#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2012 18:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια αιρετική άποψη: η πραγματική αγορά διαλύεται ή αναγεννάται;Ζώντας μέσα στην αγορά (ελεύθερος επιχειρηματίας γαρ) θα γράψω μερικές αλήθειες που μπορεί να είναι σκληρές αλλά και πότε η αλήθεια δεν είναι σκληρή;

Ακούμε ολούθε θρήνους και ολοφυρμούς για την καταστροφή του ιστού της πραγματικής αγοράς. Έχω μια αιρετική άποψη επ’ αυτού. Η εμπειρία μου από την αγορά μου λέει ότι πράγματι υπάρχει μια κάμψη. Όλοι έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

Ο ένας είναι αρνητικός γενικά για την επιχειρηματικότητα και αφορά τις κλειστές στρόφιγγες της τραπεζικής χρηματοδότησης. Είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο άμεσο μέλλον, αφού όμως πρώτα γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στον κρατικό μηχανισμό, όσο και στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών. Θα πρέπει κάποτε να αρχίσουν να λειτουργούν με καθαρά κριτήρια επιχειρηματικότητας και όχι τοκογλυφικής σπείρας που «δένει» τα θύματά της από 100 μεριές. Μέχρι σήμερα, οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν είτε όσους δεν είχαν ανάγκη (ακόμη και έναντι ενεχύρου μετρητών!) είτε όσους «λάδωναν» επαρκώς τα σκουριασμένα τους γρανάζια ακόμη και με μέρος των δανεικών (και αγύριστων) που τους ενέκριναν!

Ο άλλος λόγος είναι θετικός θα έλεγα και αφορά την αυτοκάθαρση της αγοράς από τις «επιχειρήσεις μαϊμούδες» και τους επιχειρηματίες – επαγγελματίες μπαταχτσήδες που κατάφεραν τόσα χρόνια να συμπιέζουν την τίμια και υγιή επιχειρηματικότητα. Διάφοροι «ύποπτοι τύποι» με πέτσινα μπλοκ επιταγών στα χέρια, με θαλασσοδάνεια στη τσέπη και στηριζόμενοι στην παντελή έλλειψη κανόνων και ελέγχων είχαν δέσει βρόγχο στο λαιμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και είχαν στραγγαλίσει κάθε τίμιο επιχειρηματία που πήγαινε με το σταυρό στο χέρι πληρώνοντας τις εισφορές στο ΙΚΑ, τους φόρους στην ΕΦΟΡΙΑ και τα τιμολόγιά του στους ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ του. Η κατάσταση αυτή σιγά – σιγά εξομαλύνεται και φαίνεται πως στο τέλος της κρίσης θα μείνουν στην αγορά μονάχα οι νοικοκυραίοι έμποροι κι επιχειρηματίες που μπορεί να είναι λίγοι αλλά σύντομα και αφού μπουν οι απαραίτητοι κανόνες και υιοθετηθούν τα αναγκαία εργαλεία (φάκτοριν, κατάργηση μεταχρονολογημένων επιταγών, εγγύηση επιταγών από τις τράπεζες, κλπ) θα γίνουν περισσότεροι, μιας και πάντα υπάρχει θέση για νέες ιδέες και καινούριες δουλειές σε μια υγιή κι ανταγωνιστική αγορά.

Η κρίση λοιπόν είναι και ευκαιρία για την πραγματική οικονομία. Το θέμα είναι να βρεθεί ο ικανός κυβερνήτης που θα της δώσει την απαραίτητη προσοχή και τη στοιχειώδη βοήθεια. Μονάχα από εκεί όμως μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη, αλλαγή του κλίματος και περισσότερες δουλειές στο μέλλον. Όλα τα άλλα είναι ευχολόγια και ασκήσεις επί χάρτου για επίδοξους οικονομολόγους των πληκτρολογίων.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 30/01/2012 18:28:31

  Σωστή η "αιρετική " σου άποψη, αλλά τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι "αναλυτές", που ευαγγελίζονται σεισάχθειες και συγχωροχάρτια για επαγγελματίες μπαταξήδες και μη;
  Τι;
  Πως θα ζήσουν οι αεριτζήδες χωρίς θαλασσοδάνεια;
  Τι θα απογίνει η ΛΜΑΤ μας;
  Υγιή επιχειρηματικότητα; Μπρρρ....
  Θες να πάθουν καρδιακό επεισόδιο οι στυλοβάτες της νεοελληνικής (ηλιόλουστης) ανάπτυξης;
  Μήπως είσαι εκτός;

 2. Γιάννης avatar
  Γιάννης 30/01/2012 18:34:54

  Συμφωνώ γενικά με το άρθρο. Σίγουρα κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και προκαλεί την κάθαρση της αγοράς.
  ΑΛΛΑ
  αυτά συμβαίνουν σε οργανωμένες αγορές.
  πχ αυτός που φοροδιαφεύγει ή είναι προνομιακός προμηθευτής του Δημοσίου σίγουρα είναι καλύτερα από αυτόν που είναι τυπικός και τίμιος.
  ΠΡΕΠΕΙ
  παράλληλα να γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες από το κράτος ούτως ώστε να φύγουν οι κακοί επιχειρηματίες και όχι οι σωστοί.
  Μείωση φορολογίας γενικά (ΦΠΑ,φόροι κλπ) ώστε να αμβλυθεί η διαφορά του φοροδιαφυγά με το σωστό επιχειρηματία.
  Πάταξη της γραφειοκρατίας. ΟΛΑ ηλεκτρονικά. Καθόλου χαρτιά, έντυπα, αιτήσεις κλπ. Όσο πιο μακριά από το γκισέ τόσο πιο καλά. Υποβολή όλων των δηλώσεων ηλεκτρονικά (μιλάω πάντα για επιχειρήσεις) ακόμα και των στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων )
  Και σίγουρα αυτό που αναφέρεις αξιόπιστο και τολμηρό τραπεζικό σύστημα.
  Να αξιολογεί επενδυτικές πρωτοβουλίες και να χρηματοδοτεί αυτές, και όχι μόνο την κατανάλωση.
  Και πολλά άλλα χρειάζονται να γίνουν. Γι΄αυτό μέχρι να γίνουν οι σωστοί (χλωρά ) μάλλον θα καούν με τα ξερά.

 3. Ιοκαστη avatar
  Ιοκαστη 30/01/2012 18:38:44

  σίγουρα κάνεις πλάκα Ακενατον!
  η άποψη σου δεν είναι απλά αιρετική είναι ΛΑΘΟΣ!
  και σου διαφεύγει μάλλον η παροιμία πως "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά"!!!

 4. STATHIS avatar
  STATHIS 30/01/2012 18:39:15

  Αγαπητέ (και ελεύθερος και επιχειρηματίας , νύφη ψάχνεις??? ) Σα να μπερδεύεις "λίγο" τη "ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ" (με το φορολογικό Κρατικό παρεμβατισμό σε ΟΛΑ τα επίπεδα) με την "αυτοκάθαρση" της αγοράς !
  Δε ξέρω σε ΠΟΙΟ ΚΟΣΜΟ επιχειρείς αλλά δε δείχνει "ΓΗΪΝΟΣ" και 'μείς οι λοιποί δε τον αναγνωρίζουμε(?) !!

  • Ιοκαστη avatar
   Ιοκαστη @ STATHIS 30/01/2012 19:01:27

   πέστα βρε Στάθη, γιατί θα το κάψουμε στο τέλος ότι τέλος πάντων έχει απομείνει να σκεφτόμαστε!!!

 5. Αβαντίδα avatar
  Αβαντίδα 30/01/2012 18:51:22

  Ακένατον λυπάμαι αλλά είσαι εκτός ελληνικής πραγματικότητας . Με το μόνο που μπορώ ν συμφωνήσω μαζί σου είναι το γενικό " η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες".
  Για την λειτουργία μιας επιχείρησης το μείζον είναι η ρευστότητα , που την έχασαν πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις όχι γιατί δεν τις χρηματοδοτούν οι τράπεζες αλλά γιατί τα τελευταία χρόνια πληρώνουν φόρους επί φόρων για παρελθόντα έτη.Για να μην αναφέρω το ενδεχόμενο να έχουν πελάτη το δημόσιο τους οτα κλπ . Ξέρεις ότι τέλος 2011 ο ΘΗΣΕΑΣ- κονδύλια δημοσίων επενδύσεων- αποφάσισε να πληρώσει εντάλματα 11ου και 12ου 2010?
  Ποιός ιδιώτης πελάτης έχει αυτή την πίστωση?
  Και πολλά άλλα......

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Αβαντίδα 31/01/2012 08:51:59

   Καί κάτι ἀκόμη,πελάτες μπαίνουν ἀκόμη στά μαγαζιά,ψωνίζουν;

 6. theo1611 avatar
  theo1611 30/01/2012 18:55:49

  Το πάρτυ τελείωσε!!!
  Μπορεί βέβαια και να έχει τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια στην ουσία, αλλά υπάρχουν και "μετενέργειες" (για να δανειστώ και ένα πολύ ενδιαφέρον σημερινό άρθρο ιστολογίου "αποχαιρέτα την τη μετενέργεια που χάνεις")

  Από την άλλη πλευρά θυμάμαι πάντοτε τη ρήση ενός φίλου, ότι στις προωθήσεις πρέπει πάντοτε να προσέχεις μήπως βρεθείς και σε πολύ προκεχωρημένες θέσεις και περικυκλωθείς από τους αντιπάλους!!!

  Η προσωπική μου διαίσθηση, δεν υπάρχουν σήμερα αντίπαλοι ικανοί να μας περικυκλώσουν με τα τερτίπια του παρελθόντος!!!

 7. Απορία avatar
  Απορία 30/01/2012 19:06:03

  "κάθε τίμιο επιχειρηματία που πήγαινε με το σταυρό στο χέρι πληρώνοντας τις εισφορές στο ΙΚΑ, τους φόρους στην ΕΦΟΡΙΑ και τα τιμολόγιά του στους ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ του."

  πόσο ποσοστό της αγοράς είχε μείνει να δουλεύει έτσι;
  5%; 10%; 15%;

  μην πεις παραπάνω, θα εκτεθείς...

