημα με τις βαλίτσες» λέει κάποια στιγμή απευθυνόμενος στον Σίκατσεκ ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Ο Σίκατσεκ κάνει μια γκριμάτσα αλλά δεν απαντά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε…".

 6. exon avatar
  exon 02/06/2008 23:40:22

  τέτοιο αιφνιδιαστικό αιφνιδιασμό ούτε ο κλουζώ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.