#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/08/2010 19:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια άλλη προσέγγιση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας – Ισραήλ

Μια άλλη άποψη για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας – ΙσραήλΠως βλέπουν την επίσκεψη Νετανάχιου Αμερικανοί αναλυτές;

(STRATFOR).Τον τελευταίο καιρό ,οι  ηγέτες της Ελλάδος και του Ισραήλ διευρύνουν τα διπλωματικά ανοίγματα μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Τουρκίας. Μέσω της συνεργασίας αυτής, το Ισραήλ θέλει να αποσπάσει την προσοχή της Τουρκίας από τις προσπάθειες της να αναδειχτεί  μία μεσανατολική δύναμη. Την ίδια στιγμή, μία αποδυναμωμένη Ελλάδα θέλει να δείξει στην Άγκυρα ότι μέσω των επιλογών της, έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την ισορροπία δύναμης στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα παρακινήσει την Άγκυρα, σε αλλαγή της υπάρχουσας πορείας της.

Χθες, ο Ισραηλινός πρόεδρος Benjamin Netanyahu επισκέφτηκε την Ελλάδα για συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η επίσκεψη του  Netanyahu, είναι η πρώτη που γίνεται από Ισραηλινό πρωθυπουργό και ακολουθεί την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για διμερείς συνεργασίες. Η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι εξίσου σημαντική, για το λόγο ότι έχουν περάσει 18 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

Οι συνομιλίες των δύο χωρών, γίνονται εν μέσω της χειροτέρευσης των τουρκο-ισραηλινών  σχέσεων, η οποία ξεκίνησε το 2008 όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, βάζοντας τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ-Συρίας, όπου η Τουρκία είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή.

Η χειροτέρευση των σχέσεων επιδεινώθηκε, με τον θάνατο των εννέα Τούρκων στις 31 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίθεσης εναντίον των πλοίων της Free Gaza  που οργανώθηκε από Τουρκική ΜΚΟ. Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες για αποκατάσταση των σχέσεων, το Ισραήλ, ως επί το πλείστον, έχει υιοθετήσει  μία στρατηγική εκτροπής της προσοχής της Τουρκίας από τις προσπάθειες που καταβάλει, ώστε να αναδειχτεί σε Μεσανατολική δύναμη.

Υπό αυτή τη στρατηγική, η Ελλάδα είναι το τέλειο εργαλείο για το Ισραήλ. Ο έλεγχος του Αιγαίου είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ώστε να μπορεί να ελέγχει την ενδοχώρα της και τα χιλιάδες νησιά της. Για να διατηρήσει όμως τον έλεγχο αυτό, έχει «χτίσει» μια απο τις πιο ανεπτυγμένες αεροπορικές δυνάμεις της Ηπείρου. Μια πολύ ακριβή υπόθεση, για μία χώρα με πληθυσμό μόλις 10εκ. Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις με την Τουρκία, προσφέροντας μία ελεγχόμενη μείωση των δυνάμεων στο Αιγαίο. Η Άγκυρα όμως  έχει κατά πολύ αποποιηθεί τον έλεγχο των εξοπλισμών, αφενός επειδή δεν θεώρει και τόσο μεγάλη απειλή την Ελλάδα και αφετέρου επειδή θέλει να διευρύνει την επιρροή της  στον Καύκασο, τα Βαλκάνια, και τη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ και η Ελλάδα βλέπουν οφέλη στην ανάπτυξη των σχέσεων τους, σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Τουρκίας. Το Ισραήλ ευελπιστεί ότι  μια αποφασιστική  Ελλάδα στα δυτικά της  θα απασχολήσει ιδιαίτερα την Τουρκία, ενώ η Ελλάδα θα θέλει να δείξει ότι έχει επιλογές για τη διατήρηση των ισορροπιών στο Αιγαίο.

Πρόκειται για μία αλλαγή στην πολιτική πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου η Ελλάδα υποστήριζε κραυγαλέα τα Αραβικά κράτη και τις χώρες που ήταν υπέρ αυτών, με πολλά μέλη του PLO να βρίσκουν καταφύγιο στη Αθήνα. Η Ελλάδα αντιτάχθηκε τότε στο Ισραήλ αφενός επειδή ήταν καχύποπτη για την τουρκο-ισραηλινή συμμαχία και και αφετέρου επειδή  φοβόταν μη τυχόν απομονωθεί από τις αραβικές εξαγωγές ενέργειας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου.