 8. Boson avatar
  Boson 30/01/2012 19:06:04

  Συμφωνώ απολύτως.
  Οι φοροφυγάδες επιχειρηματίες-έμποροι,
  οι κρατικοδίαιτοι μέσω των κρατικών προμηθειών,
  οι θαλασσοδανειοτούμενοι,
  οι εισφοροδιαφεύγοντες,
  και οι μαϊμουδοπώλες, είναι η άλλη όψη νομίσματος της Εθνικής μας παρακμής.
  Που όταν κάποιο,ι αναφέραμε τον όρο παρακμή, αντιμετωπίζαμε τη χλεύη και το ειρωνικό χαμόγελο όσων το πήγαιναν το γράμμα αβούλωτο.
  Η Κρίση θα μηδενίσει το κοντέρ και θα επιβιώσουν όσοι επαγγελματίες μπορούν να σηκώσουν πέρα από το βάρος της δικής τους ευδοκίμησης και την ευημερία της Πατρίδας.
  Και θα είναι αυτοί, οι έντιμοι, οι εργατικοί, οι κενοτόμοι, που θα αποκαταστήσουν στην Ελληνική κοινωνία την έννοια του κέρδους ως υγιούς κινήτρου προόδου και ανάπτυξης.
  Επαγγελματιών που θα σηκώσουν το βάρος ακόμα και της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μακριά από τα σκυλάδικα και την υποκουλτούρα που έβαλε όλα αυτά τα χρόνια τη δικής πλάτη στη διάλυση του κοινωνικού μας και της πολιτιστικής μας παράδοσης.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Boson 30/01/2012 19:10:24

   Δυστυχώς, η κάθε κρίση (σεισμοί, κατοχές, πόλεμοι, κλπ) όντως δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά για τους μαυραγορίτες, τους απατεώνες, τους κερδοσκόπους, και τους κακοποιούς.
   Έτσι και η σημερινή κρίση, όταν καταλαγιάσει, θα δούμε ποιοι θα βγουν στον αφρό.
   Μάλλον αυτοί που έχουν ήδη φυγαδέψει τα λεφτά τους, και που θα μειώσουν τα διάφορα χρέη τους (με κουρέματα, κλπ) και που θα επιστρέψουν δριμύτεροι στο πρώτο τραπέζι πίστα, με μακρύτερο πούρο αυτή τη φορά, "επενδύοντας" κοψοχρονιά σε ότι έχει απομείνει από την οικονομία μας.
   Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

   • theo1611 avatar
    theo1611 @ Strange Attractor 30/01/2012 19:32:05

    Είναι αυτοσκοπός να βγούμε άμεσα στον αφρό?

    'H να προκύψει κάτι που όταν θα βγεί στον αφρό θα μας κάνει υπερήφανους έστω και χωρίς εμάς?

   • Boson avatar
    Boson @ Strange Attractor 30/01/2012 20:01:39

    Strange
    Διακρίνω μια ελαφριά κωλοτούμπα σε σχέση με το προηγούμενο σχόλιό σου?

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Boson 30/01/2012 20:08:46

     Για κάνε μια δεύτερη ανάγνωση.
     Στο ίδιο πνεύμα είναι, μόνο που το πρώτο έχει ειρωνική χροιά.

 9. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 30/01/2012 19:07:40

  ΟΤΑΝ Η ΣΥΝΤΑΞΙΣ ΜΟΥ ΕΜΕΙΩΘΗ ΚΑΤΑ 35% ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ, ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΑΝΟΔΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΔΕΗ κλπ. ΚΑΤΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 50%.......
  ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΘΑ ΚΑΝΗ Η ΑΓΟΡΑ ??????

  • Γ. ΣΠΥΡΟΥ avatar
   Γ. ΣΠΥΡΟΥ @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 30/01/2012 21:49:30

   ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
   Για να μειωθεί η σύνταξη σου κατά 35% σε ονομαστικές τιμές σημαίνει ότι έπαιρνες πολύ υψηλή σύνταξη.
   Οι συνταξιοδοτικες παροχές είναι εκροή εισοδήματος από αυτούς που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία προς τους δικαιούχους συντάξεων (οι εισφορές και οι φόροι των εργαζομένων και των -επιχειρησεων πληρωνουν τις συντάξεις). Το μεγάλο ύψος συντάξεων (που πάντα είναι χαριστικές) ουδεμία σχέση έχουν με κάποια υποτυπώδη σχέση ανταποδοτικότητας εισφορών και σύνταξης. Η αγορά δεν ανακάπτει φορολογώντας τους παραγωγούς (επιχειρηματίας και εργαζομενους ) για να δίνουμε επιδοματα-συντάξεις με σκοπό να ενισχύσουμε τη ζήτηση. Αυτή ουσιαστικά είναι χρονια συμπεριφορα της ελληνικής πολιτείας που δημιουργει τις σημερινές στρέβλωσεις και την πεποιθηση ότι ενισχύοντας τη ζήτηση με δανεικά δημιουργούμε ανάπτυξη. ΒΛΑΚΕΙΕΣ!
   Ο μόνος τρόπος να υπάρξει αναπτυξη είναι να αμείβονται αυτοί που παράγουν και όχι αυτοί που ζουν από την παραγωγή τους (συνταξιουχοι διακαιούχοι επιδομάτων)
   Το γεγονός ότι η κατώτερη σύνταξη μισθωτών (15-20 χρόνια εργασία) μαζί με ΕΚΑΣ είναι850 € (καθαρά- οι συντάξεις έχουν ασημαντες κρατήσεις) ενώ ο βασικός μισθός είναι 650€ καθαρά δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τους παραλογισμούς της ελληνικής πραγματικότητας όπου ο παραγωγός έχει μικρότερο εισόδημα από τον επιδοματούχο.
   Σημείωση: ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΚΑΝΩΝ (πασοκ) ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΚΟΨΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΙΟ.
   Συμφωνώ απόλυτα με τον εισηγητή του θέματος. Η κρίση μπορεί να αποτελέσει έφαλτήριο ανάπτυξης και δημιουργίας αν τα βολικά στερότυπα της αδράνειας, της υπονόμευσης κάθε δημιουργικής προσπάθειας, τα αδικαιολογητα προνόμια των βολεμένων καθε είδους εκλειψουν και δεν αποτελουν τροχοπέδη στην οικονομική δραστηριότητα.

   • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ avatar
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ @ Γ. ΣΠΥΡΟΥ 30/01/2012 23:11:24

    ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΣΤΟΝ Κ. ΣΠΥΡΟΥ:
    ΕΙΜΑΙ ΙΑΤΡΟΣ, ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΣ (οπως οι συντάξεις των αγροτών) ή ΧΑΡΙΣΤΙΚΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΑ 1.200 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ!

    • Ιοκαστη avatar
     Ιοκαστη @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 30/01/2012 23:50:32

     καλά εδώ, προς χάριν της άλλης άποωης που λεει και ο Φακτορας θα ακουσουμε οτι πιο νεοφιλελευθερο υπαρχει!
     Εγω κε. Σπυρου επιμενω παλι να μην δινουμε καθολου συνταξεις γιατι οι συνταξιοδοτικες παροχές είναι εκροή εισοδήματος από αυτούς που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία προς τους δικαιούχους συντάξεων!
     Επιπλεον κατα την λογικη σας να απολυθουν ολοι οι ΔΥ γιατι και αυτοι ειναι αντιπαραγωγικοι!
     Και προς αποφυγην παρεξηγησεων ειμαι επιχειρηματιας σε κλαδο με πρωτογενη παραγωγη!
     Και δεν ανηκω στην Αριστερα!
     Συμφωνω επιπλεον με τον κο. Γεωργιαδη. Οι συνταξεις ειναι χρηματα που κρατηθηκαν απο εισφορες οταν οι συνταξιουχοι ηταν παραγωγικοι! Διοτι καποτε υπηρξαν και αυτοι παραγωγικοι!

     • Γ. ΣΠΥΡΟΥ avatar
      Γ. ΣΠΥΡΟΥ @ Ιοκαστη 31/01/2012 22:37:45

      Αν οι συντάξεις είναι ανταποδοτικές των κρατήσεων πως εξηγείται η άναγκη καταβολής απο Κρατικο προυπολογισμο 15δις σωστά γράφω 15δις( ψάξτε τα στοιχεία) πέραν των εισφορών των νυν εργαζομένων για να πληρωθούν οι συντάξεις;
      Αν οι συντάξεις ήταν ανταποδοτικές των εισφορών ίσως να μην ξεπερνούσαν το 1/3 των σημερινών. Μην τρομάζεις με την αλήθεια; Πιο γενναίο είναι αφού την μαθεις (και εναι όπως τα λέω) να απαντήσεις δεν με νοιάζει εγώ θέλω να πληρώνω το συνταξιουχο πλουσιοπαροχα και ανεξάρτητα των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας, γιατί "ετσι γουστάρω" ή πιο επιστημονικά γιατί ο συνταξιούχος είναι μια ιερή οντότητα ένα ταμπού που κανείς δεν διακιούται να ταράξει.
      Οσο αφορά τα περί 1200€/ανα μήνα κρατήσεις ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ του κου Γ. (του Ιατρού) απαντώ ότι δεν ανταποκρίνονται στην Πραγματικότητα. Ο κος Γ. από τα γραφόμενα του συμπεραίνω οτι είναι τουλάχιστον διπλοσυνταξιούχος (ΤΣΑΥ και Δημόσιο (τις εισφορές τις πλήρωνε το δημόσιο) και ενδεχόμενα να εχει και τρίτη σύνταξη απο κάποιο Επικουρικό)
      Σημείωση για ενημέρωση Οι ενεργοί γιατροί πληρώνουν σήμερα διπλάσιες εισφορές απο τον κο Γ. για να παρουν, αν πάρουν πολύ μικρότερη σύνταξη.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 31/01/2012 01:19:44

     Ο κος Σπύρου κακώς θεωρεί την σύνταξή σας εκ προοιμίου μη ανταποδοτική. Μάλλον εννοεί ότι μέσω χαριστικών νομοθετημάτων κατέληξαν οι συντάξεις να είναι τόσο μεγάλες, ώστε, μαζί και με τις ρεμούλες, να καταλήξουν να μην είναι βιώσιμα τα Ταμεία. Ας όψονται και οι στρατιές υπαλλήλων των ταμείων "μας", που τραγανίζουν τις εισφορές ΜΑΣ. Η μεγάλη περικοπή της συντάξεώς σας έχει μία μόνο δικαιολογία: Ότι δεν έπρεπε να μειωθούν ανάλογα οι μικρές. Λέγεται "προοδευτική επιβάρυνση". Και δεν μπορούν να εισπραχθούν τα υπεξαιρεθέντα ποικιλοτρόπως, βεβαίως.

     • Γ. ΣΠΥΡΟΥ avatar
      Γ. ΣΠΥΡΟΥ @ ΠΗΛΕΑΣ 31/01/2012 21:55:45

      Το παράδειγμα που έθεσα είναι συγκεκριμένο και το επαναλαμβάνω: Η κατώτερη σύνταξη μισθωτού (με 15 χρόνια εργασίας περίπου και πριν τα 65 του χρόνια) μαζί με το ΕΚΑΣ είναι 850€ ενώ τα καθαρά ενός εργαζόμενου που με τις εισφορές του πληρώνεται ο συνταξιούχος είναι 650€. Αν υπάρχει αποψή σε αυτό ας κατατεθεί. Τα άλλα περί φιλελευθέρων και αντιπάλων της ελευθερίας είναι ένα ακόμη βολικό στερεότυπο για να μην απαντάμε επι της ουσίας.
      Η άποψη ότι αυτοί που παράγουν πρέπει να αμείβονται καλύτερα από εκείνους που ζουν από την παραγωγοί τους δεν είναι ούτε φιλελευθερη ούτε αντιφιλελευθερη απλά λογική.

