04/09/2007 19:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια άλλη ερμηνεία της περίπτωσης Φώφης Γεννηματά

Όπως έλεγε ένας πολύ γνωστός δικαστικός «είναι γνωστό ότι οι συνταγματολόγοι δεν γνωρίζουν καλά νομικά». Μήπως λοιπόν οι πολύφερνοι συνταγματολόγοι του ΠΑΣΟΚ δεν ερμηνεύουν καλά το πνεύμα του νόμου για την επιλογή των υποψηφίων Επικρατείας, οι οποίοι ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ από τον αρχηγό του κόμματος και ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ από το λαό;
Με αφορμή την περίπτωση της Φ. Γεννηματά το ενδιαφέρον http://www.kentri.gr σημειώνει τα εξής:
«Η απόφαση του Α΄ τμήματος του Αρείου Πάγου, να απορρίψει ως μη εκλόγιμη την επικεφαλής της Λίστας Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, πυροδότησε αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες του σχετικού άρθρου του Συντάγματος μεταξύ συνταγματολόγων και μη. Οι μεν επικαλούνται το γράμμα, οι δε το πνεύμα του Συντάγματος. Το θέμα είναι αν ο υπέρτατος νόμος του κράτους πρέπει να ερμηνεύεται ή να επιδέχεται ερμηνείες. Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας, με πλήρη γνώση της και τον σωστό χειρισμό της αποδίδει με αυστηρή ακρίβεια απόλυτες έννοιες και νοήματα που δεν επιδέχονται κατ΄ οικονομία ερμηνείες. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, αν οι υποψήφιοι στις λίστες επικρατείας εκλέγονται ή διορίζονται.

Το ρήμα εκλέγω σημαίνει: Αναδεικνύω με την ψήφο μου κάποιον, ξεχωρίζω ανάμεσα σε άλλους, διαλέγω μεταξύ περισσοτέρων, δίνω ψήφο προτιμήσεως. Το εκλέγω έχει περιοριστική σημασία. Σημαίνει επιλέγω δια ψηφοφορίας (Μπαμπινιώτης, Φυτράκης). Τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στις Λίστες Επικρατείας των κομμάτων, δεν εκλέγονται μεταξύ άλλων, αλλά επιλέγονται από τον αρχηγό του κόμματος. Δεν διεξάγεται ψηφοφορία για την επιλογή μεταξύ των συμπεριλαμβανόμενων στη λίστα. Η είσοδός τους στη Βουλή, εξαρτάται από τη θέση τους στη λίστα σε συνάρτηση με το ποσοστό ψήφων που θα συγκεντρώσει το κόμμα τους στην Επικράτεια.

Η πρόταση στην παράγραφο ένα του άρθρου 56 του Συντάγματος, στο οποίο στήριξε την απόφασή του το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου στην περίπτωση της κας Γεννηματά έχει ως εξής: «Τα ανωτέρω αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν». Ακόμη και αν δεχτούμε ότι επιτρέπεται η ερμηνεία άρθρων και παραγράφων του Συντάγματος, το ρήμα ΕΚΛΕΓΩ εδώ δεν μπορεί παρά να έχει την περιοριστική σημασία του επιλέγω δια ψηφοφορίας. Κάτι που δεν συμβαίνει με τους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δικαιόπολης avatar
    Δικαιόπολης 09/09/2007 19:22:09

    "Τα ανωτέρω αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν"

    Αυτό το "..να ανακηρυχθούν..." είναι το απόλυτο και καθοριστικό, διότι προϋπόθεση της ανάδειξης σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι η ανακήρυξη,(σ.σ. σε σχέση πάντα με το "αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού" και δει δυς από τι στιγμή που δεν εκλέγετε δια του σταυρού) από κάποιον ή κάποιους, της συμμετοχής σε αυτό , και στη συνέχεια επέρχεται η δια του ποσοστού του συνόλου των ψήφων του κόμματος, η εκλογή ως βουλευτής, και εδώ έχουμε το φραγμό που βάζει το πνεύμα του νομοθέτη, που προκαταλαμβάνει την αυθαιρεσία των ηγετών των κομμάτων εν αγνοία, ή και την παραπληροφόρηση των.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.