Με την αποδυνάμωση όμως της Τούρκο-Ισραηλινής συμμαχίας –  επί δεκαετίες κλειδί της μεσανατολικής ισορροπίας δύναμης- η Αθήνα βλέπει μια ευκαιρία για να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα. Δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει σε Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της για εκπαίδευση- πράγμα που μέχρι πρότινος  παρείχε η Τουρκία- μπορούν να εκληφθούν ως μήνυμα.

Πάραυτα, από την ισραηλινή σκοπιά, η συμμαχία με την Ελλάδα, δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί  υποκατάστατο της Τουρκικής.  Η Ελλάδα δεν έχει καμία επιρροή στη Μέση Ανατολή, εκτός αυτής που απορρέει από την συμμετοχή της στην ΕΕ και της ιστορίας που έχει με τα Αραβικά Κράτη, λόγο της διπλωματικής στήριξης που τους παρείχε. Η συνεργασία με την Ελλάδα δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στη συνολική  στάση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, επειδή η Ελλάδα δεν έχει καθόλου επιρροή στη περιοχή. Στον αντίποδα, η Τουρκία, ως σύμμαχος, θα ήταν ένα κεφάλαιο για το Ισραήλ. Όμως η Ελλήνο-Ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία δεν είναι πρωτοφανής. Το καλοκαίρι του 2008, η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία διεξήγαγε μία « συνολική δοκιμή» για μια υποτιθέμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν μέσω ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι συγκεκριμένες  διπλωματικές κινήσεις , θεωρούνται  κάτι παραπάνω από ένα μήνυμα στην Τουρκία. Με την ανάπτυξη των σχέσεων του με την Ελλάδα, το Ισραήλ πιέζει την Άγκυρα, πράγμα το όποιο η Ελλάδα το δέχεται με ιδιαίτερη χαρά, λόγο των τρεχόντων πιέσεων που δέχεται.

Όμως η ανάσχεση των προσπαθειών της Τουρκίας για να γίνει μια δύναμη της περιοχής, δεν μπορούν να γίνουν μέσω μίας αδύναμης Ελλάδος. Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω, από μία επιφανειακή ανάπτυξη των δεσμών του με την Ελλάδα, ώστε να παρακινήσει την Άγκυρα να αλλάξει την τρέχουσα πορεία της.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aggelos avatar
  Aggelos 17/08/2010 19:58:43

  εχασαν οι ΗΠΑ τον μπραβο Τουρκια και θελει να βαλει εμας τωρα..
  αυτη ειναι η μοιρα της Ελλαδας/να ειναι ρουφιανος ,μπραβος μια ξενης δυναμης?


  Η αμερικη να φυγει απο την περιοχη,,αυτο ειναι καλο για ολους..

  • aengus avatar
   aengus @ Aggelos 18/08/2010 16:55:51

   Για μπράβο δεν την προορίζει το GAP, δεν έχει και τα φόντα άλλωστε. (Μόνο να εισπράξει τα «μπράβο» των προστατών του θέλει.) Για ρουφιάνο όμως, κανένα πρόβλημα, όπως απέδειξε και η παλαιότερη «πεφωτισμένη» θητεία του σε υπουργείο…

 2. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 17/08/2010 19:59:51

  Η Ελλάδα μετά την είσοδο της στο Δ.Ν.Τ έγινε κι επίσημα προτεκτοράτο της Αμερικής. Όλα αυτά που βλέπουμε να γίνονται σήμερα λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο από την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ δύο προτεκτοράτων της υπερδύναμης. Που το παράξενο δηλαδή. Pax Americana έχουμε απολαύστε την.

  • brancaleone avatar
   brancaleone @ H pena tis orghs 17/08/2010 20:36:43

   Νομιζω οτι κανεις λαθος στις ημερομηνιες και σε αλλα βασικα. Το ελληνικο ζητημα του προτεκτορατου ειναι υπαρκτο, αλλα πολυ παλαιοτερο και αναγεται στην περιοδο ληξης της προστασιας τηε Βρετανιας κατα τη δεκαετια του 1960, μετα απο την οποια αυτη περασε στις ΗΠΑ. Οσο για το αν το Ισραηλ ειναι προτεκτορατο των ΗΠΑ, εκει διατηρω σοβαρες ενστασεις διοτι μαλλον το αντιθετο συμβαινει. Ο Ομπαμα ακουει πολυ προσεκτικα τι λεει το ισραηλινο λομπυ και δεν θυμαμαι κανενα αμερικανο προεδρο να εχει αποκλινει απο αυτη τη σταση.