    • Δικερως avatar
     Δικερως @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 10/02/2012 01:06:34

     Απ'οτι αντιλαμβανομαι ειστε λατρης του παλαιου
     μας νομισματος,της δραχμης.
     Επιτρεψτε μου λοιπον να σας διορθωσω.
     Παρ'ολο που ψευδεστε για τις εισφορες σας, εστω οτι δεχομαστε το νουμερο των 1200 ευρω.
     Θα μας πειτε εαν τις εισφορες σας τις πληρωνατε σε Δραχμες?
     Εαν ναι,μηπως θα ηταν δικαιο να πληρωθειτε την
     ''ανταποδοτικη'' σας συνταξη,με την πραγματικη ισοτιμια ευρω-Δραχμης,δηλαδη την μιση σημερινη σας συνταξη?

     • Γ ΣΠΥΡΟΥ avatar
      Γ ΣΠΥΡΟΥ @ Δικερως 12/02/2012 21:50:45

      Δικερως, επειδή γνωρίζω λίγο ασφαλιστικό και ειδικότερα για το ΤΣΑΥ σε ενημερώνω ότι οι παλαιοί γιατροί δεν πλήρωναν καθόλου εισφορές. Υπήρχε το περίφημο Ιατροσημο όπου το κατάβαλαν οι πολιτες με την αγορά των φαρμακων τους. Με αυτό τον κοινωνικό πόρο καλύπτονταν οι ασφαλιστικές εισφορές τους. Είναι χυδαιότητα να βγαίνουν κάποιοι σήμερα και να μιλάνε για καταβολή εισφορών και να διεκδικούν με ψεματα να μην πειραχτούν οι υπερβολικές συντάξεις του. Κρατήσεις 1200 € για σύνταξη αντιστοιχούν σε μηνιαίο μισθό 18000€ καθώς οι κρατήσεις για σύνταξη είναι περιπου στο 7% (π.χ. οι Δημόσιοι Υπαλληλοι έχουν 6,67% κρατησεις για σύνταξη).
      Ψεύδη και Στερεότυπικός λόγος περί χαμηλων συνταξεων, από βολεμένους συνταξιουχους που ουσιαστικά στρεφονται κατά των ΠΑΙΔΙΩΝ μας/τους για να διατηρήσουν τις προνομιακές συνταξεις-επιδοματα, που κατά την γνώμη μου δεν ανταποκρίνονται στις εισφορές που κατέβαλαν.
      Ολα αυτά τα γράφω γιατί καποιος πρέπει να υπερασπιστεί τη νεα γενια που ο μισθός της διαμορφώνεται στα 410€ καθαρά.

   • εγκάθετος avatar
    εγκάθετος @ Γ. ΣΠΥΡΟΥ 31/01/2012 00:45:33

    Θέλω από αυτό που πίνεις, από το καλό και όχι το αίμα που πίνεις για πρωινό νεοφιλελεύθερε βρυκόλακα.

    • Γ.ΣΠΥΡΟΥ avatar
     Γ.ΣΠΥΡΟΥ @ εγκάθετος 10/02/2012 00:51:31

     Αναγνωρίζεις πιστεύω τη διαφορά του νέου και του παλιού φιλελευθερου. Εχεις επιλέξει να καταχεριάσεις τον νέο ενώ ο παλιός δεν σε ενοχλεί. Πάντως νεο ή παλαιο φιλελευθερος δεν αυτός που αντιπαθεί ή συμπαθεί αντίστοιχα τους γέρους (παλιούς). Κατα τα άλλα και όσον αφορά τις απόψεις μου το επιχειρηματα σου τελειώνουν στο χαρακτηρισμό "Βρυκόλακας". Στην ίδια λέξη, αφαιρώντας καποια ενδιάμεσα γράμματα, θα μπορούσε να βρίσκεται και ο δικός μου για σένα. Θεωρώ όμως ότι ο χαρακτηρισμός σου είναι αποτέλεσμα παρανόησης των απόψεων μου.

 10. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 30/01/2012 19:20:29

  Πώς ακριβώς είναι ευκαιρία και για ποιον η συνειδητή καταστροφή μιας χώρας από το πολιτικό της σύστημα και κυρίως από την κυβέρνησή της; Βέβαια, και η κατοχή ήταν ευκαιρία για τους μαυραγορίτες και ο πόλεμος είναι ευκαιρία για τους εμπόρους όπλων, κ.λ.π.. Και η δουλεία ήταν μια ευκαιρία για αιώνες για τους Δυτικοευρωπαίους για να συσσωρεύουν κεφάλαιο χάρη στις αποικίες και η έλλειψη προστασίας από το κράτος προς τους πολίτες του το 19ο αιώνα στη Βρετανία ήταν μια ευκαιρία ώστε λίγες εκατοντάδες επιχειρηματίες να θησαυρίζουν εις βάρος εκατομμυρίων εργατών που τους μεταχειρίζονταν σα ζώα (η περίφημη Βιομηχανική Επανάσταση που τόσο θαυμάζουν οι φιλελεύθεροι). Και τώρα στην Ελλάδα σίγουρα διάφοροι επιτήδειοι (όσοι έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση κυρίως) θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις για να κερδίσουν λεφτά εις βάρος των αδύνατων, που δε θα μπορούν πια να κρατήσουν την ιδιοκτησία τους, αφού τους την αφαιρεί εντελώς ανήθικα και παράνομα το αισχρό κράτος. Με τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που θα πεταχτούν στο δρόμο τι γίνεται; Με τους ανθρώπους που βρέθηκαν ξαφνικά έξω από οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό είχαν κάνει επειδή κάποιοι προδότες αποφάσισαν ότι ο ήδη χαμηλός μισθός που έπαιρναν είναι προτιμότερο να πάει στους δανειστές του κράτους στο εξωτερικό; Ποιος αποφάσισε κι όλας ότι όσοι καταστράφηκαν ήταν άχρηστοι τεμπέληδες που τους άξιζε να τιμωρηθούν; Ότι όσοι επιβιώσουν αξίζουν ενώ όσοι δεν τα καταφέρουν ας πρόσεχαν, είναι κατώτερα όντα και δικαιολογημένα θα πεινάσουν; Τι τερατώδης λογική είναι αυτή; Το άρθρο είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου η τυφλή υιοθέτηση ενός ιδεολογήματος (στην προκειμένη περίπτωση του φιλελευθερισμού με όλα τα συνοδευτικά του, όπως ο κοινωνικός δαρβινισμός) συσκοτίζει πλήρως την αντίληψη μιας πραγματικότητας που είναι εξόφθαλμη σε όλους.
  Είναι ντροπή να υπάρχει τέτοια αναισθησία και η γελοία προσπάθεια εκλογίκευσής της είναι αηδιαστική.

  • factorx avatar
   factorx @ Δημήτρης 30/01/2012 19:29:24

   Θα σε παρακαλούσα αυτά τα περί ¨ντροπής", "αηδίας" κλπ να τα φυλάξεις για κανέναν πρωϊνάδικο. Δεν σε υποχρέωσε κανένας να δεχθείς την άποψη του Ακενατόν , ούτε διεκδικεί ο άνθρωπος την αλήθεια.
   Το λέω και για ορισμένους φίλους που δυσανασχέτησαν με το άρθρο. Δεν κατάλαβα. Δεν αντέχουμε τον διάλογο; Δεν έχουμε επιχειρήματα να πούμε την άποψή μας; Εδω θα βρίσκουν φιλοξενία όλες οι αιρετικές απόψεις που προέρχονται από έντιμους ανθρωπους και εκφράζουν αγωνία για τον τόπο. Συμφωνούμε, δεν συμφωνούμε. Απο την στιγμή που μου έστειλε το άρθρο ο Ακενατόν θα ήταν ντροπή για μένα και γι αυτά που υπεράσπισα μια ζωή να μην το ανεβάσω. Τελεία και παύλα.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ factorx 30/01/2012 23:46:34

    Το άρθρο φωτίζει την άλλη πλευρά της κρίσης. Πολύ απλά λέει ότι λόγω της κρίσης μέσα στην οικονομική δυσπραγία και τα λουκέτα θα εξαφανιστούν και πολλοί από τους μπαταχτσήδες ή αεριτζήδες ή ανάξιους επιχειρηματίες που στήριζαν την "ευημερία" τους στα θαλασσοδάνεια τα οποία έπαιρναν είτε στους αδιαφανείς τρόπους είτε στις πολιτικές τους γνωριμίες.

    Προσωπικά ως νομικός έχω κάνει έρευνα στα περιουσιακά θέματα επιχείρησης η οποία έχει δεκάδες προσημειώσεις υποθηκών πάνω σε ένα ακίνητό της. Έχει υπέρογκα χρέη από τα αλλεπάλληλα δάνεια και όταν πήγα πίσω χρονικά, όταν άρχισε η τραπεζική της χρηματοδότηση, διαπίστωσα ότι το μοναδικό πράγμα που αξιολογήθηκε και υποθηκεύθηκε για την αρχική της χρηματοδότηση ήταν το ακίνητο που δεν είχε ακόμα αγοράσει και από εκεί και πέρα ενώ δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το δάνειο της τής δίνανε δάνεια για να πληρώσει το προηγούμενο δάνειο και μετά νέο δάνειο για τα δύο προηγούμενα κ.ο.κ. με αποτέλεσμα να έχει πάρει δέκα και περισσότερα δάνεια για τον ίδιο λόγο, και ακόμα χρωστάει πολλά. Ενώ δηλαδή δεν είχε τις προϋποθέσεις να πάρει τόσα δάνεια από τρεις και τέσσερις τράπεζες, με διάφορα τερτίπια αθέμιτα (όπως πολιτικά μέσα που παρενέβησαν στις τράπεζες με το πρόσχημα ότι η επιχείρηση έχει πολλούς υπαλλήλους και πρέπει να επιβιώσει) ή δεχόμενη δυσμενείς όρους δανείου (π.χ. υψηλά επιτόκια) το κατάφερε και τώρα με την κρίση θα αναγκαστεί να πτωχεύσει.

    • Ιοκαστη avatar
     Ιοκαστη @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 31/01/2012 00:02:35

     άσχετο: κάτι μου θυμίζει αυτό που περιγράφετε!!

 11. manos avatar
  manos 30/01/2012 19:23:13

  Φίλε Ακενατόν,

  Δεν πρόκειται για αυτοκάθαρση της αγοράς. Από εκεί ξεκινάει, κατά την άποψή μου, ένας λανθασμένος συλλογισμός.
  Πρόκειται για επιλεκτικά τεχνητή κάθαρση της αγοράς.
  Μιας αγοράς που οι ίδιοι προωθούσαν, που οι ίδιοι στήριζαν, και που οι ίδιοι χρηματοδοτούσαν.
  Μπορεί να έφταιγε ο μπαταχτσής που έπαιρνε καρνέ επιταγών και γέμιζε μέχρι και την Πίνδο.
  Μήπως όμως έφταιγαν και οι τράπεζες που έδιναν καρνέ, και έβγαζαν κέρδη από τα επιτόκια, και τα έξοδα που χρέωναν?
  Μήπως έφταιγε το κράτος που εισέπρατε φπα, φόρους, και τέλη λόγω των ωλήσεων?
  Μήπως έφταιγαν οι εισαγωγικές επιχειρήσεις που έκαναν μόνο εισαγωγές?
  Μήπως έφταιγαν οι φάμπρικες της Γαλλίας, Γερμανίας, Αμερικής, Ιαπωνίας, κλπ, που παρήγαγαν καταναλωτικά προιόντα?
  Μήπως έφταιγαν οι διαφημιστικές εταιρίες που χρησιμοποιούσαν ψυχολογική βία πάνω στους καταναλωτές-αποδέκτες?
  Δεν βλέπω η "κρίση" να αγγίζει όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα. Τελικά αγγίζει μόνο κάποιους μπαταχτσήδες, και τα νοικοκυριά.
  Ολοι οι άλλοι μια χαρά την περνάνε.

  Στην οικονομία μπορεί να γίνει αυτοκάθαρση. Αλλά πρέπει να γίνει όπως λέει η λέξη: αυτό-κάθαρση. Αν γίνει με το στανιό, κάτι βρωμάει στην Δανία του νότου.

 12. Αβαντίδα avatar
  Αβαντίδα 30/01/2012 19:39:28

  Με την παραδοχή για ευκαιρίες εννοώ ότι η αγορά θα λειτουργεί πλέον με νέους (και ξεχασμένους ) κανόνες πχ η πίστωση, οι μεταχρονολογημένες επιταγές δεν υφίστανται, ο επιχειρηματίας αναζητά νέα προιόντα, νέες αγορές κτλ.
  Ευκαιρία δεν θεωρείται να εκμεταλευτείς την ανάγκη του άλλου, σε καμία περίπτωση

 13. Boson avatar
  Boson 30/01/2012 19:45:16

  Η οργή σου για την κατάσταση που βρισκόμαστε είναι δικαιολογημένη.
  Όμως δε βρίσκεις καμία ευθύνη για όλα αυτά σε εμάς τους ίδιους που μας άρεσε να μας γαργαλάνε τα αυτιά και να εξαγοράζουν την ευθύνη?
  Δε βρίσκεις πρόβλημα στο ότι η εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα είχε αποκλειστικά εσωτερικό προσανατολισμό βασιζόμενη στην κατανάλωση εισαγώγιμων προϊόντων και εκτέλεσης Δημοσίων έργων και προμηθειών?
  Δε βρίσκεις πρόβλημα που κάθε ισόγειο στις μεγάλες πόλεις ήταν μαγαζί και ψιλικατζήδικο βασισμένο σε μια ζήτηση που δεν αντανακλούσε στην παραγωγικότητά μας.
  Που η ανάπτυξη στηριζόταν μόνο στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις?
  Που οι ξένες επενδύσεις στη χώρα ήταν ελάχιστες και όσες υπήρχαν αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά ή βαρέα αγαθά που πρέπει να κατασκευάζονται επιτόπου ή καθαρά εμπορικές?
  Δεν ευθύνεται για αυτά η Ελληνική επιχειρηματικότητα?
  Εξάλλου το άρθρο του Akenaton αντιμετωπίζει το μέλλον.
  Δεν επιχαίρει.
  Απλώς πιστεύει ότι το μέλλον όποτε έρθει είναι πιθανόν να είναι απαλλαγμένο από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος.
  Κούλαρε λοιπόν.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Boson 31/01/2012 01:05:57

   Δε βρίσκεις πρόβλημα που κάθε ισόγειο στις μεγάλες πόλεις ήταν μαγαζί και ψιλικατζήδικο βασισμένο σε μια ζήτηση που δεν αντανακλούσε στην παραγωγικότητά μας.

   Εσύ, δεν βρίσκεις πρόβλημα που, ενώ και στις δεκαετίες του '60 και του '70 (δε λέω και του '80, για να μη βρείτε την εύκολη υπεκφυγή της απόδοσης στα δανεικά του παπατζή) "κάθε ισόγειο στις πόλεις ήταν μαγαζί", μπορούσε όμως και επιβίωνε επιχειρηματικά, και που τώρα το ένα μετά το άλλο αυτά τα "ισόγεια μαγαζιά" κλείνουν σωρηδόν για να ανοίγουν και να μακροημερεύουν τα διάφορα μώλια και οι αλυσίδες;

 14. kapar13 avatar
  kapar13 30/01/2012 19:47:22

  Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ότι σε πολλούς χώρους ("αγορές") λόγω των γνωστών στρεβλώσεων (δάνεια χωρίς επιχειρηματικά κριτήρια, ανυπαρξία ελέγχων, ανωριμότητα πελατών/καταναλωτών, μη ύπαρξη κοινών κανόνων παιχνιδιού, κλπ) χρειαζόταν ξεκαθάρισμα από αλεξιπτωτιστές και τυχάρπαστους είναι αλήθεια.
  Λόγω της δουλειάς μου (βιομηχανικές πωλήσεις) ερχόμουν σε επαφή με "επιχειρηματίες" που ήμουν σίγουρος ότι δεν ήξεραν καν εάν είχαν κέρδη ή έμπαιναν μέσα, όχι τίποτα δύσκολα managerial...
  Εξάλλου, όλοι οι υγιείς και συνειδητοί επιχειρηματίες το ίδιο έλεγαν.
  Το πρόβλημα είναι ότι στις υγιείς αγορές οι κακοί κλείνουν και στη θέση τους ανοίγουν καλύτεροι, εδώ πάει να γίνει η σφαγή του Δράμαλη επί δικαίων και αδίκων!

 15. Ιοκαστη avatar
  Ιοκαστη 30/01/2012 19:49:37

  τον διάλογο τον αντέχουμε Φάκτορα.
  την βλακεία δεν αντέχουμε!

  • factorx avatar
   factorx @ Ιοκαστη 30/01/2012 20:02:22

   Ιοκάστη, νομίζω οτι έχεις μπει σε λάθος σάιτ. Το τελευταίο που έχει ανάγκη η παράταξη αυτήν την στιγμή είναι υποστηρικτές με παρωπίδες. Εδω γκρεμιζονται όλα, οι παντογνώστες μα έλειπαν

   • Ιοκαστη avatar
    Ιοκαστη @ factorx 30/01/2012 20:04:33

    στο πιο σωστο που υπαρχει ειμαι Φακτορα.
    Στο τελειως, το απολυτως σωστο!!! (κοπλιμεντο με ειλικρινεια!!)

    • Προβατο avatar
     Προβατο @ Ιοκαστη 30/01/2012 21:31:35

     Ασε τα κομπλιμεν για αλλου. Πολυ σωστος ο φακτορ και μεγαλη αληθεια το αρθρο. Και ο νοων νοειτω γιατι καποιοι εδω μεσα δεν συμφωνουν με αιρετικες αποψεις αυτου του ειδους. Το θεμα στην τελικη ειναι το εαν θα βρεθει καποιος με @@ να θεσμοθετησει τις απαιτουμενες αλλαγες για τον ελεγχο των πρακτικων αυτων στην Ελλαδα.. Πολυ φοβαμαι πως οχι αλλα χωρις ελπιδες δεν παμε πουθενα.

     • Ιοκαστη avatar
      Ιοκαστη @ Προβατο 30/01/2012 23:13:51

      αυτό κατάλαβες εσύ πρόβατο απο την ανάρτηση;

   • leonidas avatar
    leonidas @ factorx 30/01/2012 21:21:15

    Θα συμφωνήσω μαζί σου ,Φάκτορα, στο :
    ''Εδώ γκρεμίζονται όλα'' - και μόνο σε αυτό.
    Δυστυχώς, τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα και πρόκειται να παρθούν, ΔΕΝ ΕΥΝΟΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται : σταθερό φορολογικό περιβάλλον, σωστά δάνεια από τράπεζες, χαμηλές τιμές ενέργειας-για βιομηχανικές/παραγωγικές μονάδες κυρίως, κτλ. κτλ.
    Είδαμε τίποτα τέτοιο στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια? Οχι. Το αντίθετο , θα έλεγα.
    Ούτε και είναι τυχαίο το ότι δεν γίνονται επενδύσεις καθόλου στην Ελλάδα, ούτε από Ελληνες, ούτε ξένους ( εκτός από λαμόγια, όπως περίτρανα έδειξαν οι δύο εταιρείες ''απελευθερωμένης'' ενέργειας).
    Και βέβαια, η επιχειρηματικότητα χρειάζεται και αγοραστές/καταναλωτές, για να αγοράσουν τα προϊόντα..
    Και εντός Ελλάδας, μας τελειώνουν και οι αγοραστές γρήγορα-γρήγορα...

    Εκθεση επιχειρηματικοτητας από ΙΟΒΕ:
    http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4689634

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ιοκαστη 30/01/2012 22:00:41

   Αγαπητή μου, ας μην ξεπερνάμε τα όρια με χαρακτηρισμούς που μπορεί σε δεύτερη ανάγνωση να μας προκαλούν ντροπή! Γνωρίζω πως όλοι μας είμαστε φορτισμένοι συναισθηματικά (και στενεμένοι οικονομικά ίσως) αλλά με εύκολες αποφάνσεις (και με κάψιμο μαγισσών και μάγων αργότερα ίσως;) δυστυχώς δε λύνονται τα προβλήματά μας.

   • Ιοκαστη avatar
    Ιοκαστη @ akenaton 30/01/2012 23:26:42

    επειδή μάλλον απευθύνεσαι σε μένα θα σου πω γιατί είσαι τελείως ΛΑΘΟΣ:
    Γραφεις:
    Ακούμε ολούθε θρήνους και ολοφυρμούς για την καταστροφή του ιστού της πραγματικής αγοράς. ...Μέχρι σήμερα, οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν είτε όσους δεν είχαν ανάγκη (ακόμη και έναντι ενεχύρου μετρητών!) είτε όσους «λάδωναν» επαρκώς τα σκουριασμένα τους γρανάζια ακόμη και με μέρος των δανεικών (και αγύριστων) που τους ενέκριναν!
    Απαντώ:
    Μέχρις σήμερα οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν όλους αυτούς που περιγράφεις, αλλά χρηματοδοτούσαν και καλούς επιχειρηματίες (τυγχάνω μια εξ αυτών). Με το που έκλεισαν οι στρόφιγγες, έκλεισαν για όλους.
    Γραφεις:
    Η κατάσταση αυτή σιγά – σιγά εξομαλύνεται και φαίνεται πως στο τέλος της κρίσης θα μείνουν στην αγορά μονάχα οι νοικοκυραίοι έμποροι κι επιχειρηματίες που μπορεί να είναι λίγοι αλλά σύντομα και αφού μπουν οι απαραίτητοι κανόνες και υιοθετηθούν τα αναγκαία εργαλεία (φάκτοριν, κατάργηση μεταχρονολογημένων επιταγών, εγγύηση επιταγών από τις τράπεζες, κλπ) θα γίνουν περισσότεροι, μιας και πάντα υπάρχει θέση για νέες ιδέες και καινούριες δουλειές σε μια υγιή κι ανταγωνιστική αγορά.
    Απαντω:
    Δεν εξομαλύνεται καμία κατάσταση, αλλά αντιθέτως και οσοι ήσαν υγιεις λόγω παντελούς έλλειψης ρευστού, πεθαίνουν, τελειώνουν και αυτοί. Οταν δεν υπάρχει μία πως θα κάνω εισαγωγές, ειδικά τώρα που μου ζητούν όλοι τα χρήματα μπροστά;
    Οταν δεν υπάρχει μία πως θα πληρώσω τις πρώτες ύλες ακόμη και αν δεν είναι εισαγώμενες;
    Ολες οι υγιεις επιχειρήσεις απανταχου της γης λειτουργουν με υγιη δανεισμο. Εσύ μάλλον κάτι άλλο θα ξέρεις που εμεις οι υπόλοιποι δυστυχείς το αγνοουμε.
    Αλλο αγαπητε υγιης δανεισμος και αλλο καθολου δανεισμος. Τωρα εχουμε καθολου δανεισμο. Που την βλεπεις την καλοσυνη και την εξυγιανση μονον εσυ ξερεις!!