   • Αρράκις الراقص avatar
    Αρράκις الراقص @ brancaleone 18/08/2010 12:35:47

    To '46 έγινε αυτό, με τον Τρούμαν να λέει επισήμως πως η Βρετανία αποφάσισε να "liquidate its assets" (ρευστοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία) "including Greece" (στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα). Από τότε οι ΗΠΑ μας ανέλαβαν επ'ώμου

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/08/2010 20:17:30

  Μια και το θέμα προκαλεί τόση (ψυχολογική) πίεση, θα έλεγα πάλι ότι τα τεκταινόμενα είναι θετικά, εξομάλυνση μιας μονόπλευρης για Ευρωπαική χώρα πολιτικής.
  Μερικές από τις φαντασιώσεις που διακρίνονται όμως πίσω από την σχολιογραφία, τις βρίσκω από εξωπραγματικές έως και νοσηρές. Εξομαλύνοντας και προωθώντας τις σχέσεις της με το Ισραήλ, η Ελλάδα δεν αγοράζει εισιτήριο ούτε για την Κόλαση, ούτε για τον Παράδεισο. Μόνο την επιστημονική - τεχνολογική και επιχειρηματική συνεργασία να σκεφτούμε(π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενίσχυση της γεωργίας σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής), σημαντικό όφελος είναι. Και η αμυντική συνεργασία, υπό προυποθέσεις, θα μπορούσε επίσης πολλά να προσφέρει (χώρος ανατολικής Μεσογείου, παραγωγή και συντήρηση αεροπορικού υλικού κτλ).
  Όλες οι χώρες της ΕΕ είχαν και έχουν τέτοιες σχέσεις με το Ισραήλ. Εμείς γιατί όχι;
  Αλλά, επιλύοντας αυτή την εκκρεμότητα, μη νομίσουμε ότι αποκτήσαμε ως χώρα συνεκτική εξωτερική πολιτική. Είναι μόνον ένα καλό βήμα σε μακρά πορεία, και αυτό κάθε στιγμή πρέπει να επανελέγχεται.

 4. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 17/08/2010 21:50:57

  Η συλλογιστική σας είναι ορθή τόσο σαν πολιτική άποψη, όσο και σαν
  στρατηγική επιλογή. Δεν έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να αρνείται την
  σύσφιγξη των σχέσεών της με το Ισραήλ. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν
  συγγενή προβλήματα με τους γείτονές τους και είναι αναγκασμένες να
  διατηρούν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις ως μέσον αποτροπής της επεκτατικότητας
  πολυαριθμοτέρων αντιπάλων. Η παραδοσιακή φιλοαραβική πολιτική της Χώρας
  μας ελάχιστα απέδωσε. Ο ελληνισμός εξεδιώχθη από όλες τις αραβικές χώρες
  σε διάστημα μικρότερο των 30 ετών, πού είναι ελάχιστο από ιστορική άποψη.
  Μας συνέβη δηλαδή εκείνο το οποίο αγωνιστήκαμε να αποφύγουμε !
  Η τουρκοϊσραηλινή διένεξη ,με αφορμή την επίθεση ισραηλινών κομμαντος σε
  τουρκικό πλοίο, εχει βασική αιτία τον αγώνα γιά την κυριαρχία στην περιοχή
  της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα , αν και αδύναμη οικονομικά, πρέπει και
  μπορεί να εκμεταλλευθεί την παρουσιασθείσα ευκαιρία.

 5. Ελληνας avatar
  Ελληνας 17/08/2010 22:36:29

  ένα γρήγορο ανέκδοτο : "τουρκικό κονβόι ειρήνης"

  • neotera avatar
   neotera @ Ελληνας 17/08/2010 23:04:49

   Μπορούν να μας βοηθήσουν να αποτινάξουμε την γενοκτονικη κλεπτοκρατία ? Βεβαίως όχι? Το αντίθετο, ευχαρίστως στηρίζουν την επιχείρηση ξεμεδουλιάσματος της κοινωνίας μας με την τραπεζική τοκογλυφία, το τζόγο, τη σόου μπιζ, την παράκαμψη, ή διάλυση ελληνικών θεσμών. Σύσφιξη σχέσεων με το σιωναζιστικό καθεστός σημαίνει σφίξιμο στις αλυσίδες της σκλαβιάς.

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 17/08/2010 23:04:40

  "Όλες οι χώρες της ΕΕ είχαν και έχουν τέτοιες σχέσεις με το Ισραήλ. Εμείς γιατί όχι;"

  με αυτη τη λογικη ναι.
  αλλα να μη γινουμε τσιρακια της αμερικης..

 7. Maya avatar
  Maya 18/08/2010 00:53:17

  Str.: Η Ελλάδα δεν έχει καμία επιρροή στη Μέση Ανατολή

  Τότε γιατί μας λιβάνιζαν τόσα χρόνια οι δικοί μας για την ελληνοαραβική φιλία;

  Το ίδιο παραμύθι παίζει και στα Βαλκάνια.

  Πάλι καλά που ο Δρούτσας δήλωσε σήμερα στον σκαϊ πως "η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει σταθερές βάσεις και δεν αλλάζει".

 8. αναρχοδεξιός avatar
  αναρχοδεξιός 18/08/2010 01:06:02

  μια ζωή κολλητοί με τους γυφτοάραβες τί κερδίσαμε? ούτε καν πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή.

  • CRAZY DOCTOR avatar
   CRAZY DOCTOR @ αναρχοδεξιός 18/08/2010 09:24:09

   πηραμε τσιφτετελια -αμανεδες -μπεγλερια-ουτια.....και φτιαξαμε τα σκυλάδικα

 9. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 18/08/2010 12:56:56

  Ο εχθρός του εχθρού μου, ποτέ δεν θα γίνει φίλος μου.
  Φίλη/ος μου είναι η Ηλέκτρα, ο Περικλής, η Μαρία, ο Τάκης,....
  Για να μην ξεχνάμε και τις έννοιες των λέξεων.
  Το πολύ πολύ να γίνει πρόσκαιρος σύμμαχός μου.
  Ούτε καν φίλα προσκείμενος.
  Όλα είναι θέμα συσχετισμού δύναμης και ικανότητας διαχείρισης των ίδιων δυνάμεων.
  Επίσης είναι και θέμα κοινών σημείων, και τομής συμφερόντων.

  Εάν εγώ είμαι πιο αδύνατος, είναι σίγουρο ότι μόλις κάνει την δουλειά του θα με πετάξει, θα με παρατήσει.
  Εάν εγώ είμαι πιο δυνατός, θα κάνω το ίδιο.
  Έτσι έχουν μάθει οι πολιτικο-στρατοκρατούμενες χώρες.
  Και εμείς τα κάναμε παλαιότερα, αν και σεβαστήκαμε και κάποιες συμμαχίες.

  Τα λιοντάρια, εκτός από σύμβολο δύναμης, χορταίνουν με κρέας και αίμα.
  Επίσης αναθρέφουν λιονταράκια που μέχρι να μάθουν να κυνηγάνε όπως ορίζει η φύση τους, κατασπαράζουν ή απλά γδέρνουν την όποια λεία, είτε είναι μικρά βόδια είτε ελαφάκια, έτσι για εκπαίδευση και ανατροφή του ζωώδους ενστίκτου τους.
  Είναι η φύση τους.
  Τα βόδια αντίθετα είναι ζώα στωϊκά, βραδυκίνητα, και με άγνοια κινδύνου καθώς μασάνε το χορταράκι τους, αλλά τα χρειαζόμαστε και τα ανατρέφουμε για να θρέψουμε την κοιλία μας.
  Είναι η μοίρα τους.
  Ανάμεσα στα λιοντάρια και τα βόδια λοιπόν, υπάρχουν ένα σωρό άλλα είδη που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ξεδιπλώματος ζωής και θανάτου σε αυτόν τον έρμο πλανήτη.
  Το μόνο κοινό τους όπλο και σημείο είναι το ένστικτο.