    • akenaton avatar
     akenaton @ Ιοκαστη 30/01/2012 23:39:55

     Αφού αφήσατε τους απαξιωτικους χαρακτηρισμούς να σας απαντήσω επί της ουσίας οσων αναφέρετε:
     Οι μέχρι σήμερα τραπεζικές χρηματοδοτήσεις ήταν στρεβλές (τουλάχιστον) όχι βασισμένες πάνω σε οικονομικά πλάνα, στη βιωσιμότητα, στην καινοτομία αλλά στο πλαφόν (τοκογλυφική πρακτική στηριγμένη στις παράνομες μεταχρονολογημένες επιταγές που δεν υπάρχουν πουθενά στον δυτικό κόσμο), σε τυχούσα ακίνητη περιουσία του δανειζόμενου, σε εγγυητές (που έβαζαν το κεφάλι τους στον τορβά) κ.α. Οι περιπτώσεις χρηματοδότησης με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια ήταν ελάχιστες κι αυτό το βιώσαμε όλοι όσοι συναλασσόμασταν εξ ανάγκης μαζί τους. Επειδή αυτά ξέραν οι τράπεζες αυτά μολογούν και στην κρίση. Κλείσαν τη στρόφιγγα λοιπόν στα αφερέγγυα "πλαφόν" που οι ίδιες μεθόδευσαν τόσα χρόνια. Είναι σίγουρο πως μαζί με τα ξερά θα καούν και χλωρά. Αλλά η κρίση είναι ένα γεγονός, θα τη βιώσουμε ως το τέλος άσχετα με τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσουμε τελικά. Το "ζουμί" όσων έγραψα είναι πως μοναχα από τον ιδιωτικό τομέα και ένα διαφορετικό τραπεζικό σύστημα θα έρθει η ανάπτυξη, αλλά με τελεώς άλλες πρακτικές και σε διαφορετικό, υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.... Αλλιώς δεν θα έρθει καθόλου!

     • Ιοκαστη avatar
      Ιοκαστη @ akenaton 31/01/2012 00:00:43

      αν θελατε να εκφρασετε πως μοναχα από τον ιδιωτικό τομέα και ένα διαφορετικό τραπεζικό σύστημα θα έρθει η ανάπτυξη, δεν το αποδώσατε στην αναρτηση. Το αποδώσατε αιρετικά και ίσως αυτό να ήταν το πρόβλημα!

 16. TopGunZ avatar
  TopGunZ 30/01/2012 19:57:30

  Δηλαδή όσοι βρεθήκαμε "ανοιχτοί" λόγω επενδύσεων, όσοι δεν τα κάναμε μασούρι, αλλά τα ρίχναμε ξανά στην επιχείρηση και δανειστήκαμε και από πάνω για να αναπτυχθούμε και να ανοίξουμε θέσεις εργασίας και επιπλέον πολεμήθηκαν οι κλάδοι μας ωσάν να ήμασταν λαθρέμποροι ναρκωτικών, ήμασταν «ύποπτοι τύποι», «επιχειρήσεις μαϊμούδες» και «επιχειρηματίες – επαγγελματίες μπαταχτσήδες»??? Λίγη ντροπή (και αν θες κόψ'το μου Φάκτορα) τουλάχιστον απέναντι σε ανθρώπους νοικοκυραίους που χάσανε τα πάντα δεν βλάπτει. Γιατί εγώ αυτούς που βλέπω να επιβιώνουν κυρίως είναι οι μασουρατζήδες που δεν προσέφεραν τίποτα στην ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια, όσοι τυχεροί είχανε χωράφια από τον μπαμπά για να ξεπουλήσουν και όσοι είχανε κάνει βρωμοδουλειές, από ασφαλιστικές απάτες μέχρι κακουργηματικές πράξεις. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες που πηγαίνανε με το σταυρό στο χέρι και έχουνε καθαρό κούτελο, είτε έχουνε ήδη χάσει τα πάντα, είτε είναι με τη θηλιά στο λαιμό. Κι έστω, αν ήταν κάποιος τόσο συνετός και οξυδερκής και τη σκαπούλαρε με τη κρίση, καλό θα είναι να μην το παίζει τιμητής των πάντων γιατί αύριο μπορεί να είναι ο δικός του κλάδος που θα χτυπηθεί.

  • akenaton avatar
   akenaton @ TopGunZ 30/01/2012 22:14:15

   Η υγιής επιχειρηματικότητα χρειάζεται απ'όλα αγαπητέ μου. Και διορατικότητα και τιμιότητα και αποτελεσματικότητα και μέτρο και οικονομικά πλάνα και εναλλακτικές λύσεις αλλά και ..... τύχη. Πάντα θα υπάρχουν και αυτοί που για διάφορους λόγους θα αποτυχαίνουν στο επιχειρείν. Δυστυχώς δεν μιλάμε για τη μονιμότητα του Δημοσίου .... Απλώς λέω πως κρίνοντας από τα δικά μου βιώματα, η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας πόρρω απείχε από το να είναι υγιής σε όλα τα επίπεδα και όπως γράφω γι αυτό δεν έφταιγαν πάντα και αποκλειστικά όσοι την ασκούσαν. Το τελευταίο που ήθελα γράφοντας αυτό το σημείωμα ήταν να το παίξω τιμητής αυτή την ώρα. Αν "ακούστηκα" έτσι, γράψτε λάθος.

 17. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 30/01/2012 19:58:57

  Μακάρι τα πράγματα να είναι όπως τα λες Akenaton, αν και πολύ αμφιβάλλω.
  Σίγουρα κάποιες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν και θα είναι οι δυνατές και oi εύρωστες. Από την άλλη, ας μην θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι όλες όσες κλείνουν ήταν απαραίτητα προβληματικές ή προσέφεραν χαμηλής ποιότητας υπήρεσίες/ προιόντα.
  Κάποιος είχε πει ότι μαζί με το λίπος καίγεται και μυικός ιστός, με το τρόπο που οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται την κρίση. Νομίζω έχει δίκιο.

 18. JOHN avatar
  JOHN 30/01/2012 20:14:53

  Το κλειδι για να ανακαμψει η αγορα ειναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Τα υπολειπα ειναι καθαρα τεχνικα θεματα που θ αυτορυθμιστουν οταν καταργηθει το αμαρτωλο πελατειακο κρατος με τα ρουσφετια,τα μπαχτσισια τις λαμογες και τα γνωστα.Οταν υπαρξει ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ φορολογικο συστημα,οταν εκληψει η γραφειοκρατια(τρχοπεδη στην επιχειρηματικοτητα),και αλλα τεχνικα θεματα.Και παλι ομως χωρις πολιτικη αναπτυξης ολα ειναι ματαια και εκ του πονηρου.Και με τη πολιτικη που ακολουθειται φως στο τουνελ για αναπτυξη δεν υπαρχει.Τα χαρατσια,οι παραλογες περικοπες και τα συναφη ριχνουν λαδι στη φωτια της υφεσης και οδηγει μαθηματικα στη καταστροφη!

 19. STEFANOS GRAGAS avatar
  STEFANOS GRAGAS 30/01/2012 20:20:04

  δυστυχως ανακαλυπτω οτι ακομη και σημερα υπαρχουν ανθρωποι που ορκιζονται και πιστευουν στην "αυτοκαθαρση της αγορας" !!!!απιστευτο...ολα εχουν γκρεμιστει και εσεις (ελπιζω λιγοι), να πιστευετε στην αυτορυθμιση της αγορας, στην ελευθερη οικονομια !!!! μεγαλα λογια, ευηχες λέξεις, αθλια καταληξη ομως στη πραγματικη ζωη...

  • akenaton avatar
   akenaton @ STEFANOS GRAGAS 30/01/2012 22:08:26

   Δεν έγραψα πουθενά τι πιστεύω. Έγραψα απλώς αυτά που βλέπω να συμβαίνουν ειδομένα με άλλο μάτι. Κι αν όλα έχουν γκεμιστεί όπως λέτε, από τα ερείπια ίσως να βγει κάτι άλλο, σωστότερο, υγιέστερο και με περισσότερη δυναμική για ανάπτυξη και ευημερία στο μέλλον. Αυτά.

 20. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 30/01/2012 20:38:40

  Κατά την ταπεινή μου άποψη ο Akenaton γράφει κάτι πολύ σημαντικό. Όποιος θέλει ας το σκεφτεί.
  Πολύ φοβάμαι όμως ότι όποιος δεν προβληματιστεί (τουλάχιστον) με την ουσία του παραπάνω άρθρου, δεν θα έχει και πολλή τύχη στο μέλλον που πλησιάζει.

 21. Κωσταντινος Π. avatar
  Κωσταντινος Π. 30/01/2012 20:45:57

  καλά, εσύ δικαιολογείσαι...

  • Χαζούλης avatar
   Χαζούλης @ Κωσταντινος Π. 30/01/2012 21:27:06

   Αγαπητέ, νομίζω ότι μόλις ειρωνευτήκατε ένα χαζούλη... Κρίμα δε είναι;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Χαζούλης 30/01/2012 22:23:40

    Χαζούλη, λυπάμαι που δεν βρέθηκε κανείς να πάρει το μέρος σου, ώστε αναγκάστηκες να απαντήσεις ο ίδιος... έννοια σου όμως, το επίπεδό τους δείχνουνε μονάχα!

    Συμφωνώ με την τοποθέτηση του Ακενατόν και τη δική σου. Όποιος παρατηρεί την αγορά και τις ανάγκες της, κυνηγάει στόχους ενώ ταυτοχρόνως τηρεί τους κανόνες συναλλαγών και τις υποχρεώσεις του, αποφεύγοντας κατά δύναμιν τον δανεισμό, έχει όλα τα εχέγγυα επιτυχούς πορείας. Υπάρχουν και οι ατυχίες, αλλά μην τρελλαθούμε, δεν είναι ο κανόνας.