  Ο άνθρωπος, ως η κορυφή σε αυτήν την αλυσίδα, κατά καιρούς επιλέγει συνήθως τα ακραία παραδείγματα από το ζωϊκό βασίλειο, για να χαρακτηρίσει την δυσαρμονία που νοιώθει με την φύση του.
  Την φύση, που του έδωσε και κάτι παραπάνω προκειμένου να τον διαχωρίσει από τα υπόλοιπα τετράποδα αλλά και δίποδα, έρποντα, πτερόεντα, και υδρόβια.
  Το λένε λογική, νου, σκέψη, μυαλό.
  Του έδωσε όμως και το συναίσθημα σε μεγάλες και ανεξέλεγκτες δόσεις.
  Του έδωσε και εγωϊσμό, και υπερηφάνεια, και προκατάληψη και,......

  Ο εχθρός του εχθρού μου ποτέ δεν θα γίνει φίλος μου.
  Πώς να κάνω φίλο αυτόν που «αποφάσισε» να σκοτώνει για να ζήσει;
  Πώς να κάνω φίλο αυτόν που «επέλεξε» να έχει πολλούς εχθρούς και έναν «φίλο»;
  Πώς να κάνω φίλο αυτόν που «περιορίστηκε», περιορίζοντας τους γύρω του;
  Πώς να κάνω φίλο αυτόν που φανατίστηκε και φανάτισε;
  Πώς να κάνω φίλο αυτόν που δεν με υποστήριξε ποτέ;
  Πώς να κάνω φίλο αυτόν που δεν θα διστάσει να με «πουλήσει» στην πρώτη ευκαιρία;
  Πώς να κάνω φίλο αυτόν που σε όλη του την ιστορία διάλεξε τον ρόλο του κατατρεγμένου-δυνάστη;
  Πώς να κάνω φίλο αυτόν που επιδεικνύει σε πρώτη ευκαιρία την απανθρωπιά του απέναντι σε αιχμαλώτους, και το ονομάζει διά βίου εκπαίδευση;

  h**p://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6238:stir-in-israel-with-a-photo-of-prisoners-on-facebook&catid=52:world&Itemid=79

  Τα λιοντάρια όταν βρυχώνται, τα υπόλοιπα ζώα κρατάνε την αναπνοή τους.
  Δύναμη και δέος λέγεται αυτό.
  Τα βόδια όταν τα σφάζουν βγάζουν μία πνιχτή κραυγή.
  Θάνατος λέγεται αυτό.
  Τα μυρμήγκια αντίθετα, και να τα πατήσεις, σε λίγο αναπληρώνουν την διακοπή της σειράς στον δρόμο προς τον σκοπό τους.

  Ας αφήσουμε τα ζώα και τα ζωντανά στον άδολο δρόμο της φύσης τους.
  Ας ασχοληθούμε με τον άνθρωπο, αυτό το «τέρας» της δημιουργίας.

  Φίλος μου είναι αυτός που με πονάει και με καταλαβαίνει.
  Αυτός που θα τρέξει δίπλα μου, όχι μετά από διαβουλεύσεις.
  Οι υπόλοιποι είναι πρόσκαιροι σύμμαχοι, ή αντίπαλοι ή εχθροί.
  Ας μην παίζουμε με τις λέξεις, γιατί και οι λέξεις παίζουν με εμάς.
  Για αυτό τον λόγο έχουμε ελάχιστους φίλους, και πληθώρα γνωστών.

  Μία ζωή ψάχνουμε για συμμάχους με κριτήρια υπόδουλου.
  Μία ζωή μας φέρονται, στο τέλος, ανάλογα.
  Και πάντα ανησυχούμε μήπως ο εχθρός του εχθρού μου γίνει και δικός μου εχθρός.
  Διότι ποτέ δεν ξεκαθαρίσαμε με ποιου το μέρος είμαστε.
  Αλήθεια με ποιον είμαστε;
  Πάντως σίγουρα όχι με το μέρος μας.
  Σοβαρά θέματα, που ασχολούνταν μαζί τους ασόβαρα δίποδα.

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ ο νοών...νοείτω 18/08/2010 13:34:39

   Φάκτορα,
   Από λάθος το ανήρτησα εδώ.
   Εάν μπορείς σβήστο και θα το αναρτήσω στο σωστό σημείο.
   Ευχαριστώ.

  • astillais avatar
   astillais @ ο νοών...νοείτω 18/08/2010 16:59:41

   πάντως εγώ καλου κακου τουκανα ένα κοπυ
   Καλησπέρα

 10. Νίκος avatar
  Νίκος 18/08/2010 16:22:46

  Η συμμαχία με το Ισραήλ στηριζεται σε ΚΟΙΝΑ συμφεροντα και κοινές ιστορικές εμπειρίες. Όσο η Τουρκία θα ανεξαρτητοποιείται απο τις ΗΠΑ τόσο θα ωφελείται η Ελλάδα, αν φυσικά η κλεπτοαλήτ της συνέλθει λίγο, πράγμα το οποίοι βρίσκω δύσκολο με τα μυαλά που κουβαλάει.