    • Κωσταντινος Π. avatar
     Κωσταντινος Π. @ δρόμος 30/01/2012 22:26:11

     όλα είναι...δρόμος

    • Χαζούλης avatar
     Χαζούλης @ δρόμος 30/01/2012 23:56:48

     Σσσσσ... Μην τα λες αυτά. Μόνο οι ατυχίες καθορίζουν το μέλλον μας. Α, να μη ξεχάσω τους Γερμανούς και τους Εβραίους. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη των πράξεών μας. Μα καμία όμως!

     • Κωσταντινος Π. avatar
      Κωσταντινος Π. @ Χαζούλης 31/01/2012 00:05:20

      καλά, εσύ σίγουρα δικαιολογείσαι...

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Κωσταντινος Π. 31/01/2012 10:25:42

      Το συμπέρασμα ενός τετραπέρατου !

     • m.s avatar
      m.s @ Κωσταντινος Π. 31/01/2012 10:26:48

      ναι, ναι , μας τιμωρούν οι Γερμανοί γιατί είμασταν οι πρώτοι που πλήξαμε το αήττητο του Άξονα!!!!!!!
      αντε να παίρνουν σειρά και οι Ρώσοι...
      τι ακούμε Θέ μου

     • δρόμος avatar
      δρόμος @ Κωσταντινος Π. 31/01/2012 11:07:33

      Επιμένεις, έ? δεν κοιτάς καλύτερα να γράψεις σωστά το όνομά σου, πριν την πέσεις στους άλλους?

     • Δικερως avatar
      Δικερως @ δρόμος 10/02/2012 01:12:52

      Μπα,δρομε δεν ειναι ενας, ειναι τουλαχιστον δυο:
      ο Κωστας και ο Ντινος.
      Πιασε εσυ τον εναν,να αρχισω εγω τον αλλον.

 22. Απόστολος avatar
  Απόστολος 30/01/2012 21:13:07

  και οι ¨υγιείς επιχειρηματίες έπαιζαν το αρρωστημένο τοκογλυφικό παιχνίδι. Στήριξαν την επιχειρηματικότητα τους στις πιστωτικές κάρτες των καταναλωτών, με τα υπέρογκα επιτόκια, πολλαπλάσια από των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών. Τώρα που δεν κυκλοφορεί πλαστικό χρήμα, τα μετρητά( όσα μείνανε) είναι στην Ελβετία, ή ίσα ίσα φτάνουν για τα χαράτσια και τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση.
  Η Αναγέννηση που ελπίζεις θα έρθει αλλά όχι όσο σύντομα ελπίζεις. Κράτα λοιπόν δυνάμεις.

 23. mixalios avatar
  mixalios 30/01/2012 21:30:32

  Μαζευτήκαμε αρκετοί.(αιρετικοί)

 24. ΧΠ avatar
  ΧΠ 30/01/2012 22:13:32

  Ο τίτλος στην συζήτηση είναι παραπλανιτικός!Σε ένα τμήμα της αγοράς πράγματι επιβιώνουν οι καλοί ,σε ένα άλλο τμήμα αυτοί που έχουν λαμογιο- cash,αυτοί που λάδωναν τους τραπεζικούς και αυτοί που είχαν το εκάστοτε κομματικό γλείψειμο επιβιώνουν άνετα.Ο Μεγκα εργολάβος με τα ΣΔΙΤ χρέωνε έναν βρεφονηπιακό σταθμό 4.000€/μ2 και φυσικά ήταν και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.Λένε για την συμμορία της δραχμής,μήμπως είναι ο φόβος της συμμορίας του ευρώ?

 25. θωμαδακης avatar
  θωμαδακης 30/01/2012 22:52:44

  Σαν ελ.επαγγελματιας κι εγω διστυχως ανοικω στην κατηγορια των μολυσμενων με τον ιο των πετσινων ακαλυπτων επιταγων.Ευτυχως τον ιον αυτον δεν τον μετεδωσα στους λοιπους συναδελφους μου, διοτι ειχα λιγη "αντιβιωση".Οταν τελειωσε η "αντιβιωση" μετεδωσα την ασθενεια στο ΙΚΑ και στις τραπεζες.Η μολυνση προηλθε απο το κλεισιμο της στροφιγγας των τραπεζων,λογω ελλειψης ρευστου, στο πλαφοναρισμα των μεταχρονολογημενων επιταγων που οι ιδιες παρειχαν στους ελ.επαγγελματιες με αποτελεσμα το ντομινο των λουκετων. Ειμαι νεος επιχειρηματιας χωρις back up,δημιουργησα θεσεις εργασιας,τον αριθμο 12,συμμετειχα σε επιδοτουμενα προγραμματα αγοραζοντας εξοπλισμο και οχι μερσεντες,παρηγαγα πλουτο για το κρατος αποδιδοντας ΦΠΑ και τωρα εχω ενταχθει στην παρασιτικη κατηγορια της κοινωνιας που θα πρεπει να εξωντωθει.
  Υπαρχει βεβαια ακομη ενας λογος,της καμψης της αγορας, που δεν τον αναφερει ο αγαπητος Akenaton και ειναι τα χρηματα που εχουν φυγαδευσει στο εξωτερικο ολοι αυτοι οι υγιεις επιχειρηματιες, στραγγαλιζοντας ακομη περισσοτερο την αγορα.

 26. karenin avatar
  karenin 30/01/2012 23:31:38

  Η κρίση προσφέρει μιας πρώτης τάξης ευκαιρίας να ξαναδούμε το επιχειρείν στην χώρα απο την αρχή. Πρώτη μεγάλη πληγή είναι ο χαρακτήρας των Μικρ. Μεσαίων Επιχειρήσεων που στο συνολό τους είναι ατομικές και Ο.Ε. ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ. Σε χώρες με υγιή επιχειρηματικό περιβάλλον το ρίσκο διαμοιράζεται στον επενδυτή, στην αγορά, στις τράπεζες. Στην περιπτωσή μας ο επιχειρηματίας αν του κάτσει μια στραβή, κινδυνεύει να χάσει τα πάντα και όχι αυτά που είχε αποφασίσει να ρισκάρει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποτρέπει κάποιους νυκοκοίρηδες που θα ηθελαν να ρισκάρουν μέρος αυτών που έχουν.
  Στις ΜΜΕ ο ιδιοκτήτης ταυτίζει εύκολα την τσέπη του με τα κεφάλαια της επιχείρησης, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων, η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή να είναι απλά ευκολη ανθρώπινη επιθυμία.
  Συνήθως στελεχώνονται με άτομα απο το συγγενικό περιβάλλον, ανεξαρτήτων προσόντων, με αποτέλεσμα ελάχιστα να προσφέρουν σε κάποια κινηνικότητα στην αγορά εργασίας. Η μορφή αυτών των επιχειρήσεων αντιστοιχεί σε ανατολίτικο παζάρι, και δυστυχώς οι περισσότερες είναι καταδικασμένες και χαμένες απο χέρι, με συνέπειες για τους ιδιοκτήτες σαν αυτές που έχει ο top gun, αναφέρει.
  Η ΛΥΣΗ. Πριν από όλα πρέπει να δοθεί αναιμακτη διέξοδο σε όλους τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, μέσω άμμεσης μετατροπής των εταιρειών τους σε Α.Ε,
  με απλούστευση του πτωχευτικού κώδικα. Ο 99 και η περαίωση βόλεψε τους μεγάλους. Πως μπορε ίνα γίνει αυτό; Ο πως σε όλη την Σκανδιναβία. Σε μια ωρα ανέξοδα ιδρύεις ΑΕ, με μιν. μετοχικό κεφάλαιο 6.000. Για αρχή διεύθυνση το σπίτι σου, διευθύνων σύμβουλος ο ίδιος, Δ.Σ εσυ και η γυναίκα σου. Στην διάρκεια του χρόνου θα δηλώσεις τους ορκωτούς λογιστές. Για αυτό και τα περίπτερα εκεί είναι Α.Ε
  ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ. Το κράτος απαλάσεται απο την μισή δουλειά, αφου την κάνουν οι ορκωτοί λογιστές. Με την καταλληλη νομοθεσία δεν ρισκάρουν να χαρισθούν σε κανέναν. Ο επιχειρηματίας δεν μπερδεύει την τσέπη του με τα κεφάλαια της επιχείρησης. Για κάθε ευρώ που τραβάς απο το ταμείο χρειάζεσαι απόδειξη. Δημιουργείς εκ των πραγμάτων θέσεις με περιγραφή προσόντων, οπότε μπορεί να προσλάβεις και κάποιον έξω απο το σόι. Και το πιο βασικό, μπορούν να ξεκινήσουν και νέοι άνθρωποι, που θέλουν, και έχουν να μπουν στην αγορά, και σήμερα δεν τολμούν.
  Συγνώμη που μακρυγόρησα, αλλά στο επιχειρείν η μορφή επιχείρησης με την οποία θα εμπλακεί κάποιος στην αγορά, το θεωρώ πολύ σημαντικό.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ karenin 31/01/2012 22:55:45

   Ναι τόσο απλά και τόσο εύκολα μπορεί να είναι τα πράγματα!
   Όμως, εδώ έχουμε εθισμό με το δράμα, το σασπένς. Πώς θα ικανοποιήσουμε τον ανδρικό ή θηλυκό ναρκισσισμό μας χωρίς το τραγικό της φαύλης πραγματικότητας;
   Οι ΜΜΕ όπως λριτουργούν στην Ελλάδα είναι σύνδρομo του ανικανοποίητου, της καταπιεσμένης libido.

 27. Nik avatar
  Nik 30/01/2012 23:49:16

  Akenaton, χρόνια περίμενα να διαβάσω κάτι τόσο διαυγές και διορατικό. Σε ευχαριστώ.

  Χαρακτηριστικός δε είναι ο κυνισμός που εκφράζεται από μερικούς αν όχι τους περισσότερους σχολιαστές. Είναι σύμπτωμα της ελληνικής κοινωνίας ο κυνισμός. Ολοι ξέρουν το σωστό και όλοι μοιρολατρικά αποδέχονται το στραβό προδικάζοτας αποτυχία του σωστού. Η δικαιολογία τους ενίοτε μια ρατσιστική επίκληση της "ελληνικής νοοτροπίας". Μου θυμίζει την ευθυμία που κυριαρχούσε σε παρέες καθώς κάποιος περιέγραφε μια ακόμη κομπίνα με κάποια ΕΟΚική επιδότηση, λες και μιλούσα για εχθρική χώρα και απολάμβαναν τον κατήφορο της.

  Πρόσεξε όμως ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολήθηκε με τις μικρές και απλές λεπτομέρειες της υγιούς αγοράς που περιγράφεις: τις εγγυημένες επιταγές, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Η τεχνική γνώση δεν μετρά στην Ελλάδα, μετρά η άποψη. Και ξέρουμε με τι παρομοιάζεται η άποψη στο εξωτερικό.

  Κλείνω με μια υπενθύμιση για όλους μας: σε όλες σχεδόν τις πλούσιες χώρες πάνω από 97% των θέσεων εργασίας δημιουργείται από επιχειρήσεις που έχουν λιγότερους από 50 υπαλλήλους. Η ανάπτυξη είναι έργο των μικρών και μεσαίων, όχι των μεγάλων. Θα καταλάβουμε ότι βγαίνουμε από το τέλμα όταν δούμε πραγματικά μέτρα για τις μικρές επιχειρήσεις.

  Νικ

  • akenaton avatar
   akenaton @ Nik 30/01/2012 23:58:33

   Ευχαριστώ. Δυστυχώς η οργή όσων "χλωρών" καίγονται μαζί με τους "ξερούς" λειτούργησε αποτρεπτικά για ορισμένους στο να αντιληφθούν το πραγματικό νόημα των όσων έγραψα. Τους δικαιολογώ απολύτως. Θέλω να πιστεύω όμως οτι πάντα υπάρχει μια άλλη ευκαιρία για όλους όσους έχουν μάθει να παλεύουν "εκεί έξω" και να ελπίζω πως μετά την καταστροφή θα έχουμε την ελάχιστη σοφρωσύνη να "στήσουμε" ένα υγιέστερο επιχειρηματικό περιβάλλον κι ένα τραπεζικό σύστημα με τελείως διαφορετική νοοτροπία στην υπηρεσία του.

   • akenaton avatar
    akenaton @ akenaton 31/01/2012 00:41:44

    συγνώμη: ...... σωφροσύνη (!!!!!!!!!!!!!) επειδή μας βλέπουν!

 28. Aris. A avatar
  Aris. A 30/01/2012 23:49:40

  Ο αρθρογράφος καταγράφει μια πραγματικότητα.

  Ενα μεγάλο μέρος ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έγιναν από τα δάνεια των τραπεζών και από την την πίστωση των προμηθευτών.

  Από πίσω δεν υπήρχε ούτε οργάνωση ούτε επιχειρηματική σκέψη ούτε οικονομικό νοικοκυριό.

  Γύρω από την οικοδομή που ξέρω στήθηκαν στο άψε σβήσε επιχειρήσεις χωρίς την απαραίτητη "επιχειρηματική παιδεία" και κλήθηκαν άνθρωποι να διαχειρισθούν εκατομμύρια ευρώ τελείως ανέτοιμοι.

  Κάποιοι επειδή πολλά χρήματα εισέπραταν πολλά χρήματα πλήρωναν νόμιζαν ότι όλα θα πηγαιναν μια χαρά.

  Για δημιουργία αποθεματικών για την κακιά ώρα ούτε κουβέντα.

  Με την ανάλυση των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης κανείς δεν ασχολιόνταν.

  Κάποιοι την ψώνισαν και άρχισαν την μεγάλη ζωή βάζοντας χέρι στο ταμείο της επιχείρησης.

  Ηρθε η ύφεση έκοψαν και οι δουλειές και τότε όλοι ανακάλυψαν ότι έχουν ταμειακό έλλειμα όταν σύγκριναν τις απαιτήσεις με τις υποχρεώσεις.

  Δυστυχώς όπως αναφέρει και κάποιος με τα ξερά και τα χλωρά.

  Την πληρώνουν και κάποιοι που δεν φταίνει γιατί στο ντόμινο της κατάρρευσης τους παρασύρουν οι επισφαλείς πελάτες τους.

 29. ΧΠ avatar
  ΧΠ 30/01/2012 23:55:06

  Συμφωνώ με την karenin. Nα έχουμε υπόψην μας ότι το γενικότερο πλαίσιο καθορίζει κατα βάσην και την επιχειρηματική ηθική.Πρέπει όμως να υπάρχει και μόχλευση της ανάπτυξης ,να κινείται το χρήμα! επίσης τώρα οι δημόσια διοίκηση είναι χάλια!Δεν ενοω τουσ χαμιλόβαθμους ,αυτούς που παίρνουν αποφάσεις.Κακής ποιότητας αποφάσεις που σε τρελαίνουν

 30. Γιαννης Ν. avatar
  Γιαννης Ν. 31/01/2012 00:05:28

  Είμαι και εγώ ένας επιχειρηματίας "με το σταυρό στο χέρι" !
  Πλήρωνα κανονικά την εφορία , τους υπαλλήλους , το ΙΚΑ , το ΤΕΒΕ φως , νερό κτλ.
  Περαίωση δεν δέχτηκα (λόγω αρχής : δεν θα με πει κανένας υπουργός εμένα κλέφτη) και με πήγαν για έλεγχο. (δύο χρόνια είχαν τα βιβλία στην εφορία).
  Δάνεια δεν είχα μόνο ένα κεφάλαιο κίνησης και αυτό μικρό.
  Τα κέρδη τα επανεπένδυα για να αναπτύξω την δουλεία μου.
  Το αποτέλεσμα: Το έκλεισα το ρημάδι !!!! όχι τώρα προ κρίσης.
  Ο ανταγωνισμός από τους άλλους "επαγγελματίες" ήταν ασφυκτικός , και τα κέρδη ελάχιστα. Και με έλεγαν και μ@$@κα γιατί δεν έκλεβα.
  Το σύστημα είναι δομημένο στην παρακάτω λογική:
  Κράτος μπαταχτσής , πολίτες λαμόγια.
  Όσο φταίει για τα χάλια μας ο "υπέρογκος" δημόσιος τομέας άλλο τόσο (και πιο πολύ) κατά τη γνώμη μου, φταίει η φοροδιαφυγή του ιδιωτικού τομέα.

 31. Δημ avatar
  Δημ 31/01/2012 00:52:11

  Σε μια χωρα που το 60% της οικονομιας της κινειται απο το Δημοσιο και τις επιχειρησεις-"ομιλους" γυρω απο αυτο, ο συντακτης του αρθρου κινδυνευει να χαραξτηριστει αιθεροβαμων.
  Δυστυχως οι νοοτροπιες δεν αλλαζουν ετσι ευκολα. Η διαφθορα δεν υπαρχει μονο στο δημοσιο αλλα παντου - απλα το τελευταιο διαστημα πεσαν οι προμηθειες.
  Πραγματι οσοι επιχειρουν ειχαν να κανουν με αθεμιτο ανταγωνισμο. Αυτος ομως δεν αλλαζει στις κρισεις. Εαν ηταν ετσι μετα τις τοσες πολλες πτωχευσεις και πολεμους της χωρας μας, εδω θα επρεπε να ειμασταν σοηδια, δανια κλπ.
  Ζουμε εν μεσω ενος οικονομικου πολεμου και με ενοχλει το σφαξε με αγα μου να αγιασω. Αυτο που βλεπουμε ειναι απλα ενα ξεκαθαρισμα, μια... Αυτοκαθαρση οπως την ειπε ο Βενιζελος με αφορμη τα της θεσσαλονικης.
  Τα αιτια καθε παραβατικης συμπεριφορας-κοινωνιας ειναι βαθυτατα ανθρωπινα και το συλλογικο μας dna δεν αλλαζει ετσι ευκολα. Παει μαζι με το οικοπεδο, και απο τουτο εδω εχουν περασει πολλοι και διαφοροι, και εχουμε περασει και ζησει πολλά.

 32. εξωκοινοβουλευτική αριστερά avatar
  εξωκοινοβουλευτική αριστερά 31/01/2012 01:55:12

  φιλτατε, σε περιπου 6 μηνες απο σημερα , θα υπαρχει το 1/4 των επιχειρησεων και των ελευθερων επαγγελματιων ... το γιατι, θα το ζησουμε ολοι μαζι σ'αυτη τη χωρα...τωρα σχετικα με τις ευκαιριες μεσα στην κριση και "με τους σταυρους στο χερι", θα σου υπενθυμισω οτι η ΙΒΜ εγινε μεγαλη και τρανη μετα το κραχ του '29 καθως και μεσω της συνεργασιας της με το Ναζιστικο καθεστως... οποτε καλο θα ηταν να εξηγησεις τι εχεις στο μυαλο σου οταν λες "νοικοκυραιοι" εμποροι ;

 33. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 31/01/2012 01:55:19

  Το άρθρο είναι σωστό: Οι "πρόχειροι" (διστάζω να πω "αεριτζήδες", γιατί πολλοί δεν είχαν τετοια πρόθεση, αλλά ο εύκολος δανεισμός και η επίπλαστη ευμάρεια τους παρέσυραν στο να αισθάνονται σίγουροι στην αχυρώνα που είχαν στήσει) βυθίζονται πρώτοι, γιατί δεν τους αναχρηματοδοτούν οι τράπεζες, που, έχοντας περιορισμένα λεφτά να διαθέσουν, προτιμούν τους συνετούς. Μαζί τους, όμως, βυθίζονται και οι πιό "κουρασμένοι" των συνετών. Και είναι κρίμα!

  Ο κίνδυνος ελλοχεύει από αλλού: Όταν η κρίση χτυπήσει πάτο (δεν τον είδαμε ακόμα) φρέσκα και ξεκούραστα κεφάλαια θα μπουν ("για το καλό μας" θα ονομαστούν "επένδυση") και θα θερίσουν τους εναπομείναντες, που θα γλύφουν τις πληγές τους. Αλλά και οι ήδη υπάρχουσες ξένες επιχειρήσεις, ή θα αναστείλουν τώρα τις δραστηριότητές τους για να περιορίσουν τις, λόγω υφέσεως, λειτουργικές ζημιές τους και μετά θα ξανάρθουν έτοιμες και έμπειρες, ή, έχοντας την πλάτη τους στηριγμένη σε άλλες οικονομίες, θα επιμείνουν, πολιορκώντας τους πεινασμένους Έλληνες ανταγωνιστές τους, μέχρι την τελική πτώση τους. Ήδη, έχουμε τέτοια παραδείγματα.

 34. xπ avatar
  31/01/2012 03:25:48

  O προστατευτισμός και ο πατερναλιστικός καπιταλισμός γιγάντωσε τις οικονομικές υπερδυνάμεις ιστορικά!Οχι η ελεύθερη εισροή-εκροη κεφαλαίων όπως τώρα ,που απευθύνεται σε ώριμες οικονομίες!Η Ελλάς λόγω ιστορικών περιπετειών δεν ήταν ποτέ Ωριμη οικονομία . Ο περιορισμός της μετανάστευσης ,οι δασμοί ,ο έλεγχος κεφαλαίων ,οι παραδόσεις μιας χώρας δημιουργούν την ανέλιξη της.Οι επιδοτήσεις από ΕΟΚ και μετέπειτα απο ΕΕ δημιούρησαν το σκηνικό του πλούσιου παιδιού ,που τα έχει όλα ,μπλέκει με τα ναρκωτικά και στο τελος εκλιπαρεί για την δόση .εβαλαν τους ψαράδες να καταστρέψουν τα αλιευτικά ,με επιδότηση!Για να γίνουν Εφοπλιστές προφανώς.........Δουλειά θέλουμε και όχι ευρώ ! Και επειδή με αρχίζει και περνά η αυπνία μου καληνύχτα γιατι αυριο έχω ταξειδι.