 11. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 18/08/2010 18:16:31

  Ποτε θα παψουμε να βλεπουμε τις διεθνεις σχεσεις με ορους προσωπικων σχεσεων και κουμπαριων?
  Οι διεθνεις σχεσεις δεν ηταν, ουτε προκειται ποτε να γινουν "φιλικες", με την εννοια που δινουμε στη σχεση μας με τον Τασο και τη Νιτσα, που ειναι συμμαθητες μας απο το σχολειο. Οι διεθνεις σχεσεις ηταν παντοτε καθαρα συμφεροντολογικες, δουναι και λαβειν. Στη παρουσα συγκυρια η προσεγγιση με μια ισχυρη σε ολα τα επιπεδα χωρα, οπως ειναι το Ισραηλ, που στην ουσια κυβερνα εκ των εσω σε μεγαλο βαθμο την Υπερδυναμη, μπορει να ισορροπησει, εν μερει εστω, την εμφανη πλεον ελαττωση της γεωπολιτικης ισχυος της χωρας μας απεναντι στην συνεχως ανερχομενη Τουρκια.
  Οταν και αν αλλαξουν οι οροι και οι συνθηκες, το ξανασυζηταμε.
  Κολλητοι δεν προκειται να γινουμε, γιατι κολλητιλικια δεν υπαρχουν στις διεθνεις σχσεις. θα κανουμε τη δουλεια μας και αυτοι τη δικη τους και αν ανατραπουν οι παρουσες ισορροπιες, μπορουμε παντα να τη κανουμε με ελαφρα πηδηματακια.

 12. billyraf avatar
  billyraf 19/08/2010 00:04:12

  Το ότι φαίνεται πως η σχέση των Τούρκων με τους Αμερικάνους περνάει ψιλοκρίση, δεν σημαίνει ότι δημιουργείται κάποιο κενό που θα το καλύψει ο πρώτος τυχών. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει το μέγεθος και την ισχύ για να γίνει "τοποτηρητής". Για προτεκτοράτο καλοί είμαστε, για τοποτηρητές όχι και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
  Η δε Τουρκία ξέρει πως είναι απαραίτητη στην Αμερική και θα ζητήσει ανταλλάγματα για να επανέλθει στο σωστό δρόμο, όταν κρίνει πως έχει αντλήσει κάθε δυνατό όφελος από την τωρινή πολιτική της.
  Βολικά και ανέξοδα για τους Αμερικανούς ανταλλάγματα υπάρχουν δυτικά της Τουρκίας.

 13. ufo avatar
  ufo 21/11/2010 12:51:40

  Νομιζω οτι μια συμμαχια ( ;) με το Ισραηλ μας συμφερει. Ο ΓΑΠ σωστα εκμεταλευτηκε την ευκαιρεια. Ουδεις μιλησε για αιωνια αγαπη. Οσο μας συμφερει θα ειμαστε συμμαχοι. Ετσι σκεπτονται τα εξυπνα κρατη και οχι σε ιστορικες δηθεν αγαπες (παλαιστινιοι, αραβες ) η μιση (κακοι εβραιοι, σταυρωσαν τον Χριστο κ.αλες αρλουμπες ) . Σωστα τι κερισαμε σαν κρατικη υποσταση απο τους γυφτους αδελφους μας αραβες ; Συνεχεις τρικλοποδιες απο το ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ισραηλινο λομπυ, αποξενωση απο ισχυρες συμμαχιες για να κερδιζουν οι δικοι μας πετρελαιαδες. Και ο λαος ετρωγε το παραμυθι της βαθειας (:) εκτιμησης (;;;;;;;) απο τους αραβες φιλισταιους και αλλες μαλ...ς. Βεβαια τα "αδερφια " μας πολλες φορες (Αραφατ, Κανταφι ) προτιμησαν τον πραγματικο μας εχθρο (αναγνωριση της κατεχομενης Κυπρου, προσφορα καυσιμων, αεροσκαφων κατα την τουρκ εισβολη ).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.