 35. franc avatar
  franc 31/01/2012 09:38:25

  Συμπέρασμα: Η θα γίνουμε ΕΝΑ κράτος (Ην. Πολιτείες Ευρώπης) με μια Ευρωπαική FED και με μία κοινή Ομοσπονδιακή ταυτότητα-διαβατήριο όπου θα αναγράφεται Ευρωπαίος Πολίτης, με ένα ενιαίο οικονομικό-τραπεζικό, εκπαιδευτικό σύστημα, μια κοινή γλώσσα και ένα ενιαίο πολιτικό σύστημα κατά το πλέον επιτυχημένο στον πραγματικό κόσμο , το Σκανδιναυικό μοντέλο, ή θα διαλυθούμε εις τα εξ ων συνετέθημεν, ήτοι στα κλειστά σύνορα με τους σωματικούς ελέγχους για συνάλλαγμα, το τεκμήριο πλούτου για τα ταξίδια στο εξωτερικό, και την απόλυτη κυριαρχία των διαθετόντων "μπάρμπα στην Κορώνη". Οσο πιό χαμηλά παραμένουμε απο το Σκανδιναυικό μοντέλο τόσο η άδικη κατανομή πλούτου (Η ανταμοιβή των λαμογίων και όχι των εντίμων ) θα είναι μεγαλύτερη. Το να πάμε πάνω απ το Σκανδιναυικό μοντέλο είναι Ιδανικό, άρα ανέφικτο στον παρόντα αιώνα...

 36. m.s avatar
  m.s 31/01/2012 10:34:34

  έχω μια αφελή απορία.
  αφού αγοράζουμε σαν ιδιώτες τοις μετρητοίς βενζίνη και πετρέλαιο γιατί σαν κράτος προμηθευόμαστε με πίστωση αργό απο τις πετρελαιοπαραγωγούς;

 37. Νικ avatar
  Νικ 31/01/2012 15:27:26

  Το σκανδιναβικό μοντέλο αντιγράφει το αμερικανικό σύστημα 401Κ για τις συντάξεις ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτικών υπαλλήλων. Δύσκολο το βλέπω στην "πατερναλ-η-στική φάμπρικα της Ελλάδας να σου επιτρέπει να αυτοσυνταξιοδοτείσαι με δικά σου χρήματα. Αυτό προϋποθέτει ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει χέρι στην σύνταξη σου διότι εσύ είσαι ο διαχειριστής. Και βέβαια αυτοδιαχείριση σημαίνει ωριμότητα και ευθύνη για το μέλλον σου.

  Εχουμε πολλά στραβά να ισιώσουμε.

 38. Ο ΤΟΛΜΩΝ avatar
  Ο ΤΟΛΜΩΝ 01/02/2012 07:03:50

  ΜΑΛΛΟΝ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΩΣ Akenaton.
  ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΊΡΝΕΤΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;
  ΤΟΥΣ ΑΕΡΗΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ;
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΛΗΣΤΕΥΑΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ;
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ;
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ;
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ;
  ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΩ ΠΟΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΛΙΑ Η ΝΕΑ;
  ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΓΡΑΦΩΝ ΑΥΤΑ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΕΙ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ο ΤΟΛΜΩΝ 01/02/2012 23:34:13

   Δεν παίρνω τους αεριτζήδες και τους επιτυχημένους, αλλά τους "επιχειρηματίες" και τους Επιχειρηματίες. Απλώς λέω οτι οι πρώτοι είναι αυτοί που θα παραδώσουν πρώτοι το πνεύμα τους στην πλειοψηφία έτσι ώστε να ανοίξει χώρος για περισσότερους από τους δεύτερους. Φυσικά με πολλές (και προς την σωστή κατεύθυνση) διαρθρωτικές (και άλλες) αλλαγές του Τραπεζικού συστήματος, του φορολογικού συστήματος και του ίδιου του Κράτους.

 39. Όξω λωποβουτηχτές avatar
  Όξω λωποβουτηχτές 01/02/2012 22:46:15

  @Akenaton

  Γράφεις πως:Η κατάσταση αυτή σιγά – σιγά εξομαλύνεται και φαίνεται πως στο τέλος της κρίσης θα μείνουν στην αγορά μονάχα οι νοικοκυραίοι έμποροι κι επιχειρηματίες που μπορεί να είναι λίγοι αλλά σύντομα και αφού μπουν οι απαραίτητοι κανόνες και υιοθετηθούν τα αναγκαία εργαλεία (φάκτοριν, κατάργηση μεταχρονολογημένων επιταγών, εγγύηση επιταγών από τις τράπεζες, κλπ) θα γίνουν περισσότεροι, μιας και πάντα υπάρχει θέση για νέες ιδέες και καινούριες δουλειές σε μια υγιή κι ανταγωνιστική αγορά.

  Είναι δυνατόν να πιστεύεις τέτοια αισιόδοξα πράγματα;
  Ο ίδιος ο Βενιζέλος στο πενταετές πρόγραμμα που εξήγγειλε αναφέρει πως πάμε σε μοντέλο μεσαίων(δηλαδή μεγάλων)και μεγάλων επιχειρήσεων.Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει πως κάθε μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση βάζει λουκέτο.Ο στόχος είναι να φτωχύνουν μεγάλη μερίδα του λαού(γι'αυτό η επιμονή σε μισθούς πείνας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,οι διαφαινόμενες απολύσεις δημ.υπαλλήλων,οι βαρύτατες τυφλές φορολογίες,οι αυξήσεις λογ/σμων κλπ) και ακολούθως να αγοράσουν τα πάντα έναντι πινακίου φακής από τους εξαθλιωμένους και πιθανώς να περάσουν ότι επιθυμούν και σε εθνικά θέματα.Με άλλα λόγια εγκληματίες πρώτου μεγέθους.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Όξω λωποβουτηχτές 01/02/2012 23:29:07

   Είμαι αισιόδοξος αγαπητέ μου οτι δεν θα είναι ο κ. Βενιζέλος που θα διαχειρίζεται τα πράγματα της οικονομίας σε λίγο καιρό. Αλλιώς, φασκελοκουκούλωστα ........ Αν θέλετε τη γνώμη μου, πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα χωρίς την επιβίωση και πολλαπλασιασμό των μικρομεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων είναι πρακτικά αδύνατη για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε.

 40. Ο ΤΟΛΜΩΝ avatar
  Ο ΤΟΛΜΩΝ 02/02/2012 06:55:25

  ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ,ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑ
  ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΓΩΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.
  ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ;
  ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΟΡΟΥΣ
  ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕ ΤΕΤΟΙΑ ΤΥΧΗ

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ο ΤΟΛΜΩΝ 02/02/2012 12:06:45

   Ο τρόπος επιβίωσης αυτή την ώρα είναι ένας: συντήρηση. Αν χρειαστεί απολύσεις προσωπικού σε έσχατη ανάγκη. Προτιμότερη μια μικρή περικοπή μισθών. Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως σύντομα θα παρθούν αναπτυξιακά μέτρα (μείωση ΦΠΑ, κατάργηση έκτακτων εισφορών, εσφοράς αλληλεγγύης, χρηματοδότηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εξασφάλιση ρευστότητας των τραπεζών, κλπ). Πιστεύω πως μόνο ο Σαμαράς θα μπορούσε, με την προϋπόθεση να πετάξει από πάνω του τα ανίκανα "βαρίδια" που στο παρελθόν κυβέρνησαν και συνήργησαν για τη σημερινή κατάντια. Με την κατακλείδα σας συμφωνώ, δεν μας άξιζε τέτοια τύχη όλους μας....

  • Γ. ΣΠΥΡΟΥ avatar
   Γ. ΣΠΥΡΟΥ @ Ο ΤΟΛΜΩΝ 02/02/2012 21:28:47

   "ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕ ΤΕΤΟΙΑ ΤΥΧΗ"
   Πράγματι. Η τύχη της, όμως, είναι τέτοια γιατί αφήσαμε το πολιτικό σύστημα να πολιτεύεται με κραυγές και συνθήματα. Εξαγοραζαν το πολιτικό τους μέλλον με δημόσιο χρήμα. Αρκούσε η υποψία ότι θα έπαιρναν ένα ψήφο για να χαρίσουν το δημόσιο ταμείο στην όποια συντεχνία. Δειλοί σε αποφάσεις που περιείχαν ψήγματα πολιτικού κόστους και ας έσωζαν τη χώρα.
   Ποιός απο αυτούς θα είχε την τόλμη να σταθεί απέναντι στο λαικισμό και τη δημαγωγία, να θυσιασει εκλογικά την παρατάξη του για να μπεί η Ελλάδα στην Ευρωπαική Ένωση; ΚΑΝΕΙΣ. Ευτυχώς, όμως, Υπηρξε ΕΝΑΣ!
   Τα επιχειρήματα αυτών που ασκούν αρνητική κριτική στον "akenaton" είναι βγαλμένα από ανακοινώσεις ανισυστημικών πολιτικών ομάδων της αριστεράς. Εύηχες κραυγές που δείχνουν πετυχημένα πολιτικά συστηματα όπως της Β. Κορέας και της κάθε Σοβιετίας. Θέλουμε να τα επαναλάβουμε;

   • Geros avatar
    Geros @ Γ. ΣΠΥΡΟΥ 12/02/2012 22:34:05

    Με άρθρα σαν του Akenaton και σχόλια σαν τα δικά σας κύριε Σπύρου (πραγματικά υπέροχα τα σχόλια σας για τις συντάξεις) αποκτώ ελπίδα για το μέλλον , αρχίζω να πιστεύω ότι ο ορθολογισμός δεν μετανάστευσε οριστικά από την χωρα.
    Δεν διάβασα επιχειρήματα και κριτική στο άρθρο του Akenaton .
    Ένα ολόκληρο σύστημα πολιτικό και μιντιακό βάσισε την ισχύ του στο παραμύθι του κακομοίρη λαουτζίκου που πάντα έχει δίκιο , στο παραμύθι αυτό στήριξαν τις καριέρες τους πολιτικοί , δημοσιογράφοι και μέσω αυτών κρατικοδίαιτοι επιχειρματίες . Το παραμύθι αυτό είχε έναν κακό λύκο , το κεφάλαιο , τους ανάλγητους νεοφιλελεύθερους , προσφάτως τις αγορές. Όταν οι γαλουχημένοι με το παραμύθι ακούνε οτιδήποτε άλλο που δεν ταιριάζει με την βολική θεωρία του "όλα είναι χαλια αλλά για τίποτα δεν φταίω εγώ" , βρίζουν και προσβάλουν αλλα επιχειρήματα δεν αντιτάσσουν.

    • Γ.ΣΠΥΡΟΥ avatar
     Γ.ΣΠΥΡΟΥ @ Geros 13/02/2012 20:17:38

     Τις ίδιες απόψεις, Geros, πιστεύω ότι συμμερίζεται ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Είναι υποχρέωση όσων ασπαζονται αυτές τις απόψεις να μην υποχωρούν στον λαικισμό και στις άναρθρες κραυγές. Να διεκδικήσουν το μερος που τους αναλογεί στο πολιτικό γίγνεσθαι.
     Η σιωπή στην πολιτική δεν είναι χρυσός. Απλα η δική μας εξυπηρετεί τα εμποράκια της μιζέριας και της ανευθυνότητας να κερδοσκοπούν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.